Zasto ste napustili BiH?
-
Niemand
#851 Re: Zasto ste napustili BiH?
Imas forum. Ko da si biJo.

- animals
#853 Re: Zasto ste napustili BiH?
Sest godina si vani i ne vuce te ..svasta,,insomnia78 wrote:Samo i mene sve manje vuce dolazak dole
Evo sesta vec godina kako sam vani. Prosle sam bio, ove necu al' mi nekako svejedno. Jedino mi zbog staraca
- fidoremilienko
#854 Re: Zasto ste napustili BiH?
I ja sam friško odselio. DEU
Rahatl00k
Rahatl00k
- insomnia78
#855 Re: Zasto ste napustili BiH?
Ne kontamanimals wrote:Sest godina si vani i ne vuce te ..svasta,,insomnia78 wrote:Samo i mene sve manje vuce dolazak dole
Evo sesta vec godina kako sam vani. Prosle sam bio, ove necu al' mi nekako svejedno. Jedino mi zbog staraca
- Connaisseur Karlin
#856 Re: Zasto ste napustili BiH?
Ne vuce ni mene.animals wrote:Sest godina si vani i ne vuce te ..svasta,,insomnia78 wrote:Samo i mene sve manje vuce dolazak dole
Mene vise cudi da osobe koje su vani 15 i duze godina,jos uvijek pate od nostalgije.
- animals
#857 Re: Zasto ste napustili BiH?
Pa nisi dugo vani ,da te ne vuce vidjeti rodni kraj..insomnia78 wrote:Ne kontamanimals wrote:Sest godina si vani i ne vuce te ..svasta,,insomnia78 wrote:Samo i mene sve manje vuce dolazak dole
- insomnia78
#858 Re: Zasto ste napustili BiH?
Pa nemam pojma. Bukvalno mi svejedno
Pomislim ja, naravno al nije ko do sad. Prosle godine nisam mog'o docekati da krenem
Pomislim ja, naravno al nije ko do sad. Prosle godine nisam mog'o docekati da krenem
- animals
#859 Re: Zasto ste napustili BiH?
Ja sam 25 godina vani,i prija me nije vuklo..insomnia78 wrote:Pa nemam pojma. Bukvalno mi svejedno
ni sad ne idem cesto..zadnji put prije 2 god..
sta znam, nije nista isto ko prije..ni kamen na kamenu nije isti ostao..
-
Nokija
#860 Re: Zasto ste napustili BiH?
Odlazila i vracala se vise puta, splet okolnosti. I da nije bilo rata sigurno bi otisla negdje jer me to uvijek privlacilo. Moje dvije rodice su jos prije rata kao studentice isle vani kao au pair i ja sam htjela sve sto i one. Malo prije rata se cak otvorila neka agencija na Marin Dvoru koja je to organizovala. Sjecam se da sam ja pocela ganjati neke papire al se tad vec uveliko pocelo ratovati u Hrvatskoj i meni roditelji vise nisu dali. Sad se pitam kako je to bilo moguce u ona doba organizovati bez interneta
Za sebe kazem da sam dijaspora samo u zajebanciji. Dijelom sto ta rijec kod nas ima totalno negativan smek, dijelom sto ne ispunjavam karakteristike dijaspore. Specijalno na ovom forumu ima jako puno kandidata koji sa toliko mrznje govore o dijaspori da je to vec medicinski fenomen. Vjerujem da se tu radi iskljucivo o patoloskoj zavisti. Redovno pljuju na dijasporu dok sebe drze za patriote vanserijskog kalibra. Istovremeno ta ista dijaspora cim se dotakne rodne grude dobije neku vrlo ruznu dozu nadmenosti, kao da ih cinejnica sto su dijaspora cine vise vrijednim, kao da su oni nesto nekom svojom licnom zaslugom postali dijaspora, a ne spletom okolnosti.
Odlazak je individualna stvar. Ono sto ne podnosim je precjenjivanje neke nove drzave a pocjenjivanje Bosne. Nema nikakve osnove porediti nas sa bilo kojom drugom "normalnom" drzavom. Ali to neko idealiziranje nove sredine, kao drzave u kojoj nema korupcije, nema podobnih nego je sve po zaslugama i slicno.

