Jeste. Moj prijatelj. Dosao ljetos sa mnom iz Tuzle, 1 augusta. Sa BiH pasosom. Sutradan odmah na posao. Dabogda umro od raka ako ti lazem, eto.meteorit135531 wrote:Dvije stvari apsolutno nerviraju. Čovjek koji je otvorio temu je napisao jednu rečenicu i otad više nije aktivan . Što se kaže , bacio je udicu i otišao
Vidim da je od svojih 18 postova najviše postova na temi Švedska , ukupno 4.![]()
I kad već spominjem Švedsku , je li vi stvarno mislite da je ijedan čovjek iz Bosne dobio radnu dozvolu i da je direktno iz BIH dosao u Švedsku ?
U Švedskoj živi 100 000 gradjana sa BH porijeklom, ali od tog broja ne postoji nijedan koji je legalnim putem došao da radi.. U post ratnom periodu
Sve se to prvo moralo udati , pa poslije se tražio posao itd itd
Ono što zabrinjava je vaša nalozenost na zemlje Zapada, a ustvari u nijednu ne možete doći i živjeti , sem kao obični turista sa fotoaparatom. Osim za Njemačku gdje se nekako već može uci, ako se ima odgovarajuća struka i kvalifikacije .
E sad nek je vam je sretno u traženju partnera sa EU papirima
I sad , zaplacite nad svojom gorkom sudbinom i spominjite SDA, Sebiju, posao u državnoj službi i biro za zapošljavanje i onu drecavu službenicu sa malim sisama koji ti ljubazno traži radnu knjižicu i ličnu kartu svaka 2 mjeseca na uvid.
Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
- Ommadawn
#851 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
- black
#852 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
meteorit135531 wrote: Sto da neko ovdje radi za visoko iznadprosjecnu platu od 1000 KM kad u Njemackoj moze da radi za 2500 EUR netto
Jedan hrvatski policajac (46) u penziji opisao je rad na crno u Njemačkoj.
Već je šest godina u penziji i tokom tih šest godina dva do tri puta godišnje odlazi na rad u Njemačku. Iako je još relativno mlad, ne može da se preseli u Njemačku i traži legalan posao jer je u penziji pa ne bi ni smio da radi puno radno vreme, pa bi tako mogao da zaradi maksimalno 1.000 eura.
Za Deutsche Welle opisao je kako funkcioniše rad "na crno" u Njemačkoj. Iz očiglednih razloga odlučio je da svoju priču ispriča anonimno. Za rad na crno u Nemačkoj odlučio se iz finansijskih razloga.
Kako kaže, u 90 posto slučajeva radi na baušteli, znači na građevini, a osim adaptacija stanova i kuća, ilegalni radnici angažuju se i na poslovima uređenja okoline, održavanja parkova i šuma, predgrađa. Kaže kako većina insistira da radi za Nijemce jer ih Hrvati varaju i zakidaju.
"Nikad ne idem sam nego idemo u grupama. Ako radiš kod 'naših' ljudi, u 50 posto slučajeva će ti se dogoditi nešto loše, odnosno, u 50 posto slučajeva nećeš biti plaćen. Zakidaju na satnici, na plaćanju, na svemu na čemu mogu", nastavlja.
"Odemo gore i radimo, postavljamo vodu, struju, kanalizaciju, uređujemo fasade, radimo u zatvorenim prostorima. Gotovo nikad se ne radi na otvorenom. Posao se radi u zatvorenom, dobije se smještaj i hrana, a satnica se do centa isplaćuje kako je dogovorena. Nerijetko se dobije i nagrada za obavljeni posao - objašnjava za DW.
Dodaje kako se po turi ovako može zaraditi i do 2.000 eura. Rad subotom plaća se dvostruko pa se tako po jednoj suboti može zaraditi i po 200 eura. Radi se po osam do deset sati svaki dan i tako se mesečno, kaže, može zaraditi i do 2.300 eura.
