ExNihilo wrote:Nešto sumnjam da je riječ o sreći.
Oops!
Moderator: anex
ExNihilo wrote:Nešto sumnjam da je riječ o sreći.
paša vi ste malo genijalniji iznad prosjekakrofnaa* wrote:Pozdrav svima, imam platu 4800 € Netto + bonusi + regres itd. Nekad izadže i više, radim u IT sektoru u jednoj od jačih domačih kompanija a živim na relaciji sarajevo-zagreb-beč-kopenhagen-gootheboorg, putni troškovi su plačeni od firme jedini minus je što sam previše često vani![]()
Ljudi u bosni su previše pesimistični a često i lijeni, ograničeni te ih to i spriječava da napreduju i zato se zadovolje sa 300€ plate pa kukaju i ispijaju kafe.
Planiramo uskoro i preseljenje u skandinaviju još uvjek se dvoumim izmedžu švedske i norveške, kad bi tamo doši gazda bi mi povečo platu za još 1000 eur ali se dvoumimo još uvjek jer ovdje mi žena radi u državnoj firmi kao izvršni direktor za menadžmentske poslove, a i djeca su svakako odrasla, mala naredne godine ode u Beč na medicinu - odsjek bio-hemija, a ovaj stariji isto puca za njemačku
Koji si ti bot, pa sto si onda djecu poslao napolje ako je samo do pesimizma i ispijanja kafa?krofnaa* wrote:Pozdrav svima, imam platu 4800 € Netto + bonusi + regres itd. Nekad izadže i više, radim u IT sektoru u jednoj od jačih domačih kompanija a živim na relaciji sarajevo-zagreb-beč-kopenhagen-gootheboorg, putni troškovi su plačeni od firme jedini minus je što sam previše često vani![]()
Ljudi u bosni su previše pesimistični a često i lijeni, ograničeni te ih to i spriječava da napreduju i zato se zadovolje sa 300€ plate pa kukaju i ispijaju kafe.
Planiramo uskoro i preseljenje u skandinaviju još uvjek se dvoumim izmedžu švedske i norveške, kad bi tamo doši gazda bi mi povečo platu za još 1000 eur ali se dvoumimo još uvjek jer ovdje mi žena radi u državnoj firmi kao izvršni direktor za menadžmentske poslove, a i djeca su svakako odrasla, mala naredne godine ode u Beč na medicinu - odsjek bio-hemija, a ovaj stariji isto puca za njemačku
StrankaExNihilo wrote:Nešto sumnjam da je riječ o sreći.
Razvedeš sekrofnaa* wrote:Pozdrav svima, imam platu 4800 € Netto + bonusi + regres itd. Nekad izadže i više, radim u IT sektoru u jednoj od jačih domačih kompanija a živim na relaciji sarajevo-zagreb-beč-kopenhagen-gootheboorg, putni troškovi su plačeni od firme jedini minus je što sam previše često vani![]()
Najveci stres je imati manje prihode od rashoda.Tomahawk11 wrote:U većini slučajeva je bolje fiksno radno vrijeme.Velkoski wrote:
Ovo kao priča bolje je fiksno radno vrijeme nego ono "bilo kad". To može pričati samo neko ko nije probao oboje
Jebo te posao, kad si non stop u njemu.
Boli me neka stvar za posao poslije 16:30.
Čim pređem prag firme, voila.
madner wrote: Najveci stres je imati manje prihode od rashoda.
mk ultra wrote:vjerojatno je sve jeftinije kako kažu, tako da ne trebaju mu pare, čekaju te svi vani...
a vani SVE!! uzorano/isfrezano/zasađeno, prolazim autoputem kroz Italiju, bukvalno brdo čitavo ko od Fabrike duhana do Zabrđa uzorano, čeka sadnju... ovdje je to sramota
krava, ovca, koza... sramota
zato u italiji u prodavnici skoro da ne postoji strani proizvod... tako ni u drugim zemljama EU
biranje poslova ne smije da postoji u ovakvom stanju
al preče je vani nekome irgetit i hamalit...
Bio jedan jednom davno na ovom forumu, napisao nekom frajeru nešto u stilu: Kako nema posla, dođi kod mene da mi otreseš šljive i ja ću ti platiti. Pa mu ovaj obećao otresti mater, gratis, od sebe, ne mora ništa plaćatiFreakyStyley wrote:Ima posla, nego ljudi nece da rade. Jel vec bila ova?
