Zenica / III Korpus A RBiH

Post Reply
Walther

#851 Re: VOZUCA 1995

Post by Walther »

kritichar wrote:
Woody wrote:Prije će biti da je ova "ekipa" bila filmski inventar za onaj video u produkciji "El-Mudžahid Studios Inc." :-)
Ova ekipa se pojavljuje u spotu pjesme boranioci manastira :)
nenaoruzana deca znaci... :wink:
mudrac2

#852 Re: VOZUCA 1995

Post by mudrac2 »

Walther wrote:
kritichar wrote:
Woody wrote:Prije će biti da je ova "ekipa" bila filmski inventar za onaj video u produkciji "El-Mudžahid Studios Inc." :-)
Ova ekipa se pojavljuje u spotu pjesme boranioci manastira :)
nenaoruzana deca znaci... :wink:
nejač, što bi rekli.
junior3

#853 Re: VOZUCA 1995

Post by junior3 »

Ako je vjerovati sta pise u knjizi 'Bitka za Vozucu', nekoliko ovih sa slike je palo mundzosima u ruke.

Ja avanturu na Ozrenu zavrsih 94', ko zna sta bi me snaslo da sam i 95 tu ostao.
archi_a

#854 Re: VOZUCA 1995

Post by archi_a »

Sto bi rekli stari: Ma bjezi pusti ih kraju. Ja bih socniju poruku napisao, ali rekoh, beze da se peglam sa moderacijom. Kako god, to je zatupljen narod, sa zatupljenom i laznom historijom, kojom u principu, ponavljajuci je kao papagaji, "obezbedjuju" odgajanje novih, jos zatupljenijih i zadrtijih narastaja. Ponosnih chethalja.
Jedini narod na svijetu koji gradi i otvara spomen kosturnice poginulim borcima, prodajuci te iste spomen sobe kao mjesta masakra nad civilima. Kad pogledas slike pobijenih, sve cethalj do cethalja, ko od brda odvaljen u najboljim godinama za ostvarivanje njihovog krvavog pira, klanja, genocida. Tu i tamo neki deduka - topdzija, artiljerac, koji je u hladu oraha ispucavao "granatle" po mrskim balijama-turcima, a koga je ubacena jedinica ARBiH ukinula, ukidajuci tako genocidno artiljerijsko gnijezdo. Pusti ih kraju, rekli bi stari. Ja kazem neka ih, neka trune i upozoravaju sve one koji brzo zaboravljaju, sa kim imamo posla.
U Brckom, npr. obiljezavaju godisnjicu masakra nad, nejakim srpskim "civilima", koje su zli "mudzahedini" masakrirali na prepad....... 35 kilometara dalje od tog malog srpskog sela pokraj Brckog. Nejaki mladici, eto bili u setnji na drugom kraju opstine Brcko. Bili u "civilu" i brali cvijece i trazili gljive posle kise. Sve i jedan "nenaoruzan". Jasta :-)
Stjui

#855 Re: VOZUCA 1995

Post by Stjui »

Woody wrote:Pa, eto... Liči li ti ijedan na ove?

Image
mislim da je ove četalje odred el-mudžahid bukvalno oteo od vojnika arbih koji su bili zaduženi za čuvanje ratnih zarobljenika.
zavidovicivozuca

#856 Re: VOZUCA 1995

Post by zavidovicivozuca »

Stjui wrote:

Image
mislim da je ove četalje odred el-mudžahid bukvalno oteo od vojnika arbih koji su bili zaduženi za čuvanje ratnih zarobljenika.
Mislim da ovo uopste nije sa Vozuce,vec sa Crnog vrha izmedju Teslica i Tesnja.
zavidovicivozuca

#857 Re: VOZUCA 1995

https://www.youtube.com/watch?v=2oL3LnPSAbI

Za sve lazove koji tvrde kako se muslimani u Zavidovicima nisu pripremali za rat,i to dobro citajte i gledajte snimak ABiH jos 1991.
A forumas @moee moze dobiti odgovor ovdje da se desio okrsaj na Kleku,nista ne moze ostati sakriveno,mada se to odavno zna. :izet:
Stjui

#858 Re: VOZUCA 1995

Post by Stjui »

zavidovicivozuca wrote:
ja sam bio ubijeđen da je slika sa gostovića,tamo gdje su mudžahedini imali kamp,a da su ova trojica zarobljeni na ozrenu 95'.vidim opet,ni vi niste sigurni,pa nek nam razjasni neko ko se bolje razumije.
Tomi110

#859 Re: VOZUCA 1995

Post by Tomi110 »

Image
Woody care otkud ti ove slike,vidio sam svakavih gadarija,ali ovo je jedna od jačih, ne branim četnike ali ovako se iživljavati nad ratnim zarobljenicima i stavljati ovakve slike na Internet....neznam što bih rekao.
Walther

#860 Re: VOZUCA 1995

Post by Walther »

Tomi110 wrote:zarobljenicima i stavljati ovakve slike na Internet....neznam što bih rekao.
salonska ekipa napada :roll:
Roald Amundsen

#861 Re: VOZUCA 1995

Post by Roald Amundsen »

mudrac2 wrote:
zavidovicivozuca wrote:[
Srpski branioci na Bradinju-Vozuca 1994
finja raja u odbrani nejači i vekovnih ognjišta. znamo li koliko ih je na kraju zaplatilo? :D
Od raje sa slike poginula su dvojica: drugi slijeva (kovrčavi) i borac sa bradom i kačketom.
Roald Amundsen

#862 Re: VOZUCA 1995

Post by Roald Amundsen »

