Stomatolog - gdje, šta, kako...

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
ekonomistica78

#851 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by ekonomistica78 »

Ima li kakva preporuka za dobrog zubara na Dobrinji?
KiSSgirl

#852 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by KiSSgirl »

A koliko košta ugradnja mosta? Trebala bih i ja to uraditi za nekoliko mjeseci :-?
rogerthat

#853 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by rogerthat »

Pozdrav za sve,

Molim Vas, treba mi jedna informacija(po mogućnosti nekog stomatologa) ,ali i svih ostalih koji imaju iskustva sa slijedećim zahvatima na zubima . Naime, u dilemi sam u vezi sa porculanskim navlakama, fasetama-vinirima i kompozitnim i keramičkim,. Zanimaju me cijene cijene faseta u Sarajevu( normalne cijene :-D )- da mi preporuči stomatologa ? Ako je neko radio navlake ili faste da mi kaže kakva su iskustva, da li ste zadovoljni, jesu li se ispunila očekivanja?
Hvala puno !!! :D :thumbup:
rogerthat

#854 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by rogerthat »

Pa zar nikoga nema na ovoj temi ??? :skoljka:
missko

#855 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by missko »

Evo ovaj Prohic, svi ga hvale s kim sam god pricao, mora da valja.
Bronco_Billy

#856 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Bronco_Billy »

Danas odem do Doma zdravlja Omer Maslic, prethodno sam izabrao doktoricu sistemom eci-peci-pec (klasika).
Elem zena na salteru kaze dodji iza 14:00. Pri susretu sa doticnom gospodjicom i pri prvom pogledu u moja usta njena reakcija je bila "vaditi". Znaci, u hitnoj su mi prije par dana stavljali nekakav ljek i to slabasno zatvorili. Nije se udostojila ni da skine to, da pogleda o cemu se radi? Nije je interesovalo ni da pijem antibiotike (jer je upala u pitanju), ni sta treba - ne treba, kako sam. Znaci no comment.
Izadjem vani, smirim se - vratim se i kazem joj da mi je doktor u hitnoj rekao da se zub moze lijeciti i da se treba lijeciti na sto sam dobio odgovor kao moze al mi nemamo predispozicije, materijala i osnove da lijecimo taj zub.
Vjerujem da postoje ok doktori u domu zdravlja al ocito da su zauzeti, sto je i logicno.

Ranije sam radio zube u ambulanti na grbavici sad ne mogu da se sjetim kako se zove doktorica al je bila za 10, sve sto je radila i dan danas stoji perfektno. No medjutim, preuzela je samo skolarce i mene kehnula u Dom Zdravlja :D

Sad me interesuje, posto vidim da ste spominjali stomatoloski fakultet kakva su iskustva i da li da odem do njih? Ovjerenu knjizicu imam naravno.
Ili mi ne gine privatnik, iako ni tim privatnicima vise ne vjerujem - par njih mi je za'ebalo dobro zube - lose iskustvo.
zvrzgana

#857 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by zvrzgana »

Zaista nemam iskustva sa stomatolozima u Sarajevu, pa je svaka pomoć dobro došla. Trebala bih vaditi zub (umnjak, treći po redu) i dobila sam preporuku za Dr. Tokića. Ima li neko iskustva sa njim?
Unaprijed hvala :)
PriNc_ba

#858 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by PriNc_ba »

rogerthat wrote:Pozdrav za sve,

Molim Vas, treba mi jedna informacija(po mogućnosti nekog stomatologa) ,ali i svih ostalih koji imaju iskustva sa slijedećim zahvatima na zubima . Naime, u dilemi sam u vezi sa porculanskim navlakama, fasetama-vinirima i kompozitnim i keramičkim,. Zanimaju me cijene cijene faseta u Sarajevu( normalne cijene :-D )- da mi preporuči stomatologa ? Ako je neko radio navlake ili faste da mi kaže kakva su iskustva, da li ste zadovoljni, jesu li se ispunila očekivanja?
Slobodno odes na stomatologiju i fino neka te upute na fixnu protetiku. Cijene su dosta povoljnije a kvalitet nije nista bolji od vecine stomatologa u Sarajevu samo sto ljudi imaju predrasude i nisu upuceni u situaciju na stomatologiji. To je moj savjet da bude sve kako zelis a da i novcano prodjes dobro. I gore ce te savjetovati sta ti je najbolje raditi.
Bellica

#859 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Bellica »

