Zašto mrzimo Izrael?

Hafis

#851 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Hafis »

Tito_i_Partija wrote:
Realno, nase suosjecanje sa palestincima se ne moze tako lahko naci u arapskom svijetu. Niko od arapa koji je u stanju da nesto uradi, pogotovo bogatije zemlje k'o sto su zaljevske monarhije, ne voli palestince. Cak stavise, vise pomoci palestini dolazi od zapadno-evropskih zemalja nego od arapskih.
Nije mi jasno da još postoje ideje o postojanju nekave solidarnosti.
Arapski svijet je u razdoblju od II svjetskog rata nepovratno je politički podijeljen u nekoliko desetina država i od početne panarapske priče o ujedinjenju danas nije ostalo ništa. Sadašnje arapske države, manje-više uglavnom totalitarni režimi, imaju svoje političke interese a posljedično tome i međusobne odnose koji sežu sve do otvorenog neprijateljstva. I sad od tog kolopleta raznoraznih interesa i političkih fikcija pronaći jedan zajednički stav i konkretan iskorak kad je u pitanju jedan davni, gotovo zaboravljeni problem u vidu palestinskog pitanja. Nema od te ''bratske'' arapske pomoći ništa, niti će ikada biti.
Inače, što se tiče politike guranja svojih ciljeva kroz višedesetljetno besplodno pregovoranje Izraelci su velemajstori bez premca na planetu.
Tako da danas Palestinci svoj zacrtani cilj mogu izboriti samo oružjem, jer su ga oružjem i izgubili. Sve ostalo je gubljenje vremena.
seln

#852 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by seln »

Hafis wrote: Tako da danas Palestinci svoj zacrtani cilj mogu izboriti samo oružjem, jer su ga oružjem i izgubili. Sve ostalo je gubljenje vremena.
:shock: :shock: :shock: :shock:
Dok sam kliknuo na kvotiranje, ti si vec promijenio sliku u avataru.
Imas li neki skript ili si stvarno badavan?

Vezano za temu...
mogu pobijediti na jos jedan nacin: demografijom. Stopa rasta jevrejskog stanovnistva ( sa izuzetkom ultraortodoksnih) je slicna srednjoevropskoj.
Stopa rasta arapskog stanovnistva je bliskoistocna. Vec sada je svaki peti stanovnik Izraela Arap.
Hafis

#853 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Hafis »

seln wrote:
Hafis wrote: Tako da danas Palestinci svoj zacrtani cilj mogu izboriti samo oružjem, jer su ga oružjem i izgubili. Sve ostalo je gubljenje vremena.

Vezano za temu...
mogu pobijediti na jos jedan nacin: demografijom. Stopa rasta jevrejskog stanovnistva ( sa izuzetkom ultraortodoksnih) je slicna srednjoevropskoj.
Stopa rasta arapskog stanovnistva je bliskoistocna. Vec sada je svaki peti stanovnik Izraela Arap.
U vas vazda nekakva demografija koja sve riješava. Ne pričamo o BiH :)
A sad ozbiljno. Ne kažem da nije bitna, ali nije ni sve u njoj.
Bitnije je razvijati druge resurse, prije svega liderstvo, lobije, sredstva, mijenjati taj jebenmi mentalitet uživnja u ulozi žrtve, prije svega znati što hoćeš i kako to postići a ne čekati stoljeće nečiju sadaku i pomoć.. Jebo te za sedemdeset godina borbe za priznavanje stigli do Hamasa. Evolucijski iskorak nazad.
Briga nekoga koliko će Palestinaca biti u onom logoru kojeg zovu pojas Gaze. To je na žalost populacija koja živi isključivo od humanitarne pomoći i njeno daljnje umnožavanje je limitirano prostorom. A plus toga koncentriranost na ograničenom prostoru olakšava Izraelu posao.
A to da je svaki peti stanovnik Izraela Arap jeste istina. Samo radi se o potpuno drugačijem profilu Palestinaca...koji možda i ne razmišlja kao onaj u Gazi ili Zapadnoj obali. Znaju Židovi dobro što rade, broje oni to itekako, i ništa tu nije slučajno.
specifikacija

#854 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by specifikacija »

