Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fudo387

#851 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

Kikibombona wrote:
insomnia78 wrote:Imam i ja jarana. Ovdje imo ekstra pos’o. Napustio, otiso gore na isti, dobro jako slican. Zena i djete ostali ovdje, pa ce gore. Djete malo.
Prvi mjesec kad mu vidis fejsbuk ludilo. Festival ovaj, festival onaj, biciklo, teretana, kafane, bajernov stadion. Snasonse cojk. Kum mi iso nesto gore i par dana bio od njega kaze zivi ko ker, hljeba nema da jede. Osto mu trista eura duzan. :lol: Zvao narod, sredjivo im, drugi jaran se vrati nakon mjesec kaze jebo te ovo. U medjuvremenu osto bez zene, djete nije vidio jedno tri godine, izbriso se sa fejsbuka :lol:
Sa kakvim se ti idiotima druzis?

Takvim idiotima jeste mjesto u mahali gdje su odrasli.
Vala nije ni ta tvoja ekipa neka pljacka,
Mene bi iz banke u magacin samo puskom mogli natjerati. :D
insomnia78

#852 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Hotio sam reci da to sto neko prica ili na druge nacine pokazuje da se snaso ne mora da znaci da i jeste. Ljudi u prici obicno izostave skakljive detalje pa tako dobijes nekog koji se na minimalcu i bez znanja jezika snadje za tri mjeseca
Rugafet

#853 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rugafet »

I ja isto znam jednog coeka, oso gore, vratio se dole, opet oso gore, snaso se
Kikibombona

#854 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Kikibombona »

Fudo387 wrote:Vala nije ni ta tvoja ekipa neka pljacka,
Da se ne lazemo, imam i ja puno klosara u krugu poznanika. Tesko da ima zenicki klosar generacijski blizak da da sa njim nisam makar srdacan poznanik. :D

Sto se tice konkretnog slucaja, radi se o momku u ranim tridesetim, iz radnicke porodice, bez jakih ledja i stranackog temelja. Od saltera do sefa u banci. Dao otkaz par mjeseci nakon sto je unaprjedjen na sefovsku poziciju. Vec je ranije donio odluku. Zamisli, u Svabiju je otisao bez da je imao posao, nasao stan preko prijatelja i odmah platio sest mjeseci unaprijed. Radnicko dijete, nije snob, moze raditi bilo sta. Zena je ovdje dobila otkaz kada je zatrudnila. Ovdje su opet sve imali i kada je ona ostala bez posla. Ima nekretnine, cak je ponio solidnu ustedjevinu u Svabiju.

Glavni motiv - mala djeca. Zeli njima bolju perspektivu i buducnost. Razmislja dugorocno. BiH je raspadajuca, propala zemlja. Ovdje nece biti dobro u narednih 50 godina. Cini se kao odgovoran cin izvuci djecu iz toksicne sredine. Cak nemamo ni cist zrak, da ne govorim o skolstvu ili zdrastvu. To je samo sto se djece tice, kao glavnog motiva za odlazak. Ono sto je njega i njemu slicne izjedalo na dnevnom nivou, a tice se drzave i drustva, ne moze stati u knjigu od tri toma sa po 300 strana. Ovdje nema nikakve nade, krajnje depresivna sredina.

Trenutno nosa paketice, sortira kojesta, nije nista toliko tesko. Sve je cisto i uredno. Radna atmosfera ugodna. Nije kao banka, ali za pocetak, po njegovom misljenju nije moglo bolje s obzirom da nije znao jezik.

Ljudi su posebno odusevljeni koliko sistem brine o djeci. Jbg, nemam djecu, moje razmisljanje je drugacije. Ja gledam samo sebe. Meni je malo teze otici jer ovdje imam sve sa materijalne strane, a ostao je jos poneki drugar tako da drustveni zivot ne pati previse. I koliko sam vidio, tesko je sa jednom platom u Svabiji, narocito za pocetnika. Sa dvije, kakve god bile, moze se ugodno zivjeti.

