Project: Sarajevo City Center

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Svidja li vam se ovaj objekat

Da
335
84%
Ne
66
16%

Total votes: 401

ins

#851 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by ins »

suncica24 wrote:

Samo ono sto stoji jeste da se npr. BBI jedan dio brandova "odselio" i da su ih zamjenile novi koje su nesto nizeg ranga.
Koji to?
Ja samo vidim da su stigli Mexx i Lindex.
I da su u Sarajevu zatvoreni Ms. Selfridge, MS Sixty, Urban Republic, Dorothy Perkins, Esprit, Mash...
Bila jednom jedna firma, zvala se Magma iz Zagreba, i prodavala je "Ms. Selfridge, MS Sixty, Urban Republic, Dorothy Perkins, Esprit,..." Firma propala, sto nikave veze nema sa Ferhadijom i Sarajevo, vec sa zivotnim stilom vlasnika Goranka Fizulica, i radnje se zatvorile.

Ali opet, kakve to veze ima sa SCC? :run:
suncica24

#852 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by suncica24 »

ins wrote:
suncica24 wrote:

Samo ono sto stoji jeste da se npr. BBI jedan dio brandova "odselio" i da su ih zamjenile novi koje su nesto nizeg ranga.
Koji to?
Ja samo vidim da su stigli Mexx i Lindex.
I da su u Sarajevu zatvoreni Ms. Selfridge, MS Sixty, Urban Republic, Dorothy Perkins, Esprit, Mash...
Bila jednom jedna firma, zvala se Magma iz Zagreba, i prodavala je "Ms. Selfridge, MS Sixty, Urban Republic, Dorothy Perkins, Esprit,..." Firma propala, sto nikave veze nema sa Ferhadijom i Sarajevo, vec sa zivotnim stilom vlasnika Goranka Fizulica, i radnje se zatvorile.

Ali opet, kakve to veze ima sa SCC? :run:
Opet mi o istom...
Zivotni stil gdina Fizulica, ili kupovnim mogucnostima gradjana Sarajeva?

Ali, nema brate to nista sa SCC, niti me zanima ima li, valjda investitor zna sta mu se isplati, a ne da ja ovdje glavu lomim sta ce i kako ce biti... ni iz dzepa mi, ni u dzep. Samo ga fino zaobidjes i zdra'o.
Moze li ovako? :D :D
ins

#853 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by ins »

poznanik wrote:
neki wrote:...A niski i visoki dio su dvije cjeline istog objekta, u niskom bi trebao biti shopping mall u visokom hotel i kanc. prostori. Niskom je tlocrtni gabarit dva puta povecavan. U prvobitnom reg. planu planiran je manji gabarit udaljeniji od ceste, cak i sa manjim trgom prema zapadu (prema parlamentu)
Zašto je sarajevska urbanistička administracija odobrila izmjenu Regulacionog plana, zašto je izdano odobrenje za gradnju objekta izvan prvobitnih gabarita? Da li je bilo pritiska i drugog uticaja na odgovorne osobe, da li je bilo koruptivnih metoda u ishođenju odobrenja? Da li ima prostora prozivati pojedince i pozivati ih na odgovornost ?

Vjerujem da bi SCC u prvobitnim gabaritima bio mnogo dopadljiviji i da ne bi izazivao polemiku i raspravu u ovolikoj mjeri.
Nikakav regulacioni plan nije mijenjan.

Trg ispred SCC prema zapadu ce biti.

Sirina trotoara na ulici Hiseta ce biti skoro 9 metara jer ima otvoreni dio ali i natkriveni.

U Sarajevskoj kotlini zrak struji u smjeru zapad-istok, pa prema tome vise tom strujanju smeta zgrada Vijeca ministara nego SCC. A vjerujem da svi mislimo da je Neidhart znao sta radi?

