Jala Brat & Buba Corelli

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
wewa

#851 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by wewa »

dječak sa šibicama wrote:
wewa wrote:pandan ovom Bubinom papanluku sa sveznjem love bilo bi da, recimo, cevabdzija s carsije za kojeg se zna da u cevap stavlja najmanje mesa slika svoj slajpek i kaze: sta jeeeee, mozete i vi do 'vak'e love, samo prodajite sund kao i ja.
zbljuvic.
Meni vise lici na dilera droge koji kaze sza jeeee mozete i vi do vake love.... Koreli je naime, hapsen zbog dilanja droge.
pa ne lici, on to jest. ali eto divicemo mu se jer se svojim trudom izvukao iz siromastva. :-)
nineinchnails

#852 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by nineinchnails »

Uskoro ide snimanje pjesme posvećene jali smradu i zgaženoj bubašvabi pod nazivom "majku ti 'e". Ja ne mogu da vjerujem da iko normalan sluša to smeće, i još se tema na Klixu pokreće sa hvalospjevima?? :?
zomri

#853 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

wewa wrote:pod standardom podrazumijevam muziku koja zadovoljava barem neke minimalne kriterije u pogledu kvaliteta muzike, izvedbe, produkcije, sadrzaja. obzirom da zivimo u vremenu kad nema nekakvog autoriteta koji bi odobravao objavljivanje sadrzaja (mimo RAK-a, recimo), onda se test vremena moze uzeti kao mjerilo kvaliteta, pa bi pjesma koja bude slusljiva i prisutna u medijima i nekih 5 godina nakon objavljivanja pripadala standardnim okvirima.

iskreno sumnjam da ce za 5 godina iko, pa i sami 'umjetnici' za 5 godina namjerno reproducirati onaj uzas s prethodne stranice.
pa dobro u ovom momentu ne možemo provjeriti da li će izdržati test vremena pa je besmisleno raspravljati u tim kriterijima. mogu samo napraviti educated guess da će se zadržati daleko više jer su zauzeli preveliki režanj kolektivne svijesti da bi bili zaboravljeni.

ako je standard pop muzike, a oni nepobitno jesu njen dio, onda je analogija sa ćevapima stojeća jer su i ćevapi pop-hrana. ono što se ne slažem je da su oni prema tom standardu ispod, no bih rekao da su iznad standarda popularne muzike jer su u trenutku pojavljivanja u njoj bili totalna avangarda. tvojom analogijom oni stavljaju "više mesa u ćevape" i opet uspijevaju biti popularni i zarađivati. dakle, analogija ne stoji.

ima jedna pekara u Pančevu koja je odlučila da ne pravi obični burek sa mesom, sirom itd (tako se kod njih kaže jbg :mrgreen: ) nego su krenuli sa nestandardnim burecima tipa sa pilećim batacima, sa koljenicom, sa gorgonzolom...i gle čuda napravili boom, sva raja iz BG dolazila godinama kod njih na burek. Krenuo ih posao, uskoro otvorili i nove prodavnice i može se reći zaradili gutu para. Sa njima bi ja usporedio ovo što Jala i Buba rade, a ne sa nekim prokletim ćevabdžijom sa čaršije.
wewa

#854 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by wewa »

zomri wrote:
wewa wrote:pod standardom podrazumijevam muziku koja zadovoljava barem neke minimalne kriterije u pogledu kvaliteta muzike, izvedbe, produkcije, sadrzaja. obzirom da zivimo u vremenu kad nema nekakvog autoriteta koji bi odobravao objavljivanje sadrzaja (mimo RAK-a, recimo), onda se test vremena moze uzeti kao mjerilo kvaliteta, pa bi pjesma koja bude slusljiva i prisutna u medijima i nekih 5 godina nakon objavljivanja pripadala standardnim okvirima.

iskreno sumnjam da ce za 5 godina iko, pa i sami 'umjetnici' za 5 godina namjerno reproducirati onaj uzas s prethodne stranice.
pa dobro u ovom momentu ne možemo provjeriti da li će izdržati test vremena pa je besmisleno raspravljati u tim kriterijima. mogu samo napraviti educated guess da će se zadržati daleko više jer su zauzeli preveliki režanj kolektivne svijesti da bi bili zaboravljeni.

ako je standard pop muzike, a oni nepobitno jesu njen dio, onda je analogija sa ćevapima stojeća jer su i ćevapi pop-hrana. ono što se ne slažem je da su oni prema tom standardu ispod, no bih rekao da su iznad standarda popularne muzike jer su u trenutku pojavljivanja u njoj bili totalna avangarda. tvojom analogijom oni stavljaju "više mesa u ćevape" i opet uspijevaju biti popularni i zarađivati. dakle, analogija ne stoji.

