Kao sto rekoh, najbolji nacin su small donations, ali ti kako pricas ispalo bi da to svaki politicar moze. Da je tako kako ti kazes( da samo trebas biti politicar dugo- sto btw znaci da ako imas manje od 50 godina irelevantan si) svi bi isli grass roots opcijom, ali odredjeni ljudi nemaju dovoljno "fanova" koji bi ih podrzavali dovoljno da cak i dobiju priliku da im se glas cuje, a kamali da vode kampanju za predsjednika. Vecina ljudi koji su donirali Sandersu ne bi znali tri rijeci sastavit o njegovoj politici osim onih osnovnih '' top one percent of the top tenth of the top one percent..." i sl. Vracamo se na kult licnosti. Ti si protiv toga. Kako dobiti para od mase- biti karizmatican. Zasto Steyer to ne moze- jer nema dovoljno karizme.jeza u ledja wrote: ↑10/02/2020 16:19 Kako mislis da neko namakne dovoljno love od small donations? Ah da, mora bit 100 godina u politici.![]()
Pitanje je zasto uopste milijarder ima potrebu da se kandiduje. Ako hoce nesto da ucini ima milion drugih nacina, sa lovom.
USA - Izbori za predsjednika 2020
-
kio01
#851 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
-
kio01
#852 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ti vise vjerujes nekome poput Hillary, koja nije trosila svoje pare, ili Buttigiegu, koji je isto tako pod napadom radi neiskustva, nego Steyeru, koji trosi svoje, posteno zaradjene pare( koliko ja znam, ako grijesim ispravite me)? Slazem se sa Yangom sto se tice publicly funded elections.omar little wrote: ↑10/02/2020 17:03 kada je prosao citizens united vs fec, sudija koji je napisao dissenting opinion, zaboravila sam mu ime, je izlistao opasnosti takve odluke i vise-manje se jasno vide posljedice. ovo se nadovezuje na cyprusovu pricu od neki dan, demokracija ne moze dugorocno funkcionirati u nesrazmjernoj podjeli utjecaja i moci koje se kupuju donacijama i lobiranjem. onaj sto je pitao neki dan da mu se crtaju izbori, izguglaj citizens united vs fec pa ces dobiti background info i pojasnjenje zasto se campaign finance i donacije cesto spominju u kontekstu americkih izbora. ne samo primaries.
cinjenica da je hedge fund milijarder, bez dana iskustva u public service, prihvatljiv izbor i to jos pod etiketom "progresivca" je indikacija koliko se zglajzalo.
Makni billboarde, reklame pune lazi, tzv. " debate". To bi bilo idealno. Ali SAD nije ni blizu takvog sistema, niti ce biti u nasim zivotima najvjerovatnije. Sistem je takav kakav jeste, i ja ne vidim zasto je problem da Steyer ili Bloomberg trose svoje pare, ionako nece pobijediti( bar tako trenutno izgleda). A cak i da imaju sansu da pobijede, ako imaju dobre ideje, fine by me. Bloomberg izgleda ko debil maksimalni, Steyer izgleda iskren ali me nikako ne privlaci jer ne vidim sta on nudi sto drugi nemaju, niti vidim ikakvu sansu da bi se mogao drzati protiv Trumpa na debatama.
- alijagoro
#853 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Bloomberg ubi reklamama na youtube,ne moze covjek poslusati ni Kemala Malovcica na miru
.