Nevjerovatno mi je da komentarisete nesto, a da zapravo niste ni pogledali iole pazljivo rendere, gdje se sve fino vidi... :run: :run: :run:

Od samozvanih internet strucnjaka to ni ne ocekujem, ali od onih koji se predstavljaju kao strucnjaci u toj oblasti... :skoljka:
suncica24

#854 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by suncica24 »

ins wrote:
poznanik wrote:
neki wrote:...A niski i visoki dio su dvije cjeline istog objekta, u niskom bi trebao biti shopping mall u visokom hotel i kanc. prostori. Niskom je tlocrtni gabarit dva puta povecavan. U prvobitnom reg. planu planiran je manji gabarit udaljeniji od ceste, cak i sa manjim trgom prema zapadu (prema parlamentu)
Zašto je sarajevska urbanistička administracija odobrila izmjenu Regulacionog plana, zašto je izdano odobrenje za gradnju objekta izvan prvobitnih gabarita? Da li je bilo pritiska i drugog uticaja na odgovorne osobe, da li je bilo koruptivnih metoda u ishođenju odobrenja? Da li ima prostora prozivati pojedince i pozivati ih na odgovornost ?

Vjerujem da bi SCC u prvobitnim gabaritima bio mnogo dopadljiviji i da ne bi izazivao polemiku i raspravu u ovolikoj mjeri.

Sirina trotoara na ulici Hiseta ce biti skoro 9 metara jer ima otvoreni dio ali i natkriveni.

U Sarajevskoj kotlini zrak struji u smjeru zapad-istok, pa prema tome vise tom strujanju smeta zgrada Vijeca ministara nego SCC. A vjerujem da svi mislimo da je Neidhart znao sta radi?

Nevjerovatno mi je da komentarisete nesto, a da zapravo niste ni pogledali iole pazljivo rendere, gdje se sve fino vidi... :run: :run: :run:

Od samozvanih internet strucnjaka to ni ne ocekujem, ali od onih koji se predstavljaju kao strucnjaci u toj oblasti... :skoljka:
Mijenjana je dozvola, nije regulacioni.
Gradjevinska linija je pomjerena (uzimajuci u obzir i natkriveni dio sa stubovima). Na renderima se vidi jedno, dok se na slikama gradnje vidi drugo.
Parlament utjece na strujanje zraka (niko nije ni rekao da ne utjece... procitaj ponovo). Postavka SCC tornja je uzimala to u obzir. Povecanje spratnosti utjece na tu postavku.
Ono na zapadu sto nazivas trgom samo je ulazni prostor, koji s obzirom na velicinu i funkciju objekta nije ni to. Trgom se uglavnom ne moze ni nazvati.
I... nisam strucnjakinja. Nadam se da cu nekada i biti. Ali, da se bavim tim cim se bavim... bavim se. Jbg.
Last edited by suncica24 on 21/11/2011 12:38, edited 1 time in total.
ins

#855 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by ins »

Polozaj:

Image
Image
Image

Regulacioni plan:

Image
ins

#856 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by ins »

suncica24 wrote:
Gradjevinska linija je pomjerena (uzimajuci u obzir i natkriveni dio sa stubovima). Na renderima se vidi jedno, dok se na slikama gradnje vidi drugo.
Jednostavno: nije tacno!

Da ne upotrijebim drugu rijec! :roll:

Ili svjesno iznosis neistine, ili zapravo nisi ni pogledala niti RP, niti rendere projekta. I ne znam koja je varijanta od ove dvije gora :roll:

Pogledaj RP, vidi gdje je ucrtana stara P+1 zgrada koja se usjeca u liniju trotoara Hisete, a onda pogledaj sliku koju sam postavio, pa ces vidjeti da je SCC zapravo vise "uvucen" nego sto je RP odredjivao.
neki

#857 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by neki »

ins wrote:
poznanik wrote:

Ovo je prva izmjena:

Image

ti uzmi metar ako hoces pa uporedi ako ne mozes odoka...ja cu ti pomoci, izmedju Hisete i objekta je 10 m
ins

#858 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by ins »

suncica24 wrote:
Ono na zapadu sto nazivas trgom samo je ulazni prostor, koji s obzirom na velicinu i funkciju objekta nije ni to. Trgom se uglavnom ne moze ni nazvati.
Slazem se da se o ovome moze diskutovati. I ja bi to nazvao ulaznim platoom a ne trgom
suncica24

#859 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by suncica24 »

ins wrote:
suncica24 wrote:
Jednostavno: nije tacno!

