BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fudo387

#851 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Fudo387 »

Klitemnestraaa wrote:i sad sam ti ja kriva jr zivis u nekom aemrickom gradu bez interesantnih sadrzaja :lol:

+1
Lik se fakat amerikanizirao, sto svabe kazu oberflächlich ili ti ga povrsan, tj. nista sem para ne vidi.
40% Amera nema pasos. Kakav je to zivot bez putovanja??? Gdje god da si u Svijetu ja Kina ja Austrlija ja Trinidad i Tobago - srest ces Nijemce.
U toj istoj USA u svakom gradu imas no-go zone gdje zalutas -gotov si.
Ameri konzerve teske, sex-shaming, nisu friendly za LGBT, imaju sablone kulture gdje se moras svima smijesiti, ljudi preglasno pricaju, nekakva lazna friendliness..
Lazno ufurani, a niko nikakva iskustva sem kako praviti $$ nema.
Kad pocnes pricati o politici, filozofiji ili ekonomiji bulje u tebe ko tele u sarena vrata, opce znanje 0.
Imaju nekakve rasisticke podjele te Afro American te Mexican American te Caucasian, u De si Nijemac ako si integriran (ako pricas jezik i usvojis kulturu te imas tih godina za drzavljanstva).[/quote]

Bas cudno sto sam se na neki nacin amerikanizirao, sta god da taj klinac znaci.
Pa sta sam trebao, japanizirat se?
Imam pasos. Dva.
Karabaja

#852 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Karabaja »

Što ste ljubmorni? :D

Zašto niko više ne spominje BiH? :?
animals

#853 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by animals »

Karabaja wrote:Što ste ljubmorni? :D

Zašto niko više ne spominje BiH? :?
Pa sto bi je spominjali, svi Bosanci i Hercegovci vani..
ostala samo nejac :D
Connaisseur Karlin

#854 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Connaisseur Karlin »

jeza u ledja wrote:Milion puta uradila, zna milion ljudi.
Hobi - Becka filharmonija jedan vikend, drugi skokne do Lisabona (iz Berlina), treci upoznavanje sa biznismnenima iz dijaspore, cetvrti druzenje sa Amerikancima koji zive u Evropi, u pauzama izmedju casova podrobno izucava problem crnacke populacije u SAD, imigranata u Evropi, makroekonomije, stanja na berzi i politike porodicnog planiranja u zemljama diljem svijeta.
You name it - ona zna. :thumbup:
To je nasa, Connaisseur Karlin. :sax:

:facepalm:
pa neko mora pisati realne postove o zivotu u SAD,jer ti to nisi ni pokusao , kao ni detroit_mercy i fudo, sve vam je taman :lol: a svaki moj ralan post o zivotu u SAD vas je iznerivrao :D

ne brinite, ne treba ni vas Evropa :kiss: ali je bezobrazno da sve pisete protiv ljepseg kontienta svog porijekla :-) :-D znam ja da bi vi rado zivjeli u Evropi :D
animals

#855 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by animals »

.
jeza u ledja

#856 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

animals wrote:.
Vidim izbacio si tacku iz naslova i nisi znao sta s njom nego da je stavis ovdje. :D
jeza u ledja

#857 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

Connaisseur Karlin wrote:
pa neko mora pisati realne postove o zivotu u SAD,jer ti to nisi ni pokusao , kao ni detroit_mercy i fudo, sve vam je taman :lol: a svaki moj ralan post o zivotu u SAD vas je iznerivrao :D

ne brinite, ne treba ni vas Evropa :kiss: ali je bezobrazno da sve pisete protiv ljepseg kontienta svog porijekla :-) :-D znam ja da bi vi rado zivjeli u Evropi :D
Ma da, sta bi forum bez tebe. :sax:
animals

#858 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by animals »

jeza u ledja wrote:
Jesi to izbacio tacku iz naslova i stavio je ovdje? :D
Jesam, ali tu tocku sam tek vidio maloprije ,kad sam slucajno, otisao na prvu
stranicu, i vidio chmoljin post..
pa i sad se pitam odkud jebena tocka u naslovu..
ali pisao sam post na drugoj temi i uleti taj post ovdje..
kako ne pitaj me :D
Connaisseur Karlin

#859 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

jeza u ledja wrote:

ma nije to poanta, vec vama trojici je malo povrijedjena sujeta, pa ste brzo prestali da mi se opirete , mudrice moje :D :lol: :kiss:

odoh sad citati nesto pametno :-D
Bodkin

#860 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote:
Vidim izbacio si tacku iz naslova i nisi znao sta s njom nego da je stavis ovdje. :D
:lol:
jeza u ledja

#861 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

jeza u ledja wrote:

ma nije to poanta, vec vama trojici je malo povrijedjena sujeta, pa ste brzo prestali da mi se opirete , mudrice moje :D :lol: :kiss:

Ma sigurno. Sta djeca znaju o zavicaju. :thumbup:

