Prirodno matematicki fakultet
- Liina
#851 Re: Prirodno matematicki fakultet
Na stranici PMF-a ima vrlo slabo informacija, barem što se tiče biologije. Da li će (kojim slučajem
) biti objavljen tačan datum pripremne nastave ili se 'pak mora ići do fakulteta?
-
dina_arajevo
#852 Re: Prirodno matematicki fakultet
Primaju 10 redovnih + 5 samofinansirajucih + 2 strana drzavljana. Buduci da postoji 5 smjerova: mikrobiologija, genetika, biohemija i fiziologija, ekologija i nastavnicki, realne su sanse da "upadnes". Znam da nije tezak prijemni ispit, prije par godina je bio pocetkom jula, cini mi se 4-tog ili 5-tog.Liina wrote:Načula sam da na biologiji primaju 10 redovnih i 7 finansirajucih po smjeru, a na drugom roku (ako ga ima) jos nekoliko uđe u samofinansirajuce? Tacno?
Uglavnom sretno
- minjonja
#853 Re: Prirodno matematicki fakultet
sad ih primaju vise. na prvoj godini ih je 120.
- ČiČke
#854 Re: Prirodno matematicki fakultet
to piše kod mene u brucoškom vodiču koji smo dobili, baš za PMF. ja planiram na Biologiju (Mikrobiologija), ali mora se uzeti u obzir da u ovih 110 koje primaju, taj broj je za sve smjerove, podijeliš sa 5 smjerova, znaci 22 po smjeru.. eto, još da upadnemoPredloženi broj studenata za upis na odsjek Biologije je 110, Fizike 82, Geografije 106, Hemije 95, Matematike 110. Što se tiče načina studiranja postoji redovan, redovan-samofinansirajući i vanredan.
-
Keksich
#855 Re: Prirodno matematicki fakultet
Gdje ste dobili taj vodič?ČiČke wrote:to piše kod mene u brucoškom vodiču koji smo dobili, baš za PMF. ja planiram na Biologiju (Mikrobiologija), ali mora se uzeti u obzir da u ovih 110 koje primaju, taj broj je za sve smjerove, podijeliš sa 5 smjerova, znaci 22 po smjeru.. eto, još da upadnemoPredloženi broj studenata za upis na odsjek Biologije je 110, Fizike 82, Geografije 106, Hemije 95, Matematike 110. Što se tiče načina studiranja postoji redovan, redovan-samofinansirajući i vanredan.![]()
- ČiČke
#856 Re: Prirodno matematicki fakultet
u školu stigao, šta znam.. nema u njemu ništa korisno, ako već unaprijed znaš šta ćeš upisati (ko što je samnom slučaj).. druge fakultete nisam ni pregledala, samo to pročitala za PMF, a nema ništa korisno o PMFu, osim toga što sam već napisala, i nabrojani odsjeci i smjerovi, to ima i na straniciKeksich wrote:Gdje ste dobili taj vodič?ČiČke wrote:to piše kod mene u brucoškom vodiču koji smo dobili, baš za PMF. ja planiram na Biologiju (Mikrobiologija), ali mora se uzeti u obzir da u ovih 110 koje primaju, taj broj je za sve smjerove, podijeliš sa 5 smjerova, znaci 22 po smjeru.. eto, još da upadnemoPredloženi broj studenata za upis na odsjek Biologije je 110, Fizike 82, Geografije 106, Hemije 95, Matematike 110. Što se tiče načina studiranja postoji redovan, redovan-samofinansirajući i vanredan.![]()
- Liina
#857 Re: Prirodno matematicki fakultet
Hvala, aBddina_arajevo wrote:Primaju 10 redovnih + 5 samofinansirajucih + 2 strana drzavljana. Buduci da postoji 5 smjerova: mikrobiologija, genetika, biohemija i fiziologija, ekologija i nastavnicki, realne su sanse da "upadnes". Znam da nije tezak prijemni ispit, prije par godina je bio pocetkom jula, cini mi se 4-tog ili 5-tog.Liina wrote:Načula sam da na biologiji primaju 10 redovnih i 7 finansirajucih po smjeru, a na drugom roku (ako ga ima) jos nekoliko uđe u samofinansirajuce? Tacno?
