Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
mayab

#851 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by mayab »

Parkinzi su uglavnom preuski, to stoji, ali i ovo je dobra konstatacija - "iskazivanje brige za ostale je odlika ljudi koji su naviknuti da žive u urbanoj sredini"

Problem uskih parking mjesta su djelomicno rijesili kod Interexa Pofalici, tako sto su parking mjesta zakosili, pa se lakse uparkirati, ali opet je usko da jedva izadjes iz auta :-)
gaius

#852 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by gaius »

nikad.. ama baš nikad mi nije palo na pamet da parkiram auto na dva mjesta kako bih ga zaštitio od parnica.. oštećenja vozila uključujući i parnice po laku su posve normalna i neizbježna stvar.. ja sam kupio vozilo a ne ono mene i živo me zaboli što će ga neko zagrebati.. dakle bitno mi je da poštujem pravila života u urbanoj sredini jednako kao što mom komšiji nije bitno što mi njegova djeca skaču iznad glave 24/7

inače razmišljanje po kojem je materijalno bitnije od etike i kulture življenja je razmišljanje koje se sa sobom donese ili koje je rezultat neodgoja.. nažalost jedini adekvatan uzvratni mehanizam su sankcije - ali isti kod nas još uvijek nije zaživio u punoj mjeri.. ali ja tako živim za taj dan..
muha_sa

#853 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by muha_sa »

bavimo se posljedicama :-) po meni uzrok je bitan----uzrok je nedostatak kucnog odgoja :-) samim tim dolazi do svega pobrojanog---bahatog ponašanja u saobracaju--cega sam svakodnevni svjedok :D
citam poneki post i na ovoj temi i omalovažavanja golfa dvojke :-) zar i to nije seljakluk :? zar je bitno koje auto voziš--zar nije bitnije ko ga vozi :?
ps.
da ne bude zabune---ja vozim golfa dvojku.
HAVANA

#854 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by HAVANA »

muha_sa wrote:bavimo se posljedicama :-) po meni uzrok je bitan----uzrok je nedostatak kucnog odgoja :-) samim tim dolazi do svega pobrojanog---bahatog ponašanja u saobracaju--cega sam svakodnevni svjedok :D
citam poneki post i na ovoj temi i omalovažavanja golfa dvojke :-) zar i to nije seljakluk :? zar je bitno koje auto voziš--zar nije bitnije ko ga vozi :?
ps.
da ne bude zabune---ja vozim golfa dvojku.

Haj što je dvojka,al jel morala i ona bit bordo boje :evil: :skoljka: :D
muha_sa

#855 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by muha_sa »

boje fesa :D
HAVANA

#856 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by HAVANA »

muha_sa wrote:boje fesa :D

Hosh se mijenjat?Dam ti trojku za tu dvojku,ko boCa,dobra,metalik plava :D
krusty

#857 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by krusty »

metar_drva wrote:
krusty wrote:ja cuvam svoje auto i uvijek cu parkirati tako da sto vise smanjim mogucnost da me neki seljak zagrebe... zaboli me neka stvar za ostale
iskazivanje brige za ostale je odlika ljudi koji su naviknuti da žive u urbanoj sredini. neću ništa reći, al možeš i sam zaključiti šta mislim o tebi

ne mogu zakljuciti sta misli neki virtualni lik na forumu

ako cuvam auto to ne znaci da zauzimam 2 mjesta, al ne ide to u vase iskompleksirane glave jer jedva cekate malo materijala da nekog proglasite seljakom :lol:

zato kad ti zakljucis da ja drugima smetam sa svojim parkiranjem na osnovu konkretnog dokaza onda pametuj
Neelix

#858 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

nek nije iskompleksiran onaj koji ometa druge ljude u obavljanju svakodnevnih radnji radi MOGUCNOSTI da mu ostane parkica na vozilu. idi pronadji definiciju iskompleksiranosti musafa ti.
krusty

#859 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by krusty »

a gdje ja to i koga konkretno ometam ?

daj sliku da vidimo ?

musafa ti ?

znas ako cuvas auto to ne znaci da ces zauzet 2 mjesta 5 metara od ulaza u mercator odnosno da ces se gurati tu i cekat da te neko zagrebe, nego ces otici u dio garaze koji je prazan :dance:
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#860 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by 1946 »

Neelix wrote:nek nije iskompleksiran onaj koji ometa druge ljude u obavljanju svakodnevnih radnji radi MOGUCNOSTI da mu ostane parkica na vozilu. idi pronadji definiciju iskompleksiranosti musafa ti.
Stani, zar ti nisi ono rekao da s merakom zauzmeš i treću traku na cesti i ideš kao ova dvojica u preostalim trakama samo da neko ne bi prošao ispred tebe? Ako nisi ja ti se izvinjavam.
respo

#861 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by respo »