Hafis wrote:
Tito_i_Partija wrote:
Realno, nase suosjecanje sa palestincima se ne moze tako lahko naci u arapskom svijetu. Niko od arapa koji je u stanju da nesto uradi, pogotovo bogatije zemlje k'o sto su zaljevske monarhije, ne voli palestince. Cak stavise, vise pomoci palestini dolazi od zapadno-evropskih zemalja nego od arapskih.
Arapski svijet je u razdoblju od II svjetskog rata nepovratno je politički podijeljen u nekoliko desetina država i od početne panarapske priče o ujedinjenju danas nije ostalo ništa. Sadašnje arapske države, manje-više uglavnom totalitarni režimi, imaju svoje političke interese a posljedično tome i međusobne odnose koji sežu sve do otvorenog neprijateljstva. I sad od tog kolopleta raznoraznih interesa i političkih fikcija pronaći jedan zajednički stav i konkretan iskorak kad je u pitanju jedan davni, gotovo zaboravljeni problem u vidu palestinskog pitanja. Nema od te ''bratske'' arapske pomoći ništa, niti će ikada biti.
Inače, što se tiče politike guranja svojih ciljeva kroz višedesetljetno besplodno pregovoranje Izraelci su velemajstori bez premca na planetu.
Tako da danas Palestinci svoj zacrtani cilj mogu izboriti samo oružjem, jer su ga oružjem i izgubili. Sve ostalo je gubljenje vremena.

Imaju Palestinci jaku dijasporu, bogatu i vrlo obrazovanu -stavise mislim da spadaju u najobrazovanije nacije svijeta (prema nekim statistikama koje sam prije nekoliko godina negdje vidio). Obrazovanje znaci moc. Sada ih ima oko 12 miliona i siguran sam da se uzdaju u sebe, nikako u bracu Arape.
Izrael koristi svaku priliku da sve blokira i zapali na okupiranim teritorijama jer ne dozvoljavaju jacanje palestinske drzave. Ono bi relativno brzo mogli da stvore, koliko toliko, ekonomski stabilnu drzavu,oko gradova podignu fabrike (zato im oni oko gradova salju one mahnite koloniste i grade naselja, jer im ne dozvoljavaju da ekonomski disu), zaposle ljude i sl. nesto sto su i jevreji radili '48. Dakle, da funkcionisu jako dobro. S tim da bi svako jacanje dovelo do jacanja i oruzanih snaga, eto sve to njih plasi. Ovo je ugrubo receno, nije da sam expert po tom pitanju.

I treba istaci da svi Palestinci nisu muslimani, ali svi oni, bez obzira ne vjeroispovjest ili odsustvo istog, imaju jasan cilj.
Hafis

#855 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Hafis »

specifikacija wrote:
Hafis wrote:
Tito_i_Partija wrote:

Imaju Palestinci jaku dijasporu, bogatu i vrlo obrazovanu -stavise mislim da spadaju u najobrazovanije nacije svijeta (prema nekim statistikama koje sam prije nekoliko godina negdje vidio). Obrazovanje znaci moc. Sada ih ima oko 12 miliona i siguran sam da se uzdaju u sebe, nikako u bracu Arape.
Izrael koristi svaku priliku da sve blokira i zapali na okupiranim teritorijama jer ne dozvoljavaju jacanje palestinske drzave. Ono bi relativno brzo mogli da stvore, koliko toliko, ekonomski stabilnu drzavu,oko gradova podignu fabrike (zato im oni oko gradova salju one mahnite koloniste i grade naselja, jer im ne dozvoljavaju da ekonomski disu), zaposle ljude i sl. nesto sto su i jevreji radili '48. Dakle, da funkcionisu jako dobro. S tim da bi svako jacanje dovelo do jacanja i oruzanih snaga, eto sve to njih plasi. Ovo je ugrubo receno, nije da sam expert po tom pitanju.

I treba istaci da svi Palestinci nisu muslimani, ali svi oni, bez obzira ne vjeroispovjest ili odsustvo istog, imaju jasan cilj.
Znam taj podatak. Palestinci ne samo da su najobrazovanija nacija u sklopu arapskog svijeta već spadaju u sami svjetski vrh.
Mđutim, to njihovo teorijsko-fakultativno znanje nema rezultata u praksi. Njihovi strtateški potezi su katastrofalni. S jedne strane na vlasti imaju uhodanu političku mafiju prozašlu iz arafatovog naslijeđa a druge strane poluterorističku vojnu organizaciju koja je pod mentorstvom par arapskih država. S takvim liderstvom im ne može mnogo pomoći pamet stjecana širom svjetskih univerziteta.

