Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
bijela

#851 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

ljubav_aha wrote:
Smurff wrote:
KenCo wrote:evo ja imam jedno pitanje. zasto i da li je zabranjena muzika u islamu ? to sam cuo neki dan. i procitao sam hadis u kojem se kaze (parafraziram) da su muzicki instrumenti grijeh. moze li mi ovo neko dodatno pojasniti ?
hvala
SubhanAllah, naravno da je zabranjena. Uistinu se nema dovoljno vremena na ovom dunjaluku za zahvaliti Stvoritelju samo za jedno oko koje nam je On podario. Kako onda sebi da iskreni rob dozvoli vrijeme koje će utrošiti ne pominjući Allaha s.v.t. i ne zahvaljujući Mu?

arabeske u pratnju muzickih instumenata grupe zabaranjeno pusenje :!: :?:
pusti bona to.
po logici koju je napisao smurff i forumanje je haram.
probitačan

#852 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

.......................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:21, edited 1 time in total.
cat lover

#853 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by cat lover »

Boje ti je naklopati se svinjetine i napiti se nego ogovarati i
vrijedjati druge, bihuzuriti komšije, nepomagati drugima,
grijesi su relativni, onaj ko je u srcu instinski vjernik ne boji se
nikog do Allaha dž.š. a vjerničko srce na sreću ne možeš raskopati...
cat lover

#854 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by cat lover »

učini jedno dobro djelo drago Allahu dž.š.
spast će ti, po meni tačno 99 grijeha,
(recimo 99 popijenih piva)
Static-X

#855 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

Cini mi se da nije isto raditi neke stvari svijesno i to isto ponavljati nego uraditi neke stvari nehotice (nesvjesno).
cat lover

#856 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by cat lover »

Static-X wrote:Cini mi se da nije isto raditi neke stvari svijesno i to isto ponavljati nego uraditi neke stvari nehotice (nesvjesno).
Hoćeš reći da neki od onih što ne piju i ne jedu svinjetinu nesvjesno
ogovaraju, kradu, lažu, varaju bračnog partnera...
ako nije nesvjesno onda je iz strasti, što je još gore

Čim izađeš iz kuće čekaju te grijesi, a i kad ulaziš u kuću čekaju te grijesi
pa ti jarane biraj najmanji jer ne možeš proći dalje
Last edited by cat lover on 07/02/2010 21:35, edited 1 time in total.
probitačan

#857 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

......................
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#858 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Chmoljo »

:roll:

divno, skupile se sudije i ocjenjuju šta je grijeh, a šta ne :-)
cat lover

#859 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by cat lover »

...'Tad će Allah dati vlast najgorima od njih'...

Ovo smo izgleda već popili
Static-X

#860 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

cat butcher wrote:
Static-X wrote:Cini mi se da nije isto raditi neke stvari svijesno i to isto ponavljati nego uraditi neke stvari nehotice (nesvjesno).
Hoćeš reći da neki od onih što ne piju i ne jedu svinjetinu nesvjesno
ogovaraju, kradu, lažu, varaju bračnog partnera...
ako nije nesvjesno onda je iz strasti, što je još gore

Čim izađeš iz kuće čekaju te grijesi, a i kad ulaziš u kuću čekaju te grijesi
pa ti jarane biraj najmanji jer ne možeš proći dalje

I jesil to ti zakljucio da je jesti svinjetinu i piti manji grijeh od ogovaranja i ostali sto ih pomenu?
probitačan

#861 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

....................
BHF_Manijak

#862 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

"Reci, ko je zbranio Allahove ljepote, (užitke) koje je On za robove svoje izveo i razne dobrote rizka? Reci, ona su za vjernike na ovom svijetu, a na drugom posebno za njih. Tako mi detaljno iznosimo dokaze ljudima koji znaju. Reci, Gospodar moj zabranjuje razvrat i javni i potajni, grijehe i neopravdanu primjenu sile i da Allahu smatrate ravnim one za koje On nikakav dokaz nije objavio i da o Allahu govorite ono što ne znate." (el-A'raf, 323 i 33. ajet)

(Ljubav_aha, ti preskoci ovaj donji dio posta,ne priznajes ti ovo :skoljka: 8-) )

Nu'man b. Bešir. R.a, kaže da je čuo Poslanika, s.a.v.s, da je rekao:»Halal je jasan i haram je jasan, a između njih su sumnjive stvari, koje mnogi ljudi ne znaju. Ko se bude čuvao sumjnivih stvari, sačuvaće svoj din, čast i dostojanstvo, a ko zapadne u sumnjive stvari, lahko će zapasti i u haram, kao kad pastir čuva svoje stado oko provalije i samo što ne odu u provaliju. U tijelu ima jedan organ, koji ako je zdrav, zdravo je čitavo tijelo, a ako se on pokvari pokvareno je čitavo tijelo, a to je srce». (Muttefekun alejhi).

