Desavanja u Crnoj Gori

Post Reply
The 51st State

#851 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by The 51st State »

radostan dan wrote: 20/04/2020 19:56 za @51
Hvala i na uvodu i na pojasnjenju, no ono sto ne mozes poreci ni pod razno je lagano ulazenje u mejnstrim srpske drustvene aktivnosti te"dereticovstine", od satire prije 10 godina to je danas sasvim legitiman drustveno pirhvatljiv pravac promisljanja u srbiji. Uostalom na vlasti je oblandriana verzija toga, tako da na svako oponiranje bilo cemu u regionu od strane srbije odmah ide povratna sprega u tom kontekstu uz vec vise puta ponavljan kontekst devedestih.
Nije lako advokatirati tome, ha ja. Siguran sam recimo da je neka mimikrja "tadicevske" ili taj profil vlasti na poziciji moci u srbiji, ni blizu ne bi bila ovakva gungula.oko crne gore i ovog zakona. Jbg, ne moze se raju na njihove oci ubjedjivati puj pike, pravo, tradicija, folovi.

misli da griješiš...deretić, informer, kurir, boško obradović nisu mejnstrim.
to je skup budaletina koje vučić vješto koristi da kaže - vidite kakvih budala ima, ja sam još i dobar.
to je isto radio i milošević sa nekim šećerovskim, trećim okom, proročicom kleopatrom i sl.

vučić je problem, i to opasan problem, po srbiju prije svega. ovo ostalo su pajaci. pa i sam boško obradović je u koaliciji sa đilasom. misliš da bi ga đilas trpio da uzme vlast? i misliš da obradović to ne zna? sitne su to i minorne grupe kojih se očas riješiš kad im istekne rok upotrebe.

vučić, mitrović i ono što se zove - državna kontrola nad tokovima novca i radnim mjestima je problem. to je već ozbiljna koalicija. i teško pobediva u ovim uslovima. kao u ostalom i ovdje, zar ne? i ne samo to....predugo ovo traje da se već nije razvio, ili da se religijsko-pEsnički izrazim - vaskrsnuo podanički mentalitet, strah, podvorništvo...ma šta i ja serem, kao da je nekad i nestajao, generalno govoreći za sve okolo.

tadić? pa bio sam ja na forumu pod ovim nikom i kad je tadić bio na vlasti...nije bilo neke velike razlike u doživljavanju njega i vučića. a posto pitaš za ocjenu kako bi pod njegovom vlašću srbija reagovala, iskreno potpisujem da bi gungula bila veća. a pod gungulom mislim na medijsko-pravnu. i to daleko veća.
s tim da ne mislim da je tadić veći ili bolji državnik od vučića. po meni, ne valja ni jedan, samo je pitanje koliko je ko manje i koje manje štete napravio... nego su neke druge stvari u pitanju, koje nisu direktno vezane za obojicu, ali jesu - oko njih.

mada, ko je gori, hehhh...pamtim ja vremena na ovom forumu, kad je tadić bio zlato spram iva josipovića. sto ljudi, sto ćudi.
moguce da grijesim ali mi utisak pojacava recimo vulin koji je prakticno 3-4 covjek po nekoj nominalnoj moci u srbiji, a vidimo kakve opasne gluposti valja, tako da izgleda taj rok upotrebe ko kod soli nominalno 3 godine, a prakticno trajni rok trajanja.

sto se tice vucica, meni kao solidnom seriofilu covjek odaje sve simptome psihopate, da li je do mene ili to sto siri spektar populacije nema takav detektor ne znam, uglavnom da se nije politike uhvatio sigurno bi u neke zlocinacke vode uso, ono sto jeste opasno kod njega da se radi o inteligentom liku koji je i profesionalno determnisan za politiku cime je opasnost dugorocno jos veca, gdje ja ne bi istu suzavao na srbiju jer je poznato kako se to lako prelije, a bosna je najlaksa meta.

dozivljaj tadica i vucica moguce da je isti, ali sa tadicem si znao na cemu si prilicno jer je imao nominalno jasno opredjeljenje dok vuciceva politika je kao meduze u moru pluta na sto strana, a covjek ima jasnu zlocinacku proslost, sto isto nesto govori o kapacitetu srbije kao civilnog drustva.

uglavnom sto se tice crne gore, evo da kazemo da su zahtjevi demonstranata opravdani i utemeljeni, ono sto je ironicno da ce isti biti uredno izignorisani jer eho 90tih jos bruji i odjekuje svugdje, tako da dok se ta uzrocno posljedicna veza ne rascisti kod srba prvenstveno, igrace utakmice u hendikepu zadugo barem iz percepcijske ravni drugih zainteresovanih posmatraca.
Duka Dizel II

#852 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

Škobo Habu wrote: 21/04/2020 07:55
Nakon sticanja crnogorske nazavisnosti, odnosno nakon oslobađanja od osmanske okupacije, zar se kroz afirmaciju crkve ne afirmira i sama država?
Crkva = država i obratno.
Ne, crkva se afirmisala znatno ranije.
Zetska mitropolija je postojala još u vreme Nemanjića.
Krajem XV veka, sa dolaskom Osmanlija, Crnojević premešta sedište Mitropolije na malu slobodnu teritoriju oko Cetinja.