Što se tiče bogate i jake dijaspore, imam osjećaj da je politički organizirana nešto poput naše BiH dijaspore.
Koji su stvarni i opipljivi rezultati njenog djelovanja?? Pod tim mislim i na ekonomske i na političke rezultate.
Sad kažem objektivno, ne ulazeći tko je više zla učinio: Nisam rasist niti pobornik teorije manje i više vrijednih i kvalitetnih naroda, ali u smislu , ekonomske, informacijske, kulturološke, lobističke, političke i bilo koje druge djelatnosti nisu dorasli Židovima ni do pasa. U stvari, nije gotovo nitko. Osim lošeg stava o njima i njihovoj politici, ruku na srce od njih svatko može mnogo čega naučiti.
Tito_i_Partija

#856 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Tito_i_Partija »

Cit'o sam iz vise izvora da je Palestinski politicki vrh toliko zatrovan korupcijom da nasi politicari izgledaju k'o paragoni nesebicnosti i efikasnosti kad se uporede s njihovim. Evo naprimjer jedan clanak koji je izas'o prilicno skoro:

http://www.haaretz.com/israel-news/.premium-1.713733
Hafis

#857 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Hafis »

Te su temelji korumpiranosti udareni u zadnjih 10-15 godina Arafatove vladavine. On je kao i svaki čovjek od početnog mladalačkog, revolucionarnog i nacionalističkog zanosa završio gdje svi revolucionari (ako ne poginu u međuvremenu) obično i završavaju - osobnom bogaćenju.
Zato i govorim gore: nemaju i nisu nikada imali liderstvo koje je moglo odgovoriti izazovima koji stoje ili su stajali pred njima. Jedini politički kapital koji im nitko ne može ukrasti jeste vječna uloga žrtve i rezultat jedne propale ''svearapske'' politike onog vremena. E sad, je li dovoljan taj kapital i nada u nekakvu demografsku pobjedu u budućnosti. Protiv ovakvog protivnika i s ovakvim liderstvom -teško.
Ja rekoh gore - kako znam za sebe znam za problem Palestine. Nekako sam uvjeren da će taj problem sve nas ovdje nadživjeti.
seln

#858 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by seln »

Hafis wrote:
seln wrote: :shock: :shock: :shock: :shock:

Vezano za temu...
U vas vazda nekakva demografija koja sve riješava. Ne pričamo o BiH :)
A sad ozbiljno. Ne kažem da nije bitna, ali nije ni sve u njoj.
Bitnije je razvijati druge resurse, prije svega liderstvo, lobije, sredstva, mijenjati taj jebenmi mentalitet uživnja u ulozi žrtve, prije svega znati što hoćeš i kako to postići a ne čekati stoljeće nečiju sadaku i pomoć.. Jebo te za sedemdeset godina borbe za priznavanje stigli do Hamasa. Evolucijski iskorak nazad.
Briga nekoga koliko će Palestinaca biti u onom logoru kojeg zovu pojas Gaze. To je na žalost populacija koja živi isključivo od humanitarne pomoći i njeno daljnje umnožavanje je limitirano prostorom. A plus toga koncentriranost na ograničenom prostoru olakšava Izraelu posao.
A to da je svaki peti stanovnik Izraela Arap jeste istina. Samo radi se o potpuno drugačijem profilu Palestinaca...koji možda i ne razmišlja kao onaj u Gazi ili Zapadnoj obali. Znaju Židovi dobro što rade, broje oni to itekako, i ništa tu nije slučajno.
Naravno, govorimo o Izraelu bez okupiranih teritorija (ali sa Istocnim Jerusalemom i Golanom); dakle, 20% izraelskih gradjana, sa izraelskom putovnicom su Arapi.
Tacno je da oni ne razmisljaju kao obespravljena masa u Gazi i Zapadnoj obali. Mnogi od njih su izgradili karijeru kao ljekari, pravnici, inzinjeri... mnogi su samostalni poduzetnici. Ni oni ne zele zamijeniti Izrael za neku hamasovsku prciju gdje ce vladati najjaci mafijas.
Pitanje je: koliko dugo ce opstati Izrael kao jevrejska drzava? Ne poricem da izraelski Arapi imaju slobodu vjeroispovijesti, da mogu napredovati u sluzbi, da imaju pristup obrazovanju... ali jos uvijek se zna ko kosi, a ko vodu nosi.
Dakle, ta "jedina demokratija na Bliskom istoku" nije koncipirana kao gradjanska drzava, vec kao drzava jevrejskog naroda. To jeste parlamentarna demokratija, ali sa primjesama stratokratije. Razumijem istorijsku traumu jevrejskog naroda i zelju da se zastite, ali to ne moze vjecito funkcionirati.
specifikacija