Na kraju zaključuje kako je rad u Nemačkoj ipak samo za one koji zaista žele da rade
-
meteorit135531
#853 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Citavo vrijeme pricate o masovnim odlascima , o kolonama ljudi koji u dubokom razocarenju napustaju BIH , a ustvari radi se o par hiljada (ne vise od 5 hiljada ljudi koji odjave mjesto prebivalista), sto dokazuje i sljedeca slika :

Od ovog broja skoro 1500 ljudi je otislo u susjedne zemlje , ovaj ostatak se iselio.
Kako i na koji nacin , najbolje oni znaju ali nije nimalo lagano upravo zbog BH pasosa koji ti moze ponuditi samo probleme i komplikovanu proceduru.
Tako da iz BH u proteklih par godina je iselilo do max 40 hiljada ljudi , od cega je preko 95% njih sa HR putovnicom, koristeci pogodnosti koje im ta drzava nudi jer od BIH pasosa svakako nema nikakve koristi.

Od ovog broja skoro 1500 ljudi je otislo u susjedne zemlje , ovaj ostatak se iselio.
Kako i na koji nacin , najbolje oni znaju ali nije nimalo lagano upravo zbog BH pasosa koji ti moze ponuditi samo probleme i komplikovanu proceduru.
Tako da iz BH u proteklih par godina je iselilo do max 40 hiljada ljudi , od cega je preko 95% njih sa HR putovnicom, koristeci pogodnosti koje im ta drzava nudi jer od BIH pasosa svakako nema nikakve koristi.
-
bluesjunior
#854 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Da nisu kolone nisu...da je odlazak masovan masovan je...šta očekuješ da svi koji odlaze odu jednog četvrtka zajedno? I kakve to veze ima sa balkanskim državnim statistikama? One su sve poštene jelde? Pa tebe ne bi uvjerilo ni da dobiješ JMBG od svih koji su otišli...
-
paladinka
#855 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Vecina se i ne odjavi iz Bosne , najbolje gledati brojke na drugoj strani .
- Ajatolah_
#856 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Trebalo bi da odnosi među ovim brojevima koliko-toliko tačni.meteorit135531 wrote:Citavo vrijeme pricate o masovnim odlascima , o kolonama ljudi koji u dubokom razocarenju napustaju BIH , a ustvari radi se o par hiljada (ne vise od 5 hiljada ljudi koji odjave mjesto prebivalista), sto dokazuje i sljedeca slika :
Zašto su Austrija i Njemačka Bosancima čak dvadeset puta atraktivnije za useljenje od ostalih zapadnih zemalja? Da ostavimo x-yu zemlje po strani koje su ipak poseban slučaj...
Rijetkost je čuti da neko iz BiH ode u druge EU zemlje gdje se ne živi nešto lošije - šta ja znam, u Francusku, zemlje Beneluksa, Irsku... Skandinavija ima naše dijaspore od ranije, ali u ovom novijem valu čini mi se danas i tamo također rijetko ko ode... Ima ta potražnja za kojekakvim medicinskim radnicima i njegovateljima, i puno ih je takvih, ali daleko od toga da samo oni idu.
-
Rizvan
#857 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Francuska ima duplo veću nezaposlenost od Njemačke.Orijentisani su na druga tržišta rada, prevashodno na zemlje u kojima se govori francuski. Treće, sistem integracije im je poprilično drugačiji od Njemačkog, rijetko ko se je usrećio emigriranjem u Fracusku radi posla, osim ako nije riječ o specijalnim zanimanjima. Eno im predgrađa puna bijesnih imigranata, koji imaju male šanse da nešto postignu u društvu.
- mousstapha
#858 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/sa ... ki-bankrotOvaj gradić koji je prvih godina po oslobođenju bio izbjegličko–raseljenička 'Meka' sa oko 100.000 stanovnika danas broji oko 15.000 duša. Orijentir za ovu brojku je 4000 aktivnih električnih brojila. Ko misli drugačije, nek' broji.
-
elk
#859 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Slabo se vala ide,vise se prica.treba to pojacati.sinoc jedva parking nadjoh.
P.s. otisao nedavno jedan krele-muljator iz naselja,rekose mi u austriju.sve sa dvoje svoje nevaspitane djece i zenom koja parkira vazda na travu,ispred ulaza,ko ce hodati jebiga....ne znam kako je dobio papire,ali obradovah se plaho.
