Sam si i napisao koja je osnova samo sto ne kontas.Logicno je da za Hrvatsku prestanu vazit odredbe iz CEFTA-e nakon sto je izasla iz nje.Ne mozes se jebavat a da ti ne udje.S druge strane,bosanske mljekare su prosle kontrole EU i nema osnova da im se zabranjuje izvoz.nocnaptica986 wrote:koje osnove?osnova nije bilo osim da se zastiti domaca proizvodnjna..sto upravo sad radi i hrvatska..sto bi rekli sve po zakonuCo0l wrote:S tom malom razlikom sto je BiH imala osnove za to sto je uradila a Hrvatska nema.nocnaptica986 wrote:pa stavri su jednostavne:.bih je lupila carine na hrvatske proizvode nakon izlaska iz cefte i odbija da iste ukine (dok je recimo sloveniji ukinute) i sad je hrvatska stavila zabranu kao protuodgovor..
svaka drzava brani svoj interes bez obzira dali se tom nekom svidja ili ne
i ek je upozoravala bih mnogo puta da ukinu carine
Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Moderator: anex
- Co0l
#851 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
-
kox
#852 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Ne možeš ući u eu i tražiti da ostaneš u cefta-i. Ovo što radi Hrvatska je klasična balkanština u onom ružnom smislu, i kao svaki Balkanac (uključujući i nas) nisu proračunali šta mogu dobiti i izgubiti ovakvim potezima.nocnaptica986 wrote:koje osnove?osnova nije bilo osim da se zastiti domaca proizvodnjna..sto upravo sad radi i hrvatska..sto bi rekli sve po zakonuCo0l wrote:S tom malom razlikom sto je BiH imala osnove za to sto je uradila a Hrvatska nema.nocnaptica986 wrote:pa stavri su jednostavne:.bih je lupila carine na hrvatske proizvode nakon izlaska iz cefte i odbija da iste ukine (dok je recimo sloveniji ukinute) i sad je hrvatska stavila zabranu kao protuodgovor..
- Edin H.
#853 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Pa jesmo li ukinuli za Vencaslo I ako jesmo zasto?nosara wrote:Otkud to da su slovencugama ukinute carine...? To je laz...nocnaptica986 wrote:pa stavri su jednostavne:.bih je lupila carine na hrvatske proizvode nakon izlaska iz cefte i odbija da iste ukine (dok je recimo sloveniji ukinute) i sad je hrvatska stavila zabranu kao protuodgovor..
Nema problema za interes, ionako nam fali reciprociteta u trgovini s hrvatskom...
- nosara
#854 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
To je sve u okviru ssp, dakle postepeno su smanjivane/ukinute carine na odredjene vrste roba porijeklom iz eu... Polozaj slovenije nije specifican, odnosno isti je kao i hrvata... Problem je u tome sto hrvati hoce da zadrze povlasten polozaj iz CEFTA iako vise nisu dio price...Edin H. wrote:Pa jesmo li ukinuli za Vencaslo I ako jesmo zasto?nosara wrote:Otkud to da su slovencugama ukinute carine...? To je laz...nocnaptica986 wrote:pa stavri su jednostavne:.bih je lupila carine na hrvatske proizvode nakon izlaska iz cefte i odbija da iste ukine (dok je recimo sloveniji ukinute) i sad je hrvatska stavila zabranu kao protuodgovor..
Nema problema za interes, ionako nam fali reciprociteta u trgovini s hrvatskom...
BiH je ispunila uslove i ovo je samo poznati hrvatski jal i predizborna kampanja propale koalicije koja je trenutno na vlasti...
- Edin H.
#855 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Znaci BiH ima jednak odnos prema Hrvatskoj i Sloveniji?nosara wrote:
To je sve u okviru ssp, dakle postepeno su smanjivane/ukinute carine na odredjene vrste roba porijeklom iz eu... Polozaj slovenije nije specifican, odnosno isti je kao i hrvata... Problem je u tome sto hrvati hoce da zadrze povlasten polozaj iz CEFTA iako vise nisu dio price...
BiH je ispunila uslove i ovo je samo poznati hrvatski jal i predizborna kampanja propale koalicije koja je trenutno na vlasti...