Za sebe kazem da sam dijaspora samo u zajebanciji. Dijelom sto ta rijec kod nas ima totalno negativan smek, dijelom sto ne ispunjavam karakteristike dijaspore. Specijalno na ovom forumu ima jako puno kandidata koji sa toliko mrznje govore o dijaspori da je to vec medicinski fenomen. Vjerujem da se tu radi iskljucivo o patoloskoj zavisti. Redovno pljuju na dijasporu dok sebe drze za patriote vanserijskog kalibra. Istovremeno ta ista dijaspora cim se dotakne rodne grude dobije neku vrlo ruznu dozu nadmenosti, kao da ih cinejnica sto su dijaspora cine vise vrijednim, kao da su oni nesto nekom svojom licnom zaslugom postali dijaspora, a ne spletom okolnosti.
Odlazak je individualna stvar. Ono sto ne podnosim je precjenjivanje neke nove drzave a pocjenjivanje Bosne. Nema nikakve osnove porediti nas sa bilo kojom drugom "normalnom" drzavom. Ali to neko idealiziranje nove sredine, kao drzave u kojoj nema korupcije, nema podobnih nego je sve po zaslugama i slicno.
- Connaisseur Karlin
#861 Re: Zasto ste napustili BiH?
Nokija wrote:Odlazila i vracala se vise puta, splet okolnosti. I da nije bilo rata sigurno bi otisla negdje jer me to uvijek privlacilo. Moje dvije rodice su jos prije rata kao studentice isle vani kao au pair i ja sam htjela sve sto i one. Malo prije rata se cak otvorila neka agencija na Marin Dvoru koja je to organizovala. Sjecam se da sam ja pocela ganjati neke papire al se tad vec uveliko pocelo ratovati u Hrvatskoj i meni roditelji vise nisu dali. Sad se pitam kako je to bilo moguce u ona doba organizovati bez interneta![]()
Odlazak je individualna stvar. Ono sto ne podnosim je precjenjivanje neke nove drzave a pocjenjivanje Bosne. Nema nikakve osnove porediti nas sa bilo kojom drugom "normalnom" drzavom. Ali to neko idealiziranje nove sredine, kao drzave u kojoj nema korupcije, nema podobnih nego je sve po zaslugama i slicno.![]()
![]()
![]()
- hrle1976
#862 Re: Zasto ste napustili BiH?
100 ljudi, bar 50 rezloga, a na kraju krajeva svak zna za sebe zasto i kako. Meni je enigma kad vidim ljude koji zive 25 ili 30 godina u van tih prostora, a imaju se za vece Bosance i Hercegovce nego ljudi koji u istoj zive. A jednako je je strano slovo to pljuvanje po ljudima koji zive vani.
Ja vako kazem; ko ima u sebi mrznje prema ljudima koji su iselili se, nebitno prije rata, toko ili odma poslje je bolestan. Isto tako neko, ko zivi vani nekih 20 ili vise godina, a i dalje se pali na BiH, ganja nekretnine u istoj, zida kucu i sl. je budaletina i opbicni bolesnik, jer to sve cini da bude ono neko i nesta.
Dalje, ono sto obe polarizacije zblizuje je da pate za onim, da budu neko i nesta. Nije to samo u BiH tako vec i ostalim susjednim drzavama.
Ja vako kazem; ko ima u sebi mrznje prema ljudima koji su iselili se, nebitno prije rata, toko ili odma poslje je bolestan. Isto tako neko, ko zivi vani nekih 20 ili vise godina, a i dalje se pali na BiH, ganja nekretnine u istoj, zida kucu i sl. je budaletina i opbicni bolesnik, jer to sve cini da bude ono neko i nesta.
Dalje, ono sto obe polarizacije zblizuje je da pate za onim, da budu neko i nesta. Nije to samo u BiH tako vec i ostalim susjednim drzavama.
- anonimni clan
#863 Re: Zasto ste napustili BiH?
Namjeravali i haman i uspjeli otici kao mladi bracni par jos prije rata. Supruga kao profesorica jezika bi trebala tada u prosjeku 8 godina cekati na posao a ja u svojoj firmi gulio drugu godinu na cekanju. Jedno od nas dobilo posao vani i u procesu dobijanja viza pocne rat i padne sve u vodu.
