Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post Reply
kmirsad

#851 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kmirsad »

Ned071 wrote:
kmirsad wrote:I ja sam fasciniran Beogradom... živio tamo od 77 do 82... nema kaldrme ko na Skadarliji... :-D
I dan danas mi je taj grad drag... a tek beograđanke... :-)
vidi se po izboru stranke i cinjenici da te je sramota sto si bosnjak
Jeli lijepo biti podao... uživaš li... :-D
I sto puta sam reko... nisam ja bošnjak... ja sam Bogumil...
madner

#852 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by madner »

SDA kadar na forumu kao i stranka, imaju neku amofrnu masu i to je to. :D
Ned071

#853 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Ned071 »

kmirsad wrote:
Ned071 wrote:
kmirsad wrote:I ja sam fasciniran Beogradom... živio tamo od 77 do 82... nema kaldrme ko na Skadarliji... :-D
I dan danas mi je taj grad drag... a tek beograđanke... :-)
sto sam podao? pa sam si rekao na temi o NS da nema sanse da se ikad izjasnis kao bosnjak, nego samo kao bosanac.
kmirsad

#854 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kmirsad »

madner wrote:SDA kadar na forumu kao i stranka, imaju neku amofrnu masu i to je to. :D
Plastelin... sada to zovu FIMO masa... oblikuješ pa zapečeš...
Smrcak15

#855 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Smrcak15 »

kmirsad wrote:
Ned071 wrote: vidi se po izboru stranke i cinjenici da te je sramota sto si bosnjak
stani ba malo, nema logike, sta ima vjersko oprijedjeljenje sa nacionalnim?

Bogumil je krscanska sekta, dok Bosnjak/Bosnjanin je nacijonalnost stari naziv za sve narode Bosne(katolike, pravoslavce, muslimane)...pa ti dodje isto kao da kazes

"Nisam ja njemac...ja sam zidov" :-)

kao da bosnjastvo izbija bogumilstvo, ili kao da germanizam izbija judaizam :-)
kmirsad

#856 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kmirsad »

Ned071 wrote:
kmirsad wrote:
Ned071 wrote:
sto sam podao? pa sam si rekao na temi o NS da nema sanse da se ikad izjasnis kao bosnjak, nego samo kao bosanac.
Citiraraj moj post u kojem sam rekao da me je stid što sam bošnjak... a i taj koji parafraziraš... čak ni to nisam nikada rekao...
Dakle lažeš... ili iznosiš samo svoje utiske...
JThomas

#857 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by JThomas »

ne, to je samo njegov stav... :-D
kmirsad

#858 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kmirsad »

Smrcak15 wrote:
kmirsad wrote:
Ned071 wrote: vidi se po izboru stranke i cinjenici da te je sramota sto si bosnjak

Bogumil je krscanska sekta, dok Bosnjak/Bosnjanin je nacijonalnost stari naziv za sve narode Bosne(katolike, pravoslavce, muslimane)...pa ti dodje isto kao da kazes

Svi ste vi Bogumili u korjenu... samo su vam se preci... neki poturčili, neki popravslavili, neki pokatolicirali...
a i vjesko opredeljenje mogu da mijenjam... ko mnogi stranke...
Jel to što pričaš... uskračivanje vjerske slobode... iako mene boli uvce za vjerom... i to je moje pravo...

Zajebali su se Bogumili što su svoje božije hramove pravili bez vrata... pa svakakva mraka mogla uči...
kmirsad

#859 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kmirsad »

JThomas wrote:ne, to je samo njegov stav... :-D
:lol:
kmirsad

#860 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kmirsad »

Smrcak15 wrote:
kmirsad wrote:

Otvorena ruka Bogumila sa stečka je bio vojnički pozdrav u Armiji BiH... znači Armija BiH nisu bili bošnjaci... nego Bogumili... :?
Last edited by kmirsad on 10/05/2018 06:49, edited 1 time in total.
babanovac

#861 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by babanovac »

kmirsad wrote:
kmirsad wrote:

Stisnuta pesnica Bogumila sa stečka je bio vojnički pozdrav u Armiji BiH... znači Armija BiH nisu bili bošnjaci... nego Bogumili... :?[/quote]

