"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#851 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 21/07/2022 15:33
Hakiz wrote: 21/07/2022 15:32 Svaki mladi koji ode u belaj je uvalio svog starog i/ili staru jer će ga gazda handriti za obojicu, a star nije dobrodošao u Evropu.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Šta je smiješno? Imaš masu firmi iz kojih odlaze mladi, a ostaju 50-godišnjaci i stariji koji niti su za EU, niti su za penziju, valja im ostati i raditi, ali sada rade više jer rade za mlade koji su otišli a gazda ne zapošljava nove. Zašto bi zaposlio kada mu ovi jirgete više za istu platu?
Haris.ba

#852 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Haris.ba »

Hakiz wrote: 21/07/2022 15:40
Haris.ba wrote: 21/07/2022 15:33

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Šta je smiješno? Imaš masu firmi iz kojih odlaze mladi, a ostaju 50-godišnjaci i stariji koji niti su za EU, niti su za penziju, valja im ostati i raditi, ali sada rade više jer rade za mlade koji su otišli a gazda ne zapošljava nove. Zašto bi zaposlio kada mu ovi jirgete više za istu platu?
I rjesenje je da mladi ne odlaze da bi ne stariji irgetili?
moonca

#853 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moonca »

Rade s iskustvom, produktivniji su... :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#854 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

kad sam počinjao raditi prije 20 godina
čudio sam se generaciji kojojse ne ne radi i lijena je sve joj mrsko

sad je meni sve mrsko ne radi mi se

onda skontam da su neki ljudi 20 godina ispred a ja kaskao u pričama o aliji sirotanoviću i lopati (smajli udara glavom o zid)
Hakiz

#855 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 21/07/2022 15:45
Hakiz wrote: 21/07/2022 15:40

I rjesenje je da mladi ne odlaze da bi ne stariji irgetili?
Gdje si ti pročitao da sam ja napisao da je to rješenje :?
moonca

#856 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moonca »

pici wrote: 21/07/2022 15:04
dze to rade unaske, ja za taj slucaj ne znam, nit jedan.Mladi treba bez radnog iskustva da steknu to isto iskustvo, znas kako ovdje rade.Bace te u vatru odmah, jedino ako mu nisi sestric il bratic pa da te pripazi.Neiskusne radnike mlade, taru ko taracom krpom, nemaju uopste empatiju dal ce se snaci il ce ga poderat odmah u pocetku.
Kakve mobinge prave pa to je strasno.Sto napisa forumas iznad, robovlasnici.
To je test... ako se snadju u toj vatri... spremni su za ozbiljan rad..
ne mali br poslova ima faze, kad se neshto treba odraditi u odredjenom roku. radnik ako je nauchio da radi, kad nema te frke/ perioda/ pochetnik ..... ocekuje da mu se taj ' rad' plati vishe.. zaboravi da je mjesecima ' dushkao' :-)
no. ima loshih poslodavaca.. . .. naravno.. :zoka:
markopd

#857 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by markopd »

moonca wrote: 21/07/2022 16:12
O kakvom testu ti pričaš?Onaj koji ima prethodno radno iskustvo u traženom poslu snaći će se bolje od onoga koji to radi prvi put i tu je sva mudrost.Sve je stvar u praksi,samo što je pitanje kome je i koliko je omogućeno danas da stekne nekakvo radno iskustvo za solidne poslove.Tačno mi se povraća kada čujem nekog poslodavaca kada za početnika kaže -nisi ti za ovoga...Naravno,za one koji dolaze preko raznih štelica i vezica,njima se toleriše neznanje i nestručnost na duže staze.
Karikaturist

#858 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Karikaturist »

Kakve pizdarije pise ova :lol: :run:
moonca

#859 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moonca »

markopd wrote: 21/07/2022 16:21
moonca wrote: 21/07/2022 16:12
O kakvom testu ti pričaš?Onaj koji ima prethodno radno iskustvo u traženom poslu snaći će se bolje od onoga koji to radi prvi put i tu je sva mudrost.Sve je stvar u praksi,samo što je pitanje kome je i koliko je omogućeno danas da stekne nekakvo radno iskustvo za solidne poslove.Tačno mi se povraća kada čujem nekog poslodavaca kada za početnika kaže -nisi ti za ovoga...Naravno,za one koji dolaze preko raznih štelica i vezica,njima se toleriše neznanje i nestručnost na duže staze.
Vjerovatno zato, shto poslodavac zna shta trazi od radnika.
Radno iskustvo nije da zna da zavrne sharaf. ( samo primjer, navodim ). iskustvo je, da odradi i sve shto ide uz to. . spakuje alat, ochisti iza sebe, ponashanje s kolegama, dodje na vrijeme na posao ..i dosta toga... sve ostalo vezano za struchnost, che lako nauchiti... :-)
Ommadawn

#860 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ommadawn »

:sax:
Oo zemljo Arabijo i Sudanu šta sve čovjek na forumu neće pročitati.
Hakiz

#861 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Ommadawn wrote: 21/07/2022 16:48 :sax:
Oo zemljo Arabijo i Sudanu šta sve čovjek na forumu neće pročitati.
Pa, dobro, u Ameriku, Kanadu, Skandinaviju i slične vukojebine danas je važnije da si wake, podržavaš cancel i da si politically correct nego da si stručan.

