Prirodno matematicki fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Liina

#851 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Liina »

Na stranici PMF-a ima vrlo slabo informacija, barem što se tiče biologije. Da li će (kojim slučajem :)) biti objavljen tačan datum pripremne nastave ili se 'pak mora ići do fakulteta?
dina_arajevo

#852 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by dina_arajevo »

Liina wrote:Načula sam da na biologiji primaju 10 redovnih i 7 finansirajucih po smjeru, a na drugom roku (ako ga ima) jos nekoliko uđe u samofinansirajuce? Tacno?
Primaju 10 redovnih + 5 samofinansirajucih + 2 strana drzavljana. Buduci da postoji 5 smjerova: mikrobiologija, genetika, biohemija i fiziologija, ekologija i nastavnicki, realne su sanse da "upadnes". Znam da nije tezak prijemni ispit, prije par godina je bio pocetkom jula, cini mi se 4-tog ili 5-tog.
Uglavnom sretno :)
minjonja

#853 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

sad ih primaju vise. na prvoj godini ih je 120.
ČiČke

#854 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by ČiČke »

Predloženi broj studenata za upis na odsjek Biologije je 110, Fizike 82, Geografije 106, Hemije 95, Matematike 110. Što se tiče načina studiranja postoji redovan, redovan-samofinansirajući i vanredan.
to piše kod mene u brucoškom vodiču koji smo dobili, baš za PMF. ja planiram na Biologiju (Mikrobiologija), ali mora se uzeti u obzir da u ovih 110 koje primaju, taj broj je za sve smjerove, podijeliš sa 5 smjerova, znaci 22 po smjeru.. eto, još da upadnemo :-) :-)
Keksich

#855 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Keksich »

ČiČke wrote:
Predloženi broj studenata za upis na odsjek Biologije je 110, Fizike 82, Geografije 106, Hemije 95, Matematike 110. Što se tiče načina studiranja postoji redovan, redovan-samofinansirajući i vanredan.
to piše kod mene u brucoškom vodiču koji smo dobili, baš za PMF. ja planiram na Biologiju (Mikrobiologija), ali mora se uzeti u obzir da u ovih 110 koje primaju, taj broj je za sve smjerove, podijeliš sa 5 smjerova, znaci 22 po smjeru.. eto, još da upadnemo :-) :-)
Gdje ste dobili taj vodič?
ČiČke

#856 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by ČiČke »

Keksich wrote:
ČiČke wrote:
Gdje ste dobili taj vodič?
u školu stigao, šta znam.. nema u njemu ništa korisno, ako već unaprijed znaš šta ćeš upisati (ko što je samnom slučaj).. druge fakultete nisam ni pregledala, samo to pročitala za PMF, a nema ništa korisno o PMFu, osim toga što sam već napisala, i nabrojani odsjeci i smjerovi, to ima i na stranici :-D
Liina

#857 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Liina »

dina_arajevo wrote:
Liina wrote:Načula sam da na biologiji primaju 10 redovnih i 7 finansirajucih po smjeru, a na drugom roku (ako ga ima) jos nekoliko uđe u samofinansirajuce? Tacno?
Primaju 10 redovnih + 5 samofinansirajucih + 2 strana drzavljana. Buduci da postoji 5 smjerova: mikrobiologija, genetika, biohemija i fiziologija, ekologija i nastavnicki, realne su sanse da "upadnes". Znam da nije tezak prijemni ispit, prije par godina je bio pocetkom jula, cini mi se 4-tog ili 5-tog.
Uglavnom sretno :)
Hvala, aBd :)
Liina

#858 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Liina »

ČiČke wrote:
I mi smo dobili taj vodič, ali što kažeš, baš malo informacija :/ I ja planiram mikrobiologiju, nadam se da ćemo upasti :) Odakle si ti?
ČiČke

#859 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by ČiČke »

Liina wrote:
ČiČke wrote:
I mi smo dobili taj vodič, ali što kažeš, baš malo informacija :/ I ja planiram mikrobiologiju, nadam se da ćemo upasti :) Odakle si ti?
pa hej.. buduće smo kolegice onda :D što ne govoriš :-)
Zenica :D
Jokericious

#860 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Jokericious »

Moze li mi neko reci hoce li biti pripreme i kada su?

Unaprijed hvala. :)
ČiČke

#861 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by ČiČke »

CollegeGunner wrote:Moze li mi neko reci hoce li biti pripreme i kada su?

Unaprijed hvala. :)
pa ako si čitao/la gornje postove, ništa se ne zna.. treba pitati na faksu ili nazvati, kako ti je lakše :) kažu da su polovinom juna, a da je prijemni 4-5 jula :-) ugl, ništa zvanično :-?
Liina

#862 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Liina »

pa hej.. buduće smo kolegice onda :D što ne govoriš :-)
Zenica :D[/quot

aBd :DD hoćeš li ići na pripremnu? na stranici ništa nema, znači il nazvat ili lično doći :S
Keksich

#863 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Keksich »

Na stranici sudeći po svemu neće ništa ni biti Image U svakom slučaju, razgovarala sam sa osobom koja tamo radi, i kaže da se na fakultetu još ništa ne govori o pripremnoj nastavi, i takođe da na prijemnom većinom bude gradivo iz Hadžiselimovićeve knjige za 3. razred. Ja ću otići na fakultet ionako u svakom slučaju
Liina

#864 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Liina »