I ona ostaje slobodna kroz naredne vekove, kao nekakva teokratska tvorevina, gde je vladika crkve ujedno i politički vladar.

Tek 1852 tadašnji Danilo Petrović razdvaja političku i crkvenu vlast. Odriče se titule vladike i on postaje samo knjaz.

Dakle, to je proces koji se odvijao pre Knjaza Nikole.

Želiš kazati da je u doba kraljevine Crne Gore vladala republikanska načela proizašla iz francuske revolucije - crkva odvojena od države?
Da, crkva je u CG kao što rekoh već od 1852 godine, formalno odvojena od države.

Laički, ako se ta Crkva finasirala kroz poreze države, od kuda pravo nekom mitropolitu da ukida njenu autonomiju?
Pa sad, pitanje je veliko od čega se finansirala crkva i u ono vreme.

Ni danas se ne finansira u toj meri kroz poreze države, već kroz razne priloge, donacije, ktirorstvo...Crkve su vekovima gomilale bogatstvo jer je narod kupovao milost od boga.
Mnogi "zlobnici" će primetiti da jedan Ostrog zaradjuje više novca od većine državnih preduzeća u CG.

Crkva u CG je imala svoj Ustav i svoje kanone.
Odluka o ujedinjenju 1920 godine je bila sasvim legitimna i legalna.

Nije protiv tog ujedinjenja imao ništa ni Kralj Nikola Petrović. Kao što nije imao ništa protiv ni ujedinjenja sa Srbijom.
Samo što ništa nije ispalo kako je on 50 godina zamišljao.

On se nadao da će ujediniteljska kruna pripasti njemu, a ne njegovom zetu i unuku Karadjordjevićima.

I za crkvu se nadao da će se ujedinjenje SPC izvršiti u Peći, na teritoriji tadašnje Crne Gore.

Ali eto, ništa nije ispalo kako se on nadao, za šta je najvećim delom i sam kriv.

Reci mi ko bira te mitropolite? Crnogorci, kao u doba Nikole ili SPC?

I o kakvom kontinuitetu pričaš ako monarh tvrdi da je riječ o aneksiji?
O kontinuitetu crkvene organizacije.

U crkvenim kanonima ne postoji pojam aneksije. Crkva se ujedinila svojom odlukom, odlukom svog najvišeg crkvenog tela.

Aneksijom monarh naziva ujedinjenje države Crne Gore sa Srbijom.

Ali to nije nešto relevantno. To je samo njegov izliv žuči, jer je ostao bez krune.
Paradokslano.

Iako je u oba slučaja svrgnuta vlast, koja je za ono vrijeme imala jedina legalitet, za Crkvu se tvrdi kako ima kontinuitet, a za državu da ga nema?
Kako je crkvena vlast svrgnuta?
Pa ostao je isti mitropolit, isti episkopi, isto sveštenstvo...Samo što od 1920 godine nisu nekakva samostalna eparhija, već deo šire krovne organizacije koja se naziva SPC.
Oni su sami tu odluku doneli.

A državna vlast je svrgnuta i 1945 godine.
Preuzeli su je komunisti koji su suspendovali sve zakone Kraljevine Jugoslavije i na unutrašnjem planu formirali potpuno novu državu.

To nije uticalo na crkvu. Ona je ostala ista kao što je bila i pre 1945 godine.

Bolji poznavaoci prilika znaju da su prvi saradnici kralja Nikole, vojna lica koja su se školovala po međunarodnim vojnim školama, učestovala u prevratu iz kojega su stajali Pašić i Karađorđevići, poput generala Janka Vukotića.
Na koncu, ako je "transfer" crkve bio tako miroljubiv zašto dolazi do podjela među sveštenstvom na pristalice kralja Nikole i Karađorđevića?
Ne znam ja baš za tu podelu u sveštenstvu.
Dozvoljavam da je i bilo nekih sveštenika koji su iz simpatija prema Kralju Nikoli, bili protiv ujedinjenja SPC.
Ali u najmanju ruku, to je bila neka teška manjina i nisu bili naročito glasni i uticajni.

Valjda zato i ne znamo puno o njima.
RunnerX

#853 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by RunnerX »

Duka Dizel II wrote: 21/04/2020 09:09 Ne znam ja baš za tu podelu u sveštenstvu.
Dozvoljavam da je i bilo nekih sveštenika koji su iz simpatija prema Kralju Nikoli, bili protiv ujedinjenja SPC.
Ali u najmanju ruku, to je bila neka teška manjina i nisu bili naročito glasni i uticajni.

Isto kao što ne znamo mnogo ni o tome kako je Ustavni naziv "Avtokefalna pravoslavna Mitropolija u Knjaževini Crnoj Gori" iz 1904. godine, 1918. godine preimenovan u "Srpsko-Pravoslavna Sv. Crkva u Crnoj Gori".
Spoiler
Show
Image
LBVIEW

#854 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by LBVIEW »

Banksy wrote: 21/04/2020 08:14
RunnerX wrote: 20/04/2020 22:41
Naučili smo da je jedina prava istorija - njihova istorija. Npr. ako oni slave boj na Kosovu, ko smo mi da ih uvjeravamo da ga baš i ne bi trebali slaviti.

