Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Banksy

#851 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Banksy »

atko wrote:
Ko odlucuje o Arzijinoj poziciji? Ministar?

Traziti od ministra da se za direktora vrtica imenjuje Mladej Jelicic Troka ... (uz prethodne konsultacije sa trokom naravno) !!
Vi, na izborima.

96% sarajevskih osnovaca IDE na vjeronauku, i u vrtićima je slična situacija.
96 % djece I RODITELJA želi Arziju.
... da se ne lažemo i da ne zaboravite gdje živite.
chuchumbamayumbe

#852 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by chuchumbamayumbe »

Control panel wrote:evo jedne kletve za AM

Dabogda se hranila u JU Djeca Sarajeva.
Slusaj, mi se nikada nismo nesto zalili na hranu.
Mala je bia u jaslicama na Mojmilu, sada je ona starija grupa, a mali je u jaslicama.
Ono, u jaslicama klopaju keks, cokolino, frutolino, povrce, mislim, ni sam ne znam tacno sta jedu jer nemam direktnog uvida, ali vidim da napreduju, mashalla, nisu anemicni, kasljucaju i sline kao i svi ostali, pogotovu u ova doba.
Malu kada god pitamo sta si jela, kaze pasulj! 8-) Ali bas kaze pasulj! Zajebana je ko struja! Kod kuce nista nece da jede, osim supe sa griz noklicama i spageta sa kecapom! :D Hej, 3 godine i ono zna sta hoce sta nece!? :D Ali vidimo da je iskipavanje redovno, nesto posebno da mirise, ne mirise, ali i ne smrdi na limuntos i ostalo. Mislim, fakat ne znam da li im prave sok od limuntosa (sve se tjesim da nije istina), ali vidim kada odu gore na plato da klopaju, bude ustipaka, bude namaza kojekakvih, supa, mislim, ne izgleda lose. Sta covjek da ocekuje, francuski restoran i cordon bleu, a za pice Evian?!
Fakat, ko ima sigurnih i provjerenih informacija sta djeca jedu (moji su jos mali, ne znaju mi reci, osim da jedu samo pasulj! :D ) bilo bi dobro da saznamo.
Jedno je sta pis na jelovniku, a sta djeca dobiju to je druga prica.
Mislim, kako saznati kada ih ostavis tamo u 7 dodjes po njih u 17, katastrofa jedna!
Control panel

#853 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Control panel »

[quote="chuchumbamayumbe"
Slusaj, mi se nikada nismo nesto zalili na hranu.
Mala je bia u jaslicama na Mojmilu, sada je ona starija grupa, a mali je u jaslicama.
Ono, u jaslicama klopaju keks, cokolino, frutolino, povrce, mislim, ni sam ne znam tacno sta jedu jer nemam direktnog uvida, ali vidim da napreduju, mashalla, nisu anemicni, kasljucaju i sline kao i svi ostali, pogotovu u ova doba.
Malu kada god pitamo sta si jela, kaze pasulj! 8-) Ali bas kaze pasulj! Zajebana je ko struja! Kod kuce nista nece da jede, osim supe sa griz noklicama i spageta sa kecapom! :D Hej, 3 godine i ono zna sta hoce sta nece!? :D Ali vidimo da je iskipavanje redovno, nesto posebno da mirise, ne mirise, ali i ne smrdi na limuntos i ostalo. Mislim, fakat ne znam da li im prave sok od limuntosa (sve se tjesim da nije istina), ali vidim kada odu gore na plato da klopaju, bude ustipaka, bude namaza kojekakvih, supa, mislim, ne izgleda lose. Sta covjek da ocekuje, francuski restoran i cordon bleu, a za pice Evian?!
Fakat, ko ima sigurnih i provjerenih informacija sta djeca jedu (moji su jos mali, ne znaju mi reci, osim da jedu samo pasulj! :D ) bilo bi dobro da saznamo.
Jedno je sta pis na jelovniku, a sta djeca dobiju to je druga prica.
Mislim, kako saznati kada ih ostavis tamo u 7 dodjes po njih u 17, katastrofa jedna![/quote]

nisam mislio na hranu konkretno nego ono tipa salomonela sa slagom

dzaba i snicla ako na njoj ima salomonela.
chuchumbamayumbe

#854 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Banksy wrote:
atko wrote:

Traziti od ministra da se za direktora vrtica imenjuje Mladej Jelicic Troka ... (uz prethodne konsultacije sa trokom naravno) !!
Vi, na izborima.

