Iskustva sa koronavirusom

Moderator: O'zone

Locked
trizex

#851 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by trizex »

Trappist wrote: 01/11/2020 21:49
trizex wrote: 01/11/2020 19:59 Raja, ako mogu zamoliti, imao bi par pitanja od Vas koji ste predeverali/imate iskustva

Ukratko, od 28mog- srijeda imam blage simptome, temperatura neznatna -37.2 najvisa, malo malaksalosti, povremeni kasalj koji je trajao dan-dva (ali me malo bolio u predjelu prsa), i totalni gubitak cula okusa/mirisa unatrag 2 dana. Radio sam PCR u Saraj Polju, rezultate jos cekam. Iscitao sam veliki dio onoga sto ste pisali na temi, te se tim nekim Vasim preporukama vodim, ipak pitao bi slijedece:

Uradio bih opet test sutra, s obzirom na 4-5 dana od pojave simptoma, da li da uradim privatno seroloski ili onaj brzi antigen test kod tawila?
Radio sam vec KS,DKS,SE i CRP jucer, sve u najboljem redu, ali te neke upale pluca se plasim, je li rano/na vrijeme da idem raditi i rtg pluca?
S obzirom na gorenavedeno, ima li smisla preventivno uvoditi taj neki antibiotik, sumamed i sl., ili se ceka prvo neki dokaz upale pluca?

Hvala unaprijed...
Kad si radio test pa jos cekas? Ja sutra idem u Saraj Polje da me testiraju, kontam oko pola 9 otici pa valjda ne cekati puno. Je li peglancija puno, moras li ulaziti ikako u ambulantu ili odmah ides u red za testiranje, koliko sam skontao vani ?
Radio u petak popodne, oko 16-16.30, maltene nikog nije bilo tad. Ispred radis sve

@wewa kako provjeravas je li gotov, zoves DZ i pitas, ili cekas da ti se jave?
Trappist

#852 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Trappist »

Cekao jedno pola sata u Saraj Polju, dosao oko 8:15 tamo. Brzo ide poprilicno, i kad sam zavrsio nije velik red. Samo mogu reci da nemam pojma kako eurofarm ima dozvolu za PCR testiranje, jer kako oni uzimaju bris, mislim da niko nikad pozitivan nije bio.
BiBi911

#853 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by BiBi911 »

Trappist wrote: 02/11/2020 10:00 Cekao jedno pola sata u Saraj Polju, dosao oko 8:15 tamo. Brzo ide poprilicno, i kad sam zavrsio nije velik red. Samo mogu reci da nemam pojma kako eurofarm ima dozvolu za PCR testiranje, jer kako oni uzimaju bris, mislim da niko nikad pozitivan nije bio.
Ne gurnu do kraja il sa vrata ti vike sledeci
Trappist

#854 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Trappist »

BiBi911 wrote: 02/11/2020 10:03
Trappist wrote: 02/11/2020 10:00 Cekao jedno pola sata u Saraj Polju, dosao oko 8:15 tamo. Brzo ide poprilicno, i kad sam zavrsio nije velik red. Samo mogu reci da nemam pojma kako eurofarm ima dozvolu za PCR testiranje, jer kako oni uzimaju bris, mislim da niko nikad pozitivan nije bio.
Ma proviri samo onaj stapic u nos, manje od sekunde traje. Ja se sokirao kad mi u saraj polju krenu jos vrtiti onaj stapic :lol:
Ali_G

#855 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Ali_G »

Zato se smatra da su pogresni rezultati najcesce vezani za lose uzimanje testa.
U alei zavuku stapic do pola, zavrte i jos ostave 10sek. :D
wewa

#856 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by wewa »

@trizex dobices kad se testiras kod SMS-om kojeg upotrijebis za registraciju na sajt Zavoda za zdravstveno osiguranje. Viber Bot bi ti onda trebao poslati poruku kad stigne rezultat testa, a i tako bi trebao dobiti rješenje o izolaciji...
Sve ovo je još u teoriji jer ja svoj nalaz još čekam. U medjuvremenu mi se pogoršalo stanje pa sam juče isla u Covid ambulantu i dobila terapiju nakon nekoliko stotina poziva dežurnoj porodičnoj ambulanti.
Sretno!
ninjahepek

#857 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by ninjahepek »

@madner, @corei3:
Hvala na odgovorima!

@boshniak:
U mom slučaju D vitamin je potreban jer sam basement dweller. :D
Mislim da 2000UI nije previše, to su mi nekada davno i rekli da trebam uzimati.

