General War wrote:Better Man wrote:Na ovoj temi i onoj prije koja je isto bila o novom ZOR-u se mogla vidjeti sva bijeda i sav jad od forumaša. Vrlo malo njih je govorilo o samom Zakonu i njegovim lošim i dobrim stranama, a najviše se navijalo da Zakon prođe, jer se tako ruši opozicija i ljevičari. Dok nam je ovakvo razmišljanje nikad ova zemlja neće doživjeti napredak i uvjek će njome vladati kriminalci od političara. Nije ni čudo što nam SDA i HDZ kroje decenijama sudbinu sa svojim koalicionim partnerima. ZOR nije dobar, jer uopće nije utvrdio sankcije za kriminalne političare i njihove zloupotrebe. Idalje će Dušanka Majkić moći otići u penziju na 1 dan i uzeti otpremninu i dan poslije se ponovo zaposliti, isto tako Halid Genjac biti prijavljen u Travniku i biti kandidat na izborima iz te jedinice i primati naknadu za odvojeni život i troškove za smeštaj u mjestu rada i troškove za prevoz vikendom zbog posjete porodici, a i sti ima vlastiti stan u centru Sarajeva i mnoge druge stvari koje neće nikad biti sankcionisane. Prava iz radnog odnosa državnih službenika i namještenika kao i parlamentaraca, ministara itd. uopće nisu regulisana ZOR-om, već Zakonom o državnoj službi, Zakonom o namještenicima i Zakonima kojima je regulisan rad parlamentarca, ministara itd. Njihova prava u tim propisima su utvrđena u većem obimu nego što to utvrđuje ZOR. Tako da njihova primnja neće se smanjiti ni za pfenig. Ali zato će obični radnici u privredi i oni kod privatnika biti najviše oštečeni i još više će se njihova prava gaziti. Mnogi naši ljudi su otišli vani i tamo su stekli ugled, imaju dobre poslove i žive odlično i ni nakraj pameti im nije da se vrate ovdje u ovaj kriminal gdje vladaju podobni i gdje oni koji mogu to da promjene ne žele, već idalje glasaju za one koji ih pljačkaju. Ovdje se politika vodi na način nek crkne komšiji krava samo da je meni dobro. Zarad trenutnog zadovoljstva su spremni pustiti da ova država propadne. Moja sestra je otišla iz BiH još prije rata i od 1997. godine kad god dođe ovdje kaže da se ništa nije promjenilo u glava ljudi, da su idalje svi zadojeni nacionalizmom, da idalje glasaju za nacionalne stranke koje ih pljačkaju, varaju i kradu itd i ona to ne može da razumije. Ona se nikad ne bi mogla vratiti da živi ovdje, jer ovdje ne možete ostvariti neka osnovna svoja prava i gdje primitivci i raznorazni kriminalci vode glavnu riječ. Imao sam priliku da odem vani, da proputujem Evropom i vidim kako ljudi u drugim zemljma žive i razmišljaju. Tamo ljude nije briga ko si, šta si, već kako radiš svoj posao. Ako ga ne radiš dobro imaju izbori smijeniće te. Samo kod nas jedna stranka može da vlada 25 godina i da se za bilo kakvu promjenu kaže nemoj njih, bolje ovi što nas pljačkaju.![]()
Toliko smo trubili godinama o nepotizmu, o korupciji, nacionalizmu, 12 vlada i drzavica u njima... qurcima - palcima...a ispade da je ZOR bio taj kojeg je HITNO trebalo usvojit ili Jeuropa nam okrece ledjai nece pljunut devize da se namiri bas ona populacija koja nam jede dzigeru decenijama vec...
toliko toga treba da se uradi pa da stavimo njemački, švicarski, šveCki ZOR ovi bi ga despoti razvalili, sa ovakvim uređenjem nama ni dragi allah ne može pomoći...ja sam ćak za stavku o kolektivnim ugovorima da se mjesto tri godine mjenjaju svakih šest mjeseci, al da je država OK