Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ado-šampion
#851 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Mah ako ta Optima zadovoljava VW 507, a ocigledno je da zadovoljava, onda je to dobro ulje (i vise od toga) i kraj diskusije. Citam na ovom linku da je litar 20 maraka, sto je meni se cini malo previse, jer je u rangu ili iznad ranga ulja kao sto su LM i Total, koja isto ispunjavaju VW 507.
-
ado-šampion
#852 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Mah ne mozes porediti cijene vani i u BiH jer je vani puno skuplje. Ovaj Castrol EDGE 5W-30 kod nas dodje oko 25 KM ja mislim, ali Castrol je usto najskuplje ulje.
Ta cijena od 15 KM litar za VW 507 je pravo povoljna, ako je tako.
Nisu smijesne cijene od 20 KM za original, jer je kod nas trziste takvo. Ja sam npr. U Japan autu kupio diskove po 45 KM/komad koji su na netu 50 eura.
Nisu smijesne cijene od 20 KM za original, jer je kod nas trziste takvo. Ja sam npr. U Japan autu kupio diskove po 45 KM/komad koji su na netu 50 eura.
-
ado-šampion
#853 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Dole je 30 eura, ovdje je 30 maraka. Nadji mi jedno ulje u Bosni koje kosta preko 30 maraka. Ovlasteni servisi sipaju kod nas ulja od 17 KM/litar (Total npr.) u common-rail dizelase s filterom cestica. Slicno je s onim ovlastenim servisima koji sipaju ili su sipali Castrol (VW na primjer). Svi oni uzimaju od uvoznika. Niko ga ne uvozi iz Njemacke.milonja wrote:jel vjeruješ da ima castrol original za 20 KM a gore je 30 eura !!!!ado-šampion wrote:Mah ne mozes porediti cijene vani i u BiH jer je vani puno skuplje. Ovaj Castrol EDGE 5W-30 kod nas dodje oko 25 KM ja mislim, ali Castrol je usto najskuplje ulje.
ja naletio tako na Nestro pumpi..Lončari...nisam kupio jer malo prije toga me okupali u servisu za 100 Km i nasuli mi taj Castrol (tako kažu, a možda je bila INA)
A cijene od nasih uvoznika su takve kakve jesu. Kod mene jaran ima BMW dizel koji je kupljen nov, isto CR, filter cestica, cijelo vrijeme sipa taj Castrol, dosad presao oko 200 hiljada, od cega je vecina po gradu, nikad nikakvih problema, ni s turbinom, ni s filterom cestica, nit i s cim drugim. Ulje koje je dupljak na modernom dizelasu s turbinom se pokaze vrlo brzo, vjeruj mi.
-
ado-šampion
#854 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ne bih se slozio ali hajde da ne kvarimo temu. Castrol ima specifikacije koje mora da ispuni, nije to Lenor da u boci od litar dolijes 4 dece vode.
Uzgred bude receno, ja se s Fusion ProGlide brijem godinu dana s 2 patrona.
I ne kontam sta ti znaci "ispunjava zadacu, ali to nije to". Ako to ulje sipas u dizelasa od 0 km do 200 000 km i istom ne rikne turbina znaci da je to apsolutno odgovarajuce ulje za taj motor.
Uzgred bude receno, ja se s Fusion ProGlide brijem godinu dana s 2 patrona.
I ne kontam sta ti znaci "ispunjava zadacu, ali to nije to". Ako to ulje sipas u dizelasa od 0 km do 200 000 km i istom ne rikne turbina znaci da je to apsolutno odgovarajuce ulje za taj motor.
