Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
5 0 5

#851 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

stranacc wrote:Joj ovo kad se cita da se covjek rasplace od tuge za yebenom yugoslavijom.
Vama u sarajevu mozda i jeste bilo dobro , dobijali ste i stanarska prava i asfalt i vodu i kulturu i sve ostale kurce palce.
U mom selu pak je bilo totalno kontra.
Porez se placao redovno..
Ali od drzave se dobijao kurac.
Kad se radio put bio je lokalni samodoprinos, vodovod> lokalni samodoprinos, tj plati pa se klati
Kad se razvodila struja ma lokalni doprinos. Sve i jedan kurac kad se radio bilo je iz svog dzepa.
Eh sad sto je stari morao ici 150 km na posao je drugi par cipela o razvijenosti yuge.
Sto benzina nije bilo na pumpama kriv je bio kapitalizam, sto kahve nije bilo opet kapitalizam, secera, ulja , kurca palca... Pa nista nije bilo jebote.
Jedino se pjevalo. Pjevali smo ko mahniti, i kad treba i kad ne treba.

Onda pocnete o kulturi u jugoslaviji.
Mpopisam se ja na kulturne radnike na budzetu.
Vele kako je na zapadu...aha citav holivud na drzavnoj sisi.
Kulturiraj se i pokazi vrijednos , samim time ces i zaraditi.
Ja sad trebam placati dini merlinu da se on bavi kulturom. Izvini dino merline al boli me kita i za tobom i t ojom pjesmom.
Trebam placati sulji mujicu da bude pisac... Boli me taki za tvojim knjigama napisi knjigu da valja i prodaj i zivi od toga. Kultura je kurac , sve go uhljeb.
Cuj radnici mu slusali filharmoniju...
O jebote sta se ondje ima slusati. Skripe vrata i skripe. I sad ja od trebam prodati mlijeko i kajmak da bi taj mogo svirati u filharmoniji.
Da se narodu svidjala ta vasa kultura nebi trcali da plate ceci da joj gledaju guzove , isli bi na ta vasa kulturna sranja.

Cak je i ovaj kazaz Kultura , yebote.
Yebala vas vasa yugoslavija pacenici.
:thumbup: :lol: :lol:

odlicno. sve si dokazao svojim primjerom.
Niemand

#852 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Niemand »

Ovo drugo ne znam, al ovo za kazaza je upravu. :D :mrgreen:
piupiu

#853 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Image

Gdje je onaj tržišni ekonomist? Evo, vidi ovaj rad. Ovaj mali (ako je ovo stvarno rad nekog klinca), je vanserijski talenat. U prošloj državi, njega bi poslali s Kolonijom Lastavica na more ili na neko drugo mjesto da se druži za književnicima, da piše, itd. U ovoj ... pa, zar nije bolje dati mu mjesto da razvija svoj dar umjesto ga ostaviti kladionici na milost i nemilost? A, klinac piše vanserijski (svejedno što mu je slab pravopis).
5 0 5

#854 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Niemand wrote:Ovo drugo ne znam, al ovo za kazaza je upravu. :D :mrgreen:
kazaz je postavo tezu koja nas je navela na razmisljanje. evo, diskutujemo o tome danima. zar to nije uloga umjetnosti. da nas navede na razmisljanje, kritiku i osvrt na sredinu u kojoj zivimo.

isto kao sto nas kolega stranac mora obraditi livadu, posijati sjeme, brinuti se za usjev da bi na kraju mogao uzivati u plodovima svoga rada, tako i mi moramo ulagati u umjetnost da bi nasa svijest rasla kao zlatno zito na njegovoj livadi. :D :D
Niemand

#855 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Niemand »

5 0 5 wrote:
kazaz je postavo tezu koja nas je navela na razmisljanje. evo, diskutujemo o tome danima. zar to nije uloga umjetnosti. da nas navede na razmisljanje, kritiku i osvrt na sredinu u kojoj zivimo.

isto kao sto nas kolega stranac mora obraditi livadu, posijati sjeme, brinuti se za usjev da bi na kraju mogao uzivati u plodovima svoga rada, tako i mi moramo ulagati u umjetnost da bi nasa svijest rasla kao zlatno zito na njegovoj livadi. :D :D
Pa vidi, ja ne vidim dje tu umjetnost naprosto se osvrnuti oko sebe?

