Fudo387 wrote:Vala nije ni ta tvoja ekipa neka pljacka,
Mene bi iz banke u magacin samo puskom mogli natjerati.

Da se ne lazemo, imam i ja puno klosara u krugu poznanika. Tesko da ima zenicki klosar generacijski blizak da da sa njim nisam makar srdacan poznanik.
Sto se tice konkretnog slucaja, radi se o momku u ranim tridesetim, iz radnicke porodice, bez jakih ledja i stranackog temelja. Od saltera do sefa u banci. Dao otkaz par mjeseci nakon sto je unaprjedjen na sefovsku poziciju. Vec je ranije donio odluku. Zamisli, u Svabiju je otisao bez da je imao posao, nasao stan preko prijatelja i odmah platio sest mjeseci unaprijed. Radnicko dijete, nije snob, moze raditi bilo sta. Zena je ovdje dobila otkaz kada je zatrudnila. Ovdje su opet sve imali i kada je ona ostala bez posla. Ima nekretnine, cak je ponio solidnu ustedjevinu u Svabiju.
Glavni motiv - mala djeca. Zeli njima bolju perspektivu i buducnost. Razmislja dugorocno. BiH je raspadajuca, propala zemlja. Ovdje nece biti dobro u narednih 50 godina. Cini se kao odgovoran cin izvuci djecu iz toksicne sredine. Cak nemamo ni cist zrak, da ne govorim o skolstvu ili zdrastvu. To je samo sto se djece tice, kao glavnog motiva za odlazak. Ono sto je njega i njemu slicne izjedalo na dnevnom nivou, a tice se drzave i drustva, ne moze stati u knjigu od tri toma sa po 300 strana. Ovdje nema nikakve nade, krajnje depresivna sredina.
Trenutno nosa paketice, sortira kojesta, nije nista toliko tesko. Sve je cisto i uredno. Radna atmosfera ugodna. Nije kao banka, ali za pocetak, po njegovom misljenju nije moglo bolje s obzirom da nije znao jezik.
Ljudi su posebno odusevljeni koliko sistem brine o djeci. Jbg, nemam djecu, moje razmisljanje je drugacije. Ja gledam samo sebe. Meni je malo teze otici jer ovdje imam sve sa materijalne strane, a ostao je jos poneki drugar tako da drustveni zivot ne pati previse. I koliko sam vidio, tesko je sa jednom platom u Svabiji, narocito za pocetnika. Sa dvije, kakve god bile, moze se ugodno zivjeti.
Cinjenica je da zapad nudi vise mogucnosti. Druga planeta u odnosu na nas. E sad, ako je neko glup i neradnik, bolje mu je da ostane u ovoj sjebanoj zemlji, makar nece biti gladan. Za debila je najbolje da se ne odvaja od roditelja.