goran5 wrote:Nego sta nego nam kroje kapu i oni nama i mi njima zato sto djelimo zajednicku drzavu .Mx wrote:Nisam znao da Srbi kroje kapu Bosnjacima, Bosancima i Hrvatima iz Bosne i Hercegovine ali ako je tako onda se nama Bosnjacima i Bosancima lose pisegoran5 wrote:Kad Srbi ne budu konstitutivni u BiH , znaci otprilike nikad.![]()
Sto se priznavanja Kosova tice, koliko sam ja mogao upratiti, Kosovo je od Bosne i Hercegovine trazilo jednput da ih Bosna i Hercegovina prizna i ja vjerujem da kosovari to vise nikada nece traziti. Bitno je da ih lagano priznaju sve druge drzave svijeta. Bitno je da su ih priznale druge republike bivse SFRJ kao sto su Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Makedonija itd, i tako do kraja. Mislim da ce drugi put Bosna i Hercegovina sama radi svojih interesa traziti sama priznanje Kosova. Ali sto pametni ljudi kazu onda ce biti "Proso kasno voz kroz kukuruze".
Cudi me da to nisi znao.
Jer ovdje se ne radi o priznavanju Hrvata i Bosnjaka vec o priznavanju od strane drzave BiH a ona 100% pripada i Srbima kao i nama.
Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
-
Nikenen
#851 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
-
Van Music
#852 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
Toto wrote:BiH je razvaljena radi Kosova. Kad Kosovo nije htjelo "gruhnuti" na Srbiju, kad je Srbija "gruhala" po BiH, ne treba ni BiH prizanti Kosovo kad se to kosovarima prohtije, nego kad to BiH bude odgovaralo: pa taman to nikad ne bilo.
BiH ne granici sa Kosovom i veze nas onih nekoliko desetaka hiljada Bosnjaka na Kosovu i Albanaca u BiH. Medju drzavama vlada reciprocitet i kad kosovari urede Kosovo da Bosnjacima na Kosmetu bude ko Albancima u BiH onda se moze sjesti za sto i pregovarati o nastavku suradnje.
Drugi vazan momenata za priznavanje Kosova od strane BiH je: da Kosovo mora da dokaze da ce biti nezavisna drzava i da ne tezi pripajanju Albaniji. Tek kada to dokaze i postigne onda ce se steci uslovi da BiH prizna Kosovo.
Dolazio sam, iz BiH, na Kosovo, nekoliko mjeseci po prestanku rata. Znali su ko sam i sta sam i dolazio sam u sklopu humanitarnih programa. Nije mi se nimalo svidjelo sta sam dozivio i od tada imam jako velike rezerve spram kosovskih albanaca. Stakao sam dojam da se ne radi o pojedinacnim ispadima nego o ozbiljnoj pojavi. Imam razumjevanje za sve sta su prosli u proslom stoljecu, ali se situacija za njih radikalno promjenila i sad se oni trebaju dokazati. Sad su oni vecina i imaju svoje manjine u komsiluku. Ako se oni nastave ponasati prema tim manjinama onako kako su se Srbi ponasali prema njima: nece zadobiti povjerenje i priznavanja- bar od mene. BiH nije Amerika da ima samo ambasdu i vojnu bazu na Kosovu, pa da Kosovo prizna samo iz politickih razloga. Na Kosovu zive Bosnjaci i ne mogu sjest u avione i strugnut sa Kosaova kad im se cefne.
BiH nije nista duzna Kosovu. Kosovo je vise duzno BiH.
Jedino sto je tacno u ovom teksticu je to da Kosovo ne granici sa BiH.
Ostalo su sve same bedastoce.
A samo par argumenata cu napisati da se ovo ne bi pretvorilo u nepotrebnu raspravu...
Ne znam samo da li da pocnem od zadnje gluposti koju si napisao ili od prve...
Hajde od kraja...
BiH nije nista duzna Kosovu. Kosovo je vise duzno BiH.[/quote] -Niko nije nista duzan- BiH treba da prizna Kosovo zbog svoje drzavnosti kao sto je to uradila Crna Gora ali kako to BiH nema...Kada bude imala suverenitet priznace Kosovo.
BiH je razvaljena radi Kosova. Kad Kosovo nije htjelo "gruhnuti" na Srbiju, kad je Srbija "gruhala" po BiH,
A joj ovo je tek nesto...ovo je tako glupo da ne mogu ni da komentarisem.
A onda da bi se pomislilo da nam ovo pise neko jako kompetentan naglasava se kako je drugi vazan momenat da Kosovo treba da dokaze kako ne tezi da se pripoji Albaniji i kako je bio na Kosovu i zna kako Albanci tretiraju Bosnjake...
Za ovo prvo ti mogu reci samo da Kosovo tezi Albaniji skoro isto onoliko koliko i BiH prema Jermeniji a to je inace u cijeloj prici totalno nebitno...a sto se tice tretmana koji imaju Bosnjaci na Kosovu moze se reci da ga imaju prema zaslugama-ukratko ako si bio posten i cijenjen prije rata tako je i ostalo.
- Prozor
#853 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
ovo zamjeranje Albancima sto kao nista nisu radili 92-95, je kao kada Hrvati kazu sto vi niste nista cinili 91-92.... a oni bili u stanju otprilike kao i mi u tom periodu.... u svakom slucaju ostajem zagovornik kosovske nezavisnosti, a da li ce BiH da prizna ili ne, za Kosovo nije ni bitno, uostalom bosanski muslimani su ga gotovo i priznali odlaskom Reisa tamo, i nije ni javna tajna da 99% Bosnjaka i Hrvata u BiH podrzava nezavisno Kosovo.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#854 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
I Vuk Karadjuc je nos'o fes.Mx wrote:Toto skini fes promjeni dresToto wrote:Tesko ces ti ista prepoznat kad ne umijes ni procitat sta ti pise na semaforu:Mx wrote:
Gdje si Toto ProSrbine, nismo te odmah prepoznali. Je li ti sve ovo o Albancima napisa u tvoje licno ime ili u ime svih Bosnjaka i Bosanaca?toto je napisao/la:
Svako pripajanje Kosova Albaniji daje legitimitet Republici Srpskoj da razvali BiH i da se pripoji Srbiji. Ako bi BiH priznala to pravo Kosovu onda bi priznala i pravo da se RS odcijepi od BiH. Kosovo je nagazna bomba za BiH i treba to podruceje fino obiljezit.
Jebe se meni za Kosovo i Srbiju- bez obzira koliki bio ProSiptar i ProSrbin- ako ce mene Kosovo zajebat. Jebe se Spaniji za Srbiju. Spanija ima vise muslimana nego Srba, pa nece da prizna Kosovo. Spanija ima svoje Kosovo koje ovih dana slavi 50 godina postojanja i dize Spaniju u zrak, trazeci da i Baskija postane Kosovo. Kosovski Albanci i Kosovo nemaju nista sa Baskima i ETA-oma, pa Spanija nece da prizna Kosovo - radi Baskije i svoje guzice. Sta bi sad trebali Albanci radit: postavljat bombe po Spaniji, sto nece da ih prizna i postavljat bombe po Baskoji zato sto ih oni handre. Vjerovatno Albenaci nece radit nista od ovoga, ali nece ni meni -u mojoj kuci- pametovat sta cu ja radit.
A to da Albanci hoce solit pamet: se zna ima ihahaaaaj-par stoljece. Sad su dobili Kosovo i u BiH mogu samo kupit koji voz soli u Tuzli -pa nek sole po Kosovu. Dato im je guvno, a na njima je hoce li ga zapisat ili hortikulturizirat.
Crna Gora i Hrvatska nisu priznale Kosovo radi ljubavi spram Alabanca nego radi straha od Srbije.
BiH je stekla imunitet na Srbiju. Strah smo potrosili u zadnjem stoljecu i sad znamo na cemu smo. Ako su CG i HR prizale Kosovo od straha: BiH ge ne treba priznat od dragosti. Niko nam ne brani da se pravimo mahniti.
Kosovo je uvaljeno Srbiji da bi joj se imalo cime drzat muda u procjepu i to treba radit sto je god duze moguce. Kosovo je fantasticen ventil na kojem se Srbija ispuhuje.
Sto manje drzava prizna Kosovo to ce se Srbija vise zalijetati i trositi na Kosovo. Sto Srbija vise mezi Kosovo - to BiH lakse dise. Kosovo je Bronhi za BiH.
Vrhunac moci srpske drzave je bila Titina Jugoslavija. Kad Srbija sa JNA i Milosevicem nije mogla poklopit BiH: ovaj preostali frtalj Srbije nece mozi izac na kraj ni sa Kosmetoma, a kamo li da se raspojasa na dva fronta. Trenutni vojni i politicki kapacite Srbije je manifestovan: paradom u Presevskoj dolini; facanjem hodzica po Sandzaku i organizovanjem bijega nekog srpskog kabadahije iz americkih zatvora.
Traba jako pazit sta ce Albanci uradit u Makedoniji. Budu li u Makedoniji pravili Republjiku Kosovsku treba napravit neku ujdurmu i nahuskat Srbiju na Kosovo. Oni su ipak najbolji pencilin jedni za druge.
