Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
medvjed23

#851 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by medvjed23 »

moj stari sviro sa kurtom kobejnom.. mala mu penzija bila u sijetlu, pa došo u bosnu i upozno staru u zemaljskom muzeju..
insomnia78

#852 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by insomnia78 »

To medo Ćaršijo
medvjed23

#853 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by medvjed23 »

ako prođe sedam dana bez da odem u pozorište, počnem se preznojavati i ne mogu da dišem, stisne me nešto..

bez loše zajebancije, jest ovdje neugodno dobrom dijelu onih koji imaju sklonost kulturi, a nisu upleteni u političko-nepotističke šeme.. al hajd, ako ništa, može se jeftine poezije naći.. sidran, pola marke..
aerodinamika

#854 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by aerodinamika »

Hajvan wrote:
aerodinamika wrote:ja ču ti napravit meni za 150 KM boli glava
hajd'
napisaču, stavljam na papir :thumbup:
edo_79

#855 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

Thorgerson wrote:
mirsek wrote: Pa i u Njemackoj placas zdravstvo prije netto plate.
1000 KM u BIH bez vlastitog stana je kao 1100-1200 eura netto u Njemackoj.
U BIH:
- jednosoban stan sa rezijama oko 450-500 KM
- hrana oko 200 KM
- sredstva za ciscenje, higijena i odjeca/obuca 100 KM
- karta za prevoz 50 KM
- izlasci 150-200 KM
- neka tehnicka stvar tipa mobitel, laptop, tv, slusalice 50-100 KM
Auto mozes zaboraviti.
U DE:
- jednosoban stan sa rezijama 550-600 eura
- hrana 150-200 eura
- sredstva za ciscenje, higijena i odjeca/obuca 100 eura
- karta za prevoz 50 eura
- izlasci 200 eura
- neka tehnicka stvar tipa mobitel, laptop, tv, slusalice 50-100 eura
Auto mozes zaboraviti.
Da, samo što ti porediš kruške i jabuke.

Platu od 1100 eur u Njemačkoj ima onaj zadnji, ali bas zadnji ološ i glupan koji nije mogao naći nešto niti se trudi, i koji možda ne zna ni tri riječi švapskog. Ili kakav učenik na praksi (kao što je moj rođak, malac koji je na praksi i ima nekih 800-900 eura nekakve plate šta ja znam, ide još u školu ali i radi).

Platu od 1000 KM u BiH imaju fakultetski obrazovani ljudi, npr. nastavnik u osnovnoj školi, one cure na šalterima po banci, opštinama itd.

Tebi je to isto?

p.s. I ko se prehrani sa 200 KM mjesečno ja mu skidam kapu (a da nema svoje poljoprivredno dobro, kravu, kokoši itd). Pa to je 2 KM po obroku.
Meni ostane u prosjeku oko 2 stoje kad sve poplaćam .... odeš u prodavnicu, uzmeš podmjeru, prvi put za 100 maraka a ostalo dopunjavaš kako šta zafali
edo_79

#856 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

mirsek wrote:Recimo edo79 kako se finansira to je umjetnost i to je za mene neshvatljivo i vrijedno divljenja.
Znaš kako prijatelju, kad uzimam mjesečnu podmjeru, većinu prebacim starcima, jer 2-3 puta sedmično svrnem do njih, pojedem nešro na kašiku (jer sam solo) tako da većinom pičim suhu hranu .... na poslu ako je recimo full obrok 5KM, ja potrošim 2 (naparena lepina i jogurt) ostalo šparam i petkom kupim sebi mlijeka, pašteta i tako tih zaebancija da imam preko vikenda.... Ne žalim se prijatelju, moja je odluka bila da stegnem kaiš, jer skućit se niko nije uspio na lijepe oči, ali stvarno kad govorimo o poslu, POSLA IMA, ako govorimo o plaćanju, poslovi su plaćeni NULA BODOVA kad uzmeš šta ti sve traže da uopšte dobiješ posao, kad skontaš koliko dnevno radiš i koliko zaradiš to je PROPAST ŽIVA, a o životnom standardu, potrošačkoj korpi i svemu ostalom neću ni da pričam ....
Last edited by edo_79 on 19/06/2019 11:09, edited 1 time in total.
edo_79

#857 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

vjesticanametli wrote:Za 100 km kupis ribe :lol: :lol:
Ajaoj ..... kožice između prstiju ti narastu i krljušti :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
vjesticanametli

#858 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by vjesticanametli »

Pa na skrge se vec dise :lol:
edo_79

#859 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

Bloo wrote:
wewa wrote:
mirsek wrote: Ne ne, ti tvrdis da ja izmisljam kao za ono pravljenje hrane u nedjelju.
Pa dokazi da lazem.
ja citam ono sta ti pises
a vec skoro 20 god imam svoje domacinstvo i znam kako se krecu cijene i troskovi
pa velim da sve to sto nabrojis (i jedenje po restoranima, i oni namazi, i kvinoja, i pekara) ne stima. niti po izboru namirnica, a ni po ukupnoj cifri.

neko ko bira kvinoju i integralnu tjesteninu nece ni mrtav vecerati u pekari, ili to bar nece zvati vecerom...
:|
mene stid
ja sve jedem
POGUZIJO :kiss: :lol:
edo_79

#860 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

dječak sa šibicama wrote:Ne dramatizuje nista, prosjecan penzioner u BiH ako nema djecu vani ili tu ali sa dobrim primanjima, osudjen je na siromastvo.

