Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tomahawk11 wrote:@esmasaric, vjerujem, ali mi je nevjerovatno da nije dobar, da mora piti lijekove, a da i dalje radi. Mislim, moze se svakom desiti da pukne, da se pamet okrene, ali kad imas situaciju gdje je tip ubio svoju majku, dokazano psihicki nestabilan....ne znam.
Shizofrenija nije tek puko pucanje. To je koliko je meni poznato jos uvijek prilicno neistrazen poremecaj.
A i iznenadio bi se koliko oko nas zivi i radi ljudi koji boluju od raznih oblika shizofrenije. Rade na prilicno odgovornim mjestima pa kao i ljekari (cak poznajem i jednog koji se bavi psihickim zdravljem u javnom zdravstvu). Poznajem i divnu zenu koja boluje od shizofrenije. U periodima kad redovno uzima terapiju funkcionise sasvim normalno, udata je, ima porodicu, kvalitetan radnik na svom radnom mjestu. U periodu kad nije uzimala redovno terapiju pokusala je samoubistvo skokom sa petog sprata.
Ne pokusavam relativizirati ni opravdati slucaj ubistva majke nego samo kazem da nije jedini i da ima puno zataskanih slucajeva potencijalnih (samo)ubica koji su integrisani u nase drustvo, zive i rade oko nas, mozda su cak i nasi ljekari.
Da se radi o nekom meni bliskom, iskreno ne znam za cim bi posegla. Ne vjerujem da bi npr. svog brata u slicnoj situaciji olako prekrizila i strpala u ustanovu.
Osim ako ovim momcima iz Olova nije dijagnosticiran neki slican oblik poremecaja, njih se nikako ne moze stavljati u isti kos s onima koji nisu u stanju da se bore sa tako strasnim poremecajem kakav zna biti shizofrenija.
Jasno, ne moze se sve relativizirati kao crno ili bijelo
Sumnjam, oni su se vodili kao normalni i nemaju historiju bilo kakve bolesti. Ovo su proracunate hladne ubice i ne mogu u kos sa psihickim bolesnicima. Da su bolesni u mozak - jesu, ali to je sasvim druga prica.
Armin Isaković
Armina Isakovića, bivšeg košarkaša koji je u lipnju 2008. hladnokrvno ubio majku Fatimu Isaković, Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo proglasilo je neuračunljivim.
Ovaj sud je utvrdio da je Isaković majku usmrtio u stanju neuračunljivosti, a nalaz tima sudskih vještaka medicinske struke pokazao je da on boluje od akutne paranoične šizofrenije te da mora najmanje dvije godine u kontinuitetu provesti na liječenju, nakon čega će se odrediti njegov status. Isaković je nakon toga na slobodi proveo određeni period u Stocu, a onda se vratio u Sarajevo, gdje se ubrzo vratio na svoje radno mjesto u "Elektroprivredi BiH".
Ne upratih raniju diskusiju....vidim, neki bi to i opravdali.
Ok, lud, nije dobar, pije lijekove....kako neko lud moze dobiti posao?? Bice da je dosta forumasa poprilicno odlijepilo kad se vode onom, neka, vidis da nije dobar....treba opet da zaboravi lijekove, pa da neko fasuje
Normalno hoda gradom, jedno vrijeme trenirao u importaneu u teretani
Tomahawk11 wrote:@esmasaric, vjerujem, ali mi je nevjerovatno da nije dobar, da mora piti lijekove, a da i dalje radi. Mislim, moze se svakom desiti da pukne, da se pamet okrene, ali kad imas situaciju gdje je tip ubio svoju majku, dokazano psihicki nestabilan....ne znam.
Ako je radio prije, pretpostavljam da je nakon ubistva bio na bolovanju nekoliko mjeseci, možda i više od godinu. U tom slučaju, morala mu je biti cijenjena radna sposobnost. Obzirom na radno mjesto, koje ne zahtijev težak rad, rad sa strankama ili mašinama, a uz činjenicu da mu se pretpostavljam stanje do tada popravilo, komisija je vjerovatno ocijenila da postoji II kategorija invalidnosti, koja ne podrazumijeva potpunu radnu nesposobnost. Tako da je morao biti vraćen na posao.