Molim te, daj se mani te price da je mi biramo, i da mi biramo ovo keji nam kroje kapu.
Mi koji se ovdje satrasmo pisuci o JU smo zadnji koji bi birali ovakve ljude i ovakav ustroj, zato, mogu ti reci samo jednu stvar.
Mi ih nismo izabrali.
A 96% djece ide na vjeronauku zato da ne bi bilo na hodniku u skoli, ili da se ne bi odvajali od druge djece. Smijem ti se zakleti da je taj 96% broj prenapuhan upravo zbog ovih razloga koje sam ti naveo. Stvarni brojevi onih koji bi zeljeli da im dijete ima vjeronauku u obdanistu, umjesto plesa, engelskog ili neceg pametnijeg za taj uzrast su minorni, ali su ocito dobili dovoljno podrske i sjeme im se primilo i to ti je to.
valterbranisarajevo

#855 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by valterbranisarajevo »

Kolko se ja sjećam, roditelji su svojevremeno došli u posjed faktura na kojima se vidjelo da JU Djeca sarajeva kupuje: limuntos, mlijeko u prahu, salame. Nakon toga su malo "pročačkali" i utvrdili da se ovi proizvodi koriste masovno u prehrani...
Banksy

#856 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Banksy »

chuchumbamayumbe wrote:
Banksy wrote:
atko wrote:

Vi, na izborima.

Molim te, daj se mani te price da je mi biramo, i da mi biramo ovo keji nam kroje kapu.
Mi koji se ovdje satrasmo pisuci o JU smo zadnji koji bi birali ovakve ljude i ovakav ustroj, zato, mogu ti reci samo jednu stvar.
Mi ih nismo izabrali.
A 96% djece ide na vjeronauku zato da ne bi bilo na hodniku u skoli, ili da se ne bi odvajali od druge djece. Smijem ti se zakleti da je taj 96% broj prenapuhan upravo zbog ovih razloga koje sam ti naveo. Stvarni brojevi onih koji bi zeljeli da im dijete ima vjeronauku u obdanistu, umjesto plesa, engelskog ili neceg pametnijeg za taj uzrast su minorni, ali su ocito dobili dovoljno podrske i sjeme im se primilo i to ti je to.
Možda je to o čemu govoriš tačno, ali brojevi kažu 2000. godine - 90%, 2009. - 96%. I te brojeve i ona i svi ''oni'' će vam uvijek gurnuti pod nos.
Možda je niste izabrali ''vi'', ali je ipak većina izabrala neku stranku, koja je stavila nekog ministra, koji je imenovao nju. Ona je sami kraj lanca, a početak (novi) će biti dogodine u jesen. To je jedini put i jedini način, bar u sistemu u kojem sada živimo.
chuchumbamayumbe

#857 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Control panel wrote:evo jedne kletve za AM

Dabogda se hranila u JU Djeca Sarajeva.
Mislim, salmonela se moze pojaviti bilo gdje, u bilo kojem restoranu, ako se ne posvecuje dovljno paznje higijeni, termickoj obradi, nacinu cuvanja namirnica i slicno.
Tacno je da se salmonela ne smije pojaviti u obdanistima, ali eto, isgleda da se desilo.
I umjesto da to bude jasan znak Arziji, da nakon svih peripetija, prozivki, nesuglasica i svega sto je ili nije uradila, da konacno odstupi (jer iko da ima imalo morala, na njenom mjestu bi davno podnio ostavku), ona nece ni da cuje, i dalje je tvrdoglava, gluha za sugestije, drska, bezobrazna i arogantna. Niko joj nista ne moze jer ima dobra ledja i zato vam kazem, samo gledajte kada ona jednom ode. Ima da se pozelimo Arzije, kakav nam se tek igrac sprema na minder akshamlucima u dvorima Prejakog&Co.
valterbranisarajevo

#858 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Što se tiče Wikipedije ovaj članak je bolji jer se u njemu spominje Arzija, tako da se djeca iz cijelog svijeta mogu informisati kako je u Bosni zabranjen Djed Mraz..Sjajna reklama.. :(

http://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Claus
chuchumbamayumbe