Cinjenica je da zapad nudi vise mogucnosti. Druga planeta u odnosu na nas. E sad, ako je neko glup i neradnik, bolje mu je da ostane u ovoj sjebanoj zemlji, makar nece biti gladan. Za debila je najbolje da se ne odvaja od roditelja.
animals

#855 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Svako ko hoce da se snadje, on se i snadje..
pitanje je samo koliki su prohtjevi i udovoljavaju li tvojim sposobnostima..
insomnia78

#856 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Aha. Znaci ima EU pasos i kamaru u šteku. To malo mjenja situaciju
Fudo387

#857 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

insomnia78 wrote:Aha. Znaci ima EU pasos i kamaru u šteku. To malo mjenja situaciju
Cuj malo...
stakasa

#858 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Kikibombona wrote:
Da se ne lazemo, imam i ja puno klosara u krugu poznanika. Tesko da ima zenicki klosar generacijski blizak da da sa njim nisam makar srdacan poznanik. :D

Sto se tice konkretnog slucaja, radi se o momku u ranim tridesetim, iz radnicke porodice, bez jakih ledja i stranackog temelja. Od saltera do sefa u banci. Dao otkaz par mjeseci nakon sto je unaprjedjen na sefovsku poziciju. Vec je ranije donio odluku. Zamisli, u Svabiju je otisao bez da je imao posao, nasao stan preko prijatelja i odmah platio sest mjeseci unaprijed. Radnicko dijete, nije snob, moze raditi bilo sta. Zena je ovdje dobila otkaz kada je zatrudnila. Ovdje su opet sve imali i kada je ona ostala bez posla. Ima nekretnine, cak je ponio solidnu ustedjevinu u Svabiju.

Glavni motiv - mala djeca. Zeli njima bolju perspektivu i buducnost. Razmislja dugorocno. BiH je raspadajuca, propala zemlja. Ovdje nece biti dobro u narednih 50 godina. Cini se kao odgovoran cin izvuci djecu iz toksicne sredine. Cak nemamo ni cist zrak, da ne govorim o skolstvu ili zdrastvu. To je samo sto se djece tice, kao glavnog motiva za odlazak. Ono sto je njega i njemu slicne izjedalo na dnevnom nivou, a tice se drzave i drustva, ne moze stati u knjigu od tri toma sa po 300 strana. Ovdje nema nikakve nade, krajnje depresivna sredina.

Trenutno nosa paketice, sortira kojesta, nije nista toliko tesko. Sve je cisto i uredno. Radna atmosfera ugodna. Nije kao banka, ali za pocetak, po njegovom misljenju nije moglo bolje s obzirom da nije znao jezik.

Ljudi su posebno odusevljeni koliko sistem brine o djeci. Jbg, nemam djecu, moje razmisljanje je drugacije. Ja gledam samo sebe. Meni je malo teze otici jer ovdje imam sve sa materijalne strane, a ostao je jos poneki drugar tako da drustveni zivot ne pati previse. I koliko sam vidio, tesko je sa jednom platom u Svabiji, narocito za pocetnika. Sa dvije, kakve god bile, moze se ugodno zivjeti.

Cinjenica je da zapad nudi vise mogucnosti. Druga planeta u odnosu na nas. E sad, ako je neko glup i neradnik, bolje mu je da ostane u ovoj sjebanoj zemlji, makar nece biti gladan. Za debila je najbolje da se ne odvaja od roditelja.
Nije ti taj jaran skroz reprezentativan, debelo je iznad prosjeka. Sposoban covjek, jak i mentalno i fizicki i intelektualno. Ali ti ja vjerujem sve ovo sto pises, i ovi sto ih ja srecem su slicni tome bankaru - ostavljali dobre poslove u BiH, sisli sa konja na magarca (privremeno) i ne zale sto su to uradili. Djete jeste vrlo cesto odlucujuci motiv. Ali mislim da potcjenjute (vi sto ste ubjedeni da cete penzionerske dane provoditi u BiH) starost i bolesti koje ona sobom nosi. Tada su potrebe za Njemackom puno vece nego kada si produktivan i zelis BMW-a
Kikibombona

#859 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote:Hotio sam reci da to sto neko prica ili na druge nacine pokazuje da se snaso ne mora da znaci da i jeste. Ljudi u prici obicno izostave skakljive detalje pa tako dobijes nekog koji se na minimalcu i bez znanja jezika snadje za tri mjeseca
Naravno. Sve je individualno.

