Ovo je diskreminacija!duboka_misao wrote:shimmaHalleluhwah wrote: Ima grešaka. Kaže se izvinjajem se.
Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
- Halleluhwah
- Location: Among and above strange people, mit dir Lili Marleen
#851 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
- suncica24
#852 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
alica.k wrote:ne moze vanredno kombinovano. ili jedno il drugo. barem kad sam ja upisivala i htjela tako, rekli su da ne moze.zikshe wrote:Hvala unaprijed na svim odgovorima, procitala sam sve postove prije, i Historija umjetnosti mi se cini kao super izbor i steta sto je samo katedra pa moram jos nesto izabrati, pa bi bilo super ako mi mozete preporuciti i pomoci:DDD
hvaaalaaa:DD
mozes mozda vanredno jedno i vanredno drugo - al ni to ti nisam bas sigurna, i tada placas PO 900KM (na nekim odsjecima, znam da je na jezicima 100% toliko, imas cjenovnik negdje na sajtu).
MOZE vanredno kombinovano!
I placas cijeli studij, ukupno, 900KM, a ne po studijskoj grupi.
-
caes
#853 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
jedno pitanjce; zna li neko da li je moguce npr pauzirati godinu dana pa opet upisati faks ( ne nuzno isti ) i prijaviti se ponovo na budzet? il se to moze samo kad upisujes godinu za godinom?
- alica.k
#854 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
ma sto bi meni rekli da ne moze, pa sam onda upisala jedno redovno drugo vanredno? zasto u konkursu onda ne pise da moze i to vec pise da primaju toliko vanrednih, toliko redovnih, toliko sf, i 5 kombinovano, i to je to. nigdje se ne spominju vanredni kombinovani.suncica24 wrote:alica.k wrote:ne moze vanredno kombinovano. ili jedno il drugo. barem kad sam ja upisivala i htjela tako, rekli su da ne moze.zikshe wrote:Hvala unaprijed na svim odgovorima, procitala sam sve postove prije, i Historija umjetnosti mi se cini kao super izbor i steta sto je samo katedra pa moram jos nesto izabrati, pa bi bilo super ako mi mozete preporuciti i pomoci:DDD
hvaaalaaa:DD
mozes mozda vanredno jedno i vanredno drugo - al ni to ti nisam bas sigurna, i tada placas PO 900KM (na nekim odsjecima, znam da je na jezicima 100% toliko, imas cjenovnik negdje na sajtu).
MOZE vanredno kombinovano!
I placas cijeli studij, ukupno, 900KM, a ne po studijskoj grupi.
edit: u ponedjeljak i tako moram na studentsku. pa cu taman pitat i to.
-
selmischka
#855 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Halleluhwah wrote:Je li prosjek uslov tvojeg upoznavanja? Ono, najviše 4,3 da bi kasnije mogla reći: ha ha ha! ja prošla, yes! a žao mi tebe, duša, ali ima uvijek drugih odsjeka i drugih fakulteta, kao agrar, na primjer?selmischka wrote:ima li neko da ce sad upisati anglistiku? da se upoznamo hahahajer cu i ja sad upisati (ak polozim prijemni, naravski), bilo bi mi lakse ako bi znala barem jednu osobu na prijemnom
ja spomenuh anglistiku, al agrar ocigledno ne razumije. vrati se svojim ovcama.
-
selmischka
#856 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
caes wrote:ne znam kako vi zamisljate taj prijemni, ali evo da vam razbijem iluzije:selmischka wrote:ima li neko da ce sad upisati anglistiku? da se upoznamo hahahajer cu i ja sad upisati (ak polozim prijemni, naravski), bilo bi mi lakse ako bi znala barem jednu osobu na prijemnom
taj dan ce biti toliko buducih i potencijalnih studenata da necete moci da se popnete uz stepenice; prozivace vas i tako cete ulaziti (dakle, cak i da upoznas nekog, nista ti to ne znaci), a i velika je mogucnost da ovi sto apliciraju na anglistiku budu podjeljeni u 2 sale zbog velikog broja studenata, tako da su sanse da budes s nekim koga poznajes vrlo male, da ne kazem nikakve.
tako da .. u se i svoje kljuse sto se kaze, bice vremena za upoznavanjee
hvala jos jednom ^^
-
sunshine_AK
#857 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
ej, imam jos jedno pitanjce..
mislila sam da uzmem engleski i francuski (ako moze, jos cu provjeriti)
engleski znam puno bolje nego francuski. koji onda da uzmem pod A a koji pod B?
da li se inace pod A vise radi jer se taj uzima kao primarni?
i jos nesto...
vidjela sam da je neko (mislim alica) napisao da se u eseju niposto ne koriste skraceni oblici (don't, isn't ...)
zar nije preglupo napisati I do not think that it is not.... Mislim, zar nije i don't sasvim normalan i priznat oblik?
mislila sam da uzmem engleski i francuski (ako moze, jos cu provjeriti)
engleski znam puno bolje nego francuski. koji onda da uzmem pod A a koji pod B?
da li se inace pod A vise radi jer se taj uzima kao primarni?
i jos nesto...
vidjela sam da je neko (mislim alica) napisao da se u eseju niposto ne koriste skraceni oblici (don't, isn't ...)
zar nije preglupo napisati I do not think that it is not.... Mislim, zar nije i don't sasvim normalan i priznat oblik?
