Eurosong 2008
Moderator: _BataZiv_0809
-
lahor
#851 Re: Eurosong 2008
Jel ima negdje tabela finala....
-
Benighted
#852 Re: Eurosong 2008
Ova Eurovizija govori o Europi i odnosima naroda unutar Europe vise nego ista drugo,zato je i interesantna ako vec nije zbog muzike i izvodjaca... da ne mudrujemo bez potrebe ,ipak cinjenica da zapadnoevropske zemlje ne odustaju od ovog projekta govori da im je ipak stalo,jos pogotovo sada kad vec niz godina se "blokovski" glasa,treba bit inovativan pa iznaci nacin....
Treba podjeliti polufinala na jug,sjever,istok i zapad i onda finalno vece ko se provuce,eto moje misljenje...
Ali na kraju sta mi imamo od toga... Vec znam da ce nas u Rusiji predstavljat neka osoba hrvatske nacionalnosti "jer je na njih red",a dok budemo tako razmisljali necemo nidokle dogurati...ali opet i da ne kalkulisemo po nac. kljucu nego po kvaliteti pjesme i izvodjaca nema nekog smisla....ionako cemo dobit po 8,10 ili 12 point od Slo,Hrv,Srb,CG,mozda nekad od Mac i Turske i jos koji bod od dijaspore sta se mogodne ugurati i ukrast bodova od turske i srpske dijaspore pa i ne mora pjesma valjat...Nama dovoljno da u nekom paralelnom univerzumu budemo daleko ispred Njemacke ; Engleske ; Svedske ...
Treba podjeliti polufinala na jug,sjever,istok i zapad i onda finalno vece ko se provuce,eto moje misljenje...
Ali na kraju sta mi imamo od toga... Vec znam da ce nas u Rusiji predstavljat neka osoba hrvatske nacionalnosti "jer je na njih red",a dok budemo tako razmisljali necemo nidokle dogurati...ali opet i da ne kalkulisemo po nac. kljucu nego po kvaliteti pjesme i izvodjaca nema nekog smisla....ionako cemo dobit po 8,10 ili 12 point od Slo,Hrv,Srb,CG,mozda nekad od Mac i Turske i jos koji bod od dijaspore sta se mogodne ugurati i ukrast bodova od turske i srpske dijaspore pa i ne mora pjesma valjat...Nama dovoljno da u nekom paralelnom univerzumu budemo daleko ispred Njemacke ; Engleske ; Svedske ...
-
virshla
#853 Re: Eurosong 2008
Meni je bas krivo sto Bosanska pesna nije pobedila. Iskreno sam navivao jer je bila najbolja.
Pozdrav
Edit: Gde mogu da nadzem tu pesnu za download? Hvala unapred.
Pozdrav
- black
#854 Re: Eurosong 2008
http://rapidshare.com/files/96847270/La ... j.rar.htmlvirshla wrote:Meni je bas krivo sto Bosanska pesna nije pobedila. Iskreno sam navivao jer je bila najbolja.
Pozdrav
-
virshla
#855 Re: Eurosong 2008
Hvala ti puno druze! 
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#856 Re: Eurosong 2008
da da, ali hrt ima napredniju tehniku tako da nije za cudit se.malamia wrote:ma ne znam kako ali signal an bht-u neuporedivo losiji..iako su oba na kablovskoj...Irm@ wrote:nego... vidim i po forumima a i niko od mojih prijatelja nije gledao Eurosong na BHT-u... vecinom su ljudi gledali na HRT-u... pa i ja sama... razlog: a sto ne mogu onog Kukrica... osip dobijem kad ga cujem...a ne daj Boze da ga vidim...