Ugodno prelistavanje Wikipedije zelim.
jeza u ledja

#862 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

Bodkin wrote:
jeza u ledja wrote:
:lol:
:P
Connaisseur Karlin

#863 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

jeza u ledja wrote:
jeza u ledja wrote:

Ma sigurno. Sta djeca znaju o zavicaju. :thumbup:

Ugodno prelistavanje Wikipedije zelim.
samo se tjesi/te :D :lol:
detroit-mercy

#864 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by detroit-mercy »

jeza u ledja wrote:

Pa I red bi bio da procitas nesto pametno. Mislim osoba koja izvali da je abortus razlog veceg nataliteta u Americi od Zap. Evrope I treba jos da cita I to prilicno :mrgreen: Drugo, raspravljam sa osobom koja jos studira, nema ni kuceta ni maceta niti o kome da se brine. Onog momenta kad te pusti kasni pubertet I kad skontas da treba da si osiguras nesto u zivotu, da imas druge osobe koje zavise od tebe onda cemo moci da pricamo o prednostima zivota na razlicitim krajevima svijeta. Do tada, suplju pricu o skakutanju na relaciji Lisabon Berlin, nako na kafu mozes prodavati na Stupu :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#865 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

detroit-mercy wrote: Pa I red bi bio da procitas nesto pametno. Mislim osoba koja izvali da je abortus razlog veceg nataliteta u Americi od Zap. Evrope I treba jos da cita I to prilicno :mrgreen: Drugo, raspravljam sa osobom koja jos studira, nema ni kuceta ni maceta niti o kome da se brine. Onog momenta kad te pusti kasni pubertet I kad skontas da treba da si osiguras nesto u zivotu, da imas druge osobe koje zavise od tebe onda cemo moci da pricamo o prednostima zivota na razlicitim krajevima svijeta. Do tada, suplju pricu o skakutanju na relaciji Lisabon Berlin, nako na kafu mozes prodavati na Stupu :mrgreen:
opa,sad pokusavas nasa razlicita iskustva u zivotu postaviti na temi kao vrlo vaznim faktorima,jer, ajme, rekla sam vam ste pretjerali,i vi ste toga svjesni :-) sad postajem svjesna da vam je ego prilicno povrijedjen :-? :D

Sad pokusavas reci da zivis u SAD jer je tebi jefitnije tako sa tvojom porodicom , a to si mogao ranije napisati, jer zivis u jeftinijem gradu, jer u Bostonu bi tebi bilo preskupo :) Malo je nelogicno reci da ti sa porodicom ne mozes preseliti u Evropu,jer imao dokaze da je i to moguce,a ko se realno isplanira, zato ne razumijem, zasto bi tebi porodica bila "prepreka" :? Ja sam mislila, dok sam citala vase postove, da ste ti i jez bas potkovani sa novcem, sad, odjednom, pronalazite izgovore. Malo si kontradiktoran detroit+mercy. :)

Sto konkretno trebam sebi osigurati u zivotu? Stedni racun u banci :D to vam je na ovoj temi bila najvaznija prica :-) al' zato, kvalitet zivota vam nije vazan :D Nisam ja vama kriva sto ne znate zivjeti,a pravite novac :-D
uglavnomja

#866 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by uglavnomja »

detroit-mercy wrote: Pa I red bi bio da procitas nesto pametno. Mislim osoba koja izvali da je abortus razlog veceg nataliteta u Americi od Zap. Evrope I treba jos da cita I to prilicno :mrgreen: Drugo, raspravljam sa osobom koja jos studira, nema ni kuceta ni maceta niti o kome da se brine. Onog momenta kad te pusti kasni pubertet I kad skontas da treba da si osiguras nesto u zivotu, da imas druge osobe koje zavise od tebe onda cemo moci da pricamo o prednostima zivota na razlicitim krajevima svijeta. Do tada, suplju pricu o skakutanju na relaciji Lisabon Berlin, nako na kafu mozes prodavati na Stupu :mrgreen:
opa,sad pokusavas nasa razlicita iskustva u zivotu postaviti na temi kao vrlo vaznim faktorima,jer, ajme, rekla sam vam ste pretjerali,i vi ste toga svjesni :-) sad postajem svjesna da vam je ego prilicno povrijedjen :-? :D

Sad pokusavas reci da zivis u SAD jer je tebi jefitnije tako sa tvojom porodicom , a to si mogao ranije napisati, jer zivis u jeftinijem gradu, jer u Bostonu bi tebi bilo preskupo :) Malo je nelogicno reci da ti sa porodicom ne mozes preseliti u Evropu,jer imao dokaze da je i to moguce,a ko se realno isplanira, zato ne razumijem, zasto bi tebi porodica bila "prepreka" :? Ja sam mislila, dok sam citala vase postove, da ste ti i jez bas potkovani sa novcem, sad, odjednom, pronalazite izgovore. Malo si kontradiktoran detroit+mercy. :)

