Da zastiti srpski zivalj.hrle1976 wrote:
Pa kada je sve tako ustavno bilo tada sto Beograd posla tenkove.
1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
- Maraschino
#851 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
- hrle1976
#852 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Da se razumjemo dok je JNA ratovala u Hrvatskoj. U jedinicama JNA je svih bilo osim Slovenaca u tom dijelu. Dok u mornarici je i dalje bio glavni na celu (tj. 1991) slovenac. Zadnji Slovenci su iz JNA dosli kuci u decembru 1991. Pretezno iz juzne Srbije, Crne Gore i Makedonije. Sve do sredine decembra 1991. I ako je JNA bila napustila Sloveniju negdje u oktobru.Tomahawk11 wrote:Čuj grohotom se smiješ, pa čim su podvili rep, JNA jel, iz Slovenije, to više nije bilo to.hrle1976 wrote:
Grohotom se smijem jer Sloveniju nije zivu niko prizno prije proljeca 1992. Niti tadasnja EU - mislim cak da je oficielno rat u Sarajevu i BiH poceo bio a EU je nije priznala i gotovo 80% Europe.
I ako si znao Slovenija i HR su odrzale referendum na isti dan.
A u Hrvatskoj se borili hrvatski gerilci i legitimna JNA?!
Bezvezno ti je poređenje republika koje su činile državu i pokrajine u okviru jedne države.
U Spaniji nisu pokrajine vec autonomne oblasti. Spanija se sastoji od 17 autonomnih oblasti.
- hrle1976
#853 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Sjecas se onog fice sto ga pregazi tenk JNA? Tim istim tenkom je upravljo Hrvat.Maraschino wrote:Da zastiti srpski zivalj.hrle1976 wrote:
- muha_sa
#854 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
goloruki srpski živaljMaraschino wrote:Da zastiti srpski zivalj.hrle1976 wrote:
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#855 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Dobro, eto autonomne oblasti. Šta je veći stepen organizacije, republika ili autonomna oblast?
- muha_sa
#856 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
jel fico il reno 4hrle1976 wrote:Sjecas se onog fice sto ga pregazi tenk JNA? Tim istim tenkom je upravljo Hrvat.Maraschino wrote:Da zastiti srpski zivalj.hrle1976 wrote:
fakat sam zaboravio
- hrle1976
#857 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
muha_sa wrote:jel fico il reno 4hrle1976 wrote:Sjecas se onog fice sto ga pregazi tenk JNA? Tim istim tenkom je upravljo Hrvat.Maraschino wrote:
Da zastiti srpski zivalj.![]()
fakat sam zaboravio
Crveni fico, a bio je i narandjasti citroen DS mislim...
-
SA 071
#858 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Pa zato se i kaže da je Beograd izvršio agresiju. Po ex-Yu ustavu iz '74 republike su imale suverenost i pravo da izađu iz zajedničke države. Čak je SR Srbija prva proglasila suverenost. Po Španskom ustavu niko nema pravo na otcjepljenje, a referendum se može provesti samo na teritoriji cijele Španije, ali ne i parcijalno po regijama. Sve ovo što Katalonci rade je neustavno i moglo bi voditi čak i u ukidanje njihove autonomije (po ustavu im se to sada može desiti, ali ne vjerujem da će ići toliko daleko). Sve ono što su republike bivše Juge uradile je bilo u skladu sa tadašnjim ustavom. Zato su naš referendum svi priznali i prije samog održavanja, a katalonski nije niko podržao...hrle1976 wrote:Pa kada je sve tako ustavno bilo tada sto Beograd posla tenkove.
- hrle1976
#859 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Nije drug. Po spanskom ustavu imaju svi pravo na odcjepljenje samo ostalih 16 mora isto priznati. Znaci u praksi. Katalonija odrzi izbore i onda ako je rezultat za izlaz odna ostalih 16 treba da to prizna. Ako ima vecine onda moze napustiti. Tako pise u ustavu. To sto Madrid je ucinio je aniti ustavno. Katalonija bi tek preksila ustav da je poslje referenduma odma proglasila samostalnost bez da ostalih 16 prizna ili odbije.SA 071 wrote:Pa zato se i kaže da je Beograd izvršio agresiju. Po ex-Yu ustavu iz '74 republike su imale suverenost i pravo da izađu iz zajedničke države. Čak je SR Srbija prva proglasila suverenost. Po Španskom ustavu niko nema pravo na otcjepljenje, a referendum se može provesti samo na teritoriji cijele Španije, ali ne i parcijalno po regijama. Sve ovo što Katalonci rade je neustavno i moglo bi voditi čak i u ukidanje njihove autonomije (po ustavu im se to sada može desiti, ali ne vjerujem da će ići toliko daleko). Sve ono što su republike bivše Juge uradile je bilo u skladu sa tadašnjim ustavom. Zato su naš referendum svi priznali i prije samog održavanja, a katalonski nije niko podržao...hrle1976 wrote:Pa kada je sve tako ustavno bilo tada sto Beograd posla tenkove.
