Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Korisničkoime wrote:
Da li je prikladno da ja kao musliman prvi poletim i kritikujem karikaturu Isusa Krista ili šrdanje sa papom. Ja ću se uvijek pridružiti kritikama katolika ali kao musliman mislim ili barem ja lično za sebe smatram da ne bi bilo uredu da ja letim pred rudu i umjesto katolika prvi se bunim.
Ja kao vjernik poštujem i tuđe i druge vjerske osjećaje, ne znam u čemu je problem.
Je li tebi problem što se mi muslimani ne bunimo kada neko karikira Isuisa Krista ili ti je problem što se budnimo kada neko karikira Muhameda ?
Ti imaš apsolutno pravo da kao musliman kritikuješ karikaturu poslanika, ali nemaš pravo zabraniti karikaturistima da crtaju ili objavljuju tu karikaturu. Dalje, nemaš pravo karikaturistima da prijetiš ili da ih na bilo koji način ugroziš.
- On nacrta karikaturu
- Ti izneseš svoje mišljenje
- On nastavi crtati karikature
- Ti ga ignorišeš
- Ti, lupam, nosiš burku
- On te iskritikuje
- On te ignoriše
Tako to ide u civilizovanim društvima.
Lejla je napisala Facebook status koji ne napisala. Nekome se svidio, nekome se nije svidio. Osobe kojima se nije svidio status mogli su lijepo istim metodom uzvratiti, napisati sopstveni status u kojem objasne zašto se ne slažu sa Lejljinim stavovom, mogli su nju tagovati i započeti javnu raspravu. Naravno, nisam pao s grane i znam da je to nemoguće, ali samo ističem kako se to radi u normalnim društvima.
zeina wrote:Vrijedjanje homoseksualaca zove se homofobija i podlijeze zakonskim sankcijama, vrijedjanje Jevreja je antisemitizam i podlijeze zakonskim sankcijama, vrijedjanje crnaca, kineza i sl. je rasizam i podlijeze zakonskim sankcijama, vrijedjanje muslimana je SLOBODA GOVORA i ne podoijeze nikakvim sankcijama....licemjerstvo na svome vrhuncu, sram vas bilo sve koji vrijedjanje nastojite predstaviti kao kritiku i legalizovati pljuvanje po casnim muslimankama, nasim sestrama, majkama i nanama, majkama sehida koji su branili ovu drzavu da bi ovakvi kao Lejla danas mogli pljuvati i imati slobodu da pisu bezobrazluke...kad se obraza nema i guzici ne boji dobije se Lejla Colak-Dildo i njeni istomisljenici
1) Kada vrijeđaš homoseksualca ti vrijeđaš nečiji urođeni seksualni impuls. Ti vrijeđaš tu osobu kao biće u svojem totalitetu jer vrijeđaš ono na što on nije imao utjecaja.
2) Kada vrijeđaš Jevreja ti ga vrijeđaš na osnovu njegove nacionalne i genetske pripadnosti. Vrijeđaš ga zbog onoga što je urođeno. Nije on birao da bude Jevrej. Time ga u potpunosti dehumanizuješ.
3) Kada vrijeđaš Crnca ili Kineza ti tu osobu vrijeđaš zbog rase koju nije birao.
To se apsolutno ne može porediti s vrijeđanjem neke IDEJE.
Zar je toliko teško to shvatiti?
Ne tvrdim ja neku tobožu genetsku razliku između Jevreja i ne Jevreja, već ističem izlizanu floskulu na koju se pozivaju antisemiti.
supercali wrote:Koje licemjerje?
Dok ae ismijava charlie hedbo ismijava se irinej papa crkva ona crkva ona hindusi i sl al cim se takne islam onda je to islamofobija
Jel to licemjerstvo koje pominjes?
Ps nisu samo muslimani branili drzavu imalo je tu i jevreja i pravoslavaca i katolika i ateista
Jel to znaci da se odati pocast moze samo bismilom a ovi su manje vrijedni jer nisu muslimani?
Da li je prikladno da ja kao musliman prvi poletim i kritikujem karikaturu Isusa Krista ili šrdanje sa papom. Ja ću se uvijek pridružiti kritikama katolika ali kao musliman mislim ili barem ja lično za sebe smatram da ne bi bilo uredu da ja letim pred rudu i umjesto katolika prvi se bunim.
Ja kao vjernik poštujem i tuđe i druge vjerske osjećaje, ne znam u čemu je problem.
Je li tebi problem što se mi muslimani ne bunimo kada neko karikira Isuisa Krista ili ti je problem što se budnimo kada neko karikira Muhameda ?
Ako to neko radi iz tvog okruzenja prikladno je
Kad je bilo ubistvo vedrana i kad su kod crkve u brijescu pisali nesto na cesti ne sjecam se
Licno sam otisao da prefarbam to nisam cekao katolika ili hrvata nekog da osudi to pa da ga ja podrzim
Kasnije samo mi sa foruma skupili novce da se naprave stakla na crkvi koja su polupana a nismo cekali da neki hrvat to prvo napravi
Znaci moja je zadaca da stanem ispred takvih i da pokazem da nismo svi kao ovaj sto bi silovao lejlu i sl
Sutnjom odobravas to njegovo poticanje a onda se pitas kako nas sve osudi i izblamira bosnu i sve njene stanovnike
Zato jer niko od tih stanovnika javno nije rekao ja nisam musliman koji bi da siluje lejlu i sl
U tome je poenta
Sve dok je protiv protivnika islama u sarajevu i vecinski muslimanskom okruzenju si heroj idol i sl (hatic) bez obzira kakav je taj osoba a ako neko kaze protiv islama odmah si najgori pa makar to bila i konstruktivna kritika u koju ne obrajam ovo lejlino
Dok ae ismijava charlie hedbo ismijava se irinej papa crkva ona crkva ona hindusi i sl al cim se takne islam onda je to islamofobija
Ps nisu samo muslimani branili drzavu imalo je tu i jevreja i pravoslavaca i katolika i ateista
Jel to znaci da se odati pocast moze samo bismilom a ovi su manje vrijedni jer nisu muslimani?