#859 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by specifikacija »

@hafis

Palestina je primljena u UNESCO unatoc protivljenju Izraela i SAD-a, to se moze smatrati prvom diplomatskom pobjedom- doduse malom, ali ipak bitnom.

Mislim da je dobila i status zemlje posmatraca u UN-a - to je indirektno priznavanje palestinske drzave (Zapadna obala, Pojas Gaze i Istocni Jerusalem). I Francuska je dala svoje Da tom clanstvu, sto se moze smatrati velikom pobjedom, jer je u Fr jak, ali vrlo jak jevrejski lobi. Ne samo Fr, vec i jos nekoliko evropskih zemalja, sto je prije 10-ag godina bilo nezamislivo.

To su opipljivi i vrlo ozbiljni politicki rezultati.

A jevreji u Zapadnim drzavama zive vec nekoliko vjekova, tako da su odlicno organizovani. Arapi su relativno mlada dijaspora, koja jos nije dosegla do svoje punoce.

Moje licne opservacije : kada sam kao izbjeglica dosao u jednu zemlju Zapadne Evrope, primjetio sam da je puno Arapa neobrazovano, da je rijec o ljudima koji su dosli trbuhom za kruhom, te rade one najgore moguce poslove ( maksimalno ih iskoristavaju). Vrlo posteni, ali ipak neobrazovani, pomalo kruti - mozda je nesto ovako ruzno reci, ne znam.

Ali, njihova djeca su nesto sasvim drugo, i danas su izrasli u skolovane ( ne svi, ali puno njih), sposobne ljude koji imaju neki ( ne mozda tako jak) uticaj na politicke tokove zemlje u kojoj zivim. Dakle, da bi jedan dijaspora koja ima pozamasan broj ljudi ipak dosegla neku moc, treba da prodje malo vise vremena, sve dok ne udje u sve pore drustva, ostavi svoj trag. Svakako da je i mali procenat tih teski probisvjet, ali vecina njih je obrazovana i potpuno su integrisani u drustvu u kojem zive, ali u okviru svoga doma njeguju i kulturu svojih predaka.

Ovo isto vazi i za Portugalce.

Mislim da su Palestinci napravili strasan iskorak.
isto tako mislim da se moc jevreja u svijetu ipak prenaglasava.

I za kraj, te neke promjene u arapskom svjetu mogu doci do izrazaja ukoliko se obrazovana i mlada arapska dijaspora direktno ukljuci u politicke tokove zivota. Oni znaju kako funkcionise jedna zemlja i njihova pomoc pri izgradji modernog i demokratskog drustva moze da bude vrlo korisna.

Licno smatram da se to nece promjeniti ni za narednih 50 godina, ali ipak jednog dana hoce. I mislim da je taj proces vec pokrenut.
Sara03

#860 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Sara03 »

specifikacija wrote:I za kraj, paradoksalno je kada jevrej kaze Arapu da je antisemita (a to sam cuo vise puta).
Tvrdnja da Arap ne može biti antisemit, jer je i sam Semit, nije ništa drugo do semantička distorzija. Kao kad bi neko tvrdio da ne može biti homofob, jer bi to po njemu pretpostavljalo strah od samog sebe.
specifikacija wrote:Zamoli nekoga da ti objasni ako nisi shvatila.
Hoću, zahvaljujem. Samo kad budeš u stanju shvatiti svoje repetitivne, krajnje nepovezane rečenične konstrukcije, a do tad imaš pozdrav.
aratet

#861 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by aratet »

Tito_i_Partija wrote:Cit'o sam iz vise izvora da je Palestinski politicki vrh toliko zatrovan korupcijom da nasi politicari izgledaju k'o paragoni nesebicnosti i efikasnosti kad se uporede s njihovim. Evo naprimjer jedan clanak koji je izas'o prilicno skoro:

http://www.haaretz.com/israel-news/.premium-1.713733
Korupcija hara svim arapskim drzavama, nije to slucaj samo kod Palestinaca.