-
zavrzlama
#855 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
srbija trenutno gradi svoju strategiju u dva pravca...
prvi pravac je zalaganje za Kosovo a u strvari cekaju neku promjenu svjetske politike gdje bi MZ ponudila srbiji rs u zamjenu da se odrekne definitivno Kosova..sutra da neko od vecih sila ponudi i polovicu rs-a ,srbija bi pustila Kosovo niz vodu i sama ga priznla...
drugi prvac je tradicionalna srpska politika "cekanja tetonskih poremecaja na svjetskoj geo-politickoj sceni"...zato velikosrbi i odrzavaju konstantne tenzije i daju prostor(cak i ustav unijeli) cetnicima i njihovoj ideologiji,jer srbija nikad nije istinski odustala od zacrtanih ciljeva a to je velike srbije...ono sto srbiji predstavlja najveci problem je sto nema jakog saveznika na balkanu koji bi zajedno sa srbijom krenuo u velikosrpski projekat...jedina nada srbiji je hrvatska i pokusaj nekog srpsko-hrvatskog saveza protiv BIH,mada se hrvatska sve vise udaljva od Karadjordjeva i pravi se kao da takav dogovor nikad nije ni postojao....laz i to velika je da se srbija istinski zalaze za Kosovo radi kosova,srbija se zalaze za Kosovo samo kao vid pritiska na MZ da im ponudi dio BIH...jer srbiji ne treba 2 miliona albnaca,jer ako srbija dobije rs ,kasnije ce lako kad se poklope medjunarodne okolnosti uzeti vojno Kosovo....srbija nikad nece napast Kosovo dok se ne uvjeri da nema podjele BIH(jer napad na Kosovo je ujedno i kaznjavanje srbije tj.ukidanjem rs-a),kad skontaju da je BIH dio zapadnog uticaja,tad ce se pokrenuti ka vracanju Kosova...jer srbija ne moze radi moralnog i strateskog poraza dozvoliti i trajni gubitak kosova i rs kao ratni plijen i odskocnu dasku ka ponovnom budjenju zombija zavanog velika srbija...
prvi pravac je zalaganje za Kosovo a u strvari cekaju neku promjenu svjetske politike gdje bi MZ ponudila srbiji rs u zamjenu da se odrekne definitivno Kosova..sutra da neko od vecih sila ponudi i polovicu rs-a ,srbija bi pustila Kosovo niz vodu i sama ga priznla...
drugi prvac je tradicionalna srpska politika "cekanja tetonskih poremecaja na svjetskoj geo-politickoj sceni"...zato velikosrbi i odrzavaju konstantne tenzije i daju prostor(cak i ustav unijeli) cetnicima i njihovoj ideologiji,jer srbija nikad nije istinski odustala od zacrtanih ciljeva a to je velike srbije...ono sto srbiji predstavlja najveci problem je sto nema jakog saveznika na balkanu koji bi zajedno sa srbijom krenuo u velikosrpski projekat...jedina nada srbiji je hrvatska i pokusaj nekog srpsko-hrvatskog saveza protiv BIH,mada se hrvatska sve vise udaljva od Karadjordjeva i pravi se kao da takav dogovor nikad nije ni postojao....laz i to velika je da se srbija istinski zalaze za Kosovo radi kosova,srbija se zalaze za Kosovo samo kao vid pritiska na MZ da im ponudi dio BIH...jer srbiji ne treba 2 miliona albnaca,jer ako srbija dobije rs ,kasnije ce lako kad se poklope medjunarodne okolnosti uzeti vojno Kosovo....srbija nikad nece napast Kosovo dok se ne uvjeri da nema podjele BIH(jer napad na Kosovo je ujedno i kaznjavanje srbije tj.ukidanjem rs-a),kad skontaju da je BIH dio zapadnog uticaja,tad ce se pokrenuti ka vracanju Kosova...jer srbija ne moze radi moralnog i strateskog poraza dozvoliti i trajni gubitak kosova i rs kao ratni plijen i odskocnu dasku ka ponovnom budjenju zombija zavanog velika srbija...
-
Van Music
#856 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
Toto,
toliko si kontradiktoran da se pitam zezas li se ovo ili ozbiljno pises???
prvo svi drhte i priznaju neovisnost Kosova zbog straha od Srbije ( sto je btw totalna glupost) a onda je Srbija odjednom preslaba?!
Crna Gora i Hrvatska priznaju neovisnost jer pokazuju moc a ne strah a ti veze nemas Toto i mozda je bolje da pocnes malo da se bavis analizom nekih sportskih desavanja ili sl.
O ovome ili nemas pojma ili namjerno lupas.
prvo svi drhte i priznaju neovisnost Kosova zbog straha od Srbije ( sto je btw totalna glupost) a onda je Srbija odjednom preslaba?!
Crna Gora i Hrvatska priznaju neovisnost jer pokazuju moc a ne strah a ti veze nemas Toto i mozda je bolje da pocnes malo da se bavis analizom nekih sportskih desavanja ili sl.
- quayofrepose
#857 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
Ja mislim da ce Bosna priznati Kosovo jednoga dana prijepodne
Mene vise brine kad ce Metohiju priznat'
Mi se ionako ništane pitamo,stoga...
Mene vise brine kad ce Metohiju priznat'
Mi se ionako ništane pitamo,stoga...
- Toto
#858 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Ovo je Cericeva diplomatska kontraofanziva Tadicu. Tadic je pravo nasikiro Cerica, kad se falio da je glavni medju nesvrstanim Arapima.
-
dallton
#859 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
e bas ga je nasikirio, mogu misliti da nece zaspati do narednog otvaranja neke saudijske dzamije placene nesvrstanim novcemToto wrote:Ovo je Cericeva diplomatska kontraofanziva Tadicu. Tadic je pravo nasikiro Cerica, kad se falio da je glavni medju nesvrstanim Arapima.
- Toto
#860 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
Ovo nije nista kontradiktorno. Ovo je srpska stvarnost.Van Music wrote:Toto,
Srbija je uvjek u stanju da napravi sranje od kojeg strijepi cijeli Balkan. Sa druge strane Srbija nije nikad nista postigla na bojnom polju. Trenutno je srpska vojska u takvom stanju da joj avioni padaju cim polete, pa taman i na trening pred aeromiting.
Prije nego je CG priznala Kosovo Srbija je tako handrila CG da su i na najobicnijim otvaranjima fabrika i pijaca nastajali diplomatski skandali i svadje. Poslije jedne takve prijetnje Srbije Crnoj Gori uslijedilo je priznanje Kosova od CG i to bas iz straha. Poslije priznanja Kosova od strane CG Srbija svu diplomatsku postu za CG salje preko Bondsteela i Urosevca u Podgoricu. Srbija i CG nemaju diplomatske odnose od kad je Sr. junacki zapuskerala CG ambasadoricu iz Bg.
Sr. I CG suradjuju samo na mafijakom nivou kad treba koknuti nekog hrvatskog novinara i zaprijetiti Mesicu.
Balkanom vlada ravnoteza straha a ono zbog cega su CG i Hrvatska priznali Kosovo se vidi na donjoj slici.
Ovdje se proizvodi "pencilin" za srpski "adrenalin" i zato su CG i Cr priznali Kosovo.
Camp Bondsteel na Kosovu Rekreacioni centar za visinske pripreme americkih tuljana i marinaca.

- Toto
#861 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Gadafi je obeco Tadicu da ce opet dovest kamile u sred Beograda kad Tadic bude pravio nesvrstanu bodljavinu. E to je vec nesto sto drzavnik Cerc ne moze oprostit drzavniku Tadicu.
-
dallton
#862 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
dobar vic, "drzavnik ceric"....a ovaj "drzavnik tadic" jos bolji - mislim vic...nesvrstanost u ovim uslovima je promasena politika defakto, al se na prici o nesvrstanosti moze dobro zaraditi...sto bosanci u ovom slucaju to ne znaju to da rade - razrade jednu pricu pred svijetom vodeci desetu politiku za prave , a najvise im je u interesu - to je njihov problem...sejdiju je zovnuo cerica ispod zita da bi stvorio drugaciji imidz kosova medju arapima i nesvrstanima gdje je puno muslimana, a tadic opet igra na antiamericku kartu medju nesvrstanima..Toto wrote:Gadafi je obeco Tadicu da ce opet dovest kamile u sred Beograda kad Tadic bude pravio nesvrstanu bodljavinu. E to je vec nesto sto drzavnik Cerc ne moze oprostit drzavniku Tadicu.
