Burkini, Evropa i demokratija

Post Reply
seln

#851 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by seln »

tututuuuu wrote:
seln wrote:
tututuuuu wrote:
A cuj, najlakse je bacati supljake o vjerskim pravima i inim pravima i prozivate sve i svakog za fasizam. Ovo se sve i dogadja jer svi ti sto probleme po Francusoj rade znaju da su zasticeni pod tom izlikom vjerskih prava, pa se na to uvijek vade, iako ih u biti zaboli briga za bilo kakva prava drugih, zapravo voljeli bi da ih uopce nemaju. Sta ti mislis, hipotetski, da ovakvi u Fra. postanu vecina? Za koliko bi zabranili kupanje u kupacim? Mislis da ne bi? I to bi bio tek djelic tog sto bi oni zabranili.
upravo je u tome stvar, da se pod vjerkim pravima u ovom slucaju krije najobicniji radikalizam. Francuska je ozbiljna zemlja, niti je kad bila fasisticka, naprotiv, i malo mi je smijesno da je neko iz BiH proziva za fasizam osobito u trenutcima kad je u samo par mjeseci bilo vise teroristickih napada i stotine mrtvih ni krivih ni duznih ljudi, a sve pod plastom vjere.

Da se krese prava, da, ali nekad je to jednostavno nuznost za bolje dobro i sigurnost sireg drustva.
Ne znam jesi li ti ( a i ostali "branioci sekularizma") primjetio da se ljudi u demokratskim zemljama vec deceniju i po bez otpora odricu mnogih gradjanskih prava, stecenih u vjekovnoj mukotrpnoj borbi. I sve to zbog neke imaginarne "opasnosti" koja se nadvila nad njih.
Drazava im smije zabraniti sve i svasta, samo ako ce im u zamjenu dati lazni osjecaj sigurnost.
Jos jedna vazna tekovina humanizma se polako gubi - solidarnost.
Otpustaju druge; pa sta, sigurno su lijeni. Progone druge; pa sta, sigurno su teroristi.
Ko tolerise radikalne propvjednike? Zasto ih ne napucaju nogom u dupe, da u sirokom luku odlete u pustinju?
I kako njihov radikalizam opravdava zabranu burkinija i kakva je to nuznost?
Zar ne bi bilo lakse protjerati radikalne propovjednike?
Neee, pocecemo graditi kucu od krova, ljepse izgleda.
pa nisu samo burkiniji. zabranili su marame u skolama, burke opcenito... Ja kako stvar vidim na taj nacin bi se razbio taj mentalni geto u kojem ti ljudi zive. oni zive u Francuskoj ali jos su uvijek negdje na B. istoku mentalno.

ne znam za te propovjednike. vjerovatno i oni imaju neko foru krsenja ljudskih prava. mozda imaju drzavljanstvo.

eto, ne znam ni sam sta bih mislio... ali od nekud se mora krenuti. i ova zena sto je na plazi skinula taj burkini, govori ipak da njoj i nije toliko do burkinija, kad je izabrala radje da ostane na plazi nego da ode kuci u burkiniju. mozda ju je neko prisili da ga uopce nosi.
Ma ja, vazno je da su razbili "mentalni geto", a banlieue, kao pravi geto, moze da ostane.
Meni linija razdvajanje ide kod prisile. Je li pod prisilom - skidaj, i to policijski.
ABH017

#852 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

tututuuuu wrote:
seln wrote:
tututuuuu wrote: A cuj, najlakse je bacati supljake o vjerskim pravima i inim pravima i prozivate sve i svakog za fasizam. Ovo se sve i dogadja jer svi ti sto probleme po Francusoj rade znaju da su zasticeni pod tom izlikom vjerskih prava, pa se na to uvijek vade, iako ih u biti zaboli briga za bilo kakva prava drugih, zapravo voljeli bi da ih uopce nemaju. Sta ti mislis, hipotetski, da ovakvi u Fra. postanu vecina? Za koliko bi zabranili kupanje u kupacim? Mislis da ne bi? I to bi bio tek djelic tog sto bi oni zabranili.
upravo je u tome stvar, da se pod vjerkim pravima u ovom slucaju krije najobicniji radikalizam. Francuska je ozbiljna zemlja, niti je kad bila fasisticka, naprotiv, i malo mi je smijesno da je neko iz BiH proziva za fasizam osobito u trenutcima kad je u samo par mjeseci bilo vise teroristickih napada i stotine mrtvih ni krivih ni duznih ljudi, a sve pod plastom vjere.

