Referendum(i) u RS-u

Locked
Rubaija

#851 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Rubaija »

hAZNADAR wrote:
Srpska nacionalisticka matrica je toliko originalna, unikatna i bizarna da joj nema na svijetu slicnoj. Ni u regionu.

Ono sto mene cudi sve ove godine je neprestano pokusavanje izjednacavanja bosnjackog nacionalizma - eksplicitno sa srpskim. Zasto bas sa srpskim? Kada srpski nacionalizam ima mnostvo znacajki koje bosnjacki nema niti naznake.

Sve se svodi na pretpostavke, predvidjanja, pogadjanje buducnosti uz poznate preplika na dobrom smo putu da postanemo kao,.. ili to polako prerasta u .

Pa hebemu misa, kako to da niko ne poistovjecuje hrvatski, albanski, makedonski,.. nacionalizam sa srpskim i pali uzbunu a specijalno Bosnjacima na bilo kakav vid obicnog patriotizma pali alarm o novim cetnicima druge uniforme.
Zato što mi živimo skupa i što su nam Srbi grupa u odnosu na koju se najviše definišemo. Kad pričam o matrici - pričam o njoj kao o ogledalu - pa, na primjer, mi imamo 'posrbljene i pohrvaćene bosanske pravoslavce i katolike', kao što Srbi imaju 'pokatoličene i poturčene Srbe'; imamo furku o jeziku koji su svi ukrali (i to zvuči poznato), imamo novu konstrukciju povijesti u kojoj smo mi konstantno, kroz vijekove, žrtve (i to zvuči poznato) i u kojoj su svi 'protiv nas' (jer smo muslimani), itd. Ima tu pun kofer mitologizacije koja neodoljivo podsjeća na srpsku nacionalističku matricu. Jednostavno, možeš gledati svijet otvorenih očiju i povaditi primjere iz historije, a i ne moraš. Ne volim samo-idealizaciju, ona je u osnovi nezdrava. Bolje je sam sebe oblikovati i kritikovati na vrijeme, nego hvatati se za glavu u nekoj tamo mogućoj (ne i nužnoj) budućnosti.
mg

#852 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by mg »

L u c i f e r wrote:"Kolegij SDA smatra da najavljeni referendum, odnosno odluka Narodne skupštine RS predstavlja najflagrantnije kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma od vremena kad je on potpisan. Ovo je prvi ozbiljan i organizovan pokušaj organizacije antidejtonskog referenduma u RS-u. Predsjednik RS-a Milorad Dodik je izjavio da će prije ili kasnije biti organizovan i referendum o samoopredjeljenju ovog entiteta, a na prošlogodišnjem Kongresu SNSD-a usvojena je deklaracija pod nazivom 'Slobodna i samostalna budućnost i odgovornost' u kojoj se Skupština RS poziva da tokom 2018. godine raspiše referendum o samostalnom statusu RS"

Izetbegović je posljednji korak u tom pravcu, referendum zakazan za 25. septembar ove godine, nazvao "probnim balonom za referendum o otcjepljenju RS-a u BiH".

"Početak rušenja mirovnog sporazuma prihvaćenog u Dejtonu prije 20 godina je početak rušenja mira u BiH i to se planira učiniti 25. septembra ove godine. A rušenje mirovnog sporazuma će neumitno voditi rušenju mira u BiH i vjerovatno u ovom dijelu Evrope, a to se planira učiniti 2018. godine.

Političke snage u RS-u predvođenje Miloradom Dodikom optužio je da rušeći vladavinu zakona, Ustav i državne institucije zemlju vode u bezakonje, haos, anarhiju i nesigurnost.