Za vrijedjanje Jevreja Charlie Hebdo tuzen i kaznjen, najavljene su tuzbe i za vrijedjanje stradalih u zemljotresu u Italiji, dakle sloboda govora i kritika nije isto sto i vrijedjanje i za vrijedjanje postoji zaonska sankcija u svakom normalnom drustvu, to sto krscanima ne smeta da im se ismijava sa vjerom to je njihov problem
O kakvoj pocasti i bismili pricas, ko uopste prica o odavanju picasti...pricamo o vrijedjanju, a uvreda bilo koga na bilo kojoj osnovi je neprihvatljiva, svakako pogotovo za one koji su branili ovu zemlju
Eto, super. Samo muslimani uzeli kalase. Do koga li je onda?
Što svako normalan i osuđuje. Meni kao muslimanu nije problem osuditi drugog muslimana za zlodjela koja počini. Karikatura nije opravdanje za taj čin, tak čin nema opravdanje.
Zašto je nekome teško priznati da ta karikatura vrijeđa muslimane, evo mene lično. Uvreda je subjektivan osjećaj, sada neko želi mene ubijediti šta mene vrijeđa a šta ne, želi mi reći kako je na takvo nešto ne mogu biti uvijeđen, želi me o mojim vlastitim osjećajima podučiti.
Ali ti tu karikaturu mozes ignorisati i taj casopis kao sto ignorisea azru oslobodjenje politiku poskok i sl jer pisu nesto sto tebe vrijedja
Rtrs pise tj prikazuje svasta nesto nekad vrijedja sve koji su bili u ratu al ih normalan covjek izignorise samo kreteni dignu hajku a dodik biljezi bod za sebe
Tako i ovdje moze reci vidite s kim mi imamo posla u zajednickoj vojsci
Kao sto su u sarajevu docekali kad je onaj vojnik gadjao srebrenicane
Itd itd
Korisničkoime wrote:
Što svako normalan i osuđuje. Meni kao muslimanu nije problem osuditi drugog muslimana za zlodjela koja počini. Karikatura nije opravdanje za taj čin, tak čin nema opravdanje.
Zašto je nekome teško priznati da ta karikatura vrijeđa muslimane, evo mene lično. Uvreda je subjektivan osjećaj, sada neko želi mene ubijediti šta mene vrijeđa a šta ne, želi mi reći kako je na takvo nešto ne mogu biti uvijeđen, želi me o mojim vlastitim osjećajima podučiti.
Upravo zato što je subjektivan osjećaj ona ne može i ne smije biti pravna kvalifikacija, osim ako DIREKTNO nekog vrijeđa na osnovu nečega na što ta osoba ne može da utiče.
Ja smatram da je turbofolk šund - to možda nekog lično vrijeđa jer se bavi tom muzikom, živi od te muzike, sluša tu muziku, upoznao je ženu na koncertu te muzike, ali bože moj, to što se on pronalazi u mojoj kritici neke društvene ili ideološke pojavnosti nije moj problem.
Ja smatram da turske sapunice dovode do određenog oblika emotivne retardacije - moja nana se može na to uvrijediti jer ona po vas dan gleda turske sapunice i voli ih.
Apsolutno je isto i kada je riječ o nekom sistemu vrijednosti. Neko se nađe uvrijeđen ako ismijavaš komunizam, neko se nađe uvrijeđen ako ismijavaš fašizam, neko se nađe uvrijeđen ako ismijavaš kapitalizam, neko se nađe uvrijeđen ako ismijavaš istočnjačku filozofiju življenja (Joga, Ajurveda, meditacija, Feng šui itd.), neko se nađe uvrijeđen ako ismijavaš feminizam, neko se nađe uvrijeđen ako ismijavaš porodicu kao instituciju, neko se nađe uvrijeđen ako ismijavaš političku korektnost.
Ne vidim zašto bi religija morala biti izdvojena i dignuta na pijedestal. Ako ja ismijavam porodicu kao instituciju, a onda mi se javi neki patrijarhalni lik koji mi počne prijetiti, isključivo su moja ljudska prava ugrožena. Nigdje ne piše da svaka osoba ima pravo da ne bude uvrijeđena. Oprosti, ali cijena življenja u slobodnim društvima je da ćeš se svakodnevno morati osjećati uvrijeđeno jer nečiji pogled na tvoju svetinju je u sukobu s tvojim pogledom na tu istu svetinju.
Korisničkoime wrote:
Ti imaš apsolutno pravo da kao musliman kritikuješ karikaturu poslanika, ali nemaš pravo zabraniti karikaturistima da crtaju ili objavljuju tu karikaturu. Dalje, nemaš pravo karikaturistima da prijetiš ili da ih na bilo koji način ugroziš.
- On nacrta karikaturu
- On nastavi crtati karikature
- Ti ga ignorišeš
- Ti, lupam, nosiš burku
- On te iskritikuje
- On te ignoriše
Tako to ide u civilizovanim društvima.
Lejla je napisala Facebook status koji ne napisala. Nekome se svidio, nekome se nije svidio. Osobe kojima se nije svidio status mogli su lijepo istim metodom uzvratiti, napisati sopstveni status u kojem objasne zašto se ne slažu sa Lejljinim stavovom, mogli su nju tagovati i započeti javnu raspravu. Naravno, nisam pao s grane i znam da je to nemoguće, ali samo ističem kako se to radi u normalnim društvima.
Pa u tome i jeste poenta zašto me kritikuje ako nosim burku, ako klanjam, ako postim, ako ne jednem svinjetinu.