- nosara
#856 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Ne postoje vise hrvatska i slovenija...Edin H. wrote:Znaci BiH ima jednak odnos prema Hrvatskoj i Sloveniji?nosara wrote:
To je sve u okviru ssp, dakle postepeno su smanjivane/ukinute carine na odredjene vrste roba porijeklom iz eu... Polozaj slovenije nije specifican, odnosno isti je kao i hrvata... Problem je u tome sto hrvati hoce da zadrze povlasten polozaj iz CEFTA iako vise nisu dio price...
Pa cim se pozivaju na tradiciju, jasno ti je da muljaju...
A nema osnova jer su eu i ispali su iz cefta "tradicijskog" kruga... Otisli naprijed, najkrace receno... Ali sad im tonanosi stetu... I neka, treba tako...Postoje određene obveze, tražimo, dakle, da se određene tradicijske kvote hrvatskoj izvoza u BiH od prije 2013. i dalje poštuju.
- tandmand
#857 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Zato naš vlasnik, nacionalno osviješteni Bošnjo kupi 2-3 preskupa BMV, AUDI .. i da pare Švabi, još ako pretekne kakvu jahtu na Jadranu i stan u Berlinu. Zimski odmor obavezno na skijalištu u Austriji.bumerangss wrote:Ali sva dobit odlazi u djep vlasnika tj van BiH jer je vlasnik stranac!pare dare samo pare wrote: Mozemo li sada promijeniti temu![]()
Znaci 387 kod podrazumijeva da je proizvod proizveden u BiH, svi porezi se placaju i ostaju u BiH, fabrika je kod nas, nase mlijeko, nasi radnici, farmeri, treba li jos nesto dodati?
- animals
#858 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Mene interesuje hoce li citava BIH podrzati bojkot ili samo Bosnjaci..
sta je sa Srbima i Hrvatima..
- seoBIH
#859 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Pa u istim su govnima svi, jer imas mljekare bošnje, srbende i hrvatine. Kada su pare u pitanju, tu nema nacionalnog interesa. Vazda bilo.animals wrote:Mene interesuje hoce li citava BIH podrzati bojkot ili samo Bosnjaci..
-
Korisničkoime
#860 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Stvar je u vise nego prosta dok si u CEFT-i imas CEFT-a dogovorene kvote kad vise nisi u CEFT-i nemas vise tih kvota. Pa jbt.to je valjda jasno ako si clan neke organizacije imas povlastice koje nosi clanstvo kad vise nisi clan onda tih povlastiva vise nemas. Jasno da jasnije ne moze biti, no susjedi bi i jare i pare. Cuj zavlacimo nemamo mi tu sta zavlaciti nisi vise clan CEFT-e i nemas vise CEFT-ine kvote. Rijetko kada se to desi ali ovaj put nije u pitanju nas javasluk, nemar, neznanje nego cista ucjena, mi smo upravu i moramo istrajati maksimalno. Prigovor sprecava izvoz samo privremeno jer ako smo ispunili sve uslove a vjerujem da jesmo jer nebi dobili zeleno svjetlo od EU onda ce prigovor biti odbacen kao neosnovan. Ako je pak prigovir osnovan onda se moramo samo potruditi i sto brze ispuniti sto nam je preostalo. U svakom slucaju ono sto je bitmo HRVATSKA NE MOZE TRAJNO SPRIJECITI IZVOZ SAMO PRIVREMENO.
Do tada HR pri uvozu maksimalno zajebavati sta mi mozemo ako poljoprivrednici blokiraju granice pa necemo se tuci s njima
Do tada HR pri uvozu maksimalno zajebavati sta mi mozemo ako poljoprivrednici blokiraju granice pa necemo se tuci s njima
- sinuhe
#861 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
CEFTA sa zalbom hrvatskog ministarstva poljoprivrede nema nikakve veze.
- nosara
#862 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Zalba nema vema veze s mozgom...sinuhe wrote:CEFTA sa zalbom hrvatskog ministarstva poljoprivrede nema nikakve veze.
-
dezurni_ucenik
#863 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
animals wrote:Mene interesuje hoce li citava BIH podrzati bojkot ili samo Bosnjaci..