Perdita_Durango wrote:Zdravo. Ovako, već godinama se pokušavam nakaniti/ohrabriti/dobitikonjskamuda (ili čija su već ogromna) i otići stomatologu. I godine prolaze a ja ne dobivam navedeno. Na vrhuncu svoje gluposti mi je došlo da se naroljam kao stoka i odem. Na sreću nisam to nikad uradila i ne, nije me stid jer sam ovo priznala. Posljednji put kad sam bila imala sam deceniju manje. E to me je stid. Ukratko rečeno ja se užasavam zubara. Užasavam ih se toliko da kad bih srela drugaricinog tatu koji je zubar sam se uvjeravala da je on ministar nečega i da nije zubar. Užasavam se toliko da bih radije istetovirala cijelo tijelo , pirsala si bradavice i onu prostu stvar iz gaća. Užasavam se toliko da 10 godina nisam bila kod zubara. Zaista se ne bojim ničega kao zubara, i pirsala sam se i tetovirala i skakala bungee jumping i letila avionom i vraćala se sama kući iza ponoći i sve te herojske akcije sam izvela, ali zubaru ne smijem otići ni naopako. Prvo sam htjela otići na par tretmana psihologu da me riješi tog bolesnog straha, pa onda zubaru. Ne znam zašto se toliko bojim, jer sam prije tih deset godina popravila dva zuba bez anestezije i nije mi bio problem ih još toliko popraviti. Ali onda sam trebala jednu šesticu izvaditi i tu je nastao problem. Nikad ju nisam ni izvadila jer nisam smjela. Sad me je stid otići zubaru i reći 'eto ja se vas bojim, dajte vi meni prvo razbijte strah, dolazit ću vam jedno mjesec dana da se mi upoznamo i sprijateljimo pa ćemo onda početi sa radom oko mojih zubi'. Pokušavam se skulirati, opaliti si šamar, biti muškarčina i riješiti to ali ne ide pa ne ide. Sad , vidjela sam prilično mnogo preporuka na temi. Kod zubarke nijedne ne bih otišla, ženama ne vjerujem što se tiče zdravlja. Jedino ginekologinjama, ali to je druga priča. Zanima me da li je netko zaista imao toliki problem sa tim strahom i da mu je neki zubar pomogao da prevaziđe toliki strah?
Bila bih zaista zahvalna ako je tko imao takvo iskustvo. Evo sad bih bez problema hodala Alipašinim ili kojim već poljem sama , oskudno odjevena, samo da ne moram otići zubaru.

Moja sestra je imala isti strah, kad sam je odvela kod Dr. Aide koja je inace jako blaga i meni je kontrolisala zube dok sam bila dijete, zamolila me da sestru izvedem iz ordinacije i nikada je vise ne dovedem. Tada joj je bilo 6-7 godina, a tek sa 17 je prvi put iza toga otisla kod zubara, inace, kod doktorice Alise u privatnu ordinaciju. Ne znam kako, ali uspjela je da joj "izlijeci" taj strah, sada ide redovno, popravlja zube, jedan je izvadila, ranije je uvijek neko morao ici s njom, prvih nekoliko puta, a iza toga, nema probleme, mozda da odes kod nje, nije puno ni skupa, ako nista straha da se rijesis pa onda idi kod koga hoces.
YankY

#860 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by YankY »

PriNc_ba wrote:
rogerthat wrote:Pozdrav za sve,

Slobodno odes na stomatologiju i fino neka te upute na fixnu protetiku. Cijene su dosta povoljnije a kvalitet nije nista bolji od vecine stomatologa u Sarajevu samo sto ljudi imaju predrasude i nisu upuceni u situaciju na stomatologiji. To je moj savjet da bude sve kako zelis a da i novcano prodjes dobro. I gore ce te savjetovati sta ti je najbolje raditi.

Odes na stomatologiju i slobodno se halalis sa svojim zubima...a vinire nemoj ni da pomisljas da ces naci gore ...za njih je to spansko selo...Tamo ces mozda proci bolje sto se tice cijene ali sto se tice kvaliteta gubis i to mnogo...ili ako vec oces da nosis za godinu ili dvije neku protezu onda slobodno odes gore i sve to dobijes jer si prosla jeftinije...nemogu se porediti drzavni stomatolozi sa privatnicima nikako..a uz to viniri ni u kojem slucaju ....
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#861 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by PipiDugaDevetka »

Oktobar je mjesec kada na Stomatološkom fakultetu 4. godina ima prvi semestar. Tu svako ko ima ovjerenu zdravstvenu knjižicu može sebi uraditi totalnu protezu BESPLATNO.
Nije da nema i takvih na Forumu, obično 60 + godišnjaka.
Hvala Bogu, pa Stomatologija postoji za sve nas kokuzli na ovom turbulentnom vaktu i zemanu.
Alive

#862 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Alive »

