Pčelarstvo

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
TVRDOGLAVI BUGOJANAC

#851 Re: Pčelarstvo

Post by TVRDOGLAVI BUGOJANAC »

keno 83 wrote:MOJ BUGOJANAC SVI NESTO SUTE..kako je kod tebe situacija, jesu pcele vec na nastavku, imali kakvih unosa..sezona jeli zadovoljavajuce pocela, kakva su nadanja za ovu godinu, ocekivanja ciljevi??eto pitanja za svakog..
Zdravo!
Ma, vidim da šute. Mogu to shvatiti jer sam i sam do guše u poslu: pravim etaže na pčelinjaku, kupio sam kontejner za ostavu pa i njega treba postaviti, doveo sam vodu i to treba riješiti, a u garaži sve zakrčeno od starih i novih nastavaka i polunastavaka. Nisam baš zadovoljan stanjem društava, no kad sam u dnevniku uporedio sa prošlogodišnjim stanjem, raspoloženje mi se malo popravilo. Živnula su društva, nose polen (drijenjak, visibaba, jagorčevina, mrtva kopriva, a počela je beharati i džanarika ili zerdalija, kako je u Bosni zovemo...). Snaga društava: šareno: ima super jakih, dobrih, ali i loših. Trebam izvršiti izjednačavanje zajednica, a slabe sam prepustio selekciji, ako prežive, svakako će služiti kao pomoćna i maticu ću im obavezno zamijeniti. Heh, nadanja? Pošto su zaredom već četiri godine sve gora od gore, nadam se da bi ova mogla nešto popraviti, ali ima i ona narodna: "Ko živi u nadi, umre u bijedi!" i obratno. Ciljevi: dvomatično DB-om, oformiti Alpske, Wareove narodne, RV, TBH, IB Nukleuse (Ivan Brbdušić) itd. (sve to ovih dana dovršavam u garaži). No, kako god da bude, neće me iznenaditi i prilagodiću se. Eto!
Uzdravlje i svako ti dobro!
keno 83

#852 Re: Pčelarstvo

Post by keno 83 »

inace imali iko gore po Bosni da koristi seleci kontenjer za kosnice tipa lr?i koja je cijena tog kontenjera za ostavu sto ste uzeli, jeli to jedan od onih tkz un kontenjera ratnih, i kolika ,mu je kvadratura??
TVRDOGLAVI BUGOJANAC

#853 Re: Pčelarstvo

keno 83 wrote:inace imali iko gore po Bosni da koristi seleci kontenjer za kosnice tipa lr?i koja je cijena tog kontenjera za ostavu sto ste uzeli, jeli to jedan od onih tkz un kontenjera ratnih, i kolika ,mu je kvadratura??
Zdravo Keno!
Ja sam za ostavu kupio onaj kontejner što se koristi za transport sladoleda. Mjere su mu 220 cm x 420 cm i meni je, sad zasad, taman. Ne moram se lomiti oko još jedne ostave (šupe) i gubiti vrijeme, a platio sam ga prijatelju simboličnih 200,00 KM (oko 800 kuna). Taj moj prijatelj prodaje još dva metalna o kojima ti govoriš, mislim da je dužina oko 7 metara, a za oba traži 2 000,00 KM (oko 8 000,00 kuna). Svaki od njih je po oko 15 metara kvadratnih. Mislio sam jedan i taj uzeti, ali stiska s parama, a na otpadu kao staro željezo toliko vrijedi.
Uzdravlje!
omega3

#854 Re: Pčelarstvo

Post by omega3 »

Svaka cast:Pcelaru i Tvrdoglavom Bugojancu na cestom javljanju,i aktivnom sudjelovanju na forumu.Trenutno ne boravim u BiH,pa nemam razloga da se cesto javljam,iako forum pratim redovno.Na zalost odgovorni ljudi se oglusuju o sve akcije usmjerene ka prosperitetu BiH,pa i razni predavaci i prepisivaci pcelarske literature,koji se samo iskupe kad imaju licni interes(Prodaja knjige,naplata honorara za predavanje i sl)
TVRDOGLAVI BUGOJANAC

#855 Re: Pčelarstvo

omega3 wrote:Svaka cast:Pcelaru i Tvrdoglavom Bugojancu na cestom javljanju,i aktivnom sudjelovanju na forumu.Trenutno ne boravim u BiH,pa nemam razloga da se cesto javljam,iako forum pratim redovno.Na zalost odgovorni ljudi se oglusuju o sve akcije usmjerene ka prosperitetu BiH,pa i razni predavaci i prepisivaci pcelarske literature,koji se samo iskupe kad imaju licni interes(Prodaja knjige,naplata honorara za predavanje i sl)
Hvala! Pare malo koga ne pokvare. Lakomost je najgori "rak".
Srdačan pozdrav!
pčelar

