Imena u Bosni i Hercegovini
-
theTruePath
#851 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
sta znaci arapsko ime HANIS?
-
theTruePath
#853 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
sta koje H?bijela wrote:koje H?
- bijela
#854 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
pa imaju 3 vrste slova H kod arapa - obično, hrapavo i ono...šušteće 
-
theTruePath
#855 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
e ne znam,,kod nas se izgovara obicno Hanis 
- bijela
#856 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Hanis sa hrapavo H (isto kao u imenu Halid) i obično S znači "onaj koji je izgubljen"theTruePath wrote:e ne znam,,kod nas se izgovara obicno Hanis
po meni, nije lijepo značenje. a imaš i ono iz sure En-Nas "hannas" što se prevodi kao šejtan naletnik.
- SenQ
#857 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
bijela wrote:Hanis sa hrapavo H (isto kao u imenu Halid) i obično S znači "onaj koji je izgubljen"theTruePath wrote:e ne znam,,kod nas se izgovara obicno Hanis![]()
po meni, nije lijepo značenje. a imaš i ono iz sure En-Nas "hannas" što se prevodi kao šejtan naletnik.
Ukopavanje i zakopavanje do kostiju
@truepather: Ak je tvoje sretno u čendjanju imena.
-
theTruePath
#858 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Nije moje dijete
ali cudi me da ima tako ruzno znacenje kada znam da ima arapa s tim imenom.Valjda oni znaju bolje od nas znacenja tih imena?
- NIN
#859 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
...ne moRes se vala ispravit' da si jos toliki kad si vec bio napis'o:theTruePath wrote:Nije moje dijeteali cudi me da ima tako ruzno znacenje kada znam da ima arapa s tim imenom.Valjda oni znaju bolje od nas znacenja tih imena?
...pa haj' sad lijepo priznaj koji je to bosanceros dijasporas dao ovo ime dijetu!theTruePath wrote:e ne znam,,kod nas se izgovara obicno Hanis
- Dont Forget
#860 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Imena nemaju vjersko porijeklo znaci nema takozvanih islamskih i krscanskih imena.
Imena imaju lingvisticko porijeklo znaci na primjer arapsko, latinsko, germansko, hebrejsko, persijsko, grcko, slavensko, tursko itd.
Imena imaju lingvisticko porijeklo znaci na primjer arapsko, latinsko, germansko, hebrejsko, persijsko, grcko, slavensko, tursko itd.
-
nemam pojma
-
theTruePath
#862 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Imena nemaju vjersko porijeklo znaci nema takozvanih islamskih i krscanskih imena.
to je tvoje misljenje
- Dont Forget
#863 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Nije misljenje nego cinjenica, moze neko reci da je neko ime islamsko ili krscansko ali nemoze to dokazati.theTruePath wrote:Imena nemaju vjersko porijeklo znaci nema takozvanih islamskih i krscanskih imena.
to je tvoje misljenje
Sva imena imaju neko lingvisticko porijeklo i to se moze dokazati, dok ni za jedno ime nema dokaza da ima bilo koje vjersko porijeklo.
-
theTruePath
#864 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
ko je rekao da je vjera logika i moguca dokazati,za nas postojeDont Forget wrote:Nije misljenje nego cinjenica, moze neko reci da je neko ime islamsko ili krscansko ali nemoze to dokazati.theTruePath wrote:Imena nemaju vjersko porijeklo znaci nema takozvanih islamskih i krscanskih imena.
to je tvoje misljenje
Sva imena imaju neko lingvisticko porijeklo i to se moze dokazati, dok ni za jedno ime nema dokaza da ima bilo koje vjersko porijeklo.
Sto se tice muslimana konkretno(fdrugi me ne zanimaju) vazi pravilo da se moramo raz<likovati od nemuslimana po imenu,i normalno je onda da Alexandar ne moze biti islamsko ime a da recimo Ajdin ili Amar jesu
-
zonbirile
#865 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
[quote="theTruePath"][quote="Dont Forget"][quote="theTruePath"][quote]Imena nemaju vjersko porijeklo znaci nema ]
----------------------------------------------------
zato Muhamed može biti kriščansko,jer i prije pojave vjere i monoteističke naravno,ljudi su se dozivali imenima.
----------------------------------------------------
zato Muhamed može biti kriščansko,jer i prije pojave vjere i monoteističke naravno,ljudi su se dozivali imenima.
- idealnaM
#866 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Skender je arapska varijacija Aleksandra... 