Najbolji primjer je Sirija gdje zbog korupcije i sverca male enklave mogu u ratu provesti 100 godina.
aratet

#862 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by aratet »

seln wrote:

Vezano za temu...
Ne mogu. Fertilitet kod jevreja je u porastu, dok je kod arapa u padu. Govorimo o Izraelu.
seln

#863 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by seln »

aratet wrote:
seln wrote:

Vezano za temu...
Ne mogu. Fertilitet kod jevreja je u porastu, dok je kod arapa u padu. Govorimo o Izraelu.
Jos uvijek je kod Arapa 2,2%, a kod Jevreja 1,7. Porast od 1,4 do 1,7 je samo i iskljucivo zbog ultraortodoksnih Jevreja, koji cine 11% stanovnistva.
Sekularni Jevreji cine 64% stanovnistva. Arapa, kao sto smo rekli, ima 20%. Najveci val useljenja (iz Rusije) je vec prosao i donio uglavnom probleme, najvise samim Jevrejima. Novi "gradjani" zive u zatvorenim zajednicama, govore ruski i postuju zakone drzave Izrael manje od Hamasa. Kako ce se to dalje odvijati, zavisi od druge generacije, dakle od djece useljenika. Ako ostanu unutar zajednica, to ce mozda poboljsati demografiju Jevreja, ali ce dovesti izraelsko drustvo do pucanja.
Za uporedbu: prilicno sam siguran da vehabije, shodno procentualnoj zastupljenosti, nadprosjecno doprinose demografiji Bosnjaka. Ali uopste nisam siguran koliko je to dobro...
Drugi problem: Izrael je vec sad prenasljena drzava. Na teritoriji velicine pola BiH zivi skoro tri puta vise stanovnika. Od tih ca 22.000 kvadratnih kilometara, skoro polovina otpada na pustinju Negev. Svi prirodni resursi su ograniceni.
aratet

#864 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by aratet »

seln wrote: Jos uvijek je kod Arapa 2,2%, a kod Jevreja 1,7. Porast od 1,4 do 1,7 je samo i iskljucivo zbog ultraortodoksnih Jevreja, koji cine 11% stanovnistva.
Sekularni Jevreji cine 64% stanovnistva. Arapa, kao sto smo rekli, ima 20%. Najveci val useljenja (iz Rusije) je vec prosao i donio uglavnom probleme, najvise samim Jevrejima. Novi "gradjani" zive u zatvorenim zajednicama, govore ruski i postuju zakone drzave Izrael manje od Hamasa. Kako ce se to dalje odvijati, zavisi od druge generacije, dakle od djece useljenika. Ako ostanu unutar zajednica, to ce mozda poboljsati demografiju Jevreja, ali ce dovesti izraelsko drustvo do pucanja.
Za uporedbu: prilicno sam siguran da vehabije, shodno procentualnoj zastupljenosti, nadprosjecno doprinose demografiji Bosnjaka. Ali uopste nisam siguran koliko je to dobro...
Drugi problem: Izrael je vec sad prenasljena drzava. Na teritoriji velicine pola BiH zivi skoro tri puta vise stanovnika. Od tih ca 22.000 kvadratnih kilometara, skoro polovina otpada na pustinju Negev. Svi prirodni resursi su ograniceni.
Fertilitet rate u 2016.godini je:

