JNA (1941-1992)

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Maraschino

#851 Re: JNA (1941-1992)

Post by Maraschino »

decembar2017 wrote:
PM72 wrote:Ma jebe se hrvatima za ugovorom i potpisanim obavezama Kuvajta i firme iz Beograda.Mislim,ne mogu da sažvaćem te teorije i zavjere.To bi mi bilo isto da je recimo Fabrika duhana Sarajevo 1993 natovarila tri šlepera Marlbora pa ih isporučila u Valjevo jer su imali potpisan ugovor prije rata...pa vojska bi prevrnula naopako i šlepere i direktora Loju a cigare bi svakako ispušili...
Nije tenk karton konjaka niti vreća kafe pa da se prošvercuje preko linija.
Ja u to ne vjerujem bez čvrstih dokaza,fotografija,brojeva .
"Jebe im se za potpisani ugovor" jesi li to naucio na krusu za rezervnog drota ????

Hrvatska je imala obavezu , potpisani ugovor , da isporuci tenkove ne beogradu ili valjevu vec Kuvajtu.
Ponavljam opet, Kuvajt a ne srbija su bili vlasnici tih tenkova jer su oni potpisanim ugovorom bili duzni da im ih isporuce.

Odbijanjem postivanja potpisanog ugovora znaci da bi bili podlozni ekonomskim a i politickim negativnim posljedicama a to su , pametno,izbjegli odlukom da ugovor ispostuju. Tada je hrvatska bila tek priznata drzava koja je trazila podrsku i priznanje u svijetu, politicki i ekonomski i riskirati to zbog 15 tenkova , a koje su mogli sami da nadomjeste u vecem broju ,bi bila glupost.

Ali kada pomislim mozda sam veci glupan ja koji to pokusava da objasni tipu koji misli da je 7 brodova natovarenih oruzjem slucajno uplovilo u pogresnu luku, istovarili oruzje koje su nabavili i platili neprijatelji te drzave i otplovili potpuno normalno.
Ne lupaj bez veze. PM je u pravu. Tada je tenk bio kao hljeb/kruh i zato sto vec tada tvoj neprijatelj ima neku obavezu prema nekome, treba je ispostovati.
Tu neisporuku moglo se obrazloziti sa hiljadu razloga.
Ako se stvarno i desila ta isporuka(a vjerujem da jeste bez obzira na kolicinu), taj neko je otvoreno radio protiv Hrvatskih interesa.

Sta da smo mi trebali iz BNT isporuciti neki finalni proizvod zato sto je Jugoslavija imala tu obavezu? Smijesno izgleda sa ove vremenske distance.
Maraschino

#852 Re: JNA (1941-1992)

Post by Maraschino »

Sarajmen wrote::)
je li ovo regularna meta ili ratni zlocin?
akaunt

#853 Re: JNA (1941-1992)

Post by akaunt »

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20070 ... osti01.asp

...puna podrška PM !

....a i ona Jukina agencija nikad nije postojala niti se onako zvala !
decembar2017

#854 Re: JNA (1941-1992)

Post by decembar2017 »

Maraschino wrote: Ne lupaj bez veze. PM je u pravu. Tada je tenk bio kao hljeb/kruh i zato sto vec tada tvoj neprijatelj ima neku obavezu prema nekome, treba je ispostovati.
Ako se stvarno i desila ta isporuka(a vjerujem da jeste bez obzira na kolicinu), taj neko je otvoreno radio protiv Hrvatskih interesa.

Sta da smo mi trebali iz BNT isporuciti neki finalni proizvod zato sto je Jugoslavija imala tu obavezu? Smijesno izgleda sa ove vremenske distance.
Ne lupaj ti bez veze jer nije samo njihov neprijatelj imao obavezu prema Kuvajtu vec i oni, razumijes li sta citavo vrijeme pisem: hrvatska je bila obavezna da ispuni potpisani ugovor.

Ne znam koliko vam je godina i sa cime se bavite ali da vam objasnim kako je to izgledalo : SSNO potpise ugovor u ime drzave za isporuku oruzja i onda fabrike koje dobiju posao se isto tako obvezu ugovorom koju kolicinu da isporuce, kada, koja kvaliteta i sve ono sto ide uz to.

Znaci ne potpisuje samo drzava ugovor a da onda firme dobivaju posao na rijec pa da mogu da poslije odlucuju da li ce isporuce, sta i kada. Sve je islo kroz ugovore i odbijanje postovanja ugovora je isto tako bilo regulisano kroz penale koji bi se placali.