"Oni to rade već godinama vrlo aktivno, vrijeđajući i provocirajući predstavnike domaćih institucija, OHR i ambasadore zemalja članica Vijeća za implementaciju mira. Odgovor je nikakav ili mlak. Domaće i strane institucije zadužene da štite Ustav BiH, teritorijalni integritet zemlje, vladavinu zakona i suverenitet državnih institucija svojom pasivnošću i nečinjenjem onoga što su dužni učiniti i poduzeti ohrabruju snage destrukcije", izjavio je danas Izetbegović.

Stoga je Kolegij SDA pozvao da se snage zakona energično i odmah suprotstave snagama bezakonja.

"U BiH ne može doći do mirnog razlaza, neka se niko time ne zamajava. U BiH ne može doći ni do kakvog razlaza, ali može doći do konflikata i sukoba", poručio je lider SDA.

:thumbup: :bih:

Seronja sa izraženim političkim diskursom.

Od referenduma ništa nema, Nije bilo prije, neće biti kasnije.

Al nek ode on Dodiku na noge i prvo MMF potpiše iz govana da ga izvadi.

Ko od dva brata djeca da su.
volta dzontra

#853 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by volta dzontra »

Bosnjacki nacionalizam danas ima neke slicnosti sa srpskim devedesetih godina:

temeljni narod - Srbi u Jugi a Bosnjaci u BIH
narod koji je stvorio drzavu - Srbi Jugu a Bosnjaci BiH
narod koji je podnio najvece zrtve - Srbi u NOB, Bosnjaci u BIH
pretjerana viktimizacija - prenapuhan Jasenovac, Bosnjaci ne priznaju ni Tokacino istrazivanje zrtava
vindikacija - pravo da se u novom ratu poravnaju racuni, osveta kao moralni cin (Srbe je prevario Tito a Bosnjake MZ koja ih je zaustavila pred pobjedom)
mracna i genocidna namjera drugih naroda - odnos Srba prema drugim narodim SFRJ i odnos Bosnjaka prema Srbima i Hrvatima u BiH
izjednacavanje stvarne drzave i vlastitog pogleda na buducnost drzave
mit o bliskoj pobjedi i nadmoci - Srbi su pohrlili u rat jer su osjecali da ima za pobjedu treba mjesec dana. Bosnjaci vec najavljuju trenutacni par RS ako dodje do rata
podjeljena vlast nad BIH je uzrok svih problema - za krizu u Jugi su optuzivane republike kao sto bosnjacka politika danas optuzuje hrvatske i srpske separatizme
Rubaija

#854 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Rubaija »

mg wrote:Od referenduma nema ništa, kao što nije bilo ni od Al Quaide, al kad je Bushu trebalo...nikad nije bila jača.
I ja mislim - od pravog referenduma. Taj se, čini mi se, ne može desiti sve dok Srbija ne udje u EU. A nakon toga - ko zna.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#855 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by konektovan »

Srbí su prvaci u nacionalizmu i sovinizmu, a mali je broj onih za koje se to ne moze reci.

poslano sa Sonija Ze
hAZNADAR

#856 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by hAZNADAR »

ze kalanga wrote:
hAZNADAR wrote:
Postoji izvjesna razlika izmedju patriotizma i sovinizma.

Voliti svoju drzavu, naciju, navijati, ponosno isticati simbole, brinuti se, postovati vrijednosti,.. nije isto kao tumaciti druge da nemaju jezika, nemaju nacije, da su dekretom izmisljeni, bivsi otpadnici,.. plus teritorijalne aspiracije.

Srpski nacionalizam je isuvise originalan pa mu nema slicnoga ni u regionu ni u svijetu.

Problem su dakle arsini i to je mentalni problem kod mnogih pa i tebe.
Kada neko Bosnjake posmatra kroz tekovine i tradiciju proslog vijeka, sablon koji se tesko mijenja,.. - onda mu svaka pojava izgleda dramaticno.
Razlika koju neki, već 20 godina svjesno zanemaruju. Nema potrebe da jedan drugoga podučavamo da ima značajna razlika između patriotizma, nacionalizma, šovinizma, klerofašiczma, sociofašizma. ;) To je bespredmetno. Zašto u svakodnevnoj percepciji običnog čovjeka nije?.... Obrazovanje.