Naravno, ništa od ovoga ne baziram na konkretnom poznavanju slučaja, ali znajući kao insajder kako ovaj proces ide, pretpostavljam da se odvijalo ovako nekako.
Vjerovatno, a sve i da ne prodje komisiju, moze se zavrsiti da je prosao
Imas slucajeva da zene pocnu raditi u 8 mjesecu trudnoce, tj primljene budu u radni odnos hint Gras
Dr. Kuca wrote:Nisma nikad cuo za to do jucer, a evo i danas da je to legalno . Covjek uci dok je ziv.
Neki ljudi su se izgleda potpuno "primili" na postavke drustva u kojem se ljudima hladno otimaju osnovna ljudska prava. Trudna, beskorisna, ne zna i ne moze raditi nista - cisti trosak bez dobiti. Nogom u guzicu za primjer svakoj trudnici koja se usudi traziti posao.
Pa dobro, sa stanovišta poslodavca malo je nelogično da zaposliš nekoga za koga znaš da će raditi mjesec dana, a poslije toga ga nema godinu. Da je u pitanju neka vrhunska ekspertica pa hajde, ali govorimo o BiH...
Kod nas nije zabranjeno. Zabranjen joj je noćni rad, rad u smjenama, prekovremeni, teški fizički rad...tj. poslodavcu je zabranjeno da je raspoređuje na takve poslove. Što naše gazde jako poštuju
Svaku drugu vrstu posla, ako je zdrava, po zakonu smije raditi bukvalno do poroda.
Naidjoh sad kroz Emerika Bluma na prizor u kojem nisam mogla skontati je li auto srusilo cuvarsku kucicu preko puta Ambasade Pakistana ili se kucica nekim cudom srusila prema autu. Svejedno, cudan prizor.
ultima_palabra wrote:Pa dobro, sa stanovišta poslodavca malo je nelogično da zaposliš nekoga za koga znaš da će raditi mjesec dana, a poslije toga ga nema godinu. Da je u pitanju neka vrhunska ekspertica pa hajde, ali govorimo o BiH...
Ko garantuje poslodavcu da prav, zdrav muškarac kojeg zaposli neće na bolovanje nakon mjesec dana? Sa trudnom ženom bar zna na čemu je.
Jedna poznanica je do 9 mjeseca radila, otišla se poroditi, vratila se poprilično brzo.
Druga, u 7 mjesecu imala malo komplikacija, uzela odmor sve gotovo.
Ma kod naših privatnika sve je moguće, ako te ne otpuste kad si trudna, onda će te do zadnjeg mjeseca izrabljivati
Kod nas prvo pitaju jesil udata imas li zagondziju i planiras li narednih 20 godina djecu pa onda te zaposljavaju
a ako sr usudis planirati brzi su od testa za trudnocu saznaju i prije tebe da si u drugom stanju i ide pedala
dobar osjecaj wrote:Naidjoh sad kroz Emerika Bluma na prizor u kojem nisam mogla skontati je li auto srusilo cuvarsku kucicu preko puta Ambasade Pakistana ili se kucica nekim cudom srusila prema autu. Svejedno, cudan prizor.
Kućica stajala u 13:00. Parkiraju debili u ulici ne možeš proći a i kućica stoji na pravom mjestu dobro pa je i do sada neko nije otpuhao
dobar osjecaj wrote:Naidjoh sad kroz Emerika Bluma na prizor u kojem nisam mogla skontati je li auto srusilo cuvarsku kucicu preko puta Ambasade Pakistana ili se kucica nekim cudom srusila prema autu. Svejedno, cudan prizor.
svašta upravo pokušavam ukućanima opisati isti prizor i nikako da obasnim šta se u stvari desilo
četiri drota, lik koji auto ispred ambasade sapira vodom iz plastične flaše, dok pored njega čuče dva radnika i nešto demontiraju na podu kućice koja je čudno naherena
pucnjava?
a-a, lik pere auto
demontaža?
a-a, cijelu bi je podigli dizalicom na kamion
sudar?
a-a, nema tragova krša po cesti