Vehabizam - Selefizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
zonbirile

#851 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zonbirile »

pa ljudi moraju da shvate da ovi što se razbacuju neučinkovitim i nepotrebnim znanjem za 21 vijek, to rade isključivo za svoju korist,a posljedica je toga ona hafizova uporedba.Samo tada i nikako drukčije će uspijeti odbaciti okove,kako svjih klerika,tako i stranih sila i ponoviti uspjeh od prije 1000g,ovo što se sada priča i nameče je voda na mlin onih kojima ovako stanje odgovara.Jeza je do bola čime se ljudi bave i na osnovu čega žive na tuđoj grbači.
bogumil-8

#852 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

Branioci učenja Muhameda Abdul-Veehaba ("Wehabije") vješto koriste načine da diskusiju sa suštinskih problema skrenu na sporedne i manje bitne detalje. Pokušajte ne pomagati im u tome.
Trenutno se suprotstavljam iznesenom mišljenju da se "wehabije" ne razlikuju od drugih muslimana, da su to ljudi koji su samo posvećeni vjeri i nikog ne diraju ("gledaju svoja posla", "ne razlikuju se od nas", "od nas se razlikuju samo po vanjskom izgledu", "ljudi posvećeni izvornom islamu", "ljudi koji nemaju nikakve veze sa militantnim islamom", "muslimani koji se bore protiv novotarija u islamu", itd).
Međutim, pravi problemi vezani za "Wehabije" nisu vjerskog karaktera.
Problem wehabizma u BiH nije u G. Bukovici, G. Maoči, Kalesiji, Zavidovićima, Bočinji, Bugojnu,..., već među predavačima na Fakultetima islamskih nauka, među onima koji brane wehabizam - "nema wehabija u BiH", ili ćutanjem o problemu, ili podcjenjivanjem problema, ili ne dozvoljavanjem ozbiljne diskusije o ovom pitanju (govoreći da je to čisto vjersko pitanje, da se IZ BiH može sama nositi sa tim problemom i da se niko ne miješa u to "isključivo vjersko" pitanje, da wehabije ne predstavljaju ni za koga i nikakvu opasnost, itd.).
Koji post ranije istakao sam "problem" vezan za uspostavljanje islamske vlasti u državi , podproblem: DEMOKRATIJA (te sljedećim citatom i linkom, pokušavam suziti diskusiju samo na to pitanje):
- "Oni koji dozvoljavaju učešće na demokratskim izborima su na različitim nivoima zablude. Ima onih koji vjeruju da je demokratija neograničeno prihvatljiv sistem vladanja – a ovo su oni ekstremni – a ima i onih koji samo dozvoljavaju ovo učešće zasnovano na određenim pogrešnim tumačenjima i šubhama koje ćemo mi prokomentarisati ovdje
(http://www.el-tewhid.com/multimedia/knj ... slamu.html )
- Muslimanska omladina bosanskog govornog
područja je u posljednje vrijeme zapljusnuta talasima
šubhi (sumnji i zabluda) kojima se želi ohalāliti (dozvoliti)
učešće na parlamentarnim, opštinskim, predsjedničkim,...
demokratskim izborima."
zonbirile

#853 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zonbirile »

@bogumil-8
njihovo je da prosipaju šuplju i od toga dobro živi,do budala je da to ne slušaju.Teško je budali objasniti,pa zato i jeste budala.Samo na mjesec dva ukinuti im donacije,naglo bi spao elan.
bogumil-8

#854 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

Ne znam za koga i na koje donacije misliš?! Većinu "wehabijskih aktivnosti" finansira privatni (inostrani) kapital, uglavnom kroz razne oblike saradnje i pomoći. Ovo je moja pretpostavka (da mi "wehabije" ne traže "dokaze" za isneseno mišljenje).
dzenan_tr

#855 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by dzenan_tr »

zonbirile wrote: - U cijelom islamskom svijetu (57 muslimanskih država) postoji samo 500 univerziteta.
- Samo u SAD-u postoji 5758 univerziteta.
- Samo u Indiji postoji 8407 univerziteta.
- Nijedan od muslimanskih univerziteta nije u Top 500 svjetskih univerziteta.
- Pismenost u kršćanskom svijetu - 90%
- Pismenost u muslimanskom svijetu - 40%
- Pismenost u 15 najjačih kršćanskih zemalja - 100%
- Muslimani nemaju "najjačih" država
- 98% u kršćanskim državama je završilo osnovnu školu
- 50% u muslimanskim državama je završilo osnovnu školu
- 40% kršćanskog stanovništva je pohađalo univerzitetsko obrazovanje
- 2% muslimanskog stanovništva je pohađalo univerzitetsko obrazovanje
- Najjače muslimanske države imaju 230 naučnika po milionu stanovnika
- SAD ima 5000 naučnika po milionu stanovnika
- Kršćanski svijet ima 1000 tehničkih znansvenika po milionu stanovnika
- Cijeli arapski prostor ima 50 tehničkih znansvenika po milionu stanovnika
- Muslimanski svijet troši 0,2% ukupnog profita na obrazovanje
Ne bi li "pravi" musliman trebao biti onaj koji se najviše bori protiv ovakvog stanja muslimana?...
arzuhal

