Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Rasprave o vjerskim temama.
Great Cornholio

#851 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Great Cornholio »

Prozor wrote: Bog je slao više Objava, naredbe su se razlikovale, ovisno o vremenu kad su objavljene, prema Islamu Kuran je posljednja Objava i prema tome njegove zabrane i pravila važe sa čovječanstvo do Smaka svjeta.....Jevreji ne vjeruju u Novi Zavjet(Indžil) i Kuran, a kršćani ne vjeruju u Kuran.... muslimani vjeruju u sve tri, ali vjeruju da je Kuran posljednja Knjiga čiji zakoni važe za sve ljude od tada pa do Smaka svijeta....
Ni taj Bog izgleda nije bio neki karakter i bio je izgleda nesiguran kad je toliko puta mijenjao svoje mišljenje o tome šta je dobro a šta loše za ljude :D Kura'n je znači četvrto izmijenjeno i dopunjeno izdanje njegovog prvog udžbenika namjenjenog za sve učenike, a prijašnja "izdanja" više ne važe :)
Prozor

#852 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Prozor »

Great Cornholio wrote:
Prozor wrote: Bog je slao više Objava, naredbe su se razlikovale, ovisno o vremenu kad su objavljene, prema Islamu Kuran je posljednja Objava i prema tome njegove zabrane i pravila važe sa čovječanstvo do Smaka svjeta.....Jevreji ne vjeruju u Novi Zavjet(Indžil) i Kuran, a kršćani ne vjeruju u Kuran.... muslimani vjeruju u sve tri, ali vjeruju da je Kuran posljednja Knjiga čiji zakoni važe za sve ljude od tada pa do Smaka svijeta....
Ni taj Bog izgleda nije bio neki karakter i bio je izgleda nesiguran kad je toliko puta mijenjao svoje mišljenje o tome šta je dobro a šta loše za ljude :D Kura'n je znači četvrto izmijenjeno i dopunjeno izdanje njegovog prvog udžbenika namjenjenog za sve učenike, a prijašnja "izdanja" više ne važe :)
Uveliko skrećemo sa teme, ali hajde kad već navaljuješ.....

Sa vjerskog gledišta, tačnije islamskog, svaki narod je imao poslanika, različita vremena su imala različite Objave, jer su se potrebe i uslovi svakog naroda i vremena bili različiti, a Bog je znao šta kojem vremenu najbolje odgovara.... Sve Knjige su bile u nebeskoj Knjizi, Lehvi-Mahfuz čini mi se da se zove, i odatle su objavljivane svaka svom vremenu.....
Sa ovim završavam ovu diskusiju jer stvarno nije tema "Šta Islam kaže o drugim vjeroispovijestima i knjigama?"!
Great Cornholio

#853 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Great Cornholio »

Prozor wrote: Sa ovim završavam ovu diskusiju jer stvarno nije tema "Šta Islam kaže o drugim vjeroispovijestima i knjigama?"!
U pravu si, otišli smo od teme :)
statix

#854 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by statix »

Pa ovi filozovski bogovi i naucni su blizi deizmu nego monoteizmu, zar ne...

Deisti vjeruju u sljedeće stvari i principe:

* Bog je napravio svemir i sve u njemu, navio ga kao sat i distancirao se od njega.
* Bog se ne prikazuje niti je postojao u ljudskoj formi
* Čovjek se ne može približiti Bogu ni kroz jednu religiju ili rituale
* Bog nema odabrani narod
* Čuda se ne događaju
Trenutno ne postoji nijedno aktivno mjesto za molitvu niti bilo kakva hijerarhija ili organizacija deista.
:D
http://bs.wikipedia.org/wiki/Deizam
Prozor

#855 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Prozor »

Koji su to "filozofski i naučni bogovi"?
statix

#856 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by statix »

Prozor wrote:Koji su to "filozofski i naučni bogovi"?
Eto procitaj iznad...
Bitte_Halt_ja_ja

#857 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

statix wrote:Pa ovi filozovski bogovi i naucni su blizi deizmu nego monoteizmu, zar ne...