Znaci ponavljam, hr je bila stavljena u situaciju da je kosta mnogo vise politicki i ekonomski da odbije da isporuci tenkove Kuvajtu nego da ih ostavi kod sebe. Pogotovo jer su oni mogli da ih naprave za svoje potrebe vise nego sto su ih tada isporucili.

Znaci , ponavljam ne znam vise koji put ovo nije bio posao na relaciji hr-srbija vec hr-kuvajt a pogotovo treba znati da je amerika tada stajala iza Kuvajta.
PM72

#855 Re: JNA (1941-1992)

Post by PM72 »

"SSNO potpiše ugovor u ime države"...tačno ali koje države?
Maraschino

#856 Re: JNA (1941-1992)

Post by Maraschino »

Zemlja u ratu i obavezna isporuciti vojno naoruzanje. :-)
Hiljade koperanata ucestvuje u izradi tako jednog komplikovanog oruzja i samo jedan u lancu da zakaze, tenk nije zavrsen. Ko ce ti to uzimati za zlo u takvim uslovima.
Nije mi jasna ni cijena. Djakovic dobio za sve te tenkove 6 miliona(ugovorena cijena 1-1,5 miliona) a polovan tenk se poslije kupovao po cijeni od milion maraka.
Ovdje je samo profitirala Jugoslavija koja je jednim udarcem dvije muhe ubila. Naplatili pare i razoruzali neprijatelja.
karanana

#857 Re: JNA (1941-1992)

Post by karanana »

Maraschino wrote:Zemlja u ratu i obavezna isporuciti vojno naoruzanje. :-)
Hiljade koperanata ucestvuje u izradi tako jednog komplikovanog oruzja i samo jedan u lancu da zakaze, tenk nije zavrsen. Ko ce ti to uzimati za zlo u takvim uslovima.
Nije mi jasna ni cijena. Djakovic dobio za sve te tenkove 6 miliona(ugovorena cijena 1-1,5 miliona) a polovan tenk se poslije kupovao po cijeni od milion maraka.
Ovdje je samo profitirala Jugoslavija koja je jednim udarcem dvije muhe ubila. Naplatili pare i razoruzali neprijatelja.
valjda je djakovicev dio bio 6 miliona.
da, smijesno je da bi hrvatska morala ispostovati dil zbog ugovora sa jugoslavijom koja vise ne postoji. to sigurno nije imalo veze sa postovanjem ugovora nego su u pitanju neciji mozda privatni interesi ili nesto drugo iza kulisa.
spreca

#858 Re: JNA (1941-1992)

Post by spreca »

decembar2017 wrote:
Maraschino wrote: Ne lupaj bez veze. PM je u pravu. Tada je tenk bio kao hljeb/kruh i zato sto vec tada tvoj neprijatelj ima neku obavezu prema nekome, treba je ispostovati.

Ne lupaj ti bez veze jer nije samo njihov neprijatelj imao obavezu prema Kuvajtu vec i oni, razumijes li sta citavo vrijeme pisem: hrvatska je bila obavezna da ispuni potpisani ugovor.

Ne znam koliko vam je godina i sa cime se bavite ali da vam objasnim kako je to izgledalo : SSNO potpise ugovor u ime drzave za isporuku oruzja i onda fabrike koje dobiju posao se isto tako obvezu ugovorom koju kolicinu da isporuce, kada, koja kvaliteta i sve ono sto ide uz to.

Znaci ne potpisuje samo drzava ugovor a da onda firme dobivaju posao na rijec pa da mogu da poslije odlucuju da li ce isporuce, sta i kada. Sve je islo kroz ugovore i odbijanje postovanja ugovora je isto tako bilo regulisano kroz penale koji bi se placali.

Znaci ponavljam, hr je bila stavljena u situaciju da je kosta mnogo vise politicki i ekonomski da odbije da isporuci tenkove Kuvajtu nego da ih ostavi kod sebe. Pogotovo jer su oni mogli da ih naprave za svoje potrebe vise nego sto su ih tada isporucili.

