Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
cekek wrote:Konkretno? Naoružati i opremiti (para)vojsku i/ili TO kao što je recimo HR uradila.
Kako? Eto mu savjetnika, šefova kabineta i inih mudraca na raspolaganju pa pitaj njih(a).
Nisam ja bio na vlasti već on, nisam ja poslao ljude goloruke u rat već on, nisam ja potpisao republiku Srpsku 1995. već on (a mogao je i 1992 isto to uraditi ako je već moralo biti), ali itekako trpim posljedice njegovih odluka. Tebi je očigledno bolje nego meni pa imaš drugo mišljenje, i ok, poštujem i to, al me ne pravi budalom Alije ti.
Ok... kako (konkretno) bi uvezao nekoliko kamiona raketa i postrojio na Grmecu a da Srbi to ne opaze (i tako zapocne rat)? Kupio bi gdje? Kako bi to platio? Kako bi to preslo granice SFRJ? Teritorij HR? Teritorij BIH? Gdje bi to spakovao? Gdje i kako bi izvrsio obuku? Kako tacno bi ti to sve izveo kad je 40% drzave peta kolona? Sta mislis da bi se desilo da je Alija uradio Srbima ono sto su (recimo) Slovenci? Da je prve proteste Srba poklopio sa vojskom i policijom?
On je "RS" podpisao jer morao. On je zelio nastaviti do oslobodjenja ali Amerikanci to nisu dopustili. On je mogao *odbiti* Amerikance, svakako bi to drugi platili glavom. To bi vjerovatno bio kraj BIH i Bosnjaka al nema veze... Ko nas bre zavadi i ta prica.
Last edited by Walther on 06/01/2016 11:05, edited 1 time in total.
Nastranu sto ti to predstavljas kao da je Alija sa cerkom pod ruku otisao u kasarnu u Lukavicu i predao se Kukanjcu, sve za dobrobit BiH, a ne zaglavio tu slucajno
Druga stvar-ko je bio u Turskoj? Ko je bio u Zagrebu?
Treca stvar-Trezor Narodne Banke
Četvrta stvar-gugl iz jor frend. Guglaj Cercilov sin npr.
_BataZiv_0809 wrote:U zarobljenistvu kod Kukanjca su bili koliko?
Nastranu sto ti to predstavljas kao da je Alija sa cerkom pod ruku otisao u kasarnu u Lukavicu i predao se Kukanjcu, sve za dobrobit BiH, a ne zaglavio tu slucajno
A kakve to i ma hebene veze... Bili su citavu noc. Da su bili 2 dana? Razlika je u cemu?! Tri dana? Da nije bilo Kukanjca vjerovatno bi zavrsili u grobu.
Koliko se sjecam njegovo dijete je bilo izmedju njega i Kukanjca (sa pistoljem) u leglu cetnika. A mogla je biti na Maldivima.
_BataZiv_0809 wrote:U zarobljenistvu kod Kukanjca su bili koliko?
Četvrta stvar-gugl iz jor frend. Guglaj Cercilov sin npr.
Nemoj reci? A sin od Busha starijeg?
Kad smo vec pomenutog... Churchill je svoje dijete zaposlio skoro na isti nacin kao Alija Izetbegovic. Malo je falilo da bude zarobljen na isti nacin.
He also went on a military and diplomatic mission to Yugoslavia in 1944, part of the British support for the Partisans during that civil war. He and Evelyn Waugh arrived on the island of Vis on 10 July, where they met Tito, who had barely managed to evade the Germans after their "Operation Knight's Leap" (Rosselsprung) airdrop outside Tito's Drvar headquarters.
cekek wrote:Konkretno? Naoružati i opremiti (para)vojsku i/ili TO kao što je recimo HR uradila. Kako? Eto mu savjetnika, šefova kabineta i inih mudraca na raspolaganju pa pitaj njih(a).
Nisam ja bio na vlasti već on, nisam ja poslao ljude goloruke u rat već on, nisam ja potpisao republiku Srpsku 1995. već on (a mogao je i 1992 isto to uraditi ako je već moralo biti), ali itekako trpim posljedice njegovih odluka. Tebi je očigledno bolje nego meni pa imaš drugo mišljenje, i ok, poštujem i to, al me ne pravi budalom Alije ti.