Jesam li ga ja na bilo koji način uvijedio, prijetio mu, ugrozio ga, napao ga time što klanjam ili što moja nena nosi maramu.
Ja i nisam za to da se zabrani crtanje i objavljivanje ali sam da se tuži pa neka sud kaže šta je ako bude kao i u slučaju Jevreja platit će kaznu svaki put kada to ponove.
Ali zašto je on/ti ili neko drugi protiv toga da moja nena nosi maramu, da bude pokrivena, zašto se protiv da ja klanjam, da imam džamiju. Ja sam se obrazložio, uvrijeđen sam i zato sam protiv takvog nečega te ću zato i da tužim pa neka sud kaže da li imam pravo ili ne ali ja ne vidim da neko/itko obrazlaže zašto se muslimanima uskraćuje pravo na vjeroispovjed u smislu da muslimanka ne smije da bude pokrivena. To je dio naše vjere, žena koja to želi i hoće treba i da ima pravo na takvo nešto a ne da bude kritikovana zbog toga - jer nema razloga da bude ni kritikovana ni vrijeđana.
Status Lejle Čolak je već u drugom planu diskusija na ovoj temi je otišla u drugom pravcu, izjava na FB je bila plitka, jeftina u uvijedljiva a reakcije, glupe, zatucane i jadne. Ali drugi čin šarade njezin odlazak van granica BiH jer bi inače u BiH bila linčovana budući da je Sarajevo i BiH nešto poput Kandahara je sramotno blaćenje i BiH i Sarajeva i Bošnjaka muslimana te čista laž i obmana.
Indira Sinanović, kandidatkinja stranke ASDA za Općinsko vijeće Zavidovići nosi nikab, pokrivalo za lice gdje se ženi vide samo oči. Ona je prva političarka sa nikabom u BiH, pa je s razlogom privukla veliku pažnju javnosti. No osim šturog medijskog izvještavanja koji je u ovom slučaju poslužio kao dobra reklama za Indiru i njenu stranku, malo koji od medija se usudio i udostojio da predstavi njena politička, vjerska i druga uvjerenja i kaže nam ko je zapravo ta osoba koja želi predstavljati i braniti "ljudska prava", a s mržnjom i netrepeljivošću govori o drugima i drugačijima: "ateistima", "komunistima", "Srbima", "ćifutima", "pederima", "feministkinjama", "paščadi"...
Indira Sinanović radi kao novinarka. U video intervjuu koji je dala za kuću za koju radi i koji je svojevrsna predizborna kampanja svoj nikab naziva "svojim stylingom", te ne vidi razlog zbog kojeg bi on kao takav trebao ugrožavati nekoga. Kaže kako je njen nikab "samo gaza veličine 15x15 cm", te kako ljudima ne trebamo suditi na osnovu njihovog izgleda.
Ona pravi nezgrapnu usporedbu sebe sa nekim ko primjerice ima kosu ofarbanu u zeleno, pa se pita: "Hoćemo li takvu osobu samo na osnovu izgleda smatrati nepodobnom za neku poziciju? Osobi trebamo suditi na osnovu onog što radi, govori i šta predstavlja, a ne na osnovu izgleda."
Ok, slažemo se. Međutim, Indira na svom Facebook profilu javno piše: "Islamu pripada pobjeda, islam će zavladati bez obzira na sve jer je to Allahov hak". Šta i koga vi ovdje predstavljate, Indira? Šta će zavladati, "styling"?
Da li je u redu porediti svoj nikab sa nečijom kosom ofarbanom u zeleno kad je jedno uniforma, vrlo jasan i transparentan vjerski i politički statement, simbol jedne nazadne, opasne i agresivne ideologije opresije žena i satiranja svega drugog i drugačijeg, a drugo naprosto tek kosa ofarbana u zeleno? Kad već kažete "moj styling je moj život", svoje vjersko opredjeljenje spuštate na površni nivo "stylinga", istovremeno mu paradoksalno dajući ogroman značaj "života". Dakle, ipak nije "samo" styling.
Indira Sinanović smatra kako "žena može da radi sve što hoće, može da vozi auto, autobus, da bude lider..."
Čekaj malo, kako sad to? Zar nas islam ne uči da su žene niža bića i da uvijek idu iza muškarca? Zna se šta je žena u islamu, ona je uvijek donja, druga, ona mora biti poslušna, a neko ko je drugi i poslušan nikad ne može biti lider. Kontradiktornosti, ime ti je Indira.
Na svom Facebooku ona piše: "Ja ne želim ravnopravnost spolova, STOP feminizmu."
Ironijo, ime ti je Indira. Neću te persirati već ću te sad upitati kao žena ženu - da li ti je mogućnost da imaš posao, uđeš u politiku, izađeš na ulicu sama bez muške pratnje i zapravo otvoriš usta bez da te iko išta pitao dao tvoj islam ili pak feminizam?
Ajmo dalje. Ona u video intervjuu (link u komentarima) napominje kako "muslimani i Bošnjaci nikad nisu tražili etnički čistu državu" i kako je "jedino mjesto gdje su mogle biti sve tri bogomolje tamo gdje su Bošnjaci bili većina." Kaže kako "Bošnjaci nikad nisu zamišljali državu samo sa jednim narodom" i kako su "uvijek živjeli sa svim narodima."
Pa onda kaže: "Ima nas ovakvih i onakvih, pokušajmo se ponašati civilizovano i demokratski, ako sebe smatrate demokratskim društvom..."