Armija BiH je bila paravojna formacija onog dijela zavedenih Bosnjaka, koji su htjeli da se odcijepe od autokratske pravoslavne krnje Jugoslavije. 30 godina poslije, dosli su tobe.
Smrcak15

#862 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Smrcak15 »

kmirsad wrote: Svi ste vi Bogumili u korjenu... samo su vam se preci... neki poturčili, neki popravslavili, neki pokatolicirali...
Jel to što pričaš... uskračivanje vjerske slobode... iako mene boli uvce za vjerom... i to je moje pravo...

Zajebali su se Bogumili što su svoje božije hramove pravili bez vrata... pa svakakva mraka mogla uči...
objasni narodu kako mozes da povezujes religijsku pripadnost sa nacionalnom???

kao da se nemoze biti hrvat musliman, ili srbin musliman

ili njemac zidov, ili americki hinduista
Ned071

#863 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Ned071 »

mirsade, necemo se pravit ludi. rekao si da se izjasnjavas kao bosanac. jel to tacno il ces opet rec da lazem?

jbt jedan klik mi trebao...

Ako se Čudićka izjasnila kao Bosanka, onda to nije baliluk nego izraz ljubav prema domovini...
Ja sam se recimo na zadnjim izborima izjasnio kao Bosanac... to što me oni vode kao ostale, njihov problem... jednom ćemo, kada NS pobijedi, i mi Bosanci biti konstitutivni narod u Bosni... inšallah..
kmirsad

#864 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kmirsad »

Ned071 wrote:mirsade, necemo se pravit ludi. rekao si da se izjasnjavas kao bosanac. jel to tacno il ces opet rec da lazem?

jbt jedan klik mi trebao...

Ako se Čudićka izjasnila kao Bosanka, onda to nije baliluk nego izraz ljubav prema domovini...
Ja sam se recimo na zadnjim izborima izjasnio kao Bosanac... to što me oni vode kao ostale, njihov problem... jednom ćemo, kada NS pobijedi, i mi Bosanci biti konstitutivni narod u Bosni... inšallah..
Tačno je da sam rekao da sam se izjasnio kao Bosanac. Laž je da sam reko da se stidim bošnjaka... Dakle...
Eh, ovo je već nešto drugo u odnosu na ono što si ti rekao... da me je sramota što sam bošnjak... i to je bila laž...
Nigdje nisam rekao da me je stid, niti ih se stidim...
Ti ne možeš znati razloge zašto sam se nekada izjašnjavao kao musliman, kasnije bošnjak, a sada Bosanac... niti možeš znati razloge zašto ću se na sljedečim, ako ih doživim izjasniti kao Bogumil...i ubi me spoznaja da nisam konstitutivan...
A da ima povelik broj bošnjaka kojih se stidim... ima...Ovo možeš slobodno citirati...
Stidiš li se ti... ijednog...
Za šta ti je trebao jedan klik...
Last edited by kmirsad on 08/05/2018 15:26, edited 1 time in total.
Ned071

#865 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Ned071 »

tebi je valjda jasno da nikada neces docekati da budes konstitutivan kao bosanac? al dobro, nebitno na ovoj temi svakako... naravno da ima bosnjaka kojih se stidim, srecom puno vise ima onih kojima se ponosim...
kiligonzales

#866 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kiligonzales »

Banksy wrote:
kiligonzales wrote:
Banksy wrote: Sve ti se pomiješalo... A pitanje je jednostavno:

građanske stranke, EU, svoji, s Dodikom i Čovićem kao protivnicima,

ili SDA/SDS(SNSD), Erdogan&Putin, vazali i kmetovi, u zagrljaju s Dodikom i Čovićem.

