Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

Zejnep

#851 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Zejnep »

Hajte na pp :eh:
Bloo
Globalna šefica

#852 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Zejnep wrote:Hajte na pp :eh:
Ne smijem.
Tamo mi šalje powerpoint prezentacije i ajete i psalme čitane unatrag gdje ako se fokusiraš, čuješ poruku: Keith Richards je bog...
Bloo
Globalna šefica

#853 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Bloo wrote:Kada dođemo do organizirane religije, ispravi me ako griješim, ne vidim da nas se tretira niti ravnopravno, a kamoli jednako. Ali možda najbolje da Smrčak to obrazloži...ili neko iz drugih grupacija.
Može.
Da li se igdje prakticira (znači da nije samo na papiru), ono što mi je Smrcak objasnjavao oko dva svjedoka ženska jer su zaboravne etc etc...
U nekoj zemlji/drzavi...
arzuhal

#854 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:
Bloo wrote:Kada dođemo do organizirane religije, ispravi me ako griješim, ne vidim da nas se tretira niti ravnopravno, a kamoli jednako. Ali možda najbolje da Smrčak to obrazloži...ili neko iz drugih grupacija.
Može.
Da li se igdje prakticira (znači da nije samo na papiru), ono što mi je Smrcak objasnjavao oko dva svjedoka ženska jer su zaboravne etc etc...
U nekoj zemlji/drzavi...
Ne znam, vjeruj mi... Najfriškije što sam na konto takvih primjena gledao bio je nekakav dokumentarac o...pa ne znam tačno, u pitanju je razvod jedne muslimanke (u Iranu se to dešava), pa su djeca njoj dodijeljena, ali pošto se ponovo udaje, sud sad uzima djecu i dodjeljuje ocu, pa ona moli da joj makar jedno ostave, najmlađe i sl. Vazda me razvale te sudbine...Biži...Uvijek ima prečih stvari od nekih drugih...
Bloo
Globalna šefica

#855 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

JA bih da jednom izađemo iz okvira palamuđenja o onome što je negdje propisano/napisano i da pređemo u domen realnog.
Da li u religijama imaju neki ZAPISANI propisi, natuknice, izjave koje pokrivaju oblast jednakosti/ravnopravnosti, na način da žene ne mogu niti su ravnopravne sa muškarcima (iz određenih razloga - bioloških ili ne), ako postoje, gdje se prakticira primjena tih propisa?

S obzirom da ste se uhvatili komunizma, apliciramo isto rezonovanje. Da li u komunizmu postoje pisani tragovi (a koji su poslije primjenjivani u stvarno životu) o istom ovom gore navedenom?

Naravno, ja niti sam komunista niti vjernik. Već jednostavno temeljito iznervirana osoba glede i unatoč neverending palamuđenja o tome šta piše gdje, a niko da opovrgne ili potvrdi da li se to negdje zapravo primjenjuje.
arzuhal

#856 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Bloo wrote: Naravno, ja niti sam komunista niti vjernik. Već jednostavno temeljito iznervirana osoba glede i unatoč neverending palamuđenja o tome šta piše gdje, a niko da opovrgne ili potvrdi da li se to negdje zapravo primjenjuje.
Da, tako se i otvaraju teme kod nas...
Bloo
Globalna šefica

#857 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Mislim da ću malo da stojim na balkonu u snijegu i pušim se.
Ja sam more mirnoće koje ode da zapali i srkne kafu.
arzuhal

#858 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Nurudin je u uvodnom postu naveo stvari i postavio pitanja isto da smo u Afganistanu, dočim su naši bh. muslimani uglavnom rejmondi...A svi vole Rejmonda :mrgreen:
Smrcak15

#859 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:JA bih da jednom izađemo iz okvira palamuđenja o onome što je negdje propisano/napisano i da pređemo u domen realnog.
Da li u religijama imaju neki ZAPISANI propisi, natuknice, izjave koje pokrivaju oblast jednakosti/ravnopravnosti, na način da žene ne mogu niti su ravnopravne sa muškarcima (iz određenih razloga - bioloških ili ne), ako postoje, gdje se prakticira primjena tih propisa?