Znaci , ponavljam ne znam vise koji put ovo nije bio posao na relaciji hr-srbija vec hr-kuvajt a pogotovo treba znati da je amerika tada stajala iza Kuvajta.
Nisi slucajno nekad cuo da zemlja koja je u ratu nije obavezna na ispunjavanje nekih medjunarodnih ugovora dok traje rat ...Hrvatska nista nije potpisala s Kuweitom sto znaci da nije ni morala isporucivati tada nista a ko je nesto uradila na tom planu onda je to ucinila samo da se malo uzdigne na medjunarodnom planu
akaunt

#859 Re: JNA (1941-1992)

Post by akaunt »

Šta je vama? Pa ne radi se ovdje o Japanu, Švajcarskoj ili Njemačkoj pa da se moze zajebavat sa potpisanim ugovorima. Alo ba, ovdje je riječ o jednoj Hrvatskoj, jednoj SR Jugoslaviji ...
Čuj boga ti, oni sumnjaju da će neko od pobrojanih pogaziti riječ!?
otac_makarije

#860 Re: JNA (1941-1992)

Post by otac_makarije »

PM72 wrote:...
Nije tenk karton konjaka niti vreća kafe pa da se prošvercuje preko linija....
Ne znam da li si otvarao linkove koje sam poslao, tenkovi do Bara nisu dosli kopnom, vec morem. Kamioni sa rezervnim dijelovima su do Bara dosli kopnom, kao sto je npr. poznato i da su u poodmakloj fazi rata srpske cisterne isle preko linija kod Stoca po hrvatsku naftu za svoje tenkove recimo, (kad vec pricamo o prebacivanju kabaste robe preko linija, al ni to nije tema emisije)
otac_makarije

#861 Re: JNA (1941-1992)

Post by otac_makarije »

Sarajmen wrote::)
Jos jedan primjer kako je ta vojska bila potpuno dezorjentisana i bez cilja. Sta, kao nisu imali drugog nacina da dodju do njih sem da ih gadjaju nevodjenom raketom iz aviona u sred Zagreba ?!

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/gener ... mo/8jr0ybm
Last edited by otac_makarije on 13/02/2018 19:26, edited 2 times in total.
spreca

#862 Re: JNA (1941-1992)

Post by spreca »

akaunt wrote:Šta je vama? Pa ne radi se ovdje o Japanu, Švajcarskoj ili Njemačkoj pa da se moze zajebavat sa potpisanim ugovorima. Alo ba, ovdje je riječ o jednoj Hrvatskoj, jednoj SR Jugoslaviji ...
Čuj boga ti, oni sumnjaju da će neko od pobrojanih pogaziti riječ!?
Kakve to uopste ima vez e koja je zemlja...medjunarodni dogovor koji se odnosi na sve zemlje....zato bi neko bi privilegirovan u odnosu na druge
PM72

#863 Re: JNA (1941-1992)

Post by PM72 »

otac_makarije wrote:
PM72 wrote:...
Nije tenk karton konjaka niti vreća kafe pa da se prošvercuje preko linija....
Ne znam da li si otvarao linkove koje sam poslao, tenkovi do Bara nisu dosli kopnom, vec morem. Kamioni sa rezervnim dijelovima su do Bara dosli kopnom, kao sto je npr. poznato i da su u poodmakloj fazi rata srpske cisterne isle preko linija kod Stoca po hrvatsku naftu za svoje tenkove recimo, (kad vec pricamo o prebacivanju kabaste robe preko linija, al ni to nije tema emisije)
Malo sam pratio linkove koje si poslao i vjerujem u to isto kao i prije tri dana.Nafta je drugi padež.Trak roba - trak lova.Znam ljude koji su u pola rata išli u srpske rovove radi kartona VEK-a ,vreća kafe i konjaka.Malo mi je teže povjerovati u priču koja se svodi na tekstove iz novina da je Hrvatska nešto "morala" radi ugovora potpisanih 1988 ili 1989 između SSNO-a i Kuvajta a lova davno legla u beogradske bisage...

Zatim,povući sa ratišta 15 tenkova M84 u momentu kad u Vukovar ubacuju sanduke sa municijom preko kukuruzišta...da je tamo bio Alija - ne bih sumnjao jer je on zavaljivao i cijele gradove a Tuđman se ipak borio ( i izborio) za svoj narod i zemlju.

Konkretnih dokaza nema,sve je "navodno","po pričama","čuo sam","kažu"...
otac_makarije

#864 Re: JNA (1941-1992)

Post by otac_makarije »

PM72 wrote:

Konkretnih dokaza nema,sve je "navodno","po pričama","čuo sam","kažu"...
Posto ne citas detaljno evo segment: "Antun Milović, direktor "Đure Đakovića", u vrijeme prodaje tenkova kazao nam je kako su tenkovi povučeni s područja Stare Gradiške.
— Za taj posao naša je tvrtka dobila šest milijuna dolara, kolika je bila ukupna provizija za svih 15 tenkova. Ne znam zašto su povučeni u vrijeme borbi, to biste trebali pitati vojsku, no cjelokupna dokumentacija o tim tenkovima postoji danas u "Đuri Đakoviću".

