Kako nastadosmo? Iz nicega, bog, vanzemaljci, ili...?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
joint union

#851 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by joint union »

sizifinho wrote:
joint union wrote:Sta je sa ovim Homo Naledi iz Juzne Afrike? Karika ili rodjaci :)?
karika ili rodjaci, ne kontam?
Ardipithecus ramidus (4.4 million years ago) : Fossils were discovered in Ethiopia in the 1990s. Pelvis shows adaptations to both tree climbing and upright walking.
Australopithecus afarensis (3.9 - 2.9 million years ago) : The famous "Lucy" skeleton belongs to this species of human relative. So far, fossils of this species have only been found in East Africa. Several traits in the skeleton suggest afarensis walked upright, but they may have spent some time in the trees.
Homo habilis (2.8 - 1.5 million years ago) : This human relative had a slightly larger braincase and smaller teeth than the australopithecines or older species, but retains many more primitive features such as long arms.
Homo naledi (Of unknown age, but researchers say it could be as old as three million years) : The new discovery has small, modern-looking teeth, human-like feet but more primitive fingers and a small braincase.
Homo erectus (1.9 million years - unknown) : Homo erectus had a modern body plan that was almost indistinguishable from ours. But it had a smaller brain than a modern person's combined with a more primitive face.
Homo neanderthalensis (200,000 years - 40,000 years) The Neanderthals were a side-group to modern humans, inhabiting western Eurasia before our species left Africa. They were shorter and more muscular than modern people but had slightly larger brains.
Homo sapiens (200,000 years - present) Modern humans evolved in Africa from a predecessor species known as Homo heidelbergensis. A small group of Homo sapiens left Africa 60,000 years ago and settled the rest of the world, replacing the other human species they encountered (with a small amount of interbreeding).

eto hronologija

Tek su ih nasli, kakva hronologija. Nemaju pojma koliko su stari, tako da ih ne mozes smjestiti u neki vremenski okvir. Pitanje na koje naravno jos niko ne zna odgovor je jesu li oni posebna "grana" koja je izumrla, ili su karika izmedju primata i ljudi. Izgledom vise slicni primatima, mozga velicine narandze, imali su izgleda obicaj ukopavanja mrtvih, a pitanje je jesu li koristili vatru.
sizifinho

#852 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

joint union wrote: Tek su ih nasli, kakva hronologija. Nemaju pojma koliko su stari, tako da ih ne mozes smjestiti u neki vremenski okvir. Pitanje na koje naravno jos niko ne zna odgovor je jesu li oni posebna "grana" koja je izumrla, ili su karika izmedju primata i ljudi. Izgledom vise slicni primatima, mozga velicine narandze, imali su izgleda obicaj ukopavanja mrtvih, a pitanje je jesu li koristili vatru.
o cemu ti pricas, nisam ih ja smjestio, daleko sam subkvalifikovan da to radim.
Ovo je kopirano s originalnog teksta antropologa koji poznaje materiju vise nego ti i ja.
Nisu ove kosti jucer pronadjene, na njima su uradjene analize pa su onda predstavljene javnosti.
I ne kontam taj dio: ili su izumrla grana ili su karika izmedju primata i covjeka

svjestan si da su svi osim neandretalca karika izmedju covjeka i primata, zar ne? Sam genus Homo ti dovoljno govori. Tako da, nema se sta dokazivati, ovo je predak covjeka, ne zna se gdje stoji tacno u stablu ali nisu nikakve odvojene grane sigurno.
A i neandreetalac je kljucan dio evolucionog lanca covjeka. Donedavno se vjerovalo da je samo evolucioni oblik, ali otkrilo se da su postojala plemena koja su bila izmijesana sa Sapiensom i Neandretalcima, tako da su moderni ljudi mjesavina prvih sapiensa i neandretalaca i eto moze se reci surodjaci.
Sve ostalo su preci

mislim da bi Dozeru ovo trebalo biti interesantno, za teoriju da su nas vanzemaljci stavili tu.
Toliko evolucionih prelaza, u kratkim perioodima, kada zaskiljis na jedno oko gotovo izgleda kao eksperimentisanje
joint union

#853 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by joint union »

sizifinho wrote:
joint union wrote: Tek su ih nasli, kakva hronologija. Nemaju pojma koliko su stari, tako da ih ne mozes smjestiti u neki vremenski okvir. Pitanje na koje naravno jos niko ne zna odgovor je jesu li oni posebna "grana" koja je izumrla, ili su karika izmedju primata i ljudi. Izgledom vise slicni primatima, mozga velicine narandze, imali su izgleda obicaj ukopavanja mrtvih, a pitanje je jesu li koristili vatru.
Ovo je kopirano s originalnog teksta antropologa koji poznaje materiju vise nego ti i ja.
Nisu ove kosti jucer pronadjene, na njima su uradjene analize pa su onda predstavljene javnosti.
I ne kontam taj dio: ili su izumrla grana ili su karika izmedju primata i covjeka

svjestan si da su svi osim neandretalca karika izmedju covjeka i primata, zar ne? Sam genus Homo ti dovoljno govori. Tako da, nema se sta dokazivati, ovo je predak covjeka, ne zna se gdje stoji tacno u stablu ali nisu nikakve odvojene grane sigurno.
A i neandreetalac je kljucan dio evolucionog lanca covjeka. Donedavno se vjerovalo da je samo evolucioni oblik, ali otkrilo se da su postojala plemena koja su bila izmijesana sa Sapiensom i Neandretalcima, tako da su moderni ljudi mjesavina prvih sapiensa i neandretalaca i eto moze se reci surodjaci.
Sve ostalo su preci

mislim da bi Dozeru ovo trebalo biti interesantno, za teoriju da su nas vanzemaljci stavili tu.
Toliko evolucionih prelaza, u kratkim perioodima, kada zaskiljis na jedno oko gotovo izgleda kao eksperimentisanje
http://m.24sata.hr/tech/otkrili-novog-l ... tve-436609

Eto ti linka, sa naucnicima koji govore da ovo otkrice baca sumnju na sve sto smo dosad znali, pa i na sami naziv homo. Ovo sto ti pricam za karike i rodjake sam upravo gledao na cnn gdje o tome prica bas "upoznat" cova.
Naravno da kad sam rekao tek su ih otkrili, nisam mislio na otkrili ih prije 5 minuta :), no istina je da se njihova starost jos ne moze odrediti, te da je opseg u kojem su zivjeli, opet po rijecima upoznatih, od nekoliko stotina hiljada do 3 miliona godina.
dozerovoj teoriji o vanzemaljcima ovo cak dosta ide naruku.
sizifinho

#854 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

ja se nadam da si procitao fino tekst, pise odmah boldiranim slovima: ljudski predak, i time se zatvara debata je li karika ili rodjak.