Da se krese prava, da, ali nekad je to jednostavno nuznost za bolje dobro i sigurnost sireg drustva.
Ne znam jesi li ti ( a i ostali "branioci sekularizma") primjetio da se ljudi u demokratskim zemljama vec deceniju i po bez otpora odricu mnogih gradjanskih prava, stecenih u vjekovnoj mukotrpnoj borbi. I sve to zbog neke imaginarne "opasnosti" koja se nadvila nad njih.
Drazava im smije zabraniti sve i svasta, samo ako ce im u zamjenu dati lazni osjecaj sigurnost.
Jos jedna vazna tekovina humanizma se polako gubi - solidarnost.
Otpustaju druge; pa sta, sigurno su lijeni. Progone druge; pa sta, sigurno su teroristi.
Ko tolerise radikalne propvjednike? Zasto ih ne napucaju nogom u dupe, da u sirokom luku odlete u pustinju?
I kako njihov radikalizam opravdava zabranu burkinija i kakva je to nuznost?
Zar ne bi bilo lakse protjerati radikalne propovjednike?
Neee, pocecemo graditi kucu od krova, ljepse izgleda.
pa nisu samo burkiniji. zabranili su marame u skolama, burke opcenito... Ja kako stvar vidim na taj nacin bi se razbio taj mentalni geto u kojem ti ljudi zive. oni zive u Francuskoj ali jos su uvijek negdje na B. istoku mentalno.

ne znam za te propovjednike. vjerovatno i oni imaju neko foru krsenja ljudskih prava. mozda imaju drzavljanstvo.

eto, ne znam ni sam sta bih mislio... ali od nekud se mora krenuti. i ova zena sto je na plazi skinula taj burkini, govori ipak da njoj i nije toliko do burkinija, kad je izabrala radje da ostane na plazi nego da ode kuci u burkiniju. mozda ju je neko prisili da ga uopce nosi.
Šta da radimo sa ženama koje su rođene u porodicama, koje gaje kršćanske tradicionalne vrijednosti, unazad nekoliko generacija, a koje konvertuju na Islam i odluče da obuku hidžab kad krenu u grad ili burkini na plažu?
seln

#853 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by seln »

ABH017 wrote:
detroit-mercy wrote:
ABH017 wrote: :D
Mislim... Znaš li pročitati šta je napisano?
Je li ih kamenuje vjera ili neko ko je uzeo vlast u svoje ruke?
Kad spomeneš probleme u drugačije uređenom sistemu, onda je kriv onaj što je na vlasti. A ovamo je sistem. Ma hajde.. :-)
Ti sto su uzeli vlast u svoje ruke tvrde da pravila i zakone crpe iz ............. (popuniti prazninu) :mrgreen: .
Također i ovi iz sekularnih društava, tvrde da pravila i zakone crpe iz ........... (imaš iskustva u popunjavanju praznina). :D
Daaa, zemlja slobode koja se poziva na boga i u kojoj se predsjednik zaklinje sa rukom na Bibliji.
A Biblija... jebo Game of Thrones.
Connaisseur Karlin

#854 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Connaisseur Karlin »

seln wrote:
LolaLola wrote:
Na kraju krajeva, zna se u cemu se ide na plazu.
ZnO se....

Image
bilo pa proslo , zene uvijek meta :D

a vidi ovo:

Image

http://www.pri.org/stories/2014-09-01/n ... -seriously

:D
HAVANA

#855 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by HAVANA »

Sta ono onaj mudonja mjeri? Al fakat su ove zene vazda jebavali.Nije lako bit zena.Sto jada i diktata im nad glavom.I haj ih ne posalji sve u pm. :-) Vazda mudonje nesta odredjuju,mjere,diktiraju...a oni jebase,popise... boga oca...Ko penis mu dao za pravo,lovac,muzevan...
seln

#856 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by seln »

Pronadji deset razlika...