-
HomeArt
#863 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
REISU-L-ULEMA O POSJETI ISLAMSKOJ ZAJEDNICI KOSOVA
Sarajevo 8. avgust 2009. (MINA) - Povodom posjete delegacije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Bošnjacima i Islamskoj zajednici Kosova, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić koji je predvodio delegaciju u razgovoru za novinsku agenciju Mina govori o značaju i rezultatima posjete. Reisu-l-ulema o cilju ove posjete kaže: „ Dva su osnovna cilja posjete Kosovu. Prvi je sumiranje posljedica raspada bivše Jugoslavije u kojoj su Albanci i Bošnjaci bili organizirani u jednu Islamsku zajednicu sa sjedištem u Sarajevu. A drugi je razumijevanje stanja nakon osamostaljivanja ovih dvaju islamskih zajednica na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, te razmatranja mogućnosti za buduću međusobnu suradnju.“
Mina: Nije mijenjan sastav delegacije?
Reisu-l-ulema: Delegacija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je posjetila Kosovo ista je ona koja je nedavno posjetila Sandžak, odnsono Islamsku zajednicu u Srbiji: Edhem Bičakćić, predsjednik Sabora IZ-e BiH, Muhamed Salkić, genralni sekretar Rijaseta IZ-e BiH, Aziz ef. Hasanović, pomoćnik muftije zagrebačkog, Mirza Šabić, član Mšihata Islamske zajdnice u Hrvatskoj, Aziz Kadribegović, glavni urednik islamskog informativnog lista „Preporod“.
Mina: U delegaciji su bili i predstavnici IZ-e u Srbiji.
Reisu-l-ulema: Glavni Muftija u Srbiji Muamer ef. Zukorlić i rektor internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru Mevlud ef. Dudić zamoljeni su da budu u delegaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja je posjetila Kosovo, zato što je Sandžak u administrativnoj organizaciji Islamske zajednice u bivšoj Jugoslaviji bio vezan za Prištinu i zato što je Sandžak važan za buduće odnose između Albanaca i Bošnjaka u okviru suradnje Islamske zajednice na Kosovu i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
Mina: Kakvi su Vaši utisci nakon susreta sa muftijom Trnavom?
Reisu-l-ulema: Sa muftijom kosovskim Naim ef. Trnavom susretao sam se više puta na mnogim mđunarodnim konferencijama, ali nisam imao priliku da se s njim družim duže vrijme. Trodnevna posjeta Kosovu, gdje smo imali priliku da se družimo po cijeli dan, omogućila nam je da se međusobno upoznamo i sprijateljimo u najboljen značenju te riječi. Muftija Trnava je prije svega dobar i plemenit čovjek. Obrazovan i učen. Širokog pogleda na svijet. Ponosan na svoju vjeru i na svoju naciju. Predan svom muftijskom poslu. Poštovan kod svojih kolega i priznat kod albanskih političara. Poznat po svojoj principijelnosti u stavovima o bitnim pitanjima za albanski narod. Otvoren za suradnju sa drugim i drugačijim. Sretan sam što mi se pružila prilika da ga upoznam i da osjetim njegovo poštovanje prema Bosni i Bošnjacima. Uvjeren sam da će naše prijateljstvo utemeljeno na obostranom poštivanju biti od velike koristi za naša dva naroda na Balkanu te da će suradnja između Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Islamske zajednice Republike Kosovo biti od povijesnog značaja za istinu, pravdu, mir i pomirenje na Balkanu. Naša suradnja treba da bude lakši put Kosova i Bosne prema euroatlanskim integracijama. Postoji jasna suglasnost među nama da je Europa naša sudbina u povijesnom i civilizacijskom smislu i mi oko toga nemamo dilema. Nadam se da će i Europa pravilno razumjeti naše namjere i naše aspracije.
Mina: Kako ovjenjujete susret i razgovor sa predsjednikom Kosova?
Reisu-l-ulema: Naravno, susret sa predsjednikom Fatmirom Sejdijuom cijenim kao simbol prijateljstva i želje za suradnjom između Albanaca i Bošnjaka u najširem smislu te riječi. U gotovo jednosatnom otvorenom razgovoru predsjednika Fatmira Sejdijua doživio sam kao blisku osobu, kao da smo se više puta sreli. Osjetio sam blagost u njegovim riječima i izraze poštovanja prema nama. Sa osmijehom na licu i toplinom u duši primio je naš poklon – Šerifovičev Kur'an. Preporučio nam je – muftiji Trnavi i meni – da surađujemo za dobrobit svih i da razvijamo mđuvjerski dijalog kao temelj budućih dobrih odnosa na Balkanu i u Europi.
Mina: Dali ste iznenađeni reakcijom srpskih političara u BiH zbog posjete Kosovu?
Reisu-l-ulema: Nisam iznenađen bahatošću srpske politike u Bosni i Hercegovini, ali jesam iznenađen sljepoćom političara koji neće da vide da se rađa novi dan. Jer, oni koji Bosnu i Hercegovinu drže u blokadi, koji osporavaju da država Bosna i Hercegovina ima svoju himnu, koji se protive da državni parlament Bosne i Hercegovine usvoji rezoluciju Europskog parlamenta o Srebrenici kojom se 11. juli proglašava danom sjećanja na gnocid, oni koji opstruiraju donošenje potrebnih zakona za slobodni vizni režim svih građana Bosne i Hercegovine, onaj koji, tj., premijer države Bosne i Hercegovine, godinama prodaje praznu priču da bi nas što duže i što dublje držao u blokadi, koja sve više liči na koncolgor, kojeg su Sarajlije živjele četiri pune godine – ti, dakle, nemaju pravo da nam govore gdje možemo ići, s kim se možemo družiti i s kim možemo saveze sklapati. Oni treba da shvate da je prošlo vrijeme ucjena. Čuvanje hatora srpskoj politici Bošnjake vodi u propast. Uvažavajući da ne povrijedimo nerazumne zahtjeve srpske politika nas se unazađuje u svakom pogledu. Znajući za te naše obzire i strahove, srpska politika samo pojačava svoje ucjne i opstrukcije, često i na vlastitu štetu, ali neka živi „inad politika“. No, oni zaboravljaju da vrijeme „inad politike“ prolazi; da prolazi vrijeme straha i neslobode. Politika „Njet“ je potrošena. Ovo je vrijme „Da“ slobodi i napretku svih ljudi i naroda. Ovo je vrijeme u kojem naša djeca imaju pravo na edukaciju i na slobodu kretanja. Ovo je vrijeme u kojem se ne može graditi sreća na nesreći drugoga. Prošlo je vrijeme ratova. Ovo je vrijeme mira i suradnje svih naroda na Balkanu i u Europi. Što prije to svi shvatimo, bit će nam svima bolje.
Mina: Mediji u Srbiji su dali značajan publicitet posjeti i bilo je oštrih kritika!
Reisu-l-ulema: Ja to donekle i razumijem. Jer teže se odučiti ili odviknuti od starih navika, nego naučiti ili naviknuti se na nove navike. Beograd još živi sa nekim starim navikama, kao što je navika da nam Beograd propisuje gdje možemo a gdje ne možemo da idemo, te s kim možemo a s kim ne možemo da se družimo. Dakle, razumijem da se Beogradu nije lahko naviknuti na našu slobodu, ali ako hoće mi ćemo im pomoći da shvate da ovdje na Balkanu je definitivno jasno da ili ćemo svi biti slobodni ili niko neće biti slobodan. To je istina koja treba da nas sve obavezuje.
Mina: Jedan o ciljeva posjete je i susret sa Bošnjacima na Kosovu. Kakve nosite impresije sa tih susreta?
Reisu-l-ulema: Veoma sam bio uzbuđen susretom sa Bošnjacima na Kosovu. Nisam u stanju opisati taj osjećaj, ali mogu reći da će mi ostati u trajnom sjećanju. Posebno sam emotivno doživio pojavu bošnjačke omladine, djevojaka i mladića, koji su nam proučili ilahiju. U Bošnjacima na Kosovu vidio sam sebe, svoga djeda, svoju nanu, svoju majku, svoga oca, svoga brata, svoju sestru. Vidio sam u njima tu neviđnu ljubav prema Bosni. Tu sam shvatio da smo mi zaista narod, koji zna ko je, odakle je i šta je po vjeri i po naciji unatoč samoći koja traje više od jednog stoljeća. Narod koji je uspio sačuvati svoj vjerski, kulturni i nacionalni identitet bez ikakve pomoći iz bilo kojeg centra – onako sam po sebi i svom unutarnjem osjećaju i svijesti, taj narod ne može niko pokoriti, taj narod će, uz Allahovu pomoć, opstati, ostati i napredovati na putu njegovog nacionalnog, kulturnog i vjerskog buđenja. Taj narod zaslužuje poštovanje cijeloga svijeta.
Mina: A fenomen Bošnjaka srbofila?
Reisu-l-ulema: Postoji među Bošnjacima i fenomen srbofila, koji je čisto na štetu općeg interesa Bošnjaka na Balkanu. No, to je sada na izmaku, jer Bošnjaci sve više prepoznaju ko im je pravi a ko krivi prijatelj.
Mina: Na koncu, kako biste sumirali ovu posjetu, kakav je Vaš opći utisak?