#856 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by arzuhal »

A evo šta kaže gos'n Emil Vlajki u svojoj kolumni(prenosim skraćen tekst. cijeli na http://www.nezavisne.com/kolumne/vijest ... abije.html):

Image

Tko su prave Vehabije

Datum: 04.02.2010 20:20
Autor: Emil Vlajki

............
............
Vehabije su metafora za sve one u Federaciji koji imaju vlast i/ili realnu moć, kao i njihovi militantni istomišljenici, da kroz javno i tajno političko, ekonomsko, kulturno i vjersko djelovanje na mase svojataju i samim tim razbijaju Dejtonom utvrđenu Bosnu i Hercegovinu izazivajući dodatnu netoleranciju, mržnju i spiralu verbalnog i fizičkog nasilja unutar bh. pučanstva. Po ovom određenju:

- Vehabije su svi oni Bošnjaci koji u glavi imaju kao svoju vlastitu imaginarnu islamsku zajednicu (umu) što, na primjer, iskazuju prilikom odigravanja nogometnih utakmica kada navijaju za svoju "duhovnu majku" Tursku, i kada masovno slave pobjede "svoje" reprezentacije sa špalirima automobila, ističući turske zastave i noseći turske sportske dresove;

- Vehabije su vjerski i politički poglavari koji su uveli vjeronauku u dječje vrtiće. Time su grubo pogazili deklaraciju Ujedinjenih nacija koja zabranjuje svaku političku i vjersku indoktrinaciju malodobnika. Do koje monstruoznosti to može dovesti sjetimo se samo naselja Gluve Bukovice kada su TV kamere prikazale gomilu male djece u transu sa licima u grču, koja su tražila da se oslobodi njihov imam, inače pravosnažno sudski osuđeni pedofil.

- Vehabije su svi oni koji ukidaju Djeda Mraza u bošnjačkim dijelovima BiH, uništavajući jednu lijepu vjekovnu tradiciju i vršeći na taj način dodatnu kulturološku islamizaciju;

- Vehabije su svi oni koji ne dozvoljavaju popis stanovništva gdje bi se ono izjašnjavalo i po nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kako se ne bi otkrilo da je na bošnjačkim područjima, jednako kao i drugdje, sprovođeno etničko čišćenje. Dovoljno je spomenuti podatak da se u federalnom Sarajevu svake godine u prvi razred osnovne škole upisuje preko devedeset odsto (90%) djece koja se izjašnjavaju kao muslimani;

- Vehabije su svi oni koji plaćaju djevojke i žene zaposlene u javnom sektoru da pokrivaju dijelove lica;

- Vehabije su svi oni koji traže navodno građansku državu BiH misleći pritom da će, zahvaljujući svojem najbrojnijem stanovništvu, urediti BiH po neeuropskim principima;

- Vehabije su svi oni koji priželjkuju ponovnu uspostavu turske dominacije na ovim prostorima, koji tvrde da je Turska duhovna majka Bošnjaka, kojima se pridaju čak i fizičke karakteristike ("Kada vas gledam, vidim sve Turčin do Turčina", rekao islamski vjerski poglavar obraćajući se skupini Bošnjaka);

- Vehabije su svi oni koji bi navodno htjeli da žive sa druga dva konstitutivna naroda, ali tako da Srbima stalno nabijaju na nos da su genocidan narod, a Hrvatima ne dozvoljavaju ikakvu ravnopravnost u Federaciji. Uzgred rečeno, kada govore o "srpskoj genocidnosti" ne pada im na pamet da pošto se pozivaju na Tursku kao na "duhovnu majku", da su Turci izvršili pravi genocid na Jermenima masakrirajući milijun i pol ljudi;

- I konačno, vehabije su svi oni dijelovi "međunarodne zajednice" koji favoriziraju stvaranje muslimanskih entiteta i država na Balkanu (Kosmet, Crna Gora, Makedonija, Sandžak, Federacija BiH), koji efikasno prave Veliku Albaniju i uspostavljaju "zelenu transverzalu" od Istanbula do Beča, i koji su zasigurno najveći zločinci na ovim područjima.