Stjui wrote:
zavidovicivozuca wrote:
ja sam bio ubijeđen da je slika sa gostovića,tamo gdje su mudžahedini imali kamp,a da su ova trojica zarobljeni na ozrenu 95'.vidim opet,ni vi niste sigurni,pa nek nam razjasni neko ko se bolje razumije.
zavidovicivozuca je u pravu, ove fotografije, kao ni ona na kojoj arapski mudžahedin drži glavu, nisu sa Vozuće. Sve su načinjene u septembru '92. na Crnom vrhu između Tešnja i Teslića. Pripadnici VRS zaduženi za dopremanje hrane borcima na liniji fronta zarobljeni su od strane mudžahedina, odvedeni u njihov kamp i potom pogubljeni. Poznata priča, proguglajte malo...
Roald Amundsen

#863 Re: VOZUCA 1995

Post by Roald Amundsen »

Paul F. wrote:
PM72 wrote: Ako smo mi tj.Muslimani prekršili ustav SFRJ tako što smo izgalasali nezavisnost BiH marta 1992 i kao "preglasali " Srbe,niko od vas ne postavlja pitanje šta su bile SAO oblasti - koje su formirane jeseni 1991.Je li to bilo kršenje ustava? Je li kršenje ustava SFRJ plebiscit iz novembra 1991? je li tu došlo do preglasavanja ostala dva naroda?
Samo da napomenem da je ustav SFRJ prvo prekršen od strane Miloševića ukidanjem autonomije Kosova, prije ratova u Hrvatskoj i Bosni.
Irelevantno. Rasprava je bila o dobrom starom pitanju "ko je počeo rat" (inače tako dobro parodiranom u filmu "Ničija zemlja"), pa su u tom kontekstu iznošeni i ovi detalji o kršenjima ustava koja su vodila u rat. A unutrašnje prestruktuiranje Srbije niti je dovelo, niti je uopšte imalo potencijala da dovede do raspada Jugoslavije praćenog oružanim sukobom. Ustavom iz 1974. izvršena je svojevrsna dezintegracija SR Srbije s obzirom da su KiM i Vojvodina postali države u državi. 28.09.1990. skupština SR Srbije usvojila je novi ustav prema kojem je Srbija uređena kao država građana, a pokrajinama su dodijeljene teritorijalne autonomije bez ikakvih atributa državnosti. To se može tumačiti ovako ili onako, kao dobro ili loše, ali svakako nije bio u pitanju potez koji je vodio u kataklizmu. Time nije otvorena Pandorina kutija, tj. dat alibi da se započne sa nizom sličnih odluka u ostalim republikama. Naime, već 22.12.1990. hrvatski sabor je donio novi ustav kojim se između ostalog Srbima ukida konstitutivnost a SR Hrvatska se proglašava nacionalnom državom hrvatskog naroda. Za manje od 3 mjeseca ne može se sačiniti, usaglasiti i donijeti tako važan dokument poput ustava po principu "vidi šta oni rade, sad ćemo i mi". Jasno je da je priprema i inicijativa za to počela mnogo ranije, nezavisno od pomenutih događaja u Srbiji, kao što pokazuju i drugi potezi rukovodstva zapadnih republika.

Sve u svemu, neozbiljan pokušaj da se kvaziargumentima dokaže kako su Srbi i "tehnički" odgovorni za raspad SFRJ i rat, skoro uporediv sa nebuloznim tvrdnjama PM72 i drugih kolega da neko počinje rat zato što ima oružja i ne zna šta će s njim, da rata ne bi ni bilo da je kojim slučajem oružje JNA i TO bilo ravnomjerno raspoređeno među narodima, ili, meni najdraža, da je neko u BiH ratovao protiv "rodne grude" (bio bi to valjda prvi takav slučaj u istoriji). Neozbiljan prvenstveno iz razloga što su potezi vodstva bosanskih Srba, navedeni u njegovom komentaru, došli kao odgovor na poteze hrvatsko-bošnjačkih vođa, u odnosu na koje imaju i određenu vremensku distancu. Dakle, konstituisanje sjednice skupštine Zajednice opština bosanske Krajine u Banjoj Luci 26.04.1991. (ako se i to smatra nelegalnim činom) uslijedilo je nakon što je skupština BiH 28.02.1991. u Sarajevu na prijedlog delegata SDA i HDZ razmatrala Deklaraciju o nezavisnosti BiH. Srpski poslanici su odbili da o tome raspravljaju. U tom kontekstu se može razmatrati i osnivanje SA oblasti u ljeto i jesen 1991., a novembarski plebiscit kao odgovor na usvajanje Memoranduma o suverenoj BiH u skupštini 15/16.10.1991. od strane poslanika SDA i HDZ (poslanici SDS napustili zasijedanje). I sad bih ja, s moje tačke gledišta, komotno mogao reći da su, s obzirom na rečeno, Hrvati i Bošnjaci počeli rat u BiH. Ali NEĆU, jer NISU, tj. nisu sami oni odgovorni. Naime, za razliku od PM72 trudim se da u rezonovanju sujetu ostavim po strani i da mi zaključivanje ne zamagljuju nacionalna osjećanja. Osim toga, pokušavam praviti razliku između poteza političara i situacije u kojoj se našao običan čovjek. Kakav bih ja cinik morao biti pa da osporavam nekom Hrvatu pravo da uzme oružje kad prema njemu nastupa "oslobodilačka" vojska čiji pripadnici u prvim redovima pjevaju "Daj salate, klaćemo Hrvate"... Ili kakav bih tek licemjer trebao biti pa da negiram pravo bilo kog Bošnjaka da se brani od "oslobodilaca" koji ustvari dolaze da se njemu "svete za nešto što su radili Turci prije 200 godina"... Ali isto tako me niko nikada neće ubijediti da Srbi nisu imali pravo da se suprotstave "oslobodiocima" koji su nastupali sa parolama "živio Pavelić" i "Srbe na vrbe", ili ovim borcima za multi-kulti-tekbir Bosnu na Vozući sa sve parolom "Džihad je naš put". Ljudi se na 15 km od svojih kuća borili protiv budaletina (da, budaletina, koliko god neki ovdje ljubili lik i djelo pripadnika "el-Mudžahida", potonjih perjanica al-Kaide) pristiglih iz Turske, Libije, Tunisa, kojima je jedini cilj bio da preko njihovih mrtvih tijela produže dalje i zapale im i tu kuću i selo. I sad kao agresori, mo'š mislit'... Imate pravo reći da stvari djelimično izvlačim iz konteksta i naglašavam pojedine detalje - tačno, ali upravo isto to radite i vi kad pokušavate dokazati "svoju stvar". Stoga na sve ovo (u vezi političkog aspekta) gledam kao na koloplet višestrukih kršenja ustava i ostalih uzajamno loših odluka koje su doprinijele zaoštravanju odnosa i otpočinjanju sukoba. Prema tome, nemam namjeru negirati ludačke odluke srpskog političkog vodstva neposredno prije i za vrijeme rata, niti tražiti izgovore za zločinačke akcije nekih dojelova VRS-a i MUP-a RS-a za vrijeme rata. Ali i ovi pokušaji lijepljenja etikete navodnog agresora mi stvarno idu na živce, kako zbog besmislenosti istih, tako i zbog onemogućavanja da se skoncentrišem na temu.