Reisu-l-ulema: Neki kažu da je naša posjeta Kosovu od povijesnog značenja. Vjerovatno je to tako, ali ostavimo vremnu da se to i potvrdi. Ono, pak, što se može i sada sa sigurnošću reći: Islamaka zajednica Republike Kosovo i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini otvaraju novu stranicu u suradnji na dobrobit albanskog i bošnajčkog naroda. Savez između Bošnjaka i Albanaca preko Islamske zajdnice treba da obraduje svakog dobronamjernog čovjeka, jer mi želimo mir i stabilnost na Balkanu i u Europi; jer mi hoćemo da živimo u slobodi naše vjere i nacije; jer mi hoćemo da budemo sposobni da se branimo, da nam se više nikad ne ponovi progonstvo.
Posjeta delegacije Islamske zajednice Bosne i Herecegovine Kosovu je više nego uspješna i više od naših očkivanje.
Molim Allaha Uzvišenog da nas pomoge na putu slobode i mira za svakog čovjeka i sve narode svijeta.
Sarajevo 8. avgust 2009. (MINA) - Povodom posjete delegacije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Bošnjacima i Islamskoj zajednici Kosova, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić koji je predvodio delegaciju u razgovoru za novinsku agenciju Mina govori o značaju i rezultatima posjete. Reisu-l-ulema o cilju ove posjete kaže: „ Dva su osnovna cilja posjete Kosovu. Prvi je sumiranje posljedica raspada bivše Jugoslavije u kojoj su Albanci i Bošnjaci bili organizirani u jednu Islamsku zajednicu sa sjedištem u Sarajevu. A drugi je razumijevanje stanja nakon osamostaljivanja ovih dvaju islamskih zajednica na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, te razmatranja mogućnosti za buduću međusobnu suradnju.“
Mina: Nije mijenjan sastav delegacije?
Reisu-l-ulema: Delegacija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je posjetila Kosovo ista je ona koja je nedavno posjetila Sandžak, odnsono Islamsku zajednicu u Srbiji: Edhem Bičakćić, predsjednik Sabora IZ-e BiH, Muhamed Salkić, genralni sekretar Rijaseta IZ-e BiH, Aziz ef. Hasanović, pomoćnik muftije zagrebačkog, Mirza Šabić, član Mšihata Islamske zajdnice u Hrvatskoj, Aziz Kadribegović, glavni urednik islamskog informativnog lista „Preporod“.
Mina: U delegaciji su bili i predstavnici IZ-e u Srbiji.
Reisu-l-ulema: Glavni Muftija u Srbiji Muamer ef. Zukorlić i rektor internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru Mevlud ef. Dudić zamoljeni su da budu u delegaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja je posjetila Kosovo, zato što je Sandžak u administrativnoj organizaciji Islamske zajednice u bivšoj Jugoslaviji bio vezan za Prištinu i zato što je Sandžak važan za buduće odnose između Albanaca i Bošnjaka u okviru suradnje Islamske zajednice na Kosovu i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
Mina: Kakvi su Vaši utisci nakon susreta sa muftijom Trnavom?
Reisu-l-ulema: Sa muftijom kosovskim Naim ef. Trnavom susretao sam se više puta na mnogim mđunarodnim konferencijama, ali nisam imao priliku da se s njim družim duže vrijme. Trodnevna posjeta Kosovu, gdje smo imali priliku da se družimo po cijeli dan, omogućila nam je da se međusobno upoznamo i sprijateljimo u najboljen značenju te riječi. Muftija Trnava je prije svega dobar i plemenit čovjek. Obrazovan i učen. Širokog pogleda na svijet. Ponosan na svoju vjeru i na svoju naciju. Predan svom muftijskom poslu. Poštovan kod svojih kolega i priznat kod albanskih političara. Poznat po svojoj principijelnosti u stavovima o bitnim pitanjima za albanski narod. Otvoren za suradnju sa drugim i drugačijim. Sretan sam što mi se pružila prilika da ga upoznam i da osjetim njegovo poštovanje prema Bosni i Bošnjacima. Uvjeren sam da će naše prijateljstvo utemeljeno na obostranom poštivanju biti od velike koristi za naša dva naroda na Balkanu te da će suradnja između Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Islamske zajednice Republike Kosovo biti od povijesnog značaja za istinu, pravdu, mir i pomirenje na Balkanu. Naša suradnja treba da bude lakši put Kosova i Bosne prema euroatlanskim integracijama. Postoji jasna suglasnost među nama da je Europa naša sudbina u povijesnom i civilizacijskom smislu i mi oko toga nemamo dilema. Nadam se da će i Europa pravilno razumjeti naše namjere i naše aspracije.
Mina: Kako ovjenjujete susret i razgovor sa predsjednikom Kosova?
Reisu-l-ulema: Naravno, susret sa predsjednikom Fatmirom Sejdijuom cijenim kao simbol prijateljstva i želje za suradnjom između Albanaca i Bošnjaka u najširem smislu te riječi. U gotovo jednosatnom otvorenom razgovoru predsjednika Fatmira Sejdijua doživio sam kao blisku osobu, kao da smo se više puta sreli. Osjetio sam blagost u njegovim riječima i izraze poštovanja prema nama. Sa osmijehom na licu i toplinom u duši primio je naš poklon – Šerifovičev Kur'an. Preporučio nam je – muftiji Trnavi i meni – da surađujemo za dobrobit svih i da razvijamo mđuvjerski dijalog kao temelj budućih dobrih odnosa na Balkanu i u Europi.
Mina: Dali ste iznenađeni reakcijom srpskih političara u BiH zbog posjete Kosovu?
Reisu-l-ulema: Nisam iznenađen bahatošću srpske politike u Bosni i Hercegovini, ali jesam iznenađen sljepoćom političara koji neće da vide da se rađa novi dan. Jer, oni koji Bosnu i Hercegovinu drže u blokadi, koji osporavaju da država Bosna i Hercegovina ima svoju himnu, koji se protive da državni parlament Bosne i Hercegovine usvoji rezoluciju Europskog parlamenta o Srebrenici kojom se 11. juli proglašava danom sjećanja na gnocid, oni koji opstruiraju donošenje potrebnih zakona za slobodni vizni režim svih građana Bosne i Hercegovine, onaj koji, tj., premijer države Bosne i Hercegovine, godinama prodaje praznu priču da bi nas što duže i što dublje držao u blokadi, koja sve više liči na koncolgor, kojeg su Sarajlije živjele četiri pune godine – ti, dakle, nemaju pravo da nam govore gdje možemo ići, s kim se možemo družiti i s kim možemo saveze sklapati. Oni treba da shvate da je prošlo vrijeme ucjena. Čuvanje hatora srpskoj politici Bošnjake vodi u propast. Uvažavajući da ne povrijedimo nerazumne zahtjeve srpske politika nas se unazađuje u svakom pogledu. Znajući za te naše obzire i strahove, srpska politika samo pojačava svoje ucjne i opstrukcije, često i na vlastitu štetu, ali neka živi „inad politika“. No, oni zaboravljaju da vrijeme „inad politike“ prolazi; da prolazi vrijeme straha i neslobode. Politika „Njet“ je potrošena. Ovo je vrijme „Da“ slobodi i napretku svih ljudi i naroda. Ovo je vrijeme u kojem naša djeca imaju pravo na edukaciju i na slobodu kretanja. Ovo je vrijeme u kojem se ne može graditi sreća na nesreći drugoga. Prošlo je vrijeme ratova. Ovo je vrijeme mira i suradnje svih naroda na Balkanu i u Europi. Što prije to svi shvatimo, bit će nam svima bolje.
Mina: Mediji u Srbiji su dali značajan publicitet posjeti i bilo je oštrih kritika!
Reisu-l-ulema: Ja to donekle i razumijem. Jer teže se odučiti ili odviknuti od starih navika, nego naučiti ili naviknuti se na nove navike. Beograd još živi sa nekim starim navikama, kao što je navika da nam Beograd propisuje gdje možemo a gdje ne možemo da idemo, te s kim možemo a s kim ne možemo da se družimo. Dakle, razumijem da se Beogradu nije lahko naviknuti na našu slobodu, ali ako hoće mi ćemo im pomoći da shvate da ovdje na Balkanu je definitivno jasno da ili ćemo svi biti slobodni ili niko neće biti slobodan. To je istina koja treba da nas sve obavezuje.
Mina: Jedan o ciljeva posjete je i susret sa Bošnjacima na Kosovu. Kakve nosite impresije sa tih susreta?
Reisu-l-ulema: Veoma sam bio uzbuđen susretom sa Bošnjacima na Kosovu. Nisam u stanju opisati taj osjećaj, ali mogu reći da će mi ostati u trajnom sjećanju. Posebno sam emotivno doživio pojavu bošnjačke omladine, djevojaka i mladića, koji su nam proučili ilahiju. U Bošnjacima na Kosovu vidio sam sebe, svoga djeda, svoju nanu, svoju majku, svoga oca, svoga brata, svoju sestru. Vidio sam u njima tu neviđnu ljubav prema Bosni. Tu sam shvatio da smo mi zaista narod, koji zna ko je, odakle je i šta je po vjeri i po naciji unatoč samoći koja traje više od jednog stoljeća. Narod koji je uspio sačuvati svoj vjerski, kulturni i nacionalni identitet bez ikakve pomoći iz bilo kojeg centra – onako sam po sebi i svom unutarnjem osjećaju i svijesti, taj narod ne može niko pokoriti, taj narod će, uz Allahovu pomoć, opstati, ostati i napredovati na putu njegovog nacionalnog, kulturnog i vjerskog buđenja. Taj narod zaslužuje poštovanje cijeloga svijeta.