Ok... kako (konkretno) bi uvezao nekoliko kamiona raketa i postrojio na Grmecu a da Srbi to ne opaze (i tako zapocne rat)? Kupio bi gdje? Kako bi to platio? Kako bi to preslo granice SFRJ? Teritorij HR? Teritorij BIH? Gdje bi to spakovao? Gdje i kako bi izvrsio obuku? Kako tacno bi ti to sve izveo kad je 40% drzave peta kolona? Sta mislis da bi se desilo da je Alija uradio Srbima ono sto su (recimo) Slovenci? Da je prve proteste Srba poklopio sa vojskom i policijom?
On je "RS" podpisao jer morao. On je zelio nastaviti do oslobodjenja ali Amerikanci to nisu dopustili. On je mogao *odbiti* Amerikance, svakako bi to drugi platili glavom. To bi vjerovatno bio kraj BIH i Bosnjaka al nema veze... Ko nas bre zavadi i ta prica.
cekek wrote:Konkretno? Naoružati i opremiti (para)vojsku i/ili TO kao što je recimo HR uradila. Kako? Eto mu savjetnika, šefova kabineta i inih mudraca na raspolaganju pa pitaj njih(a).
Makar pročitaj
Ja sam pitao tebe jer ti ocigledno znas sta je trebao uradiit... Oni su uradili ono sto su znali. Znaci kako bi par kamiona raketa u SA mimo Srba?
Nema nikakve veze, u pravu si. Konstatovali smo vec da ti je primjer promasen i ne trebamo se ponavljati. Tu gdje je zavrsila, zavrsila je slucajno, jer avion uopste nije trebao sletiti u Sarajevo
Za primjer uvijek uzimam velike istorijske licnosti, a ne zlocince, stoga Bush-no thanks.
_BataZiv_0809 wrote:Nema nikakve veze, u pravu si. Konstatovali smo vec da ti je primjer promasen i ne trebamo se ponavljati. Tu gdje je zavrsila, zavrsila je slucajno, jer avion uopste nije trebao sletiti u Sarajevo
Za primjer uvijek uzimam velike istorijske licnosti, a ne zlocince, stoga Bush-no thanks.
"Smo"? To ti za sebe koristis plural ili? I kakve veze ima kako je zarobljena? Mogla je biti negdje na plazi.... Srbima rusenje diplomatskog leta nije bilo nista ovo ili strano. Uostalom uradili su to vise puta.
Churchill ja svoje dijete poslao u diplomatsku misiju gdje je jedva izbjegao zarobljenistvo. Dijete Alije Izetbegovica je zarobljeno u diplomatskoj misiji. Razlika drasticna, zar ne?
Walther wrote:
Ja sam pitao tebe jer ti ocigledno znas sta je trebao uradiit... Oni su uradili ono sto su znali. Znaci kako bi par kamiona raketa u SA mimo Srba?
Fakat me zaj*bavaš....a kako se to inače ilegalno naoružava? Najaviš državnim organima da spremaš šverc oružja ili šta?
P.S. Daj se odluči jel rakete idu u Sarajevo, na Grmeč ili ćeš ih negdje treće. I koliko raketa želiš da ti se na gotovs spremi. I gdje ti još treba pogodovati i olakšati? Upravo ta politika nas i je ste dovela gdje jesmo, niko ništa ne može, niko ništa ne zna, uvijek nas sve iznenadi, a svi primaju platu da mogu, znaju i ne budu iznenađeni.
Walther wrote:
Fakat me zaj*bavaš....a kako se to inače ilegalno naoružava? Najaviš državnim organima da spremaš šverc oružja ili šta?
P.S. Daj se odluči jel rakete idu u Sarajevo, na Grmeč ili ćeš ih negdje treće. I koliko raketa želiš da ti se na gotovs spremi. I gdje ti još treba pogodovati i olakšati? Upravo ta politika nas i je ste dovela gdje jesmo, niko ništa ne može, niko ništa ne zna, uvijek nas sve iznenadi, a svi primaju platu da mogu, znaju i ne budu iznenađeni.
Pa Sefer je mutavcu sve pripremio, kako, koliko, gdje i sto je najvaznije KAD... Mamlaz je znao bolje...
Walther wrote:
Po DESETI put... Kako, gdje, itd, itd... Konkretno. Sasvim je svejedno gdje, pogotovo u BIH.
Grmec sam spomenuo jer su Slovenci postrojili vojsku u Kocevskoj reki. To je nesto kao Grmec u BIH. A rakete su dosle u Ljubljanu (tj. Sarajevo). U kamionima za smece iz susjedne i prijateljske drzave.