S obzirom da ste se uhvatili komunizma, apliciramo isto rezonovanje. Da li u komunizmu postoje pisani tragovi (a koji su poslije primjenjivani u stvarno životu) o istom ovom gore navedenom?

Naravno, ja niti sam komunista niti vjernik. Već jednostavno temeljito iznervirana osoba glede i unatoč neverending palamuđenja o tome šta piše gdje, a niko da opovrgne ili potvrdi da li se to negdje zapravo primjenjuje.
kod BOga su muskarci i zene jednakopravni, ko god od njih uradi dobro djelo bit ce nagradjen u visini tog dobrog djela.

na koji nacin su zene neravnopravne sa muskarcima???
Bloo
Globalna šefica

#860 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Koji sam ja moron kad opet samu sebe zajebem misleci da ce mi neko direktno i elaborirano odgovoriti na upit koji postavim bez zadnjih misli :lol: :lol:
N00bovska greška.
:zid:

p.s.
Smrcak ne pravi se da si glup i ne vuci me za jezik.
Zapravo izvini sto te spomenuh uopste u toj recenici na koju se pozivas, a glede i unatoc gornje moje izjave.

Servus!
hadzinicasa

#861 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by hadzinicasa »

arzuhal wrote:
Bloo wrote: Da li se igdje prakticira (znači da nije samo na papiru), ono što mi je Smrcak objasnjavao oko dva svjedoka ženska jer su zaboravne etc etc...
U nekoj zemlji/drzavi...
Ne znam, vjeruj mi... Najfriškije što sam na konto takvih primjena gledao bio je nekakav dokumentarac o...pa ne znam tačno, u pitanju je razvod jedne muslimanke (u Iranu se to dešava), pa su djeca njoj dodijeljena, ali pošto se ponovo udaje, sud sad uzima djecu i dodjeljuje ocu, pa ona moli da joj makar jedno ostave, najmlađe i sl. Vazda me razvale te sudbine...Biži...Uvijek ima prečih stvari od nekih drugih...
ti k'o da si zeMsko emotivno. ne's vise na dzenaze a kad budes svjedocio drugaricu povedi jer ti ces se sazaliti pa se morbit omakne jeziku.
arzuhal

#862 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

hadzinicasa wrote:
arzuhal wrote:
Bloo wrote: Da li se igdje prakticira (znači da nije samo na papiru), ono što mi je Smrcak objasnjavao oko dva svjedoka ženska jer su zaboravne etc etc...
U nekoj zemlji/drzavi...
ti k'o da si zeMsko emotivno. ne's vise na dzenaze a kad budes svjedocio drugaricu povedi jer ti ces se sazaliti pa se morbit omakne jeziku.
Ma biži..Kakav sam, zaboravit ću povest drugaricu na ročište... :cry:
Smrcak15

#863 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:JA bih da jednom izađemo iz okvira palamuđenja o onome što je negdje propisano/napisano i da pređemo u domen realnog.

ne poznato mi je ovo u islamu, da se kaze nisu ravnopravne . neznam i jedno polje da nisu ravnopravne.

neko ce mozda reci gdje ravnopravnost kod nasljedne imovine, ovo sam vec objasnio zbog cega nemoram se ponavljati.
hadzinicasa

#864 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by hadzinicasa »

arzuhal wrote:
hadzinicasa wrote:
arzuhal wrote: Ne znam, vjeruj mi... Najfriškije što sam na konto takvih primjena gledao bio je nekakav dokumentarac o...pa ne znam tačno, u pitanju je razvod jedne muslimanke (u Iranu se to dešava), pa su djeca njoj dodijeljena, ali pošto se ponovo udaje, sud sad uzima djecu i dodjeljuje ocu, pa ona moli da joj makar jedno ostave, najmlađe i sl. Vazda me razvale te sudbine...Biži...Uvijek ima prečih stvari od nekih drugih...
Ma biži..Kakav sam, zaboravit ću povest drugaricu na ročište... :cry:
^
svezi cvor na maramici.
harač