Mina: A fenomen Bošnjaka srbofila?
Reisu-l-ulema: Postoji među Bošnjacima i fenomen srbofila, koji je čisto na štetu općeg interesa Bošnjaka na Balkanu. No, to je sada na izmaku, jer Bošnjaci sve više prepoznaju ko im je pravi a ko krivi prijatelj.
Mina: Na koncu, kako biste sumirali ovu posjetu, kakav je Vaš opći utisak?
Reisu-l-ulema: Neki kažu da je naša posjeta Kosovu od povijesnog značenja. Vjerovatno je to tako, ali ostavimo vremnu da se to i potvrdi. Ono, pak, što se može i sada sa sigurnošću reći: Islamaka zajednica Republike Kosovo i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini otvaraju novu stranicu u suradnji na dobrobit albanskog i bošnajčkog naroda. Savez između Bošnjaka i Albanaca preko Islamske zajdnice treba da obraduje svakog dobronamjernog čovjeka, jer mi želimo mir i stabilnost na Balkanu i u Europi; jer mi hoćemo da živimo u slobodi naše vjere i nacije; jer mi hoćemo da budemo sposobni da se branimo, da nam se više nikad ne ponovi progonstvo.
Posjeta delegacije Islamske zajednice Bosne i Herecegovine Kosovu je više nego uspješna i više od naših očkivanje.
Molim Allaha Uzvišenog da nas pomoge na putu slobode i mira za svakog čovjeka i sve narode svijeta.
-
dallton
#864 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
dallton wrote:dobar vic, "drzavnik ceric"....a ovaj "drzavnik tadic" jos bolji - mislim vic...nesvrstanost u ovim uslovima je promasena politika defakto, al se na prici o nesvrstanosti moze dobro zaraditi...sto bosanci u ovom slucaju to ne znaju to da rade - razrade jednu pricu pred svijetom vodeci desetu politiku za prave , a najvise im je u interesu - to je njihov problem...sejdiju je zovnuo cerica ispod zita da bi stvorio drugaciji imidz kosova medju arapima i nesvrstanima gdje je puno muslimana, a tadic opet igra na antiamericku kartu medju nesvrstanima..Toto wrote:Gadafi je obeco Tadicu da ce opet dovest kamile u sred Beograda kad Tadic bude pravio nesvrstanu bodljavinu. E to je vec nesto sto drzavnik Cerc ne moze oprostit drzavniku Tadicu.
u srbiji se slijede ideje alije izetbegovica (izmedju istoka i zapada ili ni na istoku ni na zapadu)
uglavnom kosovo nema razloga za zabrinutostSrbija ni na Zapadu, ni na Istoku
08.08.2009
Omer Karabeg
O Srbiji i Pokretu nesvrstanih u novom Mostu Radija Slobodna Evropa razgovrali smo sa Simeonom Pobulićem, zamenikom predsednika Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, i Vladimirom Pavićevićem, asistentom na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i predsednikom Saveta za evropske poslove opozicione Liberalno demokratske partije Srbije.
Predsednik Srbije Boris Tadić predložio je na samitu Pokreta nesvrstanih zamalja u Egiptu, da Beograd bude domaćin samita 2011. godine, kada se bude proslavljala 50. godišnjica osnivanja Pokreta nesvrstanih:
Download video!
Da li je nastojanje da što manje zemalja prizna Kosovo glavni razlog okretenja Srbije Pokretu nesvrstanih, zašto je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja nije glasala za rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje kršenje ljudskih prava u Iranu, da li je moguće da neke od nesvrstanih zemalja preispitaju svoje odluke o priznavanju Kosova, kao što se nadaju zvaničnici Srbije, kao i o tome kako to da predstavnici Srbije na skupovima Pokreta nesvrstanih veličaju Tita, dok se u Srbiji o njemu govori u negativnom kontekstu.
Omer Karabeg: Može li se reći da je Srbija počela da se okreće nesvrstanim zemljama u onom trenutku kada je glavni cilj njene spoljne politike postala borba da što manje zemalja u svetu prizna Kosovo?
Simeon Pobulić: Da, mada je nekih veza već bilo i pre toga, ali ne toliko sa Pokretom kao celinom nego sa vodećim zemljama u Pokretu.
Vladimir Pavićević: Meni se čini da je aktivnost ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića u velikoj meri usmerena
Organizovanje Samita nesvrstanih podrazumeva ogromne troškove, tako da bi cena koju bismo platili za organizaciju te konferencije nadišla korist koju od toga možemo da imamo.
na pitanje Kosova, pa mislim da i incijativa da se 2011. godine u Beogradu održi jubilarna konferencija nesvrstanih prati taj pokušaj da se spreči dalje priznavanje nezavisnosti Kosova, a naročito od strane onih država koje su u Pokretu nesvrstanih. Što se tiče same konferencije, tu postoji mogućnosti promovisanja Srbije s obzirom da bi Beograd tom prilikom ugostio preko 100 predstavnika nesvrstanih država, a to samo po sebi jeste medijski atraktivno. Međutim, organizovanje takvog skupa podrazumeva ogromne troškove, tako da bi cena koju bismo platili za organizaciju te konferencije nadišla korist koju od toga možemo da imamo.
Omer Karabeg: Gospodine Pobuliću, mislite li da bi trošak prevazišao korist?
Simeon Pobulić: Ja nemam odgovor. Treba sesti, pa izračunati koliko bi to koštalo, kakve su naše mogućnosti, šta bismo mi u materijalnom smislu dobili dolaskom tih gostiju. Međutim, ako mi nudimo, a ja sam tako to razumeo, da budemo samo servis za održavanje
Ako bi održavanje te konferencije doprinelo da se i mi pridružimo svetskom trendu, onda bi njeno održavanje u Beogradu imalo veliki značaj i nadam se da bi dobit bila veća od troškova.
konferencije - mi, znači, ne učestvujemo u pripremama konferencije, nego im samo dajemo usluge - onda verujem da će korist biti velika. To treba gledati u kontekstu zbivanja u svetu. Ako pogledamo, primera radi, govor Baraka Obame na univerzitetu u Kairu, videćemo koliko napora ulažu Sjedinjene Američke Države da se približe tim zemljama. Evropa tu malo zaostaje što se tiče deklarativne strane, ali i oni zaista dosta rade. Koliko imaju uspeha, to ne mogu da ocenim. Ako bi održavanje te konferencije doprinelo da se i mi pridružimo jednom takvom svetskom trendu, onda bi njeno održavanje u Beogradu imalo veliki značaj i nadam se da bi dobit bila veća od troškova.
Jeremićeva pubertetska igra
Omer Karabeg: Može li se taj skup uporediti s otvaranjem Olimpijade u Pekingu, kao što je to nedavno učinio ministar inostranih poslova Jeremić?
Vladimir Pavićević: Moje je mišljenje da ne. Naš ministar spoljnih poslova u tom poređenju preteruje, kao što to inače zna da uradi. Kao što sam već rekao, mislim da se iza inicijative da Beograd bude domaćin jubilarnog Samita nesvrstanih krije usmerenost naše spoljne
Moj je utisak da ministar Jeremić igra jednu pubertetsku igru koja za ishod treba da ima osvajanje srca “burazerske“ Srbije koja treba da mu se divi, aplaudira, koja će da ga postavi na mesto broj dva u Srbiji.
politike na Kosovo. Međutim, time se zanemaruju druga pitanja, pre svega, evropska integracija Srbije, što bi trebalo da bude najvažniji cilj naše spoljne politike. To stoji u mestu već više od godinu dana. Ministar spoljnih poslova Holandije je otkazao posetu Srbiji, a stav te zemlje o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom je presudan za dalju evropsku integraciju naše zemlje, odnosi sa susedima se čak i pogoršavaju, transatlantska dimenzija spoljne politike je potpuno zanemarena, NATO je tabu tema u Srbiji. Dakle, mislim da se Srbija i ovom inicijativom o organizaciji konferencije nesvrstanih sve više usmerava ka poziciji izolovanog ostrva. Moj je utisak da ministar Jeremić igra jednu pubertetsku igru koja za ishod treba da ima osvajanje srca “burazerske“ Srbije koja treba da mu se divi, aplaudira, koja će da ga postavi na mesto broj dva u Srbiji, a čije sentimente Jeremić podgreva kosovskom pričom. Ja mislim da bi rešenje za složena državna pitanja, a naročito pitanje Kosova, ministar spoljnih poslova Srbije trebalo da traži u okviru Evropske unije, a nikako u Pokretu nesvrstanih.