#859 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

valterbranisarajevo wrote:Što se tiče Wikipedije ovaj članak je bolji jer se u njemu spominje Arzija, tako da se djeca iz cijelog svijeta mogu informisati kako je u Bosni zabranjen Djed Mraz..Sjajna reklama.. :(

http://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Claus
Prejako, nema sta! :roll:

Islamic opposition in Bosnia
Santa Claus has been banned by the director of pre-school education in predominantly Muslim Sarajevo on 21 December 2008 on the grounds that he plays no part in Bosniak tradition.[58]

The controversial attack is the culmination of a long history of unsuccessful efforts by nationalists with Islamic leanings to ban him out the country.[58] The struggle first emerged in the aftermath of the Bosnian war when the wartime president, Alija Izetbegović, attempted to declare Santa Claus a communist-era 'fabrication'.[58] Although at the time Izetbegović's efforts were blocked after a public outcry, this time it was done by Arzija Mahmutović, director of the Children of Sarajevo group of public nurseries, apparently successfully.
SenSen

#860 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by SenSen »

iz dna duše wrote:
SenSen wrote: Dali je ovo stvarno maloumna retorika koju ona i slicni njoj koriste da bi se rijesili Deda Mraza? :? Citam odavno na ovoj temi, iako nemam dijecu, posto mislim da su ovakve stvari odlicni pokazatelji drustvenog stanja.. Stvar je u tome, sto se sada pitam dali je moje sjecanje na djetinjstvo (u 80-ima) stvarno tacno, ili mi se mozda ucinilo??! Ja sam mislila da je svima nova godina najvazniji praznik, i da svi imaju jelku i dobivaju poklone od roditelja i drugog roda. To se kod nas uvijek zvala "novogodisnja jelka", i pokloni "za novu godinu". Samo se sada pitam dali je mozda moja porodica atipicna po tome, mozda zato sto smo "mijesani"? Stvarno me zanima, dali su i "cistokrvne" Bosnjacke porodice imale jelku i stavljali poklone "od Deda Mraza" pod nju? Vec odavno nisam u to vrijeme u B&H, tako da jedino imam svoja sjecanja. A koliko se ja sjecam, Deda Mraz je bio sekularna i zabavna figura..
Nisi sanjala, veruj mi...
Nova godina je bila velika radost djece...i "miješane"i "čistokrvne"
Za Novu godinu smo dobijali paketiće iz očevih ili majčinih preduzeća, u školama, vrtićima. Kasnije i naša djeca, a akobogda i djeca naše djece...
Ima djece kojim su to jedine slike iz djetinjstav: Sjede u krilu djeda mraza sa paketićem u rukama.
I to nije imalo veze nacijom ili vjerom...
A slavio se i Bajram i Božić i Uskrs. To su bili porodični praznici (voljela bih da mi se jave oni koji kažu da je bilo zabranjeno pa da im kažem da lažu). Dakle to su bili praznici koji su se obično 1. dan slavili sa rodbinom, a sutradan su dolazile i komšije i prijatelji.
I, deda mraz nije bio crven, pocrvenio je sa Colom prije par decenija...Njegova odjeća je prvobitno bila boje jute.
I, na kraju krajeva, sve rečeno nebitno je, bitno je da se djeca raduju i to sva bh. djeca zajedno...ne dijelite nam bar djecu, Vi bolesni umovi koji ćete i životinje dijeliti po vjeri i naciji.
Hvala na odgovoru :) Mogu reci da mi je laknulo da nisam prolupala.. Cesto se cudim i iscudjavam kada citam sta neki pisu o tome, njihovim verzijama vremena o kojem sam ja bila itekako svijesna (iako sam bila dijete). Po toj prici bi se moglo zakljuciti da je "napokon" dozvoljeno slaviti sve te religiozne praznike, dok bi im prije "komunjare" dolazile na vrata pa kidale ukrase u obliku andjela sa jelke, i bacale Bajramske kolace u smece :roll: Ne kazem da je tad sve bilo savrseno, ali se sjecam da smo isli kucnim prijateljima za (Katolicki) Bozic, da su se farbala jaja, i da smo kao dijeca na sve strane trcali da cestitamo starijima Bajram (lova! :D )