Uglavnom sretno
- Liina
#858 Re: Prirodno matematicki fakultet
I mi smo dobili taj vodič, ali što kažeš, baš malo informacija :/ I ja planiram mikrobiologiju, nadam se da ćemo upastiČiČke wrote:to piše kod mene u brucoškom vodiču koji smo dobili, baš za PMF. ja planiram na Biologiju (Mikrobiologija), ali mora se uzeti u obzir da u ovih 110 koje primaju, taj broj je za sve smjerove, podijeliš sa 5 smjerova, znaci 22 po smjeru.. eto, još da upadnemoPredloženi broj studenata za upis na odsjek Biologije je 110, Fizike 82, Geografije 106, Hemije 95, Matematike 110. Što se tiče načina studiranja postoji redovan, redovan-samofinansirajući i vanredan.![]()
- ČiČke
#859 Re: Prirodno matematicki fakultet
pa hej.. buduće smo kolegice ondaLiina wrote:I mi smo dobili taj vodič, ali što kažeš, baš malo informacija :/ I ja planiram mikrobiologiju, nadam se da ćemo upastiČiČke wrote:to piše kod mene u brucoškom vodiču koji smo dobili, baš za PMF. ja planiram na Biologiju (Mikrobiologija), ali mora se uzeti u obzir da u ovih 110 koje primaju, taj broj je za sve smjerove, podijeliš sa 5 smjerova, znaci 22 po smjeru.. eto, još da upadnemoPredloženi broj studenata za upis na odsjek Biologije je 110, Fizike 82, Geografije 106, Hemije 95, Matematike 110. Što se tiče načina studiranja postoji redovan, redovan-samofinansirajući i vanredan.![]()
Odakle si ti?
Zenica
-
Jokericious
#860 Re: Prirodno matematicki fakultet
Moze li mi neko reci hoce li biti pripreme i kada su?
Unaprijed hvala.
Unaprijed hvala.
- ČiČke
#861 Re: Prirodno matematicki fakultet
pa ako si čitao/la gornje postove, ništa se ne zna.. treba pitati na faksu ili nazvati, kako ti je lakšeCollegeGunner wrote:Moze li mi neko reci hoce li biti pripreme i kada su?
Unaprijed hvala.
- Liina
#862 Re: Prirodno matematicki fakultet
pa hej.. buduće smo kolegice onda
što ne govoriš
Zenica
[/quot
aBd :DD hoćeš li ići na pripremnu? na stranici ništa nema, znači il nazvat ili lično doći :S
Zenica
aBd :DD hoćeš li ići na pripremnu? na stranici ništa nema, znači il nazvat ili lično doći :S
-
Keksich
#863 Re: Prirodno matematicki fakultet
Na stranici sudeći po svemu neće ništa ni biti
U svakom slučaju, razgovarala sam sa osobom koja tamo radi, i kaže da se na fakultetu još ništa ne govori o pripremnoj nastavi, i takođe da na prijemnom većinom bude gradivo iz Hadžiselimovićeve knjige za 3. razred. Ja ću otići na fakultet ionako u svakom slučaju
U svakom slučaju, razgovarala sam sa osobom koja tamo radi, i kaže da se na fakultetu još ništa ne govori o pripremnoj nastavi, i takođe da na prijemnom većinom bude gradivo iz Hadžiselimovićeve knjige za 3. razred. Ja ću otići na fakultet ionako u svakom slučaju- Liina
#864 Re: Prirodno matematicki fakultet
A Keksich ti već studiraš ili planiraš? Kažu da se pitanja uglavnom ponavljaju svake godine...Keksich wrote:Na stranici sudeći po svemu neće ništa ni bitiU svakom slučaju, razgovarala sam sa osobom koja tamo radi, i kaže da se na fakultetu još ništa ne govori o pripremnoj nastavi, i takođe da na prijemnom većinom bude gradivo iz Hadžiselimovićeve knjige za 3. razred.
-
Keksich
#865 Re: Prirodno matematicki fakultet
Planiram. Ono, da već studiram svo ovo rapitivanje i odlazak na faks baš i ne bi imali smisla 
- Liina
#866 Re: Prirodno matematicki fakultet
hehe ma nisam vidjela ovu zadnju rečenicu da ćeš ići na faxKeksich wrote:Planiram. Ono, da već studiram svo ovo rapitivanje i odlazak na faks baš i ne bi imali smisla
- ČiČke
#867 Re: Prirodno matematicki fakultet
ništa, onda Keksich kad odeš, i raspitaš se obavijesti ovu raju s foruma, kad saznaš kakve bitne informacije, uostalom, buduće smo kolegeKeksich wrote:Planiram. Ono, da već studiram svo ovo rapitivanje i odlazak na faks baš i ne bi imali smisla
meni je samo frka jer nisam imala biologiju u 3. i 4., nego samo 1. i 2., pa ću se namučit dobro oko prijemnog, a i za ocjene.. ništa, nula mi se piše, malo će me to zeznut
-
Keksich
#868 Re: Prirodno matematicki fakultet
Ne brinite, sve što saznam, napisat ću.