Simeon Pobulić: Slažem se sa gospodinom Pavićevićem da se jubilarni samit nesvrstanih ne može porediti sa otvaranjem Olimpijade u Pekingu. Kinezi su organizacijom Olimpijade hteli da pokažu velikim silama šta jedna Kina može da uradi. To nije bila predstava za sirotinju. To je
A što se tiče evropske integracije Srbije, o kojoj je govorio gospodin Pavićević, ja baš nemam utisak da Srbija ne radi ništa ili jako malo na unapređenju svojih odnosa sa Evropskom unijom.
bila predstava za najbogatije, to je, ustvari, bila utakmica sa njima. Tu se ne može staviti znak jednakosti. A što se tiče evropske integracije Srbije, o kojoj je govorio gospodin Pavićević, ja baš nemam utisak da Srbija ne radi ništa ili jako malo na unapređenju svojih odnosa sa Evropskom unijom. Srpska vlada i koalicija, koja je podržava, zaista su vredno radili na usvajanju čitavog niza zakona, što ranije nije bio slučaj. Ako to nije ništa, onda moram da postavim pitanje - a šta je nešto. A što se tiče Kosova, to je jedno vrlo složeno pitanje. Nije samo u pitanju nezavisnost nego i neki vitalni interesi Srbije. U pitanju su naš živalj, nasa imovina, naše kulturne vrednosti. Ahtisarijev plan je trebalo da bude kompenzacija za davanje nezavisnosti, ali on nije rešio najvažnije pitanje, a to je povratak prognanih, odnosno raseljenih. U tom dokumentu, istina, stoji da se garantuje pravo na povratak i na povraćaj imovine, ali se ne govori o proceduri. Kad nema procedure, pravo se poništava.
Omer Karabeg: Isplati li se spoljnju politiku podrediti cilju da što manje zemalja prizna Kosovo i pri tome praviti takve kompromise kao što je onaj da Srbija bude jedna od retkih zemalja u svetu koja nije glasala za rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje kršenje ljudskih prava u Iranu?
Lebdeća spoljna politika
Simeon Pobulić: Tu je u pozadini jedna čista politička pogodba kojih, na žalost, ima jako mnogo u svetu. Da sam ja bio taj koji treba o tome da odlučuje, ja to ne bih uradio. Ali, molim vas, ne bih da branim srpsku vladu, najbolje odnose sa Iranom ima, znate ko, Francuska. Prema tome, nismo mi jedini grešnici, mada time nikoga ne pravdam, pogotovo što nemam nikakvih simpatija za takav režim, kao što je iranski.
Vladimir Pavićević: Ako smo se opredelili za demokratiju, vladavinu prava, ljudska prava i politički pluralizam, onda ne bi trebalo da nam se dogodi takav gaf da ne glasamo za rezoluciju kojom se osuđuje kršenje ljudskih prava u Iranu.
Vladimir Pavićević: Moj stav je negativan. Mislim da ovo vaše pitanje zapravo usmerava naš razgovor na ogromne nedostake i propuste naše spoljne politike. Mi u Srbiji danas ne znamo kako se uopšte stvara spoljna politika Srbije. Da li nju, kako piše u ustavu, utvrđuje vlada, ili to, kako ne piše u ustavu, rade predsednik, odnosno ministar spoljnih poslova? Moj je utisak da se mnogi ministri u vladi iznenade kada čuju za neku spoljnopolitičku inicijativu, što znači da se o tome nije diskutovalo na sednicama vlade. Ne postoji nikakva javna rasprava o tome šta je naša spoljna politika. O tome saznajemo iz intervjua našeg predsednika ili ministra inostranih poslova ili iz izveštaja sa nekog skupa na kome su oni govorili. Ja mislim da je to nedopustivo. I ono što je najvažnije. Spoljna politika jedne države, pa i Srbije, treba da počiva na principima kojih ćemo da se pridržavamo u spoljnopolitičkim aktivnostima. Ako smo se opredelili za demokratiju, vladavinu prava, ljudska prava i politički pluralizam, onda ne bi trebalo da nam se dogodi takav gaf da ne glasamo za rezoluciju kojom se osuđuje kršenje ljudskih prava u Iranu. I zato ja mislim da naša spoljna politika lebdi. Ona je fiktivna, bez principa, bez jasno utvrđenih determinanti, bez čvrsto definisanih prioriteta, a dodatak tome su mnoge afere, uključujući i priču o Miladinu Kovačeviću, kao i ovu najnoviju aferu o trošenju novaca poreskih obveznika na finasiranje lobista u Americi.
Omer Karabeg: Podsetio bih i na objašnjenje koje je ministar Jeremić dao kad su ga upitali zašto Srbija nije glasala za rezoluciju o Iranu. On je odgovorio da u svetu postoje zemlje, poput Saudijske Arabije, koje na daleko drastičniji način krše ljudska prava, pa ne dolaze na dnevni red Ujedinjenih nacija. Može li to biti objašnjenje?
Simeon Pobulić: Ne može biti opravdanje, ali objašnjenje može biti - i to jeste živa istina. Saudi Arabija može da radi što god hoće što se tiče ljudskih prava, ona nikad neće doći ni pred koji svetski forum. U međunarodnim odnosima se govori o principima, a mnoge stvari, na žalost, ne teku po principima. A što se tiče spoljne politike, slažem da kod nas nije jasno kako se ona utvrđuje, ali to je ustavni problem. U ustavu to nije rešeno. U situciji kad nemamo ustavno rešenje i kad imamo faličan izborni sistem, koji omogućuje da u skupštini sede poslanici koje praktično niko nije birao i koji nikom ne odgovaraju, teško je reći ko treba da vodi spoljnu politiku. Sticajem okolnosti sve to pada na jednog čoveka, koji je izabran od naroda, a to je predsednik Republike koji uradi što može. Nisam baš siguran da bi se nešto naročito postiglo raspravom u vladi o spoljnopolitičkim pitanjima. Problem je u tome što u parlamentu ne postoji jak odbor za spoljnu politiku koji bi imao mnogo veći uticaj i ovlašćenja nego ovaj postojeći. Kada bi postojao takav odbor i kada bismo imali drugačiji sastav skupštine, onda bi i situacija bila drugačija.
Tito za spoljnu upotrebu, a Draža za unutrašnju
Vladimir Pavićević: Ja se slažem da postoji blaga konfuzija koju je proizveo ovakav ustav, ali, kakav god da je taj ustav, u njemu ipak postoje naznake kako treba utvrđivati politiku u pojedinim oblastima. Kad je reč o spoljnoj politici, najznačajniju ulogu u njenom kreiranju i sprovođenju treba da ima vlada Srbije, tu nema nikakve dileme.
Omer Karabeg: U nastojanjima da se što više približi nesvrstanim Srbija se vrlo često poziva na Tita i na neki način se predstavlja kao naslednica njegove spoljne politike. Sa druge strane, u Srbiji se rehabilituje Draža Mihajlović i u negativnom kontekstu se govori o partizanskom pokretu koji je predvodio baš Tito. Zar to nije kontradiktorno?
Simeon Pobulić: Svim onima, koji bi hteli da veličaju ulogu četnika, postavio bih pitanje: “Molim vas, navedite mi nemačka dokumenta u kojima piše gde i kada su četnici vodili bitke sa Nemcima“, a Nemci su sve pedatno zapisivali.
Vladimir Pavićević: Jeste. A što se tiče Draže Mihajlovića njegova rehabilitacija u Srbiji je već izvršena. Učesnici četničkog pokreta su u pravima izjednačeni sa partizanima.
Simeon Pobulić: Da, četništvo je priznato. Svim onima, koji bi hteli da veličaju ulogu četnika, postavio bih pitanje: “Molim vas, navedite mi nemačka dokumenta u kojima piše gde i kada su četnici vodili bitke sa Nemcima“, a Nemci su sve pedatno zapisivali. Dajte, da vidimo koliko je toga bilo. Nemojmo ništa pričati napamet. Ali to je naša situacija i to nije dobro. Trebalo bi već jednom prekinuti s tim, i tu stvar ostaviti istoričarima, a da se mi okrenemo budućnosti.
Omer Karabeg: Znate, na šta mi to liči. Tito za spoljnu upotrebu, a Draža za unutrašnju.
Simeon Pobulić: To je politikantska igra, da malo pridobijete i one koji imaju neko osećanje prema Draži Mihajloviću i četništvu, a opet i one druge. Najbolje je to skinuti sa dnevnog reda, pa ste završili posao.
Omer Karabeg: Predsednik Srbije Tadić nedavno je izjavio da je na Samitu nesvrstanih u Šarm el Šeiku zatražio od predsednika Avganistana i predsednika Dominikanske Republike da nakon presude Međunarodnog suda pravde, za koju je vlast u Srbiji uverena da će biti u korist Srbije, razmotre svoju odluku o priznanju Kosova. Da li je to realno? Da li je ikada ijedna zemlja povukla svoju odluku o priznanju druge zemlje?