Nije što slave, već što sve oko sebe, poslije, zaviju u crno.

Image
Nesto mi ne lice na Eskime, kako nam pojedini spocitavaju, sumnjajuci da li ih dovoljno poznajemo.
I previse dobro, da ne bi detektirali nastavak "revolucije" koju je ovaj gore zapoceo, doduse ovaj put stedstvima - litijama. :mrgreen:
RunnerX

#855 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by RunnerX »

LBVIEW wrote: 21/04/2020 09:23 Nesto mi ne lice na Eskime, kako nam pojedini spocitavaju, sumnjajuci da li ih dovoljno poznajemo. :mrgreen: I previse dobro, da ne bi detektirali nastavak "revolucije" koju je ovaj gore zapoceo, doduse ovaj put stedstvima - litijama. :mrgreen:
Biće zanimljivo kako će se Vlada CG postaviti prema litijama, odnosno da li će ova mjera o zabrani javnih okupljanja biti i dalje na snazi, ili će i nju ukinuti paralelno sa ostalim mjerama borbe protiv covid19.

Nije teško pretpostaviti da će se za nekih mjesec dana SPC oglasiti sa zahtjevom da se ukine ta mjera.
LBVIEW

#856 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by LBVIEW »

Škobo Habu wrote: 21/04/2020 07:55
Duka Dizel II wrote: 20/04/2020 21:36
Da. Doduše, ne znam odakle ti da je Kralj Nikola započeo obnovu crkve.
Nakon sticanja crnogorske nazavisnosti, odnosno nakon oslobađanja od osmanske okupacije, zar se kroz afirmaciju crkve ne afirmira i sama država?
Crkva = država i obratno.
Političke izjave Kralja Nikole u vezi dešavanja oko Podgoričke skupštine i ujedinjenja, zaista nemaju nikakve veze sa statusom i kanonima crkve
Odluku o crkvenom ujedinjenju doneo je sinod tadašnje Mitropolije Crnogorske, na čelu sa tadašnjim mitropolitom Mitrofan banom.
Želiš kazati da je u doba kraljevine Crne Gore vladala republikanska načela proizašla iz francuske revolucije - crkva odvojena od države?

Laički, ako se ta Crkva finasirala kroz poreze države, od kuda pravo nekom mitropolitu da ukida njenu autonomiju?
Nakon ujedinjenja, Mitrofan ban i dalje ostaje mitropolit te crkvene organizacije do svoje smrti. Samo što je ona postaladeo SPC.
Nasledio ga je Gavrilo Dožić, pa je bio Joanikije Lipovac i sve do današnjih dana i Amfilohija Radovića.

Znači, postoji jasan kontinuitet crkvene organizacije.
Reci mi ko bira te mitropolite? Crnogorci, kao u doba Nikole ili SPC?

I o kakvom kontinuitetu pričaš ako monarh tvrdi da je riječ o aneksiji?
S druge strane, ne postoji kontunitet države Crne Gore.

U državno pravnom smislu, današnja Crna Gora nema nikakve veze sa Kraljevinom Crnom Gorom.
Kao što ni današnja Srbija u istom smislu nema veze sa ondašnjom Kraljevinom Srbijom.

U tome je možda i najveći paradoks pokušaja današnjih vlasti u CG da prisvoji "državnu imovinu pre 1918 godine".
Paradokslano.

Iako je u oba slučaja svrgnuta vlast, koja je za ono vrijeme imala jedina legalitet, za Crkvu se tvrdi kako ima kontinuitet, a za državu da ga nema?

Bolji poznavaoci prilika znaju da su prvi saradnici kralja Nikole, vojna lica koja su se školovala po međunarodnim vojnim školama, učestovala u prevratu iz kojega su stajali Pašić i Karađorđevići, poput generala Janka Vukotića.
Na koncu, ako je "transfer" crkve bio tako miroljubiv zašto dolazi do podjela među sveštenstvom na pristalice kralja Nikole i Karađorđevića?
Upravo odgledah serijal "Rat za Dubrovnik", u kojem prikazuju osnivanje "Dubrovacke republike" na inicijativu "gradjana" :mrgreen: Da je zazivjela, kao uostalom i da je Abdicu uspjelo preuzeti vlast tokom napada na Predsjednistvo, za nekih 50 godina bi pricali istu pricu koju sad drve o svrgavanju kralja Nikole.
Last edited by LBVIEW on 21/04/2020 09:45, edited 2 times in total.
LBVIEW

#857 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by LBVIEW »

The 51st State wrote: 21/04/2020 09:04
radostan dan wrote: 20/04/2020 19:56 za @51
Hvala i na uvodu i na pojasnjenju, no ono sto ne mozes poreci ni pod razno je lagano ulazenje u mejnstrim srpske drustvene aktivnosti te"dereticovstine", od satire prije 10 godina to je danas sasvim legitiman drustveno pirhvatljiv pravac promisljanja u srbiji. Uostalom na vlasti je oblandriana verzija toga, tako da na svako oponiranje bilo cemu u regionu od strane srbije odmah ide povratna sprega u tom kontekstu uz vec vise puta ponavljan kontekst devedestih.
Nije lako advokatirati tome, ha ja. Siguran sam recimo da je neka mimikrja "tadicevske" ili taj profil vlasti na poziciji moci u srbiji, ni blizu ne bi bila ovakva gungula.oko crne gore i ovog zakona. Jbg, ne moze se raju na njihove oci ubjedjivati puj pike, pravo, tradicija, folovi.