- jeza u ledja
#854 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Nisam rekao da svako to moze, naravno. Naprotiv, rijetko ko moze ko Sanders. Ali Sanders ima name recognition. Imao ga je i 2015-16-e. I to je on postigao sam, razumijem, ali i za to treba vremena i vremena i eksponiranost u vidu politicke pozicije (senator). Mislim ok, mozda se danas u svijetu interneta moze brzo steci slava, ali i to postaje pitanje koliko se sposobnost da prikupis pare, cak i od puno malih donatora, treba prevesti na popularnost politicara. Ipak je ukupan broj ljudi koji doniraju pare vrlo mali postotak ukupnog stanovnistva. Mozes imati malu, ali zagrijanu grupu navijaca, koji svi doniraju i tako stvarati sliku da si najpopularniji. Takodje, mozes biti jako dobar kandidat, a ne znati voditi kampanju na taj nacin da prikupis dovoljno para na taj nacin.kio01 wrote: ↑10/02/2020 17:14Kao sto rekoh, najbolji nacin su small donations, ali ti kako pricas ispalo bi da to svaki politicar moze. Da je tako kako ti kazes( da samo trebas biti politicar dugo- sto btw znaci da ako imas manje od 50 godina irelevantan si) svi bi isli grass roots opcijom, ali odredjeni ljudi nemaju dovoljno "fanova" koji bi ih podrzavali dovoljno da cak i dobiju priliku da im se glas cuje, a kamali da vode kampanju za predsjednika. Vecina ljudi koji su donirali Sandersu ne bi znali tri rijeci sastavit o njegovoj politici osim onih osnovnih '' top one percent of the top tenth of the top one percent..." i sl. Vracamo se na kult licnosti. Ti si protiv toga. Kako dobiti para od mase- biti karizmatican. Zasto Steyer to ne moze- jer nema dovoljno karizme.jeza u ledja wrote: ↑10/02/2020 16:19 Kako mislis da neko namakne dovoljno love od small donations? Ah da, mora bit 100 godina u politici.![]()
Pitanje je zasto uopste milijarder ima potrebu da se kandiduje. Ako hoce nesto da ucini ima milion drugih nacina, sa lovom.
U svakom slucaju, neko ko nema nikakvu eksponiranost, tesko da moze izletiti u zizu javnosti bez big money donors.
- jeza u ledja
#855 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Pa dosta milijardera radi dosta dobrih stvari, ali i pored toga postoji granica do koje mozes vjerovati u njihovu, kako da kazem, trezvenost, objektivnost u vezi necega. Oni su korisni radi prikupljanja donacija. Ne trebaju se bakcati politikom.GandalfSivi wrote: ↑10/02/2020 16:31 Steyer nije samo another billionaire. Od pocetka je placao livable wage svojim radnicima, borio se za rasnu jednakost i protiv klimatskih promjena. Mogao je kao ostali samo na pare (ili moc) gledati, ali izgleda da se fakat drzi mimo toga. Cak i sada, kada je u zajebanoj trci, ponasa se kao dijete kada pridje Berniju i Elizabeth, eto samo da se pozdravi.
Dobar lik skroz...
Isto tako, ne doniraju svi milijarderi novce politicarima radi novcanih protuusluga. Ali eto i to se presucuje, jer ne odgovara narativu.
Na kraju da dodam, novac ipak ima odredjeni limit. Za one koji ne znaju, ovaj Bloomberg bi mogao pojesti svo Trumpovo bogatstvo za dorucak. Mislim, to su nevjerovatne pare. A opet, tesko da ce pobjediti.
Uostalom Trump nije zglave imao para ko npr Jebb Bush, pa ga je opet uzeo lopatom.
Btw, para u politici je uvijek bilo i bit ce. Treba postojati limit za donacije ali publicly funded bi bojim se bio samo paravan. U Americi se barem zna da postoje lobiji, sta rade i kako rade. Otvoris internet vidis koji je milijarder donirao kome. Ja ne zelim sistem u kom se svi prave fina raja a iza kulisa dobijaju pare od boga pitaj koga. (To se doduse i danas desava ali je opet ja mislim vise transparentno). Jbt na koledzu cas iz Government ili kako vec ima lekciju o lobijima i kako oni funkcionisu. Sve po JUS-u.
Druga stvar, publicly funded bi bio dodatni motiv kojekakvim ublehama da se kandiduju i uzimaju novac djaba iz javnih prihoda.