Vidljivo je da ima i previše vehabija u BiH o kojima tužilaštvo ni ne sanja. Teško je da bi se mogli svi pohapsiti, a konačno, ako bi bh. tužilaštvo bilo dosljedno, moralo bi uhapsiti i samo sebe, pošto je ono najmračnija vehabijska ispostava.
Tako je, Vlajki! Kažider kako, vaistinu, stoje stvari....
bijela

#857 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bijela »

svi smo mi havabije (kako bi rekla jedna moja nena komšinica)
medaaa

#858 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by medaaa »

zonbirile wrote: - U cijelom islamskom svijetu (57 muslimanskih država) postoji samo 500 univerziteta.
- Samo u SAD-u postoji 5758 univerziteta.
- Samo u Indiji postoji 8407 univerziteta.
- Nijedan od muslimanskih univerziteta nije u Top 500 svjetskih univerziteta.
- Pismenost u kršćanskom svijetu - 90%
- Pismenost u muslimanskom svijetu - 40%
- Pismenost u 15 najjačih kršćanskih zemalja - 100%
- Muslimani nemaju "najjačih" država
- 98% u kršćanskim državama je završilo osnovnu školu
- 50% u muslimanskim državama je završilo osnovnu školu
- 40% kršćanskog stanovništva je pohađalo univerzitetsko obrazovanje
- 2% muslimanskog stanovništva je pohađalo univerzitetsko obrazovanje
- Najjače muslimanske države imaju 230 naučnika po milionu stanovnika
- SAD ima 5000 naučnika po milionu stanovnika
- Kršćanski svijet ima 1000 tehničkih znansvenika po milionu stanovnika
- Cijeli arapski prostor ima 50 tehničkih znansvenika po milionu stanovnika
- Muslimanski svijet troši 0,2% ukupnog profita na obrazovanje
znam da je offtopic, al mi fakat upade u oko ova kontradikcija... i kako onda uzeti ovu statistiku za tacnu? :)
madner

#859 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by madner »

Bravo arzo, odlican argument. U tom stilu: Hitler je volio vucjake, svi koji vole zivotinje planiraju postati diktatori i pobiti pokoji narod. :roll:
callmethebreeeze

#860 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by callmethebreeeze »

emil vlajki je kreten. dzevad galijasevic je kreten. nezavisne novine su kretenske novine.
:D
arzuhal

#861 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by arzuhal »

madner wrote:Bravo arzo, odlican argument. U tom stilu: Hitler je volio vucjake, svi koji vole zivotinje planiraju postati diktatori i pobiti pokoji narod. :roll:
Nije to nikakav argument, ka'š jednom utrefit stvar :D
vruce pivo

#862 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by vruce pivo »

ikrime wrote:
therrarrius wrote:
ikrime wrote::lol:

Zaista nespretan izbor riječi
''Da li si ti upoznat sa falsifikovanjem Kurana u Fahdovoj stampariji koja dnevno odstampa preko 20000 primjeraka i u kojim se poziva na ubijanje zidova i krscana a u nekim surama se pominju tenkovi i helikopteri !!?
Da li znas za to?''

Odakle ti ovo?
Link?
Druže, ja to nisam tvrdio, i mene iskreno zanima otkud mu ta nebuloza. Replicirao sam na taj post, ali iz razloga tehničke prirode, post je "ispao" neuredan, sigurno te je to zbunilo.

link na org. post:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p3459915

Studies by Quranic scholars have shown that the Saudi Translation interjects, via parantheticals and other devices, ideas and concepts which are foreign to the Quran, starting from Surah Fatiha itself. This is unacceptable. For example, in no previous English translation except the Saudi sponsored has Surah Fatiha contained a reference to Jews and Christians. Through the insertion of the phrases “such as the Jews” and “such as the Christians,” in Surah Fatiha, the Saudi rendition fixes the meaning of the expressions “those with anger upon them” and “those who are astray.” Such errors and additions in translations merely begin at Surah Fatiha.

"The way of those on whom You have bestowed Your Grace, not (the way) of those who earned Your Anger (such as the Jews), nor of those who went astray (such as the Christians)"

Ja koliko znam iskretanje,dodavanje,oduzimanje i iskazivanje vlastitog misljenja u Kuranu je strogo zabranjeno a ove boldovane rijeci u zagradama su umetnute u Fahdovoj stampariji sa ciljem izazivanja vjerske netrpeljivosti..