- pike
#867 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Ta imena sto ti nazivas muslimanskim su ustvari arapska. Ima Arapa krscana koji se zovu Mustafa ili Hasan. Ima albanaca muslimana koji nose albanaska/ilirska imena, pa cak i kod nas ima muslimana koji imaju slavenska imena. Nema to veze sa vjerom, da je islam nasto u kini sad bi ti govorio kako su samo kineska imena muslimanska.theTruePath wrote:[
Sto se tice muslimana konkretno(fdrugi me ne zanimaju) vazi pravilo da se moramo raz<likovati od nemuslimana po imenu,i normalno je onda da Alexandar ne moze biti islamsko ime a da recimo Ajdin ili Amar jesu
-
theTruePath
#868 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Da bilo bi bas tako,ali sad je eto nastao u arapskom svijetu pa muslimani daju arapska imenapike wrote:Ta imena sto ti nazivas muslimanskim su ustvari arapska. Ima Arapa krscana koji se zovu Mustafa ili Hasan. Ima albanaca muslimana koji nose albanaska/ilirska imena, pa cak i kod nas ima muslimana koji imaju slavenska imena. Nema to veze sa vjerom, da je islam nasto u kini sad bi ti govorio kako su samo kineska imena muslimanska.theTruePath wrote:[
- bez_ideje
#869 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Skender je meni zakon imeidealnaM wrote:Skender je arapska varijacija Aleksandra...
-
zonbirile
#870 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
---------------------------------------------theTruePath wrote:Da bilo bi bas tako,ali sad je eto nastao u arapskom svijetu pa muslimani daju arapska imenapike wrote:Ta imena sto ti nazivas muslimanskim su ustvari arapska. Ima Arapa krscana koji se zovu Mustafa ili Hasan. Ima albanaca muslimana koji nose albanaska/ilirska imena, pa cak i kod nas ima muslimana koji imaju slavenska imena. Nema to veze sa vjerom, da je islam nasto u kini sad bi ti govorio kako su samo kineska imena muslimanska.theTruePath wrote:[
čudan si diskutant,dotjeraš glupost do zida i samo klapiš ušima.
-
theTruePath
#871 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
bez_ideje wrote:Skender je meni zakon imeidealnaM wrote:Skender je arapska varijacija Aleksandra...![]()
![]()
![]()
Skender beg
-
theTruePath
#872 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
glupost je samo tebi nikome vise,po tvom ispada da samo bosnjaci daju arapska i turska imena,a idi se raspitaj kakva se imena daju u somaliji,maleziji,indoneziji,ceceniji itdčudan si diskutant,dotjeraš glupost do zida i samo klapiš ušima.
ps:mozes li zamisliti neku svjetlanu hanumu,slobodana efendiju,reisa milorada
- Ajatolah_
#873 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
To što je takva praksa u Somaliji, Maleziji i ostalima koje si nabrojao nama ni šta ne znači, niti su oni neki uzori po kojima se trebamo ravnati. Šta nas briga za njih?
I to što je tebi čudno da se muslimanka zove Svjetlana ne znači da je to pogrešno, već se radi o tome da nisi navikao da muslimani daju slavenska imena.
I to što je tebi čudno da se muslimanka zove Svjetlana ne znači da je to pogrešno, već se radi o tome da nisi navikao da muslimani daju slavenska imena.
-
HZArnel
#874 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Ee...vidim da ste otisli sa temom u neki drugi pravac,al' aj ko ce mi pomoc' da odgonetnem odakle se zavuce ime Arnel u Bosnu?
Bas me zanima,sam sam se pozanimao malo i znam ona germanska Arne,Arnold,spanci takodje imaju ime Arnel,al' daleko je spanija da bi to ime dospjelo do bosne,jedino sapunice il' u vrijeme jevrejske migracije
u sta sumnjam,s obzirom da se to ime pocinje nadijevat tek od 80-tih,osobno poznam jos jednog Arnela '81 godiste i dvije Arnele-tam negdje 84-85godiste
poznam doduse jos sicu Arnela i Arnelaa,al' ta sica je uglavnom nastala po 1995,njih ne brojim 
Bas me zanima,sam sam se pozanimao malo i znam ona germanska Arne,Arnold,spanci takodje imaju ime Arnel,al' daleko je spanija da bi to ime dospjelo do bosne,jedino sapunice il' u vrijeme jevrejske migracije
-
theTruePath
#875 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Arnel nema tursko-perzijsko-arapsko porijeklo,,bosnjaci su ga vjerovatno izmislili,to je bila moda za vrijeme komunizma 
bas mi je drago sto su ta imena izumrla,ja takodjer nosim jedno "izmisljeno komunisticko ime"
ne znam,puno mi draze cuti Hamza,Tarik,Eldar od recimo Armin,Arnel,Admir
bas mi je drago sto su ta imena izumrla,ja takodjer nosim jedno "izmisljeno komunisticko ime"
ne znam,puno mi draze cuti Hamza,Tarik,Eldar od recimo Armin,Arnel,Admir