Druga stvar, zasto ne raspravljamo o tezama koje drugi profesori postave, neg upravo o kazazovoj temi? Iz prostog razloga, sto bi forumasi rekli- jer iskace iz pastete. Profesor knjizevnosti na tv-u prica o ekonomiji, zatim politici, zatim poljoprivredi, a knjizevnosti nidje. Pri tom, naravno, ekonomista sjedi kuci i slusa kazozov hiljadu puta ponovljen, unaprijed naucen i isprazan govor. Dje tu umjetnost, molim te lijepo? Prije bih rekla, biznismen klasicni, da se ne izrazim gore.

Nemoj me pogresno shvatati, nije me oborio na ispitu :D , nit imam dodira sa kazazom, al od njegove price sam naprosto umorna. Covjek koji se polupijan jada studentima, mjesto da prica o onom za sta je placen da prica i sto, priznajem, ipak umije dobro predavati za razliku od stvari o kojima on ipak radije govori. Covjek koji naprosto prica o onome sto ce privuci paznju i napuniti njegov dzep raznim gostovanjima il naprosto se pokusati predstaviti kao akademik kad mu cak medju neukim studentima padne ugled.

Nije kazazu potreban madnerov iq, da se forumski izrazim, da bi bio u stanju popljuvati drzavu.

Medjutim, tog istog iq-a pri davanju bilo kakvih rjesenja naprosto nema. Pitam se zasto. Valjda mu alkohol ispro i ono malo mozga. Jal studentice. Ko ce znati.

A mozda jednostavno nije ni on sam nivo te umjetnosti i kulture za kojom tuguje nikad ni bio, jer da jest, valjda bi nesto pokuso i promjeniti. Vako, popije koju i na kafultet.

Bjez ba, o kazazu pricam. Odoh trolati radije. Haman da je pametnije neg o njemu. :-x

P.S. to za livadu ti nije fino, da znas. To je bar posten poso. Za razliku od kvaziumjetnika. :diva:
piupiu

#856 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Niemand wrote:
Medjutim, tog istog iq-a pri davanju bilo kakvih rjesenja naprosto nema. Pitam se zasto.
Zato što je kukanje u Bosni nacionalni sport. Ljudi su obeshrabreni i ubijeni u pojam.
Niemand

#857 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Niemand »

piupiu wrote:
Niemand wrote:
Medjutim, tog istog iq-a pri davanju bilo kakvih rjesenja naprosto nema. Pitam se zasto.
Zato što je kukanje u Bosni nacionalni sport. Ljudi su obeshrabreni i ubijeni u pojam.
Izgleda. :-?
5 0 5

#858 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Niemand wrote: P.S. to za livadu ti nije fino, da znas. To je bar posten poso. Za razliku od kvaziumjetnika. :diva:
svaki je posao posten posao. ako ga radis casno i odgovorno. uloga umjetnika je jednako vrijedna kao i zemljoradnika.
mozda bi neki umjetnik trebao napraviti rad o polozaju zemljoradnika, da nam proba podici svijest o tome, posto spavanje u satorima ispred skupstine nije pomoglo, kao ni dijeljenje povrca sirotinji u znak protesta, neki dan. jer znas, ipak zivimo u boljem sistemu i uzivamo u blagostanju demokratije vec cetvrt stoljeca, u kojoj su gradjani veoma bitni. svi zivimo puno bolje.

je li tako... otrove moj.
Niemand

#859 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Niemand »

5 0 5 wrote: svaki je posao posten posao. ako ga radis casno i odgovorno. uloga umjetnika je jednako vrijedna kao i zemljoradnika.
mozda bi neki umjetnik trebao napraviti rad o polozaju zemljoradnika, da nam proba podici svijest o tome, posto spavanje u satorima ispred skupstine nije pomoglo, kao ni dijeljenje povrca sirotinji u znak protesta, neki dan. jer znas, ipak zivimo u boljem sistemu i uzivamo u blagostanju demokratije vec cetvrt stoljeca, u kojoj su gradjani veoma bitni. svi zivimo puno bolje.

je li tako... otrove moj.
Ko ti je ba otrov :repetirana:

a za to drugo, sta da ti kazem. u bosni se prvo organizuju protesti, popale trafike a onda se na forumu pita-a jel ba, sta mi uopce ono hocemo, de nek neko sastavi spisak sta mi ono trazimo sve. :zjev:

Tako da..