Indira, ja bih vrlo rado živjela u demokratskom društvu u kojem ćete vi prihvatiti i podržati nekog ko je ateista, Srbin (za koje kažete, citiram: "Laž je u samom biću Srbina"), Židov (koje zovete "ćifutima"), pripadnik LGBT populacije (koje zovete "pederima") ili pak ima psa u stanu (koje zovete "paščadima") jer čujte, tako to ide u demokratskim društvima. Ovo o čemu vi govorite NIJE demokratija već jeftina politička demagogija kojom vrijeđate inteligenciju ljudi koji vas slušaju, a istovremeno i svoju. Uz to je i fašizam. Islam i muslimani će da prihvate sve drugo i drugačije sve dok nije drugačije od njih. Haha!
Indira Sinanović ističe kako će u svom političkom radu "predstavljati sve žene" i zalagati se "za poštovanje ljudskih prava".
Poštovana Indira, ja ne znam koje ćete vi žene predstavljati, ali mene nećete sigurno. S druge strane, u ljudska prava spadaju i prava LGBT populacije koju biste vi protjerali iz Bosne, pa i sami kažete: "Mi smo patrijarhalno društvo, u nas ne mogu pederi i paščad i ko to hoće nek' ide van ove države".
Lijepo. "Demokratija".
I nije baš kao da ja mislim da je ova osoba dovoljno velika da bi mogla postići neki značajniji politički uspjeh, već naprosto nećemo šutjeti na nešto što predstavlja simbol sumraka civilizacije, te sunovrat uma i razuma.
Korisničkoime wrote:
upravo uvreda je subjektivan osjećaj, što znači da na svijetu postoji više od 7 milijardi subjektivnih pojmova uvrede.. svaka, pa makar i u najboljoj namjeri, izgovorena riječ nosi solidnu šansu da nekoga, negdje, nekako uvrijedi.. zato mi nisu jasni ljudi koji bi potpuno zabranili vrijeđanje mislim, ok, možemo mi to zabraniti, al onda niko ne bi smio progovoriti ni riječi
hajjatt wrote:Indira Sinanović, kandidatkinja stranke ASDA za Općinsko vijeće Zavidovići nosi nikab, pokrivalo za lice gdje se ženi vide samo oči. Ona je prva političarka sa nikabom u BiH, pa je s razlogom privukla veliku pažnju javnosti. No osim šturog medijskog izvještavanja koji je u ovom slučaju poslužio kao dobra reklama za Indiru i njenu stranku, malo koji od medija se usudio i udostojio da predstavi njena politička, vjerska i druga uvjerenja i kaže nam ko je zapravo ta osoba koja želi predstavljati i braniti "ljudska prava", a s mržnjom i netrepeljivošću govori o drugima i drugačijima: "ateistima", "komunistima", "Srbima", "ćifutima", "pederima", "feministkinjama", "paščadi"...
Indira Sinanović radi kao novinarka. U video intervjuu koji je dala za kuću za koju radi i koji je svojevrsna predizborna kampanja svoj nikab naziva "svojim stylingom", te ne vidi razlog zbog kojeg bi on kao takav trebao ugrožavati nekoga. Kaže kako je njen nikab "samo gaza veličine 15x15 cm", te kako ljudima ne trebamo suditi na osnovu njihovog izgleda.
Ona pravi nezgrapnu usporedbu sebe sa nekim ko primjerice ima kosu ofarbanu u zeleno, pa se pita: "Hoćemo li takvu osobu samo na osnovu izgleda smatrati nepodobnom za neku poziciju? Osobi trebamo suditi na osnovu onog što radi, govori i šta predstavlja, a ne na osnovu izgleda."
Ok, slažemo se. Međutim, Indira na svom Facebook profilu javno piše: "Islamu pripada pobjeda, islam će zavladati bez obzira na sve jer je to Allahov hak". Šta i koga vi ovdje predstavljate, Indira? Šta će zavladati, "styling"?
Da li je u redu porediti svoj nikab sa nečijom kosom ofarbanom u zeleno kad je jedno uniforma, vrlo jasan i transparentan vjerski i politički statement, simbol jedne nazadne, opasne i agresivne ideologije opresije žena i satiranja svega drugog i drugačijeg, a drugo naprosto tek kosa ofarbana u zeleno? Kad već kažete "moj styling je moj život", svoje vjersko opredjeljenje spuštate na površni nivo "stylinga", istovremeno mu paradoksalno dajući ogroman značaj "života". Dakle, ipak nije "samo" styling.
Indira Sinanović smatra kako "žena može da radi sve što hoće, može da vozi auto, autobus, da bude lider..."
Čekaj malo, kako sad to? Zar nas islam ne uči da su žene niža bića i da uvijek idu iza muškarca? Zna se šta je žena u islamu, ona je uvijek donja, druga, ona mora biti poslušna, a neko ko je drugi i poslušan nikad ne može biti lider. Kontradiktornosti, ime ti je Indira.
Na svom Facebooku ona piše: "Ja ne želim ravnopravnost spolova, STOP feminizmu."
Ironijo, ime ti je Indira. Neću te persirati već ću te sad upitati kao žena ženu - da li ti je mogućnost da imaš posao, uđeš u politiku, izađeš na ulicu sama bez muške pratnje i zapravo otvoriš usta bez da te iko išta pitao dao tvoj islam ili pak feminizam?
Ajmo dalje. Ona u video intervjuu (link u komentarima) napominje kako "muslimani i Bošnjaci nikad nisu tražili etnički čistu državu" i kako je "jedino mjesto gdje su mogle biti sve tri bogomolje tamo gdje su Bošnjaci bili većina." Kaže kako "Bošnjaci nikad nisu zamišljali državu samo sa jednim narodom" i kako su "uvijek živjeli sa svim narodima."
Pa onda kaže: "Ima nas ovakvih i onakvih, pokušajmo se ponašati civilizovano i demokratski, ako sebe smatrate demokratskim društvom..."