Ja sam gledala na bht-u nikada ne izbjegavam Kukrica,legenda
Ma ja sam kontala da se mi razdvojimo 10 kantona, imamo RS gore, Hrvate,Srbiju,Cg,Sloveniju,Makedoniju (dijasporu)
I eto pobjede
Al albanaca i gamadi
Nego super mi je bio slovenac "Pozdrav braco srbi" ja sam se ukocila
Btw zasto mi uvijek turcima damo 8,10 a oni nama neku sicu
- Neelix
#857 Re: Eurosong 2008
cini mi se da je bas obrnuto uvijek bilo, do ove godine, mi njima 8-oni nama 6.ladyblue18 wrote: Btw zasto mi uvijek turcima damo 8,10 a oni nama neku sicubas smo budale
- pirmin
#858 Re: Eurosong 2008
Iz istog razloga sto i Ruje od mladje bratije Srba redovno dobijaju u nadi da ce ih ovi nekad pomilovati po glavi.ladyblue18 wrote: Btw zasto mi uvijek turcima damo 8,10 a oni nama neku sicubas smo budale
Mada ,nogu na srce , turska pjesma je bila jedna od iznenadjenja - jedna od onih koje se i danas ,dan poslije , mogu slusati.
Last edited by pirmin on 25/05/2008 12:54, edited 1 time in total.
- ProS
#859 Re: Eurosong 2008
ima l' ko sliku tri prsta iz publike?
- moe_syzlak
#860 Re: Eurosong 2008
JEDNo pitanje
jel idemo iduce godine direktno u finale ..s o bzirom da zemlje iz top 4 nisu usle u prvih deset
a to sto neko rece da se ukinu komsijska glasanja pa mi bili zadnji da nije toga
jel idemo iduce godine direktno u finale ..s o bzirom da zemlje iz top 4 nisu usle u prvih deset
a to sto neko rece da se ukinu komsijska glasanja pa mi bili zadnji da nije toga
-
malizeleni
#861 Re: Eurosong 2008
Kako mi onaj slovenac zivac povuce. Majmun...
Svedska i Norveska, 10 poena, dobar.
Sta bi s Danskom, to me interesuje.
Svedska i Norveska, 10 poena, dobar.
Sta bi s Danskom, to me interesuje.
Last edited by malizeleni on 25/05/2008 13:12, edited 1 time in total.
- asafa_powell
#862 Re: Eurosong 2008
prijedlog za iducu godinu
velikani iz kemix produkcije
http://www.studio-kemix.com.ba/
lom u dusi feat adela
refikovi ahbabi
sateliti
ima potencijala za prva tri mjesta

velikani iz kemix produkcije
http://www.studio-kemix.com.ba/
lom u dusi feat adela
refikovi ahbabi
sateliti
ima potencijala za prva tri mjesta
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#863 Re: Eurosong 2008
ne. Iduce godine idu opet polufinali, samo zemlje osnivaci Eurovizije i zemlja pobjednica ne trebaju u pretkvalifikacije.moe_syzlak wrote:JEDNo pitanje
- moe_syzlak
#864 Re: Eurosong 2008
lahor wrote:Ama ljudi...onaj rus nezna ni engleski..mamu mu rusku sto nije pjevo na svom jeziku pa pobjedio.Pominjo sam to i ranije....Rusija i ne treba imati dobru pjesmu...bitno je da ima glasace...ovo zadnje je katastrofa,,,,,Vise bi od srca volio da je pobjedila Srbija ili Hrvatska..ako vec bosna nije mogla...
onog cicu sto je umrezio cijeli svijet puko bi ga infarkt da su pobjedili,,ne bi mogao vise mixati
- Šeherzada
- Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....
#865 Re: Eurosong 2008
Imala sam (ne)srecu i to cudo da gledam.oliicenje globalisticko - imperijalistickih teznji ka nametanju novokomponovane , globkulture , koja za cilj ima ubijanje identiteta i teritorijalnog suvereniteta .....ops , greska......"teritorijalni suverenitet" mi se provukao iz navike.......malih naroda, a narocito onih ponosnih, samosvesnih, , kao sto smo mi ,......dokazani borci protiv globalistickih teznji evropskih dushmana i anglosaksonskih zlikovaca
.