#856 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

UDRUŽENJE PČELARA "PRVA PČELA" IZ PRIJEDORA

Dužnost mi je da malo predstavim Udruženje pčelara "Prva Pčela" iz Prijedora. Na čelu kao predsjednik ovog udruženja je gosp. Rajko Radivojac jedan divan i skroman momak i veliki borac za pčelarstvo u BiH. Naime pored velikih obaveza u udruženju i van njega Rajko je na nedavno održanom sajmu u Beogradu upoznao Slovenske pčelare i to poznanstvo pretočio u jedno druženje u Prijedoru u nedjelju 11. Aprila. Slovenski Savez pčelara u Septembru ove godine održava Svjetski kongres ili konferenciju pčelarskih organizacija, pa su tim povodom iz Slovenskog saveza a zahvaljujući gospodinu Radivojcu u Prijedoru boravili službenici gospodin Andrej Sever član Upravnog Odbora Pčelarske Sveze Slovenije, gosp. Vlado Auguštin predsjednik regionalne pčelarske Sveze Bela Krajina i gosp. Stane Plut, savjetnik u Slovenskom pčelarskom Savezu koji održali predavanje na temu Liječenje varoe u Sloveniji i promovisali ovaj skup koji se održava u septembru u Sloveniji. Isti gosti su pozvani da dođu u Bihać i kod nas prezentiraju isti program jer je naš savez pozvan na ovaj skup. Zaista jedno od rijetkih udruženja u cijeloj BiH koji su multietnički i gledaju pčelarstvo u budućnost a sve zahvaljujući gospodinu Radivojcu i njegovim momcima iz udruženja koji su česti gosti pčelarima na USK-u i imamo jako dobru saradnju na dobrobit pčelarstva. Da napomenem da će gospodin Rajko Radivojac uskoro izdati i svoju prvu knjigu Ilustrovani priručnik za pčelare početnike pa će svi oni koji se počinju baviti pčelarstvom zaista moći naći dosta novih podataka jer sam imao čast da pogledam knjigu pred štampanje. Samo reći velika hvala Rajko što si nas pozvao na ovaj skup u Prijedoru samo naprijed.
pčelar

Andrej Sever vođa tima Slovenske delegacije i član UO Slovenskog pčelarskog Saveza
Image

Ovo je taj skromni gospodin predsjednik Udruženja pčelara "Prva Pčela" iz Prijedora
Image
Last edited by pčelar on 02/03/2012 23:20, edited 1 time in total.
TVRDOGLAVI BUGOJANAC

#857 Re: Pčelarstvo

Pozdrav Pčelaru!
Svaka čast, lijepo je vidjeti i znati da se ljudi druže i proširuju poznanstva i vidike bez granica. Iz iskustva znam kad se sastanu pčelari pa započnu rasprave i nadmudrivanja da to izgleda kao rogovi u vreći, ali opet sve dođe na svoje.
Uzdravlje!
TVRDOGLAVI BUGOJANAC

#858 Re: Pčelarstvo

Poštovane kolege!
Zna li neko da li i gdje u BiH ima kupiti sadnice ili sjeme evodije? Hvala.
Pozdrav!
slucajni_prolaznik1

#859 Re: Pčelarstvo

Post by slucajni_prolaznik1 »

evo ako nekog zanima... video snimci pčelarskih predavanja pčelarskog udruženja ''FACELIJA'' Goražde... web sajt sadži dosta edukativnog materijala

http://gorazdemedina.com/?page_id=203
TVRDOGLAVI BUGOJANAC

#860 Re: Pčelarstvo

slucajni_prolaznik1 wrote:evo ako nekog zanima... video snimci pčelarskih predavanja pčelarskog udruženja ''FACELIJA'' Goražde... web sajt sadži dosta edukativnog materijala

http://gorazdemedina.com/?page_id=203
Lijepo!
keno 83

#861 Re: Pčelarstvo

Post by keno 83 »

pozdrav ljudi evo citao sam knjigu dvomaticno pcelarenje od velagica, i sve mi je jasno, ali nikako ne mogu da shvatim kako covjek hrani sirupom donje drustvo..ili ja nisam dobro procitao, ili je on taj dio izostavio, pa eto ako ko zna rjesenje ove nedoumice hvala unaprijed i puno pozdrava...
omega3