1946 wrote:
Neelix wrote:nek nije iskompleksiran onaj koji ometa druge ljude u obavljanju svakodnevnih radnji radi MOGUCNOSTI da mu ostane parkica na vozilu. idi pronadji definiciju iskompleksiranosti musafa ti.
Stani, zar ti nisi ono rekao da s merakom zauzmeš i treću traku na cesti i ideš kao ova dvojica u preostalim trakama samo da neko ne bi prošao ispred tebe? Ako nisi ja ti se izvinjavam.
:D
krusty

#862 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by krusty »

1946 wrote:
to je taj hahaha

eto ako sam ja vise iskompleksiran sto cuvam svoje auto od tebe koji onemogucavas druge ljude da voze brze po gradu od tebe onda nek bude tako :D
Neelix

#863 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

:? jest, ja sam taj. sto, jesam li prekrsio zakon vozeci maksimalno dozvoljenom brzinom? jesam li iskompleksiran ja koji vozim kako bog zapovjeda, ili divljak iza mene?
Last edited by Neelix on 18/04/2010 17:22, edited 1 time in total.
Neelix

#864 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

krusty wrote:

znas ako cuvas auto to ne znaci da ces zauzet 2 mjesta 5 metara od ulaza u mercator odnosno da ces se gurati tu i cekat da te neko zagrebe, nego ces otici u dio garaze koji je prazan :dance:
vidim logika ti nije jaca strana. ako je dio garaze prazan, zasto onda zauzimas vise mjesta?
vnm

#865 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by vnm »

pa mogao si voziti sporije od maksimalne dozvoljene brzine da bi ovaj mogao proci. e vidis, to bi bio kulturni gradski nacin.

zezam se naravno, ali nisam mogao da ne prokomentarisem jer vam je rasprava nidje veze. :)
muha_sa

#866 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by muha_sa »

HAVANA wrote:
muha_sa wrote:boje fesa :D

Hosh se mijenjat?Dam ti trojku za tu dvojku,ko boCa,dobra,metalik plava :D
zdogovorito :D samo je prvo ofarbaj u boju fesa :D
1946

#867 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by 1946 »

Neelix wrote::? jest, ja sam taj. sto, jesam li prekrsio zakon vozeci maksimalno dozvoljenom brzinom? jesam li iskompleksiran ja koji vozim kako bog zapovjeda, ili divljak iza mene?
Je li on prekršio neki zakon time što je parkirao preko 2 mjesta? Je li iskompleksiran neko ko štiti svoju imovinu od drugih koji krše zakon, nanoseći štetu na tuđim stvarima?
Neelix

#868 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

jeste iskompleksiran, jer ce zbog njegovih kompleksa neko drugi, ni kriv ni duzan, morati traziti negdje drugo parking mjesto. neka nadje nacin da "stiti" svoju imovinu tako sto nece ometati nikoga drugog.

kao sto neko rece na temi, iskompleksiran je jer robuje autu koje je on kupio, a ponasa se kao da je ono kupilo njega.

i ne pravdam idiote koji ne paze pa ostecuju druga auta, da se razumijemo :skoljka:
1946

#869 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by 1946 »

Neelix wrote:jeste iskompleksiran, jer ce zbog njegovih kompleksa neko drugi, ni kriv ni duzan, morati traziti negdje drugo parking mjesto. neka nadje nacin da "stiti" svoju imovinu tako sto nece ometati nikoga drugog.

kao sto neko rece na temi, iskompleksiran je jer robuje autu koje je on kupio, a ponasa se kao da je ono kupilo njega.

i ne pravdam idiote koji ne paze pa ostecuju druga auta, da se razumijemo :skoljka:
Ali otkud ti znaš da onaj neko iza tebe ne žuri negdje opravdano? Nisi ti taj koji treba da spriječava kršenje zakona na cesti i da ga provodiš. Ako želiš da ideš istom brzinom kao ostala dva auta na ulici prestroji se iza njih pa vozi. To i jeste cilj ceste sa više traka u istom smjeru, da može saobraćaj tečnije ići, a ti svojom vožnjom stvaraš "čep". I je li to "gradsko ponašanje, prilagođeno svim građanima"?

Što se tiče parkinga, živim u dijelu Grada gdje je lutrija naći slobodno mjesto, ali zato vrijedi neko nepisano pravilo među komšijama da se od jednog mjesta pravi 1,5. Događa se redovno da se blokiraju auta, ali se uvijek ostavi broj mobitela na papiru u autu da se u svakom momentu to može skloniti. Rezultat toga "guranja" je da mi je auto isparano sa svih strana i nakon prvih 5 parnica me počela boliti briga, ali moraš shvatiti da ima ljudi koji ne žele da im auto koje su oni možda krvavo zaradili bude izubijano od strane levata koji ne pazi.
krusty

#870 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by krusty »

Neelix wrote:
krusty wrote:

vidim logika ti nije jaca strana. ako je dio garaze prazan, zasto onda zauzimas vise mjesta?