Gledajuci onaj galamatijas stranih spijuna , placenika, i ubacenih elemenata, prerusenih u pjevace , muzicare, pa bogami i novinare iz cijele Evrope, shvatila sam da se radi o perfidnoj , dugo kovanoj zavjeri protiv Bosanskog naroda, njegovih vjecitih teznji za slobodom, i naravno , ocuvanjem vjekovnih ognjista ......Shvatila sam , da je pobeda Marije Sherifovic
namjestena , samo da bi se strani posmatraci , preruseni u stotine novinara , infiltrirali u srbiju , u najosetljivijim momentima stvaranja nove "patriJotske vlade " , ne bi li tu rovarili i bushkali u ime izdajnika i placenika na prostorima ex Juge.....
A sta sve tu nisam vidjela.....od pedera, tranverstita,, narkomana ....Evropa je poslala svoje nakazne predstavnike , da pokvare nasu omladinu , dugo pazljivo odgajanu na Hnkinim,Halidovim ,Cecinim pjesmama ....cvijet nase mladosti, koji je rekao NE , evropi i njenim "vrijednostima"
Ali, smirivalo me, sto sam pretpostavila da ce brojne nacionalno svjesne organizacije i partije , patriJote i rodoljubi , sprijeciti tu sramotu ...paradu evropejstva u sred Beograda..znaci na prostorima nase ex drzave.....ali , avaj.......na moj uzas , nigdje momaka iz "stormfronta'
familije navijaca", " obraza " i ostalih nasih dika i ponosa ,nasih branitelja i cuvara od svjetskih probisvjeta i placenika.......Kada sam vidjela Laku da pjeva, samo sam cekala nekog celavog momka , niskog cela, odlucnog pogleda da izadje da isutira istog, ....ali.....nista......
Zatim , na moj uzas , na bini su se smjenjivali sve neprijatelj do neprijatelja.........Nisam mogla da vjerujem svojim ocima...
Pederi su posebna prica.....gomila sareno ofarbanih likova , vrcka buljama po "areni" , a nigdje "obrazovaca" da ih isutiraju, iskidaju bejzbol palicama,
pobiju govna pederska....
....a toliko se obecavalo......bruka jedna.......
Shok je bio potpun , kada sam vidjeo Holandjane ...MOJE tradicionalne neprijatelje koje mi odvedose momka koji mi je zatresao koljena, kako im dozvoljavaju da igraju, a da se pri tom nisu ogradili od Haga, tog suda, koji je osnovan samo radi srba..........
Stravican utisak su pojacavale zastave raznih zemalja, koje su sve veche vitlali neki domaci izdajnici ....kao sto je i taj MOJ
..tako se tu vidjelo i britanskih , i holandskih i belgijskih, ruskih i bjeloruskih zastava........da ti muka pripadne......nigdje arapska da zavijori.. ..bruka !!!!!!
Ocekivala sam cijelo vece da na binu izadju barem predstavnici Dubaija,i Maroka.....nasih saveznika......nema veze sto nisu evropske drzave, ali mi smo podjednako okrenuti i istoku i zapadu.......nema kod nas ...samo EU i niko vise,,,
Ali.......na zalost , opet razocarenje.........
Elem,odustala sam i izasla , osamucena od onolike kolicine evrope ....., ljudi, od onoliko bolja i muzike moze da vam pozli.....Evropa u svom najgorem izdanju , u sred Srbije ......doduse ,ne na kosovu , nego u beogradu........previse evrope , za jedan slobodarski , nebeski narod koji joj je rekao NE !!!
Sreca nasa da ne idemo na EP , pa necemo morati da ugostimo neprijatelje
Nece ovi nasi dozvoliti ovakve evro blamaze u Sarajevu , dok su on glavi i odgovorni..