Walther wrote:
Po DESETI put... Kako, gdje, itd, itd... Konkretno. Sasvim je svejedno gdje, pogotovo u BIH.
Grmec sam spomenuo jer su Slovenci postrojili vojsku u Kocevskoj reki. To je nesto kao Grmec u BIH. A rakete su dosle u Ljubljanu (tj. Sarajevo). U kamionima za smece iz susjedne i prijateljske drzave.
Ti bi to uradio kako?
Objasnicu tebi i slicnima cim budem primao platu bas za to.
Na Kocevskoj reci nema koride, nije ni slicna Grmecu. Ljubljana je izmedju Austrije i Kocevja, logicno da su rakete tuda prosle.
_BataZiv_0809 wrote:Uvažene drugarice i drugovi forumaši,
Želio bih da prodiskutujemo o mogućem razvoju događaja da je došlo do "historijskog sporazuma" Filipović-Karadžić, odnosno sporazuma po kojem bi BiH ostala u državnoj zajednici sa Srbijom i Crnom Gorom.
Istražujući bespuća interneta u svrhu pripreme ove teme, nađoh kolumnu Tunje Filipovića u Nezavisnim novinama, kao i članke na Wikipediji koji, uglavnom, slijede navode iz te kolumne.
Ugrubo, BiH je po tom sporazumu trebala ostati u zajedničkoj državi sa Srbijom i Crnom Gorom. Ostala bi u svojim historijskim granicama, bez ikakvih unutrašnjih separisanja na etničkom nivou, a Muslimani bi bili ravnopravni sa ostalim narodima. Kasnije je Milošević predložio da prvi predsjednik te nove države bude Alija Izetbegović, da BiH bude jedinstvena vojna oblast na čijem će vojnom čelu uvijek biti general koji je Musliman. Neriješeno pitanje je bilo karakter buduće države, odnosno da li će biti savez država (konfederacija) ili savezna država (federacija).
Pregovori i sporazum su propali nakon što je "voditelj TV emisije, u kojoj su Adil Zulfikarpašić i Nikola Koljević saopćavali javnosti preliminarni tekst sporazuma, dobio je telegram iz Centrale SDA, u kojem je odbijen ne samo tekst o kojem je postignuta određena saglasnost, nego je bila odbačena čak i sama ideja i svaka mogućnost sporazuma"
Volio bih da stariji forumaši napišu svoja sjećanja o tom periodu, u smislu da li se o tome diskutovalo među ljudima, kakvo je njihovo razmišljanje bilo i da li je on bio prihvaćen ili odbačen od strane običnih ljudi.
Ono o čemu bih želio da diskutujemo je da li smatrate:
a) Da se Miloševiću moglo vjerovati da će uopće poštovati taj sporazum?
b) Da bi taj sporazum spriječio ljudske i materijalne gubitke u BiH u obimu u kojem su se desili?
c) Da bi rat bio dosta kraći i da bi na kraju Hrvatska izvukla deblji kraj, umjesto što se to nama desilo?
d) Da bi se glavne vojne operacije vodile uglavnom u Hrvatskoj i zapadnoj Hercegovini?
e) Da bi postojala mogućnost nekog kasnijeg mirnog razdruživanja iz te državne zajednice, ukoliko bi do toga došlo?
Zamolio bih forumase za diskusiju baziranu na činjenicama i u okviru sopstvenih mogućnosti predikcije. Molim moderaciju da ideološko-nacionalistički diskurs smatra za offtopic.
Idemo!
Tunjo idiot. Skidali bi jarm srpski narednih 200 godina.
Kako god okrenes bilo bi bolje, ovako se ne zna koja drzavica je u gorem stanju.... Uostalom, ne bi bilo genocida, etnickog ciscenja i svega ostalog koje je prouzrokovano raspadom bivse drzave... Rat je morao biti poslednja opcija.... Imali smo rat, izgubili svi i nemamo nista, moglo je i moralo mnogo bolje...
Zavisi kako se predstavi javnosti. Najbolji skorasnji primjer je Vucic u Srebrenici i Sarajevu.
Da im je receno da ostaju u Jugoslaviji prihvatili bi Bosnjaci i to.