Jevreji 3.16
Muslimani 3.29
Krscani 2.05
Druzi 2.21
Neklasiikovani 1.64

Za par godina ce Jevreji prestici muslimani, dozivjeli su ogroman skok, koliki je to skok najbolje pokazuje da je od 2000-2004 fertilitet kod jevreja bio 2.67, a kod muslimana 4.57, skoro za 2 vise.
Sezdesetih je muslimanska obitelj imala 9 djece, a jevrejska 3, skoro za 6 vise.
Jevreji imaju svoje organizacije koje poticu radjanje i na taj nacin ce rasti, dok broj djece kod muslimana ce padati jer se susrecu sa mnogim problemima, najveci je jer se u modernim drzavama mora raditi.

http://www.cbs.gov.il/shnaton68/st03_13.pdf

Demografija odavno nije problem za Izrael, to je jako vitalna drzava.
seln

#865 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by seln »

aratet wrote:
seln wrote: Jos uvijek je kod Arapa 2,2%, a kod Jevreja 1,7. Porast od 1,4 do 1,7 je samo i iskljucivo zbog ultraortodoksnih Jevreja, koji cine 11% stanovnistva.
Fertilitet rate u 2016.godini je:

Jevreji 3.16
Muslimani 3.29
Krscani 2.05
Druzi 2.21
Neklasiikovani 1.64

Za par godina ce Jevreji prestici muslimani, dozivjeli su ogroman skok, koliki je to skok najbolje pokazuje da je od 2000-2004 fertilitet kod jevreja bio 2.67, a kod muslimana 4.57, skoro za 2 vise.
Sezdesetih je muslimanska obitelj imala 9 djece, a jevrejska 3, skoro za 6 vise.
Jevreji imaju svoje organizacije koje poticu radjanje i na taj nacin ce rasti, dok broj djece kod muslimana ce padati jer se susrecu sa mnogim problemima, najveci je jer se u modernim drzavama mora raditi.

http://www.cbs.gov.il/shnaton68/st03_13.pdf

Demografija odavno nije problem za Izrael, to je jako vitalna drzava.
Ne vjeruj statistici koju nisi sam krivotvorio...

O rasistickoj izjavi
dok broj djece kod muslimana ce padati jer se susrecu sa mnogim problemima, najveci je jer se u modernim drzavama mora raditi
se ne bih izjasnjavao.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#866 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Truba »

Image

gledao sam ovaj dokumentarac... sve je mnogo jasnije nakon njega... a i ko god je imalo išta čitao znao je to
međutim suptilno se ističu neki podatci i lako se prelazi preko njih bez ANALIZE

prva stvar

ARAPI MUSLIMANI NIŠTA NISU UČINILI ZA SVOJU SUBRAĆU.... ništa konkretno... na to dokumentarac potroši oko 1.5 mikrosekundi... dakle ništa nula, nada, nema propalo...bespredmetno je da se mi sada peglamo oko toga kad im sunarodnjaci nisu ništa konkretno pomogli da izađu iz te pozicije...još su ih koristili za raskusuravanje

druga stvar

arapi se predstavljaju kao KRŠĆANI I MUSLIMANI... ali se ne objašnjava zašto je npr sunovrat kršćana u jednom gradu sa 75% na 15% za samo 50 godina...zašto se broj muslimana nije smanjio????

treća stvar

doseljavanje židova je predstavljeno kao najveći probelm i početak pakla....
kad ovo ukazuje ORBAN za mađarsku onda je fašista i naci komunist a u švicarskoj su najbolje kurve mađarice (pisanje bošnjaka po fejsu)

međutim nije napomenuto da su židovi dolazili u britanski protektorat ne u palestinsku državu

četvrta stvar

uzet je neki period mislim druge intifade kada su židovi ubili OKO 4000 palestinaca a palestinci 1000 (ovo je šokantno s obzirom da su izraelci jači 8909789909 puta) a većina žrtava na obje strane su doseljenici tojest civili

peta stvar...

glavni problem trenutno nisu ni židovi kao vjera ni židovi kao narod već vlada koja daje poticaje za naseljavanje zapadne obale...u vidu keša, nemoranju vraćati kredit ako ostanu 10 godina tamo ... tu se pojavljuju dvije skupine... vjerski radikali i interesdžije
osobno sam vidio te ceste za židove koje presjecaju gradove i to maltretiranje između čekpointa... te bazene na jednoj a redukcije vode na drugoj strani....naš vodič koji je 30 puta bio u izraelu kaže da je VODA jedini pokretač ratova u slučaju izraela... ništa vjera i keš... samo voda..