Mislim da je ovaj mix sekularnih i religijskih tradicija cetiri domace religije nesto najdragocijenije sto mi u nasoj zemlji imamo! Samo sto se to nazalost danas kosi (ili koristi) sa planovima asortiranih megalomanijaka i powercrazy klerofasista.. Ima vrlo malo mijesta na planeti Zemlji gdje mozes iz dzamije pjehe otici do crkve, pa onda prosetati do druge crkve, pa malo dalje do sinagoge. I onda zasjesti u blizini svih ovih bogomolja i gledati dok prolaze ljudi svakakvih mogucih stilova oblacenja. A ako nekome to samo po sebi nema vrijednost, trebaju bar znati koliko bi nasa zemlja mogla da zaradi na turizmu, kada bi se promovirala ta unikatnost.. U drugim vijestima: glasajte za mene za ministra turizma! :D
valterbranisarajevo

#861 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Nepoćudni Djed Mraz alias Dedo Zehmerija

Tradicijo moja, ko bi da te uspostavlja?

Još malo pa će se isteći mandat Arziji Mahmutović, direktorici sarajevskih obdaništa, poznatoj po pokušaju uvođenja vjeronauka u obdaništa i po tome da smo od nje naučili da maskirana prilika trbušastog starca što se jednom godišnje odaziva na ime Djed Mraz ne pripada u bošnjačku tradiciju

Prijatelj me ubjeđuje da bi svakako, svoje, manjinsko dijete, poslao na Arzijin islamski vjeronauk. Veli da je svih Sedam Sekretara SKOJ-a išlo na vjeronauk. Pa da po tome treba suditi šta ćemo i kako ćemo.

Drugi mi veli da ima sestriće u Njemačkoj, kojima je neugodno što jedini u razredu ne idu na vladajući, katolički vjeronauk. Što znači – ako može u Njemačkoj, šta se mi bunimo? Evo kako izgleda ta vrsta logike: ako je nešto neugodno djeci u Njemačkoj – zašto onda ne bi bilo neugodno i našoj? Evo zašto: ne-katolička djeca u Njemačkoj djeca su useljenika – koji su došli u tuđu državu. Dok djeca bosanskohercegovačkih nepripadajućih pripadaju sve samim roditeljima što su se u rođenoj zemlji, poslije krvavog rata, mimo svoje volje, jednoga jutra probudili kao manjina. Što ne znači da useljenicima, bilo gdje na svijetu, treba da bude neugodno. Nego znači da sa njemačkim sistemom obrazovanja nešto ne valja – a mi da bismo trebali razmisliti o ideji da možda ipak postoji pokoje zlo u svijetu koje nas je zaobišlo. Pa da po tome treba suditi šta ćemo i kako ćemo.

Djed Mraz (na bosanskom: Dedo Zehmerija), ne pripada u bošnjačku tradiciju. Slažem se. Ne pripada ni u srpsku ni u hrvatsku (no u njih se još i nekako ukrije i zabuni, provuče se pored, umjesto, ili kao – Bata ili Nikola). U bošnjačku nikako ne pripada – osim ako se u bošnjačku tradiciju ne računa i onih pišljivih nekoliko decenija socijalizma. Gluho bilo!

Da mi zaključimo ovaj slučaj: Djed Mraz je izmišljotina i ne računa se u bošnjačku tradiciju kao ni išta što se desilo u za vrijeme mrskog socijalizma. Da izbrišemo onda fabrike, obavezno osnovno obrazovanje, medresu koju je pohađao današnji Reis-efendi, što se u ta doba jednako održavala i razvijala? Pa da ukinemo i radno mjesto Arzije Mahmutović?
Bošnjačka tradicija je sve što vam ostane kad pobrišete bosanskohercegovački i jugoslovenski socijalizam – i sve što se u socijalizmu gradilo, uspostavilo, ozakonilo i ustalilo – a jedna od tih stvari je i mogućnost da visoku javnu funkciju obavlja žena. U borbi za mjesto u bošnjačkoj tradiciji prije socijalizma, međutim, ruku na srce, svaki bi se dedo uhljebio bolje od svake hanume. U bošnjačkoj tradiciji dedo je neizmjerno važniji od štokakvih žena – te bi prije njega ustoličili u obdaništu nego hanumu – pa makar se on zvao i Zehmerija – a hanuma bila viđena bula, kao što samo u Sarajevu znaju biti. Hanumi je, prema bošnjačkoj tradiciji prije socijalizma, (umalo da napišem prije nove ere) mjesto u kući. Naša Arzija-hanum, tako bi vezak vezla kraj demirli pendžera – da su se Bošnjaci držali svoje predsocijalističke tradicije – a ne direktorovala obdaništima po šeheru.