- suncica24
#858 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Ja kombinujem knjizevnost i historiju umjetnosti i... moze vandredno, po navedenoj cijenima sto bi meni rekli da ne moze, pa sam onda upisala jedno redovno drugo vanredno? zasto u konkursu onda ne pise da moze i to vec pise da primaju toliko vanrednih, toliko redovnih, toliko sf, i 5 kombinovano, i to je to. nigdje se ne spominju vanredni kombinovani.
- alica.k
#859 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
bila sam napisala poduzi odgovor al ne da mi se pametovati..sunshine_AK wrote:ej, imam jos jedno pitanjce..
mislila sam da uzmem engleski i francuski (ako moze, jos cu provjeriti)![]()
engleski znam puno bolje nego francuski. koji onda da uzmem pod A a koji pod B?![]()
da li se inace pod A vise radi jer se taj uzima kao primarni?![]()
i jos nesto...
contractions se ne koriste u essays i formal texts. to je bio samo prijateljski savjet. a vjerovatno i jesam napisala "niposto" posto ja to imam obicaj.
et toliko.
- Halleluhwah
- Location: Among and above strange people, mit dir Lili Marleen
#860 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
selmischka wrote:Halleluhwah wrote:Je li prosjek uslov tvojeg upoznavanja? Ono, najviše 4,3 da bi kasnije mogla reći: ha ha ha! ja prošla, yes! a žao mi tebe, duša, ali ima uvijek drugih odsjeka i drugih fakulteta, kao agrar, na primjer?selmischka wrote:ima li neko da ce sad upisati anglistiku? da se upoznamo hahahajer cu i ja sad upisati (ak polozim prijemni, naravski), bilo bi mi lakse ako bi znala barem jednu osobu na prijemnom
ja spomenuh anglistiku, al agrar ocigledno ne razumije. vrati se svojim ovcama.
Wireless, sa pašnjaka.
- nellington
#861 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Ako mlada koleginica ne vjeruje vama sa filozofskog fakulteta, dopustite inženjeru da kaže - contractions nisu formalni jezik, nije ih lijepo vidjeti. Koleginici preporučujem da otvori neki naučni ili stručni žurnal - bilo koja oblast - i potraži u radovima napisanim na engleskom jeziku apostrof.alica.k wrote:bila sam napisala poduzi odgovor al ne da mi se pametovati..sunshine_AK wrote:ej, imam jos jedno pitanjce..
engleski znam puno bolje nego francuski. koji onda da uzmem pod A a koji pod B?![]()
i jos nesto...
contractions se ne koriste u essays i formal texts. to je bio samo prijateljski savjet. a vjerovatno i jesam napisala "niposto" posto ja to imam obicaj.
et toliko.
-
dea86
#862 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Tko ti je predavao psihometriju i statistiku? Asistentica Dženana objasni savršeno psihometriju kao i ass. Ratko statistiku a psihometrija i nije tako lagana , valja je skužiti jer će ti trebati uvijek!innovision wrote:Statistika i psihometrija nisu teske samo sto su ljudi koji predaju kompletni idioti
-
vangogh87
#863 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Al' zato docent djapo usere statistiku da ti kasnije ni boris petz ne moze pomocidea86 wrote:Tko ti je predavao psihometriju i statistiku? Asistentica Dženana objasni savršeno psihometriju kao i ass. Ratko statistiku a psihometrija i nije tako lagana , valja je skužiti jer će ti trebati uvijek!innovision wrote:Statistika i psihometrija nisu teske samo sto su ljudi koji predaju kompletni idioti
-
sunshine_AK
#864 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
"Einstein had been a spirited student with oodles of attitude, which comes in handy when you want to revise the basic laws of physics, but if he'd stayed in academia, some professors might have turned a deaf ear to a whippersnapper arguing that space and time aren't absolute."nellington wrote:Ako mlada koleginica ne vjeruje vama sa filozofskog fakulteta, dopustite inženjeru da kaže - contractions nisu formalni jezik, nije ih lijepo vidjeti. Koleginici preporučujem da otvori neki naučni ili stručni žurnal - bilo koja oblast - i potraži u radovima napisanim na engleskom jeziku apostrof.alica.k wrote:bila sam napisala poduzi odgovor al ne da mi se pametovati..sunshine_AK wrote:ej, imam jos jedno pitanjce..
i jos nesto...
et toliko.
izvor: National geographic - May 2005
i nije da ja nekome ne vjerujem, nego samo pitam.
