Ne znam, meni ta priča o "ljutim Hrvatinama" iz Zap. Hercegovine i nekom njihovom animozitetu prema drugima, više djeluje kao neka kliše-priča kao o lijenim CrnogorcimaDebelinJoe wrote: ↑19/07/2026 12:51 Da li da ovo ovdje stavim ili na temu o politici H komponente i njenom odnosu prema vlastitoj državi?
U Zap. Hercegovini, konkretno tom ZHK kantonu stanovništvo je u proteklih sto i više godina, uglavnom homogeno i Hrvati su većina, pa tamo upravo zbog toga nije bilo nekog rata izbjeglištva, sukoba. Tu uglavnom žive Hrvati koji kroz žvot u toj mikro-zajednici znaju samo za Hrvate, tamo B komponente skoro da i nema (ima nekoliko sela oko Ljubuškog i to je uglavnom to), ali ne toliko kao posljedica rata, već je jednostavno sastav stanovništva takav, tako da oni nemaju nekog ni razloga niti prostora za neki ekstra animozitet ni prema B niti prema S komponenti.
Tako da ta priča o ljutim "H" Hercegovcima meni nikad nešto nije sjedala, jer znam da su Hrvati npr Vareša ili KIseljaka, puno veće ljutice...
Kad se dotakosmo politike, ima i kod Seje, taj neki faktor "podilaženja sarajevskoj političkoj čaršiji". To mi je i razumljivo jer on nakon odlaska u Zagreb, računa i dalje na publiku u BiH, pa sam naročito kasnih '90-ih i ranih 2000-ih osjetio u njegovom rezonu i postavkama, taj element "dekroatizacije" kod njega. Ništa previše niti bitno, ali me je malo to iritiralo, budi brate što jesi, ne volim kad ljudi nekad pomalo i na silu bježe od tog nekog svog identiteta.
Ali dosta politike, vratimo se muzici