Dozeru, svojim zadnjim postovima si pokazao koliko neznanje ti posjeduješ, a da nisi svjestan toga. Ja se nadam da se nećeš naljutiti i da ćeš shvatiti ovu moju konstruktivnu kritiku kao podsticaj da čitaš, istražuješ i tražiš odgovore.
Neandertalci nisu "sporedni faktor" već su direktni dio evolucionog lanca "homo" grupe koju spominješ. U homo grupu spadaju još i: homo erectus, habilis, itd... neandertalci su istog pretka imali kao i čovjek što ih čini direktnim dijelom evolucionog lanca. Ja se također nadam da shvataš da evolucija nije preko noći, i da ne nastaje tako što se rodi "homo sapiens". Neandertalci koji su tad hodili Zemljom su bili u takmičenju s još dva pretka: homo floresiensima i homo sapiensima, ne znam im ime. Eventualno, neandretalci su migrirali iz afrike u euroasiju, čak i prije čovjeka
Tamo su naišli na naglu promjenu klime ali kasnije i na modernog čovjeka s kojim su se počeli miješati - dok eventualno nisu nestali kao zasebna vrsta. Možda su ih i ljudi istrijebili, o tom se da raspravljati. Ali trebaš uzet u obzir da smo imali zajedničkog pretka, zbog čega spadaju u dio evolucionog lanca, i nisu nikakav sporedni faktor, već jako jako bitan faktor. I nisu se miješali sa "nekim oblikom homo-a" već direktno sa homo sapiensima.
Nisam ja siguran da tu treba skiljiti, ali da treba jos istrazivati - to je jasno.
uvijek treba još istraživati.
Cinjenica je da mi i dan-danas imamo rupu vezanu za onu Darwinovu nedostajucu "kariku u lancu". Koliko je meni poznato, ona jos uvijek nije pronadjena/definisana/potvrdjena, a to onda i dalje ostavlja veliku spekulativnu rupu.
trebaš shvatiti da evolucija nisu stepenice, pa da ide ovako: homo erectus- neandertalac- homo sapiens, linearno, već da diferencijacijom i prirodnom selekcijom gena, kroz hiljade godina, jedna te ista vrsta na različitim teritorijama može izdvojiti posebne fenotipove (fizičke karakteristike) usljed dominacije specifičnog genotipa (genske karakteristike), sve do te tačke dok te osobine ne postanu isključivo karakteristične za tu "granu" koju mi onda možemo smatrati drugačijim, a da svi ti tipovi postoje u isto vrijeme. Predak i nasljednik.
Eh na to dodaj da je termin koji ti spominješ : "karika u lancu" poznatiji kao tranzicijski fosil. Pojam "missing link" se koristio dok se vjerovalo da između jednog homo genusa i genusa homo sapiensa postoji samo JEDAN prelazni oblik. No danas se zna, konstantnim iskopavanjima da ih ima više, tako da tu ne nedostaje jedna karika kao što ti kažeš, već mnogo njih, i svaki put kad se nađe novi oblik, može se reći da je pronađena karika koja nedostaje.
Sto se tice evolucije i vanzemaljaca (...), ako pogledamo onaj leteci tanjir nacrtan u onoj nekoj francuskoj pecini, a datiran na oko 15.000 godina, zar nije sasvim legitimno pitanje - otkud to tu?
nisam nikad čuo za to, no opet, hajde "ocams razor" princip zaključivanja: 1. ili su se vanzemaljci, ti genijalni inteligentni stvorovi spustili u metalnim tanjirima na tlo, na oči svih zadrtih i nižih organizama
2. ili je neko jednostavno nacrtao taj crtež u pećini i počeo pričat da je to pronađeno - isto kao što su radili na zidovima egipatskih piramida, gravirali UFO-ove, kako bi se podigla kontroverza.
A u ovom čak nisi ni dosljedan sebi. Pričao si par stranica ranije kako se nama neće da pojave jer smo previše zaostali da bismo ih prihvatili, a onda sad kažeš da su se pokazali nekom tamo pećinskom čovjeku. Ne stoji ti jedna i druga teza u korelaciji.