Samo sam ti htjela reci da ti to za livadu nije fino.
5 0 5

#860 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Niemand wrote: Samo sam ti htjela reci da ti to za livadu nije fino.
kako se ono kaze, kako posijes tako ces i znjati. kako ulazes (u umjetnost), tako ce ti se i vratiti nazad. valjda je sad jasnije.
Niemand

#861 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Niemand »

5 0 5 wrote:
Niemand wrote: Samo sam ti htjela reci da ti to za livadu nije fino.
kako se ono kaze, kako posijes tako ces i znjati. kako ulazes (u umjetnost), tako ce ti se i vratiti nazad. valjda je sad jasnije.
Bice da je do mene. I dalje naime tvrdim da ti to nije fino jednostavno. Ko sto nije bilo fino ni oni tvoji fazoni-ja citam knjige za razliku od nekog tamo. Nemoj sta zamjeriti, upakuj ti to u sta hoces, al meni to nije kultura. Postoji rijec za to, mescini.

Druga stvar, ako je ovaj sto je napiso ovaj post iznad zivio i u starom sistemu, sta je onda sa tom kulturom, zar nije i obicni svijet bio vau kulturan :zoka:

Nije to ba mjerilo niceg. Al dobro, ne vrijedi.

Aj apolodzajz.

:kakoste:
piupiu

#862 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

_BataZiv_0809 wrote:
piupiu wrote:
Leons wrote: pa neka se piupiu i 505 i ljudi koji dijele slicno misljenje organizuju dobrovoljno i u okviru slobodnog trzista finansiraju mlade umjetnike.

Sloboda. :srce:
Ja i finansiram, kad god mogu. Al' kad se neko proslavi, zahtijevam da se tebi oduzme pravo da se ponosiš time. :lol:

Umjetnik će predstavljati državu Piuland sa glavnim gradom 505 ... :D
I kino salom Zivojinovic :oops:
Amandman usvojen. :oops:
stranacc

#863 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by stranacc »

piupiu wrote:
Gdje je onaj tržišni ekonomist? Evo, vidi ovaj rad. Ovaj mali (ako je ovo stvarno rad nekog klinca), je vanserijski talenat. U prošloj državi, njega bi poslali s Kolonijom Lastavica na more ili na neko drugo mjesto da se druži za književnicima, da piše, itd. U ovoj ... pa, zar nije bolje dati mu mjesto da razvija svoj dar umjesto ga ostaviti kladionici na milost i nemilost? A, klinac piše vanserijski (svejedno što mu je slab pravopis).
A sta mislish da onog malog sto je nepismen prvo posaljemo u skolu?
Mozda da nauci pravopis. Il je ipak bolje da ode na more o drzavnom trosku da i on malo gleda guzove. Ha?
Zar vi ne vidite nista lose u ovome da nekoga posaljemo negdje sa necijih ledja?
Radi, zaradi i idi gdje hoces. Tacka.
piupiu