Keksich wrote:Na stranici sudeći po svemu neće ništa ni biti Image U svakom slučaju, razgovarala sam sa osobom koja tamo radi, i kaže da se na fakultetu još ništa ne govori o pripremnoj nastavi, i takođe da na prijemnom većinom bude gradivo iz Hadžiselimovićeve knjige za 3. razred.
A Keksich ti već studiraš ili planiraš? Kažu da se pitanja uglavnom ponavljaju svake godine...
Keksich

#865 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Keksich »

Planiram. Ono, da već studiram svo ovo rapitivanje i odlazak na faks baš i ne bi imali smisla :D
Liina

#866 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Liina »

Keksich wrote:Planiram. Ono, da već studiram svo ovo rapitivanje i odlazak na faks baš i ne bi imali smisla :D
hehe ma nisam vidjela ovu zadnju rečenicu da ćeš ići na fax :D a hajde šta ja znam, ima finih ljudi, možda se neko trudi da indirektno pomogne :P Ti si onda vjerovatno iz Sarajeva, meni ne preostaje ništa drugo nego da nazovem.
ČiČke

#867 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by ČiČke »

Keksich wrote:Planiram. Ono, da već studiram svo ovo rapitivanje i odlazak na faks baš i ne bi imali smisla :D
ništa, onda Keksich kad odeš, i raspitaš se obavijesti ovu raju s foruma, kad saznaš kakve bitne informacije, uostalom, buduće smo kolege :-D i hvala unaprijed :D

meni je samo frka jer nisam imala biologiju u 3. i 4., nego samo 1. i 2., pa ću se namučit dobro oko prijemnog, a i za ocjene.. ništa, nula mi se piše, malo će me to zeznut :|
Keksich

#868 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Keksich »

Ne brinite, sve što saznam, napisat ću.
ČiČke wrote:meni je samo frka jer nisam imala biologiju u 3. i 4., nego samo 1. i 2., pa ću se namučit dobro oko prijemnog, a i za ocjene.. ništa, nula mi se piše, malo će me to zeznut :|
Ista sam :shock: Al ono, pravo sam voljela biologiju a profe kažu da u 3. i 4. uglavnom rade isto samo prošireno. Sad mi je žao što nisam otišla na prirodni :oops:
ČiČke

#869 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by ČiČke »

Keksich wrote:Ne brinite, sve što saznam, napisat ću.
ČiČke wrote:meni je samo frka jer nisam imala biologiju u 3. i 4., nego samo 1. i 2., pa ću se namučit dobro oko prijemnog, a i za ocjene.. ništa, nula mi se piše, malo će me to zeznut :|
Ista sam :shock: Al ono, pravo sam voljela biologiju a profe kažu da u 3. i 4. uglavnom rade isto samo prošireno. Sad mi je žao što nisam otišla na prirodni :oops:
potpuno ista situacija :cry: ali, šta je tu je :thumbup:
Liina

#870 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Liina »

Keksich wrote:Ne brinite, sve što saznam, napisat ću.

Pa da, prve dvije godine su osnova...koji si smjer isla? Bas me cudi da si se odlucila bas za biologiju...
Keksich

#871 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Keksich »

Matematičko-informatički. Zašto te čudi? Ja lično prije dvije godine veze nisam imala ni šta ću raditi ni šta ću studirati tako da je izbor smjera bio malčice random :D
Liina

#872 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Liina »

Keksich wrote:Matematičko-informatički. Zašto te čudi? Ja lično prije dvije godine veze nisam imala ni šta ću raditi ni šta ću studirati tako da je izbor smjera bio malčice random :D
Eh u mom gradu nema tog smjera heh :) , sad mi i nije toliko čudno :D :D
Elokventni

#873 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Elokventni »

inace koliko se bar ja sjecam nije tacno da se prve 2godine radi iz biologije skraceno od onoga u 3i4 : D

ne znam tacno koje se oblasti proucavaju u kojoj godini, cini mi se npr da se citologija, histologija radila u 1godini, u 2godini biohemija, 3evolucija, 4ekologija... naravno nije to sad sve ali odprilike onoga cega se mogu sjetiti...

cisto da imate uvid : ) mada nisam isao u gimnaziju pa je opet moguce da se razlikuje u odnosu na medicinsku ;)

a i prema knjigama je takav raspored gradiva...

pozdrav
Keksich

#874 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Keksich »

Eh ako ćemo prema knjigama mi smo u prve dvije godine radili iz tri knjige (za različite razrede), i još ih izmjenjivali, malo iz knjige za 3., malo za 1., zapravo mislim da smo koristili sve 4 knjige :lol:
minjonja

#875 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

Keksich wrote:Eh ako ćemo prema knjigama mi smo u prve dvije godine radili iz tri knjige (za različite razrede), i još ih izmjenjivali, malo iz knjige za 3., malo za 1., zapravo mislim da smo koristili sve 4 knjige :lol:
kako su izmislili ona usmjerenja, tako je sa skoro na svim predmetima. tako su stisli, geografiju, historiju, biologiju, hemiju, fiziku itd. sjecam se jedino evolucije i sistematike da nismo radili u prva dva razreda, ostalo se radi u prva dva, a onda detaljnije u zadnja dva (dakle citologija, fiziologija biljaka, fiziologija zivotinja, ekologija...). pitanja su tipa koji organizmi imaju hloroplast. ti samo ponovi onu za treci razred, nadji neku u kojoj ima ekologije, genetike i evolucije i eto. jos ako bude te pripremne, nema mjesta za sekirancije :wink: sretno.
Post Reply