Indira, ja bih vrlo rado živjela u demokratskom društvu u kojem ćete vi prihvatiti i podržati nekog ko je ateista, Srbin (za koje kažete, citiram: "Laž je u samom biću Srbina"), Židov (koje zovete "ćifutima"), pripadnik LGBT populacije (koje zovete "pederima") ili pak ima psa u stanu (koje zovete "paščadima") jer čujte, tako to ide u demokratskim društvima. Ovo o čemu vi govorite NIJE demokratija već jeftina politička demagogija kojom vrijeđate inteligenciju ljudi koji vas slušaju, a istovremeno i svoju. Uz to je i fašizam. Islam i muslimani će da prihvate sve drugo i drugačije sve dok nije drugačije od njih. Haha!
Indira Sinanović ističe kako će u svom političkom radu "predstavljati sve žene" i zalagati se "za poštovanje ljudskih prava".
Poštovana Indira, ja ne znam koje ćete vi žene predstavljati, ali mene nećete sigurno. S druge strane, u ljudska prava spadaju i prava LGBT populacije koju biste vi protjerali iz Bosne, pa i sami kažete: "Mi smo patrijarhalno društvo, u nas ne mogu pederi i paščad i ko to hoće nek' ide van ove države".
Lijepo. "Demokratija".
I nije baš kao da ja mislim da je ova osoba dovoljno velika da bi mogla postići neki značajniji politički uspjeh, već naprosto nećemo šutjeti na nešto što predstavlja simbol sumraka civilizacije, te sunovrat uma i razuma.
Metastaza. Hellcome to Bosnia.
I sad ako ja iskritikujem ovu spodobu, proglasiće me islamofobom.
U ovom društvu homoseksualci, lezbejke, nacionalne manjine na čelu s Romima i Jevrejima, ateisti, narkomani (da, narkomanija je bolest) nemaju ikakva prava, ali zato samo vjernici kukaju kako su ugroženi.
...haman ova jebena sloboda mišljenja znači da nam više nije bitno da li će naše riječi i djela možda uvrijediti i povrijediti nekoga...
...ali jebiga, ta općenita površnost i povodljivost, to jebeno nastojanje da se po svaku cijenu "bude u trendu"...da bi na račun toga bio taj xy neko zapažen od strane okoline...
...a društvene mreže poput fejsa su doslovno i rasadnik za takve osobe...s obzirom da se samo jednim klikom možeš vrlo jednostavno nametnuti okolini, tj. "frendovima" putem statusa i slika i na taj način lako zadovoljiti svoju potrebu za pozornošću za kojom vape...
... tako na sceni imamo mozgovne vijuge poput ovog histrionca...koji svim silama teži privući pažnju okoline na sebe ...odlike...attention whore ( ...ko fol privatnim statusom...alo fejs i privatnost...nikad u isti koš...) & drama kvin ( njene ove replike, video folovi, crtanje žrtve, bla bla...)
...ne bi me čudilo da joj je životni san otpjevati nešto pred širim narodnim masama...pošto dara nema za songove...našla si način...
...a paradoks je da danas nikad više egzibicionizma od strane onih koji najviše bulazne nekakvoj privatnosti uz vađenje na ko fol slobodu govora...
...ma nek vjeruju bolan persone u lišće, granje, jedan, dva ili pet Bogova, njihov izbor...
... nek se vala mažu blatom po cijelom tijelu i tako hodaju okolo...ne smeta mi njihovo vjerovanje i stajling jer ne remeti i ne ugrožava moje (ne)vjerovanje u moje male i velike Bogove i moj stil oblačenja i života...
...znam samo da ne treba omalovažavati druge ako ni zbog čega drugog onda zato što nam to elementarna pristojnost nalaže...
Ako to neko radi iz tvog okruzenja prikladno je
Kad je bilo ubistvo vedrana i kad su kod crkve u brijescu pisali nesto na cesti ne sjecam se
Licno sam otisao da prefarbam to nisam cekao katolika ili hrvata nekog da osudi to pa da ga ja podrzim
Kasnije samo mi sa foruma skupili novce da se naprave stakla na crkvi koja su polupana a nismo cekali da neki hrvat to prvo napravi
Znaci moja je zadaca da stanem ispred takvih i da pokazem da nismo svi kao ovaj sto bi silovao lejlu i sl
Sutnjom odobravas to njegovo poticanje a onda se pitas kako nas sve osudi i izblamira bosnu i sve njene stanovnike Zato jer niko od tih stanovnika javno nije rekao ja nisam musliman koji bi da siluje lejlu i sl
U tome je poenta
Sve dok je protiv protivnika islama u sarajevu i vecinski muslimanskom okruzenju si heroj idol i sl (hatic) bez obzira kakav je taj osoba a ako neko kaze protiv islama odmah si najgori pa makar to bila i konstruktivna kritika u koju ne obrajam ovo lejlino
Aha valjda se podrazumijeva da sam ja kao musliman za silovanje Lejle pa moram da strikno naglasim da ja kao muslima nisam za silovanje jer to se haman podrazumijeva. O Bože dragi. Jbt.vi ljudi imate stvarno lijepo mišljenje o nama, svaka vam čast.
Vedran je druga priča, ja na ubistvo Vedrana ne gledam kao na ubistvo katolika, njegova vjera mi nije tada bila na prvom mjestu, kada su ubili Vedrana nije mi prvo palo na pamet aha on je katolik. Ja ne razvrstavam ljude po vjeri kao neki haman ovdje.
Niko ama baš niko ovdje ne odobrava njegovo poticanje na silovanje to je nešto što bi se rado vidjelo možda, ali nađi mi jedan jedini post kojim se takvo nešto odobrava.