#862 Re: Pčelarstvo

Post by omega3 »

keno 83 wrote:pozdrav ljudi evo citao sam knjigu dvomaticno pcelarenje od velagica, i sve mi je jasno, ali nikako ne mogu da shvatim kako covjek hrani sirupom donje drustvo..ili ja nisam dobro procitao, ili je on taj dio izostavio, pa eto ako ko zna rjesenje ove nedoumice hvala unaprijed i puno pozdrava...
Pa sama Vam rijec kaze da se radi o jednom drustvu,sa dvije matice,pa ako su matice razdvojene,ostale pcele nisu,i slobodno se krecu po cijeloj kosnici,tako da im je i pristup hranilici dostopan.
Pozdrav!
keno 83

#863 Re: Pčelarstvo

Post by keno 83 »

nisam mislio na tu vrstu dvomaticnog pcelarenja, matice razdjeljene maticnom resetkom mogu ubiti jedna drugu, ti mislis na vjerovatno tu opciju, postoji opcija sa gustom zicanom mrezom preko maticne resetke i ta je dosta dobra, a ja sam mislio na trecu vrstu, to jest dvomaticno pcelarenje uz pomoc senglesrove daske...
omega3

#864 Re: Pčelarstvo

Post by omega3 »

keno 83 wrote:nisam mislio na tu vrstu dvomaticnog pcelarenja, matice razdjeljene maticnom resetkom mogu ubiti jedna drugu, ti mislis na vjerovatno tu opciju, postoji opcija sa gustom zicanom mrezom preko maticne resetke i ta je dosta dobra, a ja sam mislio na trecu vrstu, to jest dvomaticno pcelarenje uz pomoc senglesrove daske...
Opcija sa jednom m.r.ne postoji,jer bi bio omogucen direktan kontakt matica.Mediste je zajednicko,a plodista su odvojena,bez mogucnosti direktnog kontakta matica.Nisam imao prilike citati pomenutu knjigu,pa bih molio pojasnjenje pitanja,a u vezi:dvomaticnog pcelarenja uz pomoc senglesrove daske.
TVRDOGLAVI BUGOJANAC

#865 Re: Pčelarstvo

Keno, Keno!
Pa, gdje si ti? Ako smijem izreći svoje mišljenje, ono bi glasilo: mani se dvomatičnog! Taman sam naučio postaviti slike na web pcelinjaku (hrvatski forum) i mislio sam tebi ovdje postaviti sliku kontejnera koji sam platio 100,00 eura i već postavio na pčelinjak, ali ovdje ne znam postaviti sliku. Pošao sam pa sve zablokiralo. Pokušaću meilom.
Pozdrav!
P.S. Evo, ni na p.p. nisam uspio, a znam da si zainteresiran da vidiš kontejner. Objasni mi ako hoćeš da vidiš i kontejner, i pčelinjak i još štošta (Jenter, Nicot...).
Pozdrav!
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#866 Re: Pčelarstvo

Post by Toto »

Evo Bugojanceve "slasticarne" za pcele

Image

Image

Image

Image

Image
Toto

#867 Re: Pčelarstvo

Post by Toto »

Bugojanac u akciji.

U dogovoru sa TB postavio sam njegove slike sa jednog drugog foruma. Izgleda da je mis pojo internet kabal na Komaru pa slike tesko stizu iz Bugojna u Seher. :D

Image

Image

Image

Image

Image
Last edited by Toto on 18/04/2010 10:30, edited 2 times in total.
hana_montana

#868 Re: Pčelarstvo

Post by hana_montana »

Totolino jes ovo ti :roll: :D
Toto

#869 Re: Pčelarstvo

Post by Toto »

hana_montana wrote:Totolino jes ovo ti :roll: :D
Jok, ja sam TVRDOGLAVI POCITELJAC :D :D . Ovo su sve slike iz Tvrdoglavog Bugojna.
keno 83

#870 Re: Pčelarstvo

Post by keno 83 »

hey pozdrav za bugojanca..a evo me nisam ulazio zadnjih dana bas cesto na forum, pa se nisam ni javljao, pa ti vala pravi inovator, svaka cast za slike, divne su, super si to sredio, a kontenjer za te pare je kao besplatan, vidim da ce dobro posluzit..nego vozis li ti te kosnice na pasu negdje ili su ti stalno stacionirane ..a za dvomaticno nisam mislio nista ozbiljno nego cisto informativno, a sto se tice nikota i jentera to sam nabavio, tako da ih gledam svaki dan, tacnije nikot, evo kad smo kod toga da te upitam, posto se u nikota ne vosti ono dno jer je zatvoreno za razliku od jentera, jel ipak ga preporucljivije provuci kroz vosak??jos jednom super pcelinjak bugojanac i hvala za slike..ps ni ja ne bi znao stavit slike na forum, ali ima trazit pomoc hehehe
keno 83