Gledajuci onaj galamatijas stranih spijuna , placenika, i ubacenih elemenata, prerusenih u pjevace , muzicare, pa bogami i novinare iz cijele Evrope, shvatila sam da se radi o perfidnoj , dugo kovanoj zavjeri protiv Bosanskog naroda, njegovih vjecitih teznji za slobodom, i naravno , ocuvanjem vjekovnih ognjista ......Shvatila sam , da je pobeda Marije Sherifovic
A sta sve tu nisam vidjela.....od pedera, tranverstita,, narkomana ....Evropa je poslala svoje nakazne predstavnike , da pokvare nasu omladinu , dugo pazljivo odgajanu na Hnkinim,Halidovim ,Cecinim pjesmama ....cvijet nase mladosti, koji je rekao NE , evropi i njenim "vrijednostima"
Ali, smirivalo me, sto sam pretpostavila da ce brojne nacionalno svjesne organizacije i partije , patriJote i rodoljubi , sprijeciti tu sramotu ...paradu evropejstva u sred Beograda..znaci na prostorima nase ex drzave.....ali , avaj.......na moj uzas , nigdje momaka iz "stormfronta'
Zatim , na moj uzas , na bini su se smjenjivali sve neprijatelj do neprijatelja.........Nisam mogla da vjerujem svojim ocima...
Pederi su posebna prica.....gomila sareno ofarbanih likova , vrcka buljama po "areni" , a nigdje "obrazovaca" da ih isutiraju, iskidaju bejzbol palicama,
Shok je bio potpun , kada sam vidjeo Holandjane ...MOJE tradicionalne neprijatelje koje mi odvedose momka koji mi je zatresao koljena, kako im dozvoljavaju da igraju, a da se pri tom nisu ogradili od Haga, tog suda, koji je osnovan samo radi srba..........
Stravican utisak su pojacavale zastave raznih zemalja, koje su sve veche vitlali neki domaci izdajnici ....kao sto je i taj MOJ
Ocekivala sam cijelo vece da na binu izadju barem predstavnici Dubaija,i Maroka.....nasih saveznika......nema veze sto nisu evropske drzave, ali mi smo podjednako okrenuti i istoku i zapadu.......nema kod nas ...samo EU i niko vise,,,
Ali.......na zalost , opet razocarenje.........
Elem,odustala sam i izasla , osamucena od onolike kolicine evrope ....., ljudi, od onoliko bolja i muzike moze da vam pozli.....Evropa u svom najgorem izdanju , u sred Srbije ......doduse ,ne na kosovu , nego u beogradu........previse evrope , za jedan slobodarski , nebeski narod koji joj je rekao NE !!!
Sreca nasa da ne idemo na EP , pa necemo morati da ugostimo neprijatelje
Nece ovi nasi dozvoliti ovakve evro blamaze u Sarajevu , dok su on glavi i odgovorni..
Last edited by Šeherzada on 25/05/2008 14:21, edited 1 time in total.
-
LuckyLuck
#866 Terry Wogan: Eurosong nije što je nekad bio
BBC-jev komentator prenosa za takmičenje za pjesmu Evrovizije, sir Terry Wogan, objavio je kako bi mogao dati otkaz nakon što je britanski predstavnik Andy Abraham završio na posljednjem mjestu.
Terry je izrazio sumnje u njegovu želju za daljnjim obavljanjem posla komentatora Eurosonga izjavivši kako Eurosong više nije muzičko natjecanje.
Engleski predstavnik Andy Abraham osvojio je 14 poena za pjesmu "Even If "dok je pobjednik takmičenja, Rusija, osvojila 272 poena.
Terry Wogan koji ovo takmičenje za BBC komentariše još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća izjavio je kako je znao da će Rusi biti politički pobjednici od samog početka.