Sretno svima na temi i šire.
BiBi911

#858 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by BiBi911 »

Trappist wrote: 02/11/2020 10:05
BiBi911 wrote: 02/11/2020 10:03
Ma proviri samo onaj stapic u nos, manje od sekunde traje. Ja se sokirao kad mi u saraj polju krenu jos vrtiti onaj stapic :lol:
Na Njemackoj granici ti ga gurne do pluca, ako nema po metra u stapicu evo glawe, ako ne prokrvavi gura opet.
malocvijece

#859 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by malocvijece »

Ali_G wrote: 02/11/2020 10:09 Zato se smatra da su pogresni rezultati najcesce vezani za lose uzimanje testa.
U alei zavuku stapic do pola, zavrte i jos ostave 10sek. :D
Čačkaju po mozgu malo? :run:
gvozderkov

#860 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by gvozderkov »

Da li ova prica sa pusenjem ima uporiste, kakva su iskustva forumasa koji su imali covid? Da li je i jedan pusac ?

Imaju i neke studije na tu tema a odavno se provlaci ta prica, npr da je u Kini udio zarazenih pusaca bio 6% dok je udio pusaca u ukupnoj populaciji 26%.
https://ebm.bmj.com/content/early/2020/ ... 020-111492
https://academic.oup.com/ntr/advance-ar ... 88/5910167

Ako ima nesto u ovom onda bi se mogli masovno vakcinisati Drinom i zavrsiti ovu pricu :D
zubi

#861 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by zubi »

gvozderkov wrote: 02/11/2020 11:16 Da li ova prica sa pusenjem ima uporiste, kakva su iskustva forumasa koji su imali covid? Da li je i jedan pusac ?

Imaju i neke studije na tu tema a odavno se provlaci ta prica, npr da je u Kini udio zarazenih pusaca bio 6% dok je udio pusaca u ukupnoj populaciji 26%.

Ako ima nesto u ovom onda bi se mogli masovno vakcinisati Drinom i zavrsiti ovu pricu :D
Sapisis se korone i fasujes rak pluca :-)
zubi

#862 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by zubi »

wewa wrote: 02/11/2020 10:24 @trizex dobices kad se testiras kod SMS-om kojeg upotrijebis za registraciju na sajt Zavoda za zdravstveno osiguranje. Viber Bot bi ti onda trebao poslati poruku kad stigne rezultat testa, a i tako bi trebao dobiti rješenje o izolaciji...
Sve ovo je još u teoriji jer ja svoj nalaz još čekam. U medjuvremenu mi se pogoršalo stanje pa sam juče isla u Covid ambulantu i dobila terapiju nakon nekoliko stotina poziva dežurnoj porodičnoj ambulanti.
Sretno!
Jesu li te poslali da slikas pluca?
gvozderkov

#863 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by gvozderkov »

zubi wrote: 02/11/2020 11:31
gvozderkov wrote: 02/11/2020 11:16 Da li ova prica sa pusenjem ima uporiste, kakva su iskustva forumasa koji su imali covid? Da li je i jedan pusac ?

Postoje nikotinske alternative zvake, nicotine patches etc... Ideja je da Nikotin igra glavnu ulogu jer se veze za iste ACE2 receptore kao i SARS-CoV-.
The French study assumes that nicotine can protect against the new coronavirus. It is based on the hypothesis "that nicotine attaches to cell receptors (ACE2) used by the coronavirus, thereby preventing the virus from attaching," explains Changeux, who also holds a chair at the College de France.

The virus cannot enter the cell and cannot spread in the organism if nicotine blocks it, the researchers conclude. The Pitie-Salpetriere hospital in Paris is now to investigate this finding in more detail.
GAU8

#864 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by GAU8 »

gvozderkov wrote: 02/11/2020 11:49
zubi wrote: 02/11/2020 11:31

Postoje nikotinske alternative zvake, nicotine patches etc... Ideja je da Nikotin igra glavnu ulogu jer se veze za iste ACE2 receptore kao i SARS-CoV-.
The French study assumes that nicotine can protect against the new coronavirus. It is based on the hypothesis "that nicotine attaches to cell receptors (ACE2) used by the coronavirus, thereby preventing the virus from attaching," explains Changeux, who also holds a chair at the College de France.

