Tacno u 00:00 izbace 3 termina za jedan danmousstapha wrote:Bravo. U koja doba si provjeravao slobodan termin? Poslije dvanest?
Viza za Njemacku
- Nothing
#851 Re: Viza za Njemacku
- vjesticanametli
#852 Re: Viza za Njemacku
Ne moze. Ja i sin imamo termine u decembru.....muz je vec tamo i radi. Kod mene je sada spajanje porodice u pitanju. Jedva uboli termine......nocima klikali sa 3 kompa. Pise da.se prilozi cert. Poznavanja jezika pa mene zanima moram li jer sam ja tamo skolu zavrsila i imam c2 vec 15 god. I radim u firmi njem. Koja ce izdati papir.da mi je to maternji. Dalje za sina sam pitala u ambasadi i rekose ako ide s jednim rod. Kod drugog onda ne mora polagati c1 ali su ostali nedoreceni jel ne treba nista od gete inst. Ili bi bilo ok da npr. Ima a2......zna li iko kako treba izgledati ona punomoc za dijete i sta tacno napisati....
-
budislav
#853 Re: Viza za Njemacku
Ne može.bosnianidiot wrote: Da li je moguće telefonski ili na neki drugi način odgoditi termin za nekoliko dana, kako bi svi dokumenti mogli stići na vrijeme?
-
budislav
#854 Re: Viza za Njemacku
Moraš naći smještaj. Onda se prijaviš u nadležnom uredu za strance.HB_BHF wrote:Koja je procedura kad se dobije viza? Čitam da ide prijava za plavu kartu u uredu za strance? Ali šta, gdje, kako? Isto tako, trebam vjerovatno prijaviti i mjesto boravka. Ali šta u slučaju da još nisam pronašao stan, što je velika vjerovatnoća u Minhenu?
Last edited by budislav on 29/09/2016 13:28, edited 1 time in total.
-
budislav
#855 Re: Viza za Njemacku
Imaš završno svjedočanstvo da si tamo završila školu (pretpostavljam njemačku, jer jugoslovenskih već dugo nema ili 6 godina da si pohađala školu). Certifikat C2. Mislim da je jedno dovoljno, ali ne smeta priložiti oboje. Inače se traži za spajanje porodice bar A1. Dijete bi bilo dobro da zna njemački, jer će mu trebati, ali će brzo i naučiti. Ne mogu djetetu da ne daju vizu, a oba roditelja u Njemačkoj.vjesticanametli wrote:Pise da.se prilozi cert. Poznavanja jezika pa mene zanima moram li jer sam ja tamo skolu zavrsila i imam c2 vec 15 god. I radim u firmi njem. Koja ce izdati papir.da mi je to maternji. Dalje za sina sam pitala u ambasadi i rekose ako ide s jednim rod. Kod drugog onda ne mora polagati c1 ali su ostali nedoreceni jel ne treba nista od gete inst. Ili bi bilo ok da npr. Ima a2......zna li iko kako treba izgledati ona punomoc za dijete i sta tacno napisati....
Punomoć za dijete je uobičajena kao i za ekskurziju.
- Nisrin
- Nisrin
- vjesticanametli
#858 Re: Viza za Njemacku
Nisrin pitaj je molim te. Izvadicu ja svakako kod notara da sam saglasna da mali seli njemu
kakve idiotske papire sve traze cccc. Idemo u Hamburg jer smo tamo i bili. Onda ja necu nista polagati i to mi ionako nema smisla da opet polazem hahahahha. Za malog su mi rekli u ambasadi da nemora polagati c1. Upravo sam ih kontaktirala i ne treba malom certifikat a ne treba ni meni. Takoder su rekli ne treba to od notara jer predajemo skupa i to je jedan predmet i ide cijela porodica.
Misteriiiii solvd 
- mousstapha
#859 Re: Viza za Njemacku
Za početak je možda dobra opcija nekog WG smještaja.Nisrin wrote:budislav wrote:Moraš naći stan. Onda se prijaviš u nadležnom uredu za strance.HB_BHF wrote:Koja je procedura kad se dobije viza? Čitam da ide prijava za plavu kartu u uredu za strance? Ali šta, gdje, kako? Isto tako, trebam vjerovatno prijaviti i mjesto boravka. Ali šta u slučaju da još nisam pronašao stan, što je velika vjerovatnoća u Minhenu?
U Minhenu tesko, osim ako nemas nekih 2500EUR za maklera? Helem, morat ces kao mnogi malo dalje od Minhena gledati...
Za plavu kartu imas sve objasnjeno na stranici ambasade...A posto je problem stan i nemas mogucnosti da za pocetak budesi prijavis se kod prijatelja, familije, pogledaj WG, toga uvijek ima puno...a postoje i hosteli koji rade prijavu itd...