-
jefferson
#855 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
U SAD 4.73 litra (5qt) Castrola Edge 0W40 je 21.88 dolra, znaci 30 maraka eto. Jel to znaci da nije original? Jos je proizveen u njemackoj. Upravo ovaj sto si stavio ovdje koji je 26 i kusur Eura za litru.milonja wrote:jel vjeruješ da ima castrol original za 20 KM a gore je 30 eura !!!!ado-šampion wrote:Mah ne mozes porediti cijene vani i u BiH jer je vani puno skuplje. Ovaj Castrol EDGE 5W-30 kod nas dodje oko 25 KM ja mislim, ali Castrol je usto najskuplje ulje.
ja naletio tako na Nestro pumpi..Lončari...nisam kupio jer malo prije toga me okupali u servisu za 100 Km i nasuli mi taj Castrol (tako kažu, a možda je bila INA)
Takodje, jeste Optima je radila te testove. Ja ti kazem evo ja cu u svom autu to uraditi i dobit ces sve parametre: zeljezo, magneziji, cink, moly, pad vskoznosti, pad tacke paljenja itd. Pa uporedi s ostalim uljima.
Optima tvrdi da je njihov test ovo, ono. I Castrol tvrdi da je njihovo ulje najbolje na svijetu, kao i Mobil, kao i Shell itd.
-
jefferson
#856 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
1. Octo nikad u zivotu nisi nikad procitao nista iz ekonomije.milonja wrote:pošto tebi eto opet kipi pamet, prosvjetli nas ti pa reci kako je eto u Njemačkoj 30 eura za litar !!!!jefferson wrote: U SAD 4.73 litra (5qt) Castrola Edge 0W40 je 21.88 dolra, znaci 30 maraka eto. Jel to znaci da nije original? Jos je proizveen u njemackoj. Upravo ovaj sto si stavio ovdje koji je 26 i kusur Eura za litru.
eto crno na bijelo, moja vlastita fotografija, nema prevare nema laži, vlastitim očima i kamerom mobitela zabilježiojebote, opet ne čitaš ili imaš problema sa kontanjemjefferson wrote: Takodje, jeste Optima je radila te testove. Ja ti kazem evo ja cu u svom autu to uraditi i dobit ces sve parametre: zeljezo, magneziji, cink, moly, pad vskoznosti, pad tacke paljenja itd. Pa uporedi s ostalim uljima.
Optima tvrdi da je njihov test ovo, ono. I Castrol tvrdi da je njihovo ulje najbolje na svijetu, kao i Mobil, kao i Shell itd.
ja...Optima radila u svojim labaratorijama tetst i POSLALA !!!! to ulje u labaratoriju VW-a gdje su ljudi POTVRDILI rezultate i izdali certifikat o zadovoljenju specifikacija VW-a
2. VW trazi minimum standarda. Mozda Optima ispunjava vise nego sto VW trazi. Ti haman ne kontas sta su specifikacije, kao ni kv kao ni gradacija.
-
jefferson
#857 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ja sam gore negdje napisao da je Optima OK ulje, ali ti haman imas previse vremena u svom zivotu. Nadji nesto da radis, npr. cura bi ti dobro dosla (iako i knjiga ti ne bi bila na odmet).milonja wrote:ah da izvinijefferson wrote: 2. VW trazi minimum standarda. Mozda Optima ispunjava vise nego sto VW trazi. Ti haman ne kontas sta su specifikacije, kao ni kv kao ni gradacija.
zaboravio sam da moram napravit 100 krugova na Ninkurceringu pa poslije toga na redovnom intervalu opet mijenjat ulje, a ono će biti kao da je "novo"
e to je referentno, a ne specifikacija VW-a koja je eto jadna i traži neki minimum
Ovdje ljudi pokusavaju normalno komunicirati, a ti svaku jebenu temu unistis svojom Optimom, Golfom itd. Jebo proljev kako si dosadan.
-
preludezalude
#858 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Sivonja, ako je za tebe izraz "Fully sintetic 5w30" naziv ulja, onda imas stvarno veliki problem sto se tice znanja.milonja wrote:baš si sivonjapreludezalude wrote: Milonja, sivonja, kako hoces. Pocinjes da se gubis. Ti si rekao:"isti nazivi ulja za različite specifikacije ?? to može samo kod tvog famoznog ulja. Ja nigdje nisam rekao da se radi o istom nazivu ulja. Malo procitaj ranije postove. To su razlicita ulja istog proizvodjaca i iste gradacije. Automatski imaju i razlicito ime. Trebam li ti nacrtati?
