ASTRONOMIJA

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
sunceKOtepsija

#851 Re: ASTRONOMIJA

Post by sunceKOtepsija »

popi wrote:Znam da je bila negdje čak i tema o nekom astro forumu, ali ne mogu sad naći, pa ću pitati ovdje:

Slikajući oblake, na jednoj od današnjih fotografija mi se pored sunca vidi i neka mala bjelkasta tacka sa crvenom aureolom,
i prvo pomislim mjesec, mada, kako pade mrak, vidim da mjesec nije okrugao tonight :)

Zna li neko šta bi to moglo biti, a što se može uhvatiit najobičnijom kamerom, jer na još jednoj fotografiji se vidi?!

Hvala

Edit:
Image
svemirski brod prve klase :thumbup:
popi

#852 Re: ASTRONOMIJA

Post by popi »

Avetinho wrote: Probaj ovo:

http://lmgtfy.com/?q=photo+flare
:thumbup:

Hvala, doznala sam sutradan, ali ne stigoh editovat post.

Na dvije fotke se pojavilo u skoro pa istom obliku, jednostavno, morala sam pitat :)
SmokingMan

#853 Re: ASTRONOMIJA

Post by SmokingMan »

Image

Ukratko:

-dvostruki sistem zvijezda VFTS 352 se nalazi na udaljenosti od 160,000 svjetlosnih godina od Zemlje
unutar maglice tarantula (sastavni dio velikog magelanovog oblaka).

-VFTS 352 se sastoji od dvije izuzetno vrele,sjajne i masivne zvijezde,koje orbitiraju jedan oko druge tokom vremenskog perioda
koji je nešto manji od jednog danaa središta ovih zvijezda se nalaze na mešusobnoj udaljenosti od 12 miliona kilometara.
U sduštini,ove zvijezde su toliko blizu jedna drugoj da se njihove njihove površine reklapaju,toliko da se formirao jedan
most između njih.

-Ekstremne zvijezde,poput ovih koje čine sistem zvijezda VFTS,igraju ključnu ulogu u evoluvciji Galaksija,te stoga se smtatraju
kako su one glavni proizvođači elemenata kao što je kisik.

-Obje zvijezde ovoga sistema su gotovo indetične veličine,tako da materijal jedne zvijezde ne preuzima druga,ali umjseto toga ove
zvijezde međusobno mogu dijeliti svoj materijal.

-Ovakav tip sistema zvijezda je izuzetno rijedak,jer je ova faza u životu zvijezda kratko traje,što dodatno otežava samo praćenje ovoga čina
koji se dešava među dvaju zvijezdama sistema.

Kompletan tekst možete pročitati na linku..

http://www.eso.org/public/news/eso1540/
Arminovski

#854 Re: ASTRONOMIJA

Post by Arminovski »

SmokingMan wrote:
Ukratko:
Evo bolja slika:

Last edited by Arminovski on 24/10/2015 13:31, edited 4 times in total.
SmokingMan

#855 Re: ASTRONOMIJA

Post by SmokingMan »

Arminovski wrote:
SmokingMan wrote:
Ukratko:
Evo bolja slika:

[youtube]https://youtu.be/woNc-iU3Cjk[/youtube]

Univerzum me sa svakim novim danom ugodno iznenađuje...
BHCluster

#856 Re: ASTRONOMIJA

Post by BHCluster »

-
Last edited by BHCluster on 23/10/2015 18:36, edited 1 time in total.
BHCluster

#857 Re: ASTRONOMIJA

Post by BHCluster »

SmokingMan wrote:
Arminovski wrote:
Evo bolja slika:

Univerzum me sa svakim novim danom ugodno iznenađuje...
Izbaci s iz https://
Arminovski

#858 Re: ASTRONOMIJA

Post by Arminovski »

Hvala BH... Izhrandri me ovo posteno. :))
SmokingMan

#859 Re: ASTRONOMIJA

Post by SmokingMan »

Budući da je zimski period gotovo na samom početku,svake večeri ćemo imati priliku,ukoliko nam povoljne vremenske prilikE to dopuste,uživati u iznim prizorima koje će nam,kao i svake godine,pružati noćno nebo ukrašeno iznimnim zvijezdama,sazviježđima,asterizmima,kao i pojavama,koji se mogu promatarti tokom čitavog zimskog perioda.Odlučio sam napraviti jedan mali osvrt kroz jednostavan tekst,podjeljen na nekoliko izuzetno kratkih poglavlja (koje ću objavljivati u prosjeku svahih 5-7 dana),na jednu među najsjajnim i zvijezdama nebeskog svoda koja će,zajedno sa nekolicinom drugim istaknutim zvijezdama,na koje ću se kasnije samo kratko osvrnuti,krasiti naše nebo svojim prepozjnatljivim sjajem tokom vedrih zimskih većernjih sati.Riječ je o najsjajnijoj zvijezdi sazviježđa Velikog psa (Canis major) Sirius,a započet sa jednim natpisom sa egipatskog hrama...