Imam druga u Dortmundu. Finansijski odlicno prolazi, premasio sva ocekivanja. Medjutim, gradom luta kao avet, ne zna nikoga. Vidim ga prosli mjesec, kao da je iz logora izasao, izmucena faca. Hoce mijenjati grad, raditi za manje para, samo da ima u blizini makar jednog druga. Jbg, samozatajan, sramezljiv tip, tesko upoznaje prijatelje.

Ne sumnjam da ima debila koji lose zive. Debil je debil, u BiH i u Njemackoj. Mozda je cak lakse u BiH biti debil, imas roditelje i rodbinu da poguraju kada zapne. Koliko znam likova da im ne moze biti plata, vazda posudjuju. :roll: I kako takvog covjeka poslati u tudjinu?

Ja kao primjer navodim normalne ljude, vrijedne i odgovorne. Necu navoditi debila. :roll:
HAVANA

#860 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

animals wrote:Kazu, jebo vas koji ste ostali..
niste nikakvi ljudi..
jer da jeste, bili bi vani..
Maksuz selam za njih i poruci im da im se ponjamke u usta. :D
Fudo387

#861 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

Kikibombona wrote:

A sto ti ne ides?
Mislim, toksicno, depresivno, beznadezno, a koliko sam shvatio mozes isto k’o i taj pajdara sutra u magacin za njim?
Kikibombona

#862 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Kikibombona »

stakasa wrote:Nije ti taj jaran skroz reprezentativan, debelo je iznad prosjeka. Sposoban covjek, jak i mentalno i fizicki i intelektualno. Ali ti ja vjerujem sve ovo sto pises, i ovi sto ih ja srecem su slicni tome bankaru - ostavljali dobre poslove u BiH, sisli sa konja na magarca (privremeno) i ne zale sto su to uradili. Djete jeste vrlo cesto odlucujuci motiv. Ali mislim da potcjenjute (vi sto ste ubjedeni da cete penzionerske dane provoditi u BiH) starost i bolesti koje ona sobom nosi. Tada su potrebe za Njemackom puno vece nego kada si produktivan i zelis BMW-a
Jos nisam vidio da se neko zali na novac. Sve im je super. Dosta sam ih posjetio i osjetio da su zaista sretni. Porodicni ljudi su izrazito zadovoljni. Svi su pozitivno iznenadjeni napretkom za kratko vrijeme.

Jedino se zale soleri koje voze kafane i derneci. Oni su dosta izgubili odlaskom. Skupo je sam placati racune i tesko je bez prijatelja. Ja bih kao samac gore zivio u Njemackoj nego u BiH. To je definitivno, makar na pocetku. E kad bih priveo svapsku manekenku, tada bi vec bila druga prica. Prica mi Seln da su lude za Bosancima. :D
insomnia78

#863 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Bezbeli. Svakoj je san polumutav lik sa kojim se mora sporazumjevati išaretom sa bjednom platom
animals

#864 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Jesu lude, ali toliko lude nisu :D
Kikibombona

#865 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Kikibombona »

Fudo387 wrote:A sto ti ne ides?
Mislim, toksicno, depresivno, beznadezno, a koliko sam shvatio mozes isto k’o i taj pajdara sutra u magacin za njim?
Jedino se zale soleri koje voze kafane i derneci. Oni su dosta izgubili odlaskom. Skupo je sam placati racune i tesko je bez prijatelja. Ja bih kao samac gore zivio u Njemackoj nego u BiH. To je definitivno, makar na pocetku. E kad bih priveo svapsku manekenku, tada bi vec bila druga prica. Prica mi Seln da su lude za Bosancima.
Idem na kurs njemackog, jos mi se ne zuri. Pripremam se lagano, da budem spreman ako izleti prava prilika.