Ako ti direktor koji je zavrsio posao nije mjerodavan onda jbga
PM72

#865 Re: JNA (1941-1992)

Post by PM72 »

Pola tekstova i "svjedoka" govori o tome kako su tenkovi povučeni sa vukovarskog područja a Stara Gradiška 150 KM daleko od Vukovara...jbl ga - neka se prvo dogovore...

I šta misliš gdje je završilo tih navodnih 6 miliona? Direktor i radnici se rastalili?
otac_makarije

#866 Re: JNA (1941-1992)

Post by otac_makarije »

PM72 wrote:Pola tekstova i "svjedoka" govori o tome kako su tenkovi povučeni sa vukovarskog područja a Stara Gradiška 150 KM daleko od Vukovara...jbl ga - neka se prvo dogovore...

I šta misliš gdje je završilo tih navodnih 6 miliona? Direktor i radnici se rastalili?
Odakle su ih povukli geografski je meni nebitno, povukli su ih iz jedinica. Tih 6m je zavrsilo u DJDJ ocigledno, pitanje je gdje je zavrsila razlika u cijeni za 15 komada koja sigurno nije manja od 10m.
Takodje je pitanje sta je sa ostatkom ugovora, posto izgleda da je ostalo da se isporuci jos 50 tenkova, a po ovim linkovima se pise da su placeni. Krhko je znanje
PM72

#867 Re: JNA (1941-1992)

Post by PM72 »

Da rezimiramo i da završimo priču o tome.
Ti tvrdiš da su prodali 15 tenkova i tako zaradili 6 miliona; (a to su morali dati državi da kupi oružje). :gunjastajl:
otac_makarije

#868 Re: JNA (1941-1992)

Post by otac_makarije »

:)
PM72 wrote:Da rezimiramo i da završimo priču o tome.
Ti tvrdiš da su prodali 15 tenkova i tako zaradili 6 miliona; (a to su morali dati državi da kupi oružje). :gunjastajl:
Ma nema tu sta da se rezimira, ovo je tema da se covjek dobro zamisli o tom periodu, a ti vjeruj u sta zelis
Maraschino

#869 Re: JNA (1941-1992)

Post by Maraschino »

Fina sf prica o tenkovima.
Do podne se moraju ispostovati medjunarodni ugovori da se isporuci 15 tenkova i razoruza HV a popodne onih 50 tenkova ''nikom nista'', ''sorry u ratu smo''. :-)
Das 15 novih i najmodernijih tenkova za 6 miliona i onda za te pare kupis 6 ukrainskih, neki krs ali izbacuje granatu.

Pogotovu vjerujem ovom sto radi na ptpc kao tehnicar. :D
madner

#870 Re: JNA (1941-1992)

Post by madner »

Cifra ne stima, jedan tenk je bio preko milion.
karanana

#871 Re: JNA (1941-1992)

Post by karanana »

haha, a i meni je zapalo za oko, frajer bio ekspert i glavni posrednik i maher sa trgovinom oruzja u jugoslaviji a sad radi na ptpc
otac_makarije

#872 Re: JNA (1941-1992)

Post by otac_makarije »

Hocu svoj deo, necete da me prevarite ! :)
Vlada federacije BiH tuzila je 2007 hrvatsku firmu Djuro Djakovic zato sto se firme BNT, Zrak i Famos nisu naplatile za ovaj kontingent za Kuvajt iz 1992 (u tuzbi doduse pominju 13 tenkova) i trazila nadoknadu od 12.500.000$

http://avaz.ba/vijesti/241129/fbih-osta ... za-tenkove

Avaj, zastario slucaj...
.. ko je jamio jamio...

jos su dobili po guzici i da plate sudske troskove od 100.000 km

A sad stvarno prestajem da se bavim ovom temom
akaunt

#873 Re: JNA (1941-1992)

Post by akaunt »

A kad bi vam reko da je KTK Visoko 1993 godine izvezo 11.370 pari papuča "Lyseu" za Francusko trzište ???
putokaz1

#874 Re: JNA (1941-1992)

Post by putokaz1 »

Kada vidim grupu JNA na netu 1946-1991/93
Sv eizgled aidilično
Hvale se druže se,sastanče nakon 50 godina s esretnu ali ponekad piše
''Sreo sam kolegu iz vojske ali neće da priča sa mnom zbog nacionalnosti''
PM72

#875 Re: JNA (1941-1992)

Post by PM72 »

akaunt wrote:A kad bi vam reko da je KTK Visoko 1993 godine izvezo 11.370 pari papuča "Lyseu" za Francusko trzište ???
pa šta je tu čudno?11 000 papuča stane u kamion,Visoko do polovine 1993 imalo vezu sa svijetom.
Post Reply