Polaganje vozačkog u Sarajevu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#851 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Tomahawk11 »

Pitanje:

polagana Prva Pomoc prije godinu i po dana, da li treba ponovo polagati (tada polozeni i testovi - ne vaze)? Kandidat sada polaze testove i vozacki, da li treba i to ponovo polagati.
El_Padrino

#852 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by El_Padrino »

Neka me kolega daxon ispravi, ali mislim da prva pomoć važi 6 mjeseci, te ćeš morati ponovno da polažeš istu.
Tomahawk11
Globalni moderator

#853 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Tomahawk11 »

Ipak je najbolje bilo pitati tamo gdje se i polaze. Informacija je bila da vazi ukoliko se ima potvrda.
Ma nije za mene, ja sam to davno rijesio.
daxon

#854 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

El_Padrino wrote:Neka me kolega daxon ispravi, ali mislim da prva pomoć važi 6 mjeseci, te ćeš morati ponovno da polažeš istu.
Nigdje u zakonu, a ni u pravilnicima, ne stoji da je uvjerenje o položenom ispitu iz pružanja prve pomoći ograničeno rokom trajanja, kao što je to slučaj sa uvjerenjem o položenom ispitu iz poznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na cestama, gdje u Pravilniku o načinima i uslovima organiziranja ispita za vozača motornih vozila, u članu 17. tačka 2. stoji sljedeće:
Ako je od dana polaganja odgovarajućeg ispita iz poznavanja propisa o sigurnosti prometa na cestama proteklo više od godinu dana, kandidat je dužan ponovno polagati ispit iz poznavanja propisa o sigurnosti prometa na cestama.
Dakle, prema važećem zakonu i pravilnicima, uvjerenje o položenom ispitu iz pružanja prve pomoći je trajno i isti ispit nije potrebno ponovo polagati.
El_Padrino

#855 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by El_Padrino »

E pa hajde onda da razjasnimo moju situaciju, jer sam dao odgovor na istu vodeci se situacijom kroz koju sam prosao. Dakle 2012. godine, tacnije u oktobru sam pristupio auto školi, te njihovim navodjenjima zavrsavao obaveze kako me sljeduju.. Odradio ljekarski i prvu pomoc, predao u auto skolu i na zalost slijedom dogadjaja odem u inostranstvo da radim i na tome je sve stalo. Kad sam se vratio pocetkom oktobra 2013.godine obratim se auto skoli, platim neki aneks ugovora 50 KM kao vid nastavka produzenje ugovora sa njima, sto sam kasnije i procitao u ugovoru da nisam prevaren te da tako stoji u istom.. Uglavnom nakon polozenih testova, nisam mogao pristupiti prakticnoj obuci iz razloga sto su me obavijestili da je moj ljekarski istekao, te da mi prva pomoc ne vazi, te sam bio prisiljen iste da vadim ponovno da bih nastavio obuku.
daxon

#856 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

El_Padrino wrote:E pa hajde onda da razjasnimo moju situaciju, jer sam dao odgovor na istu vodeci se situacijom kroz koju sam prosao. Dakle 2012. godine, tacnije u oktobru sam pristupio auto školi, te njihovim navodjenjima zavrsavao obaveze kako me sljeduju.. Odradio ljekarski i prvu pomoc, predao u auto skolu i na zalost slijedom dogadjaja odem u inostranstvo da radim i na tome je sve stalo. Kad sam se vratio pocetkom oktobra 2013.godine obratim se auto skoli, platim neki aneks ugovora 50 KM kao vid nastavka produzenje ugovora sa njima, sto sam kasnije i procitao u ugovoru da nisam prevaren te da tako stoji u istom.. Uglavnom nakon polozenih testova, nisam mogao pristupiti prakticnoj obuci iz razloga sto su me obavijestili da je moj ljekarski istekao, te da mi prva pomoc ne vazi, te sam bio prisiljen iste da vadim ponovno da bih nastavio obuku.
Kakve veze ima prva pomoć sa početkom praktične obuke, a i teoretske? Naime, uvjerenje o položenom ispitu iz poznavanja pružanja prve pomoći, potrebno je tek onda kada se kandidat prijavljuje na ispit iz upravljanja motornim vozilom, dakle, na kraju obuke.
Ukoliko ste imali kod sebe uvjerenje o položenom ispitu iz pružanja prve pomoći, Vašu situaciju ne mogu drugačije objasniti, osim, da su Vas u autoškoli iz nekog razloga pogrešno informisali, te ste zbog toga bespotrebno ponovo polagali prvu pomoć.
Postoji i opcija da ste vaše uvjerenje dali u autoškolu ili instruktoru, a ovi ga izgubili, te vas uputili da ponovo polažete, ja stvarno ne znam razlog i objašnjenje. Uostalom, imao sam i ja sličan slučaj, kada mi je zbog sličnih razloga kandidatu prošlo više od godinu dana od dana upisa, polaganja teorije i prve pomoći, ali osim novog ljekarskog i ponovnog polaganja ispita iz poznavanja propisa obs, ništa drugo nije morao polagati.
miki8888

#857 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by miki8888 »

UVJERENJE o uspješno položenom ispitu iz poznavanja pružanja prve pomoći važi godinu dana od dana izdavanja
Edimphoto

#858 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Edimphoto »

vettel wrote:interesuje me, moze li se ista polagati prije 18 npr. prva pomoc i sl.?