Da ne upotrijebim drugu rijec! :roll:

Ili svjesno iznosis neistine, ili zapravo nisi ni pogledala niti RP, niti rendere projekta. I ne znam koja je varijanta od ove dvije gora :roll:
Uporedi render http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=770442 i uporedi prvu sliku koju si postavio.
Samo to.
Ili pogledaj regulacioni (ovaj dio sa popolocanjem, drvored... ) i pogledaj sliku koju si postavio.
...

Fakat, da odemo slikati? :-D :-D
suncica24

#860 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by suncica24 »

PS: mozda sam naopaka, ali meni ova "raspravica" (sa argumentima sa obje, ili sve tri, ili koliko vec strana) puno vrijedi :thumbup:
glockov kolac

#861 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by glockov kolac »

suncica24 wrote:PS: mozda sam naopaka, ali meni ova "raspravica" (sa argumentima sa obje, ili sve tri, ili koliko vec strana) puno vrijedi :thumbup:
Ma samo argumentirano! Među oba roga :-D
suncica24

#862 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by suncica24 »

glockov kolac wrote:
suncica24 wrote:PS: mozda sam naopaka, ali meni ova "raspravica" (sa argumentima sa obje, ili sve tri, ili koliko vec strana) puno vrijedi :thumbup:
Ma samo argumentirano! Među oba roga :-D
Arhitektonska korida :D
veleno

#863 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by veleno »

glockov kolac wrote:
veleno wrote:
Chisum wrote:
Ne trosi vrijeme....
Svijest o arhitekturi, te, neodvojivo, o urbanom planiranju, o gradu uopste, ovdje NE postoji. Da ne govorim o nekom elementarnom znanju i poznavanju arhitekture - ako ne u svijetu, a onda barem lokalne. Ona tema "najbolji arhitekti u Sarajevu", govori najbolje - nikoga na mapi nema da kaze koju o SVOM gradu, o ljudima koji kroje siluetu grada u kojem ON zivi.... Svi ovi "samo nek se gradi", koji obicno na juris ulete na ove teme o novim projektima, niti znaju ko gradi, niti znaju kako gradi, niti shvataju zasto nesto treba ili ne treba da se gradi.

Drugo... kada ulazis u polemiku o projektu tipa SCC-a, moras shvatiti da je mnogima bitno tek da se radi o arapskom kapitalu, o "braci", pa im, uz hronicni nedostatak znanja i kritickog misljenja, ne treba puno da bi se divili.

Arapskim indijancima zapadni arhitekti odavno uvaljuju projekte koje niko ne bi pozelio vidjeti u Evropi (osim u ovim jadnim tranzicijskim "samo nek se gradi" zemljama), jer su, i kao tacka u prostoru, obicno kich bez sarma, neka prizemna, banalna simbolika, a tek kao dio nekog sireg konteksta, kao dio urbane morfologije i identiteta jednoga mjesta - NE PRICAJU nikakvu pricu (osim one - da se sa bogatim, a praznoglavim skorojevicima, da jako dobro zajebavati).
E sad zamisli na kojem smo mi tek nivou, kada sve sto nam dodje iz tog svijeta, koji je inace poligon za arhitektonska izivljavanja prominentnih biroa, poligon za zajebanciju (ponekad imam osjecaj da se ljudi jednostavno izruguju) - kada, dakle, sve iz tog bezlicnog svijeta prihvatimo bez grama kritickog stava i svijesti o sopstvenom identitetu. Od sakralne arhitekture, koja sa nasim podnebljem i nasom islamskom tradicijom i gradnjom nemaju nikakve veze, pa do ovih kvazi-senzacija (vec vidjeno i vec prezvakano bezbroj puta, ali izgleda kod nas jos uvijek pali)...