Sad naravno očekujem salvu novih "argumenata", poređenja sa filozofima, i naravno, još poneku doskočicu o postojećim i nepostojećim topovima.
Škobo Habu

#864 Re: VOZUCA 1995

Post by Škobo Habu »

Stjui wrote:
zavidovicivozuca wrote:
Slika nije sa Vozuće, već iz okoline Tešnja. Bilo je riječi već o ovom zločinu, i nema nikakve veze sa mudžahedinima i operacijom "Farz '95'".
Škobo Habu

#865 Re: VOZUCA 1995

Post by Škobo Habu »

Roald Amundsen wrote:
Irelevantno. Rasprava je bila o dobrom starom pitanju "ko je počeo rat" (inače tako dobro parodiranom u filmu "Ničija zemlja"), pa su u tom kontekstu iznošeni i ovi detalji o kršenjima ustava koja su vodila u rat. A unutrašnje prestruktuiranje Srbije niti je dovelo, niti je uopšte imalo potencijala da dovede do raspada Jugoslavije praćenog oružanim sukobom. Ustavom iz 1974. izvršena je svojevrsna dezintegracija SR Srbije s obzirom da su KiM i Vojvodina postali države u državi. 28.09.1990. skupština SR Srbije usvojila je novi ustav prema kojem je Srbija uređena kao država građana, a pokrajinama su dodijeljene teritorijalne autonomije bez ikakvih atributa državnosti. To se može tumačiti ovako ili onako, kao dobro ili loše, ali svakako nije bio u pitanju potez koji je vodio u kataklizmu. Time nije otvorena Pandorina kutija, tj. dat alibi da se započne sa nizom sličnih odluka u ostalim republikama. Naime, već 22.12.1990. hrvatski sabor je donio novi ustav kojim se između ostalog Srbima ukida konstitutivnost a SR Hrvatska se proglašava nacionalnom državom hrvatskog naroda. Za manje od 3 mjeseca ne može se sačiniti, usaglasiti i donijeti tako važan dokument poput ustava po principu "vidi šta oni rade, sad ćemo i mi". Jasno je da je priprema i inicijativa za to počela mnogo ranije, nezavisno od pomenutih događaja u Srbiji, kao što pokazuju i drugi potezi rukovodstva zapadnih republika.
Irelevantno? :roll:

