Juzni Tirol je u Italiji.Nakon petodnednog boravka u Austrijskoj pokrajini južni Tirol
Re: Fahrin Avaz & avazovci - All about
Moderator: anex
- seln
#851 Re: Jos jedan Avazov biser :)
Clanak o travnickim vatrogascima...
- amrica
#852 Re: Jos jedan Avazov biser :)
ĐŽENJURI ĐŽONSGhita wrote:a vidi kako su joj ime napisali
http://www.dnevniavaz.ba/showbiz/crveni ... /komentari
a ja napisala komentar
pa ZABOGA MILOGA zasto imena ne pisete onako kako se pisu. vracate se 100 godina u proslost. katastrofa!
Ništa novo od havaza..... večernji kurs engleskog u selu xy i eto ga, maher za prevodjenje
-
Margita81
#853 Re: Jos jedan Avazov biser :)
I mene to fakat nervira! A tek njihove krizaljke aaaaaaaaa
Demi Moore=demi mur
wtf?
Demi Moore=demi mur
wtf?
- Ghita
- texel
#856 Re: Jos jedan Avazov biser :)
Džastin Timberlejk !!

- Ghita
#857 Re: Jos jedan Avazov biser :)
šarliz teron
ali neka boni napisali su Gisele Bundchen kako treba
možda nisu znali kako se čita