Čovjek će vjerovatno izgubiti posao, istraga je odmah pokrenuta šta bi trebalo da se uradi da muslimani sarajeva naprave protest samo kako bi dokazali svijetu da oni nisu za silovanje djevojke jer haman samo su muslimani ti koji su za silovanje ako ne pokažu drugačije. Kod Njemaca, Hrvata, Srba, Bugara, katolika, pravoslavaca, jevreja se zna i podrazumijeva da nisu za silovanje djevojaka radi FB statusa samo kod Bošnjaka muslimana u BiH se to ne podrazumijeva i oni moraju cijelom svijetu ali i svojim sugrađanim druge nacije i vjere da to dokazuju i da ih ubjeđuju.
Hvala puno, zaista baš ti hvala.
Većina svakako treba da stoji uz manjinu ali Lejla Čolak nije nikakva manjina koja se bori za svoja prava koja joj većina uskraćuje.
Kakve su reakcije u Sarajevu i u BiH i na forumima bile nakon slučaja pedofilije u Gluhoj Bukovici jesul svi redoim osuđivali i tog hodžu, i IZ, i tadašnjeg reisa, nisi mogao 5 budala naći koji su na neki način nešto kao opravdavali, koliko znam Bošnjak musliman je išao u Gluhu Bukovicu da prvi snimi prilog za TV da pokaže javnosti šta se događa.
Korisničkoime wrote:
Upravo zato što je subjektivan osjećaj ona ne može i ne smije biti pravna kvalifikacija, osim ako DIREKTNO nekog vrijeđa na osnovu nečega na što ta osoba ne može da utiče.
Ja smatram da je turbofolk šund - to možda nekog lično vrijeđa jer se bavi tom muzikom, živi od te muzike, sluša tu muziku, upoznao je ženu na koncertu te muzike, ali bože moj, to što se on pronalazi u mojoj kritici neke društvene ili ideološke pojavnosti nije moj problem.
Ja smatram da turske sapunice dovode do određenog oblika emotivne retardacije - moja nana se može na to uvrijediti jer ona po vas dan gleda turske sapunice i voli ih.
Apsolutno je isto i kada je riječ o nekom sistemu vrijednosti. Neko se nađe uvrijeđen ako ismijavaš komunizam, neko se nađe uvrijeđen ako ismijavaš fašizam, neko se nađe uvrijeđen ako ismijavaš kapitalizam, neko se nađe uvrijeđen ako ismijavaš istočnjačku filozofiju življenja (Joga, Ajurveda, meditacija, Feng šui itd.), neko se nađe uvrijeđen ako ismijavaš feminizam, neko se nađe uvrijeđen ako ismijavaš porodicu kao instituciju, neko se nađe uvrijeđen ako ismijavaš političku korektnost.
Ne vidim zašto bi religija morala biti izdvojena i dignuta na pijedestal. Ako ja ismijavam porodicu kao instituciju, a onda mi se javi neki patrijarhalni lik koji mi počne prijetiti, isključivo su moja ljudska prava ugrožena. Nigdje ne piše da svaka osoba ima pravo da ne bude uvrijeđena. Oprosti, ali cijena življenja u slobodnim društvima je da ćeš se svakodnevno morati osjećati uvrijeđeno jer nečiji pogled na tvoju svetinju je u sukobu s tvojim pogledom na tu istu svetinju.
Pa ja to vazda govorim, x puta sam napisao da pravo na mišljenje ne može da bude ograničeno nečijim osjećajem uvrijeđenosti nego samo ako to pravo mišljenja zagovara ograničavanje nekog mog prava, ako pokušava da ga ograniči, tu prestaje sloboda mišljenja ili govora jer ugrožava neko moje pravo. Međutim mora postojati i svijest da mnogi zloupotrebljavaju to pravo na slobodno mišljenje samo kako bi nekoga uvrijedili i ništa više, zbog te činjenice imaš i u zemljama EU zakone koji određuju zatvorske kazne za vrijeđanje određenih vrijednosti koje su ljudima veoma bitne. Da se takav zakon predloži u BiH ista bi bila prozvana džamahirijom. Nadalje ne može niko spočitavati meni osjećaj uvrijeđenosti u smislu pa ne možeš biti uvrijeđen ja samo kritikujem ideju ili ideologiju. Mislim da ljudi idu u krajnosti.
Pricu o vedranu si potpuno fulao nisam govorio o vedranu nego o tome kako je rekacija bila na katolicku crkvu u brijescu nakon desavanja u sirokom
U stilu ajmo ih rusiti isti su kao oni iz sirokog
E vidiš kao sto rekoh prvi sam otisao farbati natpis na cesti jer ne zelim da se na sarajevo gleda e vidis svi su isti hoce tamo neke "popove" da ruse jer o hrvatima misle svi isto
Da se razuijemo ne odnosi se to samo na muslimane to se odnosi i na druge 2 skupine samo zavisno gdje se nalazis u sirokom ili banja luci
Ovdje se fokusiramo na muslimane jer smo u sarajevu a muslimani su tu vecina
Da se vratimo malo temi
Ti svojom sutnjom nisi rekao ni da podrzavas ni da ne podrzavas ovog za silovanje
Sutnjom mu dajes pravo da to radi
Kad mu ti i jos 1000 ljudi kaze ja ne podrzavam to i to nije moj islam i on ce vjerovatno razmisliti je li to bas uredu
To je vec psihologija mase i kako ona funkcionira
Nek gubi posao ko ga jebe kad nije razmisljao ranije koje mogu biti posljedice
Slabo znam za gluhu bukovicu al eto vidis svijetlog primjera
Hodza pedofil ok pedofil al ajmo ga onda svi optuziti za to a ne sutnjom na neki nacin podrzavati
Opet tu dolazi do price zasto se bilo protiv njega
Zato jer je pedofilija u pitanju
Da je jebavo neke pedere kladim se da se ne bi digla hajka jer bi bilo ma jebo pedere nek crknu oni su ionako u nasim ocima negativa
U tome je bit
Isto vazi i za ostala 2 predvodnika vjere
One oceve kod katolika i patrijarhe u pravoslavaca
Kad je kacavenda jebavo tamo neke djecake ovi muslimano jedva docekali da kazu e vidite li kakvi ste svi su srbi pederi i sl a niko nije osudjivao na nacin da se ogradi on od ostalih pravoslavnih vjernika
U tome je problem jer se isto tako gledalo sa srpske strane na gluhu bukovicu i sl e vidite svi ste perofili ovo ono treba vas istrijebiti i sl
hajjatt wrote:Indira Sinanović, kandidatkinja stranke ASDA za Općinsko vijeće Zavidovići nosi nikab, pokrivalo za lice gdje se ženi vide samo oči. Ona je prva političarka sa nikabom u BiH, pa je s razlogom privukla veliku pažnju javnosti. No osim šturog medijskog izvještavanja koji je u ovom slučaju poslužio kao dobra reklama za Indiru i njenu stranku, malo koji od medija se usudio i udostojio da predstavi njena politička, vjerska i druga uvjerenja i kaže nam ko je zapravo ta osoba koja želi predstavljati i braniti "ljudska prava", a s mržnjom i netrepeljivošću govori o drugima i drugačijima: "ateistima", "komunistima", "Srbima", "ćifutima", "pederima", "feministkinjama", "paščadi"...