The virus cannot enter the cell and cannot spread in the organism if nicotine blocks it, the researchers conclude. The Pitie-Salpetriere hospital in Paris is now to investigate this finding in more detail.
To sam i ja bas neki dan pitao... da li je nikotin, ili duhanski dim odgovoran za bolji "imunitet" na corona virus...
neravip

#865 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by neravip »

ninjahepek wrote: 02/11/2020 01:43 Da ne listam cijelu temu, ima li iko da je debeo da je prošao kroz ovo?
Imam poprilično kila viška (35+) i astmatičar sam i da budem potpuno iskren, usrah se od straha već evo 7 mjeseci. Svaki dan pijem D vitamin (2000 UI), lijekove za pritisak ne preskačem već godinama i redovno uzimam pumpicu za astmu (Seretide 125/25) međutim poprilično me strah svega ovoga.
Kako je sve ovo počelo, udebljao sam se kojih 10tak kilograma, sve od živaca i žderanja, što doslovnog, što u prenesenom značenju. Depresivac i pesimista sam po prirodi tako da mi sve ovo još teže pada pa bi mi valjalo da barem znam šta me čeka ako se desi ono najgore...
Ja sam ljetos predevero, 115 kila na 1metar i 70....hipertenzičar pola života, 42 godine... glava me bolila 10ak dana, dvaput temperaturu imo 37,8 plafon... 3 dana bez čula mirisa i ukusa, kašalj 1 sat (bukvalno me napao kašalj jedno sat vremena, suhi, pluća ispadoše...) i to je to.... BTW supruga u isto vrijeme bila pozitivna, nikakvih simptoma osim pritiska u prsima... tek na RTG našli joj upalu pluća.... bila na antibioticima i fala bogu dobro prošla
ninjahepek

#866 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by ninjahepek »

@neravip
Hvala na informaciji!
Drago mi je da je sve ok prošlo. :thumbup:
motachjointa

#867 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by motachjointa »

može li mala pomoć, sestra je pozitivna na koronu, u srijedu će biti 14 dana i doktor iz ambulante kaže da je to to i da se smatra da je prošlo, nema retestiranja da se utvrdi da li je negativna, roditelji su sa njom isto u izolaciji ali odvojeni u drugoj sobi. Kako da čovjek bude siguran i da ih pusti među svijet a prvo nemaš pojma da li ona još nosi virus i da li su oni pokupili nedaj bože virus od nje. Kako se ponašati, šta je najbolje raditi u ovom slučaju?
malocvijece

#868 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by malocvijece »

motachjointa wrote: 02/11/2020 12:32 može li mala pomoć, sestra je pozitivna na koronu, u srijedu će biti 14 dana i doktor iz ambulante kaže da je to to i da se smatra da je prošlo, nema retestiranja da se utvrdi da li je negativna, roditelji su sa njom isto u izolaciji ali odvojeni u drugoj sobi. Kako da čovjek bude siguran i da ih pusti među svijet a prvo nemaš pojma da li ona još nosi virus i da li su oni pokupili nedaj bože virus od nje. Kako se ponašati, šta je najbolje raditi u ovom slučaju?
Pa, kad izađe napolje nastaviti da se ponaša odgovorno. Maska, distanca...
Niemand

#869 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Niemand »

A ja se cudila sto zadnjih dana drine obicne nema u pola prodavnica :|
wewa

#870 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by wewa »

zubi wrote: 02/11/2020 11:33
wewa wrote: 02/11/2020 10:24 @trizex dobices kad se testiras kod SMS-om kojeg upotrijebis za registraciju na sajt Zavoda za zdravstveno osiguranje. Viber Bot bi ti onda trebao poslati poruku kad stigne rezultat testa, a i tako bi trebao dobiti rješenje o izolaciji...
Sretno!
Jesu li te poslali da slikas pluca?
Jesu, radili i KKS, sedimentaciju I CRP.
hadzinicasa

#871 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by hadzinicasa »

Zoya wrote: 01/11/2020 19:52 Pričate li vi sa svojim najbližima o eventualnoj smrti? Pogotovo vi koji živite u dijaspori. U slučaju zaraze i smrti, gdje će vas se pokopati, šta, kako? Treba pričati o smrti kao i o životu. Ja, sam sa svojom djecom imala taj razgovor danas. Tačno znaju moju želju, koga kontaktirati, šta i kako. Može biti neugodan razgovor, ali je bolje o tome pričati. Smrt nam je bliža od kragne na veatu.
naravno. smrt je dio zivota. i treba iza sebe ostaviti red.
testament napisan i pohranjen. check
grobno mjesto. check
novac odvojen za to. check
jos samo da umrem.
clowerine