Image

Image
S4mpion

#857 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by S4mpion »

Francuska se više i ne trudi iako evropska načela nalažu da fašizam mora biti sakriven.

Možda bi bilo dobro bijelim trakama obilježiti one koji su nasilno svučeni od strane francuskih fašista?
HAVANA

#858 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by HAVANA »

Nema razlika.Jebu ih u mozak diktatima i pravilima,skini se,obuci se,umotaj se,odmotaj se,skuhaj,operi,rodi,odgoji...kako gdje i na kojoj strani svijeta.Ne moze joj bit fino u ovom na madjaru da jebe rak raka.Ko ne vjeruje nek proba.A hadzo hladi jajca...
HAVANA

#859 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by HAVANA »

Eki mene sto drzim zenama stranu. :lol: Nesta se zadumo.
tututuuuu

#860 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by tututuuuu »

ABH017 wrote:
tututuuuu wrote:

Šta da radimo sa ženama koje su rođene u porodicama, koje gaje kršćanske tradicionalne vrijednosti, unazad nekoliko generacija, a koje konvertuju na Islam i odluče da obuku hidžab kad krenu u grad ili burkini na plažu?
pa i njima zabraniti. nema razlike. i vec sam napisao, ne znam, nije meni drago zbog ovog ali kazem da razumijem ovakve reakcije nakon svega i isticem da to nema veze s tkaninom vec s terorizmom i nedavnim dogadjanjima, pa zato ne znam sto se postavljaju ove nekakve fotografije zena nekad kad da je stvarno u tom komadu odjece na plazi. i kako znati da dobar broje zena to uopce nosi dobrovoljno... jedino se slazem da se uvijek preko zena nekako sve prelama...
Last edited by tututuuuu on 25/08/2016 19:30, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#861 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by hAZNADAR »

seln wrote:
Ovoliko gluposti ni voz ne moze povuci... dakle, samo zato sto vecina smatra nesto debilnim, ima pravo diskriminirati manjinu?
Odnosili se to i na homoseksualce?
I ovo da je burkini proizvod radikalizma, to je Mount Everest gluposti. Smijem se zakleti da su ISIL-ovci protv burkinija i da bi ubili svaku zenu koja ga obuce, dakle, tu ste na istom fonu, samo iz razlicitih pobuda.

Kupanje u dimijama bih i ja zabranio - jer nije higijenski.
Ja sam svoje gluposti barem uredno obrazlozio i naveo vise stavki koje nisi prokomentarisao osim da je glupost po tvom shvatanju. Ma kakav Everest, galaksija hebote, budi malo kreativniji ako ti je mrsko pobijati argumentima moje gluposti.

Nije ISIL izmislio burkini i mi nemamo pojma kakav je zvanican stav ISIL-a o tome.
Ali ISIL i burkini, i vehabije, i nindze,... su proizvod pretjerivanja i zastranjivanja koje mi tumacimo kao radikalizam, fanatizam,.. Ista matrica i isti mentalni sklop moze amnivati Serijat pod ISIL-om i burkini.

Drustva su razlicita. Ne dozivljavaju se burkini, parada ponosa, tekbiranje, tranvestiti,.. u svim drustvima jednako. Mozda se Zapad i navikne na burkini kao sto se polako decenijama navikavao na parade ponosa, golotinju,.. to niko ne zna. Ali trenutno sada je to provokacija i to ljude asocira na radikalizam.
Drustvo se naviklo na hidzabe, nikabe,.. i takve mozes vidjeti da rade na svim mogucim mjestima.
Ali na burkini nije i dokle god same muslimanke, njih 99% to ne rade - niti ce proci prica o islamofobiji, diskriminaciji niti ce se praticiziranje islama ikako moci ubaciti u ovaj kontekst.
Znas li ti da postoji dosta plaza u svijetu, posebno u USA i Italiji gdje redari i policija opominju starke, debele,.. u toplesu da se obuku a mlade cure ne? :mrgreen: Tehnicki gledano jeste diskriminacija ali drustvo je drustvo, hebiga. Uvijek su prednost imali ljudi koji su izgledom privlacili negili oni koji su odbijali i tjerali oko sebe.