Ili, recimo, ako se vratimo na dinosaure i procjene starosti njihovih fosila, gdje se najmladji procjenju na 66 miliona godina, a najstariji na preko 230 miliona godina, kao i da ih je bilo oko 1.000 neletecih i 10.000 etecih vrsta, zar nije legitimno pitanje - ako su se oni razvili na zemlji tada, zasto je nepojmlljivo da se istovremeno i neka inteligentna vrsta razvila negdje drugo u svemiru...?
nije nepojmljivo, no oopet, evolucija.
Laici, i ovim te fkt ne želim uvrijediti već koristim termin za nekog ko ne poznaje detaljno biologiju i evoluciju, smatraju da je vrhunac evolucije inteligencija.
Nije.
Inteligencija je samo izdvojena osobina koja je nekom organizmu bila neophodna, i savršen prilagodbeni mehanizam na eksterne stimuluse. No, recimo, ako bismo se mi sad povukli i posmatrali tigrove i lavove stotinama hiljada godina, oni se nikad ne bi razvili u inteligentno biće nalik čovjeku.
Eto ti dinosaurusi koji su tu bili 200 miliona godina- pa se nikad nije razvio inteligentan dinosaurus.
Iz ovog proračuna možeš shvatiti da inteligencija evoluciji nije alfa i omega, i da evolucija ne teži razviću inteligencije, već adaptaciji, pa ako je adaptacija veličina vrata, onda ćeš imat velik vrat a nikako velik mozak ... žirafe su mogle razviti inteligenciju da dohvate veliko lišće, ali je majka priroda bila uvjerena da je bolje da razviju veliki vrat.
Zbog ovoga je vrlo moguće, da gore negdje ima života, ali da nije inteligentan. Moguće je i da jeste inteligentan, ali shvati da je samo na Zemlji bilo potrebno 200 miliona godina da bismo mi dobili podsticaj za razum... ko kaže da se baš mora uskladiti sve na nekom drugom planetu pa da i gore se razviju organizmi sa inteligencijom. Razumiješ li?
D
rugi dio ovog pitanja bi bio - ako su dinosauri nestali onako kako mi pretpostavljamo da jesu (asteroid) , kolika je vjerovatnoca da bi toliko vrsta tek tako nestalo i da bas nista ne bi opstalo? Jeste, imamo neke vrste i danas za koje pretpostavljamo da su daleki rodjaci dinsaura, poput krokodila, ajkula, raznih drugih gmazova, itd
1. dinosaurusi nisu nestali.
2. dinosaurusi nisu izumrli
3. većinu dinosaurusa nije izbrisao asteroid.
.
Asteroid koji je uzburkao tadašnji svijet nije pobrisao dinosauruse nekom eksplozijom, istog trena...
Asteroid je digao prašinu koja je sakrila sunce, uzrokujući novo mini ledeno doba. Nagle klimatske promjene su uzrokovale da velik broj njih izumre, a ovi što su ostali su evoluirali u manje, energetski ekonomičnije stvorove.
Ali opet dinosaurusi nisu izumrli, oni danas hodaju zemljom. Mislim, to bi trebalo biti generalno znanje:
ptice su dinosaurusi. Dokaz da asteroid nije izbrisao sve su ajkule i krokodili. Ako pogledaš njihovu starost, oni su živjeli i prije i za vrijeme poznatih dinosaurusa, i preživjeli su. Nisu evoluirali od dinosaurusa, kao ptice, ali su imali nekad zajedničkog pretka s dinosaurusima.
Tome ide u prilog da krokodil ima više zajedničkog s pticom nego s gušterom.
Zar nije logicnije da su se nakon te kataklizme opet razvile neke dinosaurske vrste?
odgovor - ptice.
imam osjećaj iz ovog što si napisao - da smatraš da je asteroid izbrisao sav život s planete... nadam se da me vara osjećaj. Mislim i ako sam upravu, nećeš reći da jesam, ali dobro. Ja se trudim da napišem ispravne činjenice, ako hoćeš nauči, ako nećeš... nije moj problem.
Ukoliko je panspermija, to bio onda bio nepobitan dokaz da negdje u svemiru postoji minimalno jedna vrsta slicna nasoj, pa su ti geni na ko zna koji nacin dospjeli do Zemlje.
mislim da ti ne shvataš proces panspermije.
Neće doći "geni" na zemlju druže moj. Na zemlju su, po toj teoriji došli mikroorganizmi. Ako hoćeš reći da stafilokokus aureus ima iste gene kao čovjek, onda si daleko mašio.