A zasto ide Dozeru na ruku?
mislim zanimljiva je ideja da je neko s nama eksperimentisao, ali cinjenica je da evolucija nije samo covjeka pogodila, sto bi znacilo da su svi organizmi bili eksperiment.
Ili je evolucija jednostavno proces u kojem niko nije imao prste...

mislim, mozda sam fulio tvoju poentu, ali kad si stavio ovo ovdje a ne na temu evolucije, odmah sam pretpostavio da se zeli aludirat na vanzemaljce.. ako sam pogrijesio
onda izvini
joint union

#855 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by joint union »

sizifinho wrote:ja se nadam da si procitao fino tekst, pise odmah boldiranim slovima: ljudski predak, i time se zatvara debata je li karika ili rodjak.

A zasto ide Dozeru na ruku?
mislim zanimljiva je ideja da je neko s nama eksperimentisao, ali cinjenica je da evolucija nije samo covjeka pogodila, sto bi znacilo da su svi organizmi bili eksperiment.
Ili je evolucija jednostavno proces u kojem niko nije imao prste...

mislim, mozda sam fulio tvoju poentu, ali kad si stavio ovo ovdje a ne na temu evolucije, odmah sam pretpostavio da se zeli aludirat na vanzemaljce.. ako sam pogrijesio
onda izvini
evolucija je cinjenica, ovdje dodajemo prstohvat misterije, kao mozda je malo " pogurana". Tacno da se u tekstu kaze " ljudski predak", ali se isto kaze da se jos nista ne zna :) mozda ovaj homo ima istog pretka kao covjek, ali je mozda i zasebna grana, pa nema nista sa nastankom covjeka. Tj mozda je predak (karika), a mozda je rodjak. Ovaj je slicniji primatu nego npr lucy koja je slicnija covjeku, a mladji, nekako mi nelogicno. Sa druge strane, on topic, sicin bi garant tvrdio da je ovaj homo ustvari onaj primitivni sa kojim se mijesala "krv bogova".
Naravno, nemam neke poente, raspracljamo (ili bolje receno, caskamo) o stvarima o kojima jako malo znamo, ne samo mi, vec i ljudi cija je to profesija. Zato sam i stavio na ovu temu, jer su mi ovakve stvari svojevrsno "odmaranje mozga", pa samim tim nema ama bas nikakve potrebe za izvinjenjem. Ako nista, mozda ovo nekog inspirise za neku prvu BH SF knjigu :)
sizifinho

#856 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

joint union wrote: Ako nista, mozda ovo nekog inspirise za neku prvu BH SF knjigu :)
budem ja napisao, al cisto sumnjam u izdavanje neceg takvog. Nije to kod nas nesto sto ce zazivjeti.
nema me tamo

#857 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by nema me tamo »

Al' zamisli sad koliko je to..
I ovo sto nas okruzuje nije niti kap u svemu tome..

https://www.youtube.com/watch?v=gIbfYsQfNWs

Sad kako nastade ono prvo?
I ako je oduvijek tu kako je to moguce ..
Kako je moguce da shvati naš mali mozak te stvari..
I kako uopšte bi trebali vanzemaljci da izgledaju?
I zamislite ako ima neka vrsta koja ide okolo i obilazi ove poput nas, što je njima zanimljivo..

Pitanja koja su toliko dobra da ti glava pukne..
Dozer

#858 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

sizifinho wrote:

Sve ostalo su preci

Paaa...po mom skromnom i nenaucnom misljenju, a bazirano na poznatim stvarima o trajanju evolucije, kao i logici, zar ovo nije zaista dobro pitanje?
Sama konstatacija/otkrice da neandertalci, zapravo, i nisu bas direktni dio evolucionog lanca, nego da su sporedni faktor koji se "mijesao" sa vec formiranim nekim oblikom homo-a, na sve ovo baca jos jednu sjenu sumnje.
Nisam ja siguran da tu treba skiljiti, ali da treba jos istrazivati - to je jasno.
Cinjenica je da mi i dan-danas imamo rupu vezanu za onu Darwinovu nedostajucu "kariku u lancu". Koliko je meni poznato, ona jos uvijek nije pronadjena/definisana/potvrdjena, a to onda i dalje ostavlja veliku spekulativnu rupu.

Sto se tice evolucije i vanzemaljaca (...), ako pogledamo onaj leteci tanjir nacrtan u onoj nekoj francuskoj pecini, a datiran na oko 15.000 godina, zar nije sasvim legitimno pitanje - otkud to tu?
Ili, recimo, ako se vratimo na dinosaure i procjene starosti njihovih fosila, gdje se najmladji procjenju na 66 miliona godina, a najstariji na preko 230 miliona godina, kao i da ih je bilo oko 1.000 neletecih i 10.000 etecih vrsta, zar nije legitimno pitanje - ako su se oni razvili na zemlji tada, zasto je nepojmlljivo da se istovremeno i neka inteligentna vrsta razvila negdje drugo u svemiru...?
Drugi dio ovog pitanja bi bio - ako su dinosauri nestali onako kako mi pretpostavljamo da jesu (asteroid), kolika je vjerovatnoca da bi toliko vrsta tek tako nestalo i da bas nista ne bi opstalo? Jeste, imamo neke vrste i danas za koje pretpostavljamo da su daleki rodjaci dinsaura, poput krokodila, ajkula, raznih drugih gmazova, itd., ali - otkud u svemu tome primati? Zar nije logicnije da su se nakon te kataklizme opet razvile neke dinosaurske vrste?