Zao mi je dobre i obrazovane raje sto odose naravno,ali nadjoh i nesto pozitivno u svemu.meni ovakvi, poput kralja folka sa 130 decibela u stanu,nisu nikakav gubitak.to ce svaba svakako u red da dovede.
P.s. otisao nedavno jedan krele-muljator iz naselja,rekose mi u austriju.sve sa dvoje svoje nevaspitane djece i zenom koja parkira vazda na travu,ispred ulaza,ko ce hodati jebiga....ne znam kako je dobio papire,ali obradovah se plaho.
Zao mi je dobre i obrazovane raje sto odose naravno,ali nadjoh i nesto pozitivno u svemu.meni ovakvi, poput kralja folka sa 130 decibela u stanu,nisu nikakav gubitak.to ce svaba svakako u red da dovede.
-
Gandra_1
#860 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Sarajevo nije mjerilo za odlazak, jer ovdje se kolko tolko živi i ima nekog posla... isto tako ove koji odu, brzo nadoknade novi studenti i zaposlenici iz drugih gradova...
Vikendom su tržni centri puni, ali od toga 30%-$0% ljudi dođe van sarajeva na ćevape i u shopping...
Ja koliko mogu primjetiti iz bliže okoline, odlazi se umjereno, ali mogu reći da sve više odlaze oni najbolji od nas, gradska raja i ljudi sa doplomama ili sa zanatima...
Vikendom su tržni centri puni, ali od toga 30%-$0% ljudi dođe van sarajeva na ćevape i u shopping...
Ja koliko mogu primjetiti iz bliže okoline, odlazi se umjereno, ali mogu reći da sve više odlaze oni najbolji od nas, gradska raja i ljudi sa doplomama ili sa zanatima...
- Ommadawn
#861 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Aha hoce hoce... Dabogda kceri da te pasha uzme.elk wrote:Slabo se vala ide,vise se prica.treba to pojacati.sinoc jedva parking nadjoh.
P.s. otisao nedavno jedan krele-muljator iz naselja,rekose mi u austriju.sve sa dvoje svoje nevaspitane djece i zenom koja parkira vazda na travu,ispred ulaza,ko ce hodati jebiga....ne znam kako je dobio papire,ali obradovah se plaho.![]()
Takav profil ljudi ce zavrsiti u jednom od onih naselja gdje vecina useljenika i socijalnih slucajeva zivi i oni ce nastaviti onako kako su zivjeli tu kod tebe.
Osim ako ne zaglavi u nekom manjem mjestu gdje svako svakoga zna i gdje je vecinski domicilno stanovnistvo - pa te policija opali debelo po novcaniku zbog nepropisnog parkiranja a stanodavac zbog smetanja ostalih stanara.
-
meteorit135531
#862 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Ma joj pusti pricu, imam ja poznanike koji su otisli u Austriju. Mislite li da iko vjeruje u te bajke ?
Treba se zapitati kako je moguce otici , odnosno kakva su mogucnosti da se legalno ode ?
Za Austriju preko radne dozvole jako tesko , gotovo i nemoguce.
Moguce je da se upise master na jednom od njihovih univerziteta i da se preko studentske vize pokusa ostati
Ostali nacini, sem braka, i ne postoje.
Hrvati tek za 10 dana dobijaju neogranicen pristup austrijskom trzistu rada i mogucnost da tamo rade.
U sustini , u Austriji imate 100 000 nasih ljudi, ratne dijaspore pa pokusajte preko uzavrelog srca srediti sebi boravak.
Ove price u rangu rekla - kazala su utjeha za malu djecu.
Treba se zapitati kako je moguce otici , odnosno kakva su mogucnosti da se legalno ode ?
Za Austriju preko radne dozvole jako tesko , gotovo i nemoguce.
Moguce je da se upise master na jednom od njihovih univerziteta i da se preko studentske vize pokusa ostati
Ostali nacini, sem braka, i ne postoje.
Hrvati tek za 10 dana dobijaju neogranicen pristup austrijskom trzistu rada i mogucnost da tamo rade.
U sustini , u Austriji imate 100 000 nasih ljudi, ratne dijaspore pa pokusajte preko uzavrelog srca srediti sebi boravak.