šta si ti rekao a šta mislio...znaš onu mislit i srat nije isto
dakle, rekao si ono što si napisao, a napisao si isti naziv za oba ulja različitih specifikacija
da bi se u drugom postu korigovao i DOPUNIO sa nazivima "ovo prvo je type ll, a ovo drugo je type f."
znači sam sebi si OPET kontradiktoran, jer da si u pravu, ne bi naknadno dopisao pune nazive
stoga, ne kenjaj višeja čekam da mi ti pokažeš, nije valjda da si nesposoban nać i postavit linkpreludezalude wrote: Ako te interesuju parametri, potrazi ih na netu.
A prodavnica u Tuzli je "Edelex doo" distributer Comma ulja za BiH.
Ti samo nastavi sipati Optimu i zelim ti da te auto slusa sto duze. Kao sto rece Jefferson, Optima ulje nije lose kad je novo, ali sta se desi s njim poslije 6000km, je pravo pitanje. Ja isto kazem, kvaliteta ulja se vidi poslije predjenih 10-15k kilometara. Uspi u auto maslinovog ulja i ono se raditi, ali do kada??
sunce vas jebalo što ne čitate tekst koji sam postavio,
http://www.proauto.ba/portal/vijesti_au ... 1&nid=2817
ljudi testirali ulje s Golfom 5 na 100.000 km !!!!!!!!!!!!!! a ne poslije jebenih pišljivih 6.000 km koje i ti i drugi bolid spominjete
a onda su to ulje analizirali u vlastitoj laboratoriji, pa onda poslali na analizu u VW-ovu kada su i dobili certifikatNakon završetka ispitivanja u Rafineriji ulja Modriča, ulje je ispitano i u Volkswagenu u Wolfsburgu. Kao potvrdu visokog kvaliteta ovog ulja Volkswagen je izdao Approval, odobrenje za korištenje ulja Optima Eco Plus u vozilima iz njihovog proizvodnog programa (VW, Audi, Seat, Škoda). Pošto se radi o ulju posljednje generacije, koje ispunjava specifikaciju VW 504.00/507.00, može se koristiti za sva vozila koja danas silaze s proizvodnih traka. Također se može koristiti i za starija vozila iz porodice VW.
![]()
-
preludezalude
#859 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Milonja, sivonja, meni ne trebaju nikakvi linkovi niti uvjeravanja da je Castrol uvjerljivo bolje i sigurnije ulje od Optime. Dovoljan je podatak da je ta Optima proizvedena u Bosni pa da ti se samom kaze da treba bjezati od toga ulja jer za par maraka vise, ima kupiti sigurno dobro ulje od svjetski poznatog proizvodjaca. Kazem ti, to ulje mozda jeste ok, ali mozda... zato jer je ovo drzava koja nema nikakvih kontrola kvalitete icega. Kad je vec takvo stanje i jos kad se uzme u obzir da je to domaci proizvod, onda se dolazi do jedinog zakljucka a to je da to ulje mora imati daleko nizu cijenu. Ne moze ono stajati bok uz bok sa Castrolom, Shellom i slicnim.
Od sada si na ignore jer sa zatucanim se ne moze raspravljati.
Sipaj Optimu i uzivaj sto te prave budalom.
Od sada si na ignore jer sa zatucanim se ne moze raspravljati.
Sipaj Optimu i uzivaj sto te prave budalom.
-
direstraits0078
#860 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
A gdje je Rudonja? I jos vaznije, gdje je Jablan?
-
preludezalude
#861 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Svi su oni tu negdje. Jedan popusti, drugi preuzme.
- basicm
#862 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Gdje kupiti ulje BMW LL-01 u u Sarajevu ili BiH? Koje trgovce preporucujete? Uzeo bih Castrol ili Mobil1. Do sad nisam nikad kupovao ulja, uvijek bilo servis i sta naspu.
U auto mi ide LL-01, a vidm neka pisanja po netu kao mogao bi i LL-04, ali je on primarno za auta sa DPF filterom kojeg nemam.
U auto mi ide LL-01, a vidm neka pisanja po netu kao mogao bi i LL-04, ali je on primarno za auta sa DPF filterom kojeg nemam.