Boldano prvo: čiju je saglasnost unutar jugoslovenske zajednice Srbija tražila prilikom ukidanja autonomije Vojvodine i Kosova?
Srpskog naroda.
Kako onda Miloševićeva politika nije otvorila Pandorinu kutiju po pitanju odluke hrvatskog sabora, koja je bila samo konkretan odgovor hrvatskog nacionalizma na srpskog brata mu blizanca?
Tipično branjenje velikosrpskog nacionalizma i jeste optuživati Hrvata za ukidanje konstitutivnosti srpskog naroda u hrvatskoj državi, a sa druge strane prešućivati kako je to Miloševićev režim uradio Albanicima, ukidajući im pravo škole i pravo na obrazovanje na vlastitom jeziku.
Sve u svemu, neozbiljan pokušaj da se kvaziargumentima dokaže kako su Srbi i "tehnički" odgovorni za raspad SFRJ i rat, skoro uporediv sa nebuloznim tvrdnjama PM72 i drugih kolega da neko počinje rat zato što ima oružja i ne zna šta će s njim, da rata ne bi ni bilo da je kojim slučajem oružje JNA i TO bilo ravnomjerno raspoređeno među narodima, ili, meni najdraža, da je neko u BiH ratovao protiv "rodne grude" (bio bi to valjda prvi takav slučaj u istoriji). Neozbiljan prvenstveno iz razloga što su potezi vodstva bosanskih Srba, navedeni u njegovom komentaru, došli kao odgovor na poteze hrvatsko-bošnjačkih vođa, u odnosu na koje imaju i određenu vremensku distancu. Dakle, konstituisanje sjednice skupštine Zajednice opština bosanske Krajine u Banjoj Luci 26.04.1991. (ako se i to smatra nelegalnim činom) uslijedilo je nakon što je skupština BiH 28.02.1991. u Sarajevu na prijedlog delegata SDA i HDZ razmatrala Deklaraciju o nezavisnosti BiH. Srpski poslanici su odbili da o tome raspravljaju. U tom kontekstu se može razmatrati i osnivanje SA oblasti u ljeto i jesen 1991., a novembarski plebiscit kao odgovor na usvajanje Memoranduma o suverenoj BiH u skupštini 15/16.10.1991. od strane poslanika SDA i HDZ (poslanici SDS napustili zasijedanje). I sad bih ja, s moje tačke gledišta, komotno mogao reći da su, s obzirom na rečeno, Hrvati i Bošnjaci počeli rat u BiH. Ali NEĆU, jer NISU, tj. nisu sami oni odgovorni. Naime, za razliku od PM72 trudim se da u rezonovanju sujetu ostavim po strani i da mi zaključivanje ne zamagljuju nacionalna osjećanja. Osim toga, pokušavam praviti razliku između poteza političara i situacije u kojoj se našao običan čovjek. Kakav bih ja cinik morao biti pa da osporavam nekom Hrvatu pravo da uzme oružje kad prema njemu nastupa "oslobodilačka" vojska čiji pripadnici u prvim redovima pjevaju "Daj salate, klaćemo Hrvate"... Ili kakav bih tek licemjer trebao biti pa da negiram pravo bilo kog Bošnjaka da se brani od "oslobodilaca" koji ustvari dolaze da se njemu "svete za nešto što su radili Turci prije 200 godina"... Ali isto tako me niko nikada neće ubijediti da Srbi nisu imali pravo da se suprotstave "oslobodiocima" koji su nastupali sa parolama "živio Pavelić" i "Srbe na vrbe", ili ovim borcima za multi-kulti-tekbir Bosnu na Vozući sa sve parolom "Džihad je naš put". Ljudi se na 15 km od svojih kuća borili protiv budaletina (da, budaletina, koliko god neki ovdje ljubili lik i djelo pripadnika "el-Mudžahida", potonjih perjanica al-Kaide) pristiglih iz Turske, Libije, Tunisa, kojima je jedini cilj bio da preko njihovih mrtvih tijela produže dalje i zapale im i tu kuću i selo. I sad kao agresori, mo'š mislit'... Imate pravo reći da stvari djelimično izvlačim iz konteksta i naglašavam pojedine detalje - tačno, ali upravo isto to radite i vi kad pokušavate dokazati "svoju stvar". Stoga na sve ovo (u vezi političkog aspekta) gledam kao na koloplet višestrukih kršenja ustava i ostalih uzajamno loših odluka koje su doprinijele zaoštravanju odnosa i otpočinjanju sukoba. Prema tome, nemam namjeru negirati ludačke odluke srpskog političkog vodstva neposredno prije i za vrijeme rata, niti tražiti izgovore za zločinačke akcije nekih dojelova VRS-a i MUP-a RS-a za vrijeme rata. Ali i ovi pokušaji lijepljenja etikete navodnog agresora mi stvarno idu na živce, kako zbog besmislenosti istih, tako i zbog onemogućavanja da se skoncentrišem na temu.

Sad naravno očekujem salvu novih "argumenata", poređenja sa filozofima, i naravno, još poneku doskočicu o postojećim i nepostojećim topovima.
Kad smo kod politike SDS-a početkom devedesetih, postavlja se pitanje ko je to prvi krenuo u disoluciju BiH i ko je to negirao avnojevski karakter te iste BiH? Srpsko političko rukovodstvo na ćelu sa Radovanom Karadžićem. Isti oni koji se danas u haškom tribunalu predstvaljaju kao "zaštitnici" Jugoslavije, a sve su radili da se ta avnojevska Jugoslavija razbije. Otud i formiranje SAO oblasti tamo gdje je bio SDS na vlasti, a zatim i formiranje Srpske Republike BiH, za koju je i sam Koljević tvrdio da je protuustavna.
Sa te strane te pitam otkuda pravu Karadžiću da proglasi stranačku para-državu na prostoru BiH, i ko je su to demokratske metode po kojim je nesrpsko stanovništvo ušlo u jednu takvu čisto etničku para-strukturu? Neki vid saglasnosti? Referendum?
Po čemu je, čisto za primjer, Višegrad, u kom su Bošnjaci bili većinsko stanovništvo, pripao tamo nekoj Srpskoj BiH? Volio bih kad bi nam to objasnio čisto logički, a ne na bazi nekih političkih proklamacija o nezavisnosti, kada znamo da referendum o nezavisnosti BiH dolazi tek NAKON srpske političke samovolje po onoj Ekmečićevoj da ako ne može biti Jugoslavija građanska, onda to ne mogu biti ni samostalne republike.