Pametnom dosta.....BNe igrajte se plaho uleme,mnoge su stvari rijesene davno,samo malo treba vise citati,a knjiga hejbet!

Selam vrli dzem`ate :wink:
Ahmmed

#863 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Ahmmed »

Eh, kako je islam jednostavan i lijep, a kako neki od njega prave vjeru vatre, mraka, vjeru nekog namrgođenog i neraspoloženog boga....Ima li išta , što iz usta pojedinih izlazi, a da nije: haram, haram, haram, haram, haram, harammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm..........................

I umjesto da budemo sretni i da sretni drugima ukazujemo da nam je Gospodar onaj ko je i Milostiv i Samilostan.....Da razvijamo osjećaj odgovornosti prema Stvoritelju, da razvijamo onaj lijepi osjećaj dječijeg stida od iznevjere zavjeta, obećanja, date riječi prvo Gospodaru, pa onda i sebi i drugima....

Pa On je el-Vedud-Onaj koji voli, el Vasiu - koji sve obuhvata milošću, el Kerimu -plemeniti, pa On je el Gafur-koji mnogo prašta, el-Letifu-Dobri,el Halim-blagi,On je Allah....

A mnogi,samo i samo:haram, haram, harammmmmmmm.......Treba i red je i dužnost skretati drugima pažnju na nedozvoljene stvari, zabranjene stvari.Nikad nisam bio protiv toga, nisam za relativiziranja jasnih propisa, barem sam tri puta na ovoj temi podsjetio na imanske i islamske šarte.....
ali pored Gospodara koji je Milostiv, Samilostan, koji Voli, Prašta,koji je Plementi, koji je Blagi, koji je Dobri, koji je ALLAH.... praviti bauk od Njegove vjere,plašiti Njegovom vjerom, prijetiti vatrom,e to je haram, veliki haram.....
Last edited by Ahmmed on 08/02/2010 00:26, edited 1 time in total.
BHF_Manijak

#864 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

Ahmmed wrote:Eh, kako je islam jednostavan i lijep, a kako neki od njega prave vjeru vatre, mraka, vjeru nekog namrgođenog i neraspoloženog boga....Ima li išta , što iz usta pojedinih izlazi, a da nije: haram, haram, haram, haram, haram, harammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm..........................

I umjesto da budemo sretni i da sretni drugima ukazujemo da nam je Gospodar onaj ko je i Milostiv i Samilostan.....Da razvijamo osjećaj odgovornosti prema Stvoritelju, da razvijamo onaj lijepi osjećaj dječijeg stida od iznevjere zavjeta, obećanja, date riječi prvo Gospodaru, pa onda i sebi i drugima....

Pa On je el-Vedud-Onaj koji voli, el Vasiu - koji sve obuhvata milošću, el Kerimu -plemeniti, pa On je el Gafur-koji mnogo prašta, el-Letifu-Dobri,el Halim-blagi,On je Allah....

A mnogi,samo i samo:haram, haram, harammmmmmmm.......Treba i red je i dužnost skretati drugima pažnju na nedozvoljene stvari, zabranjene stvari.Nikad nisam bio protiv relativiziranja jasnih propisa, barem sam tri puta na ovoj temi podsjetio na imanske i islamske šarte.....
ali pored Gospodara koji je Milostiv, Samilostan, koji Voli, Prašta,koji je Plementi, koji je Blagi, koji je Dobri, koji je ALLAH.... praviti bauk od Njegove vjere,plašiti Njegovom vjerom, prijetiti vatrom,e to je haram, veliki haram.....
Kao da Bugarija slusam.... :) :thumbup: :thumbup: Volim sto ima ovakvih ljudi nsa SaX-u,popu Ahmmeda i Arzuhala,da im Allah podari svako dobro,a nama da nam budu uzor i da dospijemo na njihovu deredzu pisanja i shvatanja...
ikrime

#865 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

Mene ej podsjetilo na ovog brata tj njegov video :D

Last edited by ikrime on 08/02/2010 00:25, edited 1 time in total.
ikrime

#866 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

dupli
ljubav_aha

#867 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:
ljubav_aha wrote:
Smurff wrote:SubhanAllah, naravno da je zabranjena. Uistinu se nema dovoljno vremena na ovom dunjaluku za zahvaliti Stvoritelju samo za jedno oko koje nam je On podario. Kako onda sebi da iskreni rob dozvoli vrijeme koje će utrošiti ne pominjući Allaha s.v.t. i ne zahvaljujući Mu?