-
ado-šampion
#863 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ja mislim da ti je najsigurnije servis pa koje naspu. Za Castrol direktno Magna Oil zastupnik, maloprodaja, ako ces tako. Oni su negdje u Dzemala Bijedica, makar su bili.basicm wrote:Gdje kupiti ulje BMW LL-01 u u Sarajevu ili BiH? Koje trgovce preporucujete? Uzeo bih Castrol ili Mobil1. Do sad nisam nikad kupovao ulja, uvijek bilo servis i sta naspu.
- basicm
#864 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Hvala na brzom odgovoru. Necu u servis radi ulja vise, a hocu da ispostujem specifikaciju, LL-04 ima vise u ponudi, ali mislim da je bolje pratiti LL-01, jer da potpuno zamjenjiv bio bi ukinut dolaskom LL-04.
-
ado-šampion
#865 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Nema na cemu. Ne razumijem se bas u BMWove specifikacije za ulje, pretpostavljam da se radi o E46 dizel ako LL-01. Castrol EDGE onaj od 22-23 marke sto nije LongLife bi bio sasvim odgovarajuci ja mislim. Takav mi jaran sipa u 3.0d BMW.basicm wrote:Hvala na brzom odgovoru. Necu u servis radi ulja vise, a hocu da ispostujem specifikaciju, LL-04 ima vise u ponudi, ali mislim da je bolje pratiti LL-01, jer da potpuno zamjenjiv bio bi ukinut dolaskom LL-04.
-
jefferson
#866 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
BMW LL-04 NIJE ZAMJENA za BMW LL-01.basicm wrote:Hvala na brzom odgovoru. Necu u servis radi ulja vise, a hocu da ispostujem specifikaciju, LL-04 ima vise u ponudi, ali mislim da je bolje pratiti LL-01, jer da potpuno zamjenjiv bio bi ukinut dolaskom LL-04.
BMW LL-04 je najprikladniji za common-rail dizele bez obzira imajul DPF ili ne. To su tkz. Low-SAPS ili Mid-SAPS ulja koaj ostavljaju daleko manje depozita na ventilima, PCV, EGR-u nego LL-01.
LL-01 je najprikladiji za benzince, posebno one koji imaju direktno ubrizgavanje a eksploatisu se u zemjama gdje je gorivo prljevije tj. ima vecu kolicinu sumpora.
- Rimad
#867 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Koristi li iko Motul, osim mene?
- basicm
#868 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Po americkim forumima je tako. U mene je 3.0d bez DPF) i trazi mi LL-01 u katalogu, a LL-04 je dosao godinu kasnije kad i DPF. Zvao sam Magna Oil, gdje mi kazu da nemaju Castrol LL-01, i da su ulja koja su nekad bila LL-01 sad dobila oznaku LL-04.jefferson wrote: BMW LL-04 NIJE ZAMJENA za BMW LL-01.
BMW LL-04 je najprikladniji za common-rail dizele bez obzira imajul DPF ili ne. To su tkz. Low-SAPS ili Mid-SAPS ulja koaj ostavljaju daleko manje depozita na ventilima, PCV, EGR-u nego LL-01.
LL-01 je najprikladiji za benzince, posebno one koji imaju direktno ubrizgavanje a eksploatisu se u zemjama gdje je gorivo prljevije tj. ima vecu kolicinu sumpora.
-
ado-šampion
#869 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ja isto mislim da svi koji imaju iole novije BMW dizel, od 2000. prema gore, sipaju LL-04. Na kraju krajeva nije toliko ni bitno. Uglavnom, Castrol Edge Professional cini mi se, svakih 15 k zamjena, i ne bi trebalo biti problema.basicm wrote:Po americkim forumima je tako. U mene je 3.0d bez DPF) i trazi mi LL-01 u katalogu, a LL-04 je dosao godinu kasnije kad i DPF. Zvao sam Magna Oil, gdje mi kazu da nemaju Castrol LL-01, i da su ulja koja su nekad bila LL-01 sad dobila oznaku LL-04.jefferson wrote: BMW LL-04 NIJE ZAMJENA za BMW LL-01.