Što se tiče srpskog, iz ugla drugih naroda specifičan, originalan, uzgred negativan. Isto je i iz ugla Hrvata, Srbina prema bošnjačkom i obratno. Jer istorija ne počinje ni 1992., ni 1914., ni 1888, ni 1389.... Nacionalizam je star, koliko i čovjek.

Što se ostalog tiče, stvar percepcije.
Nacionalizam je nacionalizam. Šovinizam, šovinizam. Jedan, drugi ili treći, svejedno. Ni za dlaku drugačiji po onog drugog. Pričati da ga nije bilo devedesetih, je isto što i tvrditi da su svi Srbi loši momci. Ili se pozivati na Ćosića s jedne ili Čede Jovanovića, odnosno Selimovića, Musa Ćazima Ćatića ili najnovijeg eksperta s druge.

Poenta je da svako ljudsko biće u sebi ima elemente nacionalizma. Elemente koji neracionalnim radikalnim uvjerenjima mogu preći u šovinizam.
Skandinavci su nacionalisti, obrzovani,.. ali nisu fasisti, sovinisti,..
Ponavljam da se ne radi o uglu i iz kojeg ugla,.. postoji niz opcepoznatih znacajki po kojima je srpski nacionalizam bez primjera u svijetu.
Nacionalizma postoji od 10 vijeka a ne koliko postoji covjek.
Covjek ima u sebi nema elemente nacinalizma,....
ma sta ja to pricam,.... tolike si gluposti ovdje nalupao da ne nevjerovatno. Ne mozes objektivno posmatrati Bosnjake i nemas iste arsine zbog naslijedja zadnjih decenija i popratnih stereotipa. Vrlo poznato i vec vidjeno.
Dalje rasprava po tom pitanju je of topic.
hAZNADAR

#857 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by hAZNADAR »

Rubaija wrote:
hAZNADAR wrote:
Srpska nacionalisticka matrica je toliko originalna, unikatna i bizarna da joj nema na svijetu slicnoj. Ni u regionu.

Ono sto mene cudi sve ove godine je neprestano pokusavanje izjednacavanja bosnjackog nacionalizma - eksplicitno sa srpskim. Zasto bas sa srpskim? Kada srpski nacionalizam ima mnostvo znacajki koje bosnjacki nema niti naznake.

Sve se svodi na pretpostavke, predvidjanja, pogadjanje buducnosti uz poznate preplika na dobrom smo putu da postanemo kao,.. ili to polako prerasta u .

Pa hebemu misa, kako to da niko ne poistovjecuje hrvatski, albanski, makedonski,.. nacionalizam sa srpskim i pali uzbunu a specijalno Bosnjacima na bilo kakav vid obicnog patriotizma pali alarm o novim cetnicima druge uniforme.
Zato što mi živimo skupa i što su nam Srbi grupa u odnosu na koju se najviše definišemo. Kad pričam o matrici - pričam o njoj kao o ogledalu - pa, na primjer, mi imamo 'posrbljene i pohrvaćene bosanske pravoslavce i katolike', kao što Srbi imaju 'pokatoličene i poturčene Srbe'; imamo furku o jeziku koji su svi ukrali (i to zvuči poznato), imamo novu konstrukciju povijesti u kojoj smo mi konstantno, kroz vijekove, žrtve (i to zvuči poznato) i u kojoj su svi 'protiv nas' (jer smo muslimani), itd. Ima tu pun kofer mitologizacije koja neodoljivo podsjeća na srpsku nacionalističku matricu. Jednostavno, možeš gledati svijet otvorenih očiju i povaditi primjere iz historije, a i ne moraš. Ne volim samo-idealizaciju, ona je u osnovi nezdrava. Bolje je sam sebe oblikovati i kritikovati na vrijeme, nego hvatati se za glavu u nekoj tamo mogućoj (ne i nužnoj) budućnosti.
Priznajem da sam to primijetio kod nekih. Mislim na boldirano.
Ali niti sebe definisem u osnosu na koga niti ikoga znam.