šesta stzvar i neću dalje ima još toga

od originalnih 750 000 izbjeglica sada ih ima 4. milijuna

zamislite da je omiljeni forumski vojskovođa njofra hrvate iz bosanske posavine lijepo 1992. oko slavonskog broda, svinjarevaca, pitomače i požege fino sabrao u izbjegličke logore ne odzvolivši im integracijiu u hrvatsko društvo ili prolazak dalje ka europi...i te ljude koristio kao politički rpitisak na svijet i republiku srpsku u daytonu...što bi bilo da je bošnjake držao na nekim brodovima u splitu ne dozvoljavajući im odlazak dalje???

što bi bilo da grci danas imaju izbjegličke logore za grke koji su izbjegli za vrijeme sukoba s turcima? i da te ljude koriste kao sredstvo političke borbe protiv turske...

neću dalje uglavnom cionizam je veliki problem
velika negativna uloga amera (prijatelja mnogih forumaša :D kada treba karat srbe )
i tako
seln

#867 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by seln »

Black swan wrote: prva stvar

ARAPI MUSLIMANI NIŠTA NISU UČINILI ZA SVOJU SUBRAĆU.... ništa konkretno... na to dokumentarac potroši oko 1.5 mikrosekundi... dakle ništa nula, nada, nema propalo...bespredmetno je da se mi sada peglamo oko toga kad im sunarodnjaci nisu ništa konkretno pomogli da izađu iz te pozicije...još su ih koristili za raskusuravanje
Arapi su podijeljeni u nekoliko banana drzava sa korumpiranom oligarhijom na vlasti. Cekati da te oni odbrane je kao uzdati se da ce te odbraniti HVO.

treća stvar

Sa arapske tacke gledista jeste.

međutim nije napomenuto da su židovi dolazili u britanski protektorat ne u palestinsku državu
A ko je zivio u tom britanskom protektoratu? Archibald and Harriet?
Henry Chinaski

#868 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Henry Chinaski »

Brzim preletom postova vidim da je ova tema skrenula na liniju "Zašto volimo Palestinu".
Nevezano za palstince, mislim da većina svijeta ne voli izrael jer ne poštuju međunarodno pravo, bahato koriste svoju moć (sa uporištem u enormnom bogatstvu) i fašističkim odnosom prema slabijima od sebe.

Izraelu se moraš diviti zbog načina kako ekstremno mala grupa ljudi kontrolira cijeli svijet, ulažu u znanje i uvećavanje materijalnog bogatstva.
S druge strane, ne možeš da se otmeš osjećaju odvratnosti prema cionističkom režimu koji otvoreno prakticira fašizam i prolazi nekažnjeno.
specifikacija

#869 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by specifikacija »

.
Truba

#870 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Truba »

ne znam vala koliko oni kontroliraju indiju i kinu
a to je 1/3 svijeta odmah

prije će biti da imaju sreće što im je glavnica naroda u americi bila u pravom momentu kad su ameri postali svjetska sila

nešto kao razlika što svijet govori engleskim jezikom... a ne njemačkim ili francuskim te španjolskim... čista slučajnost u povijesnim okolnostima nema tu neke namjer

sposobni jesu to stoji

mislim da bi se više svijetu isplatilo da su dobili državu na dijelu njemačke poljske i češke
ili u ugandi
specifikacija

#871 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by specifikacija »

Tada bi Uganda imala velikih problema :)
Last edited by specifikacija on 27/09/2017 14:23, edited 1 time in total.
specifikacija

#872 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by specifikacija »

Black swan wrote:Image

gledao sam ovaj dokumentarac... sve je mnogo jasnije nakon njega... a i ko god je imalo išta čitao znao je to
međutim suptilno se ističu neki podatci i lako se prelazi preko njih bez ANALIZE
prva stvar

Otkud ti znas da nisu uradili nista?
druga stvar

arapi se predstavljaju kao KRŠĆANI I MUSLIMANI... ali se ne objašnjava zašto je npr sunovrat kršćana u jednom gradu sa 75% na 15% za samo 50 godina...zašto se broj muslimana nije smanjio????
Ljudi napustili svoje domoce, otisli mozda u Libanon, ili pak u neke druge zemlje.
treća stvar

kad ovo ukazuje ORBAN za mađarsku onda je fašista i naci komunist a u švicarskoj su najbolje kurve mađarice (pisanje bošnjaka po fejsu)