Ove price u rangu rekla - kazala su utjeha za malu djecu.
-
Rizvan
#863 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Kad Mirhunisa stiže sa novim podacima?
Je li obišla sve mjesne zajednice?
Je li obišla sve mjesne zajednice?
- mousstapha
#864 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Ima bolan mogucnost za visoko obrazovane, dvojica mi kolega u Becu u zadnje vrijeme.meteorit135531 wrote: Ostali nacini, sem braka, i ne postoje.
-
meteorit135531
#865 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Pa ima. Ako su zadovoljili uslove za crveno-bijelo-crvenu kartu, onda mogu.mousstapha wrote:Ima bolan mogucnost za visoko obrazovane, dvojica mi kolega u Becu u zadnje vrijeme.meteorit135531 wrote: Ostali nacini, sem braka, i ne postoje.
Ali samo treba da znas da su njih dvojica na 3,7 miliona iz BIH ljudi koji su otisli tako.
Vjerovatno su vrsni programeri , nema sta drugo bit.
Sta cemo sa ostatkom populacije? Oni nemaju pravo nit mogu legalno otici nit se imaju cemu nadati.
Surova realnost.
Mogu na baustelu u Sloveniju, za utjehu.
- mousstapha
#866 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Ma znam, ali neko ode u Austriju, neko u Njemacku, neko se ozeni, neko nadje drugi nacin. Kad sve saberes i oduzmes nabere se cifra. A to je najproduktivnije stanovnistvo. Ono koje obnavlja populaciju.
- Sanjarko
#867 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Ne vrijedi ovo bas za Sanski Most. Treba gledati koliko je imao prije rata a koliko sada. Ovo u ratu je kao Srebrenica pred pad, i Srebrenica je tada imala mislim 3 puta vise stanovnika nego predrat.mousstapha wrote:http://balkans.aljazeera.net/vijesti/sa ... ki-bankrotOvaj gradić koji je prvih godina po oslobođenju bio izbjegličko–raseljenička 'Meka' sa oko 100.000 stanovnika danas broji oko 15.000 duša. Orijentir za ovu brojku je 4000 aktivnih električnih brojila. Ko misli drugačije, nek' broji.
- Sanjarko
#868 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Spremaju mi se komsije na odlazak izgleda ali nisam siguran, jos. Navodno Njemacka. Kako, ne znam. Ali izgleda da idu.
-
meteorit135531
#869 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Jeste, ali od tog broja mnogi se samo mogu "snaci" na nacin kako to strana drzava dozvoli. Daj , valjda ne nasjedas na ove placenicke naslove po klixu ciji je cilj dizanje panike i ubijanje covjeka u pojam , i sirenje negative..mousstapha wrote:Ma znam, ali neko ode u Austriju, neko u Njemacku, neko se ozeni, neko nadje drugi nacin. Kad sve saberes i oduzmes nabere se cifra. A to je najproduktivnije stanovnistvo. Ono koje obnavlja populaciju.
Pa bolan , u Holandiju je prosle godine otislo 29 ljudi ! A jbm , koja je to silna brojka.
I svih 29 se ozenilo/udalo za ratnu dijasporu.
Koliko ih je otislo u ove druge drzave , Svedsku , Norvesku , Finsku , Francusku , Belgiju , UK , Italiju , Cesku, Svicarsku ?
Ne mozes ih zbrojati ni stotinu. I svih tih stotinu se ozenilo / udalo za ratnu dijasporu.
Dobro , nadje se tu poneki vrsni strucnjak iz svoje oblasti koji se nakon mukotrpnog usavrsavanja skrasi na Zapadu , ali u takvog strucnjaka je ulozeno mnogo znoja , truda , rada , para da postane strucnjak.
I znanje se danas placa.
Takvima nije samo Evropa otvorena , vec cijeli svijet od Australije do Amerike.
Takvi su mogli otici 2007 , kao i ove 2017.
Takvi strucnjaci su rijetki , i mozes ih na prste jedne ruke nabrojat.
Otkud potreba da se ljudi nabrijavaju da mogu tako lako otici , kad je realnost da ne mogu skoro nigdje ?
Samo eto , postoji mali promil sanse da se proguras u Njemacku.