Vecina njih su bolesni ovako ili onako, secer ili pritisak ili nesto gore, lijekovi se dobrim dijelom placaju. Ljekarske usluge nikakve, odnosno super su ako imas da platis privatno a oni nemaju.
Ljudi zive ispod granice siromastva, uglavnom.

Meni je ova prica opcenito tragikomicna, neki se ponasaju ko da su sa marsa pali.

Haj ti to njima dokaži jarane moj ... :roll: :roll:

U mene starci imaju dvije minimalne penzije, stari sprži skoro cijelu svoju na lijekove, stara poplaća režije, kupi se malo po kući, da ne uletimo ja i buraz tačno bil ljudi gladni bili, a cijeli život rintali i radili, za šta samo me interesuje.
edo_79

#861 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

Fudo387 wrote:
Bloo wrote:Hajd segaci se sa necim drugim na drugoj temi svegati.
De ne provociraj.
Ozbiljan sam, ne segacim se.
Šta si ozbiljan .... kojih 600 maraka ... o čemu pričaš ... može bit ako ćeš ići na ručak u javnu kuhinju, ne kupit sebi ni gaća ni potkošulje, nemoj da sereš bezveze ....
pustopoljina

#862 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by pustopoljina »

Ne pretjerujte. Uvijek se mora gledati pojedinacan slucaj.
edo_79

#863 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

Fudo387 wrote:Ne moze se porediti za Zapadom, al’ nije brate ni neki crnjak.
Znaci, imaju kucu, vikendicu, auto, penziju.
Pa jarane, kako to moze biti definicija patnje i siromastva?
U mene stari ima i kuću i vikendicu i auto, jel to samo privilegija na Zapadu ili? Pogrešno rezonuješ....
Isto tako moj stari i stara imaju dvije minimalne penzije, znači nekih 800-tinjak maraka mjesečno... stari skoro cijelu svoju penziju spiči na lijekove, jer ovo je Bosna a ne Zapad, sve se plaća, čak i kad ti ona teta u apoteki kaže ''dobar dan izvolite'' i to te košta... cijene života u BiH idu gore i to je jedino što konstantno raste u našoj državi, mom starom uspjeh kad uspije ušparat dovoljno da ode u banju u Fojnicu 2-3 dana (jednom u godinu ili dvije) .... i ti meni pričaš o crnjacima ..... Ne seri Fudo majke ti .... eto dođi ovamo, pa živi ti ako nije crnjak, lako je tuđim qrcem gloginje mlatit i filozofirati ovdje .....
Last edited by edo_79 on 19/06/2019 10:38, edited 1 time in total.
edo_79

#864 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

moonca wrote:
stakasa wrote:
moonca wrote:Nije, ali se za zivota pripremish za to.

Ako si tokom rada , putovao, trosio sve sto zaradish...po kojoj logici bi trebao tako i u penziji... :zoka:
Pa eto haj ti razgodi 375 maraka gdje ti ponajcesce 150 ode za one protiv trombova...
....nemoj sad -srceparajucu katgoriju--zasto neko ima penziju od--375.. razumujem invalide --sve ostale- raspikuce, lijeni, ovisnici ..
tak dalje...
..moze se desiti da neko odradi sve kako treba i da pred kraj zivota to sve izgubi- losa investicija, bolest ... za takve imam razumjevanja i rado pomoci...
Nemoj mi i ti tih Trump like izjava ... ko je to u BiH odradio sve kako treba (a da nije krimos, u vladajućoj partiji ili član državnog aparata)??
Kako možeš izgubiti nešto što nemaš, a? Ti razumiješ invalide, a jesi se ikad zapitala zašto su postali invalidi? Jel znaš koliko BiH na mjesečnom nivou proizvede invalida rada ... let me repeat for you .... INVALIDA RADA!!!!!! ..... koji su u prime age za dat svoj maksimum.
Toliko jel ako se pripremiti u BiH za života za peMzije, da vas je sve više po dijaspori (ČAST IZUZECIMA) koji prosipate svoje teorije, mlatite praznu slamu i serete kako se more u Bosni .... more se u Bosni ali sa Njemačkom peMzijom ili peMzijom od Great States of Ameriki .... more more i to AMERIČKI .... sve ostalo je .... Pffff
edo_79