Opet po mom skromnom misljenju - nasi geni su dosli iz svemira. Da li u vidu panspermije ili kao direktno i namjerno "sijanje" od strane neke inteligentnije vrste, manje-vise je svejedno.
Ukoliko je panspermija, to bio onda bio nepobitan dokaz da negdje u svemiru postoji minimalno jedna vrsta slicna nasoj, pa su ti geni na ko zna koji nacin dospjeli do Zemlje.
A ukoliko je namjerno "sijanje", pa onda prepustanje vremenu i evoluciji da cini svoje, to je onda opet dokaz postojanja daleko intelignentnije vrste od nas, i to bi defitnivno ne poljuljalo, nego bukvalno srusilo sve ono sto mi trenutno "znamo" o sebi i zivotu na Zemlji koji poznajemo.

I onda, kada jos pogledamo skaliranje svemira iz gornjeg klipa i kada shvatimo koliko smo minijaturni, ili bolje reci mikroskopski u odnosu na svemir i sve u njemu, pa onda kada na to dodamo i nase pretpostavke o nastanku svemira i njegovoj starosti, ja zaista ne mogu doci do drugacijeg zakljucka od onog da - mi, ustvari, nemamo pojma ni o cemu, odnosno ono sto mi zaista znamo je toliko malo da nije ni vrijedno spomena u svemirskim razmjerama.
Last edited by Dozer on 11/09/2015 10:50, edited 1 time in total.
piupiu

#859 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by piupiu »

Sad mi pade na um - univerzum, kosmos, vasiona, vaseljena, svemir, makrokozam - koliko ima jezika koji imaju ovoliki broj riječi za istu stvar? :)
Dozer

#860 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

Da.... I jezici su meni, na neki nacin, mala misterija... Kao i pisma. Mislim, jasno je da je svaka rasa sebi razvila svoje i pismo i jezik, ali ipak...

Otkud na planeti toliko jezika i pisama? Da li to znaci da smo istovremeno, ili priblizno istovremeno, evoluirali na raznim dijelovima planete, ali je svaka grupa razvila svoj jezik?

Otkud nas u raznim rasama? Evoluirali od razlicitih predaka? Kako, ako se gleda ovo neko pretpostavljeno evolucijsko stablo? Crnce i bijelce razumijem, u smislu boje koze i zasto je ta koza takva kakva jeste i na mjestima na planeti gdje su te boje koze "nastale", ali - otkud npr. azijati?
Ako cemo realno - crnci, bijelci i azijati su tri razlicite podvrste, nesto poput lavova, tigrova i leoparda. Svi smo ljudi, kao sto su i ovo sve macke, ali - razliciti.
Naravno, kako mozemo postaviti ovo pitanje za nas, tako to isto mozemo uraditi za bilo koju vrstu na planeti, jer svaka ima i svoje podvrste/sorte.
Neke vrste su se razvile na jednom kraju planete, neke da drugom, ali ima i onih koje su se razvile na istom dijelu, a razlicite su... Kako? Od cega? I zasto?
A sve to u samo nekih 200-injak hiljada godina. Gledano na evolucijske periode nasih predaka (ako su to uopste), ili zivotinja poput dinosaura npr., a koji su trajali bar tri puta duze, ili cak milionima godina duze, nije li nasa "homo" evolucija malo na-vrat-na-nos...?
sizifinho

#861 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

Dozeru, svojim zadnjim postovima si pokazao koliko neznanje ti posjeduješ, a da nisi svjestan toga. Ja se nadam da se nećeš naljutiti i da ćeš shvatiti ovu moju konstruktivnu kritiku kao podsticaj da čitaš, istražuješ i tražiš odgovore.
Dozer wrote: Sama konstatacija/otkrice da neandertalci, zapravo, i nisu bas direktni dio evolucionog lanca, nego da su sporedni faktor koji se "mijesao" sa vec formiranim nekim oblikom homo-a, na sve ovo baca jos jednu sjenu sumnje.
Neandertalci nisu "sporedni faktor" već su direktni dio evolucionog lanca "homo" grupe koju spominješ. U homo grupu spadaju još i: homo erectus, habilis, itd... neandertalci su istog pretka imali kao i čovjek što ih čini direktnim dijelom evolucionog lanca. Ja se također nadam da shvataš da evolucija nije preko noći, i da ne nastaje tako što se rodi "homo sapiens". Neandertalci koji su tad hodili Zemljom su bili u takmičenju s još dva pretka: homo floresiensima i homo sapiensima, ne znam im ime. Eventualno, neandretalci su migrirali iz afrike u euroasiju, čak i prije čovjeka
Tamo su naišli na naglu promjenu klime ali kasnije i na modernog čovjeka s kojim su se počeli miješati - dok eventualno nisu nestali kao zasebna vrsta. Možda su ih i ljudi istrijebili, o tom se da raspravljati. Ali trebaš uzet u obzir da smo imali zajedničkog pretka, zbog čega spadaju u dio evolucionog lanca, i nisu nikakav sporedni faktor, već jako jako bitan faktor. I nisu se miješali sa "nekim oblikom homo-a" već direktno sa homo sapiensima.
Nisam ja siguran da tu treba skiljiti, ali da treba jos istrazivati - to je jasno.
uvijek treba još istraživati.
Cinjenica je da mi i dan-danas imamo rupu vezanu za onu Darwinovu nedostajucu "kariku u lancu". Koliko je meni poznato, ona jos uvijek nije pronadjena/definisana/potvrdjena, a to onda i dalje ostavlja veliku spekulativnu rupu.
trebaš shvatiti da evolucija nisu stepenice, pa da ide ovako: homo erectus- neandertalac- homo sapiens, linearno, već da diferencijacijom i prirodnom selekcijom gena, kroz hiljade godina, jedna te ista vrsta na različitim teritorijama može izdvojiti posebne fenotipove (fizičke karakteristike) usljed dominacije specifičnog genotipa (genske karakteristike), sve do te tačke dok te osobine ne postanu isključivo karakteristične za tu "granu" koju mi onda možemo smatrati drugačijim, a da svi ti tipovi postoje u isto vrijeme. Predak i nasljednik.
Eh na to dodaj da je termin koji ti spominješ : "karika u lancu" poznatiji kao tranzicijski fosil. Pojam "missing link" se koristio dok se vjerovalo da između jednog homo genusa i genusa homo sapiensa postoji samo JEDAN prelazni oblik. No danas se zna, konstantnim iskopavanjima da ih ima više, tako da tu ne nedostaje jedna karika kao što ti kažeš, već mnogo njih, i svaki put kad se nađe novi oblik, može se reći da je pronađena karika koja nedostaje.
Sto se tice evolucije i vanzemaljaca (...), ako pogledamo onaj leteci tanjir nacrtan u onoj nekoj francuskoj pecini, a datiran na oko 15.000 godina, zar nije sasvim legitimno pitanje - otkud to tu?
nisam nikad čuo za to, no opet, hajde "ocams razor" princip zaključivanja: 1. ili su se vanzemaljci, ti genijalni inteligentni stvorovi spustili u metalnim tanjirima na tlo, na oči svih zadrtih i nižih organizama
2. ili je neko jednostavno nacrtao taj crtež u pećini i počeo pričat da je to pronađeno - isto kao što su radili na zidovima egipatskih piramida, gravirali UFO-ove, kako bi se podigla kontroverza.