Ljudi vise ne zive zajedno i ne poznajemo se kao nekada. Dijasopora danas poznaje neke druge narode, a u BiH je svako u svom toru i za ostale zna preko stereotipa.

Mozda se ti definises u odnosu na Srbe... ali ako si nasao slicnosti u nacionalizmu - onda imas razloga za zabrinutost.
elcaliente

#858 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by elcaliente »

Vecini Bosnjaka je ovaj referendum totalno nevazan, niti ce izaci na njega. Evo ja imam prijatelja porijeklom iz Foce a skrasio se kod nas u Ze. Ima tamo neku vikendicu ode ponekada tamo, ja ga bas pitam hoce li izaci na referendum on kaze da ga to neinteresuje jer se ne misli vise ikada vratiti u Focu.
Last edited by elcaliente on 15/08/2016 19:55, edited 1 time in total.
Rubaija

#859 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Rubaija »

hAZNADAR wrote:
Rubaija wrote:Zato što mi živimo skupa i što su nam Srbi grupa u odnosu na koju se najviše definišemo. Kad pričam o matrici - pričam o njoj kao o ogledalu - pa, na primjer, mi imamo 'posrbljene i pohrvaćene bosanske pravoslavce i katolike', kao što Srbi imaju 'pokatoličene i poturčene Srbe'; imamo furku o jeziku koji su svi ukrali (i to zvuči poznato), imamo novu konstrukciju povijesti u kojoj smo mi konstantno, kroz vijekove, žrtve (i to zvuči poznato) i u kojoj su svi 'protiv nas' (jer smo muslimani), itd. Ima tu pun kofer mitologizacije koja neodoljivo podsjeća na srpsku nacionalističku matricu. Jednostavno, možeš gledati svijet otvorenih očiju i povaditi primjere iz historije, a i ne moraš. Ne volim samo-idealizaciju, ona je u osnovi nezdrava. Bolje je sam sebe oblikovati i kritikovati na vrijeme, nego hvatati se za glavu u nekoj tamo mogućoj (ne i nužnoj) budućnosti.
Priznajem da sam to primijetio kod nekih. Mislim na boldirano.
Ali niti sebe definisem u osnosu na koga niti ikoga znam.

Ljudi vise ne zive zajedno i ne poznajemo se kao nekada. Dijasopora danas poznaje neke druge narode, a u BiH je svako u svom toru i za ostale zna preko stereotipa.

Mozda se ti definises u odnosu na Srbe... ali ako si nasao slicnosti u nacionalizmu - onda imas razloga za zabrinutost.
Niko se ne definiše svjesno u odnosu na drugoga, već nesvjesno. To 'definisanje' se puno češće pojavljuje u obliku 'ja nisam kao ON', nego u obliku identifikacije. Duga tema, pa da ne idemo off topic.

Ja se ne 'osjećam' u kolektivnom smislu, to mi je prilično strano. Otpor prema obaveznom 'definisanju', šta li. :)
muha_sa

#860 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by muha_sa »

elcaliente wrote:Vecini Bosnjaka je ovaj referendum totalno nevazan, niti ce izaci na njega. Evo ja imam prijatelja porijeklom iz Foce a skrasio se kod nas u Ze. Ima tamo neku vikendicu ode ponekada tamo, ja ga bas pitam hoce li izaci na referendum on kaze da ga to neinteresuje jer se misli vise ikada vratiti u Focu.

imal neko da se vratio :?
Ripicipi

#861 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Ripicipi »