A dimije bi znaci zabranio zbog higijene? Otkud ti znas da je zena u dimijama prljavija od neke cice u bikiniju? Mozda uopce nije oznojena, frisko okupana kod kuce, dimije ciste sa strika skinute,.. a cica u bikiniju upravo dosla sa fitnesa. Tako da prica o higijeni ne prolazi - pogotovo u onolikom jezeru poput Panonskog.
Ljudi ne zele dimije u jezeru pored sebe zato sto ih to asicira na primitivizam i pored takvih se ne mogu odmarati, opustiti,... jer nesto im remeti mit i svraca misli na nesto negativno.
Ljudi ne sele burkini pored sebe jer ih to asocira na radikalizam i tjeranja nekog inata, provociranje,.. sa punim pravim. Za razliku od zena u dimijama koje su dosle da se okupaju u Tuzli koje to imaju na sebi stalno i vjerovatno nisu ni svjesne zgrazanja ljudi okolo - cure u burkiniju u drzavi koja ima akutan problem sa radikalizmom - itekako dobro znaju kakvu reakciju njihova pojava izaziva na javnoj plazi. To je maksuzija jarane.
seln wrote:
hAZNADAR, dobio si jos jednu prijateljicu, dao si joj dokaz zaostalosti "balija".
Mislim da je nepotrebno ovdje praviti tabore.
seln

#862 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by seln »

HAVANA wrote:Nema razlika.Jebu ih u mozak diktatima i pravilima,skini se,obuci se,umotaj se,odmotaj se,skuhaj,operi,rodi,odgoji...kako gdje i na kojoj strani svijeta.Ne moze joj bit fino u ovom na madjaru da jebe rak raka.Ko ne vjeruje nek proba.A hadzo hladi jajca...
Ova hanuma ima pravo da u demokratskoj Francuskoj skine burkini i obuce bikini. Ako ga ipak nosi, onda je haman dobrovoljno.
S4mpion

#863 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by S4mpion »

tututuuuu wrote:
pa i njima zabraniti. nema razlike. i vec sam napisao, ne znam, nije meni drago zbog ovog ali kazem da razumijem ovakve reakcije nakon svega i isticem da to nema veze s tkaninom vec s terorizmom i nedavnim dogadjanjima, pa zato ne znam sto se postavljaju ove nekakve fotografije zena nekad kad da je stvarno u tom komadu odjece na plazi. i kako znati da dobar broje zena to uopce nosi dobrovoljno... jedino se slazem da se uvijek preko zena nekako sve prelama...
Način oblačenja nema veze ni sa terorizmom. Nijedna validna veza nije uspostavljena između terorizma i nošenja burkinija na plaži, apsolutno nijedna.
arzuhal

#864 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by arzuhal »

tututuuuu wrote: pa nisu samo burkiniji. zabranili su marame u skolama, burke opcenito... Ja kako stvar vidim na taj nacin bi se razbio taj mentalni geto u kojem ti ljudi zive. oni zive u Francuskoj ali jos su uvijek negdje na B. istoku mentalno.
Slična stvar, ali nekako obrnuta se dešavala prije stotinjak godina. O tome sam saznao kao tinejdžer, srednjoškolac koji voli svašta čitat pa i poeziju. A sama stvar se najbolje upoznaje poezijom, tu se Bitak nudi k'o za kafanskim stolom, što rek'o Heidegger...

Helem, nisam od tada nešto razmišljao o odnosu muslimana, Arapa, islama i - Francuske. Doskora.