B.t.w kad smo kod Vozuće i stranih dobrovoljaca, pa ako je taj Srbin sa Ozrena bio domaći tu, šta su bili Bošnjaci koje su ti Srbi prognali, zatvarali i ubijali u toj istoj Vozući. Kako to da su Srbi iz Prnjavora, Doboja, Laktaša, Banja Luke "branili" Vozuću tako što su palili, pljačkali i ubijali Bošnjake po Ribnici i drugim naseljima?
Roald Amundsen

#866 Re: VOZUCA 1995

Post by Roald Amundsen »

Škobo Habu wrote:
Stjui wrote:
zavidovicivozuca wrote:
Slika nije sa Vozuće, već iz okoline Tešnja. Bilo je riječi već o ovom zločinu, i nema nikakve veze sa mudžahedinima i operacijom "Farz '95'".
Sa operacijom "Farz" nema veze, ali sa mudžahedinima ima.
Roald Amundsen

#867 Re: VOZUCA 1995

Post by Roald Amundsen »

Škobo Habu wrote:
Roald Amundsen wrote:

Boldano prvo: čiju je saglasnost unutar jugoslovenske zajednice Srbija tražila prilikom ukidanja autonomije Vojvodine i Kosova?
Srpskog naroda.
Kako onda Miloševićeva politika nije otvorila Pandorinu kutiju po pitanju odluke hrvatskog sabora, koja je bila samo konkretan odgovor hrvatskog nacionalizma na srpskog brata mu blizanca?
Tipično branjenje velikosrpskog nacionalizma i jeste optuživati Hrvata za ukidanje konstitutivnosti srpskog naroda u hrvatskoj državi, a sa druge strane prešućivati kako je to Miloševićev režim uradio Albanicima, ukidajući im pravo škole i pravo na obrazovanje na vlastitom jeziku.

Da, irelevantno za raspravu koju smo vodili PM72 i ja (više je on vodio sam sa sobom). Objasnio sam i zašto, pročitaj malo bolje pa ćeš shvatiti.

Nije ju Milošević otvorio, i to sam objasnio, nema smisla da se ponavljam. U najboljem slučaju možeš dokazati reciprocitet velikosrpskog i velikohrvatskog nacionalizma, tj. da snose podjednaku odgovornost za zbivanja. S tim što bih rekao da je, naprotiv, srpski došao kao odgovor na hrvatski, s obzirom na hronologiju događaja. Da je ovo ukidanje autonomije ostalo izolovan slučaj (ne računajući upliv vanjskih faktora), vjerovatno se ne bi zbilo sve ono što se zbilo. Prenebregava se činjenica da je Jugoslaviju srušio separatizam Hrvatske i Slovenije, kasnije i Bošnjaka - Srbi su bili za Jugoslaviju. Fantazije o velikoj Srbiji su došle kada je postalo jasno da Jugoslavija definitivno nestaje. San o svim Srbima u jednoj državi je bio ispunjen - upravo u Jugoslaviji. I ne samo svi Srbi, tu su i svi Hrvati i Bošnjaci živjeli u jednoj državi.
seln

#868 Re: VOZUCA 1995

Post by seln »

Woody wrote:
kritichar wrote:ko su ti ovi?
Eno ti @selna pa nek ti objasni. On ti SVE zna ;-)
Koji si ti jad, Mitre, to je neopisivo...

upravo ti, koji se javljas na svaku jebenu temu i u tom rokovniku haman imas zapisano i koji je desetar jebao magacionerku u Bugojnu...
ti ces pricati nekome nesto?
Idi, pokrij se slaninom i belim lukom.
Tomi110

#869 Re: VOZUCA 1995

Post by Tomi110 »

Roald Amundsen wrote:
Škobo Habu wrote:
Roald Amundsen wrote:

Srpskog naroda.

Da, irelevantno za raspravu koju smo vodili PM72 i ja (više je on vodio sam sa sobom). Objasnio sam i zašto, pročitaj malo bolje pa ćeš shvatiti.

Nije ju Milošević otvorio, i to sam objasnio, nema smisla da se ponavljam. U najboljem slučaju možeš dokazati reciprocitet velikosrpskog i velikohrvatskog nacionalizma, tj. da snose podjednaku odgovornost za zbivanja. S tim što bih rekao da je, naprotiv, srpski došao kao odgovor na hrvatski, s obzirom na hronologiju događaja. Da je ovo ukidanje autonomije ostalo izolovan slučaj (ne računajući upliv vanjskih faktora), vjerovatno se ne bi zbilo sve ono što se zbilo. Prenebregava se činjenica da je Jugoslaviju srušio separatizam Hrvatske i Slovenije, kasnije i Bošnjaka - Srbi su bili za Jugoslaviju. Fantazije o velikoj Srbiji su došle kada je postalo jasno da Jugoslavija definitivno nestaje. San o svim Srbima u jednoj državi je bio ispunjen - upravo u Jugoslaviji. I ne samo svi Srbi, tu su i svi Hrvati i Bošnjaci živjeli u jednoj državi.
Ček, ček malo, govoriš da Pandorinu kutiju nije otvorio Milošević, nego ko? Tito možda?Ima u jednom od dokumentarnih filmova(ubij me sada ako se mogu sjetiti ali mislim da je BBC-ev "Death of Yugoslavia) gdje Ivan Stambolić govori da mu Miloševića niko nije poturio nego da ga je on odabrao i kad ga je poslao na Kosovo da smiri situaciju između Srba i Albanaca, a ovaj je još više raspirio (među Srbima) i gdje govori da ako tako nastavi da što će od "otađbine" da ostane. Upravo je Milošević otvorio Pandorinu kutiju i to na Kosovu, a to je rezultiralo masovnim srpskim mitinzima potpore Srbima na Kosovu po Hrvatskoj (Krajini) što je dovelo do hrvatskog nacionalizma i Tuđmana, to ti je kronologija ili hronologija kako god hočeš.
zavidovicivozuca

