Gojeni H wrote:Prica o Busuladzicu mi lici na neku SDA furku. O covjeku zaista ne znam mnogo tako da ne mogu komentarisati, osim da je ocigledno da je jos jedna nevina zrtva komunistickog rezima.
Zaista mi nije jasno cime je bas on zasluzio da ga se neko danas sjeti.
Uzevsi u obzir ovo sto sam u medjuvremenu saznao, ne mislim da su ga trebali strijeljati, ali ne mislim ni da je dobar primjer nevine zrtve komunistickog rezima.
Govor mrznje je i po danasnjim mjerilima krivicno djelo.
Gojeni H wrote:John Cleese wrote:Da su ih ostavili u zivotu, imali bi, svakako, nekakvu priliku, a ovako, sto su za zivota uradili - uradili su.
Rehabilitacija bi znacila afirmaciju onoga zbog cega su kaznjeni, a to je nedopustivo.
Da li su preostro kaznjeni - o tome se da razgovarati, ali da li su trebali biti kaznjeni - naravno da jesu.
Nakon sto sam, na ovoj temi, procitao sta (vi koji o njemu znate mnogo) pisete o Hadziefendicu, mogu reci da sam razvio neku vrstu empatije prema njemu, kao covjeku koji je fatalnim izborom (da podrzi i aktivno ucestvuje u osnivanju jedne SS jedinice) ukaljao svoje ime. Mislim da je on zasluzio da se o njemu govori, zbog boljeg razumijevanja motivacije, prije svega.
Zasto je Hadziefendic trebao biti kaznjen? Zato sto je odbranio svoj narod u trenutku kada ga niko drugi nije mogao ili htio braniti?
O podrsci osnivanju SS divizije se moze raspravljati, ali taj dio njegovog zivota nije vrhunac njegove karijere.
Cak i ljudi koji danas blate njegovo ime mogu zahvaliti istom covjeku sto im je djedo ili babo prezivio cetnicke pokolje.
Hadziefendicev angazman u domobranskoj jedinici ne smatram grijehom, naprotiv, imajuci u vidu njegove dobre razloge i praksu (o kojoj sam vise saznao na ovoj temi) - pa za to ga nisu teretili cak ni oni koji su mu sudili.
Ne mogu, medjutim, reci isto i za njegovu ulogu u osnivanju 13. SS divizije, jer u tome ne vidim nista dobro. Bio je to pogresan izbor u svakom smislu i fatalan, zaista.
A ovo mi je ostalo nejasno...
U optuznici spominju i nekakvu kaznenu ekspediciju "protiv partizana i naroda u Šibošnici" '41...
Znas li ti nesto o tome? (Pokusavao sam pronaci detaljniju informaciju, ali bezuspjesno, pa sam odustao.)
Gojeni H wrote:John Cleese wrote:Zasto se niko nije sjetio da predlozi da neka ulica ili obrazovna institucija s ponosom nosi ime Derviša Korkuta?
Bio je to intelektualac, vjernik, naucni radnik, humanista, covjek koji je spasio ne samo neprocjenjivo vrijedno kulturno blago ova zemlje (Hagadu) nego je, dovodeci i sebe i svoju porodicu u smrtnu opasnost, spasio od sigurne smrti mladu Jevrejku (po imenu Mira Papo), krijuci je od ustasa (zbog cega ga je Jad vasem proglasio Pravednikom medju narodima), covjek koji je (koliko znam) posve nevin bio zrtva postratnog jugoslovenskog rezima i kome su nezasluzeno oduzeta gradjanska prava...
Zasto se niko nije sjetio covjeka koji je zasluzio da bude upamcen i cije ime znaci promociju pravih ljudskih vrijednosti koje ovo nesretno covjecanstvo i inace tako lako zaboravlja?
Zasto se niko nije sjetio Besima Korkuta, Dervišovog brata, covjeka koji je preveo Kur'an na bosanski jezik?
Zar ti ljudi nisu zasluzili da pamtimo njihova imena i djela?
(U Sarajevu postoji samo ulica Porodice Korkut, a nalazi se izmedju Brijesca i Zabrdja...)
Dobro pitanje.
Ako neko zeli na taj nacin (imenovanjem ulica, obrazovnih institucija...) sacuvati od zaborava nevine zrtve komunistickog rezima, treba izabrati ljude koji su zaista i bili nevine zrtve komunistickog rezima, a Derviš Korkut je bio i mnogo vise od toga
Treba i inace od zaborava sacuvati intelektualce i naucne radnike, ali one koji su to zasluzili ostavivsi iza sebe djelo zaista vrijedno pamcenja, ljude poput Besima Korkuta.