misli da griješiš...deretić, informer, kurir, boško obradović nisu mejnstrim.
to je skup budaletina koje vučić vješto koristi da kaže - vidite kakvih budala ima, ja sam još i dobar.
to je isto radio i milošević sa nekim šećerovskim, trećim okom, proročicom kleopatrom i sl.

vučić je problem, i to opasan problem, po srbiju prije svega. ovo ostalo su pajaci. pa i sam boško obradović je u koaliciji sa đilasom. misliš da bi ga đilas trpio da uzme vlast? i misliš da obradović to ne zna? sitne su to i minorne grupe kojih se očas riješiš kad im istekne rok upotrebe.

vučić, mitrović i ono što se zove - državna kontrola nad tokovima novca i radnim mjestima je problem. to je već ozbiljna koalicija. i teško pobediva u ovim uslovima. kao u ostalom i ovdje, zar ne? i ne samo to....predugo ovo traje da se već nije razvio, ili da se religijsko-pEsnički izrazim - vaskrsnuo podanički mentalitet, strah, podvorništvo...ma šta i ja serem, kao da je nekad i nestajao, generalno govoreći za sve okolo.

tadić? pa bio sam ja na forumu pod ovim nikom i kad je tadić bio na vlasti...nije bilo neke velike razlike u doživljavanju njega i vučića. a posto pitaš za ocjenu kako bi pod njegovom vlašću srbija reagovala, iskreno potpisujem da bi gungula bila veća. a pod gungulom mislim na medijsko-pravnu. i to daleko veća.
s tim da ne mislim da je tadić veći ili bolji državnik od vučića. po meni, ne valja ni jedan, samo je pitanje koliko je ko manje i koje manje štete napravio... nego su neke druge stvari u pitanju, koje nisu direktno vezane za obojicu, ali jesu - oko njih.

mada, ko je gori, hehhh...pamtim ja vremena na ovom forumu, kad je tadić bio zlato spram iva josipovića. sto ljudi, sto ćudi.
moguce da grijesim ali mi utisak pojacava recimo vulin koji je prakticno 3-4 covjek po nekoj nominalnoj moci u srbiji, a vidimo kakve opasne gluposti valja, tako da izgleda taj rok upotrebe ko kod soli nominalno 3 godine, a prakticno trajni rok trajanja.

sto se tice vucica, meni kao solidnom seriofilu covjek odaje sve simptome psihopate, da li je do mene ili to sto siri spektar populacije nema takav detektor ne znam, uglavnom da se nije politike uhvatio sigurno bi u neke zlocinacke vode uso, ono sto jeste opasno kod njega da se radi o inteligentom liku koji je i profesionalno determnisan za politiku cime je opasnost dugorocno jos veca, gdje ja ne bi istu suzavao na srbiju jer je poznato kako se to lako prelije, a bosna je najlaksa meta.

dozivljaj tadica i vucica moguce da je isti, ali sa tadicem si znao na cemu si prilicno jer je imao nominalno jasno opredjeljenje dok vuciceva politika je kao meduze u moru pluta na sto strana, a covjek ima jasnu zlocinacku proslost, sto isto nesto govori o kapacitetu srbije kao civilnog drustva.

uglavnom sto se tice crne gore, evo da kazemo da su zahtjevi demonstranata opravdani i utemeljeni, ono sto je ironicno da ce isti biti uredno izignorisani jer eho 90tih jos bruji i odjekuje svugdje, tako da dok se ta uzrocno posljedicna veza ne rascisti kod srba prvenstveno, igrace utakmice u hendikepu zadugo barem iz percepcijske ravni drugih zainteresovanih posmatraca.
:thumbup:
Zato se svi i sprdaju s drekom vecito ugrozenih.
¤ jelena ¤

#858 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by ¤ jelena ¤ »

A taj gore na slici...e, što je on znao slavit Vidovdan...to se u inostranstvo putovalo i to o državnom trošku:
Na osnovu Uredbe Vlade Srbije izručen je Tribunalu u Hagu, 28. juna 2001. godine

8-)
Duka Dizel II

#859 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

RunnerX wrote: 21/04/2020 09:20

Isto kao što ne znamo mnogo ni o tome kako je Ustavni naziv "Avtokefalna pravoslavna Mitropolija u Knjaževini Crnoj Gori" iz 1904. godine, 1918. godine preimenovan u "Srpsko-Pravoslavna Sv. Crkva u Crnoj Gori".
:?
Formalno, taj naziv nikad nije postojao.
¤ jelena ¤

#860 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by ¤ jelena ¤ »

Ma, kako nije...postojao je u istoriji taman koliko i crkvena junačka poezija u književnosti. :lol: :D
Duka Dizel II

#861 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

RunnerX wrote: 21/04/2020 09:36

Biće zanimljivo kako će se Vlada CG postaviti prema litijama, odnosno da li će ova mjera o zabrani javnih okupljanja biti i dalje na snazi, ili će i nju ukinuti paralelno sa ostalim mjerama borbe protiv covid19.