Prije tih stotinjak godina Francuska je došla, između ostalih, i u Alžir da donese svjetlo kulture, civilizacije, razuma, itd. Jedan od alžirskih pjesnika čija je pjesma uvrštena u Antologiju veli kako su, kao učenici u osnovnoj školi, učili kako je Sena njihova najljepša rijeka, kako je ovo, ono...Arapski je bio ukolnjen, službeni je bio francuski jezik, žene Alžira, majke, spasile su govorni arapski jezik u Alžiru...

Nisam mogao vjerovati kakav je to bio mentalni sklop Francuza da tako rade, da tako sataru i pogaze kulturu starosjedilaca i tako brutalno nametnu svoju, nadmoćnu, evropejsku, evrocentričnu...Oni žive u Alžiru a ponašaju se kao da su u sred Pariza...Dolazak Hitlera na vlast u Evropi, nakon tog doba evropskog kolonijalizma koji traži priznanje svoje nadmoćnosti nad ružnim, prljavim i zlim, bio je sasvim logičan civilizacijski korak kojim je Evropa išla do njega...

I? Pa šta je za karmu stotinjak godina i činjenica da je sada neko drukčije doba, demokratija, EU, ljubav i sreća na sve strane? Ništa! Ne rekoh ovo da bih nešto o/pravdao time, nego od šege...

Topla preporuka za ljubitelje lijepe riječi:

Image
Connaisseur Karlin

#865 Re: Burkini, Evropa i demokratija

HAVANA wrote:Sta ono onaj mudonja mjeri? Al fakat su ove zene vazda jebavali.Nije lako bit zena.Sto jada i diktata im nad glavom.I haj ih ne posalji sve u pm. :-) Vazda mudonje nesta odredjuju,mjere,diktiraju...a oni jebase,popise... boga oca...Ko penis mu dao za pravo,lovac,muzevan...
:D :kiss:
Men had strict laws to follow also; they were not allowed to go to the beach or pool without wearing a shirt in Atlantic City, New Jersey. The reason for this law is because they didn’t want it to look as if there were “gorillas on our beaches”. It wasn’t until 1937 that men would sport the infamous swim trunks and no shirt look at summer beach events.
ali njih nije niko pipkao :lol:
seln

#866 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by seln »

hAZNADAR wrote:
seln wrote:
Ovoliko gluposti ni voz ne moze povuci... dakle, samo zato sto vecina smatra nesto debilnim, ima pravo diskriminirati manjinu?
Odnosili se to i na homoseksualce?
I ovo da je burkini proizvod radikalizma, to je Mount Everest gluposti. Smijem se zakleti da su ISIL-ovci protv burkinija i da bi ubili svaku zenu koja ga obuce, dakle, tu ste na istom fonu, samo iz razlicitih pobuda.

Kupanje u dimijama bih i ja zabranio - jer nije higijenski.
Ja sam svoje gluposti barem uredno obrazlozio i naveo vise stavki koje nisi prokomentarisao osim da je glupost po tvom shvatanju. Ma kakav Everest, galaksija hebote, budi malo kreativniji ako ti je mrsko pobijati argumentima moje gluposti.

Nije ISIL izmislio burkini i mi nemamo pojma kakav je zvanican stav ISIL-a o tome.
Ali ISIL i burkini, i vehabije, i nindze,... su proizvod pretjerivanja i zastranjivanja koje mi tumacimo kao radikalizam, fanatizam,.. Ista matrica i isti mentalni sklop moze amnivati Serijat pod ISIL-om i burkini.

Drustva su razlicita. Ne dozivljavaju se burkini, parada ponosa, tekbiranje, tranvestiti,.. u svim drustvima jednako. Mozda se Zapad i navikne na burkini kao sto se polako decenijama navikavao na parade ponosa, golotinju,.. to niko ne zna. Ali trenutno sada je to provokacija i to ljude asocira na radikalizam.
Drustvo se naviklo na hidzabe, nikabe,.. i takve mozes vidjeti da rade na svim mogucim mjestima.
Ali na burkini nije i dokle god same muslimanke, njih 99% to ne rade - niti ce proci prica o islamofobiji, diskriminaciji niti ce se praticiziranje islama ikako moci ubaciti u ovaj kontekst.
Znas li ti da postoji dosta plaza u svijetu, posebno u USA i Italiji gdje redari i policija opominju starke, debele,.. u toplesu da se obuku a mlade cure ne? :mrgreen: Tehnicki gledano jeste diskriminacija ali drustvo je drustvo, hebiga. Uvijek su prednost imali ljudi koji su izgledom privlacili negili oni koji su odbijali i tjerali oko sebe.