Sam Bakir je ovo i zakuhao, totalno nevazno pitanje je pokrenuo pred ustavnim sudom i sada imamo ovo.
Ili je ovo sve dio nekog plana, ili je stvarno glup.
Last edited by Ripicipi on 15/08/2016 19:58, edited 1 time in total.
elcaliente

#862 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by elcaliente »

Neznam ima li neko,ali kod vecine Bosnjaka ne postoji ni zelja da se vrate. Zive u novim sredinama i dobro im je. Vecina ih uopste nije zainteresovana za dogadjanja na njihovoj rodnoj grudi, isloristli su medzunarodnu pomoc za obnovu objekata i sada gledaju da to prodaju i kupe stan u federaciji.Zato i kazem velika se prasina dize od strane nas oko necega a uopste Bosnjaci niti zive niti zele da zive tamo.
SkyLimit

#863 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by SkyLimit »

Istinita priča sa početka maja 1992. godine:

Srbi su iznenada napali i sa tenkovima, transporterima i pješadijom doveli jedno bošnjačko selo u poluokruženje i počeli pozivati na predaju. Većina stanovništva se dala u izvlačenje i bijeg. Jedina grupa naoružanih muškaraca je tokom izvlačenja naišla na nekoliko neprijateljskih vojnika koji su držali položaje a nisu ih vidjeli. Iako je je bilo pet na jednog, odlučili su da ne ulaze u sukob već su napravili zaokret i teškim i neprohodnim pravcem široko ih zaobišli da ne riskiraju kontakt. Da su ih likvidirali, prošli bi za 15 minuta onaj put koji se ovako odužio na pola dana. I kad su poslije nekog vremena ispričali ovaj doživljaj, neko ih je upitao "A što jednostavno niste poubijali te vojnike?", na šta je jedan iz ove grupe odgovorio:"Nismo tada još uvijek bili sigurni da je 100% počelo".

Elem čini se da će se to dogoditi Bošnjacima ponovno. I kad im tenkovi uđu u naselja, oni još uvijek neće biti sigurni jel' to 100% "počelo".
benjen

#864 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by benjen »

Ode radit u Njemacku slegne se ko zadnja para nigdje ga nema ne pozna jel mu sef Mehmed ili Claus radi svi zadovoljni.
Yebo majku nemoguce da ovdje na ovim prostorima niko ne valja ni Slovenac ni Makedonac ni Albanac ni Hrvat ni Madjar ni Bosnjak a samo da su jedni ispravni.To da bi funkcionisalo mora zivit u konstantnom stresu i psihozi od neceg,vikendom ujutro dok sav svijet gleda crtane na rtrs ili bn ide domaci ratni film o 2 svjetskom ratu ili neka od melodrama o paorima za vrijeme Turske :lol:
Last edited by benjen on 15/08/2016 19:57, edited 1 time in total.
Ripicipi

#865 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Ripicipi »

elcaliente wrote:Neznam ima li neko,ali kod vecine Bosnjaka ne postoji ni zelja da se vrate. Zive u novim sredinama i dobro im je. Vecina ih uopste nije zainteresovana za dogadjanja na njihovoj rodnoj grudi, isloristli su medzunarodnu pomoc za obnovu objekata i sada gledaju da to prodaju i kupe stan u federaciji.Zato i kazem velika se prasina dize od strane nas oko necega a uopste Bosnjaci niti zive niti zele da zive tamo.
Bosnjaka ima preko 100 hiljada u RS-u.
Last edited by Ripicipi on 15/08/2016 20:00, edited 1 time in total.
elcaliente

#866 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by elcaliente »

Uostalom sta mene kao Bosnjaka iz Ze tangira dali je dan Rs 9 ili 18. Januar alo vec Bosnjake porojeklom iz sadasnjeg Rs to neintersuje.
I ja mislim da je Bake povukao los potez stavljajuci to pred ustavni sud.
elcaliente

#867 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by elcaliente »