#864 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

stranacc wrote:
piupiu wrote:
A sta mislish da onog malog sto je nepismen prvo posaljemo u skolu?
Mozda da nauci pravopis. Il je ipak bolje da ode na more o drzavnom trosku da i on malo gleda guzove. Ha?
Zar vi ne vidite nista lose u ovome da nekoga posaljemo negdje sa necijih ledja?
Radi, zaradi i idi gdje hoces. Tacka.
Već ide u školu, ovo mu je pismeni rad. Haj'mo malo o prosvjeti. :oops: Ne, ne vidim ništa loše u tome. Kao što talentovane sportiste u svijetu šalju u 'talent kampove', itd, tako i talentovane male pisce treba slati tamo gdje će se sresti s profesionalcima i nešto naučiti. Ili je sport izuzetak koji potvrdjuje pravilo? Zar ti ne bi volio da ti škola odvede dijete negdje gdje će se nečim zanimljivim baviti sa svojim vršnjacima? Može to biti i da ode na selo da nauči kako se pravi kajmak, može biti bilo šta. Ali se u odgoj, obrazovanje, razvijanje nekog kvaliteta ... nešto negdje mora uložiti.
stranacc

#865 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by stranacc »

5 0 5 wrote:

Sve je to super kao sto ti ne moras kupovati moje produkte /mlijeko, tako ni ja ne trebam placati za tvoje produkte /kulturu.
Jednostavno.
Kulturisi se do milog boga , samo nemoj sa mojih ledja.
A to Vi i UMjestnost.
Yebala je majku umjetnost kojoj ste vi predstavnici
stranacc

#866 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by stranacc »

piupiu wrote:
Već ide u školu, ovo mu je pismeni rad. Haj'mo malo o prosvjeti. :oops: Ne, ne vidim ništa loše u tome. Kao što talentovane sportiste u svijetu šalju u 'talent kampove', itd, tako i talentovane male pisce treba slati tamo gdje će se sresti s profesionalcima i nešto naučiti. Ili je sport izuzetak koji potvrdjuje pravilo?
Ma ne ide u skolu. Napustio je u 6 razredu , a vec je dva puta propadao, tako da mu skolovanje nije vise obavezno bilo. Inace taj mali je iz mog sela. Prilicno jednostavan malac, gotov ko kazaz.
Mater ti sta ce dijete nauciti od pisca? U kampu na moru?
Jel ti mislisg da su oni isli na more da pisu il da guze gledaju.
Koji ste vi utopisti.
Plus ima ih i pedera , mogu dijete nagrditi.
Dijete treba slati u skolu da opismeni , ako bude imalo talenta to dodje poslije osnovne skole.
U ameriku u moje selo i sport se razvija kroz skolu i naravno ako hoces sta dalje razvijati plati pa se razvijaj.
Ili ako neko vidi interes u tebi on te i pogura. Drzava Zerooo.
I ko ce odluciti ima li neko talent?
Forum?
Kazaz?
Savezno izvrsno vijece?
Sk kpj?
piupiu

#867 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

stranacc wrote:
:lol: :lol: :lol:

Nisu išla djeca tog uzrasta. :wink:
Niemand

#868 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Niemand »

stranacc wrote: Sve je to super kao sto ti ne moras kupovati moje produkte /mlijeko, tako ni ja ne trebam placati za tvoje produkte /kulturu.
Jednostavno.
A to Vi i UMjestnost.
Kome ti ovo? Hajd da cujem, posto i mene kvotas :cekam:

Druga stvar, ako si dobio ban, ako se ne varam juce, de bar stil pisanja promjeni. Ccc. Svasta.
stranacc

#869 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by stranacc »

Niemand wrote:
stranacc wrote: Sve je to super kao sto ti ne moras kupovati moje produkte /mlijeko, tako ni ja ne trebam placati za tvoje produkte /kulturu.
Jednostavno.
A to Vi i UMjestnost.
Kome ti ovo? Hajd da cujem, posto i mene kvotas :cekam:

Druga stvar, ako si dobio ban, ako se ne varam juce, de bar stil pisanja promjeni. Ccc. Svasta.
Ta cu tebe quotaty?
Ti si normalan-a
:mrgreen:
Vidis da q onog umjetnoka/kulturnjaka 506
stranacc

#870 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by stranacc »

piupiu wrote:
stranacc wrote:
:lol: :lol: :lol:

Nisu išla djeca tog uzrasta. :wink:
Mislio sam na pisce.
Btw sta ti znas o gledanju zenskih guza?
To se pocne gledati od "cim prohodash"
:mrgreen:
Gojeni H

#872 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

5 0 5 wrote:

Znam da ovo neces shvatiti, ali do mene je da pokusam.