U toku rata supruga nekako ode sa dvogodisnjim sinom u Njemacku a ja im se pridruzio pred kraj rata.
E sad ........iz gore navedenog se moze izvuci stotinu razloga zbog kojih sam/smo napustili BiH.
I mislim da ih je bar pola i uzrokovalo tome.
O podvlacenju crte i postavljanju pitanja da li je to bilo pravilno ili ne ....mogao bi neko doktorirati na temu. Kako je tako je ...gdje sam tu sam ....osjecam se kao kod kuce. Kad sam dole u gradu osjecam se kao kod kuce ....mislim da samo profitiram zivotom u Njemackoj kao i posjetama rodnom gradu ma kako one bivale rjetke ili ceste.
Ima mi ko i gdje doci a i dolazi se bogme.... i obratno....od uze i sire familije do moje raje . Srecemo se ne samo kod mene nego po cijeloj evropi....na skijanju po Austriji a bogami i po Bjelasnici,po moru,po cijelom dunjaluku ....
Zbog toga kazem da time profitiram ne samo ja nego i ljudi koje znam. O cinjenju medjusobno malih usluga ne treba ni pisati.
Nekad mi se cini da mi radne kolege ovdje zavide jer imam dva grada u dvije drzave koje nazivam "kod kuce".
U toku rata supruga nekako ode sa dvogodisnjim sinom u Njemacku a ja im se pridruzio pred kraj rata.
E sad ........iz gore navedenog se moze izvuci stotinu razloga zbog kojih sam/smo napustili BiH.
I mislim da ih je bar pola i uzrokovalo tome.
O podvlacenju crte i postavljanju pitanja da li je to bilo pravilno ili ne ....mogao bi neko doktorirati na temu. Kako je tako je ...gdje sam tu sam ....osjecam se kao kod kuce. Kad sam dole u gradu osjecam se kao kod kuce ....mislim da samo profitiram zivotom u Njemackoj kao i posjetama rodnom gradu ma kako one bivale rjetke ili ceste.
Ima mi ko i gdje doci a i dolazi se bogme.... i obratno....od uze i sire familije do moje raje . Srecemo se ne samo kod mene nego po cijeloj evropi....na skijanju po Austriji a bogami i po Bjelasnici,po moru,po cijelom dunjaluku ....
Zbog toga kazem da time profitiram ne samo ja nego i ljudi koje znam. O cinjenju medjusobno malih usluga ne treba ni pisati.
Nekad mi se cini da mi radne kolege ovdje zavide jer imam dva grada u dvije drzave koje nazivam "kod kuce".
- Gojeni H
#864 Re: Zasto ste napustili BiH?
Fudo387 wrote:Mozemo se mi prenemagati do besvijesti, traziti razloge za odlazak u aerodromu, cesti, robnoj kuci, filharmonijama...al' 99% dijaspore nikad ne bi otislo iz BiH da je tu plata par hiljada eura i da ima posla. Onaj jedan posto, mada sam i tu malo pretjerao, su zanesenjaci, kosmopolite,jefferson wrote:Ako citas izmedju redova sta se pise o aerodromu naci ces sve te probleme o kojima se pise zasto su ljudi napustili BiH.animals wrote:e, ebo vas aerodrom, da vas ebo..![]()
ko mutavi plota..
idite na temu o aerodromima, pa slijecite koliko hocete
Evo ja hocu blizu aerodrom otvoriti parkin sa besplatnim "satlom" do aerodroma. Mogul to uraditi?
i cudna sorta koja uziva u bijelosvjetskim cudima i pederlucima.
Mene iskreo boli kita za taxi, duty free shop, nasmijanu salterusu, pokretnu traku...ionako jedva cekam da govno sleti, i da dusom dahnem.
Da uvecam. Iako si 1% fakat nategao.