Tako da se ne treba čuditi.
Ommadawn

#862 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ommadawn »

Ma ja, i to što kažeš.
kokuz_sa

#863 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by kokuz_sa »

Ja se slazem sa Moncom

Sta imas koga tetositi..
Bacis ga u vatru odmah(mene su isto tako..a na kraju posta napisem koliko je to pomoglo)

Kada neko je bacen u vatru
Gleda se njegova snalazljivost,
Logika i zakljucivanje.
Odnos prema poslu

Puno mozes da vidis kakav je radnik na osnovu toga..kako se snalazi u tome.

Poslodavac koji vidi da je radnik pocetnik bacen u vatru i vidi da se trudi, da se snasao.. kasnije cijeni tog radnika

Radnik koji sjedne i ceka da mu neko nesto objasni.. od njega nema nista..
Tacno zakljucit mozes da ni u skoli nije nista ucio pa nema logiku da sta uradi..

Ovo sve govorim na npr nekim normalnim logicnim zahtjevima..

Zadnji primjer koji imam

Djevojka bacena u vatru i receno joj da izvuce spisak nekih agencija iz Sarajeva i napravi tabelu
Znaci
Ime
Mail
Telefon i adresa

Nakon 2 dana pitas jel uradila.. (do tada bukvalno joj niko prisao nije..niti imala stresa kakvog, pozurivanja nista..
Dodje na posao sjedne za racunar..u 4h ode kuci..)
kaze nije, nije joj jasno bilo sta se trazi.. gdje da to nadje

Kada joj kazes da ima google i da je tu mogla potrazit..
Kaze niko mi nije kazao to.
Jos kaze da joj je to stres velikim

Eh da se vratim na ono sa pocetka kada rekoh da cu nesto objasnit na kraju

Poceo ja radit po prvi put..3ci mi dan na poslu
I sefica mi ode na porodiljsko ranije..
Kaze meni.. ako budes tu kada se vratim..postat ce radnik od tebe..
Ja nakon toga..zavrsavao posao, kod kuce dopunjavao svoje znanje, isao od kolega trazio savjete.
Kada se vratila sa porodiljskog.. preledala sve izvjestaje..
Otisla i direktoru kazala da ne moze da mi bude sefica, jer ja i ona smo ravnopravni po poslu i da ja treba da zaduzim jedan odjel..

E to je to sto znaci da se u vatri mozes snaci i koliko je to do radnika.

Evo hvala Bogu sada sto se tice posla mogu sta hocu..
Pocetkom mjeseca poslao CV u 5 firmi
Na 4 bio u razgovoru i primljen u sve 4.
5ta firma mi je bez razgovora ponudila posao kada je procitala CV.
Kada sam dao otkaz u firmi.. javi mi se konkurentska firma i bukvalno ponudi uslove duple nego sam trazio..
Tako da od 5 firmi..ja izaberen da radim u 6.

Jest da fali radnika sada, ali fali i kvaliteta.. to se lako kroz vatru dobije
Sydnor

#864 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sydnor »

kokuz_sa wrote: 21/07/2022 18:07 Ja se slazem sa Moncom

Sta imas koga tetositi..
Bacis ga u vatru odmah(mene su isto tako..a na kraju posta napisem koliko je to pomoglo)

Logika i zakljucivanje.
Odnos prema poslu

Poslodavac koji vidi da je radnik pocetnik bacen u vatru i vidi da se trudi, da se snasao.. kasnije cijeni tog radnika
Ja sam bačen u vatru na način da su mi bacili ključeve od mašine u ruke i rekli snađi se, ali dobio sam uputstvo od 1000 strana od proizvođača na njemačkom, jeziku kojeg ne razumijem. U pitanju je stroj sa kakvim apsolutno nisam bio upoznat nit sam školovan za njega što bi po slovu zakona trebao biti.

I da skratim priču, snašao sam se ja nekako i danas zapravo vrlo dobro radim i ponuđena mi je prilično fina plata u drugoj firmi ali ne želim terenski rad, ovdje sam kući.

Dočekao sam da, iako imam samo pola godine iskustva, obučavam druge ljude i prenosim im svoje znanje.