A dimije bi znaci zabranio zbog higijene? Otkud ti znas da je zena u dimijama prljavija od neke cice u bikiniju? Mozda uopce nije oznojena, frisko okupana kod kuce, dimije ciste sa strika skinute,.. a cica u bikiniju upravo dosla sa fitnesa. Tako da prica o higijeni ne prolazi - pogotovo u onolikom jezeru poput Panonskog.
Ljudi ne zele dimije u jezeru pored sebe zato sto ih to asicira na primitivizam i pored takvih se ne mogu odmarati, opustiti,... jer nesto im remeti mit i svraca misli na nesto negativno.
Ljudi ne sele burkini pored sebe jer ih to asocira na radikalizam i tjeranja nekog inata, provociranje,.. sa punim pravim. Za razliku od zena u dimijama koje su dosle da se okupaju u Tuzli koje to imaju na sebi stalno i vjerovatno nisu ni svjesne zgrazanja ljudi okolo - cure u burkiniju u drzavi koja ima akutan problem sa radikalizmom - itekako dobro znaju kakvu reakciju njihova pojava izaziva na javnoj plazi. To je maksuzija jarane.
seln wrote:
hAZNADAR, dobio si jos jednu prijateljicu, dao si joj dokaz zaostalosti "balija".
Mislim da je nepotrebno ovdje praviti tabore.
Ovo gore ne bih komentirao, previse je gluposti.
Ovo o taborima... tabora je uvijek bilo, neki "mi" protiv nekih "vas".
Ono sto vecina kvaziljevicara ne shvata - prava linija razdvajanja je jos uvijek socijalna. Nista lakse nego nahuskati francusku fukaru na arapsku fukaru. Da, mrzimo nikab, ali bogate Arapkinje su dobrodosle u ekskluzivnim buticima u Nici, sa hidzabom, nikabom, burkinijem, kako god.

Shvatite, jebo vas Trump: elita je uvijek znala da baci kost sirotinji, da se o njoj zabavi i ne pita "zasto ste vi sve bogatiji, a mi sve siromasniji".
Juce komunizam, danas islamizam, a i sutra ce se sigurno naci neki izam.
A bogati klinci na instagramu ce i dalje kenjati u zlatnu cenifu i prati noge sampanjcem. Medju njima nema nacionalnih, rasnih i vjerskih razlika.
Druze se, jebu i zene-udaju samo medju sobom, cisti incest. Zajednicki otac im je kapital.
Connaisseur Karlin

#867 Re: Burkini, Evropa i demokratija

HAVANA wrote:Nema razlika.Jebu ih u mozak diktatima i pravilima,skini se,obuci se,umotaj se,odmotaj se,skuhaj,operi,rodi,odgoji...kako gdje i na kojoj strani svijeta.Ne moze joj bit fino u ovom na madjaru da jebe rak raka.Ko ne vjeruje nek proba.A hadzo hladi jajca...
:lol: :kiss:

nisam znala da je "madjar" sunce :)
Connaisseur Karlin

#868 Re: Burkini, Evropa i demokratija

seln wrote:Pronadji deset razlika...

Image

Image
speedo yes or nou :D

Image
arzuhal

#869 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by arzuhal »

'nači Bože... :mrgreen: ...ja dijete ne bih smio pustit u vodu s ovim oko pasa...a tada to bio vrh sigurnosti od utapanja, garant...