[quote="cekek"Na Kocevskoj reci nema koride, nije ni slicna Grmecu. Ljubljana je izmedju Austrije i Kocevja, logicno da su rakete tuda prosle.[/quote]
Izaberi koje hoces, brdo, dolinu, rijeku, potok, jamu, grad, selo... Gdje i kako bi ti provukao nekoliko kamiona raketa i vojnika mimo Srba. Cak i da imas gdje i kako kupiti...
Dick Wanker wrote:Kako god okrenes bilo bi bolje, ovako se ne zna koja drzavica je u gorem stanju.... Uostalom, ne bi bilo genocida, etnickog ciscenja i svega ostalog koje je prouzrokovano raspadom bivse drzave... Rat je morao biti poslednja opcija.... Imali smo rat, izgubili svi i nemamo nista, moglo je i moralo mnogo bolje...
Genocid se nije desio "zbog" rata, genocid je bio rata. Genocid je planiran puno prije rata. Isto vazi i za "etnicko ciscenje". Srbi nakon Slovenije topove ok Sarajeva nisu postavljali zbog vojne smotre.
Jebo me svak , da mi je neko reko reko da cu branit Aliju Izetbegovica, lijepo bih se nasmijao , ali, evo moram ! Ispade da je Alijina najveca greska sto je sina stavio u trezor a kcerku i ostalu famijiju raspodjelio po bjelosvjetskim prestolnicama. Dajte ba nemojte supljirat ! I ja bih isto tako. Pa koji je to vlasnik kafica isao na liniju? Koji je predratni "biznismen" isao na liniju? Kojeg je to politicara tadasnjeg sin isao na liniju? E sad kad bih nastavio nabrajat dosao bih do dijela koji bi me natjerao da revidiram stav o branjenju Alije Izetbegovica. Naime pitanje dolazi kao logicka posljedica : Sta je mislio Alija koji kurac ce mu branit njegovu zamisao. Sirotinja istjerana iz kuca od jednih a natjerana u rovove od drugih? Napaljena Rambo omladina, dok ne skonta da je Rambo laz ? Prisilno mobilisana normalna raja , dok ne skonta varijantu noge ? Ili .... ili je mislio od prvog dana da ce doci dobri NATO i njemu i njegovoj Samackoj enklavi napravit drzavu pobivsi sve do zadnjeg Srbina (a Boga mi i Hrvata) ???
No vratimo se (opet) branjenju Alije. Alija je imao 102% postotnu podrsku Muslimana i kao takav osjecao se bezgresnim. Ti koji su mu dali vlas u ruke i ne misleci nista drugo nego da se kutarisu te" Krnje Jugoslavije " sad se fol kurce okolo i prosipaju suplje "ja bih 'vako, ja ne bih 'vako" Poslje boja qurcem o ledinu. Svima vam je bilo utuljeno u glavu da jednom mrtva Jugoslavija, sto put rodjena Bosna. Svi ste (bez obzira na nacionalnu pripadnost) jedva cekali da pocne i taj rat i da jednom za uvijek rascistimo i to. Pojeli ste svi govno i sad sutite. Pun mi je ud prepamitnih Srba , Hrvata i Bosnjaka... (mislim da se sad tako zovu) ! Svi bi sad drugacije! Velika mana Istorije je sto nema popravnog. Nama ni popravni nebi pomogo. Mi bi opet isto ! ....i sad nam Alija kriv ! Ne ser'te !
Walther wrote:
Izaberi koje hoces, brdo, dolinu, rijeku, potok, jamu, grad, selo... Gdje i kako bi ti provukao nekoliko kamiona raketa i vojnika mimo Srba. Cak i da imas gdje i kako kupiti...
KASARNA FALETICI
Konacno smo docekali i naredba da se kasarna u Faleticima zauzme, kasarna koja je najvece skladiste oruzja Teritorijalne Odbrane u bivsoj Jugoslaviji. Tu noc sam imao san, san o slobodnoj Bosni, svi su pricali da u toj kasarni ima dovoljno oruzja da se moze cijeli grad naoruzati. Ja sam u mislima stvarao sliku o svemu tome, stalno mi se pred ocima vrtila jedna te ista slika, na toj slici sam bio ja na nekom brdu, gledao sam u dolini rijeku Drinu, pored mene je prolazio tenk a na njemu se vijorila zastava sa ljiljanima. Sanjareci o tome sam potiskivao strah koji je bio prisutan te noci.