Eh tu dolazi evolucija. Zamisli planetu na kojoj je sve idilično, savršeni uslovi. Tu se, procesom evolucije, razvijaju krhki organizmi koji gaje osobine kao što je inteligencija.
No na Zemlji, gdje je vladao haos i nered (po panspermiji) mikoorganizmi su se morali naviknuti na hostilnu sredinu. To automatski znači u potpunosti drugačiji krug evolucije i skroz druge organizme. To je i glavni razlog zašto ja tvrdim da vanzemaljci, ako postoje, neće biti ni u najmanju ruku isti ičemu na Zemlji.
I onda, kada jos pogledamo skaliranje svemira iz gornjeg klipa i kada shvatimo koliko smo minijaturni, ili bolje reci mikroskopski u odnosu na svemir i sve u njemu, pa onda kada na to dodamo i nase pretpostavke o nastanku svemira i njegovoj starosti, ja zaista ne mogu doci do drugacijeg zakljucka od onog da - mi, ustvari, nemamo pojma ni o cemu, odnosno ono sto mi zaista znamo je toliko malo da nije ni vrijedno spomena u svemirskim razmjerama.
slažem se, nemamo pojma ni o čemu u svemirskim proporcijama. Imamo pojma o dosta stvari, puno više nego što bi se očekivali, puno manje nego što bismo željeli.
Ali ne možeš reći da nemamo pojma ni o čemu.
Recimo ja znam zašto jabuka pada na tlo kad je ispustim iz ruke. Odmah... imam pojma o nečem.
Otkud nas u raznim rasama? Evoluirali od razlicitih predaka? Kako, ako se gleda ovo neko pretpostavljeno evolucijsko stablo? Crnce i bijelce razumijem, u smislu boje koze i zasto je ta koza takva kakva jeste i na mjestima na planeti gdje su te boje koze "nastale", ali - otkud npr. azijati?
Ako cemo realno - crnci, bijelci i azijati su tri razlicite podvrste, nesto poput lavova, tigrova i leoparda. Svi smo ljudi, kao sto su i ovo sve macke, ali - razliciti.
ovo što si napisao je pogrešno na tolio nivoa.
Lav i tigar se mogu komparirati sa razlikama između čovjeka i neandertalca.
Nikako između crnca i bijelca.
Crnac je idalje homo sapiens. Bijelac je homo sapiens. Genus je isti.
Lav je panthera leo, gepard je (wiki: Acinonyx jubatus). Znači razlikuju se u subfamiliji i u genusu.
Naravno, kako mozemo postaviti ovo pitanje za nas, tako to isto mozemo uraditi za bilo koju vrstu na planeti, jer svaka ima i svoje podvrste/sorte.
Neke vrste su se razvile na jednom kraju planete, neke da drugom, ali ima i onih koje su se razvile na istom dijelu, a razlicite su... Kako? Od cega? I zasto?
odgovor ne može biti jednostavniji.
Sve zavisi od uslova u kojoj žive, i karakteristika koje im trebaju za preživjeti.
A sve to u samo nekih 200-injak hiljada godina. Gledano na evolucijske periode nasih predaka (ako su to uopste), ili zivotinja poput dinosaura npr., a koji su trajali bar tri puta duze, ili cak milionima godina duze, nije li nasa "homo" evolucija malo na-vrat-na-nos...?
faktički gledano, nije.
Znaš zašto?
Jer je i dinosaurus u istom vremenskom periodu kao i mi razvio neku osobinu koja je njemu jako bitna. Recimo veličinu. 200 000 godina je dovoljno da se poveća snaga vilice, visina, brzina, kao što smo mi razvili intelekt.
Nemoj gledat inteligenciju kao ultimativnu osobinu, već kao zasebnu, čovjeku posebnu osobinu. Velociraptori su u svom vremenu usavrsili lov, postavsi savrsen ubilacki stvor. Za njih, evolucija je savrsenija nego za covjeka. Jer je covjekova inteligencija manje savrsena od raptorovih ubilackih nagona. Raptori koji nisu sposobni ubiti- umiru.
Prirodna selekcija
a covjek koji nije sposoban razmisljat idalje zivi i siri svoje gene.. zato nasa evolucija nije savrsena ni zbrzana