Takodje za sve koji zele da poprave neki zub, promijene stare plombe, skinu kamenac takodje sve se radi na Stomatologiji na studentskim vjezbama. Ako neko zeli javite se meni na pm. pa sredimo sve :thumbup:
YankY

#863 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by YankY »

hahah ....pa ko ce jos da bude pokusni kunic da se uce neki buduci stomatolozi...haah popravke i plombe pa na sta ce to da lici ....nemoj te se zezati sa tim...
Alive

#864 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Alive »

YankY wrote:hahah ....pa ko ce jos da bude pokusni kunic da se uce neki buduci stomatolozi...haah popravke i plombe pa na sta ce to da lici ....nemoj te se zezati sa tim...

Tipicno misljenje naravno... Raspitaj se malo pa ces vidjeti da su studentske plombe jako dobre jer oni to rade sa paznjom, posvecuju paznju detaljima itd. Ako ovu recenicu govore profesori na upravo ovoj Stomatologiji o kojoj pricamo dovoljno je! Eto kazem ti raspitaj se malo... A tu su i studneti starijih godina ( V. recimo) koji to odavno rade tako da nisi nikome pokusni kunic. A svaki pokret je pracen od strane asistenata tako da... Glupo misljenje iskreno sa tvoje strane, siguran sam da si se i ti ma koji posao da radis ucio na nekome. Lijep pozdrav
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#865 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by PipiDugaDevetka »

YankY wrote:hahah ....pa ko ce jos da bude pokusni kunic da se uce neki buduci stomatolozi...haah popravke i plombe pa na sta ce to da lici ....nemoj te se zezati sa tim...
Neko mora postati hirurg tako što će kao student učiti na nekome ko je živ, ali uspavan tako da ne može vidjeti ko ga reže i popravlja nešto u utrobi. Tako da se i zubari moraju obučiti u svemu onome što ih očekuje kroz zubarsku karijeru,...i plus, nikada više ne smiju prestati da se obučavaju. Sve nove i nove tehnike i tehnologije se pojavljuju.
Ja vjerujem da su Bosanci i Hercegovci najkrezavija nacija na svijetu.
:(

Ako su cijene na Stomatologiji povoljne i prilagođene našim primanjima, zašto ne i da mi student/ica popravlja zube.

Nekada, prije seksualne revolucije ('67.; '68. i '69), djeca su postavljala pitanje:
ZAŠTO SE LJUBE STUDEN.TI U USTA?!
YankY

#866 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by YankY »

A sve to stoji da moraju da uce...ali bar kada bi imali nekoga od koga mogu da uce ili cak da imaju nekoga ko zeli da obuci na stomatologe ...niko sa stomatologije ne zeli da pokazuje studentima kako se to radi tako da svaka popravka je samo experimentisanje studenata i on ide na srecu dali ce popraviti ili nece...nikome ali bas nikome nebi preporucio da ide negdje u dom zravlja ili stomatologiju da popravlja zube..to ce im biti najveca greska a kostace ih zuba...
YankY

#867 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by YankY »

Alive wrote:

Tipicno misljenje naravno... Raspitaj se malo pa ces vidjeti da su studentske plombe jako dobre jer oni to rade sa paznjom, posvecuju paznju detaljima itd. Ako ovu recenicu govore profesori na upravo ovoj Stomatologiji o kojoj pricamo dovoljno je! Eto kazem ti raspitaj se malo... A tu su i studneti starijih godina ( V. recimo) koji to odavno rade tako da nisi nikome pokusni kunic. A svaki pokret je pracen od strane asistenata tako da... Glupo misljenje iskreno sa tvoje strane, siguran sam da si se i ti ma koji posao da radis ucio na nekome. Lijep pozdrav
Bas zbog toga sto znam sve kako funkionise zbog toga mogu da stojim iza svega sto pisem ....a sta je sa lijecenjima ...i njih studenti gore dobro rade...pa ako ti kazes onda ok..navalite na stomatologiju....bezubost u toku...
Alive

#868 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Alive »

YankY wrote:
Alive wrote:

Bas zbog toga sto znam sve kako funkionise zbog toga mogu da stojim iza svega sto pisem ....a sta je sa lijecenjima ...i njih studenti gore dobro rade...pa ako ti kazes onda ok..navalite na stomatologiju....bezubost u toku...