PS:Izvinjavam se na svim greškama koje sam eventualno načinio tokom sastavljanja teksta.Nadam se da će te uživati.
"Mistress of the beginning of the year;
goddess of the eastern horizon of the sky,
at whose sight everyone rejoices;Lady of stars;and the great one in the sky,ruler of stars.
Satis,who brightens the Two Lands with her beauty"

Image

Image

Image

Image
Last edited by SmokingMan on 29/10/2015 17:27, edited 1 time in total.
SmokingMan

#860 Re: ASTRONOMIJA

Post by SmokingMan »

Dupli,igrom slučaja...
BHCluster

#861 Re: ASTRONOMIJA

Post by BHCluster »

@SmokingMan ovo ti je super :thumbup:
BHCluster

#862 Re: ASTRONOMIJA

Post by BHCluster »

SmokingMan

#863 Re: ASTRONOMIJA

Post by SmokingMan »

Drugi dio:
"The ancient Greeks have a knack of wrapping truths in myths" - George Lloyd (1913-1998)
Image

Image

Image

Image

*Slijedeće poglavlje koje će biti postalvjeno krajem naredne sedmice,ako me zdravlje posluži,će se odnositi na binarnu prirodu Siriusa.U međuvremenu planiram postepeno ubacivati redoslijedom i tekstove koje se odnose na Messierove objekte/Planetarne maglice,galaksije,skupine zvijezda,ostaci Supernovih,iz sažetog kataloga objekata dubokog neba.
sinuhe

#864 Re: ASTRONOMIJA

Post by sinuhe »

Nisam znao da se exoplanete mogu fotografisati sa Zemlje.
Adaptivnom tehnikom eliminisu atmosferske smetnje, koronografom smanje svjetlost zvijezde i nekom diferencijalnom tehnikom odrede razliku refleksije svjetlosti od planete i ukupne svjetlosti zvijezde da bi dobili kontrast.

SPHERE ,Spectro-Polarimetric High-contrast Exoplanet Research Instrument.

https://www.eso.org/sci/facilities/para ... rview.html
SmokingMan

#865 Re: ASTRONOMIJA

Post by SmokingMan »

Treći dio
Slijedeći dio će se odnositi na otkriće komponente sitema,Sirius B,to planiram za nekih 10-15 dana jer je malo obimiji tekst.
Unaprijed se izvinjavam za greške koje se mogu pojaviti u tekstu,uprkos poslu,obavezama i iscrpljenosti namjeravam ovo i dalje raditi,bez ikakvih benificija,čisto iz ljubavi i entuzijazma.
Image

Image

Image
aurora313

#866 Re: ASTRONOMIJA

Post by aurora313 »

SmokingMan wrote:Dupli, igrom slučaja...
Elem, izvinjavam se sto ovo ubacujem u astronomiju, ali kako ti spomenu Egipćane i njihovu religijsku povezanost sa Sirijusom, upravo tako je nastala i legenda o Isusovom 'rodjenju' te sjajnoj zvijezdi (Sirius) koju slijede 'tri kralja' (tri zvijezde sa Orionovog pojasa).

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/imag ... beBf_pw64X
SmokingMan

#867 Re: ASTRONOMIJA

Post by SmokingMan »

aurora313 wrote:
SmokingMan wrote:Dupli, igrom slučaja...
Elem, izvinjavam se sto ovo ubacujem u astronomiju, ali kako ti spomenu Egipćane i njihovu religijsku povezanost sa Sirijusom, upravo tako je nastala i legenda o Isusovom 'rodjenju' te sjajnoj zvijezdi (Sirius) koju slijede 'tri kralja' (tri zvijezde sa Orionovog pojasa).

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/imag ... beBf_pw64X
Misliš na Baltazara,Melhiora (meni jako lijepo ime) i Gašpara (Alnitak,Alnilam,Mintaka)....Tri kralja,mudraca,maga.