To ne znaci da cu otici, nisam donio definitivnu odluku, iako je tesko zamisliti da cu cijeli zivot provesti u BiH. Osjetim momentalno gadjenje od takve pomisli. :-)
stakasa

#866 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Kikibombona wrote:
stakasa wrote:Nije ti taj jaran skroz reprezentativan, debelo je iznad prosjeka. Sposoban covjek, jak i mentalno i fizicki i intelektualno. Ali ti ja vjerujem sve ovo sto pises, i ovi sto ih ja srecem su slicni tome bankaru - ostavljali dobre poslove u BiH, sisli sa konja na magarca (privremeno) i ne zale sto su to uradili. Djete jeste vrlo cesto odlucujuci motiv. Ali mislim da potcjenjute (vi sto ste ubjedeni da cete penzionerske dane provoditi u BiH) starost i bolesti koje ona sobom nosi. Tada su potrebe za Njemackom puno vece nego kada si produktivan i zelis BMW-a
Jos nisam vidio da se neko zali na novac. Sve im je super. Dosta sam ih posjetio i osjetio da su zaista sretni. Porodicni ljudi su izrazito zadovoljni. Svi su pozitivno iznenadjeni napretkom za kratko vrijeme.

Jedino se zale soleri koje voze kafane i derneci. Oni su dosta izgubili odlaskom. Skupo je sam placati racune i tesko je bez prijatelja. Ja bih kao samac gore zivio u Njemackoj nego u BiH. To je definitivno, makar na pocetku. E kad bih priveo svapsku manekenku, tada bi vec bila druga prica. Prica mi Seln da su lude za Bosancima. :D
Pa solerima zivot i jeste bolji u BiH. Ozbiljno ovo mislim. Ta socijalna strana, onda potrebe solera (stalno su u kafani, cesto pusaci, jedu vani, nebitno im je koliko kosta skolski pribor, zdravi...) se lakse zadovolje u domovini. Pogotovo ako si na pocetku solerskog staza, ti mi se cinis kao neko kome je vrijeme da solazu okaci o klin i uplovi u mirniju luku. Vjorovatno ti je ideja o odlasku u Njemacku prije 7-8 godina bila potpuno strana. Ali, prioriteti se mjenjaju
Fudo387

#867 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

Kikibombona wrote:
Fudo387 wrote:A sto ti ne ides?
Jedino se zale soleri koje voze kafane i derneci. Oni su dosta izgubili odlaskom. Skupo je sam placati racune i tesko je bez prijatelja. Ja bih kao samac gore zivio u Njemackoj nego u BiH. To je definitivno, makar na pocetku. E kad bih priveo svapsku manekenku, tada bi vec bila druga prica. Prica mi Seln da su lude za Bosancima.
Idem na kurs njemackog, jos mi se ne zuri. Pripremam se lagano, da budem spreman ako izleti prava prilika.

To ne znaci da cu otici, nisam donio definitivnu odluku, iako je tesko zamisliti da cu cijeli zivot provesti u BiH. Osjetim momentalno gadjenje od takve pomisli. :-)
Ma ja,
Skonto sam ja tvoju taktiku.
Lozis tu svoju raju da treba ici, vise prostora za tebe i manja konkurencija.
Kad gore odes da ih vidis, sjjjoo jest vam dobro, neka vas ovdje, sa’cu i ja, sam’ sto nisam.
Qrac lud, oni kurdi su samo deflection.
Isti si truNp.
Kikibombona

#868 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Kikibombona »

stakasa wrote:Pa solerima zivot i jeste bolji u BiH. Ozbiljno ovo mislim. Ta socijalna strana, onda potrebe solera (stalno su u kafani, cesto pusaci, jedu vani, nebitno im je koliko kosta skolski pribor, zdravi...) se lakse zadovolje u domovini. Pogotovo ako si na pocetku solerskog staza, ti mi se cinis kao neko kome je vrijeme da solazu okaci o klin i uplovi u mirniju luku. Vjorovatno ti je ideja o odlasku u Njemacku prije 7-8 godina bila potpuno strana. Ali, prioriteti se mjenjaju
Dobro si skenirao.