U ovom slucaju ne govorim nuzno samo o SCC.... i bez njega ovaj grad je davno izgubio bitku s ovim problemima. Govorim o jednom principu, tj. nepostojanju principa, bolje reci.
:thumbup:

Šta reći o ljudima koji sveto muslimansko mjesto pretvaraju u ovo...http://www.jutarnji.hr/kuca-muhamedove- ... wc/980850/ :run:
Kad se već praviš pametan, odgovori mi po čemu je to sveto mjesto? :run:
Nije ovo tema za tu raspravu,ali dovoljno je samo pogledati Royal Mecca Cloktower da se vidi čiji su ti saudijski sektaši igrači i gdje oni vode islam. :wink:
Ripicipi

#864 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by Ripicipi »

...
poznanik

#865 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by poznanik »

ins wrote:
Nikakav regulacioni plan nije mijenjan....Sirina trotoara na ulici Hiseta ce biti skoro 9 metara jer ima otvoreni dio ali i natkriveni.

Širina od nosivih stubova do ivice pločnika na spoju s kolovoznom trakom Brankove, danas je 5 m. Nakon postavljanja fasade, pješačka širina cijelom sjevernom stranom SCC će, po mojoj procjeni, biti oko 4,5 m.
steven8

#866 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by steven8 »

poznanik wrote:
neki wrote:...Estetika jest nauka ali je dozivljaj estetike subjektivan...
Slažeš li se da je ovaj manji dio objekta previše blizu saobraćajnici, da je isuviše malo prostora ostalo za pješačku komunikaciju? Čini li ti se da cijelom svojom sjevernom stranom agresivno dominira nad ulicom?

Image Image
Bas su ga priblizili glavnoj saobracajnici,bolje da su ga uvukli jos a naprijed trg neki napravili i zelenila sto vise posadili. :roll:
ins

#867 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by ins »

poznanik wrote:
ins wrote:
Nikakav regulacioni plan nije mijenjan....Sirina trotoara na ulici Hiseta ce biti skoro 9 metara jer ima otvoreni dio ali i natkriveni.

Širina od nosivih stubova do ivice pločnika na spoju s kolovoznom trakom Brankove, danas je 5 m. Nakon postavljanja fasade, pješačka širina cijelom sjevernom stranom SCC će, po mojoj procjeni, biti oko 4,5 m.

Vidim da nesmanjenom zestinom nastavljas komentarisati, a da nisi ni pogledao kako projekat izgleda :-) :-) :-)

Preporucujem http://www.sarajevocitycenter.com/?jezik=bos&x=102

Sto se Brankove ulice tice, ta se cesta cca 250 godina zvala Hiseta, potom 45 po Branku koji inace nikada nije nogom stupio na tlo BiH, pa se sada opet zove Hiseta. Al vjerujem da ti nije lako u muslimanskom Sarajevu... :run:

:bih:
ins

#868 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by ins »

suncica24 wrote:

Uporedi render http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=770442 i uporedi prvu sliku koju si postavio.
Samo to.
Ili pogledaj regulacioni (ovaj dio sa popolocanjem, drvored... ) i pogledaj sliku koju si postavio.
...

Ja uporedio, jer sam i sam provjeravao jesu li mutili sta sa zadanim gabaritima, i fakat su "manji" nego sto su mogli biti RP-om.

Kada se zavrsi objekat, ukloni ograda i stare bandere, vidjet ce se koliko je zapravo objekat daleko od Hisete. I jos kada se doda trotoar ispod kolonada...
poznanik

#869 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by poznanik »

ins wrote:
poznanik wrote:
ins wrote: Nikakav regulacioni plan nije mijenjan....Sirina trotoara na ulici Hiseta ce biti skoro 9 metara jer ima otvoreni dio ali i natkriveni.