#865 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

Bloo wrote:Jel tebi jasno da ako si prijavljen na minimalac ili radiš za minimalac da ti neće biti visoka penzija?
I sad je ta osoba kriva što nije pokušala od minimalca da uštedi da ima pod "stare dane"?
Ti ili ne razumiješ o čemu mi pričamo kao jezička barijera ili si totalno se odvojila od realnosti.
Hajd da joj pomognemo malo okano ..... nije ovo jezička barijera već je ovo šupljiranje, pravi se ''pametna'' ;-)
edo_79

#866 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

moonca wrote:
stakasa wrote: Boga ti koliko je tebi godina
.dovoljno, da sam sve prosla... dosta price o minimalcima-- i moja prijateljica radi na crno-- jer, je placaju vishe -- na pitanje sta ces za penziju-- ne znam ... sto sama ne uplacujes - nisam luda... :-)
U šta li su tebi godine prošle... i šta li si ti sve prošla :facepalm: :roll:
edo_79

#867 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

moonca wrote:.....ima li kuce u Sarajevu da nema jednog pushaca- ne znam koliko je to mjesecno -- :-) ali, znam da mi kazu - jos bi mi i to ukunula- jedini chejf.. ubi me onda... :zoka:
Pušiš li ti, bar jednom mjesečno, a? :per: :per:
edo_79

#868 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

Bloo wrote:Da mi se jer:

- odoh posjetiti baku i djeda koji žive od 500 KM penzije i imaju luksuznu kablovsku opciju, čak i fiksni telefon i mobitel (ultra) da ih možemo nazvati ili oni nas ako im pozli

- jer prije neki dan pomogoh babi u Konzumu da ubaci stvari u onu penzionersku torbu sa tockicima. Nije mjogla sama jer joj se ruke uzasno tresu. Ja je pital jel mozda Parkinsonova, žena kaže ne znam sine, nemam zdravstveno...

- jer svaki dan gledam penzionere i stare koji zagledaju cijene pavlake i mlijeka jebenog koje je jeftinije za par feninga...jebenog mlijeka, koji kupuju stvari na sniženju prije isteka roka, koji se oblače na pijaci, koji prodaju na pijaci

- jer znam penzionera koji se osjećaju poniženo što moraju od svoje djece da "posude" novce...

- zbog penzionera koji nisu na moru bili 20 godina

- zbog penzionera koji nemaju vikendice, a i ako je imaju, sagradili su je ona ono mrsko komunisticko doba nesvjesni šta ih čeka u ovih 25 najtezih godina zajedno

Jebem ti ovaj mentalni sklop kojem je kablovska luksuz, a normalno je da ljudi životare do smrti.

Odoh na onaj svoj PF tamo su moralno sunovraćene osobe barem direktne.
I think I like you ... zecove chupaFi :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#869 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Tomahawk11 »

Moj otac nije bio na minimalcu, 40+ godina radnog staža, pa je dobio minimalnu penziju.
Ko je kriv - sistem. Tako ti je kako ti je.
Desio se raspad firme i na kraju platiš da ti se spoji staž kako bi dobio i tu minimalnu penziju.
edo_79

#870 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

wewa wrote:
moonca wrote:Nije, ali se za zivota pripremish za to.

Ako si tokom rada , putovao, trosio sve sto zaradish...po kojoj logici bi trebao tako i u penziji... :zoka:
Ima nas koji smo prezivjeli rat i pocinjali od nule...
Jebo nas otac kud i mi ne pobjegosmo u te Amerike da živimo AMERIČKI i da seremo ovdje bijedi po BiH kako se more živit sa 6 stoja mjesečno :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
moonca

#871 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by moonca »

Ako si tokom rada , putovao, trosio sve sto zaradish...po kojoj logici bi trebao tako i u penziji...

....nemoj sad -srceparajucu katgoriju--zasto neko ima penziju od--375.. razumujem invalide --sve ostale- raspikuce, lijeni, ovisnici ..
tak dalje...
..moze se desiti da neko odradi sve kako treba i da pred kraj zivota to sve izgubi- losa investicija, bolest ... za takve imam razumjevanja i rado pomoci...

. :zoka:
Tomahawk11
Globalni moderator

#872 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Tomahawk11 »

Drage forumašice i poštovani forumaši,

ne možete na život gledati kao na uniformu.
Nije samo uzmi brašna i krompira za 200 KM i to je život.
Ono, teoretski jeste, ali ko to još živi teoretski.
Uključiti sve životne prepreke koje se sreću, od bolesti, propadanja firme, rata do potreba za životom koji nije u rangu ameba i ostalih niskozahtjevnih organizama.

Hvala!
DzordzHodzic

#873 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by DzordzHodzic »

Neke ovdje stvarno nije stid onoga sto pisu.
Bloo
Globalna šefica

#874 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Bloo »

Hocu da jedem avokado svaki dan :oops:
Tomahawk11
Globalni moderator

#875 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Tomahawk11 »

Bloo wrote:Hocu da jedem avokado svaki dan :oops:
Raspikućo :twisted:
Locked