Imena u Bosni i Hercegovini

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
theTruePath

#851 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by theTruePath »

sta znaci arapsko ime HANIS?
bijela

#852 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by bijela »

koje H?
theTruePath

#853 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by theTruePath »

bijela wrote:koje H?
sta koje H?
bijela

#854 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by bijela »

pa imaju 3 vrste slova H kod arapa - obično, hrapavo i ono...šušteće :-)
theTruePath

#855 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by theTruePath »

e ne znam,,kod nas se izgovara obicno Hanis :D
bijela

#856 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by bijela »

theTruePath wrote:e ne znam,,kod nas se izgovara obicno Hanis :D
Hanis sa hrapavo H (isto kao u imenu Halid) i obično S znači "onaj koji je izgubljen" :roll:

po meni, nije lijepo značenje. a imaš i ono iz sure En-Nas "hannas" što se prevodi kao šejtan naletnik.
SenQ

#857 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by SenQ »

bijela wrote:
theTruePath wrote:e ne znam,,kod nas se izgovara obicno Hanis :D
Hanis sa hrapavo H (isto kao u imenu Halid) i obično S znači "onaj koji je izgubljen" :roll:

po meni, nije lijepo značenje. a imaš i ono iz sure En-Nas "hannas" što se prevodi kao šejtan naletnik.
:lol: :lol: :lol:

Ukopavanje i zakopavanje do kostiju :D

@truepather: Ak je tvoje sretno u čendjanju imena.
theTruePath

#858 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by theTruePath »

Nije moje dijete :D ali cudi me da ima tako ruzno znacenje kada znam da ima arapa s tim imenom.Valjda oni znaju bolje od nas znacenja tih imena?
NIN

#859 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by NIN »

theTruePath wrote:Nije moje dijete :D ali cudi me da ima tako ruzno znacenje kada znam da ima arapa s tim imenom.Valjda oni znaju bolje od nas znacenja tih imena?
...ne moRes se vala ispravit' da si jos toliki kad si vec bio napis'o:
theTruePath wrote:e ne znam,,kod nas se izgovara obicno Hanis
...pa haj' sad lijepo priznaj koji je to bosanceros dijasporas dao ovo ime dijetu! :lol:
Dont Forget

#860 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Dont Forget »

Imena nemaju vjersko porijeklo znaci nema takozvanih islamskih i krscanskih imena.

Imena imaju lingvisticko porijeklo znaci na primjer arapsko, latinsko, germansko, hebrejsko, persijsko, grcko, slavensko, tursko itd.
nemam pojma

#861 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by nemam pojma »

i :?
theTruePath

#862 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by theTruePath »

Imena nemaju vjersko porijeklo znaci nema takozvanih islamskih i krscanskih imena.

to je tvoje misljenje
Dont Forget

#863 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Dont Forget »

theTruePath wrote:

to je tvoje misljenje
Nije misljenje nego cinjenica, moze neko reci da je neko ime islamsko ili krscansko ali nemoze to dokazati.

Sva imena imaju neko lingvisticko porijeklo i to se moze dokazati, dok ni za jedno ime nema dokaza da ima bilo koje vjersko porijeklo.
theTruePath

#864 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by theTruePath »

Dont Forget wrote:
theTruePath wrote:

to je tvoje misljenje
Nije misljenje nego cinjenica, moze neko reci da je neko ime islamsko ili krscansko ali nemoze to dokazati.

Sva imena imaju neko lingvisticko porijeklo i to se moze dokazati, dok ni za jedno ime nema dokaza da ima bilo koje vjersko porijeklo.
ko je rekao da je vjera logika i moguca dokazati,za nas postoje

Sto se tice muslimana konkretno(fdrugi me ne zanimaju) vazi pravilo da se moramo raz<likovati od nemuslimana po imenu,i normalno je onda da Alexandar ne moze biti islamsko ime a da recimo Ajdin ili Amar jesu
zonbirile

#865 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by zonbirile »

[quote="theTruePath"][quote="Dont Forget"][quote="theTruePath"][quote]Imena nemaju vjersko porijeklo znaci nema ]

----------------------------------------------------
zato Muhamed može biti kriščansko,jer i prije pojave vjere i monoteističke naravno,ljudi su se dozivali imenima.
idealnaM