Sumnjam. Vidis da prvi @djecak sa sibicama ,kao Bosanac katolicke vjeroispovjesti
-
Juliuscezar
#864 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Ko je imao ovakve susjede ni pakao mu nece tesko pasti
- animals
#865 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Pa na ovom pitanju se Srbi i Bosnjaci lako sloze..dezurni_ucenik wrote:animals wrote:Mene interesuje hoce li citava BIH podrzati bojkot ili samo Bosnjaci..
Sumnjam. Vidis da prvi @djecak sa sibicama ,kao Bosanac katolicke vjeroispovjesti, negoduje juce sto ce se bojkotovati rvacki proizvodi.
normalno Hrvati su protiv..
pa pogledaj Srbe na forumu kako zagovaraju bojkot..
ako tako budu zagovarali i bojkot Srbije gdje bi nam bio kraj..
-
dezurni_ucenik
#866 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Tako ti to obicno bude. Kad je nesto kontra Srbije, bosnje i rvati zajedno, kad je u pitanju 'rvacka - onda su bosnje sa srbima zajedno. A ne primjecujemo kako nas karaju i jedni i drugi.animals wrote:Pa na ovom pitanju se Srbi i Bosnjaci lako sloze..dezurni_ucenik wrote:animals wrote:Mene interesuje hoce li citava BIH podrzati bojkot ili samo Bosnjaci..
Sumnjam. Vidis da prvi @djecak sa sibicama ,kao Bosanac katolicke vjeroispovjesti, negoduje juce sto ce se bojkotovati rvacki proizvodi.
normalno Hrvati su protiv..
pa pogledaj Srbe na forumu kako zagovaraju bojkot..
ako tako budu zagovarali i bojkot Srbije gdje bi nam bio kraj..
- Drvosjeca iz Dejcica
#867 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Neka bojkotuje onaj ko misli da treba bojkotovati a to je mnogo više onih što će bojkotovati nego ono koji neće. Mislim da će i Srbi podržati ovaj bojkot jer ne izvoz samo Bošnjaci mlijeko ako se mljekare mogu dijeliti po nacionalnom ključu. Naravno ni Hrvatima u BiH ne ide u prilog ova odluka Hrvatske ali svako će odlučiti po svom nahođenju i svojoj savjesti.dezurni_ucenik wrote:animals wrote:Mene interesuje hoce li citava BIH podrzati bojkot ili samo Bosnjaci..
-
dezurni_ucenik
#868 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Boli briga majorizirane - njima je cilj da Hrvatska ide naprijed, mozda ce jedino kukati mljekari iz Livna. Pitaj nekog iz Listice sta misli o ovom bojkotuDrvosjeca iz Dejcica wrote:Neka bojkotuje onaj ko misli da treba bojkotovati a to je mnogo više onih što će bojkotovati nego ono koji neće. Mislim da će i Srbi podržati ovaj bojkot jer ne izvoz samo Bošnjaci mlijeko ako se mljekare mogu dijeliti po nacionalnom ključu. Naravno ni Hrvatima u BiH ne ide u prilog ova odluka Hrvatske ali svako će odlučiti po svom nahođenju i svojoj savjesti.dezurni_ucenik wrote:animals wrote:Mene interesuje hoce li citava BIH podrzati bojkot ili samo Bosnjaci..
- Co0l
#869 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Samo oni ekonomski svjesni i sa mozgom.A ti ih onda dijeli po etnijama,ako si tako vec navikao.animals wrote:Mene interesuje hoce li citava BIH podrzati bojkot ili samo Bosnjaci..
- jao_situacije
#870 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
jesi ti svjestan kakve gluposti lupašnocnaptica986 wrote:koje osnove?osnova nije bilo osim da se zastiti domaca proizvodnjna..sto upravo sad radi i hrvatska..sto bi rekli sve po zakonuCo0l wrote:S tom malom razlikom sto je BiH imala osnove za to sto je uradila a Hrvatska nema.nocnaptica986 wrote:pa stavri su jednostavne:.bih je lupila carine na hrvatske proizvode nakon izlaska iz cefte i odbija da iste ukine (dok je recimo sloveniji ukinute) i sad je hrvatska stavila zabranu kao protuodgovor..