Nisam poznavao teren, u kome sam se nalazio, tako da sam stalno gledao da ne izgubim iz vida vojnika koji je isao pored mene. Na kraju smo usli u neki potok, patike su mi propustile vodu istog momenta i pocele da daju cudan zvuk, sageo sam se da stegnem pertle, u tom momentu se zacuo negdje pucanj, vojnik koji je stajao na cesti pored potoka skocio je mraku na mene, srusio sam se u vodu, nakon toga sam bio potpuno mokar. Nastavljamo put i prolazimo ispod nekog mosta koji je bio uzasno nizak, ja sam morao hodati cetveronoske. Ispod tog mosta smo usli u neku baru, koja je bila puno gora od potoka, noge su propadale u blato, svaki novi korak je bio i strah da ne ostanem bez patike.
Nakon 45 min hodanja i puzanja stigli smo konacno do ograde kasarne, brzo smo napravili rupe u ogradi, svako je zauzeo lezeci polozaj i cekao naredbu za napad. Osjetio sam da drhtim, sreca pa je noc bila hladna, tako da sam se uvijek mogao izvuci na hladnocu da je to neko primjetio, a ko zna, mozda i jesam drhtao zbog hladnoce. Kasarna je izgledala kao nesto sto je vec osvojeno, samo ga je trebalo pokupiti i uzviknuti, OVO JE MOJE!!! Na zalost to se nije desilo, umjesto ulaska u kasarnu dolazi naredba o povlacenju.
Obrazlozenje: Sve je minirano, kasarna je prazna.
Kada smo se vracali istim putem, vise nisam osjecao hladnocu ni strah, cak vise nije bilo ni slike pred mojim ocima, koju sam te noci po prvi put tako jasno vidio…
Objavio/la Pospanko
Hajd' sad ti neku pametnu o tome kako se nije moglo pored Srba...
KENJAC wrote:Jebo me svak , da mi je neko reko reko da cu branit Aliju Izetbegovica, lijepo bih se nasmijao , ali, evo moram ! Ispade da je Alijina najveca greska sto je sina stavio u trezor a kcerku i ostalu famijiju raspodjelio po bjelosvjetskim prestolnicama. Dajte ba nemojte supljirat ! I ja bih isto tako. Pa koji je to vlasnik kafica isao na liniju? Koji je predratni "biznismen" isao na liniju? Kojeg je to politicara tadasnjeg sin isao na liniju? E sad kad bih nastavio nabrajat dosao bih do dijela koji bi me natjerao da revidiram stav o branjenju Alije Izetbegovica. Naime pitanje dolazi kao logicka posljedica : Sta je mislio Alija koji kurac ce mu branit njegovu zamisao. Sirotinja istjerana iz kuca od jednih a natjerana u rovove od drugih? Napaljena Rambo omladina, dok ne skonta da je Rambo laz ? Prisilno mobilisana normalna raja , dok ne skonta varijantu noge ? Ili .... ili je mislio od prvog dana da ce doci dobri NATO i njemu i njegovoj Samackoj enklavi napravit drzavu pobivsi sve do zadnjeg Srbina (a Boga mi i Hrvata) ???
No vratimo se (opet) branjenju Alije. Alija je imao 102% postotnu podrsku Muslimana i kao takav osjecao se bezgresnim. Ti koji su mu dali vlas u ruke i ne misleci nista drugo nego da se kutarisu te" Krnje Jugoslavije " sad se fol kurce okolo i prosipaju suplje "ja bih 'vako, ja ne bih 'vako" Poslje boja qurcem o ledinu. Svima vam je bilo utuljeno u glavu da jednom mrtva Jugoslavija, sto put rodjena Bosna. Svi ste (bez obzira na nacionalnu pripadnost) jedva cekali da pocne i taj rat i da jednom za uvijek rascistimo i to. Pojeli ste svi govno i sad sutite. Pun mi je ud prepamitnih Srba , Hrvata i Bosnjaka... (mislim da se sad tako zovu) ! Svi bi sad drugacije! Velika mana Istorije je sto nema popravnog. Nama ni popravni nebi pomogo. Mi bi opet isto ! ....i sad nam Alija kriv ! Ne ser'te !
Pa ko je tu bio kome nadredjen Je li se taj Alija ista pitao, majka mu stara, ako je vec predsjednik? Ako jeste sto ne posla sve te vlasnike kafica i djecu politicara na liniju?