* Bog je napravio svemir i sve u njemu, navio ga kao sat i distancirao se od njega.
* Čuda se ne događaju
Trenutno ne postoji nijedno aktivno mjesto za molitvu niti bilo kakva hijerarhija ili organizacija deista.

ahahahah prejako(moj glas imaju) :) i kakva je razlika izmedju "deizmicara" i agnostika?
statix

#858 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by statix »

ahahahah prejako(moj glas imaju) :) i kakva je razlika izmedju "deizmicara" i agnostika?
Pojma nemam :D , ali uglavnom ne filozofiraju sta je poslije smrti i sigurno ne vjeruju da nam je poslana knjiga kako treba zivjeti, kako biti moralan, nego trebamo sami, valjda kroz etiku, istraziti cemu sustinski teziti tj. korisnom, pozitivnom i moralnom djelovanju, kako bi sadasnjost ucinili boljom, a time i buducnost za nase potomke.
Prozor

#859 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Prozor »

statix wrote:
Prozor wrote:Koji su to "filozofski i naučni bogovi"?
Eto procitaj iznad...
Kažeš "ovi filozofski bogovi", ne kažeš koji su to.....
statix

#860 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by statix »

Pa ne mislim valjda na Platonovog... :D

Ma dobro ja sam to glupo generalisao, ali eto kad ti spomenu Aristotela, njegov Bog, bar po meni, je blizi deistickom shvatanju Boga, nego monoteistickom.
arzuhal

#861 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by arzuhal »

statix wrote:Pa ne mislim valjda na Platonovog... :D

Ma dobro ja sam to glupo generalisao, ali eto kad ti spomenu Aristotela, njegov Bog, bar po meni, je blizi deistickom shvatanju Boga, nego monoteistickom.
:lol:

Pravo sarajevsko-kafansko objašnjenje :thumbup:

- Znaš li ko je Martin Heidegger?
- Znam..to je onaj što je rek'o da je ''jezik kuća Bitka'' i bio je nacist...

:mrgreen:
Master Exploder

#862 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Master Exploder »

statix wrote:Pa ovi filozovski bogovi i naucni su blizi deizmu nego monoteizmu, zar ne...

* Čuda se ne događaju
Deistički bog je vrhunska ljenčina :lol:
Uz to je i posve nepotreban...

Zaista, koja je razlika između deista i agnostika ili pragmatičnog ateista? :)
Master Exploder

#863 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Master Exploder »

double post
Last edited by Master Exploder on 19/07/2010 22:07, edited 2 times in total.
statix

#864 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by statix »

Pravo sarajevsko-kafansko objašnjenje :thumbup:

- Znaš li ko je Martin Heidegger?
- Znam..to je onaj što je rek'o da je ''jezik kuća Bitka'' i bio je nacist...
Nista meni ne uvaljuj. :D To je opste poznato da je vremenom krscanstvo, tako reci, prigrlilo Platona, a Islam Aristotela. Istina, u samo njima svojstvenom stilu, kreativnim tumacenjima i izvrtanjem njihovih ucenja. Ti podrzavas skolastiku?
Sto se mene tice, ja kad citam bilo sta od stiva, nemam potrebu poislamizirati ili pokatolciti to, bilo daj je upitanju filozofija ili prirodna nauka. Medjutim, vidim da je trend danasnjih vjernika, poislamiziranje Ajnstajna, Aristotela vadjenjem iz konteksta pojedinin njihovih citata itd...