Vidim da nesmanjenom zestinom nastavljas komentarisati, a da nisi ni pogledao kako projekat izgleda :-) :-) :-)

Sto se Brankove ulice tice, ta se cesta cca 250 godina zvala Hiseta, potom 45 po Branku koji inace nikada nije nogom stupio na tlo BiH, pa se sada opet zove Hiseta. Al vjerujem da ti nije lako u muslimanskom Sarajevu... :run:
Vidi, istoričar, nesmanjenom žestinom samo pokušavam pojasniti ahritektonsku agresiju na urbani prostor M. Dvora, izgradnjom ovog SCC projekta, koji je izgleda prepun sumnjivih okolnosti i njegovih sličnih branitelja. Meni bajke u slikama ne trebaju, nagledao sam ih se i previše, više vjerujem svojim očima. Danas sam pola sata stajao uz građevinsku ogradu, i ustanovio 5 m. širine ostavljene za pločnik, što je za 4m. manje od tvojih 9 m. kako kategorično tvrdiš i obmanjuješ nas.

P.S. Sve do sada nisam znao da se ulice imenuju po osobama koje stupe na BiH tlo...kao i tih 250 godina M. Dvora... svašta se od tebe može naučiti :lol:
StupskaBitanga

#870 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by StupskaBitanga »

Alija JR i ostala ekipa
Hajmo nastaviti niz vrlo je lako pogoditi ko sve stoji iza ovog projekta
suncica24

#871 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by suncica24 »

ins wrote:
suncica24 wrote:

Samo to.
...

Ja uporedio, jer sam i sam provjeravao jesu li mutili sta sa zadanim gabaritima, i fakat su "manji" nego sto su mogli biti RP-om.

Kada se zavrsi objekat, ukloni ograda i stare bandere, vidjet ce se koliko je zapravo objekat daleko od Hisete. I jos kada se doda trotoar ispod kolonada...
Aaaa, nadzorni organ... sad je jasnije to upiranje da odbranis sto je ocito.

Momak je postavio prvu izmjenu (a bilo ih je vise), i... ti kazes da je laz.
Onda je drugi momak otisao i izmjerio trotoar (bez fasade, mimo stubova, do zida... i bez bandera (sad i bandere krive :D )... pa ne mjeri se od zida do bandere, ali eto...)... i opet, laz.
A onda i sam si postavio slike koje ocigledno izlaze iz plana koji si postavio... i onda i sam sebe pobijas i kazes... lazem.
?!

PS: valjda se gleda stvarno stanje, tj. izvedeni objekat, a ne renderi koji nisu nikakav parametar?
Last edited by suncica24 on 21/11/2011 23:18, edited 1 time in total.
suncica24

#872 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by suncica24 »

Ne vidjeh ovo :shock: Mislim... s kim ja raspravljam :roll:

chisum... teska srca priznajem poraz...
Ponosan

#873 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by Ponosan »

SCC je najveca investitija u Sarajevo poslije Olimpijade! investitoru treba podici spomenik u sred Sarajeva u znak zahvalnosti! po ovom objektu nas glavni grad ce se dugo vremena prepoznavati! samo zlonamjeran covjek moze biti rpotiv ovog objekta,takvih Bosancerosa naravno ima,ali ko njih ista pita!? da je srece vlasti bi dozvolile da ovaj objekat ima 100 spratova,a ne nekih dvadesetak...slicna situacija je bila sa Importane Centrom,kad su jedva dali dozvolu za vecu spratnost tornja... Zivio SCC,zivile investicije!
Chisum

#874 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by Chisum »

suncica24 wrote:

Mislim... s kim ja raspravljam :roll:

chisum... teska srca priznajem poraz...
Rekoh ti ja.... :)

Tema "NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk" i ono sto se na njoj napisalo, u onih nekoliko stranica, svojevrsni su lakmus papir.

Tu sam mogao vidjeti, barem, onako, odoka, s kim i o cemu na ovom forumu mogu pricati, a kada je rijec o arhitekturi, dakle i samoj materijalizaciji u prostoru, a uz nju i - sto vidim da je ovdje potpuna nepoznanica, cak i onima koji bi da nesto "objasnjavaju" - o urbanom planiranju i gradu kao prici, kao kontinuitetu, o formi grada, kako bi to veliki Ranko Radovic rekao, pokoj mu dusi...