arabeske u pratnju muzickih instumenata grupe zabaranjeno pusenje :!: :?:
pusti bona to.
po logici koju je napisao smurff i forumanje je haram.
bijela ,hvala :-D

smurff,ouch :-)
cat lover

#868 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by cat lover »

Ahmmed wrote:Eh, kako je islam jednostavan i lijep, a kako neki od njega prave vjeru vatre, mraka, vjeru nekog namrgođenog i neraspoloženog boga....Ima li išta , što iz usta pojedinih izlazi, a da nije: haram, haram, haram, haram, haram, harammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm..........................

A mnogi,samo i samo:haram, haram, harammmmmmmm.......Treba i red je i dužnost skretati drugima pažnju na nedozvoljene stvari, zabranjene stvari.Nikad nisam bio protiv toga, nisam za relativiziranja jasnih propisa, barem sam tri puta na ovoj temi podsjetio na imanske i islamske šarte.....
Svaka čast, neka je Hvaljen Milostivi Samilosni
arzuhal

#869 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by arzuhal »

:-D :thumbup:

Pa osnov svega, a prema usuli-fikhu, je halal, a ne haram! :)
Nadinka

#870 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Nadinka »

Navratila sam na ovu temu radi teske situacije u kojoj se sama nalazim i mozda ocekujuci da je neko vec pisao i o tome, pa sam malo iscitavala stranice i nisam naisla na tu situaciju, ali sam naisla na divne postove Baby_Blue, koji mi pokazuju da ima jos istinskih vjernika, koji vjerovatno mnogo dosljednije od mene zive Islam, ali koji nisu zatvorenog uma, koji preispituju sebe i slusaju druge, i koji uvijek vjeru dozivljavaju kao sustinu a ne formu, kao svjetlost, a ne samo osudu, i prije svega, kao licni izbor, licnu odgovornost i licni osjecaj.

Ukoliko bih pisala o svojoj situaciji, vidim da bih naisla na mnoge osude i bujicu ajeta, hadisa i misljenja kojima bi mi se htjelo ukazati na to koliko grijesim, pa necu, jer ja nisam od onih koji kad grijese pravdaju se sudbinom ili cak nalaze sebi opravdanje ili ne daj Boze, nijecu ajete. Ja samo smatram da je dragi Allah dao nam slobodnu volju i da je to sustina dobrih i losih dijela, i da ukoliko neko silom (koju jos pravda Bozijom voljom), zeli da sprijeci nas grijeh, smatram da nije postigao nista, osim dao sebi za pravo vise nego smije, a da je osoba koja silom 'ostaje ispravna' i dalje 'jednako losa'.

Sad u ovoj situaciji, ja se samo trudim, da tuđe poimanje Islama ne narusi moje vlastito, jer ja nasu vjeru ne mogu dozivljavati kao tako krutu, strasnu, koja opravdava zlo i smatra druge ljude nedostojnim. Hvala Baby_Blue i Big_Boy na divnim postovima!
probitačan

#871 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

..............................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:18, edited 1 time in total.
Nadinka

#872 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Nadinka »

Izvini probitacni, ja pokusavam naci sta te je isprovociralo toliko u Ahmedovom postu i zaista ne vidim, meni je post lijep, covjek nigdje nije rekao da ne treba reci sta je haram,sta halal, cak sta vise fino je napisao da se ne moze relativizirati to, pa bas ne mogu shvatiti cime izazva od tebe ovakve rijeci??
Mozda je to najbolji pokazatelj odgovor meni na to da li treba dijeliti odvej pricu o svojoj situaciji ili ne, kad se i ovako lijep post uspije protumaciti kao okretanje glave od propisa.
probitačan

#873 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

..........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:19, edited 1 time in total.
bob7

#874 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bob7 »

Postovanje,

Mene interesuje da li je po islamu dozvoljeno tetoviranje ili nije (predpostavljam da nije), ali isto tako ako nije moze li mi neko razumno objasniti sto nije, odnosno podkrijepiti nekim zvornim citatima.

Zahvaljujem!
nuraH

#875 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by nuraH »

bob7 wrote:Postovanje,

Mene interesuje da li je po islamu dozvoljeno tetoviranje ili nije (predpostavljam da nije), ali isto tako ako nije moze li mi neko razumno objasniti sto nije, odnosno podkrijepiti nekim zvornim citatima.