A u ovom čak nisi ni dosljedan sebi. Pričao si par stranica ranije kako se nama neće da pojave jer smo previše zaostali da bismo ih prihvatili, a onda sad kažeš da su se pokazali nekom tamo pećinskom čovjeku. Ne stoji ti jedna i druga teza u korelaciji.

Ili, recimo, ako se vratimo na dinosaure i procjene starosti njihovih fosila, gdje se najmladji procjenju na 66 miliona godina, a najstariji na preko 230 miliona godina, kao i da ih je bilo oko 1.000 neletecih i 10.000 etecih vrsta, zar nije legitimno pitanje - ako su se oni razvili na zemlji tada, zasto je nepojmlljivo da se istovremeno i neka inteligentna vrsta razvila negdje drugo u svemiru...?
nije nepojmljivo, no oopet, evolucija.
Laici, i ovim te fkt ne želim uvrijediti već koristim termin za nekog ko ne poznaje detaljno biologiju i evoluciju, smatraju da je vrhunac evolucije inteligencija.
Nije.
Inteligencija je samo izdvojena osobina koja je nekom organizmu bila neophodna, i savršen prilagodbeni mehanizam na eksterne stimuluse. No, recimo, ako bismo se mi sad povukli i posmatrali tigrove i lavove stotinama hiljada godina, oni se nikad ne bi razvili u inteligentno biće nalik čovjeku.
Eto ti dinosaurusi koji su tu bili 200 miliona godina- pa se nikad nije razvio inteligentan dinosaurus.
Iz ovog proračuna možeš shvatiti da inteligencija evoluciji nije alfa i omega, i da evolucija ne teži razviću inteligencije, već adaptaciji, pa ako je adaptacija veličina vrata, onda ćeš imat velik vrat a nikako velik mozak ... žirafe su mogle razviti inteligenciju da dohvate veliko lišće, ali je majka priroda bila uvjerena da je bolje da razviju veliki vrat.
Zbog ovoga je vrlo moguće, da gore negdje ima života, ali da nije inteligentan. Moguće je i da jeste inteligentan, ali shvati da je samo na Zemlji bilo potrebno 200 miliona godina da bismo mi dobili podsticaj za razum... ko kaže da se baš mora uskladiti sve na nekom drugom planetu pa da i gore se razviju organizmi sa inteligencijom. Razumiješ li?

D
rugi dio ovog pitanja bi bio - ako su dinosauri nestali onako kako mi pretpostavljamo da jesu (asteroid) , kolika je vjerovatnoca da bi toliko vrsta tek tako nestalo i da bas nista ne bi opstalo? Jeste, imamo neke vrste i danas za koje pretpostavljamo da su daleki rodjaci dinsaura, poput krokodila, ajkula, raznih drugih gmazova, itd
1. dinosaurusi nisu nestali.
2. dinosaurusi nisu izumrli
3. većinu dinosaurusa nije izbrisao asteroid.
.
Asteroid koji je uzburkao tadašnji svijet nije pobrisao dinosauruse nekom eksplozijom, istog trena...
Asteroid je digao prašinu koja je sakrila sunce, uzrokujući novo mini ledeno doba. Nagle klimatske promjene su uzrokovale da velik broj njih izumre, a ovi što su ostali su evoluirali u manje, energetski ekonomičnije stvorove.
Ali opet dinosaurusi nisu izumrli, oni danas hodaju zemljom. Mislim, to bi trebalo biti generalno znanje: ptice su dinosaurusi. Dokaz da asteroid nije izbrisao sve su ajkule i krokodili. Ako pogledaš njihovu starost, oni su živjeli i prije i za vrijeme poznatih dinosaurusa, i preživjeli su. Nisu evoluirali od dinosaurusa, kao ptice, ali su imali nekad zajedničkog pretka s dinosaurusima.
Tome ide u prilog da krokodil ima više zajedničkog s pticom nego s gušterom.
Zar nije logicnije da su se nakon te kataklizme opet razvile neke dinosaurske vrste?
odgovor - ptice.

imam osjećaj iz ovog što si napisao - da smatraš da je asteroid izbrisao sav život s planete... nadam se da me vara osjećaj. Mislim i ako sam upravu, nećeš reći da jesam, ali dobro. Ja se trudim da napišem ispravne činjenice, ako hoćeš nauči, ako nećeš... nije moj problem.
Ukoliko je panspermija, to bio onda bio nepobitan dokaz da negdje u svemiru postoji minimalno jedna vrsta slicna nasoj, pa su ti geni na ko zna koji nacin dospjeli do Zemlje.
mislim da ti ne shvataš proces panspermije.
Neće doći "geni" na zemlju druže moj. Na zemlju su, po toj teoriji došli mikroorganizmi. Ako hoćeš reći da stafilokokus aureus ima iste gene kao čovjek, onda si daleko mašio.
Eh tu dolazi evolucija. Zamisli planetu na kojoj je sve idilično, savršeni uslovi. Tu se, procesom evolucije, razvijaju krhki organizmi koji gaje osobine kao što je inteligencija.
No na Zemlji, gdje je vladao haos i nered (po panspermiji) mikoorganizmi su se morali naviknuti na hostilnu sredinu. To automatski znači u potpunosti drugačiji krug evolucije i skroz druge organizme. To je i glavni razlog zašto ja tvrdim da vanzemaljci, ako postoje, neće biti ni u najmanju ruku isti ičemu na Zemlji.