Omladina spava do 12, sve se nema a svi puse, jedu cevape za prvi maj itd. Najbolje je, po meni, samo ostavljati fraze koje si negdje cuo i prihvatati ih kao apsolutnu istinu. Zasto da mislis svojom glavom kad ne moras? Ne kontam vas. Samo napisi sta si vec cuo i tisu. Ono bi nesto da misli. Eto, na zapadu se misli...
standardna, što bih sadio krompir kad ima 0.5 km/kg (vjerovatno iz uvoza)Muhamed Đakmić wrote:mk ultra wrote:vjerojatno je sve jeftinije kako kažu, tako da ne trebaju mu pare, čekaju te svi vani...
a vani SVE!! uzorano/isfrezano/zasađeno, prolazim autoputem kroz Italiju, bukvalno brdo čitavo ko od Fabrike duhana do Zabrđa uzorano, čeka sadnju... ovdje je to sramota
krava, ovca, koza... sramota
zato u italiji u prodavnici skoro da ne postoji strani proizvod... tako ni u drugim zemljama EU
biranje poslova ne smije da postoji u ovakvom stanju
al preče je vani nekome irgetit i hamalit...
Pa obradi zemlju, zasadi i kad prodaš urod, ako ti se bude isplatilo, ja ću odmah duplo više od tebe. Čuj neće svijet da se bavi zemljoradnjom i poljoprivredom. Eto do svijeta je
Ako izuzmes drzavne firme, taj omjer je vise 9/10 da su ljudi na minimalcu, odnosno ako nisu na minimalcu, nisu ni na punoj plati.use your illusion wrote:Da li je velik broj firmi gdje su radnici prijavljeni na minimalac a ostatak dobiju u kešu na ruke..navodno ima bar 2/3 takvih firmi..neovisno o stepenu strucne spreme
Radim kao pripravnik u jednoj malo vecoj firmi, svi zaposleni su prijavljeni na minimalac (oko 50 radnika), znaci od konobara do računovođe...naravno da ne pitam koliko dobiju sa strane..al kaze mi momak da je tako u vecini slucajeva kod privatnikaPuf wrote:Ako izuzmes drzavne firme, taj omjer je vise 9/10 da su ljudi na minimalcu, odnosno ako nisu na minimalcu, nisu ni na punoj plati.use your illusion wrote:Da li je velik broj firmi gdje su radnici prijavljeni na minimalac a ostatak dobiju u kešu na ruke..navodno ima bar 2/3 takvih firmi..neovisno o stepenu strucne spreme
i onda izađe statistika VTK BiH i dobiješ da 70% hrane uvozimo...probook wrote:Joj kada pocnete uporedjivati poljoprivredu EU i nas ovde: hajde zakupi njivu, pa je uzori, pa frezaj, pa nadjubri, pa posadi, pa radi oko svega toga i gledaj u nebo sta ce biti i onda kada treba prodati dobijes cijenh 0,30 KM po kilu npr. ili vrlo redovna pojava da ne mozes prodati i sve gurnes na otpad.
A u EU imas subvencije, fondove i ostale qrceve i palceve.
Evo ja sam radio poljoprivredu i ne bih nikada vise u BiH, ko moze svaka mu cast.
cisto sumnjam da se onom sto radi za 420km jebe je li hljeb od nase ili uvozne psenice, on uzima onaj jedtiniji jer mu znaci i 20 feninga, zapravo ga vjerovatno i ne kipuje vec kupi najjeftinije uvozno brasno i germu pa pravi hljebmk ultra wrote:i onda izađe statistika VTK BiH i dobiješ da 70% hrane uvozimo...probook wrote:Joj kada pocnete uporedjivati poljoprivredu EU i nas ovde: hajde zakupi njivu, pa je uzori, pa frezaj, pa nadjubri, pa posadi, pa radi oko svega toga i gledaj u nebo sta ce biti i onda kada treba prodati dobijes cijenh 0,30 KM po kilu npr. ili vrlo redovna pojava da ne mozes prodati i sve gurnes na otpad.
A u EU imas subvencije, fondove i ostale qrceve i palceve.
Evo ja sam radio poljoprivredu i ne bih nikada vise u BiH, ko moze svaka mu cast.
kažem ti, bolje bi bilo da plaćaš hljeb 3x skuplje al da je 100% iz BiH...
šta da nemaš drugi? da se ukine poveznica sa eurom pa da nemaš opciju da kupuješ strano, šta bi onda?nivla wrote: cisto sumnjam da se onom sto radi za 420km jebe je li hljeb od nase ili uvozne psenice, on uzima onaj jedtiniji jer mu znaci i 20 feninga, zapravo ga vjerovatno i ne kipuje vec kupi najjeftinije uvozno brasno i germu pa pravi hljeb
. Malo sam zbunjen sa tvojom logikom. Ti sa tom platom u bih si bogat a u norveskoj si prosjecan(mozda malo iznad). Zivim u USA i imam platu od 6.5k dollara neto. Al to dodze mozda kao 2-3k km u bi da isto zivis.krofnaa* wrote:Pozdrav svima, imam platu 4800 € Netto + bonusi + regres itd. Nekad izadže i više, radim u IT sektoru u jednoj od jačih domačih kompanija a živim na relaciji sarajevo-zagreb-beč-kopenhagen-gootheboorg, putni troškovi su plačeni od firme jedini minus je što sam previše često vani![]()