Al ono, pravo sam voljela biologiju a profe kažu da u 3. i 4. uglavnom rade isto samo prošireno. Sad mi je žao što nisam otišla na prirodni 
Ista samČiČke wrote:meni je samo frka jer nisam imala biologiju u 3. i 4., nego samo 1. i 2., pa ću se namučit dobro oko prijemnog, a i za ocjene.. ništa, nula mi se piše, malo će me to zeznut
- ČiČke
#869 Re: Prirodno matematicki fakultet
potpuno ista situacijaKeksich wrote:Ne brinite, sve što saznam, napisat ću.
Ista samČiČke wrote:meni je samo frka jer nisam imala biologiju u 3. i 4., nego samo 1. i 2., pa ću se namučit dobro oko prijemnog, a i za ocjene.. ništa, nula mi se piše, malo će me to zeznutAl ono, pravo sam voljela biologiju a profe kažu da u 3. i 4. uglavnom rade isto samo prošireno. Sad mi je žao što nisam otišla na prirodni
- Liina
#870 Re: Prirodno matematicki fakultet
Keksich wrote:Ne brinite, sve što saznam, napisat ću.
Ista samČiČke wrote:meni je samo frka jer nisam imala biologiju u 3. i 4., nego samo 1. i 2., pa ću se namučit dobro oko prijemnog, a i za ocjene.. ništa, nula mi se piše, malo će me to zeznutAl ono, pravo sam voljela biologiju a profe kažu da u 3. i 4. uglavnom rade isto samo prošireno. Sad mi je žao što nisam otišla na prirodni
Pa da, prve dvije godine su osnova...koji si smjer isla? Bas me cudi da si se odlucila bas za biologiju...
-
Keksich
#871 Re: Prirodno matematicki fakultet
Matematičko-informatički. Zašto te čudi? Ja lično prije dvije godine veze nisam imala ni šta ću raditi ni šta ću studirati tako da je izbor smjera bio malčice random 
- Liina
#872 Re: Prirodno matematicki fakultet
Eh u mom gradu nema tog smjera hehKeksich wrote:Matematičko-informatički. Zašto te čudi? Ja lično prije dvije godine veze nisam imala ni šta ću raditi ni šta ću studirati tako da je izbor smjera bio malčice random
-
Elokventni
#873 Re: Prirodno matematicki fakultet
inace koliko se bar ja sjecam nije tacno da se prve 2godine radi iz biologije skraceno od onoga u 3i4 : D
ne znam tacno koje se oblasti proucavaju u kojoj godini, cini mi se npr da se citologija, histologija radila u 1godini, u 2godini biohemija, 3evolucija, 4ekologija... naravno nije to sad sve ali odprilike onoga cega se mogu sjetiti...
cisto da imate uvid : ) mada nisam isao u gimnaziju pa je opet moguce da se razlikuje u odnosu na medicinsku
a i prema knjigama je takav raspored gradiva...
pozdrav
ne znam tacno koje se oblasti proucavaju u kojoj godini, cini mi se npr da se citologija, histologija radila u 1godini, u 2godini biohemija, 3evolucija, 4ekologija... naravno nije to sad sve ali odprilike onoga cega se mogu sjetiti...
cisto da imate uvid : ) mada nisam isao u gimnaziju pa je opet moguce da se razlikuje u odnosu na medicinsku
a i prema knjigama je takav raspored gradiva...
pozdrav
-
Keksich
#874 Re: Prirodno matematicki fakultet
Eh ako ćemo prema knjigama mi smo u prve dvije godine radili iz tri knjige (za različite razrede), i još ih izmjenjivali, malo iz knjige za 3., malo za 1., zapravo mislim da smo koristili sve 4 knjige 
- minjonja
#875 Re: Prirodno matematicki fakultet
kako su izmislili ona usmjerenja, tako je sa skoro na svim predmetima. tako su stisli, geografiju, historiju, biologiju, hemiju, fiziku itd. sjecam se jedino evolucije i sistematike da nismo radili u prva dva razreda, ostalo se radi u prva dva, a onda detaljnije u zadnja dva (dakle citologija, fiziologija biljaka, fiziologija zivotinja, ekologija...). pitanja su tipa koji organizmi imaju hloroplast. ti samo ponovi onu za treci razred, nadji neku u kojoj ima ekologije, genetike i evolucije i eto. jos ako bude te pripremne, nema mjesta za sekirancijeKeksich wrote:Eh ako ćemo prema knjigama mi smo u prve dvije godine radili iz tri knjige (za različite razrede), i još ih izmjenjivali, malo iz knjige za 3., malo za 1., zapravo mislim da smo koristili sve 4 knjige