ima jedna pekara u Pančevu koja je odlučila da ne pravi obični burek sa mesom, sirom itd (tako se kod njih kaže jbg :mrgreen: ) nego su krenuli sa nestandardnim burecima tipa sa pilećim batacima, sa koljenicom, sa gorgonzolom...i gle čuda napravili boom, sva raja iz BG dolazila godinama kod njih na burek. Krenuo ih posao, uskoro otvorili i nove prodavnice i može se reći zaradili gutu para. Sa njima bi ja usporedio ovo što Jala i Buba rade, a ne sa nekim prokletim ćevabdžijom sa čaršije.
oni su iznad standarda i avangarda? :shock: wow.
dale cooper

#855 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote:

Avangarda? :mrgreen:
zomri

#856 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

U okvirima regiona i popularne muzike u najužem smislu, da.
wewa

#857 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by wewa »

zomri wrote:U okvirima regiona i popularne muzike u najužem smislu, da.
nisi cuo za Beogradski sindikat, recimo?
doduse, oni su za ovaj dvojac repera u pokusaju izmislili zanr.
dale cooper

#858 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

Originalno si rekao "iznad standarda popularne muzike". Nisi spomenuo ni region ni popularnu muziku u užem smislu. :D
Ali bez obzira konstatacija ne stoji. :D
Niemand

#859 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Niemand »

:meza1:
zomri

#860 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

dale cooper wrote:Originalno si rekao "iznad standarda popularne muzike". Nisi spomenuo ni region ni popularnu muziku u užem smislu. :D
PA valjda je bilo jasno iz konteksta, ali ako nije evo ispravio sam se :mrgreen: bukvalisto! :mrgreen:
wewa wrote:
ne bih rekao da se natječu na istom bojnom polju. bs su svakako mainstream i popularni ali žanrovski je dosta različito. bs su prije edo maajka i taj đir nego ovo što sada jala i buba rade.

enivej, propustio sam pjesmu na koju se referencirate za ključeve i prstiće pa bih molio da me neko uputi koja je to. tenksić :kiss:
djkurt

#861 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by djkurt »

Nisu reperi i tačka, više su kao neke pop-ikone.
zomri

#862 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

pojedinci lupaju iz neznanja, a najgore je što misle da nešto znaju i "saće oni nama objasniti" :lol: .
dale cooper

#863 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote: PA valjda je bilo jasno iz konteksta, ali ako nije evo ispravio sam se :mrgreen: bukvalisto! :mrgreen:
Ali konstantacija da su njih dvojica ikada bili avangarda opet ti ne stoji. Znaš li ti uopšte šta je avangarda for fuck's sake? :|
wewa

#864 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by wewa »

zomri wrote:
dale cooper wrote:Originalno si rekao "iznad standarda popularne muzike". Nisi spomenuo ni region ni popularnu muziku u užem smislu. :D
PA valjda je bilo jasno iz konteksta, ali ako nije evo ispravio sam se :mrgreen: bukvalisto! :mrgreen:
wewa wrote:
ne bih rekao da se natječu na istom bojnom polju. bs su svakako mainstream i popularni ali žanrovski je dosta različito. bs su prije edo maajka i taj đir nego ovo što sada jala i buba rade.

enivej, propustio sam pjesmu na koju se referencirate za ključeve i prstiće pa bih molio da me neko uputi koja je to. tenksić :kiss:
Usli smo u klub
oslobodite separe
oko stola deset kuja
svaka od njih doc'e na red

Hocu kljuceve od Astona
nemam nista od slave
ja necu nove drugove
ja hocu nove pare

(Hocu) Pare da bacam po njoj
pare da bacam po njoj
pare da bacam po njoj
pare da, pa-pare, pare da

Pare da bacam po njoj
pare da bacam po njoj
dok kisa para pada
mala dira pod pickom

U alpini b10
slusa se samo Gucci
kisa para pada nee
nee kada ti se smuci

Gricka prstic mala
trlja pod pickicom
nas je spot k'o da si
ukucao youjizz.com

Juice i Buba Corelli
rime voze k'o reli
reperi okoreli
promote i podeli

Pokazujem kitu
na svakome beat-u
branis se, palis
zeleznu stitu

Marka, euro, dinar
ckf, dolar, denar i kunu
u novcaniku, u sefu, u steku
u dzepu i na svakom racunu...
e hajde mi sad, molim te, objasni po cemu su to ova dvojica avangarda po tvom misljenju?

i da, BS su mainstream, dakle standard zanra, kao i Edo Maajka. ove ne bih nazvala avangardom, buduci da podrazumijeva pozitivni odmak, vec outlierima, pojavama na margini koje donekle spadaju u zanr ili to barem nastoje.
ono u cemu bi mogli biti 'avangarda' je pakovanje sunda u neki oblik rap muzike, dok je njegov mainstream uglavnom u okvirima turbo folka. no, moze li sund imati svoju avangardu?
zomri

#865 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

dale cooper wrote:
zomri wrote: PA valjda je bilo jasno iz konteksta, ali ako nije evo ispravio sam se :mrgreen: bukvalisto! :mrgreen:
Ali konstantacija da su njih dvojica ikada bili avangarda opet ti ne stoji. Znaš li ti uopšte šta je avangarda for fuck's sake? :|
umjetnici (u nedostatku bolje riječi) koji idu ispred svog vremena, koje prate. danas dosta najvećih pop zvijezda želi raditi pjesme sa njima (+rasta,coby...) tako da su u okvirima regionalne pop muzike (tamo negdje prije 3-4 godine) oni zaista bili avangarda u tom miljeu.
Ommadawn