Lijepo. "Demokratija".
Metastaza. Hellcome to Bosnia.
I sad ako ja iskritikujem ovu spodobu, proglasiće me islamofobom.
U ovom društvu homoseksualci, lezbejke, nacionalne manjine na čelu s Romima i Jevrejima, ateisti, narkomani (da, narkomanija je bolest) nemaju ikakva prava, ali zato samo vjernici kukaju kako su ugroženi.
Ne bi bio islamofob ali ne bi trebao ni da sve muslimane gledaš isključivo kroz nju, ja sam musliman i ne dijelim većinu njezinih stavova međutim u tvojim očima jona i ja smo isti, valjda ti je jasno ako se ne slažem s tim mišljenjem.
Da ovdje svijet ima dovoljno za pojesti, popiti i poklopiti, kurac bi se bavio Lejlom i njenim glupostima.
Nego u odsustvu normalne, uređene države gdje su ekonomska pitanja, zaposlenost i ono od čega se živi prvi
na listi prioriteta svakog iole normalnog pojedinca, mi se bavimo vjersko-ideološkom problematikom
i izjavama nedoraslih, anonimnih novinarčića. Jesu nas sjebali u mozak, svaka im čast. Miletov referendum
i Lejla dvije top teme na forumu i u državi. A što je raspad sistema na svim bitnijim poljima, više se niko
i ne obazire. Izgleda da više ne treba ni hljeba, samo igara.
Korisničkoime wrote:
Pa ja to vazda govorim, x puta sam napisao da pravo na mišljenje ne može da bude ograničeno nečijim osjećajem uvrijeđenosti nego samo ako to pravo mišljenja zagovara ograničavanje nekog mog prava, ako pokušava da ga ograniči, tu prestaje sloboda mišljenja ili govora jer ugrožava neko moje pravo. Međutim mora postojati i svijest da mnogi zloupotrebljavaju to pravo na slobodno mišljenje samo kako bi nekoga uvrijedili i ništa više, zbog te činjenice imaš i u zemljama EU zakone koji određuju zatvorske kazne za vrijeđanje određenih vrijednosti koje su ljudima veoma bitne. Da se takav zakon predloži u BiH ista bi bila prozvana džamahirijom. Nadalje ne može niko spočitavati meni osjećaj uvrijeđenosti u smislu pa ne možeš biti uvrijeđen ja samo kritikujem ideju ili ideologiju. Mislim da ljudi idu u krajnosti.
Načelno se slažem, međutim ima jedna stvar o kojoj se kod nas nerado razgovara i koja je svojevrsni tabu.
Naime, koliko god mi htjeli priznati ili ne, karakter islama je drugačiji od karaktera kršćanstva - možda ne mnogo u izvornom smislu, ali sigurno u društveno političkom.
Kršćanstvo na Zapadu je mahom preraslo u folklorni običaj ili u ogoljenu duhovnost bez pretenzija na društveno političko širenje. Francuska je, recimo, većinski katolička zemlja, pogotovo ako gledamo domicilno stanovništvo, međutim to isto domicilno stanovništvo je nakon 200 godina sekularizma, uz sav svoj intelektualni, civilizacijski i ideološki razvoj uspostavilo jedan jasan sistem vrijednosti koji nije podložan promjeni već isključivo dodatnom liberalizmu. Tako je u većini Zapadne Evrope. Italija je recimo među najkatoličkijim zemljama svijeta, ali je isto tako zemlja u kojoj velika većina stanovništva nije društveno anahrona.
U islamskim društvima je to nešto drugačije zbog same prirode islama. Svaka sekularna islamska država, na čelu s Turskom, recimo, je u konstantnom tihom ratu. U Turskoj niko neće javno reći da je protiv sekularizma, ali postoje izrazito jake struje unutar političkom, vjerskog i akademskog establišmenta koje stidljivo pokušavaju ogoliti i unazaditi sekularizam i liberalne vrijednosti koje su protivne vjerskom moralu.
Da budem krajnje direktan - islamska društva zahtjevaju mnogo jače društvene i političke stege od načelno kršćanskih kada pričamo o ovim stvarima. Zakon koji si naveo iz Francuske ne smije se preslikati ovdje. Odnos prema blasfemiji kao nekakvoj kategoriji se ne može transponovati iz zapadno evropske zemlje u većinski islamsko društvo, jer bi to zaista dovelo do džamahirijskog preobražaja.
Korisničkoime wrote:
Načelno se slažem, međutim ima jedna stvar o kojoj se kod nas nerado razgovara i koja je svojevrsni tabu.