- nellington
#865 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Pod žurnalom sam mislio na naučni časopis ili zbornik naučnih radova, a ne magazin kakav je National Geographic - koji ne objavljuje radove (papers) nego članke (articles) i više naginje naučnopopularnom nego naučnom. Međutim, nije u tome poenta - poenta je da je dobro da o ovome uopće pričamo. Naime, u jednom svom predavanju, briljantan naučnik (ime i adresa poznati redakciji) kaže (parafraziram): ono što se danas predlaže za objavljivanje stilski i gramatički je očajno. Koliko puta vidim u radovima da piše "it's": hem što je problem što koriste skraćene oblike, hem što misle da je it's isto što i itssunshine_AK wrote:i nije da ja nekome ne vjerujem, nego samo pitam.
Jedini skraćeni oblik od kog sam se teško rastao bio je let's, na ostale sam se brzo privikao.
- alica.k
#866 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
jednostavno, radi se o tome da ces sutra prevoditi neki naucni tekst i napisati it's, don't i slicno.sunshine_AK wrote:i nije da ja nekome ne vjerujem, nego samo pitam.
u ovakvim esejima, seminarskim radovima i tak, kojima treba da ostavis neki dobar utisak nije lijepo vidjeti skracene oblike. dobra stvar je kad vidis kako pomaze sa word count kad pises do not umjesto don't i tako te stvari
btw, nije ovo samo na engleskom, nas i na arapskom peglaju s ovim stvarima, i obaraju na ispitu ako nesto napisemo sto je previse neformalno, ili gramaticki/pravopisno netacno. ja sam napisala na ispitu "i slicno" i "afixi" umjesto "afiksi" i smanjila mi je ocjenu zbog toga. prijatelja su oborili zbog malog/velikog slova i jer je napisao "on je se pozdravio". ispit veze nije imao sa gramatikama i pravopisima, pogotovo bosanskog jezika, a nije ni bio esej.
a tek radi kakvih stvari mi je vracala seminarski, prvo sam mislila da se sali zena...
al ko sto rekoh, naviknes se.
- thinkexist
#867 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Sta tacno bude na prijemnom iz Historije?
Koja literatura je potrebna(da li samo knjige iz Historije za I,II,III i IV razred srednje skole)?
Koja literatura je potrebna(da li samo knjige iz Historije za I,II,III i IV razred srednje skole)?
-
saramica
#868 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Last edited by saramica on 31/05/2010 19:04, edited 1 time in total.
-
zikshe
#869 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
suncica24 wrote:Ja kombinujem knjizevnost i historiju umjetnosti i... moze vandredno, po navedenoj cijenima sto bi meni rekli da ne moze, pa sam onda upisala jedno redovno drugo vanredno? zasto u konkursu onda ne pise da moze i to vec pise da primaju toliko vanrednih, toliko redovnih, toliko sf, i 5 kombinovano, i to je to. nigdje se ne spominju vanredni kombinovani.
aha, super, hvala na odgovoru:D
a jos da itam kakva je knjizevnost, mislim ja bas konstantno citam knjige i bavim se pisanjem tako da to nije nesto sto bi mi bilo dosadno, ali ne znam je li bas tesko uz rad i historiju umjetnosti? i ako mozes da mi kazes sta bude na prijemnom za oboje, je li tesko?
-
Mmuummii
#870 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
evo jaaselmischka wrote:ima li neko da ce sad upisati anglistiku? da se upoznamo hahahajer cu i ja sad upisati (ak polozim prijemni, naravski), bilo bi mi lakse ako bi znala barem jednu osobu na prijemnom
-
jeca fleetwoodmac
#871 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
pitanje u vezi psihologije na filozofskom-zna li netko je li opća navala na odsjek,ono,200,300 prijavljenih ?
- DanteX
#872 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
jeca fleetwoodmac wrote:pitanje u vezi psihologije na filozofskom-zna li netko je li opća navala na odsjek,ono,200,300 prijavljenih ?
Ne, prijavljuje se jedno 150 ili manje, ja sam imao sreću i prijavilo se jedno 100, a prošlo je samo 76.
-
Mmuummii
#873 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
imal još iko da će ove godine upisat engleski???
- thinkexist
#874 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Postoje li u kopirnici na fakultetu ili negdje u blizini neke skripte iz kojih se moze spremati za prijemni ispit?
-
selmischka
#875 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Halleluhwah wrote:![]()
![]()
Wireless, sa pašnjaka.
hmmm... zanimljivo, al me ne zanimas
Last edited by selmischka on 01/06/2010 19:43, edited 1 time in total.