Cionizam je politicki pokret koji je imao za cilj stvaranje jevrejske drzava, dok arapske izbjeglice u Madjarskoj ( samo u prolazu), nemaju nikakve idejne projekte stvaranja bilo cega.
četvrta stvar

uzet je neki period mislim druge intifade kada su židovi ubili OKO 4000 palestinaca a palestinci 1000 (ovo je šokantno s obzirom da su izraelci jači 8909789909 puta) a većina žrtava na obje strane su doseljenici tojest civili
Autohtono stanovnistvo su Arapi, dok su ostali dosljaci, pogotovo Askenazi koji su dosli iz Rusije nakon pada komunizma. I jedna zrtva, bez obzira s koje strane, je previse.
peta stvar...

glavni problem trenutno nisu ni židovi kao vjera ni židovi kao narod već vlada koja daje poticaje za naseljavanje zapadne obale...u vidu keša, nemoranju vraćati kredit ako ostanu 10 godina tamo ... tu se pojavljuju dvije skupine... vjerski radikali i interesdžije
osobno sam vidio te ceste za židove koje presjecaju gradove i to maltretiranje između čekpointa... te bazene na jednoj a redukcije vode na drugoj strani....naš vodič koji je 30 puta bio u izraelu kaže da je VODA jedini pokretač ratova u slučaju izraela... ništa vjera i keš... samo voda..
Ne daju im da sire gradove, vec ih zele drzati u kojekakvim rezervatima. Svako sirenje je razvoj, napredak - klica stvaranja buduce drzave.

šesta stzvar i neću dalje ima još toga

od originalnih 750 000 izbjeglica sada ih ima 4. milijuna

zamislite da je omiljeni forumski vojskovođa njofra hrvate iz bosanske posavine lijepo 1992. oko slavonskog broda, svinjarevaca, pitomače i požege fino sabrao u izbjegličke logore ne odzvolivši im integracijiu u hrvatsko društvo ili prolazak dalje ka europi...i te ljude koristio kao politički rpitisak na svijet i republiku srpsku u daytonu...što bi bilo da je bošnjake držao na nekim brodovima u splitu ne dozvoljavajući im odlazak dalje???

što bi bilo da grci danas imaju izbjegličke logore za grke koji su izbjegli za vrijeme sukoba s turcima? i da te ljude koriste kao sredstvo političke borbe protiv turske...
Franjo je jedna druga prica. Grci i Turci su razmjenili stanovnistvo. Grci otisli u Grcku, a Turci u Tursku. I to je grozno.
Last edited by specifikacija on 27/09/2017 14:27, edited 1 time in total.
Truba

#873 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Truba »

Otkud ti znas da nisu uradili nista?
:mrgreen: :lol: :lol: :lol: :lol:

pa reko lik u dokumentarcu :lol: :lol: :lol:

joj ne mogu više a bio sam počeo

znam da vam je orban bolna točka

nisu u prolazu već je riječ o migrantskim kvotama
neću tu priču sad da pokrećem sve si rekao prvim komentarom :lol:
i zadnjim... franjo je nešto drugo :lol: pitam hipotetički odgovori isto tako :lol:
Truba

#874 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Truba »

>>>>>>>>>>><<Autohtono stanovnistvo su Arapi, dok su ostali dosljaci, pogotovo Askenazi koji su dosli iz Rusije nakon pada komunizma. I jedna zrtva, bez obzira s koje strane, je previse.

ja jedno ti drugo... s obzirom na nenaoružanost i da napadaju kamenjem tenkove mnogo su židova ubili

posljednji napad na gazu je pokazao da židovi nisu neki supervojnici nego su samo dobri PR menadžeri
čini mi se 65 poginulih vojnika u napadu na gazu svim i svačim je poraz

dakle u sudaru s normalnom vojskom dobili bi po guzici kao i svaki drugi narod na planeti
Truba

#875 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Truba »

http://www.catholicculture.org/news/hea ... ryid=33058

Palestinian shoots dead 3 Israelis at settlement near Jerusalem
Post Reply