Naime, koliko god mi htjeli priznati ili ne, karakter islama je drugačiji od karaktera kršćanstva - možda ne mnogo u izvornom smislu, ali sigurno u društveno političkom.
Kršćanstvo na Zapadu je mahom preraslo u folklorni običaj ili u ogoljenu duhovnost bez pretenzija na društveno političko širenje. Francuska je, recimo, većinski katolička zemlja, pogotovo ako gledamo domicilno stanovništvo, međutim to isto domicilno stanovništvo je nakon 200 godina sekularizma, uz sav svoj intelektualni, civilizacijski i ideološki razvoj uspostavilo jedan jasan sistem vrijednosti koji nije podložan promjeni već isključivo dodatnom liberalizmu. Tako je u većini Zapadne Evrope. Italija je recimo među najkatoličkijim zemljama svijeta, ali je isto tako zemlja u kojoj velika većina stanovništva nije društveno anahrona.
U islamskim društvima je to nešto drugačije zbog same prirode islama. Svaka sekularna islamska država, na čelu s Turskom, recimo, je u konstantnom tihom ratu. U Turskoj niko neće javno reći da je protiv sekularizma, ali postoje izrazito jake struje unutar političkom, vjerskog i akademskog establišmenta koje stidljivo pokušavaju ogoliti i unazaditi sekularizam i liberalne vrijednosti koje su protivne vjerskom moralu.
Da budem krajnje direktan - islamska društva zahtjevaju mnogo jače društvene i političke stege od načelno kršćanskih kada pričamo o ovim stvarima. Zakon koji si naveo iz Francuske ne smije se preslikati ovdje. Odnos prema blasfemiji kao nekakvoj kategoriji se ne može transponovati iz zapadno evropske zemlje u većinski islamsko društvo, jer bi to zaista dovelo do džamahirijskog preobražaja.
To je naprosto tako.
Jbg da se odmah nadovežem odnos prema blasfemiji se ne može transportovati ali zato bi se moglo ili moralo poimanje religije transportovati.
Sasvim se s tobom slažem da je shvatanje same religije na Zapadu i u islamskom svijetu drugačije, religija u zapadnim društvima ne zauzima isto mjesto kao u islamskim društvima. Međutim šta sada da li se islamska društva trebaju silom tjerati na prilagođavanje zapadnim društvima. Moje viđenje određenog postupanja nametnuti drugome ako zapad krene s tim razmišljanjem nije ništa drugačiji od selefija, ISIL-a i sličnih spodoba i može to pakovati u 101 paket kao npr.ljudskih prava ili ne znam ti čega isti će izgubiti i ono malo vjerodostojnosti što ima.
Islamskim društvima je potrebna renesansa zbog njih samih a ne zbog zapada ili jer zapad tako smatra ali na svoju renesansu moraju sami doći bez pritisaka, privole ili nečega sličnog s tim što renesansa ne podrazumijeva odustanak od religije i ateističko društvo kako neki (vjernici i ateisi) pogrešno smatraju.
Je li napisala svoj lični stav o štetnosti i pogubnosti pokrivanja lica u javnosti što ne pripada bosanskohercegovačkom kulturološkom, tradicijskom niti sigurnosnom ambijentu ?! - Jest.
Je li kao odgovor dobila, pa i na ovom forumu, najstravičnije prijetnje silovanjem, klanjem roditelja, spaljivanjem pred očima porodice, kamenovanjem ?! - Jeste. I svi su na to ćutali. Ili su reagovali sa podsmijehom, seksualnim i vulgarnim šalama i pošalicama.
Djevojci svaka čast na hrabrosti, i na iznošenju personalnog stava na svom privatnom facebook profilu.
It_is_a_Leclerc wrote:Je li djevojka nešto možda slagala ?!
Je li napisala svoj lični stav o štetnosti i pogubnosti pokrivanja lica u javnosti što ne pripada bosanskohercegovačkom kulturološkom, tradicijskom niti sigurnosnom ambijentu ?! - Jest.
Je li kao odgovor dobila, pa i na ovom forumu, najstravičnije prijetnje silovanjem, klanjem roditelja, spaljivanjem pred očima porodice, kamenovanjem ?! - Jeste. I svi su na to ćutali. Ili su reagovali sa podsmijehom, seksualnim i vulgarnim šalama i pošalicama.
Djevojci svaka čast na hrabrosti, i na iznošenju personalnog stavana svom privatnom facebook profilu.
Koja je to štetnost i pogubnost pokrivanja lica i javnosti, samo da se razumije ni ja sam nisam zagovornik te nošnje ali eto zanima me kako to može biti štetno i pogubno.
Šta je to sigurnosni ambijent i kako se tako nečemu pripada ili ne pripada i kakve veze ovaj način nošnje ima stim.
Ko je na ovom forumu istoj prijetio silovanjem, klanjem, spaljivanjem, kemnovanjem.
Ko je to ćutao, koliko ja znam svi su osudili i ako to nije dovoljno šta se trebalo poduzeti.
Šta je to personalni stav.
Kakve veze ima što je iznjela na privatnom FB profilu, da li to situaciju dodatno komplicira ili šta već.
It_is_a_Leclerc wrote:Je li djevojka nešto možda slagala ?!
Je li napisala svoj lični stav o štetnosti i pogubnosti pokrivanja lica u javnostišto ne pripada bosanskohercegovačkom kulturološkom, tradicijskom niti sigurnosnom ambijentu ?! - Jest.
Je li kao odgovor dobila,pa i na ovom forumu,najstravičnije prijetnje silovanjem, klanjem roditelja, spaljivanjem pred očima porodice, kamenovanjem ?! - Jeste. I svi su na to ćutali. Ili su reagovali sa podsmijehom, seksualnim i vulgarnim šalama i pošalicama.
Djevojci svaka čast na hrabrosti, i na iznošenju personalnog stava na svom privatnom facebook profilu.