Obdaništima? Nije li i to socijalistički izum? Dajte, braćo, da mi i to lijepo ukinemo – nije zar u bošnjačkoj svijetloj tradiciji da majke mimo doma i roda po svijetu hojcaju i pare zarađuju dok im djecu država hizmeti i zabavlja? Jok!

U Turskoj vodeći desničari predlažu da žene lijepo kući svojoj idu – pa da ostave radna mjesta muškarcima. Ne budi mi mrsko – upitam prijateljicu, Turkinju, da mi objasni šta na to kažu žene iz tih, desničarskih, stranaka. Ništa, veli. Slažu se one. Treba održati tradiciju. Nijedna, međutim, ne odstupi sa svoje funkcije, nigdje se ni jedna ministrica ni direktorica ne dosjeti da se povuče zbog neodložnih obaveza oko heklanja i štrikanja, u toplini tradicionalnog doma svoga. Eno ih i sad u Stambolu na Bosforu. Jednako ministruju.

U knjizi Žene na otomanskom Balkanu (Amila Buturović, İrvin Cemil Schick,Women in the Ottoman Balkans, 2007, I.B.Tauris & Co, London) čitam kako je u bosanski ejalet godine 1773, iz Stambola poslan dekret – u Sarajevo, kadiji Izmirli Mehmed Emin Efendi. Dokument se ticao stanovite Nizame – čiji je muž otišao u široki svijet, da joj se više nikad ne vrati. Hanuma čekala, čekala, išla kadiji u Sarajevo, pa u Travnik – da joj se čovjek proglasi umrlim, pa da naslijedi kakvu imovinu, ili da joj se da razvod, da dobije alimentaciju. Ništa se nije dogodilo, pošto po bošnjačkoj tradiciji – to jest prema pravnoj školi (meshebu) koju slijede bosanski muslimani – šerijat veli da muž mora biti odsutan od 90 do 120 godina, tek onda ga se hanuma po zakonu može osloboditi. Čekala ona, po bošnjačkoj tradiciji, godinama, i sama i gladna. Pa joj dodijalo. A shvatila i da sami šerijat ima više tradicija, a ne samo jednu, bošnjačku. Pa ne budi lijena, spremila se i otišla do Stambola. Uprkos tome što nije u tradiciji da se žena povlači po drumovima i traži pravdu. Vele da se u tadašnjem vaktu od Sarajeva do Stambola putovalo i po tri sedmice. Što Nizamu nije obeshrabrilo. Nego se obrela u carskoj prijestolnici i, bome, dobila svoju pravdu. Te sarajevskom kadiji nije preostalo ništa nego da joj tu njenu pravdu i dodijeli, i da prema carskom dekretu i postupi.

Bošnjačka tradicija vodi se po dvije, ženske linije (po tankoj krvi) – jedna po Arziji a druga po Nizami. Jedna je rođena i školovana za vrijeme mrskog socijalizma, dočepala se direktorske pozicije i marljivo dirinči kako bi se ono iz čega se ispilila i na osnovu čega je prava stekla zatrlo, zaboravilo i pobrisalo po što kraćem postupku. Druga je rođena mnogo prije – i danas je se sjeća samo pokoja marljiva istraživačica – ta je na svojoj koži osjetila da je Bog visoko a vezir daleko. Naučila da ima različitih tradicija. Da ima i pravde – sve dok ima otpora.

Piše: Šejla Šehabović

e-novine

Peticija za smjenu Arzije Mahmutović

http://www.ipetitions.com/petition/arzija/
pure_love

#862 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by pure_love »

valterbranisarajevo wrote:BITKA: Bošnjaci vs. "djed mraz"

Vitalni starac sijede brade, u narodu, a posebno među mališanima, poznat pod imenom „djed mraz“ nova je žrtva novoformirane bošnjačke političko-vjerske elite! Naime, pomenuta elita, putem svojih agilnih p(a)ipaka, već nekoliko godina vodi aktivnu kampanju protiv „djeda“, a sve s ciljem da se njegova pojava odmakne od tradicije naših naroda, posebno Bošnjaka. U obračunima se koristi vjera, nacija, pa čak i virus H1N1, a u isto vrijeme se izvodi zaključak da je „djed mraz“ katolik, da nije Bošnjak, te da ima svinjsku gripu!