#870 Re: VOZUCA 1995

Vidim da niko od pozavalaca prilika na teritoriji opstine Zavidovici ne komentarise snimak koji sam postavio. :? Sta bi sa onim nenaoruzani goloruki muslimanski narod? :-) Kraj 1991 godine oni postrojavaju jedinice PL. :shock: Gdje sada moee?
Ovo je samo jos jedan od dokaza kako ne pije vode o tome da muslimani nisu bili spremni na rat,i tekako su bili spremni,od njihovih tadasnjih mentora Hrvata koji su ih nazivali hrvatskim cvijecenj i sa njima vezivali zastave.
Roald Amundsen

#871 Re: VOZUCA 1995

Post by Roald Amundsen »

Kad smo kod politike SDS-a početkom devedesetih, postavlja se pitanje ko je to prvi krenuo u disoluciju BiH i ko je to negirao avnojevski karakter te iste BiH? Srpsko političko rukovodstvo na ćelu sa Radovanom Karadžićem. Isti oni koji se danas u haškom tribunalu predstvaljaju kao "zaštitnici" Jugoslavije, a sve su radili da se ta avnojevska Jugoslavija razbije. Otud i formiranje SAO oblasti tamo gdje je bio SDS na vlasti, a zatim i formiranje Srpske Republike BiH, za koju je i sam Koljević tvrdio da je protuustavna.
Sa te strane te pitam otkuda pravu Karadžiću da proglasi stranačku para-državu na prostoru BiH, i ko je su to demokratske metode po kojim je nesrpsko stanovništvo ušlo u jednu takvu čisto etničku para-strukturu? Neki vid saglasnosti? Referendum?
Po čemu je, čisto za primjer, Višegrad, u kom su Bošnjaci bili većinsko stanovništvo, pripao tamo nekoj Srpskoj BiH? Volio bih kad bi nam to objasnio čisto logički, a ne na bazi nekih političkih proklamacija o nezavisnosti, kada znamo da referendum o nezavisnosti BiH dolazi tek NAKON srpske političke samovolje po onoj Ekmečićevoj da ako ne može biti Jugoslavija građanska, onda to ne mogu biti ni samostalne republike.

B.t.w kad smo kod Vozuće i stranih dobrovoljaca, pa ako je taj Srbin sa Ozrena bio domaći tu, šta su bili Bošnjaci koje su ti Srbi prognali, zatvarali i ubijali u toj istoj Vozući. Kako to da su Srbi iz Prnjavora, Doboja, Laktaša, Banja Luke "branili" Vozuću tako što su palili, pljačkali i ubijali Bošnjake po Ribnici i drugim naseljima?[/quote]

Dobar dio odgovora imaš u samom mom komentaru koji citiraš. Avnojevski karakter BiH je bio da je ona "i srpska, i muslimanska, i hrvatska", pa bih rekao da je negiranje konstitutivnosti jednog od tih naroda i uskraćivanje prava istom da odlučuje o budućnosti BiH ništa drugo do upravo disolucija iste i negiranje njenog karaktera.

Nije Karadžić imao pravo, nisam to ni tvrdio, ali on i ostali su ga zasnivali na tezi - kad mogu oni, možemo i mi. A i jedni i drugi su zabrazdili. Koje su to demokratske metode kojima je BiH proglasila nezavisnost? Referendum od 64% stanovništva pri čemu se ignoriše konstitutivnost jednog naroda? Volja većine koja ozbiljno ugrožava prava manjine se može nazvati svakako, ali demokratija nije adekvatan opis. Opet velim uzajamno negiranje prava, a ko je prvi počeo...pa možemo opet početi ispočetka, pa ukrug. Osim toga, hronologija je dobrim dijelom već razmotrena, tj. rečeno je šta je došlo NAKON čega.

Ni po čemu Višegrad i veći dio istočne Bosne nisu trebali pripasti srpskoj BiH, to je jasno. Ponavljam, nemam namjeru nikog amnestirati od zločina i neopravdanih odluka. Ali opet, po čemu je bosanskim Srbima uskraćeno pravo da odlučuju o budućnosti u SFRJ ili van nje? Znači, drama se ukratko odvijala ovako:

Hrvati/Bošnjaci: Mi hoćemo nezavisnu BiH.
Srbi: Ne može, ne damo mi.
H/B: Može, što ne bi moglo, ko vas šta pita...
S: Tako lijepo, ne može, mi smo konstitutivni narod, i naša se računa.
H/B: Jel tako?
S: Tako, jal nikako.
H/B: E pa onda nećete biti konstitutivni narod, jer vas neće ni biti u BiH, mi ćemo vas istjerati.
S: Jel tako?
H/B: Tako.
S: E pa nećete nas istjerati iz BiH, jer neće ni biti BiH. Mi ima da ogradimo našu avliju i da tu uredimo stvari kako nama štima. Usput ćemo ograditi i ponešto što realno nije naše, al nam treba da avliju lijepo zaokružimo. Pa kome se ne sviđa može da razguli, a ako neće da razguli vjerovatno će ga pojesti mrak...
H/B: E pa to ćemo još da vidimo...
S: Šta, da nećete vi da nam zabranite?
H/B: Hoćemo, nego šta.
S: Samo dođite i probajte, ima džebane...

I tako dalje, znamo kako se to poslije odvijalo. Pa ti sad tu nađi svoje krivce, slobodno. Ja sam našao - da citiram B. Grahovca: klerikalci, antikomunisti, neofašisti i komunisti željni više novca i vlasti. Najveća je nesreća svih nas ovdje što su se tada sporovi rješavali oružjem.

