suncica24 wrote:
Mislim... s kim ja raspravljam
chisum... teska srca priznajem poraz...
Rekoh ti ja....
Tema "
NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk" i ono sto se na njoj napisalo, u onih nekoliko stranica, svojevrsni su lakmus papir.
Tu sam mogao vidjeti, barem, onako, odoka, s kim i o cemu na ovom forumu mogu pricati, a kada je rijec o arhitekturi, dakle i samoj materijalizaciji u prostoru, a uz nju i - sto vidim da je ovdje potpuna nepoznanica, cak i onima koji bi da nesto "objasnjavaju" - o urbanom planiranju i gradu kao prici, kao kontinuitetu, o
formi grada, kako bi to veliki Ranko Radovic rekao, pokoj mu dusi...
Grad koji odavno boluje od neznanja, od zaborava, od mediokriteta u struci, koji su odlucivali o njegovom licu, o njegovoj sudbini, pa, uzmimo period nasih zivota, preko cetnika (vec tada jasnog i ocitog opredjeljenja) Forkapica i Limica i prijeratnog urbicida, sve do stetocina i neznalica koji su ih naslijedili, minderasa Jamakovica i Izetbegovica i arapske "brace", osudili ovaj grad na dozivotnu robiju, i sto je gore, osudili ga na jos vece neznalice koje ce da smrde po zavodima i donose odluke (imao sam nesrecu da odredjeni period radim i saradjujem s oba zavoda...), na jos gori prosjek, na one koji samo klimaju glavom, a bilo kakav kriticki stav, opravdan i prijeko potreban, isprate onom odurnom turbo-folk frazom "jebes nas, nista nam ne valja..."
Grad u kojem se vrhom arhitekture smatra nesto sto je svuda u svijetu vec odavno obicna konfekcija ( tipa plodova ljubavnog podrumaskog trougla Jamakovic-Grozdanici), grad u kojem ne postoji ni trunka profesionalne etike, pa o bezpravnoj gradnji, najvecoj rani Sarajeva, po novinama i na televiziji skrabaju i lamentiraju nad problemom oni koji su tom problemu kumovali, te oni CIJIH SE POLA objekata gradilo i gradi se danas - bez postojanja bilo kakvih dozvola (Said, Zec itd...), takav grad moze samo, i nista drugo nego - stati pred SCC, blejati kao tele i diviti mu se, kao sto se nedavno do neba divio Avazu.
To sto Sarajevo pati od hiljadu i jedne bolesti, od padina potpuno unistenih bespravnom gradnjom, polumrtve infrastrukture, nerijesenih problema saobracaja, potpunog diskontinuiteta i fenomena da nam se citav grad zgurao u pojas izmedju Sebilja i Marijin Dvora, a onda slijede polumrtva polja i spavaonice, bez sadrzaja, bez identiteta - to izgleda nije na tapetu.... Bitni su ovi incidenti u prostoru, nicim izazvani, ovo tackasto igranje planiranja bez smisla i bez konteksta.
Naravno, ne ocekujem od "slucajnoh prolaznika", pogotovo ne u ovako lose obrazovanom drustvu, da shvate i sagledaju sustinu problema (SCC je u svoj ovoj prici potpuno minorna stvar), ali da oni, kojima su arhitektura i graditeljstvo bliski na bilo koji nacin, dijele sa ovim "slucajnom prolaznicima" potpuno isto misljenje, samo malo drugacije artikulisano i nesto vjestije formulisano, bez mogucnosti da naprave iskorak iz tog svijeta koji je rodjen da bi klimao glavom, e to je tuga.
Elem, prvi safovi opet mogu da budu sretni... publika im je i dalje na nivou na kojem je bila i ranijih godina.