Ništa jarane ne može bez lične, možeš samo lagano pripremati testove :wink:
hamzah

#859 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by hamzah »

Važi li još ono da je zabranjeno voziti poslije 23h bez nekog starijeg kraj sebe 2 godine od položenog vozačkog.
zLatk0

#860 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by zLatk0 »

Ne vazi, diskriminaciona odredba - davno je to jos ukinuto.
thekupus

#861 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by thekupus »

zLatk0 wrote:Ne vazi, diskriminaciona odredba - davno je to jos ukinuto.
http://www.avaz.ba/vijesti/teme/pocetni ... je-23-sata

sta je sa ovim?
daxon

#862 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

Ja pred sobom imam taj nacrt zakona o izmjenama zakona, međutim, prijedlog povratka te odredbe nigdje ne vidim.
http://www.mkt.gov.ba/Aktuelno/default. ... gTag=bs-BA
thekupus

#863 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by thekupus »

daxon wrote:Ja pred sobom imam taj nacrt zakona o izmjenama zakona, međutim, prijedlog povratka te odredbe nigdje ne vidim.
http://www.mkt.gov.ba/Aktuelno/default. ... gTag=bs-BA
a sta je drugo bilo za ocekivati od avaza neko dezinformacije
Natzi

#864 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Natzi »

OVako poceo sam polagati u MAxline-u krajem septembra 2013,izvadio ljekarsko platio 2 rate,ostala mi je jos treca da uplatim,juce mi salju poruku kao da sam duzan uplatiti trecu ratu i da me napominju da mi je istekao ugovor.Pa me interesuje sta to znaci,da li moram opet uplacivati ili postoji neka druga opcija.
daxon

#865 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

Za početak pročitaj šta piše u ugovoru, šta si to potpisao i na šta si se obavezao, pa onda da vidimo.
El_Padrino

#866 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by El_Padrino »

Natzi wrote:OVako poceo sam polagati u MAxline-u krajem septembra 2013,izvadio ljekarsko platio 2 rate,ostala mi je jos treca da uplatim,juce mi salju poruku kao da sam duzan uplatiti trecu ratu i da me napominju da mi je istekao ugovor.Pa me interesuje sta to znaci,da li moram opet uplacivati ili postoji neka druga opcija.

S obzirom kako sa gore naveo, da sam prošao sličnu torturu u AŠ "Maxline" a upravo imam ugovor pred sobom pa ću prepisati odredjene stavke koje ce ti nadam se pomoci..

SJETIH SE DA JE VEĆ NEKO POSTAVIO UGOVOR NA FORUM PA ĆU TI SAMO KOPIRATI LINK PA OBRATI PAŽNJU NA ČLAN BR. 11 I ČLAN BR.12. ( sorry za caps )

Image

Ukratko, ti nisi ispoštovao stavke ugovora, što znači da ćeš biti prinudjen doplatiti 100 KM za Anex ugovora ili što bi "teta fata" na šalteru autoškole rekla "Sine to ti je za produženje ugovora" itd.

P.S Da ne pravim dupli post, @daxon raspitao sam se u MONKSU s vezi prve pomoći o čemu smo raspravljali, te su mi rekli da bez obzira što prva pomoć nije vremenski ograničena, oni jednostavno ne prihvataju dokumente starije od 12 mjeseci.. Pa sad ko koga tu j.. :D
Natzi

#867 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Natzi »

Zvao sam juce instruktora,spomenuo mi je za placanje produzenja ugovora.Kaze da nije vise od 50KM.Oticicu u subotu na casove i to da uplatim pa cemo da vidimo.
x_lecter

#868 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by x_lecter »

Sta je sa web stranicom MONKSA ... u subotu polazem, a ne radi stranica pa ne mogu da vidim termin???
daxon

#869 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

Evo stranica radi, a ako ne, imaš br. tel. (033) 564-447.
x_lecter

#870 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by x_lecter »

hvala za broj, kod mene stranicai dalje ne radi .... samo izbacuje poruku Bad Request (Invalid Hostname)
radenska

#872 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by radenska »

mene je mnogo strah polaganja, da li su u komisiju vecinom mrgudi i kako se ponasaju tokom ispita
hamzah

#873 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by hamzah »

radenska wrote:mene je mnogo strah polaganja, da li su u komisiju vecinom mrgudi i kako se ponasaju tokom ispita
Samo lagano, ne daj da te savlada strah, meni se potrefio mrgud, ali sasvim korektan covjek.
I zapamti, koliki god mrgud on bio, sve je na tebi.
Sretno ;-)
MOSALJOZE

#874 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by MOSALJOZE »

radenska wrote:mene je mnogo strah polaganja, da li su u komisiju vecinom mrgudi i kako se ponasaju tokom ispita
Vidi,nikome od nas nije bilo lahko.Ja kad sam ušao u auto zamislio sam da mi je on "instruktor" i tako sam razbio tremu.Sad da ima mrguda ima,ali šta te briga odradiš svoje i kraj.Meni je ovaj bio mrgud,ali dosta korektan,govorio na vrijeme gdje da skrenem itdd..Eto kad položiš aBd javi se.
El_Padrino

#875 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by El_Padrino »

Najvažnije je da se oslobodiš treme, da uopće ne razmisljaš o tome ko sjedi iza tebe, da mu ne dozvoliš da ti skreće pažnju sa pitanjima, da li studiraš, radiš, pa ti nadoveže a šta studiraš i zašto baš taj fakultet? Trude se da ti skrenu pažnju od onoga zbog čega si ti zapravo tu... Trudi se da ne praviš krupne greške, koristi retrovizore, posmatraj situaciju oko sebe, i obavezno gledaj na ograničenja brzine, jer su mene oborili zbog 42 KM/H, odnosno 2 KM/H preko ograničenja.. Uglavnom drži se pravila, odnosno onog što si naučila sa instruktorom i akobogda vidimo se na cesti :)

SRETNO !!!
Post Reply