Ovakva vrsta neuspjelog podjebavanja covjeka s kojim se ne slazem u potpunosti, ali koji je postavio neka zaista dobra pitanja i iskustva iz ruralne sredine, a ustvari ponizavanja "seljaka" s onim "eno mu livada", je karakteristicna SAMO za post-komunisticke zemlje.
NIGDJE na Zapadu, a bio sam u par tih zemalja, nisam cuo da se neko osiono i podjebavacki ponasa prema nekome zato sto je iz ruralne sredine, ili zato sto je rudar.
Raditi je dobro, biti zaposlen znaci ne biti lijen (ovo je malo k'o iz Alan Ford-a :D ), nema posla kojeg se treba sramiti, mjesto rodjenja i boravka te ne cini boljim/gorim, su parole i vrijednosti svijeta kojem tezimo.

Pokusaj shvatiti da je komunizam, naucen od Sovjeta, seljaka vidio kao kulaka i neprijatelja.
Sve moguce je uradjeno da se selo unisti i seljaci dovedu u gradove. U SFRJ im je to poslo za rukom. Bitno je bilo omrznuti selo kao prljavo, retrogradno, gadljivo.
Averzija prema nekim drugim zanimanjima je nastala kasnije preseljavanjem seljaka u gradove, gdje su neki pozeljeli da su "gradskiji" od drugih, pa je i nastao trend trazenja posla gdje se nista ne radi.

Na kraju, svijet kojem tezimo zivi u prigradskim sredinama jer zeli da zivi u cistoj i mirnoj sredini. S izuzetkom od sacice metropola, u gradovima zive ghetto boys.
JThomas

#873 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by JThomas »

priča o kulturi generalno nije na mjestu, jer ni luvr ne opstaje bez pomoći države. oko pola-pola je finansiranje. iliti u prevodu - ni mona liza ne bi mogla sama sebe održavati potpuno prepuštena tržištu.

to što mi ni kulture ni umjetnosti ni nauke više nemamo da bi je mogli finansirati, već su religija i nova nacionalna svijest supstituti za sve to je opet drugi problem, ali neodvojiv od vlasti i sistema, odnosno nedostatka istog.
Gojeni H

#874 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

piupiu wrote: Usput, da oprostiš, onako kao generalna opaska, malo je uvrediljivo kada nekome ko je živio u Jugoslaviji kreneš citirati Wikipediau da mu objasniš kako je živio. Ljudi ti kažu 'meni je bilo tako', a ti njima citat sa Wikipediae. :lol: To je, ipak, prilično neozbiljno ako ništa, a ono kao istraživačka metoda. To ti je kao kad neki mladi Subotičanin, recimo, krene nekom Sarajliji pričati o tome kako mu je bilo pod opsadom i kaže: "Pa, čitao sam na Wikipediji." :wink:
Slazem se, ali je isto tako neozbiljno reci "ja sam zivio u Sarajevu u trosobnom stanu koji je moj otac dobio dzaba", usput zaboravljajuci spmenuti da je babo/tata bio visoki funkcioner Saveza komunista, da stan zakonski NIJE bio njegov, i da je postratna klika takvima omogucila da otkupe stanove, a onima ciji roditelji nikada nisu bili u SK i nikada nisu dobili stanove, i koji zive u manjim sredinama njima go ku.ac.

Jos je neozbiljnije truniti na temi o Grckoj i govoriti kako su Grci godinama zivjeli od guzovace, sto jeste istina, a kada se poredaju dokazi da je bilo identicno u Jugoslaviji, nazvati recepcionara i pitati ga zasto je probudio usnulog gosta.

Izvinjavam se na rjecniku, zeMskara si. :D
Leons

#875 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

@piupiu

Totalitarni mentalni sklop je insistiranje na tome da SVI MORAJU finansirati umjetnost jer neko misli da tako treba. Ko misli da treba, hoce da ima Andrice za buduca pokoljenja, bolji bezvremenski DNK neka sam finansira na nacine koje sam vec opisao. To je posteno.
Post Reply