I danas bas na to pitanje SKY NEWS novinara podpredsjedniku spanske vlade... imas cak citav dogovor gdje cak i sam kaze da je tako ali razlog za ovo sve je kao da Madrid ne zeli da dodje do glasanja vlada unutar svake autonomije o izlazu Katalonije, jer ocigledno bi vecina njih izglasala da Katalanci izadju.
Last edited by hrle1976 on 01/10/2017 21:18, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#860 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Nisam stručnjak za Ustavno pravo, naročito Špansko. Ali, pretpostavljam da su te autonomne oblasti ulaskom u Španiju pristale na neke stvari, potpisale neke ugovore itd. Doduše, moguće je da je Usavni sud Španije donio neustavnu odluku, zabranio referendum na koji po Ustavu i tim ugovorima Katalonci imaju pravo na referendum kakavg su zamislili, ali mi to ne možemo zaključivati jer smo neznalice za te stvari.hrle1976 wrote:U Spaniji nisu pokrajine vec autonomne oblasti. Spanija se sastoji od 17 autonomnih oblasti.
Tako da, kao laik, mogu reći samo da je odgovor Madrida, sviđao mi se ili ne, logičan i očekivan. A Katalonci su na to trebali biti spremni i imati strategiju za borbu. U suprotnom, bezveze im je ta avantura.
-
Hakiz
#861 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ne.hrle1976 wrote:Nije drug. Po spanskom ustavu imaju svi pravo na odcjepljenje samo ostalih 16 mora isto priznati. Znaci u praksi. Katalonija odrzi izbore i onda ako je rezultat za izlaz odna ostalih 16 treba da to prizna. Ako ima vecine onda moze napustiti. Tako pise u ustavu. To sto Madrid je ucinio je aniti ustavno. Katalonija bi tek preksila ustav da je poslje referenduma odma proglasila samostalnost bez da ostalih 16 prizna ili odbije.SA 071 wrote:Pa zato se i kaže da je Beograd izvršio agresiju. Po ex-Yu ustavu iz '74 republike su imale suverenost i pravo da izađu iz zajedničke države. Čak je SR Srbija prva proglasila suverenost. Po Španskom ustavu niko nema pravo na otcjepljenje, a referendum se može provesti samo na teritoriji cijele Španije, ali ne i parcijalno po regijama. Sve ovo što Katalonci rade je neustavno i moglo bi voditi čak i u ukidanje njihove autonomije (po ustavu im se to sada može desiti, ali ne vjerujem da će ići toliko daleko). Sve ono što su republike bivše Juge uradile je bilo u skladu sa tadašnjim ustavom. Zato su naš referendum svi priznali i prije samog održavanja, a katalonski nije niko podržao...hrle1976 wrote:Pa kada je sve tako ustavno bilo tada sto Beograd posla tenkove.
Madrid je reagovao ustavno, poslao je policiju da provede odluku Ustavnog suda.
U ovom slučaju, ako su Katalonci u pravu, onda je samo Ustavni sud radio neustavno, Madrid je uradio sve po PS-u.
Da je Ustavni sud donio odluku da je referendum legalan, ili da Ustavni sud nije uopšte donio nikakvu odluku po to pitanju, a Madrid poslao policiju, tada bi Madrid djelovao neustavno. Ovako je Madrid djelovao ustavno.
Last edited by Hakiz on 01/10/2017 21:19, edited 1 time in total.
- hrle1976
#862 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Podpredsjednik spanske vlade je rekao na SKY Newsu kakav imaju ustav. Halo bolan. Sta ne. Oni su poslali policiju jer ne zele da ostale autonomne oblasti odluce o izlasku Katakonije, jer brojne bi glasale za izadju. Madrid hoce da ukine autonomne oblasti i da bude samo jedna centralna vlada. To im je cilj. Ali nemaju podporu da mjenjau ustav u tom smjeru.Hakiz wrote:Ne.hrle1976 wrote:
Nije drug. Po spanskom ustavu imaju svi pravo na odcjepljenje samo ostalih 16 mora isto priznati. Znaci u praksi. Katalonija odrzi izbore i onda ako je rezultat za izlaz odna ostalih 16 treba da to prizna. Ako ima vecine onda moze napustiti. Tako pise u ustavu. To sto Madrid je ucinio je aniti ustavno. Katalonija bi tek preksila ustav da je poslje referenduma odma proglasila samostalnost bez da ostalih 16 prizna ili odbije.