#871 Re: Pčelarstvo

Post by keno 83 »

toto jel zivis u pocitelju isad ili??imam ja prijatelja u pocitelju pa me zanima ..
TVRDOGLAVI BUGOJANAC

#872 Re: Pčelarstvo

keno 83 wrote:hey pozdrav za bugojanca..a evo me nisam ulazio zadnjih dana bas cesto na forum, pa se nisam ni javljao, pa ti vala pravi inovator, svaka cast za slike, divne su, super si to sredio, a kontenjer za te pare je kao besplatan, vidim da ce dobro posluzit..nego vozis li ti te kosnice na pasu negdje ili su ti stalno stacionirane ..a za dvomaticno nisam mislio nista ozbiljno nego cisto informativno, a sto se tice nikota i jentera to sam nabavio, tako da ih gledam svaki dan, tacnije nikot, evo kad smo kod toga da te upitam, posto se u nikota ne vosti ono dno jer je zatvoreno za razliku od jentera, jel ipak ga preporucljivije provuci kroz vosak??jos jednom super pcelinjak bugojanac i hvala za slike..ps ni ja ne bi znao stavit slike na forum, ali ima trazit pomoc hehehe
Ma, gdje si ti, Keno?!
Probao sam i sa seobom, ali puno je tu truda, troška, a sve je lutrija na ovako nestalnim i lošim vremenskim prilikama. Hajde, sve bih nekako i sredio, ali medvjede na četiri i na dvije noge - nikako! Morao bih spavati kod pčela, a za to nemam mogućnosti, tako da mi je draže 7-8 kg meda kod kuće, nego 15 mukotrpnim i brižnim seljakanjem. Ni jedan ni drugi ja ne voštim i nema problema, ali meni služe samo za mliječ jer mi je najdraža prirodna matica. Otkud da čovjek bolje zna od pčele šta je najbolje za maticu?! Pčela je još nepripitomljena i ne može joj se ići uz, nego niz dlaku. A ko drukčije misli, neka tako i radi, svako ima pravo sa svojim raditi šta hoće. I u prodavnici TI biraš šta hoćeš, a ne šta je na akciji. Ima slika sijaset, ali su me one više uznojile, nego košnice. Imam skoro sve vrste oplodnjaka i nukleusa, razne košnice i trudim se da što više toga postavim. Legenda Brnda ima običaj reći "igram se". Ne dao Bog da od pčela moradnem živjeti, baš bih se napatio, ali volim ih.
Pozdrav, hvala na pohvalnom mišljenju i svako ti dobro! A za slike zahvali Totou.
Last edited by TVRDOGLAVI BUGOJANAC on 20/04/2010 11:52, edited 1 time in total.
TVRDOGLAVI BUGOJANAC

#873 Re: Pčelarstvo

Toto, majstore!
Ma, nisu ljudi badava davno rekli: "Neka svoga i u gori hajduka!" Vidim, malo si se i našalio, neka si, samo trebao si i tekst slika postaviti da Keno zna šta gleda. No, puno tražim, ništa ne plaćam. Je l' da?
Hvala za pomoć.
Srdačan pozdrav i svako dobro!
Macolaaa

#874 Re: Pčelarstvo

Post by Macolaaa »

Evo da se i ja malo javim, zima se provela u pravljenju kosnica i prvi proljetni pregled problem. Ja kao navikao se na pcele i nemam straha odem na pcelinjak bez ikakve zastite i dobijem jako bolan pcelinji ubod u uho toliko sam se zacrvenio u glavi da sam nakon sat vremena na preporuku ovih koji su me vidjeli otisao u bolnicu gdje sam dobio neku infuziju nakon koje mi je crvenilo odmah spalo :-) Prosle godine kad sam se poceo bavit pcelarstvom dobio sam sigurno desetak uboda od kojih mi se mjesto uboda samo zacrvenilo i oteklo ali ovaj ubod u glavu izgleda nije bio tako bezazlen.
Sad cak imam i malo straha da odem na pcelinjak od onog kako ce bit sljedeci put ako me zvrcne i preko zastitnog odjela :?
Kakva su vasa iskustva, da li ste dozivjeli nesto slicno, kako reagujete na ubode pcela? Sta bi trebali ako smo osjetljiviji na ubod pcele uraditi poslje uboda, cuo sam da je dobro popiti sumecu tabletu kalcija kad se ide na pcelinjak kao preventiva, znate li vi jos nesto o tome?
pocetnik

#875 Re: Pčelarstvo

Post by pocetnik »

poz.pocetnik sam sa tri drustva kupljena prosle godine.Pa bih vas molio za savjet;juce su me ubole dvije pcele i imam oteklinu na tim mjestima.Interesuje me dali sam elergican,ili je to normalno.Unapred hvala :run: :run:
Post Reply