Ripicipi wrote:
elcaliente wrote:Neznam ima li neko,ali kod vecine Bosnjaka ne postoji ni zelja da se vrate. Zive u novim sredinama i dobro im je. Vecina ih uopste nije zainteresovana za dogadjanja na njihovoj rodnoj grudi, isloristli su medzunarodnu pomoc za obnovu objekata i sada gledaju da to prodaju i kupe stan u federaciji.Zato i kazem velika se prasina dize od strane nas oko necega a uopste Bosnjaci niti zive niti zele da zive tamo.
Pricas gluposti, Bosnjaka ima preko 100 hiljada u RS-u.
Koliko ih ima porijeklom iz Rs izvan Rsa? Ako im je stalo neka se vrate i ostvare svoja prava.
Ripicipi

#868 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Ripicipi »

elcaliente wrote:
Ripicipi wrote:
Pricas gluposti, Bosnjaka ima preko 100 hiljada u RS-u.
Koliko ih ima porijeklom iz Rs izvan Rsa? Ako im je stalo neka se vrate i ostvare svoja prava.
Niko ne ocekuje da se svi vrate, cak ni vecina da se vrati, ali nije bas ni mali broj Bosnjaka koji tamo zive.
hAZNADAR

#869 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by hAZNADAR »

volta dzontra wrote:Bosnjacki nacionalizam danas ima neke slicnosti sa srpskim devedesetih godina:

temeljni narod - Srbi u Jugi a Bosnjaci u BIH
narod koji je stvorio drzavu - Srbi Jugu a Bosnjaci BiH
narod koji je podnio najvece zrtve - Srbi u NOB, Bosnjaci u BIH
pretjerana viktimizacija - prenapuhan Jasenovac, Bosnjaci ne priznaju ni Tokacino istrazivanje zrtava
vindikacija - pravo da se u novom ratu poravnaju racuni, osveta kao moralni cin (Srbe je prevario Tito a Bosnjake MZ koja ih je zaustavila pred pobjedom)
mracna i genocidna namjera drugih naroda - odnos Srba prema drugim narodim SFRJ i odnos Bosnjaka prema Srbima i Hrvatima u BiH
izjednacavanje stvarne drzave i vlastitog pogleda na buducnost drzave
mit o bliskoj pobjedi i nadmoci - Srbi su pohrlili u rat jer su osjecali da ima za pobjedu treba mjesec dana. Bosnjaci vec najavljuju trenutacni par RS ako dodje do rata
podjeljena vlast nad BIH je uzrok svih problema - za krizu u Jugi su optuzivane republike kao sto bosnjacka politika danas optuzuje hrvatske i srpske separatizme
-Sta ti je temeljnji narod?,
-Bosnjaci znaju da nisu sami stvorili drzavu a i slave dan zavnBiH,
-najvece zrtve su cinjenica kod obje strane, samo sa razlikom sto su u jednom slucaju kaznjene ili zabranjene politike koje su napravile zlocine a u drugom ne,
-nema poravnanja racuna kod Bosnjaka osim kod pojedinaca koji trebaju pred lice pravde,
-Bosnjacima ne mozes ni izbliza naci razloga za koje bi neko ih mogao definisati kao mracne genocidnih namjera buduci da su imali sansi za to a zna se kako su se ponijeli,
-mit o pobjedi naroda koji sa sigurne baze osvaja druge republike i naroda koji sa 20% pokusava opstati u sopstvenoj bazi nije isto,
-za kraj - YU i BiH nisu isto - ni izbliza.
Novi_Nick

#870 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Novi_Nick »

BIH

Izetbegović: Referendum o Danu RS-a je probni balon za referendum o otcjepljenju

Piše: A. P./Klix.ba prije 1h 29 min

Izetbegović: Referendum o Danu RS-a je probni balon za referendum o otcjepljenju 181
Današnji kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) održan u Sarajevu kao glavnu temu imao je najavu referenduma o Danu Republike Srpske, a lider ove stranke Bakir Izetbegović kazao je kako ova odluka predstavlja klasično kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Image
1 / 4
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