Image
HAVANA

#870 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by HAVANA »

Odo ja u kino,jebo burkini. :D Cao.
LolaLola

#871 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by LolaLola »

U drzavi u kojoj ja zivim, muskarcima je zabranjeno kupanje u speedo gacama. Sve i jedan Balkanjeros je vracen s plaze da se upristoji. I nakon 20 i kusur godina, mnogi se nisu navikli, ali ipak oblace sorc, jer postuju zakon i pravila.
Connaisseur Karlin

#872 Re: Burkini, Evropa i demokratija

arzuhal wrote:
tututuuuu wrote: pa nisu samo burkiniji. zabranili su marame u skolama, burke opcenito... Ja kako stvar vidim na taj nacin bi se razbio taj mentalni geto u kojem ti ljudi zive. oni zive u Francuskoj ali jos su uvijek negdje na B. istoku mentalno.
Slična stvar, ali nekako obrnuta se dešavala prije stotinjak godina. O tome sam saznao kao tinejdžer, srednjoškolac koji voli svašta čitat pa i poeziju. A sama stvar se najbolje upoznaje poezijom, tu se Bitak nudi k'o za kafanskim stolom, što rek'o Heidegger...

Helem, nisam od tada nešto razmišljao o odnosu muslimana, Arapa, islama i - Francuske. Doskora.

Prije tih stotinjak godina Francuska je došla, između ostalih, i u Alžir da donese svjetlo kulture, civilizacije, razuma, itd. Jedan od alžirskih pjesnika čija je pjesma uvrštena u Antologiju veli kako su, kao učenici u osnovnoj školi, učili kako je Sena njihova najljepša rijeka, kako je ovo, ono...Arapski je bio ukolnjen, službeni je bio francuski jezik, žene Alžira, majke, spasile su govorni arapski jezik u Alžiru...

Nisam mogao vjerovati kakav je to bio mentalni sklop Francuza da tako rade, da tako sataru i pogaze kulturu starosjedilaca i tako brutalno nametnu svoju, nadmoćnu, evropejsku, evrocentričnu...Oni žive u Alžiru a ponašaju se kao da su u sred Pariza...Dolazak Hitlera na vlast u Evropi, nakon tog doba evropskog kolonijalizma koji traži priznanje svoje nadmoćnosti nad ružnim, prljavim i zlim, bio je sasvim logičan civilizacijski korak kojim je Evropa išla do njega...

I? Pa šta je za karmu stotinjak godina i činjenica da je sada neko drukčije doba, demokratija, EU, ljubav i sreća na sve strane? Ništa! Ne rekoh ovo da bih nešto o/pravdao time, nego od šege...

"Sega" je sto su muzlimanke kosntanto diksiminirane od strane svoje religijske sredine,a tragedija je da su zene uvije meta diskiinacije bilo koje sredine!
hAZNADAR

#873 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by hAZNADAR »

tututuuuu wrote:

U prosjeku su ljudi na B.I. moderniji i vise zeljni slobode negoli doseljenici na Zapadu. U to sam se vise puta uvjerio prilikom posjeta. Kcerke rodjene na zapadu se pokriju a majke nikad bile - i to je nesto sasvim uobicajeno. Ko zna st je tomu razlog, mozda inat, mozda revolt, mozda pitanje licnog identiteta, mozda uticaj drugacijih tumacenja vjere, mozda bukvalizam gdje ako nesto jesi onda moras svasta nesto,.. ili su dosljaci jednostavno probrani nepismeni dio puka poput nasih nekadasnjih gastarbajtera koji su asfalt prvi put vidjeli u Minhenu.

A ova sto je skinula burkini - je samo egzibicionista i provokator. Ako moze proci - moze, ako ne - hebiga. Da je toliko dosljedna sa burkinijem - fino bi se udaljila sa plaze ili nasla bolje mjesto. Ocigledno je da joj je dolazak bas tu i na taj nacin bio maksuzija.
Fudo387

#874 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Fudo387 »

seln wrote:Pronadji deset razlika...

Image

Image
Kako su samo mocni, zajebani, sa sve utokama za pasom.
I ovo normalno?
Opkolis zenu na plazi naoruzan do zuba i kazes joj skidaj to sa glave?
O jebo mater al' smo napredovali k'o vrsta, halal nam qrac.
Danguba

#875 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Danguba »

Nista.
Valja Ruse zvati, fashizam se povampirio u EU.
Post Reply