#866 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by idealnaM »

Skender je arapska varijacija Aleksandra... :)
pike

#867 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by pike »

theTruePath wrote:[

Sto se tice muslimana konkretno(fdrugi me ne zanimaju) vazi pravilo da se moramo raz<likovati od nemuslimana po imenu,i normalno je onda da Alexandar ne moze biti islamsko ime a da recimo Ajdin ili Amar jesu
Ta imena sto ti nazivas muslimanskim su ustvari arapska. Ima Arapa krscana koji se zovu Mustafa ili Hasan. Ima albanaca muslimana koji nose albanaska/ilirska imena, pa cak i kod nas ima muslimana koji imaju slavenska imena. Nema to veze sa vjerom, da je islam nasto u kini sad bi ti govorio kako su samo kineska imena muslimanska.
theTruePath

#868 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by theTruePath »

pike wrote:

Ta imena sto ti nazivas muslimanskim su ustvari arapska. Ima Arapa krscana koji se zovu Mustafa ili Hasan. Ima albanaca muslimana koji nose albanaska/ilirska imena, pa cak i kod nas ima muslimana koji imaju slavenska imena. Nema to veze sa vjerom, da je islam nasto u kini sad bi ti govorio kako su samo kineska imena muslimanska.
Da bilo bi bas tako,ali sad je eto nastao u arapskom svijetu pa muslimani daju arapska imena
bez_ideje

#869 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by bez_ideje »

idealnaM wrote:Skender je arapska varijacija Aleksandra... :)
Skender je meni zakon ime :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
zonbirile

#870 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by zonbirile »

theTruePath wrote:
pike wrote:

Da bilo bi bas tako,ali sad je eto nastao u arapskom svijetu pa muslimani daju arapska imena
---------------------------------------------
čudan si diskutant,dotjeraš glupost do zida i samo klapiš ušima.
theTruePath

#871 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by theTruePath »

bez_ideje wrote:
idealnaM wrote:Skender je arapska varijacija Aleksandra... :)
Skender je meni zakon ime :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Skender beg :D
theTruePath

#872 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by theTruePath »

čudan si diskutant,dotjeraš glupost do zida i samo klapiš ušima.
glupost je samo tebi nikome vise,po tvom ispada da samo bosnjaci daju arapska i turska imena,a idi se raspitaj kakva se imena daju u somaliji,maleziji,indoneziji,ceceniji itd

ps:mozes li zamisliti neku svjetlanu hanumu,slobodana efendiju,reisa milorada :lol: :mrgreen:
Ajatolah_

#873 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Ajatolah_ »

To što je takva praksa u Somaliji, Maleziji i ostalima koje si nabrojao nama ni šta ne znači, niti su oni neki uzori po kojima se trebamo ravnati. Šta nas briga za njih?
I to što je tebi čudno da se muslimanka zove Svjetlana ne znači da je to pogrešno, već se radi o tome da nisi navikao da muslimani daju slavenska imena.
HZArnel

#874 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by HZArnel »

Ee...vidim da ste otisli sa temom u neki drugi pravac,al' aj ko ce mi pomoc' da odgonetnem odakle se zavuce ime Arnel u Bosnu? :D
Bas me zanima,sam sam se pozanimao malo i znam ona germanska Arne,Arnold,spanci takodje imaju ime Arnel,al' daleko je spanija da bi to ime dospjelo do bosne,jedino sapunice il' u vrijeme jevrejske migracije :mrgreen: u sta sumnjam,s obzirom da se to ime pocinje nadijevat tek od 80-tih,osobno poznam jos jednog Arnela '81 godiste i dvije Arnele-tam negdje 84-85godiste :D poznam doduse jos sicu Arnela i Arnelaa,al' ta sica je uglavnom nastala po 1995,njih ne brojim :-)
theTruePath

#875 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by theTruePath »

Arnel nema tursko-perzijsko-arapsko porijeklo,,bosnjaci su ga vjerovatno izmislili,to je bila moda za vrijeme komunizma :D

bas mi je drago sto su ta imena izumrla,ja takodjer nosim jedno "izmisljeno komunisticko ime" :D

ne znam,puno mi draze cuti Hamza,Tarik,Eldar od recimo Armin,Arnel,Admir :lol:
Post Reply