Slazem se, apsolutno.
Kikibombona

#869 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Kikibombona »

Fudo387 wrote:Ma ja,
Kad gore odes da ih vidis, sjjjoo jest vam dobro, neka vas ovdje, sa’cu i ja, sam’ sto nisam.
Isti si truNp.
Ne radi se o lozenju. Iznosim misljenje. Nije niko toliko lud da radi forumskog misljenja donese odluku o selidbi. :-)

A nije lose sto ima raje po cijeloj Evropi, kada se odlucim za odlzak, bice lakse isploviti. :D

A priznaj Fudo da se vracas jer je u AmerikU skupa dzenaza. :D

PS

Vidi Insomnie sto me nahvali. :evil: :D
stakasa

#870 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Kikibombona wrote:
stakasa wrote:Pa solerima zivot i jeste bolji u BiH. Ozbiljno ovo mislim. Ta socijalna strana, onda potrebe solera (stalno su u kafani, cesto pusaci, jedu vani, nebitno im je koliko kosta skolski pribor, zdravi...) se lakse zadovolje u domovini. Pogotovo ako si na pocetku solerskog staza, ti mi se cinis kao neko kome je vrijeme da solazu okaci o klin i uplovi u mirniju luku. Vjorovatno ti je ideja o odlasku u Njemacku prije 7-8 godina bila potpuno strana. Ali, prioriteti se mjenjaju
Dobro si skenirao.

Slazem se, apsolutno.
Gledaj da odes s nekim. Nastavi ti s kursevima njemackog ali nadi i druzicu. Samoca je najgora na Zapadu
Fudo387

#871 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

Kikibombona wrote:
Fudo387 wrote:Ma ja,
Isti si truNp.
Ne radi se o lozenju. Iznosim misljenje. Nije niko toliko lud da radi forumskog misljenja donese odluku o selidbi. :-)

A nije lose sto ima raje po cijeloj Evropi, kada se odlucim za odlzak, bice lakse isploviti. :D

A priznaj Fudo da se vracas jer je u AmerikU skupa dzenaza. :D

PS

Vidi Insomnie sto me nahvali. :evil: :D
Pa nece na forumu, al’ hoce u zivo.
Ti si tom jaranu po vazdan trubio, treba ici, ne valja ovo, depresivno, zajebano, drz nedaj.
I eno lik sad istovara brasno u magacinu, a ti, hop, sef u banci.
Koji bandit.
Svaka ti cast.
Kikibombona

#872 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Kikibombona »

stakasa wrote:Samoca je najgora na Zapadu
Upravo. Jaran dosao na odmor nakon sest mjeseci iz Dormunda. Izgleda kao fosil. Ka'e, sjednem na trg i gledam ljude kako prolaze, da sam postavio sesir na plocnik ljudi bi ubacivali sitnis. :D

On i ovdje ima malo prijatelja, samozatajan tip.

Jebes pare ako nemas drustveno ispunjen zivot.
insomnia78

#873 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Kikibombona wrote:
Upravo. Jaran dosao na odmor nakon sest mjeseci iz Dormunda. Izgleda kao fosil. Ka'e, sjednem na trg i gledam ljude kako prolaze, da sam postavio sesir na plocnik ljudi bi ubacivali sitnis. :D

Pa sta mislis kolike su sanse za drustveno ispunjen zivot van dijasporskog kruga?
stakasa

#874 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Kikibombona wrote:

A otislo bi iz keca u dvicu sad da se ozeni i dobije djete. Jednostavno zivot nije predviden za samce (i neradnike, ljude bez posla)
Tomahawk11
Globalni moderator

#875 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Kome se gadi ovdje - nek ide.
Prosto i jednostavno.
Prodavati to pod opštu situaciju - ne ide.
Nismo nikakav Burundi.
Post Reply