Nije teško pretpostaviti da će se za nekih mjesec dana SPC oglasiti sa zahtjevom da se ukine ta mjera.
Vlast u Crnoj Gori je u tako lošoj ekonomskoj situaciji, zbog izvesnog kraha turističke sezone, da me ne bi čudilo sami da organizuju litije kao turističku atrakciju.
Ako autima im ne dodje nešto gostiju iz Srbije i Republike Srpske, neće biti besnog kera na plažama ovog leta.
Škobo Habu

#862 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Škobo Habu »

Duka Dizel II wrote: 21/04/2020 09:09

Ne, crkva se afirmisala znatno ranije.
Zetska mitropolija je postojala još u vreme Nemanjića.
Krajem XV veka, sa dolaskom Osmanlija, Crnojević premešta sedište Mitropolije na malu slobodnu teritoriju oko Cetinja.

I ona ostaje slobodna kroz naredne vekove, kao nekakva teokratska tvorevina, gde je vladika crkve ujedno i politički vladar.

Tek 1852 tadašnji Danilo Petrović razdvaja političku i crkvenu vlast. Odriče se titule vladike i on postaje samo knjaz.

Dakle, to je proces koji se odvijao pre Knjaza Nikole.

Kakvo historijsko pravo onda polaže na nju SPC i KSHS?

Crnogorci, odnosno preciznije kazano - crnogorska plemena su to doba stojali iza ustroja takve vrste teokratske tvorevine. Apsurdno je govoriti o nekoj nacionalnoj svijesti u ta doba, jer je dobro poznato da su se neki plemenski ili klanovski običaji vezani za Crnogorce i Arbanase vezali i u 20-om vijeku, zar ne?

Crna Gora pod Danilom I je praktički nezavisna. Kakav je uticaj SPC na političke prilike na tadašnje političko i vjersko liderstvo u Crnoj Gori?
Pa sad, pitanje je veliko od čega se finansirala crkva i u ono vreme.

Ni danas se ne finansira u toj meri kroz poreze države, već kroz razne priloge, donacije, ktirorstvo...Crkve su vekovima gomilale bogatstvo jer je narod kupovao milost od boga.
Mnogi "zlobnici" će primetiti da jedan Ostrog zaradjuje više novca od većine državnih preduzeća u CG.

Crkva u CG je imala svoj Ustav i svoje kanone.
Odluka o ujedinjenju 1920 godine je bila sasvim legitimna i legalna.

Nije protiv tog ujedinjenja imao ništa ni Kralj Nikola Petrović. Kao što nije imao ništa protiv ni ujedinjenja sa Srbijom.
Samo što ništa nije ispalo kako je on 50 godina zamišljao.

On se nadao da će ujediniteljska kruna pripasti njemu, a ne njegovom zetu i unuku Karadjordjevićima.

I za crkvu se nadao da će se ujedinjenje SPC izvršiti u Peći, na teritoriji tadašnje Crne Gore.

Ali eto, ništa nije ispalo kako se on nadao, za šta je najvećim delom i sam kriv.
Kako do čega? Pa zar Danilo I. ne šalje kaznene ekspedicije na crnogorska plemena Kuči i Bjelopavlići upravo zbog odbijanja plaćanja poreza Knjaževini.

Dalje, sam kažeš da pravoslavna crkva u Crnoj Gori izdržavala od priloga kako stanovništva, tako i centralne vlasti koja ju je izdašno pomagala, jer je crkva imala ogroman uticaj na svoju pastvu. U tom smislu, kako se onda imovina crkve otima od današnjih Srba, a da prije toga nije oteta od Crnogoraca?

Dalje, na osnovu čega tvrdiš da je legalna i legitimna aneksija Crne Gore?
Zašto poslije toga toliki ustanci, krvoprolića i paljevine? Odkuda toliki otpor "zelenaša" prema vlasti Karađorđevića?
Prema pristalicama kralja Nikole je sprpska vojska pokazivala neviđenu brutalnost - paljevine, pljačke, ubistva. Bila je to nemilosrdna kampanja spram svih onih koji nisu prihvatili svrgavanje crnogorskog kralja.

Zašto o tome ne pišu srbijanski mediji?

Druga bitna stvar, kako je aneksija BiH od strane Austro-Ugarske bila okupacija, a u slučaju Crne Gore aneksija postaje "oslobađanje", odnosno ujedinjenje ili prisjedinjenje?
Otpor koji su Crnogorci pružili "prisjedinjenju sa Srbijom" je ostavio više leševa za sobom nego onaj u BiH prema Austro-Ugarima.
O kontinuitetu crkvene organizacije.

U crkvenim kanonima ne postoji pojam aneksije. Crkva se ujedinila svojom odlukom, odlukom svog najvišeg crkvenog tela.

Aneksijom monarh naziva ujedinjenje države Crne Gore sa Srbijom.

Ali to nije nešto relevantno. To je samo njegov izliv žuči, jer je ostao bez krune.
Nije se za nezavisnost crnogorske crkve i države izborila Šumadija, niti Uža Srbija, već Crnogorci.