Kad smo vec kod Aristotela, sta sam tacno rekao pogresno. Da li je Aristotel imao identican pogled na Boga, kojeg imaju npr. muslimani? Koliko znam njegov kreator nije sveti tehnicar koji je sklepo univerzum i povremeno ga doradjuje i usavrsava, niti se zanima za ljude. Dusa, po njemu, takodjer nije vjecna. Da ne spominjemo rupe koje je imao u fizici, njegovo tumacenje robovlasnistva i uloge zene u drustvu (da ga mozda zato ne simpatiziraju? :P ). Ako cemo ga hvaliti, treba ga hvaliti kao covjeka koji je udario temelje prirodnim naukama i filozofiji tj. pokazao kojim putem treba da idu i kojim pitanjima da se bave.
Ti i ja mozemo pametovati, ali nikad necemo sa sigurnoscu znati, sta su ti velikani konkretno mislili o Bogu i da li bi se npr. danas ili u vrijeme objave Kurana izjasnili kao muslimani.
Prozor

#865 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Prozor »

statix wrote:Pa ne mislim valjda na Platonovog... :D

Dobro, nisam te bio razumio.
Bitte_Halt_ja_ja

#866 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

Master Exploder wrote:

* Čuda se ne događaju
Deistički bog je vrhunska ljenčina :lol:
Uz to je i posve nepotreban...

Zaista, koja je razlika između deista i agnostika ili pragmatičnog ateista? :)

skontah!!!!!!!! deizam ima 5 zapisanih pravila...:)
sansun

#867 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by sansun »

ako je "savršenstvo" organizama dokaz koji ide u prilog tome da jedan inteligentan dizajner iza toga stoji, onda bih volio da mi neko odgovori ko stoji iza djece koja su sa dvije glave, tri ruke ili bez ijednog uda rođena? Naravno, neko će kazati da to nije pravilo ali se od takvih grešaka ne može glava okretati.

I generalno, ako u prirodi postoji složen organizam, to ne podrazumijeva da je inteligentno i sastavljen, čak suprotno, mnogi biologičari vjeruju da su mnogi organizmi na jedan veoma nepotrebno komplikovan način nastali, pogotovo se to na naše oko odnosi. Zatim, šta ćemo sa slijepim crijevom, ili bradavicama kod muškaraca, ili našim ostatkom repa, čemu to služi danas? A oni oštroumniji će se prije zapitati zbog čega to uopće imamo?
GAU 8

#868 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by GAU 8 »

sansun wrote:ako je "savršenstvo" organizama dokaz koji ide u prilog tome da jedan inteligentan dizajner iza toga stoji, onda bih volio da mi neko odgovori ko stoji iza djece koja su sa dvije glave, tri ruke ili bez ijednog uda rođena? Naravno, neko će kazati da to nije pravilo ali se od takvih grešaka ne može glava okretati.

I generalno, ako u prirodi postoji složen organizam, to ne podrazumijeva da je inteligentno i sastavljen, čak suprotno, mnogi biologičari vjeruju da su mnogi organizmi na jedan veoma nepotrebno komplikovan način nastali, pogotovo se to na naše oko odnosi. Zatim, šta ćemo sa slijepim crijevom, ili bradavicama kod muškaraca, ili našim ostatkom repa, čemu to služi danas? A oni oštroumniji će se prije zapitati zbog čega to uopće imamo?
Ne kaze se "biologicari" nego biolozi. :P

Salu na stranu. Tvoj post sadrzi opravdanu argumentaciju u korist evolutivnog razvoja. Medjutim zaboravljas s kim ovdje imas posla. Imas posla s ljudima koji a priori odbacuju evoluciju, a cinjenice ih ne zanimaju. Tj. zanimaju ih smao ako se na bilo kakav nacin mogu toliko iskriviti da idu u korist opovrgavanja evolucije.

Imas npr.: The study in the medical school tells us that the appendix is a “bacteria factory, cultivating the good germs” that is needed by the human body to make itself healthy.

So the Bible remains correct when it says that God made human beings in a wonderful way.

i jos mnostvo slicnih primjera
NIN

#869 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by NIN »

GAU 8 wrote:
sansun wrote:ako je "savršenstvo" organizama dokaz koji ide u prilog tome da jedan inteligentan dizajner iza toga stoji, onda bih volio da mi neko odgovori ko stoji iza djece koja su sa dvije glave, tri ruke ili bez ijednog uda rođena? Naravno, neko će kazati da to nije pravilo ali se od takvih grešaka ne može glava okretati.