-
Korisničkoime
#871 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Milanovic kaze drugacije "tradicionalne kvote" se odnose na kvote koje su vrijedile dok je HR bila clan CEFT-e. Vec pri ulazu HR u EU je postojao ovaj problem jer je HR morala istupiti iz CEFT-e i stime se postavilo pitanje uvoznih kvota. Neke drzave su dozvolile HR da te kvote zadrzi neke se odbile tj.BiH je jedina odbila. Sam Milanovic rece vratite nam "tradicionalne kvote" citaj CEFT-a kvote zavlacite vec godinu i pol. Odgovor bi trebao biti ne zavlacimo CEFT-a kvote necete dobiti nikad nazad a putem prigovora ne mozete trajno sprijeciti uvoz mlijeka samo privremeno.sinuhe wrote:CEFTA sa zalbom hrvatskog ministarstva poljoprivrede nema nikakve veze.
Isto ce se ovo ponoviti i kod odobravanja uvoza mesa i mesnih preradevina
-
The Realist
#872 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Hajde, ako ništa, barem će kratkoročno ljudi više naše mlijeko kupovati, vjerujem u to.
A prije sam uvijek kupovao prvo domaće (ne računam lude razlike u cijenama), nakon toga gledao da su proizvodi zemalja iz okruženja, a onda ostalo....
Žao mi je ljudi koji rade u Konzumu, jer mislim da oni bolje uslove daju radnicima, nego domaći lanci (Bingo), a oni će prvi ispaštati manjom prodajom. Ali šta da se radi tu....
A prije sam uvijek kupovao prvo domaće (ne računam lude razlike u cijenama), nakon toga gledao da su proizvodi zemalja iz okruženja, a onda ostalo....
Žao mi je ljudi koji rade u Konzumu, jer mislim da oni bolje uslove daju radnicima, nego domaći lanci (Bingo), a oni će prvi ispaštati manjom prodajom. Ali šta da se radi tu....
-
StupskaBitanga
#873 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Ja krenem od banalne stvari da ljudi vise ne kupuju arf jer je marku skuplji od našeg Glanz abraziva iz Busovače a uvijek prazna polica gdje bude Glanz
Hocu reci hrvatskim kompanijama i proizvodima ljudi su naročito u domaćoj proizvodnji vidjeli spas tako da se to osjetilo na ekonomiji hrvatske s tim da sve i jedna koja je imala pogon ovdje je prebacila sve moguce poput Kraša i recimo keksa domaćica
Hocu reci hrvatskim kompanijama i proizvodima ljudi su naročito u domaćoj proizvodnji vidjeli spas tako da se to osjetilo na ekonomiji hrvatske s tim da sve i jedna koja je imala pogon ovdje je prebacila sve moguce poput Kraša i recimo keksa domaćica
- O'zone
- Globalni moderator
#874 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Drago mi je da je Hrvatska napravila blokadu. Prvo radi nas samih jer smo onako......pičkoliki. Drugo jer su nam svi političari onako.....pičkoliki. Treće da vidimo kako se bori za napredak svoje privrede pa makar to značilo nož u leđa prvom komšiji. Što se tiče bojkota proizvoda iz Hrvatske to je više nego smješno očekivati od nas (pogledati pod "Prvo") da će država nešt' da uradi odnosno vladajuće (e)lite osim da odo sad kad bude bio sastanak u Brisel i da mole da nam se ostale Europske zemlje smiluju, neće (pogledati pod "drugo").
Mirka Šarovića veoma poštujem kako čovjeka koji je u svom ministarstvu napravio u mandatu i pol više nego svi ostali prije njega ali me je jučer razočarao kad je rekao da "kontramjere nisu potrebne"
Ali eto nikad mi nećemo naučiti pokazivati zube i ujedati kako bi naše bilo prvo i ako sebe slovimo za najpametniji narod i mješamo se u sve kao Vegeta.
Mirka Šarovića veoma poštujem kako čovjeka koji je u svom ministarstvu napravio u mandatu i pol više nego svi ostali prije njega ali me je jučer razočarao kad je rekao da "kontramjere nisu potrebne"
-
StupskaBitanga
#875 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...
Ne brini ne treba ministar reci ono sto ljudi vec rade a to je bojkot