U ovom slučaju, ako su Katalonci u pravu, onda je samo Ustavni sud radio neustavno, Madrid je uradio sve po PS-u.
Castilla divije i Madrid su ono sto je Srbija sa CG i vojvodinom bila u SFRJ po pitanju pro srbijanske politike 1991.
Last edited by hrle1976 on 01/10/2017 21:22, edited 1 time in total.
- Maraschino
#863 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
hrle1976 wrote:Sjecas se onog fice sto ga pregazi tenk JNA? Tim istim tenkom je upravljo Hrvat.Maraschino wrote:Da zastiti srpski zivalj.hrle1976 wrote:
-
Hakiz
#864 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Opet. Oni su poslali policiju da provedu odluku Ustavnog suda.hrle1976 wrote:Podpredsjednik spanske vlade je rekao na SKY Newsu kakav imaju ustav. Halo bolan. Sta ne. Oni su poslali policiju jer ne zele da ostale autonomne oblasti odluce o izlasku Katakonije, jer brojne bi glasale za izadju.Hakiz wrote:Ne.hrle1976 wrote:
Nije drug. Po spanskom ustavu imaju svi pravo na odcjepljenje samo ostalih 16 mora isto priznati. Znaci u praksi. Katalonija odrzi izbore i onda ako je rezultat za izlaz odna ostalih 16 treba da to prizna. Ako ima vecine onda moze napustiti. Tako pise u ustavu. To sto Madrid je ucinio je aniti ustavno. Katalonija bi tek preksila ustav da je poslje referenduma odma proglasila samostalnost bez da ostalih 16 prizna ili odbije.
Razumiješ li ti da nije bitan stvarni razlog zašto su poslali policiju. Imaju odluku Ustavnog suda i policija je formalno poslana da provede tu odluku. Sutra, na zamišljenom suđenju pred nekim Međunarodnim sudom pravde, Madrid u svoju odbranu kaže da je poslao policiju da provede odluku Ustavnog suda. I tako i jeste. Šta tu nije jasno?
- hrle1976
#865 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ustavni sud je sam se popiso na ono sto je. To je sav problem Spanije ovih dana. Znaci nije Katalonija ne ustavno radila vec Madrid je samo natjero ustavni sud da kuca kako Madrid kaze. Nisu ni u Makedoniji se sukobili sa JNA kad se pucalo u Sloveniji ali to nije znacilo da je Beograd imao podrsku isto kao sto Madrid nema nikakve podrske osim one dvije Castille i sam grad. Niti imaju podrsku kod Glaicije, tamo one dvije Baskisje autonomne oblasti. Niti imaju kod Andalucije, kod Katalonije posebno. Nemaju cak niti kod balerskih ostrva itd. 70% ljudi u ostalim djelovima Spanije je cak bilo za referendu u Kataloniji. Madrid je taj koji se ponasa kao Beograd 1991. Stitetci Kralja i Frankovu ideologiju ocigledno.Hakiz wrote:Opet. Oni su poslali policiju da provedu odluku Ustavnog suda.hrle1976 wrote:Podpredsjednik spanske vlade je rekao na SKY Newsu kakav imaju ustav. Halo bolan. Sta ne. Oni su poslali policiju jer ne zele da ostale autonomne oblasti odluce o izlasku Katakonije, jer brojne bi glasale za izadju.Hakiz wrote: Ne.
Razumiješ li ti da nije bitan stvarni razlog zašto su poslali policiju. Imaju odluku Ustavnog suda i policija je formalno poslana da provede tu odluku. Sutra, na zamišljenom suđenju pred nekim Međunarodnim sudom pravde, Madrid u svoju odbranu kaže da je poslao policiju da provede odluku Ustavnog suda. I tako i jeste. Šta tu nije jasno?
- 512MB
#866 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ustavni sud djelovao neustavno? 
Inace drzava zabranila ovi pokusali sprovest, drzava poslala drotove da zatvore lokale ovi im nedaju => pendrek. Na kraju ostane samo sila.
Nisu druge zemlje o BiH pa da trpe nepostivanje ustava.
Inace drzava zabranila ovi pokusali sprovest, drzava poslala drotove da zatvore lokale ovi im nedaju => pendrek. Na kraju ostane samo sila.
Nisu druge zemlje o BiH pa da trpe nepostivanje ustava.
Last edited by 512MB on 01/10/2017 21:37, edited 2 times in total.
- hrle1976
#867 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Spanski ministar sad na TV rece da mu je drzava dana bila primjer danasnjeg modernog svijeta. Ja kretena mati mila... pa kojeg odnosno koje tipa te danasnje danasnjice, de nas malo edukuj.... Ja smotanijeg ministra jedne hajmo je nazvati drzave nisam vidio do sada.