Ne kaze se "biologicari" nego biolozi. :P

Salu na stranu. Tvoj post sadrzi opravdanu argumentaciju u korist evolutivnog razvoja. Medjutim zaboravljas s kim ovdje imas posla. Imas posla s ljudima koji a priori odbacuju evoluciju, a cinjenice ih ne zanimaju. Tj. zanimaju ih smao ako se na bilo kakav nacin mogu toliko iskriviti da idu u korist opovrgavanja evolucije.

Imas npr.: The study in the medical school tells us that the appendix is a “bacteria factory, cultivating the good germs” that is needed by the human body to make itself healthy.

So the Bible remains correct when it says that God made human beings in a wonderful way.

i jos mnostvo slicnih primjera
Njegov post ne sadrzi ama bas nista u korist evolucije!

Recimo, reci:
sansun wrote:...ako u prirodi postoji složen organizam, to ne podrazumijeva da je inteligentno i sastavljen
sto ima smisla i s cim se slazem, ali u nastavku istog iskaza zakljuciti:
sansun wrote:...čak suprotno, mnogi biologičari vjeruju da su mnogi organizmi na jedan veoma nepotrebno komplikovan način nastali, pogotovo se to na naše oko odnosi.
je nista nis'cim! Autor kaze da kompleksnost u prirodi ne podrazumjeva mogucu kreaciju potvrdjujuci svoj iskaz zakljuckom u kojem tvrdi da je kompleksnost nepotrebna ali ipak prisutna, sto ga ne vodi ama bas nigdje, a kamoli u korist koncepta zvanog evolucija. Prije ce da njegov iskaz govori upravo suprotno od onog sto je htio reci!

Druga vrlo bitna stvar koju mnogi ne shvataju je stvar da evolucija ne podrazumjeva nepostojanje necega, u ovom slucaju koncepta bozanstva. Ako neko kaze da teorija evolucije najbolje objasnjava svekoliku zivotnu raznolikost na planeti on ne mora automatski implicirati da ne vjeruje u boga ili da bog ne postoji. Slicno, ako neko vjeruje u boziju kreaciju to ne mora znaciti da samim tim a priori odbacuje postepeni razvoj zivota kakvog ga evolucija objasnjava (fakticki, bozija kreacija se moze protumaciti na vise nacina jer ni jedna abrahamska sveta knjiga nije naucni udzbenik, kako novokomponovani vjernici vole reci u nekim za njih komplikovanim dijaloskim situacijama :D ).

Ono sto je evidentno je to da novokomponovani na obje strane zapocinju svoje nove zivote u krajnostima. Jedni odmah zauzimaju stav da je evolucija primarno oruzje u borbi protiv ideologije sa kojom se samo do jucer poistovjecivao, dok drugi na identican nacin uzimaju kreacionisticke floskule ili kuranske mudzize kao oruzje u borbi protiv onih koji ne vjeruju, onih kojim su do jucer pripadali ili na neki slican nacin se poistovjecivali. Sa psiholoskog stanovistva ovaj fenomen nije uopste komplikovan jer se isti objasnjava zeljom za dokazivanjem svoje lojalnosti novoj grupi, a i samom sebi, sto je bitnije. Onda kada se proces racionalizacije uspjesno zavrsi, tj. kada uspije sebe ubjediti i konacno povjerovati u novu ideju on/ona prestaju sa konfrontiranjem tako sto se gubi interes za intelektualnim, a i oni socijalnim kontaktima sa starom sto opet za posljedicu ima potpuno prizeljkivano poistovjecivanje sa novom grupom (nema potrebe za daljnim dokazivanje/borbom). Naravno, tu su uvijek izuzeci, jel'.

A ti @sansun, ako bas zelis nauciti neke stvari vezane za evoluciju onda zaboravi na Jahvea, Alaha, poslanike, proroke i 'fataj se literature! Kasnije, kad steknes osnovno, pa malo sire znanje o tematici, tek tada mozda budes zrelije porazmislio o pitanjima koja se bave fenomenom religije i duhovnosti kod covjeka. Do tada, kako ti rekoh, najbolja borba, kako sa samim sobom tako i sa svojom okolinom je stjecanje znanja!