- GandalfSivi
#856 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Da si citao Marxa u mladosti, znao bi da svi putevi vode u finansijejeza u ledja wrote: ↑10/02/2020 17:40Pa dosta milijardera radi dosta dobrih stvari, ali i pored toga postoji granica do koje mozes vjerovati u njihovu, kako da kazem, trezvenost, objektivnost u vezi necega. Oni su korisni radi prikupljanja donacija. Ne trebaju se bakcati politikom.GandalfSivi wrote: ↑10/02/2020 16:31 Steyer nije samo another billionaire. Od pocetka je placao livable wage svojim radnicima, borio se za rasnu jednakost i protiv klimatskih promjena. Mogao je kao ostali samo na pare (ili moc) gledati, ali izgleda da se fakat drzi mimo toga. Cak i sada, kada je u zajebanoj trci, ponasa se kao dijete kada pridje Berniju i Elizabeth, eto samo da se pozdravi.
Dobar lik skroz...
Isto tako, ne doniraju svi milijarderi novce politicarima radi novcanih protuusluga. Ali eto i to se presucuje, jer ne odgovara narativu.
Na kraju da dodam, novac ipak ima odredjeni limit. Za one koji ne znaju, ovaj Bloomberg bi mogao pojesti svo Trumpovo bogatstvo za dorucak. Mislim, to su nevjerovatne pare. A opet, tesko da ce pobjediti.
Uostalom Trump nije zglave imao para ko npr Jebb Bush, pa ga je opet uzeo lopatom.
- jeza u ledja
#857 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Sva sreca pa nisam toliko mator. 
- jeza u ledja
#858 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
I jos jedan, samo za Gandalfa:
https://youtu.be/pVVixDkqHEY?t=414
Nema sta, Chuck Todd je biased against Bernie.
Nema sta, Chuck Todd je biased against Bernie.
-
omar little
#859 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
ja vjerujem u principe stoga su mi neogranicene donacije za izbore problematicne, kao pravilo. sistem nije nekakva bozanska tvorevina nego se mijenja, kreira i korigira zakonima i legislativama.kio01 wrote: ↑10/02/2020 17:23Ti vise vjerujes nekome poput Hillary, koja nije trosila svoje pare, ili Buttigiegu, koji je isto tako pod napadom radi neiskustva, nego Steyeru, koji trosi svoje, posteno zaradjene pare( koliko ja znam, ako grijesim ispravite me)? Slazem se sa Yangom sto se tice publicly funded elections.omar little wrote: ↑10/02/2020 17:03 kada je prosao citizens united vs fec, sudija koji je napisao dissenting opinion, zaboravila sam mu ime, je izlistao opasnosti takve odluke i vise-manje se jasno vide posljedice. ovo se nadovezuje na cyprusovu pricu od neki dan, demokracija ne moze dugorocno funkcionirati u nesrazmjernoj podjeli utjecaja i moci koje se kupuju donacijama i lobiranjem. onaj sto je pitao neki dan da mu se crtaju izbori, izguglaj citizens united vs fec pa ces dobiti background info i pojasnjenje zasto se campaign finance i donacije cesto spominju u kontekstu americkih izbora. ne samo primaries.
cinjenica da je hedge fund milijarder, bez dana iskustva u public service, prihvatljiv izbor i to jos pod etiketom "progresivca" je indikacija koliko se zglajzalo.
Makni billboarde, reklame pune lazi, tzv. " debate". To bi bilo idealno. Ali SAD nije ni blizu takvog sistema, niti ce biti u nasim zivotima najvjerovatnije. Sistem je takav kakav jeste, i ja ne vidim zasto je problem da Steyer ili Bloomberg trose svoje pare, ionako nece pobijediti( bar tako trenutno izgleda). A cak i da imaju sansu da pobijede, ako imaju dobre ideje, fine by me. Bloomberg izgleda ko debil maksimalni, Steyer izgleda iskren ali me nikako ne privlaci jer ne vidim sta on nudi sto drugi nemaju, niti vidim ikakvu sansu da bi se mogao drzati protiv Trumpa na debatama.
kao sto mi je, iz principa, bilo ogavno sto se milijarder bez dana iskustva kandidira ispred republikanske stranke, jednako mi je ogavno kada se to desava na demokratkoj strani. nisam licemjer. i smijesno je uopce raspravljati o milijarderima koji ce biva za svoje pare zastupati tudje interese. jer su dobre duse.