I onda, kada jos pogledamo skaliranje svemira iz gornjeg klipa i kada shvatimo koliko smo minijaturni, ili bolje reci mikroskopski u odnosu na svemir i sve u njemu, pa onda kada na to dodamo i nase pretpostavke o nastanku svemira i njegovoj starosti, ja zaista ne mogu doci do drugacijeg zakljucka od onog da - mi, ustvari, nemamo pojma ni o cemu, odnosno ono sto mi zaista znamo je toliko malo da nije ni vrijedno spomena u svemirskim razmjerama.
slažem se, nemamo pojma ni o čemu u svemirskim proporcijama. Imamo pojma o dosta stvari, puno više nego što bi se očekivali, puno manje nego što bismo željeli.
Ali ne možeš reći da nemamo pojma ni o čemu.
Recimo ja znam zašto jabuka pada na tlo kad je ispustim iz ruke. Odmah... imam pojma o nečem.

Otkud nas u raznim rasama? Evoluirali od razlicitih predaka? Kako, ako se gleda ovo neko pretpostavljeno evolucijsko stablo? Crnce i bijelce razumijem, u smislu boje koze i zasto je ta koza takva kakva jeste i na mjestima na planeti gdje su te boje koze "nastale", ali - otkud npr. azijati?
Ako cemo realno - crnci, bijelci i azijati su tri razlicite podvrste, nesto poput lavova, tigrova i leoparda. Svi smo ljudi, kao sto su i ovo sve macke, ali - razliciti.
ovo što si napisao je pogrešno na tolio nivoa.
Lav i tigar se mogu komparirati sa razlikama između čovjeka i neandertalca.
Nikako između crnca i bijelca.
Crnac je idalje homo sapiens. Bijelac je homo sapiens. Genus je isti.
Lav je panthera leo, gepard je (wiki: Acinonyx jubatus). Znači razlikuju se u subfamiliji i u genusu.
Naravno, kako mozemo postaviti ovo pitanje za nas, tako to isto mozemo uraditi za bilo koju vrstu na planeti, jer svaka ima i svoje podvrste/sorte.
Neke vrste su se razvile na jednom kraju planete, neke da drugom, ali ima i onih koje su se razvile na istom dijelu, a razlicite su... Kako? Od cega? I zasto?
odgovor ne može biti jednostavniji.
Sve zavisi od uslova u kojoj žive, i karakteristika koje im trebaju za preživjeti.
A sve to u samo nekih 200-injak hiljada godina. Gledano na evolucijske periode nasih predaka (ako su to uopste), ili zivotinja poput dinosaura npr., a koji su trajali bar tri puta duze, ili cak milionima godina duze, nije li nasa "homo" evolucija malo na-vrat-na-nos...?
faktički gledano, nije.
Znaš zašto?
Jer je i dinosaurus u istom vremenskom periodu kao i mi razvio neku osobinu koja je njemu jako bitna. Recimo veličinu. 200 000 godina je dovoljno da se poveća snaga vilice, visina, brzina, kao što smo mi razvili intelekt.
Nemoj gledat inteligenciju kao ultimativnu osobinu, već kao zasebnu, čovjeku posebnu osobinu. Velociraptori su u svom vremenu usavrsili lov, postavsi savrsen ubilacki stvor. Za njih, evolucija je savrsenija nego za covjeka. Jer je covjekova inteligencija manje savrsena od raptorovih ubilackih nagona. Raptori koji nisu sposobni ubiti- umiru.
Prirodna selekcija
a covjek koji nije sposoban razmisljat idalje zivi i siri svoje gene.. zato nasa evolucija nije savrsena ni zbrzana
Dozer

#862 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

sizifinho wrote:Dozeru, svojim zadnjim postovima si pokazao koliko neznanje ti posjeduješ, a da nisi svjestan toga. Ja se nadam da se nećeš naljutiti i da ćeš shvatiti ovu moju konstruktivnu kritiku kao podsticaj da čitaš, istražuješ i tražiš odgovore.
Ma ne ljutim se ja, ali nemoj se ni ti ljutiti kada ti kazem da mi je svaki put sve jasnije da ti uopste ne shvatis ono sta ja napisem...

Dakle, ti napises ovo:
sizifinho wrote:svjestan si da su svi osim neandretalca karika izmedju covjeka i primata, zar ne? Sam genus Homo ti dovoljno govori.
A ja nakon toga ovo:
Dozer wrote:Sama konstatacija/otkrice da neandertalci, zapravo, i nisu bas direktni dio evolucionog lanca, nego da su sporedni faktor koji se "mijesao" sa vec formiranim nekim oblikom homo-a, na sve ovo baca jos jednu sjenu sumnje.
I ti onda meni kazes da ja nemam pojma ni o cemu... A onda, valjda da bi potvrdio to sto kazes, napises:
sizifinho wrote:Neandertalci koji su tad hodili Zemljom su bili u takmičenju s još dva pretka: homo floresiensima i homo sapiensima, ne znam im ime. Eventualno, neandretalci su migrirali iz afrike u euroasiju, čak i prije čovjeka
Dakle, ako su uporedo postojali i Neandertalci i Homo sapiensi, sto ti ovdje tvrdis, i ako su se sreli tek nekad i negdje, to znaci da neandertalci zaprvo i nisu ucestvovali u evoluciji Homo sapiensa, nego da su se poceli s njima mijesati. Ili sam opet nesto fulio iz tvog pisanja...?