Zahvaljujem!
Prvo treba da znas da je u Islamu zabranjena ikonizacija i pridavanje velikog znacaja bilo kakvim oblicima, znakovima, simbolima, brojevima i sl. jer se to smatra sujevjerjem. Pored toga treba da znas da je Islam odbacio pretjerivanja u uljepšavanju koja zahtijevaju izmjenu fizičkog izgleda - u sta spadaju: tetovaže, oštrenja zuba i plastične kozmetičke hirurgije (osim u slučajevima ukoliko se radi o odstranjivanju urodjenih defekata ili u slucaju odstranjivanja posljedica nesreca ili bolesti).

Citat: Dr:Jusuf el Kardavi - Halal i haram u Islamu

''Što se tiče tetovaže, ona modrim pigmentom i odbojnim šarama traj­no mijenja izgled lica, ruku i ostalih dijelova tijela. Neki Arabljani, osobi­to žene, običavali su tetovirati velike površine tijela. Pripadnici izvjesnih vjerskih sekti davali su da im se na rukama i prsima tetoviraju slike nji­hovih božanstava ili simbola, kao što kršćani ucrtavaju krst/križ na svojim rukama i prsima. Sve ove gnusne radnje praćene su bolom i agonijom ko­je onaj koga se tetovira mora pretrpjeti uslijed uboda igala. Zbog svega to­ga prokleti su i onaj koji tetovira i onaj koga se tetovira (el-wašime i el­-mustewšeme).
Što se tiče oštrenja, turpijanja ili skraćivanja zuba, Resulullah - alejhi's­selam - je prokleo i žene koje to rade i žene koje to traže. A ako to čini i mu­škarac, on zaslužuje još veće prokletstvo. Božiji Poslanik - alejhi's-selam - je također zabranio proširivanje razmaka između sjekutića i prokleo je “... žene koje proširuju razmak između svojih zuba, jer se tako skrnavi ono što je stvorio Allah dželle šanuhu" (El-Buhari i Muslim od Ibni Mes'uda). Proklete su one koje se time bave, ali i one koje traže da im se to napravi.

Allah dželle šanuhu je, očito, neke žene stvorio sa više razmaknutim prednjim zubima, a druge sa manje razmaknutim. Ima, opet, onih kod kojih su zubi srasli jedan uz drugi po rođenju i one koje žele razmaknuti zube umjetnim putem. Islam ovo tretira kao prijevaru i pretjerano uljepšavanje koje se protivi prirodi ove vjere.
Iz ovih hadisa Božijeg Poslanika - alejhi's-selam - mi također saznaje­mo kakav je stav šeri'ata o plastičnoj hirurgiji. Hirurški kozmetički zahva­ti radi uljepšavanja danas su u modi uslijed savremene materijalističke ci­vilizacije Zapada koja preferira naglašavanje tijela i isticanje njegovih po­žuda. Muškarci i žene potroše na stotine i hiljade dolara da bi izmijenili oblik nosa ili grudi ili bilo kojeg drugog dijela tijela koji im se učini "ne­pravilnim". Sve ovo zasigurno spada u kategoriju pretjeranoga uljepšava­nja, bespotrebnoga mijenjanja Božijih stvorenja i stoga zaslužuje prokle­tstvo Allaha dželle šanuhu i Poslanika Njegova - alejhi's-selam. Ovakve za­hvate također prati mučenje, bol i rasipanje novaca samo zarad nečijega izgleda. To je izraz individualne preokupacije više formom nego kvalite­tom i vrijednošću, više tijelom nego duhom.

"Međutim, ako se dogodi da neko ima urođeni fizički defekt, izraslinu i sl., koja privlači pažnju drugih do te mjere da pričinjava smetnje i duše­vni bol kada god je u kontaktu sa ljudima, u tom slučaju takvoj osobi je dozvoljeno da odstrani taj defekt i da traži lijeka, jer Allah dželle šanuhu u islamu nije propisao ništa što de čovjeku pričinjavati tegobu i teret."* (* Prof. El-Behi el-Huli, El-mer'etu bejne'l-bejti we'l-mudžteme'i, II. izd., str. 105.)
Može biti da se ova tvrdnja temelji na hadisu koji govori o proširivanju razmaka između zuba radi dopadanja, iz kojeg se razumije da je prokle­tnica i nevaljalica ona koja to čini ne iz opravdanog razloga nego samo ra­di privlačnosti i lažne ljepote. Međutim, ukoliko su ovakvi zahvati potre­bni za otklanjanje bola ili neprilika, u tome nema ničega lošeg, a Allah dželle šanuhu zna najbolje.''
Locked