A pa covjece ne mozes tako... Pa nece niko dati studentu, niti ce student uzeti da radi neke komplikovane stvari. Naravno sve se ide postepeno. To da niko ne prenosi znanje ne bih se slozio... pa kako bi itko ista naucio zivo? Ti prvo radis na fantomima odnosno lutkama, onda dolazis na pacijente...dakle i ako si onaj totalno pocetnik znas neke osnove. Sve se nauci...
Drugo niko nije rekao da je to sve bezbolno niti ce to kada biti da se razumijemo. Jdnostavno je tako...
Znam puno stomatologa cije plombe i dan danas stoje nakon 25 i vise godina a radili su ih kao studenti.

Za neke lakse stvari tipa plombi, skidanja kamenca i poliranja po meni studenti su ok, cas i vise. Materijal koji se koristi puno toga odredjuje tako da i to zna biti nekad razlog nezadovoljstva, ali ljudi koliko para toliko muzike...
YankY

#869 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by YankY »

ne pricam ja o ugradnji implantata vec o lijecenju a to bi trabao da zna stomatolog a malo ih je koji znaju...
Pa u tome i jeste stvar sto niko nista ni ne nauci...a poliranje i skidanje kamenca to sestre rade u 90% slucajeva....a klasicnu plombu je lako postaviti ako netreba lijecenje a ako treba da se lijece e onda je taj zub za vadjenje NORMALNO AKO NEMAS NEKOGA NA STOMATOLOGIJI OD SVOJIH jer oni nemaju vremena da se peglaju 2-4 sata da ti izlijece zub lakse je njima da ti to izvade za 10tak min...pa ja bio na stomatologiji prije 4 god i rekli mi da vadim 5 i normalno nisam pristao otisao privatniku i on izlijecio i evo sada kao nov...stomatologija ili izvadi ili ti samo zatvori taj haos u zubu pa se ti kasnije peglaj oko operacija i tesko da ces cuti da je nekome zub izlijecen...
Alive

#870 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Alive »

Kao i svuda - sve zavisi kod koga si. Sestre nikada nisu cistile kamenac, u SAD da ali i to je veci rang od sestre - dentalni higenicar. Kako god zavisi kod koga si sve.
Deadwalkz0rz

#871 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Deadwalkz0rz »

Koji je stomatolog u Sarajevu najbolji za vadjenje zuba , necu u hitnu jer tamo eksperimentisu i rade samo "levati", gdje se nista ne osjeti , cijena nije bitna :x
YankY

#872 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by YankY »

A treba prvo da vidis dali je taj zub za vadenje nemoj odma na vadis,to ti je najlakse trebas pokusati da ga sacuvas...Ako mene pitas idi kod Pirovica jer taj doktor ako ti kaze da treba da se vadi zub e onda ti je bas propao i nema sanse da se spasi,a ako postoji mogucnost da se izlijeci onda ce ti najbolje uraditi.Znam po sebi i ja sam trebao da vadim zub prije 4 god i otisao kod njega i evo jos i dan danas ima zub,on ga izlijecio i to je to,nego se danas vecini doktora mrsko peglati da lijece pa ti onda on odma vadi.Hvala
Deadwalkz0rz

#873 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Deadwalkz0rz »

YankY wrote:A treba prvo da vidis dali je taj zub za vadenje nemoj odma na vadis,to ti je najlakse trebas pokusati da ga sacuvas...Ako mene pitas idi kod Pirovica jer taj doktor ako ti kaze da treba da se vadi zub e onda ti je bas propao i nema sanse da se spasi,a ako postoji mogucnost da se izlijeci onda ce ti najbolje uraditi.Znam po sebi i ja sam trebao da vadim zub prije 4 god i otisao kod njega i evo jos i dan danas ima zub,on ga izlijecio i to je to,nego se danas vecini doktora mrsko peglati da lijece pa ti onda on odma vadi.Hvala

Moze li mi itko dati njegov broj ili lokaciju da odem
Bronco_Billy

#874 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Bronco_Billy »

Deadwalkz0rz wrote:
YankY wrote:A treba prvo da vidis dali je taj zub za vadenje nemoj odma na vadis,to ti je najlakse trebas pokusati da ga sacuvas...Ako mene pitas idi kod Pirovica jer taj doktor ako ti kaze da treba da se vadi zub e onda ti je bas propao i nema sanse da se spasi,a ako postoji mogucnost da se izlijeci onda ce ti najbolje uraditi.Znam po sebi i ja sam trebao da vadim zub prije 4 god i otisao kod njega i evo jos i dan danas ima zub,on ga izlijecio i to je to,nego se danas vecini doktora mrsko peglati da lijece pa ti onda on odma vadi.Hvala

Moze li mi itko dati njegov broj ili lokaciju da odem

http://www.pirovic.ba/kontakt.html
_summer

#875 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by _summer »

Ima li neko iskustva sa stomatolozima u Domu zdravlja Stari Grad?
Post Reply