"Mislim da je Andy Abraham dao od sebe nastup svog živoa sa pjesmom koja je zasigurno zaslužila mnogo više poena nego što je osvojila, kada pogledate na poene koje je osovjila Španija ili Bosna i Hercegovina sa nekim smiješnim pjesmama" - rekao je Wogan.
--- SPAM ---.php/20080 ... canje.html
ovo za lakinu pjesmu što je rekao to je sigurno u pravu
i ja sam se iznenadio kad sam cuo da je ovaj smecar osvojio zadnje mjeswto heheh
Terry je izrazio sumnje u njegovu želju za daljnjim obavljanjem posla komentatora Eurosonga izjavivši kako Eurosong više nije muzičko natjecanje.
Engleski predstavnik Andy Abraham osvojio je 14 poena za pjesmu "Even If "dok je pobjednik takmičenja, Rusija, osvojila 272 poena.
Terry Wogan koji ovo takmičenje za BBC komentariše još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća izjavio je kako je znao da će Rusi biti politički pobjednici od samog početka.
"Mislim da je Andy Abraham dao od sebe nastup svog živoa sa pjesmom koja je zasigurno zaslužila mnogo više poena nego što je osvojila, kada pogledate na poene koje je osovjila Španija ili Bosna i Hercegovina sa nekim smiješnim pjesmama" - rekao je Wogan.
--- SPAM ---.php/20080 ... canje.html
ovo za lakinu pjesmu što je rekao to je sigurno u pravu
i ja sam se iznenadio kad sam cuo da je ovaj smecar osvojio zadnje mjeswto heheh
- 406coupe
- ladyblue18
#868 Re: Terry Wogan: Eurosong nije što je nekad bio
Ja ne kontam te Britance prvo cujes kako obozavaju Laku onda im ne valja...svasta.
A sto se tice njihovog predstavnika...ono meni nije nista posebno ali bas nista
A oni su uvijek skoro zadnji predzadnji ne znam sta se cudi.
A sto se tice njihovog predstavnika...ono meni nije nista posebno ali bas nista
A oni su uvijek skoro zadnji predzadnji ne znam sta se cudi.
- ladyblue18
#869 Re: Eurosong 2008
Nego nesto me interesuje.
Bilo je receno da ce bit odana pocast Tosetu u finalnoj veceri.
Ja to ne vidjeh.
Nije da je meni to sad nesto bitno, ali nekako mislim da je zasluzio to bio.
Ja to ne vidjeh.
- Saraybosna
#870 Re: Eurosong 2008
Dajte link pjesama Španije, Francuske, Turske, Armenije
- tranquil
#871 Re: Terry Wogan: Eurosong nije što je nekad bio
Ah, ko gubi taj se i ljuti 
UK'S EUROVISION RECORD
2008 - Andy Abraham, 25th place
2007 - Scooch, 22nd
2006 - Daz Sampson, 19th
2005 - Javine, 22nd
2004 - James Fox, 16th
2003 - Jemini, 26th
Ozbiljno, taj ko da je Ameriku otkrio. Ali bi vala i njegovi mogli da se potrude i da pošalju šta kvalitetnije na takmičenje, ovako se stvarno sramote godinu za godinom
Jaran kojem se nije svidjela Lakina pjesma mi govori nekad nakon što je prezentiran "Pokušaj": "Laka će biti zadnji". Rekoh "Ne može biti gori od Britanaca". I bi tako.
UK'S EUROVISION RECORD
2008 - Andy Abraham, 25th place
2007 - Scooch, 22nd
2006 - Daz Sampson, 19th
2005 - Javine, 22nd
2004 - James Fox, 16th
2003 - Jemini, 26th
Ozbiljno, taj ko da je Ameriku otkrio. Ali bi vala i njegovi mogli da se potrude i da pošalju šta kvalitetnije na takmičenje, ovako se stvarno sramote godinu za godinom
Jaran kojem se nije svidjela Lakina pjesma mi govori nekad nakon što je prezentiran "Pokušaj": "Laka će biti zadnji". Rekoh "Ne može biti gori od Britanaca". I bi tako.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
- stulic
#873 Re: Eurosong 2008
Od toga su odustali organizatori u cast Brege. Bilo je neke kontrovenrze u vezi toga Makedonci se ljutili ali na kraju je bilo kako je bilo...ladyblue18 wrote:Nego nesto me interesuje.