Programiranje i IT, njega , visoka medicina , baustela i profesionalni vozaci su zanimanja za koja se izdaje viza.
Ostalo je samo bacanje prasine u oci i prosipanje iz supljeg u prazno , valjda ti je to jasno.
Doduse , ponekad i McDonals hoce radit papire za BH drzavljanje , periodicno.
Ali eto , ljudi su ocajni pa moraju gajiti neku uzaludnu nadu.
I onda sta ti ostane na kraju , ispaljivanje preko braka.
-
hujdur007
#870 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Kao prvo mi nemamo uopšte relevantne podatke o broju ljudi koji se iseljava iz Bosne.meteorit135531 wrote:Jeste, ali od tog broja mnogi se samo mogu "snaci" na nacin kako to strana drzava dozvoli. Daj , valjda ne nasjedas na ove placenicke naslove po klixu ciji je cilj dizanje panike i ubijanje covjeka u pojam , i sirenje negative..mousstapha wrote:Ma znam, ali neko ode u Austriju, neko u Njemacku, neko se ozeni, neko nadje drugi nacin. Kad sve saberes i oduzmes nabere se cifra. A to je najproduktivnije stanovnistvo. Ono koje obnavlja populaciju.
Pa bolan , u Holandiju je prosle godine otislo 29 ljudi ! A jbm , koja je to silna brojka.
Koliko ih je otislo u ove druge drzave , Svedsku , Norvesku , Finsku , Francusku , Belgiju , UK , Italiju , Cesku, Svicarsku ?
Ne mozes ih zbrojati ni stotinu. I svih tih stotinu se ozenilo / udalo za ratnu dijasporu.
Dobro , nadje se tu poneki vrsni strucnjak iz svoje oblasti koji se nakon mukotrpnog usavrsavanja skrasi na Zapadu , ali u takvog strucnjaka je ulozeno mnogo znoja , truda , rada , para da postane strucnjak.
I znanje se danas placa.
Otkud potreba da se ljudi nabrijavaju da mogu tako lako otici , kad je realnost da ne mogu skoro nigdje ?
Programiranje i IT, njega , visoka medicina , baustela i profesionalni vozaci su zanimanja za koja se izdaje viza.
Ostalo je samo bacanje prasine u oci i prosipanje iz supljeg u prazno , valjda ti je to jasno.
Evo neki dan su objavili da je u toku ove godine POSREDSTVOM DRŽAVE zaposleno preko 8 hiljada ljudi u Sloveniji.
https://www.klix.ba/biznis/posao/u-2017 ... /171218041
Dakle to su ljudi koji su dobili posao u Sloveniji posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH.
A koliko ih je dobilo posao bez posredovanja Agencije za rad i zapošljavanje, nije poznato.
A pored toga, veliki broj mladih ljudi odlazi nakon srednje škole na studij u inostranstvo, ni taj podatak niko ne zna tačno koliko djece ode studirati vani.
Sa druge strane mislim da je 150 hiljada pretjerano, ali definitivno se preveliki broj ljudi iseljava, i uglavnom su to osobe od 18-30 godina.
To će se odraziti drastičnim smanjenjem broja rođenih u Bosni, zapravo već se osjeti, ali ako se ovako nastavi za 10 godina će se u bosni rađati ispod 20 hiljada djece godišnje.
Samo za usporedbu,
1954 godine je u BIH rođeno 115 hiljada djece (to je najveći broj rođenih u jednoj godini)
1990 godine je rođeno 66 hiljada
1998 je rođeno 45 hiljada
2008 je rođeno 34 hiljade
2016 je rođeno 29 hiljada
-
ST11
#871 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Ni to ne ide tako lako (osim za sezonske radnike).meteorit135531 wrote: Mogu na baustelu u Sloveniju, za utjehu.
Vlasnik firme prijavi potraznju po radnicima, pored toga ispunjava uslove za zaposljavanje stranaca i ako za to radno mijesto ne nadje SLO gradjana ili radnika iz EZ, tek onda moze zaposliti nekog iz zemalja izvan EZ.