A naravno da smo svi imali zajednickog pretka, tj. sve zivo na planeti, i danas ali i ono sto je izumrlo, i taj predak, odnosno prvi zivi organizam, u nauci se naziva Posljednji univerzalni predak.
sizifinho wrote:trebaš shvatiti da evolucija nisu stepenice, pa da ide ovako: homo erectus- neandertalac- homo sapiens, linearno, već da diferencijacijom i prirodnom selekcijom gena, kroz hiljade godina, jedna te ista vrsta na različitim teritorijama može izdvojiti posebne fenotipove (fizičke karakteristike) usljed dominacije specifičnog genotipa (genske karakteristike), sve do te tačke dok te osobine ne postanu isključivo karakteristične za tu "granu" koju mi onda možemo smatrati drugačijim, a da svi ti tipovi postoje u isto vrijeme. Predak i nasljednik.
Eh na to dodaj da je termin koji ti spominješ : "karika u lancu" poznatiji kao tranzicijski fosil. Pojam "missing link" se koristio dok se vjerovalo da između jednog homo genusa i genusa homo sapiensa postoji samo JEDAN prelazni oblik. No danas se zna, konstantnim iskopavanjima da ih ima više, tako da tu ne nedostaje jedna karika kao što ti kažeš, već mnogo njih, i svaki put kad se nađe novi oblik, može se reći da je pronađena karika koja nedostaje.
Sve ovo ja znam isto kao i ti, iako ti smatras da si u ovoj tematici bog za mene. Ono sto ti ocito jos uvijek ne kontas jeste da je sve ovo jos uvijek - teorija. Zato se, valjda, to i danas naziva "Teorija evolucije". Drugim rijecima - nista, ili vecina u tome jos uvijek nije 100% dokazano i potvrdjeno, osim toga da nam genetika otkriva i potvrdjuje da smo imali kamaru pogresnih pretpostavki.
sizifinho wrote:nisam nikad čuo za to, no opet, hajde "ocams razor" princip zaključivanja: 1. ili su se vanzemaljci, ti genijalni inteligentni stvorovi spustili u metalnim tanjirima na tlo, na oči svih zadrtih i nižih organizama
2. ili je neko jednostavno nacrtao taj crtež u pećini i počeo pričat da je to pronađeno - isto kao što su radili na zidovima egipatskih piramida, gravirali UFO-ove, kako bi se podigla kontroverza.
A u ovom čak nisi ni dosljedan sebi. Pričao si par stranica ranije kako se nama neće da pojave jer smo previše zaostali da bismo ih prihvatili, a onda sad kažeš da su se pokazali nekom tamo pećinskom čovjeku. Ne stoji ti jedna i druga teza u korelaciji.
Datirano na 16.000 godina. Nisam ja datirao haveru... Kao sto ni ono u Kairu nisam ja datirao, nego strucni ljudi...
Image
I nisam bas nedosljedan sebi... Za njih smo sigurno zaostali, cim mogu doci do nas. A mislim da sam rekao da mi jos nismo spremni za njih, tj. vecina ljudi na planeti. Al' hajd'...navikao sam da izvrces ono sta napisem.
A zasto su se pojavljivali prije 5-10-15-50 giljada godina - ko zna? Da nas geneticki modifikuju? Da vide da li je planeta pogodna za njih? Da nas ispituju kao vrstu, sto i mi radimo svim drugim vrstama na planeti naprosto jer smo napredniji i inteligentiji, i jer mozemo? Imas masu mogucih odgovora, logicnih, a dovoljno je samo da pogeldas nas i sta mi radimo onima "ispod" nas...
sizifinho wrote:nije nepojmljivo, no oopet, evolucija.
Laici, i ovim te fkt ne želim uvrijediti već koristim termin za nekog ko ne poznaje detaljno biologiju i evoluciju, smatraju da je vrhunac evolucije inteligencija.
Nije.
Inteligencija je samo izdvojena osobina koja je nekom organizmu bila neophodna, i savršen prilagodbeni mehanizam na eksterne stimuluse. No, recimo, ako bismo se mi sad povukli i posmatrali tigrove i lavove stotinama hiljada godina, oni se nikad ne bi razvili u inteligentno biće nalik čovjeku.
Eto ti dinosaurusi koji su tu bili 200 miliona godina- pa se nikad nije razvio inteligentan dinosaurus.
Iz ovog proračuna možeš shvatiti da inteligencija evoluciji nije alfa i omega, i da evolucija ne teži razviću inteligencije, već adaptaciji, pa ako je adaptacija veličina vrata, onda ćeš imat velik vrat a nikako velik mozak ... žirafe su mogle razviti inteligenciju da dohvate veliko lišće, ali je majka priroda bila uvjerena da je bolje da razviju veliki vrat.
Zbog ovoga je vrlo moguće, da gore negdje ima života, ali da nije inteligentan. Moguće je i da jeste inteligentan, ali shvati da je samo na Zemlji bilo potrebno 200 miliona godina da bismo mi dobili podsticaj za razum... ko kaže da se baš mora uskladiti sve na nekom drugom planetu pa da i gore se razviju organizmi sa inteligencijom. Razumiješ li?
Iskreno, ne znam odakle ti da ja mislim da je vrhunac evolucije inteligencija, ali hajde...mzoda to i jeste tako. Kod nekoga. Kod mene sigurno nije jer ja ne vidim da smo mi, kao vrsta, nesto drasticno inteligentniji od, recimo, mrava. Cak stavise, dosta bismo mogli i nauciti od njih po pitanju organizacije zivota. Pogledaj dokumentarac "Mravi", sjebaces se... I zapitati - da li smo mi, ljudi, zaista najinteligentnija vrsta na planeti....?
A, kad si vec spomenuo dinasaure, inteligenciju, tolike godine, itd., nije li logicno pitanje - kako smo to bas mi, kao jedna od najmladjih vrsta na planeti, ako ne i najmladja, dosli do te nekakve inteligencije, odnosno razuma, a tolike vrste koje su zivjele milionima godina prije nas - jok? Ni makac. Gluplji od tocka... Zasto je i kako je moguce da smo se, eto, bas mi razvili sami od sebe ovako...? Bog? Yeah, right...
I onda, hladno zakljucujes da "gore negdje ima zivota, ali nije inteligentan"... :roll:
A, da sve "potvrdis", kazes da je samo na Zemlji trebalo 200 miliona godina da se pojavi razum, i to koji bas mi razvismo, a pri tome zaobidjes da je svemir, i to samo po nasim procjenama i pretpostavkama, i koje uopste ne moraju biti ni priblizno tacne jer ga ionako cijelog i ne vidimo, star preko 5 milijardi godina.
Cisto vizualizacije radi:
200 miliona = 200.000.000
5 milijardi = 5 hiljada miliona = 5.000.000.000. Dakle, svemir, i njegove milijarde zvijezda i trilioni planeta, je stariji od nas "samo" 25 puta....