a gdje sam to ja napisao da cuvam auto iskljucivo zauzimajuci 2 mjesta ? to je tvoja logika jer ne vidis dalje od te tastature :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: , kazem ti kad vidis mene kako tako parkiram onda pametuj da li ja nekoga ometam ili ne, a do tad se suzdrzi svoje logike i nagadjanja... hvala ;)

moze se auto sacuvati na jos mnogo nacina osim zauzimanja 2 mjesta, al to je tebi jedina poveznica izmedju te dvije stvari pa da mozes nekog nazivat seljakom

a o tvom blokiranju smo vec pricali, ti u tom slucaju ne vozis po ogranicenju zato sto to tako treba nego da bi nervirao onog iza koji hoce brze, jer ako si vozac onda valjda znas da nije bas preporucljivo voziti uz nekoga jer se ovdje ljudi ne znaju prestrojavat... :(
Neelix

#871 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

1946 wrote:
Ali otkud ti znaš da onaj neko iza tebe ne žuri negdje opravdano? Nisi ti taj koji treba da spriječava kršenje zakona na cesti i da ga provodiš. Ako želiš da ideš istom brzinom kao ostala dva auta na ulici prestroji se iza njih pa vozi. To i jeste cilj ceste sa više traka u istom smjeru, da može saobraćaj tečnije ići, a ti svojom vožnjom stvaraš "čep". I je li to "gradsko ponašanje, prilagođeno svim građanima"?

Što se tiče parkinga, živim u dijelu Grada gdje je lutrija naći slobodno mjesto, ali zato vrijedi neko nepisano pravilo među komšijama da se od jednog mjesta pravi 1,5. Događa se redovno da se blokiraju auta, ali se uvijek ostavi broj mobitela na papiru u autu da se u svakom momentu to može skloniti. Rezultat toga "guranja" je da mi je auto isparano sa svih strana i nakon prvih 5 parnica me počela boliti briga, ali moraš shvatiti da ima ljudi koji ne žele da im auto koje su oni možda krvavo zaradili bude izubijano od strane levata koji ne pazi.
shvati da ne postoji opravdana voznja iznad 60km/h vozila bez rotacije u gradu. jednostavno ne postoji.

medicinski hitni slucajevi se daju lako prepoznati, obicno vozac upali kroz sva 4 i fura i kroz crveno...(mada zakonom nije predvidjeno ni da on moze ici preko 60). ako takvo auto primjetim naravno da ga pustim. ali kurcevitog papka u bijesnom autu kojeg u retrovizoru primjetim da svera tamo-vamo, ne pali zmigavac, blica ljudima, necu nikad, i uzivat cu u svakoj sekundi njegove nervoze sto ne moze da me preskoci :)
ja nasrecu nemam problema sa parkingom ispred zgrade. ali imam komsiju alkoholicara koji se cesto kuci vraca pijan, pa i pored sirokog parkinga zagrebe auto. nedavno je i meni to uradio, otisao sam mu na vrata, rekao - dogovorili se, ja to sredio kod lakirera - on mi platio, i gotova prica.
znam da je takvo nesto tesko uraditi na parkingu npr u trgovackom centru, ali treba pronaci bolje rjesenje od kompleksaskog kurcenja kao sto je zauzimanje vise mjesta.
Neelix

#872 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

krusty wrote:

a gdje sam to ja napisao da cuvam auto iskljucivo zauzimajuci 2 mjesta ? t
svrstao si se u one koje forumasi slikaju pri ovakvom parkiranju, a evo sacu naci i post gdje si to uradio.
krusty

#873 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by krusty »

Neelix wrote:
svrstao si se u one koje forumasi slikaju pri ovakvom parkiranju, a evo sacu naci i post gdje si to uradio.

evo sta sam napisao
krusty wrote:ja cuvam svoje auto i uvijek cu parkirati tako da sto vise smanjim mogucnost da me neki seljak zagrebe... zaboli me neka stvar za ostale

a jos me vise zaboli sto se mozda to nece svidjeti nekom forumasu, kad mi seljak napravi stetu nece mi ovi savjesni forumasi platiti stetu nego ja moram
svrstao si me ti svojom logikom a vidis da nisam nigdje napisao da zauzimam 2 mjesta

to je samo mala zamka za tebi slicne da se upale i raspisu po forumu ;)
atko

#874 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by atko »

Mozemo mi pricati sta hocemo svrstavat se u onih ko fol 5% kulturnih urbanih ili u neke druge grupe ... bla bla ...

Cinjenica je da smo mi u globalu jedna polupismena selendra od pola miliona stanovnika ... evo slika iz mog zaseoka ... na brzinu sam samo nekoliko parkinga/garaza zaokruzio iskoristenost jedno 7% ... al zato po trotoarima, setalistima, i zelenim povrsinama auto do auta ... svako hoce da je 4,7 metara od svog haustora maximalno parkiran :x

Image

Eto to je problem ... MI u globalu ... jer smo jedno 90% seljacka nacija ... krkan do krkana ...
Neelix

#875 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

kljucni dio ovog tvog posta je ZABOLI ME NEKA STVAR ZA OSTALE :roll:
Locked