Ja navijam za prvo, ali razumijem da plaćeni turkofili i rusofili, kao i oni malo plići - neki zbog direktne finansijske koristi, neki zbog iracionalne odanosti braći po religiji - navijaju za drugo. Uvijek ćemo biti protivnici jer to je sukob dva koncepta, dva svijeta, a linije su paralelne i neće se nikad dotaći.
misljenja sam da svaki sukob nije sam po sebi los, sve dok je porinut na nekom objektivnom i realnom kriticizmu i dok je u granicama normalnog, tako da dva koncepta koja se kod nas vazda mjesaju i sukobljavaju, mogu, ali kako vidimo nisu nesto sto vodi boljem upravo jer su satkani od mitova od kojih se tesko oslobadjamo i porinuti su duboko u lazi koje nikuda ne vode. kad bi se vratili u okvire normalnog i moguceg mogli bi naprijed. mi imamo tu maniju da nekada pravimo problem i kada ga nema.

bojim se da i to prvo sto si spomenuo nije dovoljno dobro, kao ni ovo drugo, kako god i jedni i drugi ce imati ovo breme da prelome kojoj strani da podju i cije sluge da budu.

bravar je pokusao da promjeni nas nacin razmisljanja i digne stvari na veci nivo, ali jbg ubila nas kratkoca vizije naseg drustva. doduse i on je gradio nesto u sta je vjerovao da je moguce i uspjevalo mu je, samo steta sto je sve to satkano na kultu prema njemu samom, pa je i palo sa njim, tako da je pokusaj da sebi vise znacimo zavrsio kako je zavrsio.

sad budimo zemlja treceg svijeta na granici EU i da sutra udjemo u EU, nemamo garanciju da ce nam biti bolje.
Poštenije bi bilo da odmah otvoreno kažeš da si za drugi koncept. Nije nikakva sramota. Da je to moja opcija, ja bih stala iza nje i branila je argumentima.
Ne naprotiv to nije moj koncept. Moj koncept je da smo mi mala nacija koja treba naci put da ojaca. Sto taj put bude vise zavisio od nas samih, a ne od tudje pomoci to cemo biti jaci. Sada se cini da smo toliko mali i nebitni drugima da se mogu igrati s nama jer nemamo unutrasnjeg i zajednickog plana kako da rijesimo svoje probleme. Nista bolje nije ni u zemljama oko nas. Sebe smo podredili drugima i nije problem u tome kome cemo se mi prikloniti, vec je problem u samome priklanjanju. Ne priklanjamo se mi vecem da bismo sebe sacuvali ili nesto od velikih naucili, pa sami stvorili, nego da bi bili parazitirali jer nismo u stanju podici nove vrijednosti u svojoj drzavi i sutra kada udjes u EU kojoj se nadas i kad sve reforme provedes, mislis da ce nam mnogo biti bolje? Eto Hrvatske ko primjer, sve osim par gradova propada. Doce veci igraci ko sto dolaze sada i poklopiti ono sto mogu. Benefit toga ce biti jedino sto ces moci pobjeci negdje drugo u EU da budes radna snaga, a ne u svojoj zemlji.

Ne bih da nabrajam sta se u BiH nekada proizvodilo,a sta danas. Koliko je u nasem mentalitetu pogresno ono da je nase obicno lose, da je sve tudje bolje, pa se onda ibretimo, kako to da nekome isti strani proizvod ima dvije kvalitete, jednu odlicnu za svoje trziste, a za tvoje lose, a ti to uvezes. Sto neko i danas spominje stari usisivac ili frizider koji rade 30 plus godina, a psuje majku nekom stranom proizvodu. Sto ti umjesto u PBS, Vakufske, BBI ili neke druge banke u BiH uzima za svaku transakciju drzavi neka strana banka pare. Sto ti ne valja Akova, Madi, Vispak, a valja ti Argeta, Kraš il i Štark i td, sto ne valja sarajevsko a valja karlovacko pivo. Mi se ponasamo kao da je svaki strani proizvod BMW. Sto neke stvari ne proizvodimo sami za sebe i zemlje koje imaju goru industriju od nase. Ne izvozimo znanje. Uvijek ocekujemo nekog da nas spasi s vana i ocekujemo da neko drugi uradi nas posao. To nije realno. Na kraju to je bolesno.