- Gojeni H
#865 Re: Zasto ste napustili BiH?
jefferson wrote:Ako citas izmedju redova sta se pise o aerodromu naci ces sve te probleme o kojima se pise zasto su ljudi napustili BiH.animals wrote:e, ebo vas aerodrom, da vas ebo..![]()
ko mutavi plota..
idite na temu o aerodromima, pa slijecite koliko hocete
Evo ja hocu blizu aerodrom otvoriti parkin sa besplatnim "satlom" do aerodroma. Mogul to uraditi?
Odlican primjer. Sve se na kraju svodi na cuvanje socijalnog mira, kroz RVI, taksiste, Konjuhe, i sve ostale grupe koje se moze pokrenuti na poziv telefonskog broja. Da otvoris trziste i ostvaris sigurnost privatnog vlasnistva, onda se narodom ne moze manipulisati bas tako lako. Koga briga da li ces mu smanjiti platu iz obijesti ukoliko je posla skoro na svakom koraku?
A onda SDA a vjerovatno ni SDP ne bi bili potrebni. Ali, to je vec politika.
Last edited by Gojeni H on 31/05/2016 14:51, edited 1 time in total.
- stakasa
#866 Re: Zasto ste napustili BiH?
Svaka ti cast pa si se uspjela uzdignut iznad jednih i drugih. I sto je najvaznije, ostat neokrznutaNokija wrote:Odlazila i vracala se vise puta, splet okolnosti. I da nije bilo rata sigurno bi otisla negdje jer me to uvijek privlacilo. Moje dvije rodice su jos prije rata kao studentice isle vani kao au pair i ja sam htjela sve sto i one. Malo prije rata se cak otvorila neka agencija na Marin Dvoru koja je to organizovala. Sjecam se da sam ja pocela ganjati neke papire al se tad vec uveliko pocelo ratovati u Hrvatskoj i meni roditelji vise nisu dali. Sad se pitam kako je to bilo moguce u ona doba organizovati bez interneta![]()
Odlazak je individualna stvar. Ono sto ne podnosim je precjenjivanje neke nove drzave a pocjenjivanje Bosne. Nema nikakve osnove porediti nas sa bilo kojom drugom "normalnom" drzavom. Ali to neko idealiziranje nove sredine, kao drzave u kojoj nema korupcije, nema podobnih nego je sve po zaslugama i slicno.![]()
![]()
![]()
- stakasa
#867 Re: Zasto ste napustili BiH?
Ja isto nigdje nisam vidiojeza u ledja wrote:Ja ne znam gdje se to jos u svijetu uopste smije pusit na zatvorenim javnim mjestima? Mozda u Paragvaju?Connaisseur Karlin wrote:ovo prvi put cujemstakasa wrote:Jedan od rjetkih aerodroma u kojem se smije pusit![]()
Mnogi aerodromi imaju prostorije za pusenje (), ali to je to.
-
Fudo387
#868 Re: Zasto ste napustili BiH?
Dulles u Washingtonu ima prostoriju za pusenje na, cini mi se da je terminal 5.
Staklena prostorija tri sa tri u kojoj jedno tridesetak ljudi konstatno dunduli. Ja kad sam usao, kontam da je pripalim, ali nije bilo potrebe, par puta udahn'o i k'o da sam steku ispusio, brat brata unutra ne bi prepoznao od dima.
Staklena prostorija tri sa tri u kojoj jedno tridesetak ljudi konstatno dunduli. Ja kad sam usao, kontam da je pripalim, ali nije bilo potrebe, par puta udahn'o i k'o da sam steku ispusio, brat brata unutra ne bi prepoznao od dima.
- stakasa
#869 Re: Zasto ste napustili BiH?
To je nesto drugo, to ima na svakom aerodromu. Omoguce ljudima da se smire pred let. Zatvoreno, jaka ventilacija, takozvane pascareFudo387 wrote:Dulles u Washingtonu ima prostoriju za pusenje na, cini mi se da je terminal 5.
-
Fudo387
#870 Re: Zasto ste napustili BiH?
Nema na svakom, recimo na O' haretu kad prodjes one security supke i udjes u unitrasnjost terminala, sto si pusio pusio si.
- TAFKAP
#871 Re: Zasto ste napustili BiH?
Pitaj @insomniju i ostale koji su tamo da li ih je neko vukao za rukav, molio i kumio da dodju u dijasporu.Nokija wrote:..., kao da su oni nesto nekom svojom licnom zaslugom postali dijaspora, a ne spletom okolnosti.
