Ma ja, vazno je da su razbili "mentalni geto", a banlieue, kao pravi geto, moze da ostane.tututuuuu wrote:pa nisu samo burkiniji. zabranili su marame u skolama, burke opcenito... Ja kako stvar vidim na taj nacin bi se razbio taj mentalni geto u kojem ti ljudi zive. oni zive u Francuskoj ali jos su uvijek negdje na B. istoku mentalno.seln wrote:Ne znam jesi li ti ( a i ostali "branioci sekularizma") primjetio da se ljudi u demokratskim zemljama vec deceniju i po bez otpora odricu mnogih gradjanskih prava, stecenih u vjekovnoj mukotrpnoj borbi. I sve to zbog neke imaginarne "opasnosti" koja se nadvila nad njih.tututuuuu wrote:
A cuj, najlakse je bacati supljake o vjerskim pravima i inim pravima i prozivate sve i svakog za fasizam. Ovo se sve i dogadja jer svi ti sto probleme po Francusoj rade znaju da su zasticeni pod tom izlikom vjerskih prava, pa se na to uvijek vade, iako ih u biti zaboli briga za bilo kakva prava drugih, zapravo voljeli bi da ih uopce nemaju. Sta ti mislis, hipotetski, da ovakvi u Fra. postanu vecina? Za koliko bi zabranili kupanje u kupacim? Mislis da ne bi? I to bi bio tek djelic tog sto bi oni zabranili.
upravo je u tome stvar, da se pod vjerkim pravima u ovom slucaju krije najobicniji radikalizam. Francuska je ozbiljna zemlja, niti je kad bila fasisticka, naprotiv, i malo mi je smijesno da je neko iz BiH proziva za fasizam osobito u trenutcima kad je u samo par mjeseci bilo vise teroristickih napada i stotine mrtvih ni krivih ni duznih ljudi, a sve pod plastom vjere.
Da se krese prava, da, ali nekad je to jednostavno nuznost za bolje dobro i sigurnost sireg drustva.
Drazava im smije zabraniti sve i svasta, samo ako ce im u zamjenu dati lazni osjecaj sigurnost.
Jos jedna vazna tekovina humanizma se polako gubi - solidarnost.
Otpustaju druge; pa sta, sigurno su lijeni. Progone druge; pa sta, sigurno su teroristi.
Ko tolerise radikalne propvjednike? Zasto ih ne napucaju nogom u dupe, da u sirokom luku odlete u pustinju?
I kako njihov radikalizam opravdava zabranu burkinija i kakva je to nuznost?
Zar ne bi bilo lakse protjerati radikalne propovjednike?
Neee, pocecemo graditi kucu od krova, ljepse izgleda.
ne znam za te propovjednike. vjerovatno i oni imaju neko foru krsenja ljudskih prava. mozda imaju drzavljanstvo.
eto, ne znam ni sam sta bih mislio... ali od nekud se mora krenuti. i ova zena sto je na plazi skinula taj burkini, govori ipak da njoj i nije toliko do burkinija, kad je izabrala radje da ostane na plazi nego da ode kuci u burkiniju. mozda ju je neko prisili da ga uopce nosi.
Meni linija razdvajanje ide kod prisile. Je li pod prisilom - skidaj, i to policijski.