- Nisrin
- vjesticanametli
#861 Re: Viza za Njemacku
HH je naj 
- Nogatrans
#862 Re: Viza za Njemacku
Ne kontam konkome daje punomoc???
-
sena arf
#863 Re: Viza za Njemacku
Kako se dobije ovaj izvod? Samo se izprinta sa stranice ili oni daju neku potvrdu? Ima li neko informaciju da prave problem u ambasadi ako je B2 stariji od godinu dana?tasmanian_devil wrote:Jedini način da dobiješ dozvolu pa čak da je u pitanju i plava karta moraš da predaš zahtjev u ambasadi u Sarajevu. To se čeka oko 3 mjeseca + 1-2 mjeseca u zavisnosti u koji grad ideš.HB_BHF wrote:Ovako... Imao sam intervju sa jednom firmom u Njemačkoj i dobio pozitivan odgovor da im se mogu priključiti. Nakon toga su mi rekli da čekaju nekakvo odobrenje od njihove agencije za zapošljavanje kako bi mogao dobiti radnu dozvolu za tu poziciju. Obzirom da ciljam plavu kartu, usmeno sam se dogovorio sa poslodavcem oko plate pošto mora biti minimum brutto od 39000 € za IT. Eh sad, je li zaista potrebno ovo odobrenje od agencije ili mogu aplicirati za vizu sa ugovorom od firme? Ili se na ovaj način prijavljuje za vizu, a onda tamo kod njih apliciram za plavu kartu?
Kako sam pročitao na netu - potrebno je imati univerzitetsku diplomu koja je priznata u Njemačkoj i ugovor od poslodavca. A ova saglasnost valjda treba za poslove koji nisu MINT il ti ga deficitarni, da se daje prednost osobama koji su EU državljani, a imaju kvalifikacije za taj posao. Ako je tako, zašto onda komplikuju.
Apliciras ovdje sa prevedenom diplomom na njemacki + apostilni pečat na njoj, ugovor sa firmom, izvod sa anabin.de da je tvoj fakultet priznat u DE, fakultet treba da ima H+ oznaku, kopija pasosa i to je to manje više.
Nakon što predaš ovdje, ambasada šalje upit saveznoj agenciji za zaposljavanje. Kad ona potvrdi da ćeš dobiti plavu kartu ambasada ti izdaje radnu vizu na 90 dana. Ti ideš tamo i počinješ raditi, a tamo apliaciraš za plavu kartu. Ova viza je samo privremeno rješenje dok ne bude gotova plava karta.
Znači režervisi termin u ambasadi a ostalo sve možeš da nađeš na sajtu ambasade.
http://www.sarajewo.diplo.de/Vertretung ... seite.html
http://www.sarajewo.diplo.de/contentblo ... zierte.pdf
Hvala:)
-
budislav
#864 Re: Viza za Njemacku
Samo se isprinta.sena arf wrote:Kako se dobije ovaj izvod? Samo se izprinta sa stranice ili oni daju neku potvrdu? Ima li neko informaciju da prave problem u ambasadi ako je B2 stariji od godinu dana?
Nigdje zvanično nisam našao da se gleda starost certifikata.
Međutim certifikat sam po sebi nije dokaz. Ima se pravo na licu mjesta provjeriti znanje njemačkog jezika.
-
sena arf
#865 Re: Viza za Njemacku
Hvala puno:)budislav wrote:Samo se isprinta.sena arf wrote:Kako se dobije ovaj izvod? Samo se izprinta sa stranice ili oni daju neku potvrdu? Ima li neko informaciju da prave problem u ambasadi ako je B2 stariji od godinu dana?
Nigdje zvanično nisam našao da se gleda starost certifikata.
Međutim certifikat sam po sebi nije dokaz. Ima se pravo na licu mjesta provjeriti znanje njemačkog jezika.
Na stranici ambasade na informacije na njemačkom jeziku piše parafraziram: Zertifikat nicht älter als ein Jahr.
-
budislav
#866 Re: Viza za Njemacku
Jeste, ali se radi o medicinskoj struci.sena arf wrote:Na stranici ambasade na informacije na njemačkom jeziku piše parafraziram: Zertifikat nicht älter als ein Jahr.
- Nothing
#867 Re: Viza za Njemacku
Pozdrav,
Majka i kcerka trebaju termin za spajanje porodice.Otac je vec u njemackoj.Da li trebaju dva termina za spajanje porodice ako kcerka nije punoljetna?
Majka i kcerka trebaju termin za spajanje porodice.Otac je vec u njemackoj.Da li trebaju dva termina za spajanje porodice ako kcerka nije punoljetna?