Iako znaš da to nije bilo tako, da su u pitanju bile spletke i politički interesi, ispade da je odluka Crkve sveto slovo, a sve što se dešavalo između da je nebitno.
Kako je crkvena vlast svrgnuta?
Pa ostao je isti mitropolit, isti episkopi, isto sveštenstvo...Samo što od 1920 godine nisu nekakva samostalna eparhija, već deo šire krovne organizacije koja se naziva SPC.
Oni su sami tu odluku doneli.

A državna vlast je svrgnuta i 1945 godine.
Preuzeli su je komunisti koji su suspendovali sve zakone Kraljevine Jugoslavije i na unutrašnjem planu formirali potpuno novu državu.

To nije uticalo na crkvu. Ona je ostala ista kao što je bila i pre 1945 godine.
Znači pravoslavna crkva u Crnoj Gori je od samog početka bila protiv kralja Nikole?

Samo su čekali da umarširaju srpski generali u C.Goru.
Ne znam ja baš za tu podelu u sveštenstvu.

Neki historičari tvrde da je novouspotavljena vlast hapsila i privodila sve one svećenike koji, recimo, prilikom liturgija uz božije ime nisu spominjali i Karađorđeviće.

To dovoljno govori o samoj prirodi srpske hegemonije.
Last edited by Škobo Habu on 21/04/2020 10:18, edited 1 time in total.
Banksy

#863 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Banksy »

¤ jelena ¤ wrote: 21/04/2020 09:50
A taj gore na slici...e, što je on znao slavit Vidovdan...

Znao je, mašala.

Image

https://youtu.be/HJ8MiNIPnBI

https://youtu.be/nN5lPniNQP8

Image
JThomas

#864 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by JThomas »

džaba krečite. stvarna tema nije ništa iz prošlosti, nego propast ambicija u sadašnjosti. u istoriju se to samo pakuje.
General War

#865 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by General War »

Mene je moderacija poslala na odmor za odgovaranje na ovakve stvari...haj da vidimo sad.
Banksy

#866 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Banksy »

JThomas wrote: 21/04/2020 10:15 džaba krečite. stvarna tema nije ništa iz prošlosti, nego propast ambicija u sadašnjosti. u istoriju se to samo pakuje.
Upravo tako.
Duka Dizel II

#867 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

Škobo Habu wrote: 21/04/2020 10:05
Kakvo historijsko pravo onda polaže na nju SPC i KSHS?

Crnogorci, odnosno preciznije kazano - crnogorska plemena su to doba stojali iza ustroja takve vrste teokratske tvorevine. Apsurdno je govoriti o nekoj nacionalnoj svijesti u ta doba, jer je dobro poznato da su se neki plemenski ili klanovski običaji vezani za Crnogorce i Arbanase vezali i u 20-om vijeku, zar ne?

Crna Gora pod Danilom I je praktički nezavisna. Kakav je uticaj SPC na političke prilike na tadašnje političko i vjersko liderstvo u Crnoj Gori?
:roll:
Nikakve.
SPC ne postoji uopšte u to vreme.

Bojim se da ti baš ne razumeš neke stvari.

Mitropolija u Crnoj Gori je nekad bila deo Pećke patrijaršije.
Medjutim ukidanjem patrijaršije iz Carigrada, ostale su da funkcionišu njene niže eparhije.Manje ili više politički zavisne.
Mitropolija Crnogorska, Karlovačka mitropolija, Mitropolija dabro-bosanska, dalmatinska...

Naravno da su sve te pravoslavne eparhije težile ponovnom ujedinjenju i obnovi patrijaršije.

Upravo se to dogodilo 1920 godine, kada su se ponovo ujedinile i stavile pod krov obnovljene Pećke patrijaršije, koja se od tad zove SPC.

Kako do čega? Pa zar Danilo I. ne šalje kaznene ekspedicije na crnogorska plemena Kuči i Bjelopavlići upravo zbog odbijanja plaćanja poreza Knjaževini.
Kakve to veze ima sa crkvom?
Dalje, sam kažeš da pravoslavna crkva u Crnoj Gori izdržavala od priloga kako stanovništva, tako i centralne vlasti koja ju je izdašno pomagala, jer je crkva imala ogroman uticaj na svoju pastvu. U tom smislu, kako se onda imovina crkve otima od današnjih Srba, a da prije toga nije oteta od Crnogoraca?
Ne razumem te uopšte.
Ne otima se crkva danas od Srba, nego od same crkve.
Država hoće da nacionalizuje crkvene objekte i imovinu.
To nisu radili ni komunisti.
Mislim, jesu nacionalizovali crkveno zemljište i druge posede.
Ali nisu nacionalizovali hramove.
Zašto poslije toga toliki ustanci, krvoprolića i paljevine? Odkuda toliki otpor "zelenaša" prema vlasti Karađorđevića?
Prema pristalicama kralja Nikole je sprpska vojska pokazivala neviđenu brutalnost - paljevine, pljačke, ubistva. Bila je to nemilosrdna kampanja spram svih onih koji nisu prihvatili svrgavanje crnogorskog kralja.
Toliki ustanci, krvoprolića i paljevine postoje samo u izmišljotinama i propagandi poraženih zelenaša i knjaževe elite u egzilu.