Ovo je samo jedan od primjera kako saudijci manipulisu Islamom i koriste vjernike medju kojima su i vehabije,za ostvarivanje svojih politickih i ekonomskih interesa, i to sve pomocu americkih petro dolara...
callmethebreeeze

#863 Re: Vehabizam - Selefizam

ovaj vlajki je zaista idiot.
ne mogu ga citati detaljno. jel' okrivio vehabose i za klimatske promjene.
zlafa

#864 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

callmethebreeeze wrote:ovaj vlajki je zaista idiot.
ne mogu ga citati detaljno. jel' okrivio vehabose i za klimatske promjene.
Nije zaboravio je ...
Fabridjijo

#865 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Fabridjijo »

Zelim samo da pozdravim sve forumase ovaj vehabije :D
madner

#866 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by madner »

arzuhal wrote:
madner wrote:Bravo arzo, odlican argument. U tom stilu: Hitler je volio vucjake, svi koji vole zivotinje planiraju postati diktatori i pobiti pokoji narod. :roll:
Mojne tako, pomislio bi covjek da je sasvim slucajno stvoren efekat linkanjem doticnog teksta. :oops:
Argument jeste, glup jeste, da li je namjeran ne mogu dokazat :wink:
arzuhal

#867 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by arzuhal »

madner wrote:
arzuhal wrote:
Mojne tako, pomislio bi covjek da je sasvim slucajno stvoren efekat linkanjem doticnog teksta. :oops:
Nabacih tekst Vlajkija bez želje da debatujem i nešto dokazujem. Nema se tu šta dokazat - samo pokazat kako stoje stvari neovisno o vehabijama iz G. Maoče...

Da me ova tema pretjerano zanima, odavno bih nešta argumentirao...

Ali - izvini madneru! Možda sam slijep kod očiju pa previđam tvoje nabacivanje da nas dva, jedan na jedan, zaigramo i zaplešemo? Ukoliko to želiš, neovisno o temi, reci, da se uozbiljim :D
bogumil-8

#868 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

medaaa wrote:
znam da je offtopic, al mi fakat upade u oko ova kontradikcija... i kako onda uzeti ovu statistiku za tacnu? :)
Veoma lako. Razlikuj iskaze:(1) 100 najjačih država u svijetu; (2) 100 najjačih muslimanskih država u svijetu; (3) 100 najjačih hrišćanskih država u svijetu!
Edit: Nemoj samo da ti sad zasmeta brojka 100!
Edit 2 : Emila Vlajkija treba potpuno ignorisati, ali ga pratiti (radi poznavanja njegovih "gluposti").
madner

#869 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by madner »

arzuhal wrote:
madner wrote:
arzuhal wrote: Nije to nikakav argument, ka'š jednom utrefit stvar :D
Nabacih tekst Vlajkija bez želje da debatujem i nešto dokazujem. Nema se tu šta dokazat - samo pokazat kako stoje stvari neovisno o vehabijama iz G. Maoče...

Da me ova tema pretjerano zanima, odavno bih nešta argumentirao...

Ali - izvini madneru! Možda sam slijep kod očiju pa previđam tvoje nabacivanje da nas dva, jedan na jedan, zaigramo i zaplešemo? Ukoliko to želiš, neovisno o temi, reci, da se uozbiljim :D
U svakom slucaju bi to vise postovao to nego ovu afirmaciju ljudi od zadatka kao ozbiljnih sagovornika.

Ali kao sto ti rekoh davno: suplja. :D
arzuhal

#870 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by arzuhal »

madner wrote: U svakom slucaju bi to vise postovao to nego ovu afirmaciju ljudi od zadatka kao ozbiljnih sagovornika.

Ali kao sto ti rekoh davno: suplja. :D
Ne treba, zar, nekome moja afirmacija? Ali, ako ti odlučiš da se osoviš na noge - viteški ću ti pružiti desnicu :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#871 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Chmoljo »

nemojte da vam pružim jedan forumski rafal po ovim postovima :evil: uozbiljite se :-D
ikrime

#872 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

Džaba se vadiš, prijeki sud ej donio odluku; ti si vehabija!
ljubav_aha

#873 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:svi smo mi havabije (kako bi rekla jedna moja nena komšinica)

zasto vehabije zive vlro izolirano u danasnjem BiH drustvu,krecu se u zatovenim krugovima,narocito njihove supruge
black

#874 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by black »

ljubav_aha wrote:zasto vehabije zive vlro izolirano u danasnjem BiH drustvu,krecu se u zatovenim krugovima,narocito njihove supruge
pa pitaj vehabije :mrgreen:
callmethebreeeze

#875 Re: Vehabizam - Selefizam

black wrote:
ljubav_aha wrote:zasto vehabije zive vlro izolirano u danasnjem BiH drustvu,krecu se u zatovenim krugovima,narocito njihove supruge
pa pitaj vehabije :mrgreen:
ja ih znam koji i elipse prave kad se krecu.
:D
Locked