#865 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by harač »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:
Može.
U nekoj zemlji/drzavi...
zar je moguce da nikad nisi bila na serijatskom vjencanju :lol:

sto se tice prijasnje opske o jednakopravnosti spolova (i druge stvari koje danas uzimamo zdravo za gotovo), trebas imati u vidu da su to ideali koji proisticu iz ideje inherentnog ljudskog dostojanstva, sto je prosvjetiteljska ideja apsolutno nespojiva sa islamom. nema to veze sa ropskim moralom, jer ni krscanstvo takvu ideju jednakopravnosti nikad nije zagovaralo, te je stoga i pozivanje na nietzschea bilo promaseno
arzuhal

#866 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Đe treba - ras tavi, đenetreba - sastavi :lol: smrle d leđend :mrgreen:
arzuhal

#867 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

harač wrote:sto se tice prijasnje opske o jednakopravnosti spolova (i druge stvari koje danas uzimamo zdravo za gotovo), trebas imati u vidu da su to ideali koji proisticu iz ideje inherentnog ljudskog dostojanstva, sto je prosvjetiteljska ideja apsolutno nespojiva sa islamom. nema to veze sa ropskim moralom, jer ni krscanstvo takvu ideju jednakopravnosti nikad nije zagovaralo, te je stoga i pozivanje na nietzschea bilo promaseno
Potpuno si promašio post, ali navika je jedna muka a odvika tri... :mrgreen:
harač

#868 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by harač »

arzuhal wrote:
harač wrote:sto se tice prijasnje opske o jednakopravnosti spolova (i druge stvari koje danas uzimamo zdravo za gotovo), trebas imati u vidu da su to ideali koji proisticu iz ideje inherentnog ljudskog dostojanstva, sto je prosvjetiteljska ideja apsolutno nespojiva sa islamom. nema to veze sa ropskim moralom, jer ni krscanstvo takvu ideju jednakopravnosti nikad nije zagovaralo, te je stoga i pozivanje na nietzschea bilo promaseno
ja masim post ima vec haman deset godina
Bloo
Globalna šefica

#869 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

harač wrote: zar je moguce da nikad nisi bila na serijatskom vjencanju :lol:
Nisam... :|
Obicno samo na opstinskom. Dva puta na crkvenom, blizu izlaznih vrata, smekala pozlatu na freskama.
harač

#870 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by harač »

Bloo wrote:
harač wrote: zar je moguce da nikad nisi bila na serijatskom vjencanju :lol:
Nisam... :|
Obicno samo na opstinskom. Dva puta na crkvenom, blizu izlaznih vrata, smekala pozlatu na freskama.
e, pa, eto u sred sehera mozes vidjeti praksu islamskog egalitarizma. istina, sve cesce i muskinje uzme dva svjedoka, jer je vanilla muslimane haman stid allahovih zakona
Bloo
Globalna šefica

#871 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

harač wrote:
arzuhal wrote:
ja masim post ima vec haman deset godina
Mozda da si mu dobacio koju od Simone de Beauvoir ili sta drugo...
harač

#872 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by harač »

:lol: boze petra
arzuhal

#873 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

harač wrote:
e, pa, eto u sred sehera mozes vidjeti praksu islamskog egalitarizma. istina, sve cesce i muskinje uzme dva svjedoka, jer je vanilla muslimane haman stid allahovih zakona
Stide se Allahovih zakona? To mora da su neke teške neznalice, ako je istina to što insinuiraš :mrgreen:
harač

#874 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by harač »

arzuhal wrote:
harač wrote:
Stide se Allahovih zakona? To mora da su neke teške neznalice, ako je istina to što insinuiraš :mrgreen:
ah, jedan od onih obicaja ovog islama-s-ljudskim-likom :lol: ubilo se za neke socioloske studije
Connaisseur Karlin

#875 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Connaisseur Karlin »

Koja religija ne ponizava zanu ? Abrhamsske religije defintivno ponizavaju zene :)
Post Reply