lala_sa wrote:
vjernik- dobar čovjek koji vjeruje u Boga
"vjernik"-loš čovjek koji vjeruje u Boga- što je kontradiktorno i logički nemoguće
ateista- dobar čovjek koji ne vjeruje u Boga
"ateista"- loš čovjek koji ne vjeruje u Boga
Mislim da ne postoji "ateista" jer ove njegove dvije osobine nisu kontradiktorne, za razliku od "vjernika". Ateizam pljucne s vremena na vrijeme u vidu ovakvih besciljnih rasprava, ili eto možda, natpisom na pokojem autobusu (slučaj u Velikoj Britaniji). Koegzistencija ne znači da svi imaju isto mišljenje, nego da ti niko neće učiniti nešto na žao zbog tvog mišljenja. Kada si čuo da je neki ateista napao nekoga samo zato što je vjernik? A koliko si puta čuo za napade teista na druge samo zato što su nevjernici ili "pogrešni" vjernici? Ti teisti spadaju u grupu "vjernika" i bez njih mi bi živjeli na puno mirnijem mjestu...
Te "vjernike" sam iznad nazvala ateističnim vjernicima
Slažem se sa prepoznavanjem licemjerja među vjerničkim krugovima. Međutim, nameće se da ateisti ne mogu biti licemjeri i da je to rezervirano samo za vjernike. Ukoliko ti tako misliš, onda degradiraš ateiste više nego ijedan
ateistični vjernik.
Evo, ja sam vjernik (a Bog, opet, to najbolje zna) koji nikad nikom ni čvoku nije opalio zato što je taj ateista. Ali bih, upravo kao vjernik, radije da neki ateista, svaki put kad poželi da opsuje Boga, Isusa, Kur'an (ili baklavu od listova mushafa, jedna od najgorih koju sam čuo), umjesto takve psovke meni lično opali šamar. I ne bih se bunio.
Pitam tebe: jesi li ti osobno ikad reagovala, i navedi mi taj svoj komentar, kada je neki ateista, na forumu, bio vulgaran i preko svake mjere bezobrazan prema s a m o j vjeri, vrijeđajući je, u koju vjeruju njegovi sugrađani, komšije?
Pretpostavljam da nisi nigdje ni naišla na vrijeđanja, jel de?