:)
statix

#870 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by statix »

fakticki, bozija kreacija se moze protumaciti na vise nacina jer ni jedna abrahamska sveta knjiga nije naucni udzbenik, kako novokomponovani vjernici vole reci u nekim za njih komplikovanim dijaloskim situacijama :D ).
Upravo o ovome sam i ja najvise pisao, jer ukidanje relije je nemoguce poznavajuci psihu covjeka, ali razdvajanje i preuzimanje nekih njenih funkcija koje je ranije obavljala i davanje te uloge nauci je bilo neophodno za razvoj covjecanstva.
Uzmimo samo rasprave o nastanku svijeta, koje su se vodile na forumu. Te rasprave su u sustini apsurdne i nekorisne, jer suprostaviti astronomiju, kozmologiju i astrofiziku prema kozmogonij (sto podrazumijeva mitove, prenosene usmenom i pismenom predajom) odredjenih civilizacija je banalno. Svaka civilizacija se bavila kozmogonijom i imala svoj mit o stvaranju svijeta, izmedju ostalih i Egipat i Mezopotamija. Slicnosti koje su prisutne izmedju njihove i izraelske kozmogonije opisane u Tori su velike, pogotovo sa babilonskim mitom Enuma elis, ali i sumeranskim. Samo jedan primjer slicnosti. Prema Sumeranima, stvaranje svijeta bilo je posljedica raskida i odvajanja. An (nebo) i Ki (zemlja), u početku spojeni, razdvojili su se tako da je An otišao prema gore, a Ki prema dolje.

Dakle, kako se razvijala ljudka svijest i sticalo novo znanje, neki mitovi su zastarili i postali beskorisni, te ih je covjek napustio. Nema potrebe da se mitovima objasnjavaju neke pojave i u tom pogledu religija i ne treba da se bavi tim pitanjima, kao niti da se bavi politikom, jer sam pristup i metodologija su pogresni tj. uvijek se krece od objave.
The Admiral

#871 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by The Admiral »

Morske tmine i unutrašnji valovi

"Ili su kao tmine dubokih mora koje prekrivaju talasi sve jedan za drugim, iznad kojih su oblaci, sve tmine jedna iznad drugih, prst se pred okom ne vidi, - a onaj kome Allah ne da svjetlo neće svjetla ni imati." (An-Nur, 40)
Generalno okruženje dubokih mora je ovako opisano u knjizi Oceans: Danas sa sigurnošću znamo da tmina dubokih mora i okeana vlada na dubini od oko 200 m i dublje. Na ovim dubinama skoro uopće nema svjetlosti. A, na dubinama preko 1000 m apsolutno je nemoguće naići ni na kakvu svjetlost.
Pored podataka vezanih za generalnu geografsku građu mora i okeana, karakteristike živih bića koja tu žive, danas je čak moguće doći i do podataka koji govore o količini vode određenog mora ili okeana, površini, dubini i sl. Ipak, da bi se došlo do svih ovih podataka, čovjek je primoran koristiti se raznim specijalnim pomagalima i podmornicama izrađenim uz pomoć suvremene tehnologije.
Bez ovih pomagala skoro je nemoguće da čovjek dopre do morskih dubina preko 40 m. Uporedo sa tim, bez određenih pomagala je apsolutno nemoguće da čovjek dospije i ostane živ na tamnim okeanskim dubinama od oko 200 m. Zbog toga, naučnici su detaljne podatke o morima uspjeli otkriti tek u skoro vrijeme. Suprotno tome, frazu"tmina dubokih mora"sadržanu u An-Nur suri je Kur'an iznio prije 1400 godina. Iznošenje ovog podatka u Kur'anu i to u periodu kada nije postojalo nikakve tehnologije i kada, prema tome, nije postojalo nikakvo pomagalo pomoću kojega bi čovjek mogao zaroniti u morske dubine, svakako je svojevrsna mudžiza ove uzvišene Knjige.
Uporedo sa navedenim, u istom ajetu sure An-Nur, u formulaciji "...kao tmine dubokih mora koje prekrivaju talasi sve jedan za drugim, iznad kojih su oblaci, sve tmine jedna iznad drugih...".
Kur'an upozorava na još jednu nedavno otkrivenu naučnu mudžizu: Naučnici su nedavno otkrili da "na površini morskih slojeva sa različitom gustinom postoje unutrašnji valovi koji čine granicu između ovih slojeva".
Unutrašnji valovi prekrivaju dubine mora i okeana, pošto duboka mora posjeduju veću gustoću vode na dubinama u odnosu na površinsku vodu. Unutrašnji valovi se ponašaju kao površinski valovi. Kao i vanjski valovi, i unutrašnji valovi se mogu razbijati. Unutršnji valovi se ne mogu primijetiti prostim ljudskim okom, jedino su uočljivi prilikom istraživanja promjena temperature i slanosti mora ili okeana.
Podatak iznesen u navedenom kur'anskom ajetu je u apsolutnom skladu sa navednim objašnjenjem. Bez provođenja određenih istraživanja, čovjek je u stanju uočiti jedino valove koji su na površini mora, dok je unutarnje talasanje apsolutno nedostupno. Ali, u suri An-Nur Allah, subhanehu we te'ala, upozorava na drugi oblik talasanja koje se pojavljuje na morskim dubinama. Neosporno je da je i ova činjenica, koju su naučnici nedavno uspjeli otkriti, jedan od pokazatelja da je Kur'an riječ Sveznajućeg, Allaha, subhanehu we te'ala.