A iskreno sad govoreći, toliko sam se istresirao, nasikirao, sjebao i napatio dok sam savlado to. Da sam bogdom imo nekoga da me uvede i objasni osnovne stvari. Em bi bio psihički rasterećeniji em bi brže savladao i naučio posao. Možda je tebi smiješno i gledaš na to samo kao na posao, ali ja sam osjećao veliku odgovornost jer je u pitanju stroj od 200.000 maraka i osjećao sam pritisak i strah da ne pogriješim, ne napravim štetu ili da ne povrijedim nekoga.

Baciti nekog u vatru nije nikako zdravo za tu osobu i to što će neko puknut pod pritiskom ne znači da je loš radnik i da od njega nema ništa.

Ja prvi sam sekundu bio udaljen od žica zbog stresa ali sam se izborio i doživio da se cijeni moj rad ali da je to bilo zdravo i dobro iskustvo - apsolutno nije.
kokuz_sa

#865 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by kokuz_sa »

Pa gledaj ja krenuo raditi u veleprodaji..jos mlad momak bio, tek polozio
Jedan dan me zovu u 8h ujutro..evo ti kljucevi i spisak kupaca..treba ih obici

Gledam spisak
Novi Travnik,
Bugojno,
Kupres,
Livno,
Tomislavgrad..

Ni na karti BiH nisam znao gdje su niti ikad bio na tom kraju..
300 znojeva me oblivalo dok otisao i dosao
Otisao i vratio se u pola 10h navecer..

Sutra otisao i vratio se u pola 5 do kad firma radi..
Sve je u glavi, hoces li prelomit ili ne..zadas sebi cilj..uradit cu to pa makar..
Hakiz

#866 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Sta imas koga tetositi..

Logika i zakljucivanje.
Odnos prema poslu
Vrijedi li to ako ti zatreba operacija a hirurg ti tek sa faksa izašao, ni specijalizaciju nije završio?
Piaty

#867 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Piaty »

Ja jutros krenuo u pekaru koja pravi najbolje kifle (a i najbolji ramazanski somuni su u toj pekari), kada ono na vratima "prinudjeni smo na godisnji odmor zbog nedostatka radnika". A stajalo im je pola godine "trazimo radnika". Po nekim pricama, taj vlasnik je prava stipsa i skrtac...pa eto
Haris.ba

#868 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Haris.ba »

Piaty wrote: 21/07/2022 19:11 Ja jutros krenuo u pekaru koja pravi najbolje kifle (a i najbolji ramazanski somuni su u toj pekari), kada ono na vratima "prinudjeni smo na godisnji odmor zbog nedostatka radnika". A stajalo im je pola godine "trazimo radnika". Po nekim pricama, taj vlasnik je prava stipsa i skrtac...pa eto
Samo tako.
kokuz_sa

#869 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by kokuz_sa »

Hakiz wrote: 21/07/2022 19:07

Sta imas koga tetositi..

Logika i zakljucivanje.
Odnos prema poslu
Vrijedi li to ako ti zatreba operacija a hirurg ti tek sa faksa izašao, ni specijalizaciju nije završio?
Necemo sad brkat zanimanja koja mogu i koja ne mogu se bacit u vatru..

Mada sada kod nas na KCUS su ti haman svi takvi doktori..
Sve mlado, sve novo.. i bukvalno si kunic za ucenje kad odes u bolnicu
Ommadawn

#870 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ommadawn »

Pedagogija pa et’…
snijeg_led

#871 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by snijeg_led »

Sta imas koga tetositi..

Logika i zakljucivanje.
Odnos prema poslu

Radnik koji sjedne i ceka da mu neko nesto objasni.. od njega nema nista..
Tacno zakljucit mozes da ni u skoli nije nista ucio pa nema logiku da sta uradi..

Ovo sve govorim na npr nekim normalnim logicnim zahtjevima..

Zadnji primjer koji imam

Djevojka bacena u vatru i receno joj da izvuce spisak nekih agencija iz Sarajeva i napravi tabelu
Znaci
Ime
Mail
Telefon i adresa

Nakon 2 dana pitas jel uradila.. (do tada bukvalno joj niko prisao nije..niti imala stresa kakvog, pozurivanja nista..
Dodje na posao sjedne za racunar..u 4h ode kuci..)
kaze nije, nije joj jasno bilo sta se trazi.. gdje da to nadje

Kada joj kazes da ima google i da je tu mogla potrazit..
Kaze niko mi nije kazao to.
Jos kaze da joj je to stres velikim

Eh da se vratim na ono sa pocetka kada rekoh da cu nesto objasnit na kraju

Poceo ja radit po prvi put..3ci mi dan na poslu
I sefica mi ode na porodiljsko ranije..
Kaze meni.. ako budes tu kada se vratim..postat ce radnik od tebe..
Ja nakon toga..zavrsavao posao, kod kuce dopunjavao svoje znanje, isao od kolega trazio savjete.
Kada se vratila sa porodiljskog.. preledala sve izvjestaje..
Otisla i direktoru kazala da ne moze da mi bude sefica, jer ja i ona smo ravnopravni po poslu i da ja treba da zaduzim jedan odjel..