Ono ostalo necu komentarisati...ne vrijedi, jer je ocigledno da ti, ako ti se sve ne napise do u milimetar precizno, ne kontas poentu...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#863 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Chmoljo »

Dozer wrote:Image
Image
Dozer

#864 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol: :lol:
sizifinho

#865 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

ja sam do sad dozera ispravio iz sljedećih tema:
1. anatomija
2. fiziologija
3. biohemija
4. fizika
5. evolucija
sve su to teme moje struke koje sam učio i koje sam tokom godina skromno nadopunjavao. Svjestan sam koliko ne znam, ali i koliko znam.I onda dođe Dozer čovjek koji o svim tim temama zna kao i ja, još je ekonomista i IT. Zna brzinu svjetlosti, zna da su ptice potomci dinosaurusa, a ne krokodili i ajkule, zna broj dinosaurusa i broj ljudi, starost čovjeka i zna da je evolucija samo teorija i šta sve ne. Svestran. Drago mi je da znaš, uživaj. Meni je dosta ljudi, ignorantnih i zakucanih uvjerenih da znaju sve o svemu. U Bosni ćeš se namučiti da postaneš nešto, i doći će ti dozer i reći: ma šta ti znaš, mlatiš praznu slamu, ja znam isto kao i ti.

E pa drago mi je da znaš, ja volim kad ljudi šire znanje i činjenice. Ostavljam vas na ovoj temi da čitate dozerove činjenice i znanje, meni se više ne piše o nekakvim karafekama, siguran sam da ima negdje na forumu publike koja voli čitati konkretne stvari.

Pusica, i bok.
Last edited by sizifinho on 11/09/2015 16:18, edited 2 times in total.
Maxxtro

#866 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Maxxtro »

Dozer wrote: Sve ovo ja znam isto kao i ti, iako ti smatras da si u ovoj tematici bog za mene. Ono sto ti ocito jos uvijek ne kontas jeste da je sve ovo jos uvijek - teorija. Zato se, valjda, to i danas naziva "Teorija evolucije". Drugim rijecima - nista, ili vecina u tome jos uvijek nije 100% dokazano i potvrdjeno, osim toga da nam genetika otkriva i potvrdjuje da smo imali kamaru pogresnih pretpostavki.
Ovo si rekao sad i molim te nemoj nikad vise. Stvarno nema smisla da se bas uvijek na ovakvim temama mora objasnjavati razlika izmedju naucne teorije, i teorije u kolokvijalnom smislu. Kako ces ista razumijeti o teoriji evolucije ako nisi savladao sam pojam naucne teorije? Nije problem sam po sebi ne znati te stvari, svi smo mi vjerovatno postavljali neka od tih pitanja kad smo prvi put culi o evoluciji, pitanja nisu glupa, al mi je apsolutno neshvatljivo, s obzirom na popularnost tih miskoncepcija, da covjek moze raspravljat o evoluciji a ne procitat barem jedan od hiljade clanaka na netu koji objasnjavaju upravo to! "Nedostajuca karika" i "teorija vs. cinjenica" su dvije od tri najcesce miskoncepcije u vezi evolucije, treca je ona da je covjek nastao od majmuna. Ukucaj samo "comon misconceptions about evolution" u google i sve ce ti se objasnit, to bi trebalo bit obavezno stivo prije svake slicne rasprave.
Tomahawk11
Globalni moderator

#867 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Tomahawk11 »

Joj kraljeva :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen:
Al sto Chmoljo uletje klizeci :lol: :lol: :oops: :D
sizifinho

#868 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

Maxxtro wrote:
Dozer wrote: Sve ovo ja znam isto kao i ti, iako ti smatras da si u ovoj tematici bog za mene. Ono sto ti ocito jos uvijek ne kontas jeste da je sve ovo jos uvijek - teorija. Zato se, valjda, to i danas naziva "Teorija evolucije". Drugim rijecima - nista, ili vecina u tome jos uvijek nije 100% dokazano i potvrdjeno, osim toga da nam genetika otkriva i potvrdjuje da smo imali kamaru pogresnih pretpostavki.
Ovo si rekao sad i molim te nemoj nikad vise. Stvarno nema smisla da se bas uvijek na ovakvim temama mora objasnjavati razlika izmedju naucne teorije, i teorije u kolokvijalnom smislu. Kako ces ista razumijeti o teoriji evolucije ako nisi savladao sam pojam naucne teorije? Nije problem sam po sebi ne znati te stvari, svi smo mi vjerovatno postavljali neka od tih pitanja kad smo prvi put culi o evoluciji, pitanja nisu glupa, al mi je apsolutno neshvatljivo, s obzirom na popularnost tih miskoncepcija, da covjek moze raspravljat o evoluciji a ne procitat barem jedan od hiljade clanaka na netu koji objasnjavaju upravo to! "Nedostajuca karika" i "teorija vs. cinjenica" su dvije od tri najcesce miskoncepcije u vezi evolucije, treca je ona da je covjek nastao od majmuna. Ukucaj samo "comon misconceptions about evolution" u google i sve ce ti se objasnit, to bi trebalo bit obavezno stivo prije svake slicne rasprave.
ne isplati se kralju.
Dozer