--------------------------------------------------------------------------------

Literatura: "Kur'anske mudzize", Harun Yahya: Bosančica Print, Sarajevo, 2001. godine
Prilozila: Alfa
Bušman

#872 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Bušman »

Ovo sto je ovdje navedeno je u rangu onoga sto je pisao L. Ron Hubbard i onoga sto rade njegovi sljedbenici. Tumacenje nekog teksta i pretvaranje u kult.

Dakle, val/talas - vertikalno kretanje vodene povrsine uslovljeno zajednickim gravitacionim privlacenjem Sunca i Mjeseca. Dubinski talasi? Takvo nesto ne postoji, postoje dubinske struje. One su uslovljene razlicitom temperaturom, salinitetom i opet gravitacionim utjecajem Sunca i Mjeseca. Morske struje su horizontalna kretanja, a ne valovi (zaboravi na to da valovi u fizici mogu biti transferzalni i longitudinalni, valovi u moru su samo vertikalni/transferzalni). Ovim tvoje, odnosno tumacenje Haruna Yahye (propali student dizajna enterijera), pada u vodu.
Tama dubokih mora. Hmmm, ko je ronio na obalama Jadrana, zna da se na 10ak metara vec slabije vidi. To su mogli i ribari prahistorije skontati, jer gledajuci prema dolje ne vidi se nista. Isto kao i u noci. Dakle, moglo se jednostavno doci do zakljucka da je u dubinama mora pravo mracno, inteligentna osoba je to mogla skontati.
BHF_Manijak

#873 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by BHF_Manijak »

Zanimljivo kako svi do jednog znaju da je Harun Yahja "propali student dizajna enterijera,arhitekture,gradjevine" i cega vec sve ne...To se obavezno navodi pri komentarisanju doticnog,a pitam se gdje ste vi u tom svemu dajuci takve kriticarske komentare?!Sve akademik do akademika ili sta vec?Zanimaju me bas vase diplome,obzirom da volite plaho da palamudite,posumnjao bih da mozda imate po 3-4 diplome sa renomiranih svjetskih univerziteta ili se mozda varam?! :-? :zzzz: Najlakse je drugom mahanu naci,po sistemu "On je propo student,sta on ima da se petlja tamo 'gdje mu nije mjesto' ",a vi ste ostali kao kompetentni??!! :oops:
Optimus Prime

#874 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Optimus Prime »

Evo ja imam doktorat ali nije uopce vazno.