Sto konkretno trebam sebi osigurati u zivotu? Stedni racun u banci :D to vam je na ovoj temi bila najvaznija prica :-) al' zato, kvalitet zivota vam nije vazan :D Nisam ja vama kriva sto ne znate zivjeti,a pravite novac :-D

ocito

da porodica nije kofer
Connaisseur Karlin

#867 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

uglavnomja wrote:

ocito

da porodica nije kofer
ali kakve to veze ima sa vasim zivotom u SAD :lol:

mnoge porodice se sele sa jedngo kontinenta na drugi , zato sam napisala, da ne razumijem :)
jeza u ledja

#868 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

O boze, mani se suplje dijete drago... :roll:
Connaisseur Karlin

#869 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

jeza u ledja wrote:O boze, mani se suplje dijete drago... :roll:
hm, predosjecam dolazak tvoje depresije u tvom narednom postu :-)

Hm,pa ne moze tako; ako sam napisala nesto pogresno,ispravi me,tj. sto je konkretno "suplja prica" o mom pisanju vase ljubljene amerike ?

postedite me pokusaja da rovite u moj privatni zivot,a o svom privatnom pisite ako zelite :-D
jeza u ledja

#870 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

Mani se suplje.
Gojeni H

#871 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Gojeni H »

jeza u ledja wrote:
Imas PM ako zelis razmjenjivati misljenja bez da ih neko treci komentarise.

Bosanac nasao pisati o Norveskoj kao "zemlji prokletstva bogatstva prirodnih resursa koja stvara lijene ljude".
Nevjerovatno. :shock:
Kad porastes shvatit' ces. Za sada, slusaj sta odrasli govore.

U medjuvremenu, s @Kikijem se zadaj u geopoliticke analize.
Gojeni H

#872 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Gojeni H »

stakasa wrote: Fino bi bilo da neko malo vise napise o Irskoj, bas su ljudi bum napravili
Poznajem jednog Irca, doktor hemije, nakon srednje skole isfurao za UK i tu malo radio, malo se skolovao.
Postavio sam mu slicno pitanje.

Irska je nekad 90-ih dobila pozajmice u sklopu necega u EU, zajedno sa Italijom, Spanijom, i ostalom juznjackom buranijom.
Njegova teroija je da su Irci imali srecu da im je tada vlast bila "manje korpumpirana" nego kod Italijana i Spanaca, i da su uspjeli iskoristiti vecinu tih para da nesto do toga naprave. U medjuvremenu, juznjaci su ojacali budzetlije, 13 i 14-u platu, i danas im je kako im je.
Gojeni H

#873 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Gojeni H »

Fudo387 wrote: To k'o u onom crtanom filmu kad su sve udebljali i niko vise nije mogao da hoda a kamo li radi.
Zaboravio sam kako se zvao fim, ima smisla. :lol:
Wall-E?

Image

Dobar crtani. :thumbup:
doboj71

#874 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by doboj71 »

jeza u ledja wrote:

citanje dnevnog avaza I nije bas neka pamet.
jeza u ledja

#875 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by jeza u ledja »

Gojeni H wrote: Kad porastes shvatit' ces. Za sada, slusaj sta odrasli govore.
Ogorceni penzioner? Ah, sad su ovi tvoji biseri u nizu mnogo jasniji. :oops:
Gojeni H wrote:danas nigdje iskljucivo rad ne pruza priliku odskakanja od prosjeka.
Gojeni H wrote:Patriotizam, emocije - apstrakcije za mase? Mozda problem Bosne i Hercegovine i jeste sto vecina i mladih i starih ovako gleda na (ne samo ove) tradicionalne vrijednosti.
Gojeni H wrote:Interesantna je teorija koja govori o gubitku ovih vrijednosti kao periodu dekadencije i nestanka jednog drustva.
Gojeni H wrote:Neobrazovaniji sloj drustva ostaje? Da.
I zbog odsustva drustvene odgovornosti, empatije prema slabijima, neobrazovanijima, bolesnima, sebi ... imamo horde sebicnih koji odlaze bez osvrtanja.
Zapad ima problem rastavljanja individue od svoje duse.
Brato, to je to prokletstvo zemlje prebogate resursima, koja moze svojim gradjanima omoguciti, manje ili vise, klasicnu guzovacu.
Ima to nesto ruzno i lijeno u insanu koje se aktivira svaki put kad mu mozak kaze da nesto ne mora.

Iako su kilometrima ispred patuljastih arapskih drzavica, taj osjecaj, instinkt, ili koji vec kufer, koji ih je odrzavao da prezive bez obzira na hladne zime i mracne dane i noci ih je napustio.
Haman ona teorija o napretku izazvanom teskocama i ima nekog smisla.
I za tebe vrijedi - mani se supljiranja drugima sta i kako trebaju u zivotu.
Post Reply