po priznanju idf-a,hamas je vec uspio da ih iznenadi sa novim arsenalom raketa od 50 km,za koje nisu mogili da uopste pretpostave da ce se naci u rukama hamasasimpozijum delirijum wrote:ako Hamas ima bar djelimicno protu-oklopni arsenal i disciplinu i organizaciju kao Hezbolah , onda ce Izraelsko oklopnjaci zaplatiti zestoko ( u ratu 2006 u Libanu Izraelska vojska je zijanila oko 80 vrlo modernih oklopnjaka ,sruseno je i nekoliko najmodernijih helikoptera, rusko i kinesko oruzje se pokazalo visoko kvalitetno u rukama po ocjenama medjunarodnih strucnjaka najboljom i visoko obucenom gerilskom formacijom na planeti ;Hezbolah! te se IDF podvukao rep i povukao se )
veliki gubici IDF -a? I to bi mozda bio scenario u kojem bi obadvije strane naucile lekciju i napokon sjeli za pregovaracki sto i fakat kako im ne dosadi ratovati , pa 60 godina se samo krkaju ?
treba poslati "unproforce" pa makar !
i jedni i drugi su budale a civili stradaju
sad je pitanje ako su u hamasu bili dovoljno pametni i sposobni da uvuku te rakete u gazu,zasto to isto ne bi ucinili sa RPG-29,kojima su inace gerilci hizbullaha jako efikasno iskoristili protiv merkava tenkova i analiza je pokazala da se to oruzije bolje pokazalo u tim borbama od sistema kornet,koje su navodjene tandemske glave za protuoklopnu borbu,koju takodje hizbullah posjeduje
ja mislim da su i pored tih raketa,sigurno uvukli i dovoljan broj tih protuoklopnih sredstava
i mislim da su u ove zadnje dvije godine hamas i hizbullah aktivno razmjenjivali informacije i radili analize sta bi bilo,kad bi bilo
i da su razradili scenarije borbenih dejstava,taktiku i strategiju
ali vidjecemo sta ce donijeti naredne sedmice,ja se nadam najboljem po taj neduzni narod akoBogda i da ih Allah dragi zastiti i pomogne