I dok Bošnjaci, pod plaštom borbe za djecu, vode ljuti boj sa „djedom“ u isto vrijeme svjedoče propadanju svih temelja na kojima treba da počiva društvo njihove djece. Primjera je mnogo i samo će laik potrčati da među prvima nabroji one vezane za politiku ili ekonomiju. Ostali će, analizirajući sebe i svoje okruženje, shvatiti da je mnogo opasnije naše duhovno i moralno propadanje, koje je, ako smijem primjetiti, već doseglo razine kada ni alarm za uzbunu ne može pomoći!

O moralu ne vrijedi pametovati! Dovoljno je baciti oko na stranice crne hronike i na njima primjetiti naslove poput onog jučerašnjeg: „12-godišnjakinja pred abortusom!“. Strašno, no realno! Odgoj i obrazovanje djece prepustili smo neukim kadrovima što su posljednjih godina izlazili sa kvazi univerziteta na Palama, Bijeljeni, Gradišci, te ništa pametnijih kolegama iz većih univerzitetskih centara. Oni, nažalost, nisu u stanju izboriti se sa tajkunsko-folkerskim svijetom, čiji predstavnici sa svim svojim karakteristikama vrijednim gnušanja predstavljaju idole novih generacija.

I ko je kriv? „Djed mraz“ nije, no duhovni lideri jesu! Opterećeni naplatom kojekakvih nameta, putovanjima po zemaljskoj kugli i organizovanjem bjelosvjetskih konferencija, duhovni lideri Bošnjaka nemaju vremena baviti se našom i svojom djecom! Sat vjeronauke identičan je onom u vremenu kada nije bilo DM SAT-ova, Ceca i Meca, Golubovića, pornografije... Duhovni lideri su zapeli u nekom drugom vremenu, a djeca nisu! Jedino što lideri, i duhovni i politički, za sobom u prošlost vuku i sijedog starca poznatijeg po imenu „djed mraz“.

Almir ŠEĆKANOVIĆ

tuzlainfo.ba
ajd da se slozim s Almirom,IZ bi se trebala modernizirati, 99% bosnjaka ide na vjeronauk neka to iskoriste i neka se modernisu tu,a deda mraz je najmanji problem,eno ga i u iranu i Kuwaitu i nikome ne smeta.Ali bi dodao da svako mora sam birati,ako hoce vjeronauku na to ima pravo,a ako nece djeda mraza i to ima pravo(naravno i oni koji zele)
Dakle treba kompromis,ne mozes ti zahtjevati da bude po tvom i samo tvom,ruku na srce,vecina grdjana se smatraju vjernicima i zele vjeronauku
pure_love

#863 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by pure_love »

Ne znaju kako bi mogli iskoristi vjeronauku za dobro,nas imam je bio toliko zanimljiv da je cak i nasa jedina hrvatica dolazila da ga slusa..i sjecam se kako smo raspravljali o onome sto je vjeroucitelj pricao i nakon dok smo odlazili kuci,u busu :D mogu misliti da su stari u busu kontali jesi vidio danasnje djece :lol:
zonbirile

#864 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by zonbirile »

lako je Djeda Mrazu u Švedskoj,blizu mu,em ima maksuma iz Bosne.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#865 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by hrasno38 »

Banksy wrote:
atko wrote:

Vi, na izborima.

Nije tacno!!!! Evo konkretno kod mog klinca u razredu skoro pa pola ne ide na vjeronauku a on jedini u razredu nije Bosnjak. Vrlo slicno je i u drugim razredima. To je prica koju sire ovi sto su i uveli vjeronauku u skole i obdanista. I strasna Arzija je samo jedna od grancica sveukupnog sistema u drzavi i postavlja je politika a ne roditelji.
pure_love

#866 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by pure_love »

zonbirile wrote:lako je Djeda Mrazu u Švedskoj,blizu mu,em ima maksuma iz Bosne.