Grad koji odavno boluje od neznanja, od zaborava, od mediokriteta u struci, koji su odlucivali o njegovom licu, o njegovoj sudbini, pa, uzmimo period nasih zivota, preko cetnika (vec tada jasnog i ocitog opredjeljenja) Forkapica i Limica i prijeratnog urbicida, sve do stetocina i neznalica koji su ih naslijedili, minderasa Jamakovica i Izetbegovica i arapske "brace", osudili ovaj grad na dozivotnu robiju, i sto je gore, osudili ga na jos vece neznalice koje ce da smrde po zavodima i donose odluke (imao sam nesrecu da odredjeni period radim i saradjujem s oba zavoda...), na jos gori prosjek, na one koji samo klimaju glavom, a bilo kakav kriticki stav, opravdan i prijeko potreban, isprate onom odurnom turbo-folk frazom "jebes nas, nista nam ne valja..."

Grad u kojem se vrhom arhitekture smatra nesto sto je svuda u svijetu vec odavno obicna konfekcija ( tipa plodova ljubavnog podrumaskog trougla Jamakovic-Grozdanici), grad u kojem ne postoji ni trunka profesionalne etike, pa o bezpravnoj gradnji, najvecoj rani Sarajeva, po novinama i na televiziji skrabaju i lamentiraju nad problemom oni koji su tom problemu kumovali, te oni CIJIH SE POLA objekata gradilo i gradi se danas - bez postojanja bilo kakvih dozvola (Said, Zec itd...), takav grad moze samo, i nista drugo nego - stati pred SCC, blejati kao tele i diviti mu se, kao sto se nedavno do neba divio Avazu.

To sto Sarajevo pati od hiljadu i jedne bolesti, od padina potpuno unistenih bespravnom gradnjom, polumrtve infrastrukture, nerijesenih problema saobracaja, potpunog diskontinuiteta i fenomena da nam se citav grad zgurao u pojas izmedju Sebilja i Marijin Dvora, a onda slijede polumrtva polja i spavaonice, bez sadrzaja, bez identiteta - to izgleda nije na tapetu.... Bitni su ovi incidenti u prostoru, nicim izazvani, ovo tackasto igranje planiranja bez smisla i bez konteksta.
Naravno, ne ocekujem od "slucajnoh prolaznika", pogotovo ne u ovako lose obrazovanom drustvu, da shvate i sagledaju sustinu problema (SCC je u svoj ovoj prici potpuno minorna stvar), ali da oni, kojima su arhitektura i graditeljstvo bliski na bilo koji nacin, dijele sa ovim "slucajnom prolaznicima" potpuno isto misljenje, samo malo drugacije artikulisano i nesto vjestije formulisano, bez mogucnosti da naprave iskorak iz tog svijeta koji je rodjen da bi klimao glavom, e to je tuga.

Elem, prvi safovi opet mogu da budu sretni... publika im je i dalje na nivou na kojem je bila i ranijih godina.
Last edited by Chisum on 22/11/2011 01:58, edited 5 times in total.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#875 Re: Project: Sarajevo City Center

Post by -LIBERO- »

Al' uputis li kritiku,u bilo kojoj formi,tom velelepnom objektu..odmah si izdajica svoga roda,hejter,crna ovca.

Zato u stado,pogni glavu i samo vici :"...yes,yes.."

Klanjanje trznim centrima,gledanje ka njima sa divljenjem i strahopostovanjem,najrigidniji vid turbo- folk rezonovanja i poremecaja vrijednosti
A da,arapi su nam pare dali (ko je kome tu pare dao,i ko ce kome tu pare DATI,tek treba da se vidi) tako da se povlacim iz diskusije jer ce me neko jos i islamofobom proglasiti. :lol:

Halalite ,odoh ja...dosta je hejtera i crnih ovci na ovoj temi i bez mene :run:
Locked