Btw., prije neki dan gledao na euronewsu kratku reportazu:
http://www.euronews.com/2016/05/20/amer ... stateside/
Mozda neko od vas cijenjenih forumasa i poznaje gospodju/-icu Telibecirevic. Gledajuci njen profil na linkedin-u, volio bih znati koje je ona razloge imala da napusti BiH.
- Gojeni H
#872 Re: Zasto ste napustili BiH?
U Americi je pusac ugrozena vrsta, zlo, gradjanin drugog reda, najgori od sve djece, ...Fudo387 wrote:Nema na svakom, recimo na O' haretu kad prodjes one security supke i udjes u unitrasnjost terminala, sto si pusio pusio si.
-
detroit-mercy
#873 Re: Zasto ste napustili BiH?
Ja sam vani vec evo preko 20 I jos uvijek mogu reci da me vuce nostalgija, I ne vidim razloga zasto me ne bi vukla. Onaj osjecaj kad pustis djecu da se ganjaju po ulicama po kojima si se ti ganjao kada si bio kao oni, pricelessConnaisseur Karlin wrote:Ne vuce ni mene.animals wrote:Sest godina si vani i ne vuce te ..svasta,,insomnia78 wrote:Samo i mene sve manje vuce dolazak dole
Evo sesta vec godina kako sam vani. Prosle sam bio, ove necu al' mi nekako svejedno. Jedino mi zbog staraca![]()
Mene vise cudi da osobe koje su vani 15 i duze godina,jos uvijek pate od nostalgije.
- Connaisseur Karlin
#874 Re: Zasto ste napustili BiH?
Ma ti si se fokusirao na sjecanjadetroit-mercy wrote:Ja sam vani vec evo preko 20 I jos uvijek mogu reci da me vuce nostalgija, I ne vidim razloga zasto me ne bi vukla. Onaj osjecaj kad pustis djecu da se ganjaju po ulicama po kojima si se ti ganjao kada si bio kao oni, pricelessConnaisseur Karlin wrote:Ne vuce ni mene.animals wrote: Sest godina si vani i ne vuce te ..svasta,,![]()
Mene vise cudi da osobe koje su vani 15 i duze godina,jos uvijek pate od nostalgije., za ostalo dodje Masters Card
. I sto vise putujem po svijetu vidim da mi na tako malom prostoru imamo tako mnogo. Samo sto se fokusiramo na pogresne stvari
.
-
klikerusa
#875 Re: Zasto ste napustili BiH?
Zbog čega? Meni fakat nije čudno. Živim u Americi preko 20 godina, od 2011. sam 3 puta bio u Bosni...plus idem ako Bog da i ove godine. Išao bih svake godine, ali nekad mi finansijski ili drugi uslovi ne dopuštaju. BH pasoš imam, glasam svake izbore, uredno evidentirao cijelu familiju kad je bio popis.Connaisseur Karlin wrote:Ne vuce ni mene.animals wrote:Sest godina si vani i ne vuce te ..svasta,,insomnia78 wrote:Samo i mene sve manje vuce dolazak dole
Evo sesta vec godina kako sam vani. Prosle sam bio, ove necu al' mi nekako svejedno. Jedino mi zbog staraca![]()
Usput, naši koji su u Americi se dijele na četiri kategorije:
- Bosanci - Bez problema žive i rade u Americi. Ništa protiv Amerike, ali Bosna je sve pozitivno.
- Bosanski amerikanci - Oni koji su se uklopili, uglavnom završili škole u Americi, ali koje još nesto dobro vuče Bosni zbog familije, vjere, kulture, tradicije...teško opisati. Treba živjeti u dijaspori i dobro prokontati neke stvari da bi se razumjelo
- Američki bosanci - Uglavnom rodjeni u Americi, ili došli kao mali. Za Bosnu ih uglavnom veze familija...i fudbal. Neke i nešto više
- "Amerikanci" - sve vezano za Bosnu izbjegavaju. Uglavnom stariji koji se preseravaju i foliraju
Pretpostavljam da je ovako isto i u drugim zemljama...