Sve što sam naveo vezano za mitologiju je u znatno skraćenijoj formi nego što je to trebalo biti,i naravno da sam zvog toga morao izostaviti neke reference,jer i sam nemam dovoljno vremena (možda nekada ubacim i opširniji tekst),jer se prvenstveno bavim astronomijom i to mi je glavni fokus,mitologijapo potrebi.Egipćani su jedna od najnaprednijih drevnih civilizacija koje su imale izuzetno jak uticaj u razvoju astronomije,a astronomija je sa druge strane imala neoborivo veliki utjecaj na njihov religiju,te infrastrukturu,posebice piramide koje su uz veliku preciznost gradili duž Egipta )da na pomenem i one u Gizi,kada već spominješ Orionov pojas,koji je imao veliki utjecaj u gradnju istih,mada su piramide potpuno poravnatew u linii,za razliku od gore navedenih triju zvijezda),odnosno uz plodne predijele rijeke Nil.Sa druge strane pojava zvijezde Sirius kroz istoriju je svakako imala veliki utjecaj na narodne određenih podneblja kao i njihova vrjeovanja koja su se vezivala uz istu,uglavnom,pojava ove zvijezde u određenim periodima je shodno raznim tumačenjima i vjerovanjima,bila vezivana za određene osobe,vremenske prilike,godišnji urod,određivanje kalendaraske godine,najave dobrih ili loših perioda za narode (zavisno u kojoj nijansi bi se ova zvijezda pojavila,a njena pojava zavisni strogo od atmosferskih prilika,a svakom je poznat i "krvavi Mjesec" ili "krvavo Sunce",koji se kod mnogobrojnih naroda tumačio na različite načine,to je stvar narodnih predaja.Prašina u atmosferi,zagađenost zraka igra značajnu ulogu kada je u pitanju sama manifestacija objekata koje mi promatramo na noćnom nebu).Postoje mnoge knjige koje su pisane na ovu tematiku,posebno koje se dotiču tematike Isusovog rođenja,mada sama pojava zvijezde Sirius tokom njegovog rođenja može biti puka slučajnost,jer astronomija se striktno bavi aktuelnim stvarima u kosmosu (,dok je osvrt na mitologiju samo jedno zanimljivo "istorijsko poglavlje",kako bi čitateljima to bio samo jedan uvid u to koliko su drevne civilizacije zapravo bile vezane i ispirirane nebeskim tijelima,i pojavama kao što su anualne meteorske kiše,i to koliko su njihova religijska uvjerenja bila vezivana za iste,to je bilo nemonovno za vremena u kojima je politeizam bio široko rasprostranjen,mitologija je jako subjektivna stvar,ali u drugu ruku svima zanimljiva.
sinuhe

#868 Re: ASTRONOMIJA

Post by sinuhe »

Pluton i njegov mjeseci. Koja otkacena ekipa :lol:
Sentinel

#869 Re: ASTRONOMIJA

Post by Sentinel »

Malo astronomije i kod nas...

https://alancatovic.wordpress.com
Arminovski

#870 Re: ASTRONOMIJA

Post by Arminovski »

Laniakea - gdje se mi nalazimo u svemiru (3D simulacija)

Arminovski

#871 Re: ASTRONOMIJA

Post by Arminovski »

Sentinel wrote:Malo astronomije i kod nas...

Je li to tvoja stranica?
SmokingMan

#872 Re: ASTRONOMIJA

Post by SmokingMan »

Četvrti dio
Tokom slijedeće sedmice slijedi poglavlje "Treće tijelo unutar siriusovog sistema?"
Image

Image

Image

Image

Image
Arminovski

#873 Re: ASTRONOMIJA

Post by Arminovski »

Sentinel

#874 Re: ASTRONOMIJA

Post by Sentinel »

Arminovski wrote:
Sentinel wrote:Malo astronomije i kod nas...

Je li to tvoja stranica?
Ko pita?
sinuhe

#875 Re: ASTRONOMIJA

Post by sinuhe »

Odredjena gornja granica kolicine svjetlosti univerzuma. Donju granicu odredjuju galaksije a gornju svjetlost udaljenih izvora a da ne dodje do sudara fotona. Zanimljiva stvar ali cemu to :?
http://news.ucsc.edu/2015/12/veritas-blazar.html
Post Reply