ali neka boni napisali su Gisele Bundchen kako treba
možda nisu znali kako se čita
- rado_vidjen
#858 Re: Jos jedan Avazov biser :)
jucer fadil mandal pise o " poluvjekovnom boravku turaka na balkanu"
valjda je htio reci polumileniumskom, ali ocito nije zavrsio 4 osnovne
valjda je htio reci polumileniumskom, ali ocito nije zavrsio 4 osnovne
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#859 Re: Jos jedan Avazov biser :)
U čemu je problem pisanja imena onako kako se izgovaraju??
Jel' znanje engleskog ili nekog drugog jezika pod moranje? I šta sad, neko ne govori engleski, i kao treba da zastane prilikom čitanja i pita nekoga kako se izgovara j..o ime? Ili njemački...joj što ne mogu na rende kora...
De Boga vam kako bi izgovorili naglas Sigfried Moenchersheim iz grada Luebecka, da ne znate njemački ? ili Mariusz ?....Jeremiah(Je-re-mi-AH
)
Bolje je ljudima pisati onako kako mogu razumjeti i upamtiti bez obzira na obrazovanje i godine,nego glumiti sa originalnim verzijama imena koja lome jezik i izazivaju podsmijeh naspram onih koji ne znaju da ih izgovore...U pitanju je list za raspon čitalaca od dede pred granapom na selu,do dokonog taksiste na Čvili,pa do usputnog listanja uz kafu ili prekraćivanje vremena u WC-u...
Jel' znanje engleskog ili nekog drugog jezika pod moranje? I šta sad, neko ne govori engleski, i kao treba da zastane prilikom čitanja i pita nekoga kako se izgovara j..o ime? Ili njemački...joj što ne mogu na rende kora...
De Boga vam kako bi izgovorili naglas Sigfried Moenchersheim iz grada Luebecka, da ne znate njemački ? ili Mariusz ?....Jeremiah(Je-re-mi-AH
Bolje je ljudima pisati onako kako mogu razumjeti i upamtiti bez obzira na obrazovanje i godine,nego glumiti sa originalnim verzijama imena koja lome jezik i izazivaju podsmijeh naspram onih koji ne znaju da ih izgovore...U pitanju je list za raspon čitalaca od dede pred granapom na selu,do dokonog taksiste na Čvili,pa do usputnog listanja uz kafu ili prekraćivanje vremena u WC-u...
- Ghita
#860 Re: Jos jedan Avazov biser :)
pa GOŽE
mogu napisati kako se piše, a u zagradi kako se čita. to mnoge novine rade
- nellington
#861 Re: Jos jedan Avazov biser :)
A zar to ne rade?Ghita wrote:pa GOŽEmogu napisati kako se piše, a u zagradi kako se čita. to mnoge novine rade
- Ghita
#862 Re: Jos jedan Avazov biser :)
ne rade. ili samo napišu kako se čita ili kako se čita i u zagradi kako se piše, umjesto obratno
a vidi ovo
Martin Scorsese, prezime se čita Skorsesi
a oni napisali
.......počeli su se svim sredstvima boriti za ulogu u novom filmu Martina Skorsiza (Scorses)
znači pogrešno napisali i kako se piše i kako se čita
a vidi ovo
a oni napisali
.......počeli su se svim sredstvima boriti za ulogu u novom filmu Martina Skorsiza (Scorses)
-
Margita81
#863 Re: Jos jedan Avazov biser :)
Eto samo nama u Bosni treba sto vise pojednostavljivanja jer gluho bilo da nesto ne znamo izgovoriti a kako se pise hu kers. Hajmo onda sav engleski i druge jezike pisati onako kako se izgovara. Sto beze komplikovat sa viskom slova kad moze to po naski.
ćirz
ćirz
- seln
#864 Re: Jos jedan Avazov biser :)
Da parafraziram "Zabranjeno pusenje"..."ne pitaj nista, Avaz je to"Ghita wrote:ne rade. ili samo napišu kako se čita ili kako se čita i u zagradi kako se piše, umjesto obratno
a vidi ovo
a oni napisali
- nellington
#865 Re: Jos jedan Avazov biser :)
O nepismenosti i neupućenosti neću, mada sam ja načelno za sistem: prvo fonetsko, u zagradi etimološki (u nominativu), koji prati i Avaz. Više slijedi duh slavenskih jezika od sistema etimološki, pa fonetski.
Nije jedini razlog za to tradicionalizam i prijemčivost, ima ih još, npr naš jezik sa svim svojim padežnim oblicima lahko mijenja oblik stranim imenima, te se u tim promjenama izgubi originalno ime, te to ne liči ni na šta. Nadalje, zamislimo da su tekstovi u kojim se imena pišu etimološki, pa u zagradi fonetski napisana ćirilicom - to bi bio haos - strane riječi ne pišeš ćirilicom, ali imaš naše tvorbene sufikse na njima, pa to pišeš ćirilicom? Meni je puno lakše, normalnije i prirodnije napisati "... protiv Čelzija (Chelsea)" nego "... protiv Chelseaja".
Nije jedini razlog za to tradicionalizam i prijemčivost, ima ih još, npr naš jezik sa svim svojim padežnim oblicima lahko mijenja oblik stranim imenima, te se u tim promjenama izgubi originalno ime, te to ne liči ni na šta. Nadalje, zamislimo da su tekstovi u kojim se imena pišu etimološki, pa u zagradi fonetski napisana ćirilicom - to bi bio haos - strane riječi ne pišeš ćirilicom, ali imaš naše tvorbene sufikse na njima, pa to pišeš ćirilicom? Meni je puno lakše, normalnije i prirodnije napisati "... protiv Čelzija (Chelsea)" nego "... protiv Chelseaja".
- Ghita
#866 Re: Jos jedan Avazov biser :)
a najveći biser od svih
zapravo ne biser, već niska iliti ogrlica od bisera je bilo kad su 22.10. objavili članak da je plavšićka već u avionu na putu za beograd
zapravo ne biser, već niska iliti ogrlica od bisera je bilo kad su 22.10. objavili članak da je plavšićka već u avionu na putu za beograd
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
#867 Re: Jos jedan Avazov biser :)
Hajd fakat...šta je po tebi poenta? Ono kao tebi nešto bezveze jer napiše Džastin Timberlejk..u čemu je fol? Meni je to nalik na pokondirenost.Miješanje grešaka u člancima, i petljanje načina izgovora i pisanja stranih riječi,da bi se nešta kritikovalo.Margita81 wrote:Eto samo nama u Bosni treba sto vise pojednostavljivanja jer gluho bilo da nesto ne znamo izgovoriti a kako se pise hu kers. Hajmo onda sav engleski i druge jezike pisati onako kako se izgovara. Sto beze komplikovat sa viskom slova kad moze to po naski.
ćirz
Ako misliš da je normalno onima koji ne znaju, a da, ne zna većina čitalaca(bilo kojih novina),servirati strane riječi u izvornom obliku,imaš problem sa logikom.
I šta je posebno u činjenici da imena stoje u zagradama..onako realno,da se iščitaju dva puta??
- Neelix
#868 Re: Jos jedan Avazov biser :)
treba tek pogledati beogradsku stampu....citiram: "Кроејша ерлајнз"; "Фрст минит аранжман"; "Павловић банка интернешенел"...
bez ikakve zagrade.
-
zonbirile
#869 Re: Jos jedan Avazov biser :)
---------------------------------Neelix wrote:treba tek pogledati beogradsku stampu....citiram: "Кроејша ерлајнз"; "Фрст минит аранжман"; "Павловић банка интернешенел"...bez ikakve zagrade.
pa normalno neće zagrebačke,krv nije voda ,a i Gusinje je taaamoo dallleeko.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
#870 Re: Jos jedan Avazov biser :)
Good Will Hunting
Lov dobre volje

Lov dobre volje
- Ghita
#871 Re: Jos jedan Avazov biser :)
Neelix wrote:treba tek pogledati beogradsku stampu....citiram: "Кроејша ерлајнз"; "Фрст минит аранжман"; "Павловић банка интернешенел"...bez ikakve zagrade.
hahahahahahahahahahahahahaahhaahha
ili ono ćirilicom DŽontra Volta
- seln
#872 Re: Jos jedan Avazov biser :)
Trudna Žizel Bindhen vozi čak i helikopter!
-
zonbirile
#873 Re: Jos jedan Avazov biser :)
kod mene trudna hanuma vozi pune civare čumura
- Neelix
#874 Re: Jos jedan Avazov biser :)
Kaže se "ćumur".
- seln
#875 Re: Jos jedan Avazov biser :)
Danis Tanović vozi bicikl i penje se na krovove