Evo i ovdje se vazda sere kako su politicari losi, najgori, a mi smo ti koji ih biramo kao bolji, svi smo posteni i svi mi posteni necemo u politiku, a trebali bi biti u njoj jer kako rekoh niko nece uraditi nista za nas same, pa ni nasi politicari. Oni su nam glavni lopovi, krivci od SDA, SDP, SNSD, HDZ i koga sve vec ne, neko od njih ukrade kroz bijeli hljeb, neko kroz putne naloge, neko kroz nasiljene tendere, neko kroz projekte realizovane, neko kroz centimetre ceste, a buranija kroz podmicivanje policajca za kaznu, kroz sivu ekonomiju, alat odnesen iz drzavne firme, ukradeno gorivo iz vozila i td. Htijeli mi priznati ili ne u svemu ovome sto nam se desava ima krivice i nas na dnu piramide vlasti i onih na vrhu, ali prvo se mi moramo mjenjati.
kmirsad

#867 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kmirsad »

Smrcak15 wrote:
kmirsad wrote: Svi ste vi Bogumili u korjenu... samo su vam se preci... neki poturčili, neki popravslavili, neki pokatolicirali...

Bogumili su na ovim prostorima u svoje vrijeme bili narod, nacija... koji je bio vlasnik tadašnje Bosne u tadašnjim granicama... bili su veoma cijenjeni na svim dvorovima Evrope, čak su neki evropski kraljevi i vladari slali svoju djecu, prinčeve i princeze, buduče vladare, da se uče kulturi, mudrosti i ponašanju... Bogumilima,,, Bogumili su jeli viljuškom i nožem, kad se na francuskom dvoru jelo rukama..., imali svoju vlast, uređenje, institucije... imali su i neku svoju vjeru kojoj nije bilo slične u Evropi, i neke svoje božije hramove... bez vrata...
Kroz vrijeme su prihvatali druge, agresivne vjere koje su navirale i uglavnom silom nametale, gubili nacionalni identitet... dok nisu nestali
Dakle Bogumili su bili nacionalnost a ne vjeroispovijest...
Osječao bih se veoma ponosnim, kad bih znao da potičem direktno od Bogumila, a ne od Slavena, Turaka, rusa, Huna, Mongola i drugih hordi koje su navirale preko Karpata i drugih vukojebina... :-D
Last edited by kmirsad on 08/05/2018 15:51, edited 1 time in total.
Smrcak15

#868 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Smrcak15 »

kmirsad wrote:
Smrcak15 wrote:

Bogumili su na ovim prostorima u svoje vrijem bili narod koji je bio vlasnih tadašnje Bosne u tadašnjim granicama... bili su veoma cijenjeni na svim dvorovima Evrope, čak su neki kraljevi i vladari slali svoju djecu da se uče kulturi i ponašanju Bogumilima,,, Bogumili su jeli viljuškom i nožem, kad se na francuskom dvoru jelo rukama..., imali svoju vlast, urđenje, institucije... imali su i neku svoju vjeru kojoj nije bilo slične u Evropi, i neke svoje božije hramove... bez vrata...
Kroz vrijeme su prihvatali druge vjere koje su navirale i uglavnom silom nametale, gubili nacionalni identitet... dok nisu nestali
Dakle Bogumili su bili nacionalnost a ne vjeroispovijest...
Osječa bih se ponosnim kad bih znao da potičem direktno od Bogumila, a ne od Slavena i drugih hordi koje su navirale preko Karpata i drugih vukojebina... :-D
nije tacno

http://www.gorapress.net/clanak/vijesti ... -religija/
Bogomilizam je gnostički religijsko-politički pokret osnovan za vrijeme prvog Bugarskog carstva od strane sveštenika Bogomila za vrijeme vladavine cara Petra I u X vijeku.