- hrle1976
#868 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
To je tako rekao forumas iznad. Ja kazem da su se popisali sami na sebe. Isto kao sto je vrhovni sud se popisao na validite infomacija u katastru / z.k. onom presudom u Tuzli, gdje je bivsa zena jednog sto je prodao stan poslje bog te zna koliko godina istjerala kupce na ulicu stana itd.512MB wrote:Ustavni sud djelovao neustavno?
- BajramBarecula
#869 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Hoce li bit sad referendum da Messi ostane u Barceloni?
-
hAZNADAR
#870 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Crnadak se javio spanskom ambasadoru, rekao da je BiH na strani Spanije,....
https://www.klix.ba/vijesti/bih/crnadak ... /171001101
Nije tesko pogoditi zasto. Spanija nije priznala Kosovo. Nije mi poznato da se predsjednistvo BiH oglasilo. Cuti jer cuti i EU i ceka razvoj situacije.
A sumnjam da je Igoru milo sto je Katalonija humanitarno, politicki, institucionalno, medijski pomagala BiH za vrijeme rata i najzasluznija za plasiranje istine o etnickom ciscenju podrinja u medijima.
Crnadak zloupotrebljava ministarski polozaj jer zastupa licne stavove i stavove Beograda. Na veliku radost mnogih ovdje okupljenih legalista koji povlace nepostojece paralele.
Nije tesko pogoditi zasto. Spanija nije priznala Kosovo. Nije mi poznato da se predsjednistvo BiH oglasilo. Cuti jer cuti i EU i ceka razvoj situacije.
A sumnjam da je Igoru milo sto je Katalonija humanitarno, politicki, institucionalno, medijski pomagala BiH za vrijeme rata i najzasluznija za plasiranje istine o etnickom ciscenju podrinja u medijima.
Crnadak zloupotrebljava ministarski polozaj jer zastupa licne stavove i stavove Beograda. Na veliku radost mnogih ovdje okupljenih legalista koji povlace nepostojece paralele.
-
hAZNADAR
#871 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
ej Hrle,.. danas sam te branio ali sad stvarno pocinjes da smaras. De odmori malo i daj drugima prostora. Odo i ja u krpehrle1976 wrote:To je tako rekao forumas iznad. Ja kazem da su se popisali sami na sebe. Isto kao sto je vrhovni sud se popisao na validite infomacija u katastru / z.k. onom presudom u Tuzli, gdje je bivsa zena jednog sto je prodao stan poslje bog te zna koliko godina istjerala kupce na ulicu stana itd.512MB wrote:Ustavni sud djelovao neustavno?
- hrle1976
#872 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ma on bi jos malo pa mogao igrati Sloth-a iz Gooniesa, i to bez maske.hAZNADAR wrote:Crnadak se javio spanskom ambasadoru, rekao da je BiH na strani Spanije,....
- hrle1976
#873 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Hvala tebi. Ali mislim da ne smaram nego ovdje neki imaju dvolicne stavove. Kad je Skotska imala referendum daj da se odcjebi samo zato sto je Britanija glasala da izadje iz EU. Sad kontra. Pa u cemu je problme. Jos si ti sam fino napisao o Kataloniji.hAZNADAR wrote:ej Hrle,.. danas sam te branio ali sad stvarno pocinjes da smaras. De odmori malo i daj drugima prostora. Odo i ja u krpehrle1976 wrote:To je tako rekao forumas iznad. Ja kazem da su se popisali sami na sebe. Isto kao sto je vrhovni sud se popisao na validite infomacija u katastru / z.k. onom presudom u Tuzli, gdje je bivsa zena jednog sto je prodao stan poslje bog te zna koliko godina istjerala kupce na ulicu stana itd.512MB wrote:Ustavni sud djelovao neustavno?
EU je podrzavala referendum u Skotskoj. Sto ga ne podrzava u Kataloniji. Podrzala bi ga da Spanija izlazi iz EU. Znaci eto ti 1/1 primjer da ko si i sta si i sta su tvoja prava nije bitno za EU, samo ako se to sve ne kosi s ideologijom kapitalisticke elite.
- p206
#874 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Hrle evo jedno kompromisno rješenje, neka ih u Španiji dok Messi ne ode u penziju, a kasnije nek rade šta hoće. Morel tako?
Šteta bi bilo da onaj majstor ostane bez prilike da im ovo radi u 92 minuti
https://m.youtube.com/watch?v=Q42WdM3JmHg
Šteta bi bilo da onaj majstor ostane bez prilike da im ovo radi u 92 minuti
https://m.youtube.com/watch?v=Q42WdM3JmHg
- insomnia78
#875 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

“Mene kad neko tako gleda ja dodjem i jebem ga an passant - cist poso.”