-
jefferson
#870 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ako Magna Oil nema Castrol LL-01 onda nesto ne stima kod njih, da ne kazem nemaju pojma sta pricaju.basicm wrote:Po americkim forumima je tako. U mene je 3.0d bez DPF) i trazi mi LL-01 u katalogu, a LL-04 je dosao godinu kasnije kad i DPF. Zvao sam Magna Oil, gdje mi kazu da nemaju Castrol LL-01, i da su ulja koja su nekad bila LL-01 sad dobila oznaku LL-04.jefferson wrote: BMW LL-04 NIJE ZAMJENA za BMW LL-01.
BMW LL-01 je Full-SAPS specifikacija i imas X novih BMW motora koji traze to ulje. Na kraju, imas x ostalih proizvodjaca koji traze ulje koje ima "pun" paket aditiva. U EU se npr. prodaje Castrol 0W40 koji ispunjava LL-01 (kao i 10W60 koji je striktno namjenjen M modelima).
Ja licno za 3.0d bi isao sa LL-04 (ali sa uljem koje je tkz. Mid-SAPS a ono ce imati i oznaku VW 505.01, u ovom slucaju Castrol 0W30).
-
citro
#871 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Jah teme, detalja ima ko da se o trebama prica.
Da momci malo ne pretjerujete ? Da li to hocete da Vasi ljubimci predju 500.000+ kilometara ?
Hajde da se kladimo da ce 80% vas vec sljedece godine mijenjati auto.
Hebo te, ni u restoranu toliko ni izabiram hranu koju cu ja pojesti.
U medjuvremenu, taksisti koji prelaze zna se koliko hiljada i miliona kilometara u svoja auta sipaju skoro pa najjeftinija ulja pa nikom nista.
Samo mi sada nemojte ubleha tipa znas kada ja zavrtim turbinu itd. Nesto vas takve ne vidjam po ulicama a tamo sam svaki dan.
Da momci malo ne pretjerujete ? Da li to hocete da Vasi ljubimci predju 500.000+ kilometara ?
Hajde da se kladimo da ce 80% vas vec sljedece godine mijenjati auto.
Hebo te, ni u restoranu toliko ni izabiram hranu koju cu ja pojesti.
U medjuvremenu, taksisti koji prelaze zna se koliko hiljada i miliona kilometara u svoja auta sipaju skoro pa najjeftinija ulja pa nikom nista.
Samo mi sada nemojte ubleha tipa znas kada ja zavrtim turbinu itd. Nesto vas takve ne vidjam po ulicama a tamo sam svaki dan.
-
530i
#872 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Taksisti su mjerilo...samo kontra mjerilo, šta god oni rade, treba raditi suprotno. Njima auto zarađuje pare i gledaju da uštede na svemu, a pređu puno jer imaju malo hladnih startova....
-
citro
#873 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Taksisti su ovdje samo primjera radi. Je li ti to kontas preci barem 300.000 km prije zamjene auta ?530i wrote:Taksisti su mjerilo...samo kontra mjerilo, šta god oni rade, treba raditi suprotno. Njima auto zarađuje pare i gledaju da uštede na svemu, a pređu puno jer imaju malo hladnih startova....
-
530i
#874 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ovo sadašnje ću voziti najmanje pet godina, a možda i deset. Iz razloga jer mi ni auto nije uvijek propritet br.1 u životu. Ali, želim biti bezbrižan po tom pitanju...zato i sipam dobro ulje, čitam npr. po ovom forumu gdje ima kupiti da nije skupo i da nije fuš, ne vidim nikakav problem s tim.
-
citro
#875 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ni ja ne vidim problem , a ne vidim ni ko je tebe pitao imas li problema.530i wrote:Ovo sadašnje ću voziti najmanje pet godina, a možda i deset. Iz razloga jer mi ni auto nije uvijek propritet br.1 u životu. Ali, želim biti bezbrižan po tom pitanju...zato i sipam dobro ulje, čitam npr. po ovom forumu gdje ima kupiti da nije skupo i da nije fuš, ne vidim nikakav problem s tim.
Ono sto ne volim su preseravanja tipa prepucavanja oko sitnih tehnickih detalja, eto sada svi kontaju sve to. Da, ali malo morgen.