E to je to sto znaci da se u vatri mozes snaci i koliko je to do radnika.

Evo hvala Bogu sada sto se tice posla mogu sta hocu..
Pocetkom mjeseca poslao CV u 5 firmi
Na 4 bio u razgovoru i primljen u sve 4.
5ta firma mi je bez razgovora ponudila posao kada je procitala CV.
Kada sam dao otkaz u firmi.. javi mi se konkurentska firma i bukvalno ponudi uslove duple nego sam trazio..
Tako da od 5 firmi..ja izaberen da radim u 6.

Jest da fali radnika sada, ali fali i kvaliteta.. to se lako kroz vatru dobije
Ako je tako vrijeme je da promjenis nick u Parali-sa 😀
salim se - svaka cast 👍
challmander

#872 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by challmander »

Iskreno, malo mi je bezveze ova teorija o bacanju u vatru tek tako. To mi zvuci kao klasicni bh poslodavac koji zaposli osobu frisko s fakulteta pa mu onda samo ostavi rasulo i kad vidi da ne moze napravit SpaceX raketu od niceg, kaze mu da je previse "mekan" za taj posao.

To mogu razumjet jedino u slucaju da osoba mijenja posao unutar iste ili slicne branse i koja ce u tom slucaju znati gdje i sta da trazi, ali sve osim toga uglavnom ne zavrsi dobro.

Moje prvo radno iskustvo poslije faksa je bilo u jednoj stvarno jakoj kompaniji koja se bavi veleprodajom i obrce fine pare svake godine. U tih godinu i kusur samo 2 puta mi je dodijeljen konkretan zadatak i oba sam doveo do neke faze, medjutim zbog uzasno sporog lanca odlucivanja nikad nije nista konkretno napravljeno od toga. Nakon toga ja sam jedno 6-8 mjeseci sjedio sam u kancelariji bez da me iko pitao radim li ja ista i uglavnom odgovarao na glupe zahtjeve komercijalista i slanje upita dobavljacima.

Trenutni posao totalna, dijametralna suprotnost. Od pocetka sam dobio mentoricu koja je radila sa mnom prvih par mjeseci, davala mi zadatke i pregledala sve sto sam radio. Nakon tih par mjeseci sam poceo samostalno radit i snalazit se. Sad sam dobar u svom poslu, dobijam svoje projekte i svoje ljude koje ja obucavam isto kao sto su i mene obucavali. To je neki prirodni tok stvari i smatram da tako treba biti u svakom poslu ako hocete dobrog radnika.

Jesam li ja bio mekan na svom prvom poslu? Apsolutno ne. Da li mi je falilo bolje vodjenje? Apsolutno da. Ipak postoji velika razlika izmedju klasicnog sefa i menadzera, a nama itekako fali pravih menadzera a ne supljatora.
Ozimician

#873 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

kokuz_sa wrote: 21/07/2022 19:30
Hakiz wrote: 21/07/2022 19:07

Necemo sad brkat zanimanja koja mogu i koja ne mogu se bacit u vatru..

Mada sada kod nas na KCUS su ti haman svi takvi doktori..
Sve mlado, sve novo.. i bukvalno si kunic za ucenje kad odes u bolnicu
Nije samo KCUS, tako je svugdje, pa čak i izvan granica ove zemlje.
Došlo je do smjene generacija, izrasla je generacija doktora koja je krenula uveliko u privatluk i onda nemaju apsolutno nikakvog interesa da obučavaju mlađe kolege i da sebi prave konkurenciju.

Problem u medicini je što je potrebno formalno obazovanje (specijalizacija) - koja ti zavisi od ustanove i od volje starijih kolega, tj. bez njihovog potpisa ne možeš mrdnuti dalje (formalno) - i kakvi se tu mobinzi vrše (ako nisi nečiji), to je užas.
Operativac11

#874 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Operativac11 »

Gama AA,Hoše komerc,Robot,Securitas bačići, Sword security,Konis d.o.o, ove piljare raznorazne. Nigdje tu nije plata preko 6 i po stoja s normalnim radnim vremenom cca 170h mjesečno. Ako hoćeš milju, moraš nabiti 350 radnih sati.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#875 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Post Reply