#866 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Ommadawn »

zomri wrote:

Oni su samo znaci promijenili sadrzaj fila i napravili posao. Okej. Ali burek je ostao i dalje nezdrav.
dale cooper

#867 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote:
dale cooper wrote:
umjetnici (u nedostatku bolje riječi) koji idu ispred svog vremena, koje prate. danas dosta najvećih pop zvijezda želi raditi pjesme sa njima (+rasta,coby...) tako da su u okvirima regionalne pop muzike (tamo negdje prije 3-4 godine) oni zaista bili avangarda u tom miljeu.
Ne, to nije to. Pokušaj ponovo. :D Avangarda je sama po sebi na suprotnoj strani spektruma od pop muzike. To je umjetnost (koja uključuje
i druge grane umjetnosti pored muzike) koja je eksperimentalna, inovativna i radikalna. I bez obzira kroz koliko krugova ti preskočio
da i ovu dvojicu ubaciš u to, to jednostavno nije tačno. Osim toga oni nisu čak ni prvi na ovim prostorima koji se bave rap/hip-hop muzikom.
A da ne govorimo da su rap i hip-hop u svijesti ovdašnjih slušalaca bili prisutni i mnogo ranije nego što su se Balkanci počeli baviti ovom muzikom.
cassius

#868 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by cassius »

wewa wrote:
a jesu li ? to sto promovisu cetnistvo, sto bi se neko od djece koja to slusa mogao jednog dana pretvorit u cetnika slusajuci te pjesme itd itd.
nisu ovo moje rijeci, nego od kolege icni mi se ommadawn, koji pravi ovakve slicne analogije.
wewa

#869 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by wewa »

cassius wrote:
wewa wrote:
a jesu li ? to sto promovisu cetnistvo, sto bi se neko od djece koja to slusa mogao jednog dana pretvorit u cetnika slusajuci te pjesme itd itd.
nisu ovo moje rijeci, nego od kolege icni mi se ommadawn, koji pravi ovakve slicne analogije.
ne ulazim ja u kvalitet sadrzaja koji BS nudi, nije ni to muzika koju ja biram da slusam. oni su posluzili tek kao primjer izvodjaca slicnog zanra, cak ni kao najraniji primjer...
forum_selektor

#870 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by forum_selektor »

Ommadawn wrote:Okej. Ali burek je ostao i dalje nezdrav.
Ipak preukusan, da bi ga se odreklo zbog loseg uticaja po zdravlje. Jos jedan uprosteni pravac koji daje vjetar u ledja ionako bolesnom i anksioznom potrosackom drustvu.
zomri

#871 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

dale cooper wrote: Ne, to nije to. Pokušaj ponovo. :D Avangarda je sama po sebi na suprotnoj strani spektruma od pop muzike. To je umjetnost (koja uključuje
i druge grane umjetnosti pored muzike) koja je eksperimentalna, inovativna i radikalna. I bez obzira kroz koliko krugova ti preskočio
da i ovu dvojicu ubaciš u to, to jednostavno nije tačno. Osim toga oni nisu čak ni prvi na ovim prostorima koji se bave rap/hip-hop muzikom.
A da ne govorimo da su rap i hip-hop u svijesti ovdašnjih slušalaca bili prisutni i mnogo ranije nego što su se Balkanci počeli baviti ovom muzikom.
griješiš, griješiš, griješiš. nisam ni tvrdio da je u cijelom spektru muzike avangarda nego samo u okvirima regionalne pop muzike. period o kome govorim oni se ne bave hip hopom nego pop muzikom, prvo za druge izvođače onda i za same sebe. pokušaj ponovo :mrgreen: :kakoste:
dale cooper

#872 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote:
dale cooper wrote: Ne, to nije to. Pokušaj ponovo. :D Avangarda je sama po sebi na suprotnoj strani spektruma od pop muzike. To je umjetnost (koja uključuje
griješiš, griješiš, griješiš. nisam ni tvrdio da je u cijelom spektru muzike avangarda nego samo u okvirima regionalne pop muzike. period o kome govorim oni se ne bave hip hopom nego pop muzikom, prvo za druge izvođače onda i za same sebe. pokušaj ponovo :mrgreen: :kakoste:
Uzmi za mjerilo ove tri stavke koje sam gore spomenuo (eksperimentalnost, inovativnost i radikalnost) pa mi onda odgovori. I nemoj se
sad čupati sa regionalnim okvirima. I rap i pop muzika su globalni fenomeni. Reći da su Jala & Buba avantgarda samo zato što su prisvojili
u regiji nešto što je već odavno mainstream u globalnom smislu je sranje i varanje. :mrgreen: Ono baš kao što sam već rekao...jumping through hoops. :skoljka: :D
insomnia78

#875 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by insomnia78 »

Image
Post Reply