- GandalfSivi
#860 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Sutra cu na poslu, natanane, a opet kontam, jebo kontinentalnu USA i njihovu politiku, treba kakav posao od kuce nacijeza u ledja wrote: ↑10/02/2020 18:55 I jos jedan, samo za Gandalfa:
Nema sta, Chuck Todd je biased against Bernie.![]()
- jeza u ledja
- MorningStar
#862 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Aaa nekretnine.... a zene nista jeleGandalfSivi wrote: ↑10/02/2020 22:04Sutra cu na poslu, natanane, a opet kontam, jebo kontinentalnu USA i njihovu politiku, treba kakav posao od kuce nacijeza u ledja wrote: ↑10/02/2020 18:55 I jos jedan, samo za Gandalfa:
Nema sta, Chuck Todd je biased against Bernie.![]()
pa se ovdje kakvih nekretnina uhvatiti, cijene su smijesne...
- GandalfSivi
#863 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Kaze mi zena, prestani gledati, rekoh prestani ti, kaze ne mogu, vidi ih
- jeza u ledja
#864 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Sutra se cirkus nastavlja sa izborima u New Hampshireu.
Sve tri zadnje ankete imaju Sandersa u vodjstvu, Buttigiega drugog, a Klobuchar, Bidena i Warren izmedju 3 i 5 mjesta.
Sve tri zadnje ankete imaju Sandersa u vodjstvu, Buttigiega drugog, a Klobuchar, Bidena i Warren izmedju 3 i 5 mjesta.
- GandalfSivi
#865 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Nego, napokon odradise anketu na federalnom nivou, pa da vidimo ko je taj front-runnerjeza u ledja wrote: ↑11/02/2020 00:31 Sutra se cirkus nastavlja sa izborima u New Hampshireu.

Reklo bi se by landslide...
- GandalfSivi
- jeza u ledja
#867 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Landslide sa 25% podrske?
Pa rekoh ja, Sanders je trenutno u najboljoj poziciji, jer ostali kandidati medjusobno dijele iste glasove.
Al dobro, nacionalna anketa u ovom trenutku je totalno besmislena, jer se neke stvari upravo sada prelamaju i do Super Tuesday ce izgledati potpuno drukcije.
Pa rekoh ja, Sanders je trenutno u najboljoj poziciji, jer ostali kandidati medjusobno dijele iste glasove.
Al dobro, nacionalna anketa u ovom trenutku je totalno besmislena, jer se neke stvari upravo sada prelamaju i do Super Tuesday ce izgledati potpuno drukcije.
- GandalfSivi
#868 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Pravda za Bidena!!! Izgleda da ce zesce popusiti i NH, a vec je bankrotirao (potrosio manje od 100K na tv reklame u NH, za usporedbu recimo sa Bernijem koji je potrosio preko 5 miliona). Ako mu donatori zavrnu pipu, Bloomberg ce pomesti primaries...
- Ja_Ja
#869 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
NH je Bernijeva avlija. Ako ih tu ne podere nece nigdje. Ovi izbori su veoma glomazni. Ima previse kandidata, i boriti se za 24 delegata milionima mislim da nije Bidenova taktika. Ovdje ce se manje vise znati ko kosi a ko vodu nosi tek nakon super utorka.GandalfSivi wrote: ↑11/02/2020 16:37 Pravda za Bidena!!! Izgleda da ce zesce popusiti i NH, a vec je bankrotirao (potrosio manje od 100K na tv reklame u NH, za usporedbu recimo sa Bernijem koji je potrosio preko 5 miliona). Ako mu donatori zavrnu pipu, Bloomberg ce pomesti primaries...
I jos da dodam za ovo sto postavljate ove ankete. Nemaju oni pojma, anketama su ubili i prosle izbore sa su podbacili ko nikad do tad.
- alijagoro
#870 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Chuck Todd ponovo u akciji 
- ljevoruki
#871 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Demokrate dzaba krece, ovi izbori su vec rijeseni, bolje da se pripremaju za 2024, na ovim izborima su im sanse minimalne.