Izuzeci:
- sezonski radnici
- ako otvorite ili zastupate svoju firmu u SLO
- radite ili se obucavate/doskolujete ili dobrovoljno radite u medicini
- imate status istrazivaca (znanstvenici)
- ste zavrsili visoku skolu u SLO i ispunjavate uslove za osobnu radnu dozvolu
- u SLO ste zbog visoko kvalificiranog posla - u procesu ste pridobivanja plave karte
https://www.ess.gov.si/tujci/delo_v_slo ... ljanov-bih
- mousstapha
#872 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
BiH ima relativno malu populaciju, tako da se svaki odlazak negativno odrazava. U konacinici nije toliko bitno za drzavu na koji nacin ce ljudi otici. Zenidba ili visokoobrazovani, na kraju je to samo broj. I naravno, ne vjerujem ja u te cifre od 100 000 u jednoj godini, ali cak se i golim oko primjeti da je populacija sve starija. Manji gradovi su depresivni. Barem se meni tako cini. Odlazak vani je tema koja je itekako prisutna kod mladih vec u srednjoj skoli. Sve vise se upisuje srednja medicinska. Ja kad sam bio u srednjoj, cini mi se da je maksimalno jedno ili dvoje razmisljalo o odlasku. Sad su roditelji u dilemi da li da djeci savjetuju da idu na fakultet ili u ambasadu.meteorit135531 wrote:Jeste, ali od tog broja mnogi se samo mogu "snaci" na nacin kako to strana drzava dozvoli. Daj , valjda ne nasjedas na ove placenicke naslove po klixu ciji je cilj dizanje panike i ubijanje covjeka u pojam , i sirenje negative..mousstapha wrote:Ma znam, ali neko ode u Austriju, neko u Njemacku, neko se ozeni, neko nadje drugi nacin. Kad sve saberes i oduzmes nabere se cifra. A to je najproduktivnije stanovnistvo. Ono koje obnavlja populaciju.
I znanje se danas placa.
-
Rizvan
#873 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
U državi sa 3,5 miliona stanovnika i 480 hiljada nezaposlenih, nikako ne može biti negativno iseljavanje. Negativno je za privatnike, jer se smanjuje broj potencijalnih robova, i za tzv. gazde kojima je sada teže pronaći hamale da im pokose oko vikendice, ali za običnu raju iseljavanje je pozitivna vijest.
- geralt
#874 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Ne pricaj gluposti. Samo iz moje firme je u Njemacku otislo sest ljudi u zadnjih pet godina, i jos dvojica u Svedsku. Povukli porodice sa sobom. Nisu svi visokoobrazovani, ima i majstora. Sve legalno, sve preko radne dozvole, sve sa BH pasosem. Pola moje generacije sa fakulteta je u Njemackoj ili Austriji, od toga vecinom direktno sa faksa, bez dana radnog iskustva kod nas (elektrotehnika, smjer energetika, dakle nije IT u pitanju). Jos jedan momak iz Zenice i jos jedan iz Ilijasa su otisli sa srednjom medicinskom. Sve ljudi koje licno poznajem, znaci nije "prico mi neko". Ako prosirim na "prico mi neko" taj se broj mjeri stotinama. Ako prosirim jos na ljude sa HR pasosem, ode na preko hiljadu.meteorit135531 wrote:Jeste, ali od tog broja mnogi se samo mogu "snaci" na nacin kako to strana drzava dozvoli. Daj , valjda ne nasjedas na ove placenicke naslove po klixu ciji je cilj dizanje panike i ubijanje covjeka u pojam , i sirenje negative..mousstapha wrote:Ma znam, ali neko ode u Austriju, neko u Njemacku, neko se ozeni, neko nadje drugi nacin. Kad sve saberes i oduzmes nabere se cifra. A to je najproduktivnije stanovnistvo. Ono koje obnavlja populaciju.
I znanje se danas placa.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#875 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Ja iskreno sad da odem u Minhen mogu popit kafu sa 5-6 momaka iz Zenice sa kojima sam se družio, ovdje mogu sa dvoje.
Dakle samo kad bih brojao one koje znam, a koji su otišli vani cifra je strašna. Strašna...
Dakle samo kad bih brojao one koje znam, a koji su otišli vani cifra je strašna. Strašna...