ovdje ti je samo deda Bozicnjak
valterbranisarajevo

#867 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Vjeronauk u vrtićima pohađa oko 700 djece što je od ukupnog broja od oko 2000 djece koja su upisana samo 35%. Onih 65% koji ne idu na vjeronauk su u ovom slučaju većina..
pure_love

#868 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by pure_love »

valterbranisarajevo wrote:Vjeronauk u vrtićima pohađa oko 700 djece što je od ukupnog broja od oko 2000 djece koja su upisana samo 35%. Onih 65% koji ne idu na vjeronauk su u ovom slučaju većina..

da ali oni mladji i nemaju tog izbora,tek stariji uzrasti mogu ici,i od onih koji mogu ici njih oko 80% ide
valterbranisarajevo

#869 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Slažem se da oni iz jaslica vjerovatno ne idu...
uvjek dobar gost

#870 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by uvjek dobar gost »

Nasjeli smo na retoriku manjine i većine uprkos idejama za koje smo se nekad borili i koje su nas vodile, otupili smo vremenom i nedostatkom vizije odnosno ideala. Sada su predmet izživljavanja ove provincijske i nazadne vlasti mala djeca. Šta smisleno možemo uraditi kako bi se stanje promijenilo, kako bi djeca imala popust na ski karte, kako bi učila da sviraju klavir il gitaru, kako bi crtala i igrala se lutkama autićima il čime već , a ne bila predmet političkih igara.

Ja nemam dijete ali svakim novim danom sve manje i želim ga imati u ovoj nazadnoj sredini koja nema mjerila i aršina, ali koja je spremna žrtvovati nove generacije samo zato jer ne smije sama sebi priznati grešku.
KadSeMrtviProbudimo

#871 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by KadSeMrtviProbudimo »

Kada ćemo konačno znati da li će djeca sarajevskih vrtića imati novogodišnju proslavu uz poklone Djeda mraza?

Da li će je neko zabraniti, da li je neko može zabraniti?

Da li postoji volja roditelja te djece da organiziraju protestna okupljanja ako se sprovede zabrana "Djeda mraza"?
chuchumbamayumbe

#872 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

KadSeMrtviProbudimo wrote:Kada ćemo konačno znati da li će djeca sarajevskih vrtića imati novogodišnju proslavu uz poklone Djeda mraza?

Da li postoji volja roditelja te djece da organiziraju protestna okupljanja ako se sprovede zabrana "Djeda mraza"?
Bice pojeo vuk magarca, doci ce dopis tamo nekada oko 2-3 januara da moze priredba, ali to nece vise biti to.
Vidis da kupuju vrijeme.
KadSeMrtviProbudimo

#873 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by KadSeMrtviProbudimo »

chuchumbamayumbe wrote:
KadSeMrtviProbudimo wrote:Kada ćemo konačno znati da li će djeca sarajevskih vrtića imati novogodišnju proslavu uz poklone Djeda mraza?

Bice pojeo vuk magarca, doci ce dopis tamo nekada oko 2-3 januara da moze priredba, ali to nece vise biti to.
Vidis da kupuju vrijeme.

Ako roditelji tako žele - onda ok. Posebno oni koji su se "napisali" ovdje o svim problemima u vrtićima.

Ako tako bude, onda i ovu temu treba zatvoriti, nema smisla...
Banksy

#874 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Banksy »

hrasno38 wrote:
Banksy wrote:
atko wrote:

Vi, na izborima.

Nije tacno!!!! Evo konkretno kod mog klinca u razredu skoro pa pola ne ide na vjeronauku a on jedini u razredu nije Bosnjak. Vrlo slicno je i u drugim razredima. To je prica koju sire ovi sto su i uveli vjeronauku u skole i obdanista.
I mene je iznenadilo, ali to je zvanični podatak nedavno objavljen u medijima. Broj se odnosi samo na Kanton Sarajevo, a u odnosu na 2000. porastao je za 6%.

s neta,
2006/2007 96,24% muslimanskih učenika u BiH pohađa vjeronauku,
2006/2007 95,55% muslimanskih učenika u Kantonu Sarajevo,
1998/1999 89,29% muslimanskih učenika u Kantonu Sarajevo,
Uporedne brojke za katoličku vjeronauku su još i veće
valterbranisarajevo

#875 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Ovo su rezultati jednog istraživanja koje je uradio CIN....

http://www.cin.ba/Stories/P4_Education/ ... rt_BCS.pdf
Post Reply