- GandalfSivi
#872 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Nisu ankete podbacile, nego metodologija. Hillary je pobijedila u popular voteu odprilike kako se i predvidjalo. Samo jebo popular vote. Sto se tice “previse kandidata”, to je njihov problem, za political junkies ovo je savrsenstvoJa_Ja wrote: ↑11/02/2020 16:44NH je Bernijeva avlija. Ako ih tu ne podere nece nigdje. Ovi izbori su veoma glomazni. Ima previse kandidata, i boriti se za 24 delegata milionima mislim da nije Bidenova taktika. Ovdje ce se manje vise znati ko kosi a ko vodu nosi tek nakon super utorka.GandalfSivi wrote: ↑11/02/2020 16:37 Pravda za Bidena!!! Izgleda da ce zesce popusiti i NH, a vec je bankrotirao (potrosio manje od 100K na tv reklame u NH, za usporedbu recimo sa Bernijem koji je potrosio preko 5 miliona). Ako mu donatori zavrnu pipu, Bloomberg ce pomesti primaries...
I jos da dodam za ovo sto postavljate ove ankete. Nemaju oni pojma, anketama su ubili i prosle izbore sa su podbacili ko nikad do tad.
- jeza u ledja
#873 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Pa to ti govorim. Do Super Tuesday bi Biden mogao biti out. On ceka SC, ako tamo podbaci donji je.GandalfSivi wrote: ↑11/02/2020 16:37 Pravda za Bidena!!! Izgleda da ce zesce popusiti i NH, a vec je bankrotirao (potrosio manje od 100K na tv reklame u NH, za usporedbu recimo sa Bernijem koji je potrosio preko 5 miliona). Ako mu donatori zavrnu pipu, Bloomberg ce pomesti primaries...
Sto dalje dovodi do situacije gdje koja Sandersu ne bi isla na ruke, jer bi se moderate glasovi malo konsolidovali.
Ovo pogotovo vazi jos ako i Klobuchar odustane, onda ostaje pitanje sta cemo s Warren.
- GandalfSivi
#874 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Evo javlja CNN da su donatori zakazali telefonsku konferenciju sa Bidenom za danas popodne. Vidjet cemo sta ce biti...GandalfSivi wrote: ↑11/02/2020 16:37
Biden sigurno hoce da saceka Super Tuesday, jer se nada da ce se tu povratiti, ali nije to do njega nego do sponzora. Klobucar ako ne skoci medju prvih troje danas, moze pisati propalo, jer u Nevadi i SC-u ne postoji.
Last edited by GandalfSivi on 12/02/2020 17:11, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
#875 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Nema sanse da Buttigieg odustane ba, any time soon. Znaci i sa single digits u SC.
Trenutno niko od kandidata nema znacajnu podrsku crnaca, koji su cetvrtina elektorata i vecina boba u barem 7-8 drzava. Mislim niko osim Bidena. Sanders tek nesto bolje stoji od ostalih sto se tice njih. Veliko je pitanje kome ce oni otici i SC ce dati taj odgovor ako Biden i dole grohne.
I mislim da Biden moze odustati i prije marta, upravo sto kazes jer je presusila donatorska pipa. Ako veceras, u NV i SC podbaci on je gotov.
Vidim i ja sad Steyer kotira dosta dobro u NV i SC. Nisam o njemu ni razmisljao. Wtf jbt
Trenutno niko od kandidata nema znacajnu podrsku crnaca, koji su cetvrtina elektorata i vecina boba u barem 7-8 drzava. Mislim niko osim Bidena. Sanders tek nesto bolje stoji od ostalih sto se tice njih. Veliko je pitanje kome ce oni otici i SC ce dati taj odgovor ako Biden i dole grohne.
I mislim da Biden moze odustati i prije marta, upravo sto kazes jer je presusila donatorska pipa. Ako veceras, u NV i SC podbaci on je gotov.
Vidim i ja sad Steyer kotira dosta dobro u NV i SC. Nisam o njemu ni razmisljao. Wtf jbt