Bošnjaci su bili domaći kao i Srbi. Nažalost, kao manjina na tom prostoru, prošli su kako su prošli. Kao ustalom i Srbi u dobrom dijelu današnje Federacije. I nemoj da mi trubiš da nisu, nisam spao s Marsa. Imam silu raje koja je 1992. izbjegla iz Sarajeva, Travnika, Mostara, Zenice... A kao što reče Njegoš - od dobra se još bježalo nije. Poređenje pripadnika VRS iz banjalučke Krajine sa afroazijskim mudžahedinima i njihovim angažmanom na ozrensko-vozućkom ratištu je stvarno smiješno i ne zaslužuje dublju raspravu. Navodnici kod "branili" spadaju u istu kategoriju. I čikam te da mi kažeš konkretno kada i gdje su to baš ti Srbi koji su došli ČAK iz Prnjavora, Laktaša, B. Luke i Doboja palili, pljačkali i ubijali lokalne Bošnjake, ili pak nosali glave ubijenih zarobljenih vojnika ABiH.
Roald Amundsen

#872 Re: VOZUCA 1995

Post by Roald Amundsen »

Nije ju Milošević otvorio, i to sam objasnio, nema smisla da se ponavljam. U najboljem slučaju možeš dokazati reciprocitet velikosrpskog i velikohrvatskog nacionalizma, tj. da snose podjednaku odgovornost za zbivanja. S tim što bih rekao da je, naprotiv, srpski došao kao odgovor na hrvatski, s obzirom na hronologiju događaja. Da je ovo ukidanje autonomije ostalo izolovan slučaj (ne računajući upliv vanjskih faktora), vjerovatno se ne bi zbilo sve ono što se zbilo. Prenebregava se činjenica da je Jugoslaviju srušio separatizam Hrvatske i Slovenije, kasnije i Bošnjaka - Srbi su bili za Jugoslaviju. Fantazije o velikoj Srbiji su došle kada je postalo jasno da Jugoslavija definitivno nestaje. San o svim Srbima u jednoj državi je bio ispunjen - upravo u Jugoslaviji. I ne samo svi Srbi, tu su i svi Hrvati i Bošnjaci živjeli u jednoj državi.[/quote]

Ček, ček malo, govoriš da Pandorinu kutiju nije otvorio Milošević, nego ko? Tito možda?Ima u jednom od dokumentarnih filmova(ubij me sada ako se mogu sjetiti ali mislim da je BBC-ev "Death of Yugoslavia) gdje Ivan Stambolić govori da mu Miloševića niko nije poturio nego da ga je on odabrao i kad ga je poslao na Kosovo da smiri situaciju između Srba i Albanaca, a ovaj je još više raspirio (među Srbima) i gdje govori da ako tako nastavi da što će od "otađbine" da ostane. Upravo je Milošević otvorio Pandorinu kutiju i to na Kosovu, a to je rezultiralo masovnim srpskim mitinzima potpore Srbima na Kosovu po Hrvatskoj (Krajini) što je dovelo do hrvatskog nacionalizma i Tuđmana, to ti je kronologija ili hronologija kako god hočeš.[/quote]

Da, baš - Hrvati se zasikirali za Albance, bilo im žao, pa zato počeli sve što su počeli. Dajte malo ozbiljnosti... Milošević je bio bezvezan lik, ništa bolji od Tuđmana, ali tvrditi da su Hrvati sjedili skrštenih ruku do događaja na Kosovu... :roll:

Evo ti još malo hronologije:
prvi sukob u Hrvatskoj bio je 17.08.1990. u Benkovcu, kada je MUP Hrvatske poslao specijalce da onemoguće plebiscit Srba. Srbi su odgovorili podizanjem barikada i tako je došlo do sranja. A prije toga:
20-22.01.1990. - slovenačka i hrvatska delegacija napustile 14. vanredni kongres SKJ.
24.02.1990. - Tuđman: "NDH nije bila samo puka kvislinška tvorba i fašistički zločin, već i izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda:"
13.05.1990. - organizovani neredi na utakmici Dinamo-CZ poslužili HDZ-u za obračun sa srpskim kadrovima u MUP-u Hrvatske.
25.07.1990. - šahovnica postala državni simbol Hrvatske...

I ne sjećam se da je u svemu tome bilo pretjeranog iskazivanja brige za sudbinu kosovskih Albanaca od strane Hrvata.
Roald Amundsen

#873 Re: VOZUCA 1995

Post by Roald Amundsen »

Sarajmen wrote:Ima adekvatna tema koja se odnosi na ''pripreme'' za rat: http://forum.klix.ba/kad-su-pocele-prip ... 0s575.html

Ova se odnosi na određeni lokalitet u vremenskom periodu 1995., pa eto...
Da bar. Ali ja kad postavim konkretno pitanje - niko ništa. Samo daj da vidimo ko je prvi počeo, ko je koga više pobio i čiji je tata najjači...
seln