Simeon Pobulić: Oni koji bolje poznaju taj deo diplomatske istorije tvrde da se to događalo, ali to nikad nije ostavilo neki naročiti utisak u međunarodnoj zajednici i nikada nije predstavljalo neku vrstu presedana na koji bi se drugi pozivali. Ali ja tome ne bih pridavao neki naročiti značaj. To je, možda, bila neka vrsta opipavanja - da se vidi dokle se može ići, gde su granice. To se u diplomatiji uvek radi sa manje ili više veštine.
Istok Zapadu, a Zapad Istoku
Vladimir Pavićević: Mislim da ta izjava našeg predsednika zapravo govori koliko se naša spoljna politika ne bazira na racionalnoj i objektivnoj proceni stanja u kome se zemlja nalazi i okruženja kome pripada. Moje je mišljenje da apsolutni prioritet naše spoljne politike treba da bude priklanjanje onim snagama koje nam mogu pomoći da što brže i efikasnije razrešimo unutrašnje probleme, pre svega ekonomske, potom političke i bezbednosne. Ja mislim da to nisu nesvrstane zemlje, to svakako nisu ni Avganistan, ni Dominikanska Republika, niti bilo koja od tih zemalja. Ja mislim da je to Zapad. I ja mislim da mi tu treba da napravimo jedan rez.
Ne možemo da kažemo samo Zapad, tu su i Kina, i Brazil, pa čak i Rusija. A za ovu veliku krizu nisu krivi ni Kina, ni Indija, ni Brazil. Recimo otvoreno - kriv je Zapad.
Simeon Pobulić: Kad se kaže - pomoći će nam Zapad, ja se s tim slažem, oni to treba da urade, ali prethodno treba da se sredi svetski finansijski i trgovinski sistem. Međutim, ne možemo da kažemo samo Zapad, tu su i Kina, i Brazil, pa čak i Rusija. A za ovu veliku krizu nisu krivi ni Kina, ni Indija, ni Brazil. Recimo otvoreno - kriv je Zapad.
Vladimir Pavićević: Gospodin Pobulić kaže da Zapad jeste jak, ali da pomoć Zapada nije dovoljna. Moje gledanje je drugačije. Za razliku od dominantnog shvatanja u Srbiji koje polazi od toga da Srbija nije ni na Istoku, ni na Zapadu, ja mislim da mi konačno treba da konstatujemo činjenicu da Srbija jeste na Zapadu. Ona je to jeste i geografski, i istorijski, a i vrednosno, ako prihvatimo da se Srbija opredelila i za demokratiju, i za vladavinu prava, i za politički pluralizam. Ja mislim da se ta ideja o nekoj našoj posebnosti, koja se ogleda u tezi da je Srbija Istok Zapadu, a Zapad Istoku, održava samo zahvaljujući želji onih, koji su u ovom trenutku na vlasti, da tu svoju vlast što
Mislim da se ta ideja o nekoj našoj posebnosti, koja se ogleda u tezi da je Srbija Istok Zapadu, a Zapad Istoku, održava samo zahvaljujući želji onih, koji su u ovom trenutku na vlasti, da tu svoju vlast što više učvrste.
više učvrste. Mi konačno treba da kažemo ono što jeste - da se Srbija nalazi na Zapadu. U skladu s tim treba da napravimo redosled prioriteta u našoj spoljnoj politici. Po mom mišljenju, na prvom mestu treba da bude Evropska unija, na drugom ono što je postalo tabu tema, a to su transatlantske integracije i NATO, na trećem unapređenje odnosa sa susedima, na četvrtom razvijanje odnosa sa velikim silama - tu mislim, pre svega, na Sjedinjene Američke Države, a potom i na Rusiju, i na Kinu, i na Japan, i na Indiju, i na Brazil, a nakon toga dolazi poboljšavanje odnosa sa drugim zemljama Azije, Australije, Amerike, Afrike, pa i sa onim zemljama od kojih smo počeli ovaj razgovor, a to su nesvrstane zemlje.
Simeon Pobulić: Ja mislim da smo mi malo prenategli priču o Zapadu. Mi pripadamo Zapadu jer smo u Evropi. Mi tu jesmo i iz toga nikako ne možemo da izađemo. Međutim, moramo da vodimo računa o onome što se događa oko nas. Vidite kako idu stvari oko prijema u Evropsku uniju, šta se sve tu uslovljava, običan čovek ne može da se u tome snađe, da shvati o čemu je reč. Naravno, da je nama na prvom mestu Evropska unija, o tome ne vredi raspravljati. Na kraju krajeva, to pokazuju i sve ankete javnog mnenja. Kad je reč o transatlantskim integracijama, mi i tu pripadamo. Na žalost, često se ispušta iz vida naša saradnja koju imamo sa NATO paktom preko Partnerstva za mir. Ja sam protiv termina neutralnost. Za mene to ništa ne znači. Meni se mnogo više sviđa finski izraz bezbednosna nezavisnost, jer neutralnost zahteva odgovore na mnoga pitanje koje s naše strane niko ne zna.
Vraćanje spoljnoj politici Miloševićeve Srbije
Vladimir Pavićević: Ono što se događalo poslednjih 10 ili 20 godina usmerava nas ka Zapadu kao prirodnom partneru. Takva orijentacija ima ne samo ekonomsku već i političku komponentu. Ona ne sme biti rezultat dnevno-političkih potreba, već izraz opredeljenosti za suštinske
Moje je mišljenje da se, makar na osnovu ponašanja ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, Srbija lagano vraća spoljnoj politici Miloševićeve Srbije i ja mislim da to može da bude vrlo loše.
promene u Srbiji koje podrazumevaju napor da se postave temelji novog političkog, ekonomskog i bezbednosnog uređenja. Otud ja mislim da je važno da se kaže da Srbija jeste na Zapadu, ali ljudi koji sada vode Ministarstvo spoljnih poslova, a tu mislim, pre svega, na ministra Vuka Jeremića, nemaju kapaciteta za to. Ja mislim da mi, zapravo, sada prisustvujemo vraćanju spoljnoj politici Miloševićeve Srbije.
Simeon Pobulić: Mislim da je to preterano. Miloševićevo je doba prošlo, nisu ovo više devedesete godine, mnogo šta se promenilo u svetu i vrlo brzo se menja, menja se i kod nas. Slažem se jedino sa gospodinom Pavićevićem da naš politički sistem nije u dobroj funkciji. Neću reći da je nefunkcionalan, to bi bila krajnost, ali ne funkcioniše u skladu sa potrebama građana ove zemlje.
Vladimir Pavićević: Moje je mišljenje da se, makar na osnovu ponašanja ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, Srbija lagano vraća spoljnoj politici Miloševićeve Srbije i ja mislim da to može da bude vrlo loše. Umesto što je proglasila vojnu neutralnost koja je neodrživa i umesto što se okreće Pokretu nesvrstanih, Srbija treba da pronađe svoje mesto u onome što što se naziva vrednosni prostor Zapada i da tako gradi i definiše svoju spoljnu politiku.
Simeon Pobulić: Kad se govori o vrednosnom sistemu, niko u Srbiji ne razume šta je to. Mora se objasniti šta je vrednosni sistem. Osim toga, ne smete mešati vrednosti i ciljeve. To nisu iste stvari. Prema tome, kad govorimo o evropskom vrednosnom sistemu, potrudimo da ga objasnimo do kraja da svako razume šta je u pitanju.
Stavovi država koje su članice Pokreta nesvrstanih neće imati suštinski uticaj na to kako će se dalje razvijati stvar oko Kosova.
Omer Karabeg: I na kraju, da li će okretanje Pokretu nesvrstanih poslužiti osnovnom cilju - zaustavljanju priznanja Kosova?
Simeon Pobulić: Doprineće, ali nesvrstani ne mogu da budu odlučujući u tom pogledu. Oni su to bili samo u prvoj fazi kada se izglasavala rezolucija o Kosovu. Što se ide dalje, situacija je drukčija.
Vladimir Pavićević: Moje je mišljenje da stavovi država koje su članice Pokreta nesvrstanih neće imati suštinski uticaj na to kako će se dalje razvijati stvar oko Kosova. Srbija treba da pokaže trezvenost u rešavanju kosovskog pitanja na taj način što će se usmeriti, pre svega, ka Evropskoj uniji.
-
Nikenen
#865 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
http://www.setimes.com/cocoon/setimes/x ... portage-01 Ovom na ovoj slici je sad "lakše",priznala ga je Dominikana
P.S.Kosovo nema razloga za zabrinutost,ni najmanje
- Mx
#866 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Nikenen wrote:http://www.setimes.com/cocoon/setimes/x ... portage-01 Ovom na ovoj slici je sad "lakše",priznala ga je Dominikana![]()
Ma ja evo i ovim u Srbiji je lakse i oni nemaju razloga za zabrinutost kako im je Kosovo otislo: http://sarajevo-x.com/svijet/regija/clanak/090809018 Nema vise besplatnog koriscenja prirodnih resursa sa Kosova u vidu razno-raznih ruda, struje itd. Nema vise prodaje sve moguce robe iz Srbije za 2 miliona Albanaca na Kosovu itd i ogromoj zaradi na kosovarima i kosovskim prirodnim resursima. Srbija je godinama pricala i servirala propagandu kako ulaze ogromnu lovu u nerazvijeno Kosovo a pazi ironije i pored toga Kosovo bilo nerazvijeno a nigdje ne kazu koliko su puta vise love vadili sa Kosova u Srbiju od kosovskih prirodnih resursa i prodavajuci svu mogucu robu kosovarima. Znaci nema vise vadjenja milijardi dolara godisnje sa Kosova u Srbiju. Sada ce te milijarde od izvoza roba na Kosovo da dijele neke druge drzave Balkana kao primjer Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Albanija.Mx wrote: Recesija u susjedstvu - Srbija: krajem jula 756.662 nezaposlenih
Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Vladimir Ilić izjavio je da su u Srbiji u julu evidentirane 756.662 nezaposlene osobe, što je za oko 12.500 osoba više nego u istom mjesecu prošle godine.