bogumili su bili prisutni u razlicitim nacijama

Image

Bogomili (heretici) su se javljali pod različitim imenima: bogomili/bogumili, kudugeri (grč. naziv za bogumile), babuni (u Srbiji uobičajen naziv prema makedonskoj planini Babuni), krstjani (naziv uobičajen u Bosni), patareni (tal. naziv prema siromašnoj četvrti u Milanu, Pataria), christiani boni ili veri, boni homines, bonomii, katari (naziv uobičajen u Francuskoj i Njemačkoj prema grč. καϑαροσ: čist) kataristi (oblik od katari), katafrigi (iskvareno od katari), Bulgari ili Bougres (naziv upotrebljavan u Francuskoj prema Bulgarus: Bugarin), konkorećani (Concorretii prema mjestu Concorezzo, sjeveroist. od Milana), popelicani (vjerojatno posprdan naziv iz franc. područja), tekserani (tkalci prema lat. texo, jer su se tkalci isticali kao pristaše te hereze u Francuskoj), garatenses (po Garattusu, jednom od starješina sekte u Italiji), illi de Desenzano (oni iz Desenzana, mjesta na Gardskom jezeru), Sclavini (Slaveni, naziv za one heretike u Italiji koji su podržavali veze s bos. bogumilima), caloiani (naziv u Italiji, jer se njihov jedan biskup zvao Kalojan), Bagnolenses (u Italiji po mjestu Bagnolo u blizini Mantove), gazzari (u Italiji, naziv prema njem. Ketzer), albigenses (prema gradu Albi u grofoviji Toulouse), beggini (u njem. području vjerojatno iskvareno od Albigenses), Torbeši ( na Kosovu, u Albaniji, Makedoniji), Pomaci (u Bugarskoj, i mali broj u Makedoniji).

Bogomilska vjera u Bosni i Sandžaku u dokumentima se naziva raznim imenima: paterenskom, manehejskom, babunskom i slično. Dok su njeni pripadnici samo sebe nazivali dobrim kršćanima. Ovo nam dokazuje da su Bogumili u srednjem vijeku bitisali (postojali) na prostorima od Turske pa sve do Velike Britanije, i ovo je dakle, nepobitna činjenica o postojanju i inetenzitetu Bogumila.

i kako ovo moze biti nacionalnost kad ucenje bogumila je vjersko i bbili su dio masa nacija.

ti si covjece pobrkao naciju sa vjerom :-)
Dozer

#869 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Dozer »

Smrle, kralju... drz' se one tamo religijske teme ba... Otkud ti ovdje :D
Smrcak15

#870 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Smrle, kralju... drz' se one tamo religijske teme ba... Otkud ti ovdje :D
ja sam svestran :lol: mora se nekad i o necemu drugom promuhabetiti a ne samo religiji
kmirsad

#871 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kmirsad »

E moj srmčku... jesi našao koga ćeš citirati... islamistički portal koje zabranjuju čak i kosovske vlasti... :-D
Otiđi na link i klikni PDF Religija i vjera... jedini rezultat... Islamska vjera... a bliži su Srbiji, nego Kosovu...
a moram ti napomenuti... da su Pape slale vojske da istrjebe dobre bošnjane kako ti kašaeš kristijane...... a znamo i neke druge pape iz okruženja... koji nedavno slali vojske da istrijebe dobre bošnjane...svima smetali i smetaju...
Nego nađi ti knjigu Alije Nametka... Bobri Bošnjani... kako su ih zvali... a ne sami su sebe nazivali dobri kristijani...
I još ovdje je akcenat na ... DOBRI...
Idemo u off topik... ako ti budem dalje nabrajao bibliografiju
Učenje je majka znanja...
Klikni link
http://www.gorapress.net/clanak/vijesti ... -religija/
Pa onda gore klikneš... Vjera i život...
i portal ti da
... Islamske teme... :-D
Hakiz

#872 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Hakiz »

Dozer wrote:Smrle, kralju... drz' se one tamo religijske teme ba... Otkud ti ovdje :D
Ali se u ovom slučaju čovjek mora složiti sa njim.

Da mi je neko pričao da ću ovo izjaviti...
Dozer

#873 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Dozer »

:lol:
kmirsad

#874 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kmirsad »

Hakiz wrote:
Ali se u ovom slučaju čovjek mora složiti sa njim.

:lol: :lol: :lol: Da mi je neko pričao da ću ovo izjaviti...
Interesna koalicija...Baroš... :lol:
Neprijatelji mojih neprijatelja tj. članova NS... su moji prijatelji...
Post Reply