#869 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

Fasciniran sam :D
Fakat :D

Naucnici ba, dajte te svoje radove na uvid Tita vam :D
sizifihno wrote:ja sam do sad dozera ispravio iz sljedećih tema:
1. anatomija
2. fiziologija
3. biohemija
4. fizika
5. evolucija
sve su to teme moje struke koje sam učio i koje sam tokom godina skromno nadopunjavao. Svjestan sam koliko ne znam, ali i koliko znam.I onda dođe Dozer čovjek koji o svim tim temama zna kao i ja, još je ekonomista i IT. Zna brzinu svjetlosti, zna da su ptice potomci dinosaurusa, a ne krokodili i ajkule, zna broj dinosaurusa i broj ljudi, starost čovjeka i zna da je evolucija samo teorija i šta sve ne. Svestran. Drago mi je da znaš, uživaj. Meni je dosta ljudi, ignorantnih i zakucanih uvjerenih da znaju sve o svemu. U Bosni ćeš se namučiti da postaneš nešto, i doći će ti dozer i reći: ma šta ti znaš, mlatiš praznu slamu, ja znam isto kao i ti.
A ovo je jos vec sega :D
Covjece, ako se vratis kroz svu komunikaciju, na svemu u cemu si me "ispravio", to si uradio iskrivljujuci ono sta sam ja napisao.
Za boldirano sam samo cekao kada ce ispivati kao "argument", ali ja nikad ne vidjeh da i ti napisa sta si po profesiji :D
Naravno, moja profesija me zasigurno ogranicava u citanju, gledanju i ucenju svega izvan te profesije :lol: :lol: :lol:

Dakle, po ovome sto ti nabaca ispada da evolucija nije teorija, nego samo cinjenica. I tu si dijelom u pravu, jer postoje i cinjenice o evoluciji, ali i jos uvijek dosta teorije koja nije postala cinjenica. Mislim, logika... Ne znamo sve, zar ne? Ali, ne - bitno je ne skontati poentu, nego dokazati da sam ober pametan. Smijenso...

Tema je postavljena kao nesto sto je pod velikim upitnikom i o cemu se moze diskutovati nadugo i nasiroko. To sto si ti opterecen svojom "inteligencijom" i naucenim gradivom, i radi toga se smatras pametnijim od svih na ovoj temi koji "nisu na tvom strucnom nivou" (za koji nam nisi ni rekao koji je, da budemo nacisto), naprosto je problem tvog ega, ne mog :)
Last edited by Dozer on 11/09/2015 16:58, edited 1 time in total.
kerima1

#870 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by kerima1 »

Mene podsjeca na tenk kad se spoji sa onim tackicama. :P
sizifinho

#871 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

Za razumne ljude, da se zatvori tema Dozerovog znanja. :D

14. stranica teme.
jedan forumaš stavlja ovo:
Dobrinja80 wrote:Kako se zvao tvoj pradeda?

Image
Dozer, na moju iskrenu želju za prezentacijom znanja i podučavanjem, kaže ovo:
Sve ovo ja znam isto kao i ti, iako ti smatras da si u ovoj tematici bog za mene. Ono sto ti ocito jos uvijek ne kontas jeste da je sve ovo jos uvijek - teorija. Zato se, valjda, to i danas naziva "Teorija evolucije".
Ovo se zove problem Bosansko Hercegovačkog mentaliteta. Možeš ti biti doktor nauka, doktor medicine, astrofizike, uvijek će neki Bosanac znat više od tebe. Kakvi azijati.

Dozer koji kaže da zna kao i ja o evoluciji, na 14. stranici, kao odgovor na sliku piše ovo:

Dozer wrote:Gotov godisnji... :(. Lazu da je u Grckoj kriza...samo sto pricijeg mlijea nema :D

A, da vidimo gdje smo ovdje.... hmmmm...
Dobra ova karikatura gore. Ako je karikatura.... Po Darwinu, u teoriji evolucije i naseg postanka od majmuna, nedostaje jedna karika koja bi nas direktno povezala s majmunima i tom evolucijom.

S druge strane - mozda je upravo ovaj jedan sivi s gornje slike, prvi s lijeva, "zasluzan" za tu modifikaciju naseg DNK...? Da budemo nacisto, nasa i majmunska DNK je 93% identicna, a to znaci da je vjerovatnoca da nam majmuni zaista jesu preci vrlo velika.
Ali, i dalje nedostaje ta jedna karika, taj jedan korak, stepen, faktor ili sta god, a koji je uticao na to da od tog nekog majmuna postanemo mi, ljudi.
U ovom svjetlu, sasvim realno pitanje je - da li smo mi geneticki modifikovani majmuni?
Toliko o njegovom znanju i njegovom kredibilitetu. Za tebe sam izmislio nauku i znanje, ali bogami i razmišljanje, po svemu prikazanom :D :D
Dozer

#872 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by Dozer »

Jarane moj...ti si toliko nadobudan da uopste ne kontas sta postavljas i citras kao nekakav argument :D

Hajde, ziv bio, procitaj jos jednom to sto si sad citirao, pa ako ne skontas sta pise, a ti opet procitaj. Mislim, znam da ne mozes nabubati jer to nisu cinjenice iz neke knjige, nego samo logicko bacakanje kockica o kojima se prica desetinama godina i koje nisam ja izmislio ni postavio kao predmet rasprava. :lol: :lol: :lol:
sizifinho

#873 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by sizifinho »

Pričam ti priču :-) hajd ti nastavi lijepiti avione, to je tvoj domen, ostavi ove velike i ozbiljne stvari za ljude koji su se tome posvetili. Nije to za tebe.

čuj teorija evolucije samo teorija, čovjek nastao od majmuna, šta sve neću pročitati.

Drago mi je da ti razmišljaš izvan knjiga, siguran sam da si uspješan u životu, ako ikad slete alieni ti ćeš im biti potparol :evil:
belfy

#874 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?

Post by belfy »

dozeru, tema je komedija i na dosta mjesta navlaci smijeh na lice. samo de dinatiiimana ispravi ovu starost svemira. ona me nesto bode u oko. :D
Post Reply