Ilić je u intervjuu agenciji Beta rekao da se u prethodna dva mjeseca prvi put bilježi smanjenje broja nezaposlenih na evidenciji, nakon što je osam mjeseci zaredom broj nezaposlenih povećavan za po oko 8.000 ljudi mjesečno.
- To može da ukaže na blagi oporavak tržišta rada, rekao je on i naveo da je u julu broj nezaposlenih smanjen za 7.000, a u junu za 4.500.
Sada ce Kosovari sami upravljati svojim prirodnim resursima i zaradjivati na njima od izvoza milijarde dolara godisnje a uvozice razno-razne robe za 2,5 moilina kosovara samo od prijateljskih drzava i njima namjestati zaradu a ne vise Srbiji koja je neprijateljski raspolozena prema njima. Danas se sve bogate zemlje svijeta ubise da dodju do trzista za izvoz svojih roba da bi ogomnu lovu zaradjivali od tog izvoza. Srbija je svojom neprijateljskom politikom prema Bosnjcima u Bosni i Hercegovini, Kosovarima i Albancima u Albaniji (sve u principu prema muslimanima) sigurno za dugo vrijeme izgubila to trziste za plasman svojih roba i usluga a time izgubila i gubi milijarde dolara godisnje. Ako je ovo sto sam napisao tacno onda Srbija s takvom svojom politikom svakim danom ekonomski slabi a Kosovari sigurno jacaju.
Last edited by Mx on 09/08/2009 20:35, edited 1 time in total.
-
zavrzlama
#867 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
Srbija prema BiH još uvijek ima teritorijalne pretenzije
MOSTAR - Srpski nacionalizam je još uvijek jak i teritorijalna apsiracija prema BiH je još uvijek jako prisutna, izjavila je sinoć u Mostaru na predavanju "Nacionalizam i sadašnje prilike u Srbiji“ predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonja Biserko.
Prema njenim riječima, nedavni posjeti američkog potpredsjednika Josepha Bidena važna je poruka da SAD stoje iza BiH.
Govoreći o ostalim prilikama u regionu, Biserko je kazala da je Srbija od kada je Kosovo krenulo u nezavisnost "radikalizirala prilike u Republici Srpskoj (RS) preko Milorada Dodika".
"Srbija se nije borila za opstanak Kosova, već za spajanje RS sa Srbijom“, kazala je ona.
Dodala je da se u posljednje vrijeme međunarodna zajednica mnogo više angažirala na Blakanu nego prethodnih godina, a sve s ciljem, kako je kazala, zatvaranja balkanskog pitanja.
samo da provjerim i nastimam zice na gitarizavrzlama wrote:srbija trenutno gradi svoju strategiju u dva pravca...
- lopta
#868 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
Podhitno krenuti sa priznavanjem Kosova, odobriti pasose Kosova i sve sto treba, jer ako se pitaju Srbi, pitaju se i Bosnjaci, pa i Hrvati 
-
zavrzlama
#869 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
"Najveci uspjeh velikosrpske politike u BIH bi bio da BIH prizna Kosovo"..velikosrbi boga mole da BIH prizna Kosovo da dokazu srbima u BIH da je BIH njima neprijatelj i da oni moraju traziti ista prava kao i albanci na Kosovu...stalne prijetnje srba u institucijama BIH kako se protive priznavanje Kosova od strane BIH je samo varaka i podmukla velikosrpska taktika da se neki nepromisljeni bosnjacki politicar zaleti i udari im kontru i potegne pitanje da se prizna Kosovo...

- Mx
#870 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
http://sarajevo-x.com/svijet/regija/clanak/090824059
Svijet|24.08.2009. u 13:20
Christopher William Dell - "Nezavisnost Kosova je nepovratna"
Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Christopher William Dell rekao je u ponedjeljak kako će njegova zemlja nastaviti podržavati Kosovo i da je nezavisnost Prištine "nepovratna".
Christopher William Dell
Christopher William Dell
"Politika SAD-a prema Kosovu je jasna. Kao prvo, nezavisnost je nepovratna i teritorijalni integritet Kosova je garantiran. Kao drugo, naša politika je utemeljena na zajedničkom projektu za građenje demokratskog, multietničkog i toleratnog društva", rekao je Dell, prenosi RFE.
Američki ambasador je u ponedjeljak predao akreditive predsjedniku Kosova Fatmiru Sejdiuu i tokom ceremonije naveo da će "s institucijama Kosova i evropskim partnerima raditi na postizanju ciljeva za evropsku perspektivu Kosova".
"Kosovo može računati na kontinuiranu podršku SAD-a", rekao je Dell.
Christopher William Dell je bio na čelu američkog ureda na Kosovu 2000.-2001. godine, a analitičari ga smatraju dobrim poznavaocem stanja na Kosovu.
- osa
#871 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
cura je zgodna, ali mi se čini da je albanski lobi iskeširao silnu lovu, za ovakvu reklamu.
Miss Universe opet Miss Venezuele, a Miss Kosova druga pratilja
Miss Venecuele ponovo je svojom ljepotom zaprepastila svijet osvojivši titulu Miss Universe 2009. drugu godinu zaredom. Ova je prestižna nagrada u noći sa nedjelje na ponedjeljak otišla u ruke predstavnice Venecuele šesti put otkad postoji natjecanje u izboru ljepote, prenijele su agencije.
Mlada 18-godišnja Stefania Fernandez ostala je oduševljena nakon što je stručni žiri izabrao upravo nju za najljepšu ženu na svijetu, a titulu joj je predala bivša Miss Universe i sunarodnjakinja Dayana Mendoza.
Prvom pratiljom proglašena je Miss Dominikanske Republike Ada Aimee De La Cruz, koja će preuzeti dužnost Miss Universe ukoliko ih Fernandez neće moći obavljati.
Iznenađenje izbora bilo je proglašenje Miss Kosova Gone Dragushe za drugu pratilju.
Osim pobjednice i njezinih pratilja u posljednji su krug ušle i Miss Australije i Portorika. (F)
Miss Universe opet Miss Venezuele, a Miss Kosova druga pratilja
Miss Venecuele ponovo je svojom ljepotom zaprepastila svijet osvojivši titulu Miss Universe 2009. drugu godinu zaredom. Ova je prestižna nagrada u noći sa nedjelje na ponedjeljak otišla u ruke predstavnice Venecuele šesti put otkad postoji natjecanje u izboru ljepote, prenijele su agencije.
Mlada 18-godišnja Stefania Fernandez ostala je oduševljena nakon što je stručni žiri izabrao upravo nju za najljepšu ženu na svijetu, a titulu joj je predala bivša Miss Universe i sunarodnjakinja Dayana Mendoza.
Prvom pratiljom proglašena je Miss Dominikanske Republike Ada Aimee De La Cruz, koja će preuzeti dužnost Miss Universe ukoliko ih Fernandez neće moći obavljati.
Iznenađenje izbora bilo je proglašenje Miss Kosova Gone Dragushe za drugu pratilju.
Osim pobjednice i njezinih pratilja u posljednji su krug ušle i Miss Australije i Portorika. (F)
-
dallton
#872 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
ima li ko sliku te misice, mislim mozda je zainteresovana za gradnju dobrosusjedskih odnosa i to?
a vidi sege, misica iz "omrazene" socijalistiske venecuele, prva pratilja dominiko (tek priznali kosovo) a druga kosovarka ...znao sam ja da meni nema zivota na omrznutom zapadu, pravi put na jug
a vidi sege, misica iz "omrazene" socijalistiske venecuele, prva pratilja dominiko (tek priznali kosovo) a druga kosovarka ...znao sam ja da meni nema zivota na omrznutom zapadu, pravi put na jug
- osa
#873 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
imaš je na masi portala.dallton wrote:ima li ko sliku te misice, mislim mozda je zainteresovana za gradnju dobrosusjedskih odnosa i to?
- BiH-x
#874 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Evo Miss Kosovaima li ko sliku te misice,

Albanija i Kosovo

Meni je Albanka ljepsa...
Last edited by BiH-x on 25/08/2009 23:34, edited 1 time in total.
- Mx
#875 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
dallton wrote:ima li ko sliku te misice, mislim mozda je zainteresovana za gradnju dobrosusjedskih odnosa i to?