#874 Re: VOZUCA 1995

Post by seln »

zavidovicivozuca wrote:Vidim da niko od pozavalaca prilika na teritoriji opstine Zavidovici ne komentarise snimak koji sam postavio. :? Sta bi sa onim nenaoruzani goloruki muslimanski narod? :-) Kraj 1991 godine oni postrojavaju jedinice PL. :shock: Gdje sada moee?
Ovo je samo jos jedan od dokaza kako ne pije vode o tome da muslimani nisu bili spremni na rat,i tekako su bili spremni,od njihovih tadasnjih mentora Hrvata koji su ih nazivali hrvatskim cvijecenj i sa njima vezivali zastave.
Ja stvarno ne kontam zasto vi salonci ocekujete da ce neko pozuriti da se opravdava cim vi pustite neki mentalni vjetar.
Sta je, Todore, mislis "jaaano, sad sam pokazao Turcima"?
Pa, dobro, da ti objasnim...
Tacno je da su u drugoj polovini 1991 postojali neki pokusaji organizacije, a glede i u svezi dogadjanja u Hrvatskoj, kada je postalo jasno da se "JNA" ne bori za Jugoslaviju, vec za veliku srbiju, ali sve je to bilo jadno....
i u mojoj pripizdini su od kraja ljeta 1991 organizovane nekakve straze, ali to je bilo smijesno i zalosno...po dvojica na prilaznim putevima, naoruzani pistoljima :roll:
A u okolini se vec povremeno culo "kad je noc hladna i zvjezdana" kako ljudi s tri prsta senluce dugim rafalima iz automatskog oruzja.
Tada su i neki od mojih komsija poceli da se "naoruzavaju"...to jest, kupovali su na crnom trzistu (1500 DM) kalash i dva okvira municije :-)
da se brani kucni prag, u doslovnom smislu rijeci, ako ti "neko" udari na kucu. Nismo se cak ni usudjivali da imenujemo tog "nekog", kako smo naivni bili.
Eto, prvi ja...jaran mi kaze, kupi pusku, bice rata...a ja mu kazem "ma nema sanse, svako zna da nas cuva JNA". April 1992 smo docekali sa ca. 20 kalasha i nesto lovackog oruzja, bez ikakve organizacije, bez sistema komande, sredstava veze...nista...
a u daljini se vec vidi plamen "lepih sela".
I? Krivo ti sto nismo bili potpuno goloruki? Premalo ti haubice i tenkovi protiv malo pjesadijskog oruzja?
Nije se poklalo i silovalo koliko je bio merak?
Idi ba, Todore, sit sam vas toliko da mi se povraca. Idi, pojedi malo slanine, zalij se brljom i zaguslaj.
Tomi110

#875 Re: VOZUCA 1995

Post by Tomi110 »

Roald Amundsen wrote:Da, irelevantno za raspravu koju smo vodili PM72 i ja (više je on vodio sam sa sobom). Objasnio sam i zašto, pročitaj malo bolje pa ćeš shvatiti.

Ček, ček malo, govoriš da Pandorinu kutiju nije otvorio Milošević, nego ko? Tito možda?Ima u jednom od dokumentarnih filmova(ubij me sada ako se mogu sjetiti ali mislim da je BBC-ev "Death of Yugoslavia) gdje Ivan Stambolić govori da mu Miloševića niko nije poturio nego da ga je on odabrao i kad ga je poslao na Kosovo da smiri situaciju između Srba i Albanaca, a ovaj je još više raspirio (među Srbima) i gdje govori da ako tako nastavi da što će od "otađbine" da ostane. Upravo je Milošević otvorio Pandorinu kutiju i to na Kosovu, a to je rezultiralo masovnim srpskim mitinzima potpore Srbima na Kosovu po Hrvatskoj (Krajini) što je dovelo do hrvatskog nacionalizma i Tuđmana, to ti je kronologija ili hronologija kako god hočeš.[/quote]

Da, baš - Hrvati se zasikirali za Albance, bilo im žao, pa zato počeli sve što su počeli. Dajte malo ozbiljnosti... Milošević je bio bezvezan lik, ništa bolji od Tuđmana, ali tvrditi da su Hrvati sjedili skrštenih ruku do događaja na Kosovu... :roll:

Evo ti još malo hronologije:
prvi sukob u Hrvatskoj bio je 17.08.1990. u Benkovcu, kada je MUP Hrvatske poslao specijalce da onemoguće plebiscit Srba. Srbi su odgovorili podizanjem barikada i tako je došlo do sranja. A prije toga:
20-22.01.1990. - slovenačka i hrvatska delegacija napustile 14. vanredni kongres SKJ.
24.02.1990. - Tuđman: "NDH nije bila samo puka kvislinška tvorba i fašistički zločin, već i izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda:"
13.05.1990. - organizovani neredi na utakmici Dinamo-CZ poslužili HDZ-u za obračun sa srpskim kadrovima u MUP-u Hrvatske.
25.07.1990. - šahovnica postala državni simbol Hrvatske...

I ne sjećam se da je u svemu tome bilo pretjeranog iskazivanja brige za sudbinu kosovskih Albanaca od strane Hrvata.[/quote]

Prvo Milošević nije bio bezvezan lik nego "opasan lik" koji je iskoristio srpski nacionalizam za svoj politički uspon.
Drugo istina da Hrvati nisu sjedili skrštenih ruku, jer svaka "srpska akcija" je imala "hrvatsku reakciju"
Treće "srpska akcija" koja je inicirala "hrvatsku reakciju" pokrenule su i treću "bosansku reakciju" na "srpsku akciju" i hrvatsku reakciju".
Misliš li da bi bilo rata da je u Jugoslaviji bilo oko 8 miliona Bošnjaka, 4 milijuna Srba i 2 milijuna Hrvata i da su manje više svi generali u JNA bili Bošnjaci i Hrvati uz pokojeg Srbina, ja mislim da ne bi, mislim da bi u takvoj Jugoslaviji u kojoj bi naprimjer Sarajevo bio glavni grad svi živili mirno i koja bi bila u EU jedna od jače razvijenih država, i ja kao Hrvat ne bih imao ništa protiv toga,dapače.
Post Reply