Ja to ne vidjeh.
- cyprus
#874 Re: Eurosong 2008
Ja volim sve stvari sa geografskog aspekta, a Evrovizija se pretvorila u ništa drugo nego u čistu geografiju. Dakle evo analize prvo naših dobijenih bodova:

Dakle sa karte se može vidjeti od koga smo to dobili bodove. Problem sa Eurosongom je što ova karta izgleda gotovo ista svake godine. Ove godine neočekivano upadoše samo Francuska i Češka sa 2 odnosno jednim bodom. Francuzi valjda zbog Gotijera, a Česi jer su nam valjda najbiži nejužnoslavenski slaveni. A prebrojavanjem dijaspore vidilo se da smo jaki U Švedskoj i Norveškoj, a da nas ima također i u Finskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Holandiji, Irskoj, de u Danskoj, od kojih smo ipak očekivali više. Na račun komšijskih odnosa dobili smo 12 od Srbije i Hrvatske (što je po meni najveći uspjeh Lake), standardnih 10 od Crne Gore i Slovenije, Makedonci malo razočarali, a šta tek reći za Albance, koji nam ne dadoše ništa a Srbijanskom vidovdanu 5 poena
. Ah umalo da zaboravim i kategoriju "bratskih bodova". Hvala Turskoj i Azerbejdžanu. I eto, to je to. Ali to smo sve mogli dobit i da smo poslali nekog da tamo šuti na pozornici 3 minute (a samo čekam koja će se država dosjetit vakog poteza). Dakle, pjesma je ispala uglavnom nebitna. Zato mislim da ubuduće dijaspora ne bi trebala nikako da glasa, da bi vidjeli koliko nsam stvarno vrijedi pjesma. A ako se vako nastavi onda ćemo svake godine biti 10. ili 11. Nekako mi se čini da bi mi draže bilo da budemo zadnji, nego da stalno dobivamo samo ove već navedene bodove.
Evo sad i ruske karte sa bodovima:

A što se tiče Rusije vidimo da ovi uz njihovu granicu ko da su se bojali da ne glasaju za njih. Međutim, nije do baš sad te bivše sovjetske države toliko vole Rusiju. Ko prati političku situaciju zna da između većine ovih država i Rusije postoji veliki antagonizam. Ipak, u tim državama živi veliki broj etničkih Rusa i eto razloga otkud svi bodovi Rusiji. Npr. etnički Estonci su neuporedivo više orjentisani na skandinavski blok i da samo oni glasaju teško da bi Rusija dobila išta. Ali u Estoniji živi 30% Rusa. I na taj način funkcionišu glasovi skoro svih bivših sovjetskih republika. 12 im ne dadoše jedino Gruzija, Azerbejdžan i Moldavija, jer je Azerbejdžan više orjentisan u kulturno-etničkom smislu na Tursku, Moldavija na Rumuniju, a Gruzija više voli Armeniju nego Rusiju. Pitanje je onda kako Rusija dosad nije nikako pobjeđivala (a ovo joj je objektivno najlošija pjesma dosad). Ipak da bi pobjedio na Evroviziji nisu ti dovoljni samo glasovi tvog bloka, nego trebaš napucat pjesmu da bi se svidila i nekome ko ti nije tako blizak. Bilanova pjesma je kvalitetom bezze (neusporedivo lošija od njegove od prije dvije godine), ali je napucan nastup da više nije moglo. I tako...uz ne prevelik ali solidan broj glasova iz zapadne, te skoro maximalan iz istočne Evrope - Eurosong ide u Rusiju. Također se može primjetit da se pjesma dobro primila na Mediteranu (a Izrael glasa tradicionalno za Rusiju zbog velikog broja Jevreja koji su porijeklom upravo iz Rusije), kao i da Skandinavske i sjeverne zemlje nisu uopšte ljubitelji pjesama sovjetskog bloka (izuzimam Finsku zbog solidnog broja Rusa u njoj).