Taj sukob se uopšte ne može nazvati ustankom, već kratkotrajnom pobunom u kojoj su se malobrojni zelenaši brzo razbežali.
Po podacima Šerba Rastodera i Novaka Adžića u tom sukobu januara 1919 godine, stradalo je 30 ljudi na strani zelenaša.
Ideološki vodja pobune Jovan Plamenac je pobegao u Italiju već drugi dan.

Eto, kojeg obima je bio taj sukob.

Druga bitna stvar, kako je aneksija BiH od strane Austro-Ugarske bila okupacija, a u slučaju Crne Gore aneksija postaje "oslobađanje", odnosno ujedinjenje ili prisjedinjenje?
Ako se ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom naziva aneksijom, onda je isto tako aneksija bila i tadašnje ujedinjenje Srema, Bačke, Baranje, Hrvatske, Dalmacije, Slovenije i BiH sa Srbijom.

S tim što su ovi u Crnoj Gori bar imali neki vid referenduma i odluku Narodne skupštine.

Takvog oblika izjašnjavanja nije bilo u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Dalmaciji...
Otpor koji su Crnogorci pružili "prisjedinjenju sa Srbijom" je ostavio više leševa za sobom nego onaj u BiH prema Austro-Ugarima.
Ma gde? :D
¤ jelena ¤

#868 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by ¤ jelena ¤ »

Koliko ja vidim u naslovu, stvarna tema je: Dešavanja u Crnoj Gori, a sve ostalo je u glavama učesnika u raspravi.

O kakvoj propasti ambicija je riječ...nije mi poznato, ali definitivno nije ni tema.

A što se Miloševića tiče...taj je bio na sigurnom u vrijeme ratnih dešavanja devedesetih...i jedan je od rijetkih sa kojim se njegov narod obračunao i na ulici i na izborima još prije 20 godina, a kasnije mu je dohakala i tada aktuelna vlast u Srbiji.

Prema tome, povlačiti Miloševića u kontekstu rasprave sa... velikosrbima, četnicima, đikanima, saloncima i ostalom ekipom etiketa

krajnje je iracionalno i samim tim beskorisno.
RunnerX

#869 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by RunnerX »

Duka Dizel II wrote: 21/04/2020 09:57
RunnerX wrote: 21/04/2020 09:20
Formalno, taj naziv nikad nije postojao.
Postojao je u rješenju o prisajedinjenu, svetog sinoda iz 1918. godine,
Spoiler
Show
Image
Spoiler
Show
Image
SVETI SINOD KR. CRNE GORE
Broj 1169.
Cetinje, 16. decembra 1918. god.

Zapisnik

Izvanredne sjednice Svetoga Sinoda Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, održane u rezidenciji Mitropolije Crnogorske, dana 16. decembra 1918. godine.

Prisutni:

Mitropolit Crne Gore Mitrofan Ban,
Mitropolit Pećski dr Gavrilo Dožić
Episkop Nikšićski Kiril Mitrović, i
Sinodski sekretar đakon Ivo Kaluđerović.

Predmet

Da se nezavisna Srpsko-Pravoslavna Sv. Crkva u Crnoj Gori ujedini s autokefalnom Pravoslavnom Crkvom u Kraljevini Srbiji.

U današnjoj svojoj sjednici Sv. Sinod gornje je pitanje svestrano proučio i donio jednoglasno ovo

Riješenje:

Pošto je Velika Narodna Skupština Srpskog Naroda u Crnoj Gori održana u Podgorici dana 13. novembra 1918. godine donijela odluku, da se nezavisna Crna Gora ujedini sa Kraljevinom Srbijom to i Sv. Sinod nalazi cjelishodnim i opravdanim da se i Sv. autokefalna Crkva u Crnoj Gori ujedini sa nezavisnom Pravoslavnom Crkvom u Kraljevini Srbiji, a zajedno s ovom sa cijelom Sv. Srpsko-Pravoslavnom Crkvom u novoj državi Srba, Hrvata i Slovenaca.

Gornje riješenje ima se dostaviti Njegovom Visokopreosveštenstvu Mitropolitu Srbije G. Dimitriju i Predsjedniku Vlade G. Stojanu Protiću.

Zaključeno i potpisano.

Mitropolit Crne Gore i Predsjednik Sv. Sinoda Mitrofan Ban
Mitropolit Pećski dr Gavrilo Dožić
Episkop Nikšićski Kiril Mitrović
Sekretar Sinoda đakon Ivo Kaluđerović.
E sad mi objasni kako je Ustavni naziv "Avtokefalna pravoslavna Mitropolija u Knjaževini Crnoj Gori" iz 1904. godine, 1918. godine preimenovan u "Srpsko-Pravoslavna Sv. Crkva u Crnoj Gori".
RunnerX

#870 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by RunnerX »

Duka Dizel II wrote: 21/04/2020 10:02
RunnerX wrote: 21/04/2020 09:36

Vlast u Crnoj Gori je u tako lošoj ekonomskoj situaciji, zbog izvesnog kraha turističke sezone, da me ne bi čudilo sami da organizuju litije kao turističku atrakciju.
Ako autima im ne dodje nešto gostiju iz Srbije i Republike Srpske, neće biti besnog kera na plažama ovog leta.
Čemu ponovni pokušaj spina? Kakve veze imaju litije sa turističkom sezonom i ekonomskom situacijom u Crnoj Gori?