- moon_walker_90
#868 Re: Viza za Njemacku
Pozdrav svima,
samo da prenesem svoja iskustva.Pronašao poslodavca,dogovorili se,i u junu zakazao termin za 26 septembar,napokon dočekao 26 septembar,predao ugovor o radu original i dvije kopije,dozvolu sa biora rada original i dvije kopije,dva ispunjena obrasca po 4 stranice,pasoš i dvije kopije pasoša i dvije slike za vizu i 120,00 KM taksa za vizu.Razgovor rajao nepunih 10 minuta,viza gotova bila za 8 dana.Ne predajite se i samo polako
Uskoro putujem i dobio sam vizu na 6 mjeseci tj do aprila 2017.Nadam se da ako bude sve ok da cu moci gore da produzavam svoj boravak i dozvole. Lijep pozdrav svima 
samo da prenesem svoja iskustva.Pronašao poslodavca,dogovorili se,i u junu zakazao termin za 26 septembar,napokon dočekao 26 septembar,predao ugovor o radu original i dvije kopije,dozvolu sa biora rada original i dvije kopije,dva ispunjena obrasca po 4 stranice,pasoš i dvije kopije pasoša i dvije slike za vizu i 120,00 KM taksa za vizu.Razgovor rajao nepunih 10 minuta,viza gotova bila za 8 dana.Ne predajite se i samo polako
- mousstapha
#869 Re: Viza za Njemacku
Plava karta?moon_walker_90 wrote:Pozdrav svima,
samo da prenesem svoja iskustva.Pronašao poslodavca,dogovorili se,i u junu zakazao termin za 26 septembar,napokon dočekao 26 septembar,predao ugovor o radu original i dvije kopije,dozvolu sa biora rada original i dvije kopije,dva ispunjena obrasca po 4 stranice,pasoš i dvije kopije pasoša i dvije slike za vizu i 120,00 KM taksa za vizu.Razgovor rajao nepunih 10 minuta,viza gotova bila za 8 dana.Ne predajite se i samo polakoUskoro putujem i dobio sam vizu na 6 mjeseci tj do aprila 2017.Nadam se da ako bude sve ok da cu moci gore da produzavam svoj boravak i dozvole. Lijep pozdrav svima
-
budislav
#870 Re: Viza za Njemacku
Mislim da trebaju dva termina. "Za svaku osobu, takodjer za djecu i novorodjenčad se mora rezervisati zaseban termin."Nothing wrote:Pozdrav,
-
budislav
#871 Re: Viza za Njemacku
U junu nije bio problem zakazati termin.moon_walker_90 wrote:Pozdrav svima,samo da prenesem svoja iskustva.Pronašao poslodavca,dogovorili se,i u junu zakazao termin za 26 septembar,napokon dočekao 26 septembar:)
-
Calson
#872 Re: Viza za Njemacku
Ja sam termin zakazao u maju za 25.08. Isto ovako sve predao i jos uvijek cekam, nikakvog odgovora jos nisam dobio. Sa mnom su predala jos trojica kolega za istu firmu i ni njima jos nema nista. Petog od nas koji je predao dan kasnije zvali su prije dva dana da kazu da je dobio vizu. U koji grad idete i koja je struka u pitanju? Kod nas je elektro struka, a firma je iz Frankfurta na Majni.moon_walker_90 wrote:Pozdrav svima,
samo da prenesem svoja iskustva.Pronašao poslodavca,dogovorili se,i u junu zakazao termin za 26 septembar,napokon dočekao 26 septembar,predao ugovor o radu original i dvije kopije,dozvolu sa biora rada original i dvije kopije,dva ispunjena obrasca po 4 stranice,pasoš i dvije kopije pasoša i dvije slike za vizu i 120,00 KM taksa za vizu.Razgovor rajao nepunih 10 minuta,viza gotova bila za 8 dana.Ne predajite se i samo polakoUskoro putujem i dobio sam vizu na 6 mjeseci tj do aprila 2017.Nadam se da ako bude sve ok da cu moci gore da produzavam svoj boravak i dozvole. Lijep pozdrav svima
- Nothing
#873 Re: Viza za Njemacku
kada izbacuju termine za spajanje porodice? 
- Nothing
#874 Re: Viza za Njemacku
Nothing wrote:kada izbacuju termine za spajanje porodice?
Jel zna neko?
- HB_BHF
#875 Re: Viza za Njemacku
Pa valjda u 00:00h svaku noć. I prati ovako preko dana, u slučaju da neko stornira termin.Nothing wrote:Nothing wrote:kada izbacuju termine za spajanje porodice?
Jel zna neko?