Pitanje za vjernike

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
LSD

#851 Re: Pitanje za vjernike

Post by LSD »

Agic Nurija wrote:
LSD wrote:Kakve veze imaju dzamije koje su iz npr.15 i 16 vijeka sa Resiovima??
Idete li u dzamije radi Resia ili radi sebe?? o kakvim odlukama se ovdje prica?
Znate li sta je dzamija ustvari i za sta ona služi??
Prvo, to je monument i kao takav je "kota u svim vojnim kartama". Ako provjeriš "vojne karte" Bosne vidjećeš da je sve i jedna seoska džamija u središtu naselja, dok je večina seoskih crkava i kapela izvan gusto naseljenih područja. Ako tome dodaš i "vlast" koja je određivala mjesto izgradnje džamija, posebno seoskih i shodno tome izdavala i "građevinsku saglasnost", možeš "zamisliti" i krajnju namjeru "gospodara bosanskih života" koji su imali svoj velikodržavni plan stogodina pri ruci! Vidjeo sam na terenu dalekometnim haubicama sravnjena "muslimanska sela" u kojima je munara često stajala neoštećena!
Ako te odgovor ne zadovoljava, pojasniću ti u nekoliko daljih rječi:
- U džamiju ne idem, jer tamo ima svega, samo nema Boga, pošto je Bog u svojim djelima, a džamija je djelo Islamske zajednice!
- Odluke bosanskog parlamenta u ime stvarnog bosanskog naroda, a ne odluke u ime vjere u apstraktne pojmove!
- Institucija reisa, biskupa, patrijarha treba da bude preinačena u Bosansko ministarstvo za vjersku kulturu!
I nemoj samnom o istini u ime čovjeka koji jeste i o lažima i prevarama u ime nečega ili nekoga koga smo dobili na okupatorskom koplju i maču, još i na na "stranom govoru i pismu" i dok smo to stigli da vidimo i prevedeno, prošlo je pet vijekova ispiranja bosanskog mozga, u kojeg je teško ponovo uliti malo logike, stvarnosti....
Dzamije su Allahove kuce...nisu to nicija privatna vlasnistva...od 15 vijeka su one u Bosni,samo treba malo ukljuciti mozak...u dzamije se ne ide da budes vidjen,da se o tebi prica,radi ovog ili onog...zna se za sta sluzi dzamija.
beautyfool

#852 Re: Pitanje za vjernike

Post by beautyfool »

Mashaallah kad budu ovi poceli maksuzije svoje dzamije i mesdzide pravili, ha ja, u inat reisu, nece samo on pravit dzamije :D valja namaze klanjati i pustati u dzamiju samo finu raju, da se zna s kim u saf stojis... :D :D :D
cro_rija

#853 Re: Pitanje za vjernike

Post by cro_rija »

Sto znaci: garib?

Je li to nesto neugledno, neprilicno, ruzno, ili su to neki stranci....?!
bez_ideje

#854 Re: Pitanje za vjernike

Post by bez_ideje »

Ja mislim da se to koristi za neuglednog,jako siromasnog covjeka,na kojem se to bas vidi.....
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#855 Re: Pitanje za vjernike

Post by Chmoljo »

cro_rija wrote:Sto znaci: garib?

Je li to nesto neugledno, neprilicno, ruzno, ili su to neki stranci....?!
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=175

sve što te interesuje od takvih riječi postavi ovdje :)
skim

#856 Re: Pitanje za vjernike

Post by skim »

ja,kao vjernik,mislio da ovde ima nekakvo pitanje za mene?
Static-X

#857 Re: Pitanje za vjernike

Post by Static-X »

Mislim da se iz ovoga moze izvuci sta god pametno

http://www.youtube.com/user/MuslimByCho ... WcmjNpePhk
Fabridjijo

#858 Re: Pitanje za vjernike

Post by Fabridjijo »

Post Reply