Zaključak: dok se šta ne promjeni drastično u načinu glasanja, ja više ovo čudo neću gledat.
PS Tita mi ne shvatam ovo vako ozbiljno kako bi neko mogo pomislit

Dakle sa karte se može vidjeti od koga smo to dobili bodove. Problem sa Eurosongom je što ova karta izgleda gotovo ista svake godine. Ove godine neočekivano upadoše samo Francuska i Češka sa 2 odnosno jednim bodom. Francuzi valjda zbog Gotijera, a Česi jer su nam valjda najbiži nejužnoslavenski slaveni. A prebrojavanjem dijaspore vidilo se da smo jaki U Švedskoj i Norveškoj, a da nas ima također i u Finskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Holandiji, Irskoj, de u Danskoj, od kojih smo ipak očekivali više. Na račun komšijskih odnosa dobili smo 12 od Srbije i Hrvatske (što je po meni najveći uspjeh Lake), standardnih 10 od Crne Gore i Slovenije, Makedonci malo razočarali, a šta tek reći za Albance, koji nam ne dadoše ništa a Srbijanskom vidovdanu 5 poena
Evo sad i ruske karte sa bodovima:

A što se tiče Rusije vidimo da ovi uz njihovu granicu ko da su se bojali da ne glasaju za njih. Međutim, nije do baš sad te bivše sovjetske države toliko vole Rusiju. Ko prati političku situaciju zna da između većine ovih država i Rusije postoji veliki antagonizam. Ipak, u tim državama živi veliki broj etničkih Rusa i eto razloga otkud svi bodovi Rusiji. Npr. etnički Estonci su neuporedivo više orjentisani na skandinavski blok i da samo oni glasaju teško da bi Rusija dobila išta. Ali u Estoniji živi 30% Rusa. I na taj način funkcionišu glasovi skoro svih bivših sovjetskih republika. 12 im ne dadoše jedino Gruzija, Azerbejdžan i Moldavija, jer je Azerbejdžan više orjentisan u kulturno-etničkom smislu na Tursku, Moldavija na Rumuniju, a Gruzija više voli Armeniju nego Rusiju. Pitanje je onda kako Rusija dosad nije nikako pobjeđivala (a ovo joj je objektivno najlošija pjesma dosad). Ipak da bi pobjedio na Evroviziji nisu ti dovoljni samo glasovi tvog bloka, nego trebaš napucat pjesmu da bi se svidila i nekome ko ti nije tako blizak. Bilanova pjesma je kvalitetom bezze (neusporedivo lošija od njegove od prije dvije godine), ali je napucan nastup da više nije moglo. I tako...uz ne prevelik ali solidan broj glasova iz zapadne, te skoro maximalan iz istočne Evrope - Eurosong ide u Rusiju. Također se može primjetit da se pjesma dobro primila na Mediteranu (a Izrael glasa tradicionalno za Rusiju zbog velikog broja Jevreja koji su porijeklom upravo iz Rusije), kao i da Skandinavske i sjeverne zemlje nisu uopšte ljubitelji pjesama sovjetskog bloka (izuzimam Finsku zbog solidnog broja Rusa u njoj).
Zaključak: dok se šta ne promjeni drastično u načinu glasanja, ja više ovo čudo neću gledat.
PS Tita mi ne shvatam ovo vako ozbiljno kako bi neko mogo pomislit
- Neelix
#875 Re: Eurosong 2008
sta je poentaaida05 wrote:....