cyprus wrote:Vidim popularna ova tema pravo... Trudim se ignorisati, ali stalno mi iskače...
Zato kontam, haj što ne bih i ja šta napisao... Doduše, ne mogu napisati ništa naročito novo u odnosu na stvari koje sam ranije pisao o ovoj temi...
Alija je kao čovjek vjerovatno bio dobar, tj. dobronamjeran... Naravno, za čvrstu ocjenu moraš poznavati čovjeka lično i to dobro, zato ide ovo "vjerovatno"... Ali eto, kažem da je takav dojam ostavljao...
Međutim, u političkom smislu, Alija je bio pogrešan čovjek u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu... Mladoj multietničkoj državi je trebao lider koji će steći bar djelomično povjerenje kod pripadnika sve tri etnije... Alija, kao muslimanski/bošnjački kleronacionalista, to nikako nije mogao biti...
On je bio etnički, a ne državni lider! I to je glavni problem sa njegovim likom i djelom (plus što se okružio katastrofalnom garniturom likova)...
To što je njegova politika spram drugih naroda bila tolerantnija nego Karadžićeva i Bobanova (jaki parametri za poređenje

), ne znači da je on bio dobar državnik... On, odnosno politička opcija kojoj je pripadao (teško mi je procijeniti koliku odgovornost nosi on, a koliku ljudi oko njega), učinili su premalo na promociji ideje Bosne i Hercegovine kao istinski multietničke i multikulturne zemlje (to je jedina ispravna i moguća ideja Bosne i Hercegovine)... Čak su mnogim svojim djelima i gazili takvu ideju... Time su, djelomično nesvjesno, a djelomično svjesno, doprinijeli realizaciji SDS-ove politike o razdvajanju naroda...
Šta je po tebi rahmetli Alija Izetbegovic mogao 1992 ?
Multikulti Armija ,Vikic ,mnogi drugi dok HR zbog svojih interesa ustaskog lobija hercegovine nije odvojila svoje katolike u HVO jel tako ili grijesim ??Jovan Divljak ,mnogi pravoslavci koji su branili Bih .
Unutarnja mafija ,krimosi ,itd ...oruzje treba stici preko HR ,ovi blokiraju i ucijenjuju .
Izbjeglice primili iz BiH kao fasada da pomazu Bih ,a vamo dogovori sa Milosevicem ,otimanje Hercegovine ,pametnom dosta .
Covjek bio u osinjem gnijezdu i Respect da je Bih kakva takva opstala.To što je narod dirao ruke od svega je druga stvar .Dokaz da je Dejton najlosije rijesenje ,hebes kucu sa tri gazde .Primjer trenutno peljeski Most .
Izetbegovic argumentovao i trazi interese Bih ,a ova ostala dvojica lijepo ga odjebu jer gledaju interese drugih drzava .Pametnom dosta .Hvala