Harum Yahyine teorije se mogu raskrinkati sa znanjem iz srednje skole.
ahuseino

#875 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by ahuseino »

The Admiral wrote:Morske tmine i unutrašnji valovi

"Ili su kao tmine dubokih mora koje prekrivaju talasi sve jedan za drugim, iznad kojih su oblaci, sve tmine jedna iznad drugih, prst se pred okom ne vidi, - a onaj kome Allah ne da svjetlo neće svjetla ni imati." (An-Nur, 40)
Generalno okruženje dubokih mora je ovako opisano u knjizi Oceans: Danas sa sigurnošću znamo da tmina dubokih mora i okeana vlada na dubini od oko 200 m i dublje. Na ovim dubinama skoro uopće nema svjetlosti. A, na dubinama preko 1000 m apsolutno je nemoguće naići ni na kakvu svjetlost.
Pored podataka vezanih za generalnu geografsku građu mora i okeana, karakteristike živih bića koja tu žive, danas je čak moguće doći i do podataka koji govore o količini vode određenog mora ili okeana, površini, dubini i sl. Ipak, da bi se došlo do svih ovih podataka, čovjek je primoran koristiti se raznim specijalnim pomagalima i podmornicama izrađenim uz pomoć suvremene tehnologije.
Bez ovih pomagala skoro je nemoguće da čovjek dopre do morskih dubina preko 40 m. Uporedo sa tim, bez određenih pomagala je apsolutno nemoguće da čovjek dospije i ostane živ na tamnim okeanskim dubinama od oko 200 m. Zbog toga, naučnici su detaljne podatke o morima uspjeli otkriti tek u skoro vrijeme. Suprotno tome, frazu"tmina dubokih mora"sadržanu u An-Nur suri je Kur'an iznio prije 1400 godina. Iznošenje ovog podatka u Kur'anu i to u periodu kada nije postojalo nikakve tehnologije i kada, prema tome, nije postojalo nikakvo pomagalo pomoću kojega bi čovjek mogao zaroniti u morske dubine, svakako je svojevrsna mudžiza ove uzvišene Knjige.
Uporedo sa navedenim, u istom ajetu sure An-Nur, u formulaciji "...kao tmine dubokih mora koje prekrivaju talasi sve jedan za drugim, iznad kojih su oblaci, sve tmine jedna iznad drugih...".
Kur'an upozorava na još jednu nedavno otkrivenu naučnu mudžizu: Naučnici su nedavno otkrili da "na površini morskih slojeva sa različitom gustinom postoje unutrašnji valovi koji čine granicu između ovih slojeva".
Unutrašnji valovi prekrivaju dubine mora i okeana, pošto duboka mora posjeduju veću gustoću vode na dubinama u odnosu na površinsku vodu. Unutrašnji valovi se ponašaju kao površinski valovi. Kao i vanjski valovi, i unutrašnji valovi se mogu razbijati. Unutršnji valovi se ne mogu primijetiti prostim ljudskim okom, jedino su uočljivi prilikom istraživanja promjena temperature i slanosti mora ili okeana.
Podatak iznesen u navedenom kur'anskom ajetu je u apsolutnom skladu sa navednim objašnjenjem. Bez provođenja određenih istraživanja, čovjek je u stanju uočiti jedino valove koji su na površini mora, dok je unutarnje talasanje apsolutno nedostupno. Ali, u suri An-Nur Allah, subhanehu we te'ala, upozorava na drugi oblik talasanja koje se pojavljuje na morskim dubinama. Neosporno je da je i ova činjenica, koju su naučnici nedavno uspjeli otkriti, jedan od pokazatelja da je Kur'an riječ Sveznajućeg, Allaha, subhanehu we te'ala.

--------------------------------------------------------------------------------

Literatura: "Kur'anske mudzize", Harun Yahya: Bosančica Print, Sarajevo, 2001. godine
Prilozila: Alfa

Joj ubleha i talasanja.
Post Reply