Ponoviću, puno pričaš i spinuješ, ali ništa ne kažeš.
Škobo Habu

#871 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Škobo Habu »

¤ jelena ¤ wrote: 21/04/2020 11:05
A što se Miloševića tiče...taj je bio na sigurnom u vrijeme ratnih dešavanja devedesetih...i jedan je od rijetkih sa kojim se njegov narod obračunao i na ulici i na izborima još prije 20 godina, a kasnije mu je dohakala i tada aktuelna vlast u Srbiji.

Nije se sa njim narod obračunao što je vodio ratove, već što ih je gubio. :lol:
Škobo Habu

#872 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Škobo Habu »

Duka Dizel II wrote: 21/04/2020 10:50
Toliki ustanci, krvoprolića i paljevine postoje samo u izmišljotinama i propagandi poraženih zelenaša i knjaževe elite u egzilu.

Taj sukob se uopšte ne može nazvati ustankom, već kratkotrajnom pobunom u kojoj su se malobrojni zelenaši brzo razbežali.
Po podacima Šerba Rastodera i Novaka Adžića u tom sukobu januara 1919 godine, stradalo je 30 ljudi na strani zelenaša.
Ideološki vodja pobune Jovan Plamenac je pobegao u Italiju već drugi dan.

Eto, kojeg obima je bio taj sukob.

Evo Šerbe Rastodra, između svih ostalih: https://www.antenam.net/istorija/128653 ... slije-1918

Ti govoriš o jednom događaju, ja govorim o periodu pobuna i komitskih borbi.

Za ostalo više nije ni bitno, samo se vrtimo oko jednih te istih stvari.

Bit je u tome da li pristalice crnogorske pravoslavne crkve, koja je na postorima Crne Gore ima daleko duži kontinuitet od SPC-a, imaju pravo na ono što ista crkva tvrdi da je samo njihovo?
Duka Dizel II

#873 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

RunnerX wrote: 21/04/2020 11:25

E sad mi objasni kako je Ustavni naziv "Avtokefalna pravoslavna Mitropolija u Knjaževini Crnoj Gori" iz 1904. godine, 1918. godine preimenovan u "Srpsko-Pravoslavna Sv. Crkva u Crnoj Gori".
Pa pitaj te iz sinoda.
Mislim, što se ti praviš veći katolik od pape?

Formalni naziv pravoslavne crkve u Crnoj Gori do 1918 godine je bio "Pravoslavna Mitropolija Crnogorska".
To se može videti na pečatima crkve iz tog vremena.

Posle 1920 godine, ona se zove isto. Mitropolija Crnogorska.
Od 1931, proširivanjem teritorijalne nadležnosti, dobija naziv kojima ima i danas Mitropolija Crnogorsko-Primorska.
RunnerX

#874 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by RunnerX »

Duka Dizel II wrote: 21/04/2020 11:42
RunnerX wrote: 21/04/2020 11:25

Pa pitaj te iz sinoda.
Mislim, što se ti praviš veći katolik od pape?

Formalni naziv pravoslavne crkve u Crnoj Gori do 1918 godine je bio "Pravoslavna Mitropolija Crnogorska".
To se može videti na pečatima crkve iz tog vremena.

Posle 1920 godine, ona se zove isto. Mitropolija Crnogorska.
Od 1931, proširivanjem teritorijalne nadležnosti, dobija naziv kojima ima i danas Mitropolija Crnogorsko-Primorska.
Ne pravim se ja ništa. Ja sam samo zalijepio dokument potpisan u to vrijeme, a ti me svojim spinovima tjeraš da vjerujem tebi, a ne svojim očima. Tako tipično za vas...

Živ ti meni bio, i zdrav, ovdje završavamo, ipak si još jedan u nizu.
Duka Dizel II

#875 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

Škobo Habu wrote: 21/04/2020 11:40

Evo Šerbe Rastodra, između svih ostalih: https://www.antenam.net/istorija/128653 ... slije-1918

Ti govoriš o jednom događaju, ja govorim o periodu pobuna i komitskih borbi.
Komitske borbe u Crnoj Gori imaju različit karakter kroz vreme.

Nikako se ne mogu sve strpati u isti koš .

Da bi se realno sagledale stvari, mora se jako dobro poznavati istorija, vremenski konteskt i šire političke i socijalne prilike iz tog vremena.

Od Šerba Rastodera nećeš mnogo naučiti objektivne istorije, jer on je istoričar u služni jedne politike i ideologije.

Ja njega citiram jer on i Novak Adžić, kao perjanice dukljanske istorijske nauke, su radili taj spisak žrtava "velikosrpske okupacije" u Crnoj Gori.

Na kraju su došli do broja od nekih 200-300 ljudi ubijenih za 20 godina...do 1940 godina.
A sve i svakog su potrpali u žrtve "velikosrpske okupacije".

Bit je u tome da li pristalice crnogorske pravoslavne crkve, koja je na postorima Crne Gore ima daleko duži kontinuitet od SPC-a, imaju pravo na ono što ista crkva tvrdi da je samo njihovo?
Ne razumem.
Na pristalice koje crkve misliš?

Nije valjda na pristalice Miraša Dedeića aludiraš?
Post Reply