#872 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by clowerine »

neravip wrote: 02/11/2020 11:53
ninjahepek wrote: 02/11/2020 01:43 Da ne listam cijelu temu, ima li iko da je debeo da je prošao kroz ovo?
Imam poprilično kila viška (35+) i astmatičar sam i da budem potpuno iskren, usrah se od straha već evo 7 mjeseci. Svaki dan pijem D vitamin (2000 UI), lijekove za pritisak ne preskačem već godinama i redovno uzimam pumpicu za astmu (Seretide 125/25) međutim poprilično me strah svega ovoga.
Kako je sve ovo počelo, udebljao sam se kojih 10tak kilograma, sve od živaca i žderanja, što doslovnog, što u prenesenom značenju. Depresivac i pesimista sam po prirodi tako da mi sve ovo još teže pada pa bi mi valjalo da barem znam šta me čeka ako se desi ono najgore...
Ja sam astmatičar od rođenja, 30 godina, od tih 30 godina sam proveo pola života po hitnim službama i bolnicama zbog astmatičnih napada. Pozitivan sam već 13 dana i imao sam lakšu kliničku sliku, od simptoma jedan dan povišene temperature, najviše do 38.5, glavobolja i kostobolja dva dana, kao i gubitak čula okusa i mirisa. Drži se pumpice i standardne terapije i okani se crnih misli, jer na taj način narušavaš imunitet. Već postoje istraživanja o vezi između COVID 19 infekcije i astme, u skoro svim istraživanjima ne postoji poveznica između astme kao komorbiditeta i teške kliničke slike COVID 19 infekcije, dakle ti kao astmatičar nisi ugrožen više nego populacija koja nema astmu kao komorbiditet. Skidaj kile kako znaš i umiješ, ne samo zbog corona virusa nego će ti se značajno unaprijediti stanje astme kao i kvalitet života. Nastavi koristiti vitamin D, probaj nabaviti liposomalni oblik vitamina C, dosta voća i povrća i pozitivne misli u glavu. Sretno i biće sve ok.
Trappist

#873 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Trappist »

clowerine wrote: 02/11/2020 14:16
neravip wrote: 02/11/2020 11:53
Ja sam astmatičar od rođenja, 30 godina, od tih 30 godina sam proveo pola života po hitnim službama i bolnicama zbog astmatičnih napada. Pozitivan sam već 13 dana i imao sam lakšu kliničku sliku, od simptoma jedan dan povišene temperature, najviše do 38.5, glavobolja i kostobolja dva dana, kao i gubitak čula okusa i mirisa. Drži se pumpice i standardne terapije i okani se crnih misli, jer na taj način narušavaš imunitet. Već postoje istraživanja o vezi između COVID 19 infekcije i astme, u skoro svim istraživanjima ne postoji poveznica između astme kao komorbiditeta i teške kliničke slike COVID 19 infekcije, dakle ti kao astmatičar nisi ugrožen više nego populacija koja nema astmu kao komorbiditet. Skidaj kile kako znaš i umiješ, ne samo zbog corona virusa nego će ti se značajno unaprijediti stanje astme kao i kvalitet života. Nastavi koristiti vitamin D, probaj nabaviti liposomalni oblik vitamina C, dosta voća i povrća i pozitivne misli u glavu. Sretno i biće sve ok.
Ovakvih postova nam treba sto vise, dosta je vise panike i straha :thumbup:
clowerine

#874 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by clowerine »

Ja sam astmatičar od rođenja, 30 godina, od tih 30 godina sam proveo pola života po hitnim službama i bolnicama zbog astmatičnih napada. Pozitivan sam već 13 dana i imao sam lakšu kliničku sliku, od simptoma jedan dan povišene temperature, najviše do 38.5, glavobolja i kostobolja dva dana, kao i gubitak čula okusa i mirisa. Drži se pumpice i standardne terapije i okani se crnih misli, jer na taj način narušavaš imunitet. Već postoje istraživanja o vezi između COVID 19 infekcije i astme, u skoro svim istraživanjima ne postoji poveznica između astme kao komorbiditeta i teške kliničke slike COVID 19 infekcije, dakle ti kao astmatičar nisi ugrožen više u odnosu na populaciju koja nema astmu kao komorbiditet. Skidaj kile kako znaš i umiješ, ne samo zbog corona virusa nego će ti se značajno unaprijediti stanje astme kao i kvalitet života. Nastavi koristiti vitamin D, probaj nabaviti liposomalni oblik vitamina C, dosta voća i povrća i pozitivne misli u glavu. Sretno i biće sve ok.

P. S. U slučaju da se zaraziš i osjetiš otežano disanje, ne paniči, ne mora značiti da je upala pluća u pitanju, vrlo vjerovatno se javi blagi astmatični napad kao posljedica prisustva virusa u respiratornom traktu, to je bio slučaj kod mene. Ništa što jedna doza hidrokortizona ne može riješiti.
korijal

#875 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by korijal »

Šta je sa rezultatima ljudi? Koliko se sad čeka? Ja sam u četvrtom danu. Ima li neki broj za provjeru rezultata za Općinu Novo Sarajevo?
Locked