"Kolegij SDA smatra da najavljeni referendum, odnosno odluka Narodne skupštine RS predstavlja najflagrantnije kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma od vremena kad je on potpisan. Ovo je prvi ozbiljan i organizovan pokušaj organizacije antidejtonskog referenduma u RS-u. Predsjednik RS-a Milorad Dodik je izjavio da će prije ili kasnije biti organizovan i referendum o samoopredjeljenju ovog entiteta, a na prošlogodišnjem Kongresu SNSD-a usvojena je deklaracija pod nazivom 'Slobodna i samostalna budućnost i odgovornost' u kojoj se Skupština RS poziva da tokom 2018. godine raspiše referendum o samostalnom statusu RS"

Izetbegović je posljednji korak u tom pravcu, referendum zakazan za 25. septembar ove godine, nazvao "probnim balonom za referendum o otcjepljenju RS-a u BiH".

"Početak rušenja mirovnog sporazuma prihvaćenog u Dejtonu prije 20 godina je početak rušenja mira u BiH i to se planira učiniti 25. septembra ove godine. A rušenje mirovnog sporazuma će neumitno voditi rušenju mira u BiH i vjerovatno u ovom dijelu Evrope, a to se planira učiniti 2018. godine.

Političke snage u RS-u predvođenje Miloradom Dodikom optužio je da rušeći vladavinu zakona, Ustav i državne institucije zemlju vode u bezakonje, haos, anarhiju i nesigurnost.

"Oni to rade već godinama vrlo aktivno, vrijeđajući i provocirajući predstavnike domaćih institucija, OHR i ambasadore zemalja članica Vijeća za implementaciju mira. Odgovor je nikakav ili mlak. Domaće i strane institucije zadužene da štite Ustav BiH, teritorijalni integritet zemlje, vladavinu zakona i suverenitet državnih institucija svojom pasivnošću i nečinjenjem onoga što su dužni učiniti i poduzeti ohrabruju snage destrukcije", izjavio je danas Izetbegović.

Stoga je Kolegij SDA pozvao da se snage zakona energično i odmah suprotstave snagama bezakonja.

"U BiH ne može doći do mirnog razlaza, neka se niko time ne zamajava. U BiH ne može doći ni do kakvog razlaza, ali može doći do konflikata i sukoba", poručio je lider SDA.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbego ... /160815108

==========================================================================================================================

KONTRAPRODUKTIVNE PRIJETNJE SREBRENICKIM KONTRA-REFERENDUMOM

ZASTO SADIK AHMETOVIC NEPOTREBNO PRIJETI SREBRENICKIM KONTRA-REFERENDUMOM?!

Ne treba nikakav srebrenicki referendum, neka samo usvoje Odluku o izdvajanju Srebrenice iz RS-a koju su pripremili jos 2007 godine poslije presude za genocid. Referendumi nemaju legalnu snagu kao odluke drzavnog organa, tj. opstine. Jedino je nas Referendum na nivou cijele BiH, koji je je odrzan 1. marta 1992 godine, prije rata, genocida i prisile, imao pravne konzekvence.

Taj referndum je bio legalan, te ga je svijet priznao, dok istovremeno tadasnji srpski referendum nije imao nikakvu pravnu snagu, jer je bio ilegalan. Svijet nece priznati ilegalni srpski referendum ni sada uzalud ce ga oni odrzavati.

Tada, na legalnom referendumu 1992., kojega je svijet odobrio, je narod slobodno iskazao svoju volju da zivi u jedinstvenoj Bosni i Hercegoivni. Mi se samo moramo boriti za implementaciju rezultata toga referenduma, a to znaci ne smijemo popustati Srbima u njihovom separatizmu, tacnije ne smijemo usvajati zakone u Parlamentu BiH kojima se RS-u daju sve vece ovlasti.

Svaki novi referendum na nivou cijele BiH bih bi znacio priznanje srpskog referenduma, njegovu legalizaciju, i ujedno odricanje od naseg legalnog referenduma iz 1992. Budimo veoma oprezni. Ako bi mi na srpski referendum odgovorili nekim nasim referendumom, mi bi u stvari pristali da se natjecemo referendumima i to RS-u odgovara, jer njihov referendum je nelegalan, nema pravnu snagu. Tako bi mi sa zakonitog puta rjesavanja srpskog nelegalnog referenduma, presli na nezakoniti, na neko nadmetanje referndumima. Tako bi mi nasu legalnu poziciju srozali do njihove ilegalne. Mi samo trebamo NE priznati u Parlamentu BiH rezultate tog njihovog referenduma i neka trose pare uzalud.

Bakir Izetbegovic i SDA ovo sve dobro znaju i namjerno ili slucajno nebi smjeli da urade nista pogresno.
breuer

#871 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by breuer »

hAZNADAR wrote:-za kraj - YU i BiH nisu isto - ni izbliza.
dakle, ne postoje slicnije pojave u politici...
hAZNADAR

#872 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by hAZNADAR »

elcaliente wrote:Uostalom sta mene kao Bosnjaka iz Ze tangira dali je dan Rs 9 ili 18. Januar alo vec Bosnjake porojeklom iz sadasnjeg Rs to neintersuje.
I ja mislim da je Bake povukao los potez stavljajuci to pred ustavni sud.
Mene iz Banjaluke (mrzim reci iz RS) itekako tangira taj referendum i proslava tog dana i itekako me interesuje.

Ali godinama zivim sa mnogo gorim stvarima poput krsne slave grada, ime naselja umjesto Seher je Srpske Toplice, brisanje bosanskog prefiksa iz gradova, zabrana bosanskog jezika u knjizicama,...

Tako da postavljam pitanje zasto odjednom buka oko ovoga kada znamo jako dobro da ce proci silom kao i mnogo toga do sada u RS. Sjeca li se ko rasprave oko grba RS koliko su se koplja lomila i na kraju RS ladno nametne PC grb kao privremeni - i to i ostade. Ovaj referendum kao i pitanje je toliko glupo da je za nevjerovati.

Pa s'toga cudi zasto je Bakir bas ovo stavio pred sud. Ili ima nesto dobro za nas na umu, ili pomaze Dodiku da dobije izbore.
hAZNADAR

#873 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by hAZNADAR »

breuer wrote:
Takvo sto govore samo Srbi i Jugosloveni.

Nepotrebno je totalno objasnjavati i kroz historijski, i politicki, i kulturoloski, i geografski, i etnografski, i tradicionalni,... kontekst razlike izmedju BiH i YU. Znam samo da oni koji to rade omalovazavaju BiH preveci od nje tek sporazumnu uniju novijeg doba.
Ripicipi

#874 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Ripicipi »

hAZNADAR wrote: Pa s'toga cudi zasto je Bakir bas ovo stavio pred sud. Ili ima nesto dobro za nas na umu, ili pomaze Dodiku da dobije izbore.
To sam i ja slicno rekao, totalno bespotrebno pitanje u ovome trenutku, pored toliko stvarnih problema kao npr. pitanje bosanskog jezika, on gura jebeni dan rs-a pred sud i sada imamo referendum.
Prije mislim da je naivan i glup, nego da ima neki plan, a i da je imao plan, to je ocigledno da osnazi Dodika jer Bosnjaci nikakve koristi od tog pitanja realno nemaju.
Last edited by Ripicipi on 15/08/2016 20:21, edited 1 time in total.
LBVIEW

#875 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by LBVIEW »

breuer wrote:
Za tebe kao Srbina svakako. :lol:
Locked